Коя е най-добрата ашваганда? Класация и мнения за адаптоген ашваганда на Хималая, на прах, като тинктура и на капсули.

Най-добрата ашваганда. Мнения, Топ 10, цена

Коя е най-добрата ашваганда? Класация и мнения за адаптоген ашваганда на Хималая, на прах, като тинктура и на капсули. Как се ползва за жени и мъже

Ашваганда е аюрведично лекарство, индийски женшен. Индийските целители го прилагат срещу стрес и тревога, за нормализиране на съня и срещу умора. За него има сериозни опасения за вреди и странични ефекти.

Накратко за ашваганда
Имеашва – кон, гандха — миризма (санскрит)
Какво представлявакорен от растението Витания сомнифера
Качествоадаптоген
Основни активни компонентивитанолиди, структурно подобни на био съединенията в женшен

Витания сънотворна се разглежда като психотропно, наркотично, отровно вещество. Изменя активността на основните невромедиатори ацетилхолин, глутамат, ГАМК, допамин, серотонин. Заради потенциалното психотропно действие е забранена в страни като Русия и Дания. В изследване от 2020 г. се свързва с токсично поражение на ч. дроб.

В България ашваганда е достъпна и разрешена. Продава се като моно и комбинирана хранителна добавка.

Мнения за най-добрата ашваганда

Приемах при стрес, доволна съм, разказва потребителка на БГ-мама. Билката дава енергия и спокойствие. Във фитнес-форумите се изтъква как снижава кортизола след тежко трениране.

Редовно си взимам от капсулите на Хималая, които не са скъпи, споделя участник във форума на Фрамар. Забавят стареенето и работят като антиоксидант. На мен са ми слаби, контрира друга участничка. Тя замества ашваганда с Деанксит.

Ашваганда 01
Коренът в природата, обработен и на прах

В тема за паническо разстройство хвалят продуктите със стандартизирания извлек KSM 66, като твърдят, че другите не са така ефикасни. От други обсъждания обаче излиза, че извлекът с най-висок процент витанолиди е Shoden®. В него има 35%, а в KSM 66 – едва 5%. В нестандартизираните извлеци има от 0.1 до 1 % витанолиди. За разлика от стандартизираните, те не са клинично изследвани.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрата ашваганда, оставете и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия специален форум с коментари!

Ашваганда на Хималая, капсули

Органик смес от прах и два вида екстракт от корен. Различните видове извлеци предоставят по-широка палитра от активни вещества. Според производителя, това е най-мощна формула с максимална ефикасност при минимално прието количество.

  • Количество 380 мг + 280 мг + 10 мг (670 мг общо). Максимална дозировка за ден: 1 таблетка.
  • Особености: клинично тествани компоненти.
  • Обем на флакона: 60 таблетки (60 дни). Цена 30 лв (0.50 лв на ден).

Ashvagandha 01 Himalaya

Ашваганда на таблетки SriSri

Продуктът е показан за имунитет, мозък, сън, репродуктивна система, енергия, активност. От органите целенасочено подкрепя ендокринните жлези и ставите.

  • Количество: 500 мг. Дневна дозировка 2 Х 1 – 2, максимална доза 4 броя за ден.
  • Обем на флакона: 60 таблетки (15  – 30 дни според избраната дозировка). Цена 25 лв (0.83 – 1.66 лв на ден).

Ashvagandha 02 Sri Sri

Ашваганда на прах Dragon Superfoods
“Демир

Прахообразна ашваганда в насипно състояние, получена от млени корени. Показана като адаптоген, за релаксация и за сексуален стимул. Увеличава белите кръвни клетки.

  • Количество: 100% натурален прах от корен, показана употреба от ½ ч.л. на доза.
  • Особеност: продуктът е за директно консумиране след разтваряне в топла вода или добавяне към шейк, смути, фреш.
  • Обем на флакона: 200 г. Цена 13 лв.

Ashvagandha 03 Prah Dragon Superfoods

Вижте непременно и ТОВА: Мнения за ресвератрол. Класация за най-добрия ресвератрол. Противопоказания, ползи и вреди.

Ашваганда Jarrow капсули

Капсулиран екстракт за производство на енергия и издръжливост.

  • Количество: 300 мг на капсула. Показани за дена: 2 капсули, 600 мг.
  • Обем на флакона: 120 капсули. Цена 60.50 лв.

Ashvagandha 04 Jarrow

Ашваганда тинктура в Ремедиум

Тинктура при стрес и безсъние на Билкова аптека, на 100% създадена от ашваганда. Показан за имунитета, емоционален баланс, като антиоксидант, адаптоген, афродизиак. Забавя стареене.

  • Количество: 1 мл от тинктурата подава 250 мг сух извлек (концентрация 1:5). Дневна дозировка: 2 Х 1 мл (1 мл се равнява на 25 капки), разтворени в 150 мл вода.
  • Обем на флакона: 50 мл (25 дни). Цена 9.79 лв (0.40 лв на ден).

Ashvagandha 05 Tinktura

Ашваганда Nature’s Way, капсули

Стандартизиран извлек от ашваганда с гарандирани 3.5 % или 17.5 мг витанолиди.

  • Количество: капсули по 500 мг в брой. Показана дн. дозировка 3 капсули, 1500 мг;
  • Обем на флакона: 60 броя (20 дни). Цена 67.70 лв (3.40 лв на ден).

Ashvagandha 06 Nature's Way

Дайте мнение и Вие тук!
Ашваганда Др. Митов

Македонски продукт, адресиран към постоянно бързащите, притиснати от тревоги и други прояви на забързаното съвремие. За баланс и кондиция.

  • Количество: 350 мг сух екстракт, 5.25 мг витанолиди. Дн. дозировка: 2 – 3 броя на ден.
  • Обем на флакона: 60 броя за 20 – 30 дни.

Ashvagandha 07 Dr Mitov

Масло от ашваганда, масажно

Маслото е създадено за аюрведичен масаж с подчертан ефект върху мускулите и ставите. Индиректно успокоява психически и намалява емоционалността. Води до енергиен баланс. Показан след натоварвания. Загрява тъканите, стимулира локалния метаболизъм. Комбиниран състав със сусамово масло за допълнително облекчаване на проявите на стреса.

Флакон от 100 мл, цена 56 лв.

Ashvagandha 08 Maslo

Ашваганда Solgar, екстракт

Екстракт от корен на американската компания за добавки се адресира към хора с умора, тревожност и отпуснатост.

  • Съдържание: 300 мг екстракт и 100 мг необработен корен. Дозировка: 1 брой на ден.
  • Особеност: вегетариански капсули.
  • Размер на флакона: 60 капсули за 60 дни. Цена 59 лв (почти 1 лв на ден).

Ashvagandha 09 Solgar

Ашваганда екстракт, Now Foods

Капсули за тонус, контрол над стреса и активизиране на имунитета.

  • Съдържание: 450 мг. Показана дозировка: 2 Х 1 (900 мг);
  • Обем на флакона: 90 капсули (за 45 дни). Цена 48 лв (1.07 лв на ден).

Ashvagandha 10 Now Foods

Действие на билка ашваганда

Редукция на стреса и подмладяване са основните показания на всички продукти с екстрахирана ашваганда. Намаляване на стреса и  подобряване на настроението – спомага за поддържане на нормални нива на хормона на стреса кортизол.

Наричат я индийски женшен, но двете растения коренно се различават. Женшен е стимулант, а ашваганда не стимулира. Тя е адаптоген.

Втори силен ефект от ашваганда е придаването на енергия и жизненост. Ключовият момент е, че билката постига това, без да стимулира сърцето.

  • При тревожност и паник атаки. Ашваганда възстановява и регенерира увреждания на мозъка, причиняващи хронично безпокойство и стрес. Withania somnifera е най-силната аюрведична билка в тази насока.
  • При безплодие. Има място в лечението на мъжко безплодие, причинено от хормонален дисбаланс, инфекции и усложнения. Спестява скъпоструващи репродуктивни технологии. Оказва благотворно въздействие като намалява окислителния стрес и увеличава мъжката фертилност.
  • За имунитет – повишава броя на имунните клетки, които се борят с инфекции и намалява нивото на С-реактивния белтък, маркер за възпаление от инфектиране.
  • За мускули – подобрява здравето на всички мускули, включително на главния – сърцето. Увеличава мускулната маса и нейната сила.
  • При кръвна захар. Обективни е доказано, че прахообразен корен с успех снижава нивото на глюкозата. Силата му е съответна на някои лекарства за диабет 2. Ашваганда въздейства на кортизола, който играе ключова роля в регулиране на глюкозата и производството на енергия.
  • Против безсъние – стимулира изпадане в дълбок и здрав сън и постигане на по-пълна и съществена релаксация през нощта.
  • При артрит – оказва противовъзпалителни свойства. Особено явен ефект дава при ревматоидната разновидност. Аюрведа указва коренът да се превърне в паста и да се нанася върху ставите за облекчаване.
  • За памет. Регенерира невроните и нерв. клетки в мозъка, реконструира синапсите. Възстановява невронната мрежа, част от паметта. Подобрява обучението и познанието. Защитава централната НС и е многообещаваща алтернатива за лечение на дегенеративни заболявания на мозъка, засягащи паметта. Препоръчителна при Алцхаймер и Паркинсон.
  • Ашваганда като адаптоген – подкрепят естествения отговор на тялото към ефектите от напрегнатост и стреса (поради умствена, емоционална, физическа причина). Подкрепя функционирането на надбъбреците, които имат роля в намаляване на стресовите нива.
  • Ашваганда и тестостерон. Подобрява сексуалното здраве и изработката на тестостерон.
Ашваганда и кортизол

Ашваганда намалява нивото на кортизола и симптомите са стрес, депресия и тревога. Когато изпитваме стрес, жлезите отделят излишък от хормони като кортизол, естроген и инсулин. Билката регулира този механизъм в цялост, като влияе директно върху хормоналния фон и втори път върху емоционалното състояние, което го „разбърква“.

Ашваганда за жени

Коренът притежава антимикробни и антисептични качества и ефикасно се бори с вагинални инфекции. Особено ефикасна срещу кандида.

Като антиоксидант се бори с кожни проблеми като акне, пигментация, бръчки. Оформя една по-чиста и млада кожа.

Редовен прием отлага менопаузата и облекчава нейното понасяне. Помага по-дълго да се задържи фертилността и здравословното тегло.

Още нещо интересно ТУК: Кой е най-добрият биотин? Пълнее ли се от него? Мнения, за коса – биотин 10000.

Видео: Опасностите от ашваганда.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тестостеронова 01 заместителна терапия

Тестостеронова заместителна терапия: кой се нуждае от нея?

Тестостероновата заместителна терапия несъмнено се е превърнала в нещо като панацея. Постоянно се рекламират препарати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *