Тестостеронова 01 заместителна терапия

Тестостеронова заместителна терапия: кой се нуждае от нея?

Тестостероновата заместителна терапия несъмнено се е превърнала в нещо като панацея.

Постоянно се рекламират препарати обещаващи повишена жизненост, сексуална активност и енергия.
През последните няколко години броят на мъжете с предписана терапия с тестостерон се увеличи бързо.
Всъщност броят на мъжете на средна възраст, използващи терапия, се е утроила от 2001 г. насам.
Това поражда важен въпрос: Кой наистина се нуждае от заместителна терапия с тестостерон?

Тестостероновата заместителна терапия е одобрена специално за лечение на необичайно ниски нива на тестостерон, наречени хипогонадизъм.

При мъжете нормалните нива на тестостерон са между 300 и 1000 нанограма на децилитър и започват да намаляват постепенно след 30-годишна възраст. Но нивата на тестостерон, дори при нормални обстоятелства, могат да варират значително в зависимост от различни фактори.
Според някои проучвания до 30 процента от мъжете на възраст между 40 и 79 години имат истински дефицит, въпреки че само малък процент всъщност развива клинични симптоми.

Симптомите на ниския тестостерон варират

Умората е често срещан симптом на ниските нива на тестостерон. Можете също така да забележите: намалено сексуално желание, депресивно настроение, намалено чувство на благополучие, затруднена концентрация и памет, еректилна дисфункция, горещи вълни и нарушения на съня.

Има също така проучвания, които показват, че мъжете с ниски нива на тестостерон имат по-кратък живот и повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и остеопороза.

Ефектите от ниския тестостерон могат да останат незабелязани в продължение на години.

Консенсусът е, че ако човек няма симптоми, той дори не трябва да бъде тестван. Ако обаче имате симптоми и ниски нива на тестостерон, можете да използвате заместителна терапия.

Мъжете със симптоми на нисък тестостерон могат значително да подобрят качеството си на живот с терапия с тестостерон.
Има няколко възможности за терапия с тестостерон

Те включват:

  • Интрамускулни инжекции
  • Тестостеронови пластири
  • Тестостеронови гелове които се прилагат ежедневно върху раменете.

Всяка от тези опции осигурява адекватно ниво на хормонозаместителна терапия.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Интрамускулните инжекции са по-евтини и по-редки от другите варианти, но предизвикват по-широки колебания в концентрацията на хормони, с по-високи нива скоро след инжектирането и по-ниски нива непосредствено преди следващата инжекция.

Те също могат да доведат до увеличаване на броя на червените кръвни клетки, които са над нормата. Ако желаете повече информация относно тестостерон моля посетете ресурса Anabol.bg

Тестостеронова 02 заместителна терапияПластирите на тялото могат да причинят дразнене на кожата при значителен брой мъже, които трябва да спрат да използват пластири.
Геловете изискват ежедневна употреба и предпазни мерки, за да се гарантира, че хормонът не е случайно предаден на друг човек или партньор.

Имайте предвид, че нивата на тестостерон могат да причинят увреждане на черния дроб. Изборът на хормонозаместителна терапия е най-добре да се направи след внимателно обсъждане с Вашия лекар.

Също така е важно да се разбере, че терапията с тестостерон може да причини нежелани ефекти. Акнето е доста често срещан страничен ефект.

Това може да доведе до увеличена простата, което да доведе до симптоми като затруднено уриниране. Препоръчва се редовно да проверявате нивото на PSA по време на терапията.

Повечето мъже също ще видят как тестисите им се свиват и това също може да доведе до намален брой на сперматозоидите и дори безплодие.

Дайте мнение и Вие тук!

Тревожен страничен ефект може да бъде уголемяването на гърдите поради нежелания ефект на естрогена. Увеличение на броя на червените кръвни клетки може да се случи при терапия с тестостерон, особено при инжекции, което понякога изисква флеботомия.
Съществуват и някои скорошни доказателства за повишен сърдечно-съдов риск за хората на тестостерон.

Хората, които приемат терапия, трябва редовно да посещават своя лекар, за да могат някои от гореспоменатите странични ефекти да бъдат отстранени.

6 проверки, които трябва да направите по време на терапията с тестостерон

На терапия с тестостерон ли сте?

Може би си мислите, че единственото нещо, което трябва да направите сега, е да седнете и да изчакате нивото на енергията и либидото ви да скочат до небето.

Но продължаването с Т е само началото, тъй като е също толкова важно да се контролира ефектът на хормона върху други аспекти на вашето здраве.
Получавате това, за което плащате в клиники против стареене. Евтините не предлагат често наблюдение на специфичен за простатата антиген (PSA) или костна минерална плътност, два ключови здравни показателя, които Т терапията може да повлияе.
Имайте предвид, че повечето от тези организации не препоръчват да се тестват нивата на липидите, чернодробната функция или, което е интересно, нивата на тестостерон. Въпреки това, ендокринното общество препоръчва целта на Т терапията да бъде повишаване на нивата на Т до „средния нормален диапазон“, като се контролира по време на Вашето лечение.

Не позволявайте на вашата клиника да ви продава нещо друго. Трябва да получите анализи за костна минерална плътност, PSA и хематокрит, след като отидете на терапия. Ще имате дигитален ректален преглед.

След това го правете редовно – поне веднъж годишно. Някои лекари препоръчват пълна биопсия на простатата преди започване на Т терапия и проследяване на нивата на естроген, тъй като Т може да повлияе дълбоко на нивата на естроген.

Обсъдете тези възможности с Вашия лекар. Не бъдете ненужно корав човек – това не са тестове, които искате да отложите. Бъдете интелигентен пациент и ако вашата клиника не се придържа към график за тестване, подобен на този в предишната таблица, напуснете. Запазването на няколко лева от вашата заместителна терапия с тестостерон е лоша причина да застрашите дългосрочното си здраве.

6 любопитни факта за тестостерона

Ако искате да знаете малко повече за начина, по който функционира мъжкото тяло, защо не се запознаете с тези няколко любопитни факта за тестостерона – основният полов хормон при господата:

  • В рамките на деня нивата на тестостерона при мъжете се променя. Ако сутрин секрецията му е най-висока, то с напредването на часовете количеството му драстично се понижава;
  • Научно доказано е, че при съпрузите се наблюдават значително по-ниски нива на тестостерона, отколкото при ергените;
  • Когато един мъж спортува – редовно или инцидентно – в тялото му се наблюдава повишена концентрация на тестостерон, което оказва положително влияние върху организма заедно с останалите благодатни ефекти от спорта;
  • Любопитен е и фактът, че когато един мъж държи бебе, че дори и кукла, нивата на тестостерон в организма му драстично се понижават;
  • Редица господа се подлагат на така наречената тестостеронна терапия, целта на което начинание е да запазят младостта си. Въпреки популярността на тази дейност обаче, все още няма безапелационно потвърждение на това, че въпросната терапия действа. Отчетени са обаче повишени нива на риска от рак на простата и от инсулт при мъжете, които я следват;
  • Не само в тялото на мъжа, но и в тялото на жената се съдържа и отделя тестостерон, но все пак става дума за количества, равни на 1/7 от тези при мъжете.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Коя е най-добрата ашваганда? Класация и мнения за адаптоген ашваганда на Хималая, на прах, като тинктура и на капсули.

Най-добрата ашваганда. Мнения, Топ 10, цена

Коя е най-добрата ашваганда? Класация и мнения за адаптоген ашваганда на Хималая, на прах, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *