Куркума kurkuma-kurkumin

3 начина, по които приемът на куркумин може да ти помогне

Какви ползи има от приема на куркумин? Как действа на костите и сухожилията, против възпаления и за възстановяване.

Кратка история на куркумина

Куркуминът е изолиран през 1815 г. от коренището на растението куркума, използвано като подправка и билка в индийската народна медицина вече повече от 5000 години. Към днешна дата намира все по-голямо приложение във фармацевтичната индустрия и при хранителни добавки заради част от полезните му за здравето свойства.

Усвояемост на куркумина

След откриване на част от потенциалните ползи, учените започват да изследват куркумина, неговите дози и усвояемост. Установяват, че на химично ниво, като съставка, куркуминът не се усвоява достатъчно добре. Впоследствие, след множество труд, учените намират начин да подобрят неговото усвояване чрез използването на биоперин.

BioPerine® е патентована търговска марка и сам по себе си е екстракт от плода на Piper nigrum L (черен пипер) или Piper longum L (дълъг пипер, наричан още индийски). Самата формула съдържа 95% пиперин, като може да се приема с различни нутриенти за подобряване на тяхното усвояване от организма. При проведени изследвания с прием на куркумин заедно с Пиперинът засилва бионаличността (или просто казано усвояването) на куркуминът почти двойно, което всъщност е основният проблем при суплементацията с куркумин отделно.

Трите ползи, свързани с приема на куркумин

Противовъзпалително действие

Освен останалите си потенциални ефекти, куркуминът е най-вече известен със своите свойства на антиоксидант и противовъзпалителното си действие. Именно това подчертава важността от приема на куркумин за превенция на хронични заболявания . Горепосочените противовъзпалителни свойства куркуминът постига, като успява да намали количеството на част от възпалителните маркери като CRP (C-реактивен протеин), hsCRP, InterLeukin и TNFa. C-реактивният протеин е един от основните маркери, индикиращи възпаления в тялото ни, като се повишава при болести, които причиняват възпаления в организма, като например вирусните и бактериалните инфекции.

Здраве на костите и сухожилията

От данните на проведени изследвания имаме и информация за това, че куркуминът значително помага при остеоартрит (ОА), като също така е ефективен за болка. Също така, куркуминът може да подобри функцията на ставите, като помага със сковаността сутрин след ставане и цялостно при движение.
Полезен е и при жени в менопауза с остеопороза, като оказва значително въздействие върху костите, като засилва тяхната здравина и намалява риска от фрактура по този начин.

Куркуминът показва добри резултати и при цялостното заздравяване на сухожилията. Той може да спомогне за по-качествено зарастване на разкъсани сухожилия, като по този начин се показва една обещаваща стратегия в борбата с травмите на съединителната тъкан, в това число сухожилията.

Дайте мнение и Вие тук!
Възстановително действие

Куркумин kurkuma-kurkumin-Куркуминът може да подобри мускулните разкъсвания, нанесени от упражнения, възпаленията. Приемът му може да намали ефектите на мускулна умора и да подобри възстановяването след интензивни упражнения. Поради тези си действия, куркуминът може да бъде изключително полезен за атлети и военни, които са с по-висок риск от този тип мускулни наранявания.

Вземете формулата на ProofNutrition – куркумин с биоперин за максимално усвояване и по-добро действие.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лечение на диабет тип 1 и тип 2, симптоми, диета, хранене, билки

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Билки, лекарства, търсене на лек. Как да познаем диабет тип 2 и тип 1. Хранене …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *