Глицин, glycine-01

Глицин – плацебо или ефективно средство за успокоение?

Глицин е един от най-популярните и достъпни продукти, използвани при всякакви случаи.

Използва се както за подобряване паметта на децата, така и за лечение на махмурлук при възрастните. Как въздейства глицин на човешкия организъм и доколко ефективен е той?

Анатомия на глицина

Глицинът е най-простата, без ароматни химични връзки, аминокиселина. Вкусът и е сладникав, произвежда се от организма ни и влиза в състава на много органични съединения и белтъци. В частност глицин участва в цикъла на Кребс – процес на окисляване на глюкозата и насищане на клетките с кислород. Глицин ускорява този процес и прави възможно тъканното дишане дори и в условия на кислороден глад на организма.

По принцип дефицит на глицин организмът изпитва рядко. При тежки натоварвания, когато клетките имат нужда от повече кислород и енергия, съдържанието на аминокиселината се увеличава, а физическите възможности на организма се повишават. Недостигът на глицин провокира нарушения в обмяната на веществата и се отразява на самочувствието на човека.

Най-много от глицин има нужда мозъкът, тъй като аминокиселина е и невромедиатор – участва в предаването на електрохимични импулси между невроните. При това глицинът забавя предаването на тези сигнали. Той потиска производството на глутаминова киселина, чиято задача е точно противоположната. В резултат на това мускулите се отпускат, намалява нервното напрежение.

За сравнение, когато мозъкът изпитва излишък от глутаминова киселина, се получават мускулни спазми, а нервите се обтягат като струни на китара. В психологичен план това води до разсеяност, хиперактивност и агресивност.

Колко ефективен е глицин?

Съдържанието на глицин се регулира строго от организма. Но в моменти на стрес, когато съдържанието на глутаминова киселина се увеличава, медиците препоръчват да помогнем на организма си да се успокои.

В случая с децата, аминокиселината прави детето по-спокойно, нормализира съня му, вследствие на това помага да учи по-добре. Когато става дума за възрастни, глицин се използва при лечение на алкохолна и наркотична зависимост.

Лабораторни експерименти са доказали, че глицин оказва благоприятно влияние върху съдовете на главния мозък, повлиява при синдром на неспокойните крака и дори помага при остра исхемия на миокарда.

Да, обикновеният живот няма как да се сравнява с лабораторните условия и на практика ефективността на глицин не е доказана в нормални житейски условия.
Работата е там, че централната нервна система е покрита със защитен слой и не допуска полезната аминокиселина да влезе отвън.Глицин 02 glycine-02

Дайте мнение и Вие тук!

Що се отнася до клетките в организма, за да не се размие глицинът в кръвта и да достигне до тъканите, трябва да е в много висока концентрация. Тук се появява проблем. Въпреки разпространеното мнение, човек може да се отрови от прекалено високи дози глицин.

Демир бозан за безсъние

Предозирането с глицин се проявява с диария, понижаване на кръвното, коремни болки, световъртеж и повишаване на телесната температура. Може да се появи и алергична реакция.

Трябва ли да пиете глицин?

Въпреки че ефектите на глицин не са доказани и въпреки критиките от изследователите, лекарите препоръчват употребата на глицин. Той не работи като силен транквилант или антидепресант. Ако беше така, нямаше да се продава без рецепта.

Но в състава на други лекарства, като помощно средство към основното лечение, използването на глицин е съвсем обосновано.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Sar

Сарженор: За какво се използва? На ампули. Мнения

Как се и за какво се използва сарженор във фитнеса и при депресия, на ампули …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *