Възстановяване на щитовидна жлеза с добавки и билки (рецепти)
Билки и добавки за възстановяване на щитовидната жлеза

Възстановяване на щитовидна жлеза с добавки и билки (рецепти)

Въпрос: Ако щитовидната жлеза е оперирана (останала е 1/3) как и какви билки да използвам за по-бързо възстановяване на жлезата. Отговор: Ще се опитаме да дадем някои общи съвети относно билки и добавки

Следните билки и добавки могат да подпомогнат здравето и възстановяването на щитовидната жлеза.

Ашваганда (Withania somnifera)

ashvagandaАшваганда е адаптогенна билка, за която се смята, че подпомага функцията на щитовидната жлеза чрез балансиране на хормоналните нива. Може също така да помогне при управлението на стреса и да подобри енергийните нива.

Чай от Ашваганда:
  • 1 чаена лъжичка корен на ашваганда на прах
  • Чаена чаша вряща вода
  • По желание: мед или подсладител на вкус

Потопете праха от корена на ашваганда във вряща вода за 5-10 минути. Прецедете и по желание добавете мед или подсладител.

Селен

selenТова не е билка, а минерал, който играе жизненоважна роля в производството на хормони на щитовидната жлеза. Бразилските орехи, слънчогледовите семки и гъбите са добри естествени източници на селен.

Фукус, Мехурчесто водорасло Bladderwrack

fucus-mehurchesto-vodorasloBladderwrack или фукус е вид водорасло, богато на йод, който е от съществено значение за здравата функция на щитовидната жлеза. Въпреки това, бъдете внимателни с добавянето на йод, тъй като твърде много от него може да навреди и на щитовидната жлеза.

Чай от мехурчесто водорасло:
  • 1 чаена лъжичка изсушен фукус (мехурчесто водорасло)
  • Чаена чаша вряща вода

Потопете изсушеното водорасло във вряща вода за 10-15 минути. Прецедете, преди да пиете.

Куркума

Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни свойства и може да помогне за поддържане на здравето на щитовидната жлеза.

Златно мляко от куркума:
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка куркума на прах
  • 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
  • 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • По желание: мед или подсладител на вкус
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Загрейте млякото в тенджера и добавете куркума, джинджифил и черен пипер. Оставете да къкри 5 минути, след това прецедете и подсладете по желание.

Джинджифил

Джинджифилът е друга противовъзпалителна билка, която може да помогне за намаляване на възпалението и да подпомогне цялостното заздравяване.

Чай от джинджифил:
  • 1 супена лъжица пресен джинджифил, настърган или нарязан на ситно
  • Чаена чаша вряща вода
  • По желание: мед или подсладител на вкус

Потопете джинджифила във вряща вода за 5-10 минути. Прецедете и по желание добавете мед или подсладител.

Добавка Гугул (Guggul)

Гугул е аюрведична билка, за която е известно, че поддържа функцията на щитовидната жлеза и подобрява метаболизма. Той обикновено се консумира под формата на капсули или като стандартизиран екстракт. Следвайте препоръчаната от производителя дозировка и се консултирайте със своя лекар, преди да го използвате.Възстановяване на щитовидна жлеза 02

Свещен босилек

Смята се, че тази адаптогенна билка помага за регулиране на нивата на кортизол и намалява стреса, което може индиректно да поддържа здравето на щитовидната жлеза.

Чай от свещен босилек:
  • 1 супена лъжица пресни листа от свещен босилек или 1 чаена лъжичка изсушени листа от свещен босилек
  • Чаена чаша вряща вода
  • По желание: мед или подсладител на вкус

Потопете листата на свещения босилек във вряща вода за 5-10 минути. Прецедете и по желание добавете мед или подсладител.

Дайте мнение и Вие тук!

Розов връх, Родиола (Rhodiola)

Родиола е друга адаптогенна билка, известна у нас като розов връх, която може да помогне за нивата на енергия, намаляване на стреса и цялостна подкрепа на щитовидната жлеза.

Чай от родиола:
  • 1 чаена лъжичка изсушен корен от родиола
  • Чаена чаша вряща вода

Потопете изсушения корен на родиола във вряща вода за 5-10 минути. Прецедете преди да пиете.

Не забравяйте да се консултирате със своя лекар, преди да започнете да приемате нови билки или добавки, тъй като те могат да взаимодействат с лекарства и да имат потенциални странични ефекти. Важно е той да ви гарантира, че всяко лечение с билки е безопасно и подходящо за вашата индивидуална ситуация, особено след операция на щитовидната жлеза.

Проблемите с щитовидната жлеза причиняват безплодие

Погрешно е схващането, че възлите на щитовидната жлеза са единствено козметичен проблем.

Възпалената щитовидна жлеза може да предизвика сериозни заболявания, сред които и безплодие, тъй като това е жлезата, която е отоворна за всички процеси, които протичат в човешкото тяло, категорични са специалисти – ендокринолози, част от фонадация „Общество и здраве”.Възстановяване на щитовидна жлеза 03

Според данните, събрани от фонадцията, в рамките на последните пет години у нас рязко се е повишил броят на страдащите от различни болести на щитовидната жлеза, като към днешна дата може да се говори дори за удвояване на пациентите. Това се дължи и на обстоятелството, че голяма част от хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, дори не подозират за това си здравословно състояние, тъй като не са налице обичайните възли, които издават болестта.

Характерно за проблемите с щитовидната жлеза е, че те се срещат сравнително по-често при жените, отколкото при мъжете. В голямата си част тези проблеми или различните заболявания на щитовидната жлеза се дължат на промяна в структурата на жлезата или в изменения в начина й на функциониране, които нанасят увреждания на голяма част от останалите органи.

Важно е да се знае, че нарушенията, които обхващат щитовидната жлеза, могат да бъдат лекувани ефективно и напълно, затова е от особено значение да следите здравословното си състояние и при първите съмнения да потърсите съвета на специалист.

Вижте и ТОВА: Компреси при възел на щитовидната жлеза. Самовъзстановяване. Главоболие и забранени храни при Базедова болест.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

Едно мнение

  1. Здравеите оперирана съм от три месеца със диагноза полинодозна нетоксична гуша сега пиа Еутирокс 125 микрограми ма пак имам сърцебиене, затруднено дишане, силна умора и главоболие.Аз съм алергична от млечни продукти а тук във тези хапчета има Лактоза какво да правиа ми кажете чуствам се ужасно дайте ми ниакакъв, съвет и направление молиа ви.Благодариа ви предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *