Симптоми на анемия и лечение

Симптоми на анемия. Дефицит на желязо и червени кръвни телца

Анемия, хемоглобин: важните неща за желязото в кръвта. Причини за анемия и нисък хемоглобин. Класификация; диагностициране и лечение. Лекарства и билки; какви са прогнозите

Анемия, хемоглобин: важно за здравето! Анемия е патологично отклонение от стойностите на червените кръвни телца. Говори се за състояние на анемия или нисък хемоглобин, ако стойностите му са под 120 единици за жени или 140 – за мъже. При бременност границата е 110.

Анемия – това не е самостоятелно заболяване. Среща се като синдром при редица заболявания и на практика означава нарушено снабдяване с кислород на всички органи и тъкани. Това състояние провокира други патологични състояния и тежки заболявания.

Симптоми на анемия и недостиг на желязо в кръвта

Анемия – това наистина е опасно състояние. То е коварно, защото признаците на железен дефицит не се проявяват веднага. В ранните етапи на патологията организмът се опитва да се справи, като започва да разходва вътрешните си резерви. Впоследствие започват да се изявяват симптомите на анемията: те са толкова разностранни, че на практика засягат всяка система на организма. Тяхната изразеност зависи от степента на дефицит на хемоглобина.

Първите признаци

Симптомите на анемията могат да се развият и проявят много бързо или дълго време да са в прогресия без драматични изяви. Всичко зависи от вида на дефицитите и от устойчивостта на организма.

Първите признаци са свързани с общото състояние на организма: бърза умора и отпадналост, намалена работоспособност, трудна концентрация на вниманието, раздразнителност. Към тези симптоми се прибавят още главоболие и виене на свят, поява на “мушици” пред очите, шум в ушите, сънливост.

Сериозните симптоми

Често споменатата дотук симптоматика се неглижира и се свързва със стрес и повишени натоварвания в работата или в бита. На по-късен етап анемията причинява още отклонения от обичайното състояние на здравия организъм: задъхване и при най-лекото физическо натоварване, пристъпи на тахикардия и болки в сърдечната област, поява на функционален систоличен шум, избледняване на кожата, видимите лигавици и нокътните плочки; загуба на апетит и отслабване на либидото; прояви на геофагия или желание да се ядат необичайни продукти – тебешир, пръст.

Симптоми на анемия хемоглобин
Симптомите не винаги се разпознават в началната фаза

Такива симптоми не могат да се обясняват само с преумора; ако до този момент засегнатият от проблема човек не се е консултирал с лекар, няма закъде повече да отлага срещата си с медици.

Развитие на болестта

Продължителното пребиваване на организма в състояние на анемия има сериозни последици. Особено ярко изразено е негативното въздействие върху сърдечно-съдовата система, с проява на миокардиодистрофия и увеличен размер на сърцето; сърдечна недостатъчност; обостряне на коронарната недостатъчност. Развитие на параноя.

Развитието на коментираната анемия дава отражение върху степента на хипоксия или кислороден глад; клиничните прояви са в пряка връзка със стойностите на хемоглобина в грам на литър.

  • При лека степен стойностите на хемоглобина са в диапазона 115-90 г/л; симптомите са обща слабост, лесна уморяемост, влошена концентрация на вниманието.
  • При средна степен (90-70 г/л) болните се оплакват от задух, сърцебиене, главоболие, влошено качество на съня, шум в ушите, отслабен апетит, отслабено либидо. Хората с тази степен на анемия имат бледа кожа и видими лигавици.
  • Хемоглобинът е под 70 г/л при тежка степен на анемия. Развива се сърдечна недостатъчност.

Причини за анемия

Съществуват ред причини, които могат да причинят анемия. Като самостоятелно заболяване анемията се развива рядко; обикновено проблемите са свързани с различни заболявания на вътрешни органи или неблагоприятни фактори, които въздействат върху състава на кръвта. Сред най-често споменаваните причини са намаленото количество хемоглобин, намален състав на еритроцитите, нарушено кръвоснабдяване на тъканите и последващ кислороден глад.

Намаленият брой на червени кръвни телца и анемията
“Фигурин

Анемията може да е свързана с недостатъчно количество еритроцити в кръвта – поради проблеми с продукцията или с разрушаването им. Дефицитите могат да са свързани с ред причини от рода на непълноценно и нередовно хранене, предозиране с витамин С – това блокира важния витамин В12; употреба на някои лекарства, понесени остри респираторни заболявания, инфекции; големи физически натоварвания. Намалена продукция на еритроцити може да се свърже също с тежки заболявания като хипотиреоза, заболявания на храносмилателната система, хронична бъбречна недостатъчност, оперативно премахване на части от стомаха или червата, вредни навици като алкохол и пушене; бременност.

Непълноценната продукция на еритроцити има и при заболявания като сърповидноклетъчна анемия, хипопластична, таласемия.

Ниското съдържание на еритроцити в кръвта може да бъде причинено и от преждевременното им разрушаване – при отравяния, включително с тежки метали, лекарства, ухапване от змия и пр. такъв ефект имат още паразитозите, стресът, цирозата, тежки изгаряния, увеличен далак, нарушено съсирване на кръвта, артериална хипертензия.

Ниски еритроцити. Норма. Как да повишим еритроцитите?

Дефицит на витамини и минерали

Анемията може да бъде причинена от хиповитаминоза – недостиг на витамините В9, В12, както и на желязо.

Нисък хемоглобин

Хемоглобинът е сложен желязосъдържащ белтък, съдържащ се в еритроцитите и частично присъстващ в свободен вид в плазмата. Именно той осъществява преноса на кислород към клетките и на въглероден двуокис – в обратна посока. Образно казано, еритроцитът е нещо като съд, който пътува по кръвния ток, а молекулите на хемоглобина са контейнерите, в които се транспортират кислородът и въглеродният двуокис. Един еритроцит съвместява “товар” от порядъка на 400 милиона молекули хемоглобин. Т.е. когато еритроцитите са под нормата, хемоглобинът логично е дефицитен и това означава непълноценно хранене на тъканите, кислороден глад, патологични изменения.

Критично нисък хемоглобин. Симптоми, причини, стойности

Степени на тежест и видове

В зависимости от концентрацията на хемоглобин се определят три степени на тежест при анемия или малокръвие:

  • Първа степен – стойностите на хемоглобина са повече от 20% под нормалния показател;
  • Втора степен – съдържанието на хемоглобин е 20-40% по-ниско от нормалното;
  • Трета степен – най-тежка форма на заболяването, когато хемоглобинът пада повече от 40% под нормата.

Какво е реалното състояние, точните стойности на хемоглобина в кръвта  може да покаже единствено лабораторният анализ.

Желязодефицитна анемия

Най-разпространената форма на анемия е желязодефицитната. Причинява се от нарушен синтез на хемоглобин, който е преносващ кислорода фактор, вследствие на недостиг на желязо в организма. Анемия от този вид може да се разпознае симптоматично по световъртеж, шум в ушите, “мушички” пред очите, задушаване, сърцебиене. Кожата е бледа и суха, в ъглите на устата се получава нацепване. Типичен признак е чупливостта на ноктите.

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Пернициозна анемия

Този вид анемия възниква при дефицит на витамин В12 – кобаламин, в организма. Той е необходим за растеж и узряване на еритроцитите в костния мозък, както и за балансираното функциониране на нервната система. По тази причина един от отличителните признаци на В12-дефицитна анемия, наричана още пернициозна, е боцкането и загубата на чувствителност в пръстите, нестабилната походка.

В кръвта се откриват еритроцити с необикновена форма и увеличен размер. Недостигът на витамин В12 може да се наблюдава у възрастни хора, при болести на храносмилателния тракт, при наличието на паразити.

Дайте мнение и Вие тук!

Пернициозна анемия (мегалобластна). Симптоми, диагностика, правилно лечение

Сърповидно-клетъчна анемия

Това е тежко наследствено заболяване на кръвта. Еритроцитите при такава диагноза се развиват в необичайна, сърповидна форма. Това е причина за аномалии в кръвообращението, забавяне в придвижването на кръвта, жълтеница.

Сърповидно-клетъчна анемия: болестта и лечението й

Други видове анемия

Апластична анемия. Тежко заболяване на кръвта, при което са нарушени кръвотворните функции на костния мозък: настъпва дефицит на еритроцити, тъй като организмът не е в състояние да ги произведе. Болестта може да се развива дълго време без остри симптоми, но не е изключено да започне внезапно и да прогресира много бързо. Освен недостиг на еритроцити кръвта е непълноценна и по отношение на левкоцити и тромбоцити.

Хемолитична анемия. Този вид малокръвие е следствие от на майката и бебето. Симптомите са виене на свят, слабост, повишена температура, треска. Наблюдава се увеличение на далака, в някои случаи и на черния дроб.

Апластична анемия, хемолитична и други видове. Причини и лечение

Усложнения

Последствията от една анемия могат да бъдат сериозни, дори е възможен летален изход. Най-често анемията е причина за следните патлогии:

  • Отслабване на имунната система, чести остри респираторни инфекции;
  • Поява на неврологични разстройства, неврологични деформации;
  • Разрастване на далака и черния дроб;
  • Патологии на сърцето, на кръвоносните съдове.

Диагностика и изследвания

Диагностикdта при анемия включва няколко важни етапа:

  • Определяне типа анемия – необходимо е да се разкрие механизмът, който е причина за спадане количеството на еритроцитите и хемоглобина в кръвта;
  • Установяване причините за заболяването, което е в основата на анемичния синдром;
  • Провеждане на лабораторни анализи, интерпретация на резултатите, получени в хода на изследванията.

Лечение на анемия

Анемията, свързана с намалена продукция на еритроцитите и възникваща при такива хронични заболявания като рак, инфекции, артрит, бъбречни заболявания и хипотиреоза, често е слабо изразена и не изисква специално лечение. Лечението на основното заболяване обикновено повлиява положително и самата анемия. В редица случаи се налага отмяна на препарати, потискащи кръвотворенето – антибиотици или други химиотерапевтични средства.

  • При анемията, причинена от загуба на кръв, първата грижа е да се спре кървенето. Ако загубата е голяма трябва да се прелива донорска кръв.

Желязодефицитната анемия изисква консумация на храни с високо съдържание на желязо, витамин Н12 и фолиева киселина. Тук обикновено се препоръчват желязосъдържащи лекарствени продукти; помага и народната медицина;

анемия, хемоглобин, Симптоми на анемия
Диетата с високо съдържание на желязо е задължителна при анемия
  • При анемия, провокирана от инфекциозни заболявания и интоксикации, трябва да се лекува основното заболяване, като се започва с мерки за пречистване на организма.

Ако се установи, че даден човек е с анемия, много важно условие за стабилизиране на здравето му е здравословният начин на живот: балансирано хранене, оптимално редуване на натоварвания и почивки. Трябва също да се избягват контакти с химически вещества и токсини, с нефтопродукти.

Диета и хранене

Важно за лечението на анемия е да се спазва диета с храни, богати на пълноценни хранителни компоненти. Ето какви храни се препоръчват в подобни случаи:  месо и колбаси; субпродукти – особено дроб; риба, яйчен жълтък; продукти от пълнозърнесто брашно; семена от тиква, слънчоглед, сусам; орехи; спанак, зеле, фенел, магданоз; червено цвекло; черни боровинки; пшенични кълнове; кайсии, сливи, смокини, фурми;

Избягват се напитки с кофеин като чай, кафе и кола – особено по време на хранене, тъй като кофеинът пречи на усвояването на желязото.

Лекарства с желязо

При анемия по-ефективен вариант за неутрализиране на дефицита е приемът на желязосъдържащи продукти. Усвояването на желязото от такива препарати може да е 20 пъти по-високо в сравнение с това от храните. По този начин бързо може да се вдигне хемоглобинът, да се възстановят запасите от желязо, да се отстрани общата слабост. Такива препарати са тотема, фероградумет, както и витамин В12 в ампули, фолиева киселина на таблетки по 1 мг. Тези препарати се назначават от лекар; в някои случаи се прилагат инжекционни препарати за мускулно или венозно въвеждане.

  • Желязосъдържащите препарати не трябва да се вземат едновременно с лекарства, които затрудняват усвояването им като калиеви продукти, левомицитин, тетрациклини, антиациди.
  • Желязосъдържащите препарати обикновено се вземат на гладно.
  • Дневната доза желязо за всеки пациент трябва да се определи индивидуално, както и продължителността на приема. Обикновено лечебните дози се приемат до два месеца, а профилактиката продължава 2 до 3.
Билки и народни средства

Допуска се лечение на анемия и с народни средства. Голяма част от рецептите тук са свързани с увеличена консумация на плодове и зеленчуци с високо съдържание на желязо. Промените в храненето също трябва да бъдат обсъдени с лекуващия. Такива храни са червеното месо, яйченият жълтък, бобовите храни, пълнозърнестите продукти. Ето няколко примера за обогатена диета при анемия:

  • При умора и слабост е полезно преди хранене да се взема супена лъжица мед и пресован/варен чесън;
  • 6 г корен от глухарче се залива с чаша вода и се вари 10 минути; оставя се да кисне половин час и се прецежда; приема се по една супена лъжица, три пъти дневно преди хранене;
  • Съвет: преди всяко хранене изяждайте по един настърган морков с малко зехтин или сметана;
  • Пет супени лъжици сухи шипки на люспи се заливат с един литър вода; сместа се вари 10 минути, похлупва се и се увива с голяма кърпа. Престоява една нощ и на сутринта се прецежда. Пие се през деня като чай – чисти кръвоносната система и подобрява обмяната.
  • Мюсли: особено ценна закуска, добър допълнителен източник на желязо. Съдържа биоактивни компоненти, които оптимизират усвояването на желязото.
Витамини и микроелементи

Процесът на кръвотворене се влияе положително от допълнителния прием на микроелементи и витамини. Важни са компоненти като желязо, мед, цинк; витамини от група В; аскорбинова киселина; витамини А, Д, Е.

Симптоми на анемия и билки
Отварата от шипки е едно от добрите решения при анемия

Лечението трябва да става изключително по лекарска препоръка, особено при бременност – когато има допълнителни рискове за майката и за плода.

Профилактика и прогноза

Профилактиката на някои видове анемия е напълно възможна. На първо място това е желязодефицитната – тя често възниква поради неправилен начин на живот и нездравословно хранене. Тежките последици се избягват, ако се спазва режим, редовни профилактични прегледи с контролни изследвания на кръвта, ранно лечение и предотвратяване на хронични патологии. Изключително важно е храненето и спазването на съответстваща на потребностите диета.

Навреме взетите мерки могат да предотвратят усложненията от анемия. Ако обаче те липсват, последиците могат да са тежки. Става дума за сърдечна недостатъчност, тахикардия, отоци, промени в артериалното налягане. Възможно е човек да попадне в болница след внезапна загуба на съзнание, причина за което да е  неадекватно или липсващо лечение на анемия.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *