Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?
Витамин Д, храни, дозировка, как се приема?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е? Дозировка и заместители. За отслабване

Нека да започнем с най-важното, за което ни питат постоянно:

По колко капки Вигантол се вземат от възрастни?

Вигантолът на капки е хранителна добавка, предназначена за прием от възрастни и деца над 12-годишна възраст. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 20 капки, които може да се разделят на един или два приема през деня по време на хранене. Тази доза осигурява необходимото количество витамин D, калций и магнезий за здрави кости и намаляване на умората.

Препоръчителният курс на прием на Вигантол капки е минимум 1 месец, като може да продължи до 3 месеца. За постоянна поддържаща терапия дозата може да се намали наполовина до 10 капки дневно. А в други случаи може и да се увеличи до 40 в зависимост от сложността на лечението.
вигантол по колко капки за възрастни

Капките Вигантол могат да се приемат директно в устата, разредени в малко вода или добавени към храната и напитките. За по-добро усвояване, най-добре е да се вземат по време на хранене.

Важно е да не се надвишава максималната препоръчителна доза. При поява на нежелани лекарствени реакции или ако Вигантолът взаимодейства с други лекарства, употребата му трябва да се преустанови. Бременни и кърмещи жени се препоръчва да се консултират с лекар преди употребата на тази хранителна добавка.

ВАЖНО: Мнения за Вигантол можете да прочетете по-долу, да добавите и своя отзив или просто да попитате ТУК, в нашия форум с коментари!

За витамин Д се говори доста често и много от нас са убедени, че имат добра информация за неговото приложение и действие. Всъщност винаги може да се добави към познатата информация по още нещо – важно за поддържането на нашето здраве.

Доза, предозиране

Дефицитът на витамин Д създава здравословни проблеми, но не по-малко опасно е и предозирането му. Трябва да се внимава с количествата, които в желанието си за укрепване на организма приемаме. За нормален дневен прием например се смятат 400 IU за възрастовата група 51-70 години (IU е специална единица за количествена характеристика на витамина).

За по-възрастните дозата е 800 IU. Ако потребителят е с признаци на остеопороза, приемът е още по-висок, до 1000 IU (мнение на д-р Бойчо Опаранов от ВМА, 24chasa.com).
Какво се случва при предозиране на витамин Д? Ако го приемаме системно в по-високи от препоръчаните дози, особено над 2000 единици дневно, се получават токсични натрупвания в организма. Това стимулира отделянето на калций в кръвта и урината и образуването на бъбречни камъни.

Цена

витамин Д, как се приема?
Често се налага допълнителен прием на витамин Д

Цената на витамин Д се определя от характеристиките на продукта и пазара – важни са дозировките, формата – има витамин Д на капки и на таблетки, марката на производителя. Така например витамин Д на Допелхерц върви по около 5 лв за 45 таблетки (framar.bg). Дъвчащите таблетки от витамина на Валмарк са за 8.50 – 30 бройки. Течният витамин Д на Солгар е 30 лв за флаконче от 59 мл – дневната доза е една капка. Сто капсули от продукта на същия производител са за 14 лв.

Разнообразието наистина е голямо и могат да се открият продукти по джоба на всеки потребител.

Витамин Д може да се определи като страгетически компонент в процеса на усвояване на калция – а от оптималното зареждане на тялото ни с калций зависи изграждането и поддържането на костите и зъбите. За витамин Д е известно и това, че може да играе ключова роля в профилактиката на раковите заболявания, в предпазването от болести на сърдечно-съдовата система. Стабилизира имунната система и възпира заразите от грип и настинка. Като цяло – здравето ни във висока степен зависи от баланса на витамин Д в организма (framar.bg).

Храни

вигантол преди или след хранене, Витамин Д.Естественият път за снабдяването на организма с витамин Д е доста специален: той се образува под въздействието на ултравиолетовите лъчи, но балансът му в организма е зависим от сезоните, носенето на дрехи, кожния пигмент и пр. Освен това съдържанието му в храните е доста ограничено и в определени случаи се налага прием на хранителни добавки с витамин Д.

Според здравната статистика над 76% от българите са с дефицит на витамин Д (puls.bg). Все пак е добре да знаем, че витамин Д се съдържа в мазните риби от рода на скумрия и сьомга, яйцата, черният дроб, рибеното масло, сиренето. Може да се заложи и на храните, допълнително обогатени с витамин Д като соево мляко, портокалов сок, някои зърнени закуски.

Показания

Допълнителен прием на витамин Д се налага, ако кръвният анализ покаже състояние на дефицит или ако са проявени някои характерни симптоми. Така например при малки деца недостигът на този витамин води до развитие на рахит (your-diet.ru). При възрастни се проявява т.н. деминерализация на костите, “размекване” – остеомалация.

С този дефицит са свързани честите възпаления на гърлото и устната кухина, венците. Имат връзка още безсънието, някои депресивни състояния, влошеното зрение, промените в апетита. Еднакво съмнителни са както загубата на апетит, така и ненормалното усещане за глад и тягата към необичайни храни

В много случаи при планиране на бременност и в нейните рамки се препоръчва допълнителен прием на хранителни добавки с витамин Д.

За кости: Калций, витамин Д и магнезий при остеопороза

витамин Д, дозировка, предозиране
Слънцето е основен фактор за поддържане на баланса на витамин Д

Много хора, които искат да поддържат добро здраве – но го правят сами и без да са добре подготвени, наблягат на самодеен прием на различни хранителни добавки. Приемът на таблетки калций например е залитане на не една жена на години. Балансът на калция с витамин Д при правилно дозиране гарантира пълноценно усвояване на необходимия калций, без болезнена минерализация или безполезно гълтане на таблетки.

В комбинация с витамин Д и магнезий калцият осигурява здрави кости и зъби, както и балансирано функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система (farma.bg). Комбинирането на калций и магнезий в пропорция 2:1 е гаранция за здравословна подкрепа на метаболизма, като комбинираният прием предпазва от дискомфорт на стомашно-чревния тракт. Изпитанията и практиката потвърждават, че съчетанието калций, магнезий и витамин Д е най-добрият и резултатен начин за профилактика на остеопорозата. Такъв тип добавки не допускат загубата на костно вещество в напреднала възраст, а това предотвратява опасни счупвания на костите и преждевременна смърт.

витамин Д
Витамин Д има ключова роля в опазването на здравето

Калций и Витамин Д – плюсове и минуси, предупреждения

Смисълът на това съчетаване, както вече стана дума, е пълноценното усвояване на калция – витамин Д съдейства за това (zdrave.bg). Същевременно е добре да се знае, че без необходимите количества магнезий приемът на допълнителни количества калций и витамин Д може по-скоро да навреди. Калцият се нуждае от трансформиране но специфичен начин, за да се усвои правилно от костната тъкан – тук е необходим процес, контролиран от специфични ензими с дейното присъствие на магнезия. Без магнезий въпросната минерална трансформация не се случва.

Не се опитвайте да се самолекувате или да си съставяте профилактични програми с калций – това е работа на лекарите след внимателен анализ за потребностите н организма ви. Особено специални са случаите, при които потребителят има бъбречно заболяване или бъбречнокаменна болест. Колкото и да си говорим за полза и необходимост от витамин Д и калций по време на бременност – без лекарска препоръка това не бива да се прави.

Още в текста: Приложение и действие. Как се приема Витамин Д? Храни. Дозировка, предозиране за възрастни и деца. Показания. За кости: Калций, витамин Д и магнезий при остеопороза. Калций и Витамин Д – плюсове и минуси, предупреждения. Цена. Липса на витамин Д. Бременни и кърмачки. Маска за коса и при косопад. В т.нар. “конски витамини” – тривитаминол, действие. За очи. За кожата. За имунитет. С йод за отслабване. При лечение на миома. Противопоказания

Липса на витамин Д

Липсата на важния витамин излага хората по-често на опасности за здравето – от настинка до рак (doctiming.bg). Доказано – по-вероятно е да развият множествена склероза, хипертония, диабет, депресии, сърдечно-съдови заболявания. За опасностите за костната система вече стана дума.

Дайте мнение и Вие тук!

Липсата на витамин Д води до скованост и болка в кости и мускули; до обилно изпотяване на главата; депресивни състояния, наднормено тегло, чревни проблеми.

Деца и бебета

Недостигът на витамин Д за деца и особено за бебета е опасен с това, че се отразява за развитието на костната система; последица от дефицита на витамин Д е рахитът. Има някои обективни условия, които налагат сериозно да се мисли за прием на витамин Д в тази ранна възраст.

В риск по отношение на дефицита са децата в северните географски пояси, където слънчевото греене е по-оскъдно. Но такъв дефицит може да бъде причинен и от живота в големите градове, където въздухът е замърсен и достъпът до слънце е ограничен от строителството и ритъма на живот.

Ако едно дете рядко е на въздух, почти винаги изцяло облечено или прекарващо времето си на сянка, то наистина може да развие въпросния дефицит (biberonbg.com).

С дефицита на витамин Д трябва да се внимава също при тъмнокожите деца; яко бебето е на кърма, но майката има този дефицит. Препоръчваният дневен прием на витамин Д е 200 единици за бебета; при определени условия той може да нараства до 1000 IU във възрастовата група до една година, или до 2000 в групата над една и под 50 години. Самодейността в тази посока е недопустима; допълнителен прием на витамин Д за деца и бебета трябва да има само по лекарска препоръка.

Бременни и кърмачки

В етапите на бременност и кърмене допълнителният прием на витамин Д е мярка за баланс на калция и фосфора м женския организъм, за съхраняване на здрави кости и зъби. Той същевременно е важен и за правилното формиране на детския организъм. Недостигът на витамин Д в майчиния организъм застрашава детето в бъдеще от рахит, проблеми със зъбите, податливост към инфекции – слаба имунна система, и др.

Приемът на добавки с витамин Д обаче трябва да е правилно дозиран, за да не се получи хипервитаминоза . Има начини да се установят точните стойности на витамините в организма и да се прецени с каква да се компенсира евентуален недостиг (ramuslab.com).

В някои случаи в рамките на профилактични програми се препоръчват комплекси от основните витамини, необходими за балансиране на здравето по време на бременност и кърмене, и витамин Д неизменно е сред тях (framar.bg – Допелхерц актив мама с 12 витамина, 5 минерала и микроелементи).

Маска за коса и при косопад

Витамин Д е сочен като важна съставка в маските за коса, с чиято помощ се подобрява здравината на косъма и се стимулира неговият растеж. Увредената и изтощена коса например може да бъде обгрижена чрез маска с този витамин, рициново масло и жълтъци.

  • За маската е необходима една ампула витамин Д, две супени лъжици рициново масло, три сурови жълтъка. Разбиват се витаминът и маслото и от получената смес се взема по малко и внимателно се втрива в корените на косата. След 15 минути се измива и се полага един разбит на кашичка жълтък. След нови 15 минути измиваме подробно. Цялата процедура се повтаря и през следващите два дни, всеки път с по един нов жълтък. Ако е необходимо, след седмица тридневната програма се повтаря (framar.bg).

В т.нар. “конски витамини” – тривитаминол, действие

Тривитаминолът е композиция от три витамина – А, Е и Д3, използвана в животновъдството. Прилага се за стимулиране растежа и здравината на овчата вълна и конските гриви. Това е и идеята за прилагането на продукта в козметиката, по-специално в грижата за косата (за Тривитаминол вижте в lekar.bg). Счита се, че маските за коса с тривитаминол правят косата по-лъскава, спасяват косъма от чупливост и ограничават косопада. Ускоряват растежа.

Ето една лесна рецепта за такава маска с тривитаминол, респ. витамин Д:

  • Смесват се по една супена лъжица водка, зехтин, кисело мляко, един суров жълтък и две супени лъжици тривитаминол. Сместа се разбива и с получената емулсия внимателно и подробно се намазва целият скалп, след което косата се разресва. Маската се оставя да действа два часа, след което се отмива грижливо с топла вода и мек шампоан. След две седмици повтаряме, и така – в продължение на два месеца, за да има резултат. След едномесечна почивка този модул се повтаря.

За очи

Грижата за добро зрение – особено с напредването на възрастта, включва правилен режим на хранене и прием на добавки със специфичен състав. Доказано е, че балансът на витамин Д има значение за дегенеративните процеси и дефицитът води до ускоряването им. Ето защо е важно той да бъде включван в профилактичните програми за съхраняване и поддържане на зрението (optobg.com).

За кожата

Витамин Д има специална роля за поддържането на еластична и сияйна кожа; всъщност трансформацията на слънчевото греене в полезния витамин става именно в нейните клетки. Наличието на витамин Д в достатъчно количество засяга кондицията на епителните клетки, функционалността и способността им да се възстановяват бързо. Връзката е от значение и за нормалното пигментиране на кожата и избягването на дисбаланс и пигментни петна (kozmetikata.com).

За имунитет

Има научни доказателства за това, че балансираното наличие на витамин Д подкрепя имунната система и тя по-лесно се справя с различни инфекции. Според статистиката хората, при които този баланс е налице, много по-рядко се борят с настинки и вирусни заболявания (мнение на ендокринолога д-р Наталия Темелкова, в 24chasa.bg).

Приемът на допълнителни количества витамин Д при установени признаци на отслабен имунитет се консултира с лекар. Специалистът най-добре може да прецени какви дневни или седмични дози са необходими според възрастта и общото здравословно състояние.

С йод за отслабване

Витамин и йод са два от компонентите, за които е добре да се погрижим при опитите си за предпролетна редукция на теглото. Въпреки лошото време е добре да прекарваме всеки ден по малко на открито, тъй като естествената светлина въздейства върху кожата дори в отсъствието на слънцето. Най-добре е да използваме кратките слънчеви паузи в мрачния сезон, защото точно тогава мазнините в кожата “зареждат” от ултравиолетовите лъчи витамин Д. Ефектът е двоен и свързан с изгарянето на мастните компоненти.

При постоянно усещане на умора, необяснимо трупане на килограми, безсъние и нервност е добре да проверите и състоянието на щитовидната си жлеза (tialoto.info). При дисбаланс на елемента йод в организма е напълно възможно проблемите да идват оттам.

При лечение на миома

Множество публикации информират за ефекта на витамин Д при лечението на миома (dictorbg.net). Съобщава се, че въвеждането на точно определени дози от него в тялото на опитни животни води до намаляване размера на тези доброкачествени тумори. Точно по тази причина медиците съветват жените в активна възраст да прекарват редовно достатъчно време на слънце, за да избегнат риска от миома при дефицит на витамин Д.

Противопоказания

Витамин Д не бива да се приема допълнително при установена хипервитаминоза от същия витамин – има опасност от токсикози; също и при хиперкалциемия, бъбречни камъни и свръхчувствителност към витамина – има и такова нещо (health.mail.ru).

Необходима е точна преценка за ползата и възможния негативен ефект при хора със сърдечна недостатъчност, атеросклероза, туберкулоза, грануломатози, тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, язва, заболяване на щитовидната жлеза. Бременни и кърмачки при необходимост приемат добавки с витамин Д според лекарски указания.

Вижте непременно и ТОВА: Цени и видове Витамин Д на пазара. Кой да изберем? Също можете да прочетете и подробности за Вигантол в този материал.

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ …

22 Мнения

  1. po kolko kapki vit d , da se vzemat na den, profilakti4no .nqmam osteoporoza, no imam bolki v stavite.na 52 godini sam.

    • Първо изследвайте нивото си на вит.Д,тогава се определя дозата.

    • Христова

      2 до 6 капки на ден. На мен Д-р Конова ми изписа да вземам по 2 капки Вигантол дневно постоянно без да имам дефицит. На моя колежка, заради пременопауза и изписаха 6 капки на ден с храна (на хапка хляб накапани) т.к. се усвоявал по-добре.

      • Цветелина Стефанова

        В една капка колко IU се съдържат?

        • При резултат на витамин Д 18,77 – латентен дефицид по колко капки вигантол може да се приема дневно

  2. Мариета Димитрова

    Изследвах нивото на Вит Д ,резултата беше латентен дефицит ,по колко дневно вит. Д трябва да приемам ?

    • Стамова

      колко капки вигантол се приемат дневно при дефицит на витамин д и ниво 24 nmola. Приемът на 3 капки дневно след колко време възстановява нормалните серумни нива на организма

      • Лошото Куче Бултериерски

        Благодаря на модератора, че допусна коментара ми, написан от името Лошото Куче Бултериерски на 09.02.2019 в 14:11. Не обичам да си давам имейла, защото се опасявам от реклами и спам.

        Здравейте, г-жа Стамова,
        Отговор: След безкрайно дълго време! 3 капки дневно е доза за деца около 6 месечна възраст и от нея няма да имате никаква полза. Правилната доза на витамин Д с малки изключения зависи от теглото на човека.
        При 24 наномола (много ниско ниво) е необходимо да следвате указанията, които съм написал на “Колева on 29.11.2018 на 10:27”.
        При приемане на витамин Д се повишава усвояването на калция и фосфора от храната. За съжаление, фосфор има във всички храни – от зеленчуците, през ядките, та чак до млякото, хляба и месата. За да не превишите максимално допустимото ниво на фосфора в кръвта (което ако е за по-продължително време – примерно няколко месеца, скъсява живота), е необходимо да спазвате ограничителна диета за фосфора или да вземате КАЛЦИЙ и то точно от съединението “калциев карбонат”, по около 600-1000 милиграма дневно. Той свързва фосфора в червата и помага част от него да се изхвърли от организма.
        Установено е, че калцият, който се усвои от организма, ще отиде в костите само, ако има наличие на МАГНЕЗИЙ. В противен случай калцият остава в кръвта и увеличава нивото си. Ако превишите горната референтна граница на калция за по-продължително време, това Ви скъсява живота 🙂 . Така, че е необходимо да приемате магнезий в доза горе-долу колкото калция. Избягвайте евтините магнезиеви препарати, които съдържат магнезиев оксид, защото той много лошо се усвоява от организма – около 7%. На опаковката на такива препарати пише “Магнезий”, а не името на съединението. Препоръчвам Ви магнезиев цитрат или магнезиев хлорид (излиза около 3,5 пъти по-евтино).
        И последно, трябва да приемате и ВИТАМИН К2, по 100 микрограма дневно. Той пречи на калция да се наслоява по стените на артериите и други меки тъкани (и да ви докара атеросклероза) и го праща в костите и зъбите, където му е мястото. Когато достигнете ниво на 25 хидрокси витамин Д = 50-100 нанограма на милилитър-това трябва да са ви референтните стойности (което превърнато в милимолове на литър става като се умножи по 2,5 => 125-250 наномола на литър) е необходимо да намалите дозата, примерно на половина. Опасното ниво е 150 нанограма на милилитър (375 наномола на литър), но него трудно ще го стигнете, така, че не се плашете. При високо ниво на 25 хидрокси витамин Д организмът консумира повече от него и работи по-добре. Референтните стойности на лабораториите специално за витамин Д не са адекватни. Не им обръщайте внимание.
        За сведение, при последното измерване аз имах ниво 238 наномола на литър. Калций и фосфор – по средата на референтния диапазон.
        Накрая ВЪПРОС: Г-н Лошо Куче, ами когато достигна стойността на 25 хидрокси витамин Д, която целя, трябва ли да продължавам да приемам витамин Д и всички други витамини и минерали докато съм жива или мога да ги спра? Отговор: Разбира се, че може да ги спрете по всяко време. След няколко месеца нивото на 25 хидрокси витамин Д в кръвта Ви ще спадне до това, което е в момента и имунната ви система ще стане толкова слаба, колкото е сега. В това, обаче няма нищо страшно. Като Вас са 90% от хората. Именно затова съществуват грипните епидемии, ракът, а аптеките и болниците са пълни :).
        Впрочем, за да бъде здрав човек, е необходимо да приема и много други витамини, но това вече е извън темата.
        Желая Ви успех!
        Лошото Куче 🙂

  3. Направих изследване за нивото на витамин Д 3 в кръвта.Резултатът е 7,10 ng/ml . Латентен дифицит.Личния лекар ми каза че не е необходимо да пия витамин Д.
    Аз съм на 60 години.Имам гуша,не пия лекарства защото не е необходимо ,само изследвания 1 път в годината.Всичко е в норма.
    Имам проблеми с костите – дископатия която овладявам с рехабилитация.Също не вземам лекарства.
    Единствените лекарства които пия са за кръвно.Едното е бетаблокер,и то в минимални дози.
    Въпроса ми е трябва ли да пия витамин Д и в какви дози.
    Благодаря предварително.

    • Лошото Куче Бултериерски

      Вие не сте с “латентен дефицит”, а с “тежък дефицит”.
      До 10 ng/ml е тежък дефицит, 10-20 ng/ml е латентен дефицит, 20-30 ng/ml е “дефицит”.
      Личният Ви лекар е глупак, но не повече от другите лични лекари. Затова не Ви препоръчвам да го смените. Образовайте се сама и вземете правилното решение. Потърсете в Интернет Световно признатите препоръчителни нива и се постарайте да ги достигнете. Само между другото, толкова ниско ниво като Вашето не Ви предпазва и от рахит и сте изложена на многократно по-висок риск от множество заболявания, в сравнение с хора с нормални нива на вит. Д. Затова Ви казвам, че личният Ви лекар е глупак.
      Впрочем дозата от 2000 IU, спомената в статията, е една много ниска доза. Купете си Вигантол и прочетете какво пише в листовката, за да се ориентирате за дозите. Пийте 5000 единици на ден и след 2 месеца пак се изследвайте. Ако не сте стигнали ниво поне 50 ng/ml (което е много вероятно, защото и 5000 единици не е кой знае колко висока доза), увеличете дозата и след 2 месеца пак се изследвайте. След това продължавайте с вит. Д, но се изследвайте на 6-8 месеца. По-евтино е ако изследвате фосфора и калция в кръвта. Ако са в референтните граници, значи всичко е наред – нали все пак токсичността на витамин Д се изразява в хиперкалцемия-високо ниво на калция в кръвта. (Много вероятно е това вашият личен лекар да не го знае, а да си мисли, че токсичността на витамин Д се проявява в нещо друго). Много важно е да се пие и магнезий и витамин к2.
      Да сте жива и здрава.

  4. Лошото Куче Бултериерски

    Тъй като днес имам свободно време, ще допълня информацията за разновидностите, в които се предлага витамин Д на пазара:
    1. Когато е във вид на ТАБЛЕТКИ, те трябва да се приемат заедно с някаква мазнина (например супена лъжица зехтин), защото витамин Д трябва да е разтворен в мазнина, за да се усвои от организма. Иначе ще се изхвърли и полза от него няма да има.
    2. Когато е във вид на меки КАПСУЛИ, витамин Д е вече разтворен в някаква мазнина. Добре е да се съхраняват в хладилник, защото при продължително съхранение на стайна температура, мазнината може да граняса. Неудобството е, че човек е ограничен от фиксираната доза на витамин Д в една капсула и не може да я подбира.
    3. Маслени разтвори, които се капят. Задължително се съхраняват в хладилник, защото мазнината има контакт с кислорода (няма капсула) и е по-изложена на гранясване. Те дават възможност за коригиране на дозата. Аз лично предпочитам “Вигантол” по множество причини:
    а) произвежда се от известна, реномирана компания;
    б) прилага се при много малки деца (на две седмици) и никой търговец не би посмял да продава фалшификат;
    в) витамин Д е разтворен в мазнина. Няма никакъв вкус и не е неприятен при приемане;
    г) най-евтина форма на витамин Д на пазара;
    Внимание: На листовката на “Вигантол” има печатна грешка: на обратната страна, на ред 37 е написано “200 000 IU витамин D дневно”. Да се чете “20 000 IU витамин D дневно”.
    200 000 IU се съдържат в цялото шишенце от 10 милилитра. Ако го изпиете наведнаж най-вероятно няма да направите хиперкалцемия (не е препоръчително да пробвате). Ако, обаче на следващия ден пак изпиете второ шишенце, почти сигурно ще направите. В такъв случай е необходимо да потърсите лекар. Ако попаднете на грамотен такъв в София, може и да Ви спасят. Ако сте от провинцията, е хубаво в най-кратки срокове да уредите земните си дела. Добрата новина е, че не се умира веднага ;).
    Хайде, да ме споменавате с добро.
    Лошото Куче
    P.S. Аз не съм лекар 🙂

    • Здравейте! Направи ми впечатление колко сте компетентен и бих искала и аз да Ви попитам за моя проблем. Аз съм с Хашимото вече от 20 години, пия 100 мг всяка сутрин лтироксин, следя си хормоните и са в норма, но вероятно заради това заболяване имам дефицит на вит. Д -20,4 и леко повишен холестерол-малко над 6. Дадоха ми да пия по 20 капки вигантол на седмица, ско не се излагам на слънце и 10, ако се излагам на слънце. От може би и 20 години страдам от безсъние. Забелязах, че като взимам вигантол съня се подобри, въпреки че сега съм в Гърция и намалих дозата на вигантола по 10 капки на седмица и сънят пак се развали. Освен това вече повече от гофина пия всяка вечер магнерич с B6-650 мг. Нивата на магнезий в кръвта ми са в нормата. Не съм си изследвала калция и фосфора, не пия и вит. К2. Въпросът ми към Вас: достатъчен ли е вигантола, който ми изписаха и трябва ли да почивам от магнезия? Магнезия го пия заради безсънието вечер и не смея да го спра.

  5. По колко капки Вигантанол се приема дневно- за възрастни? Пречи ли приема на Рихтер Сайкъл баланс? На 41 години съм. Благодаря Ви предварително!

    • Здравейте!Искам да Ви попитам капки Вигантол 20 000 IU/ml-10ml по колко могат да се взимат?Аз съм на 41 год.,а детенце на 12г. Всеки ден ли трябва и колко време?

  6. Марияна

    Колко iu се съдържа в 1 капка Вигантол от 10 мл

  7. Владимир

    здравейте на 60-70 годишен човек при нормално здраве и бит по колко капки Вигантол / вит Д / на ден е необходимо да взима / има препоръки 4- 5 капки дневно или 30 – 40 един път на Седмица / , и кога е най добре преди или след ядене .Благодаря

    • На гладно или с храна се взима вигантола

      • Виолета Станева

        Има два варианта:
        1.) Прием на гладно:
        По-добро усвояване: Някои изследвания показват, че витамин D3 (активната форма на витамин D, съдържаща се във Вигантол) се усвоява по-добре, когато се приема на празен стомах.
        По-малко стомашно дразнене: Някои хора изпитват стомашно дразнене, когато приемат Вигантол с храна. Приемът на гладно може да помогне за намаляване на този ефект.
        2.) Прием с храна:
        По-висока поносимост: За хора, които изпитват стомашно дразнене при прием на Вигантол на гладно, приемът с храна може да го направи по-поносим.
        Намаляване на взаимодействието с лекарства: Някои лекарства могат да взаимодействат с витамин D. Приемът на Вигантол с храна може да помогне за намаляване на това взаимодействие.
        В крайна сметка най-доброто време за прием на Вигантол зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания, а също и от това, какво смята лекарят ви.

        • Анастасия

          Здравейте, по една ТВ казаха, че възрастни трябва да приемат по 4 капки на ден ВИТАМИН Д и втори въпрос дали тези капки могат да се ползват в маски за коса, благодаря Ви!

  8. Здравейте, Витамин Д ми е 22.650 при норма 20 до 125. По колко капки вагантол трябва да приемам и колко дълго.

  9. Здравейте резултатите ми на вит.Д са 13,4 при норма от 30-100.
    Личният ми изписа 20капки вигантол веднъж седмично.Това нормална доза ли е при тези стойности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *