мака

Мака: перуанска суперхрана, цяр или афродизиак?

Какво е мака: растението и съставките му. Как да се използва за цяр – дози и режим на прием; кои болести се повлияват. Мака, секс и плодовитост – митове и реалност. Противопоказания. Мака за отслабване. Готови продукти с мака, комбинации и цени

Мака: какво е това? Прост отговор: растителен продукт от далечни земи, който притежава определени хранителни и лечебни качества.

Един от многото, които в последно време набират популярност на Стария континент – в търсене на ефективно, достъпно и без вредности средство от типа “лечебни суперхрани”. Растителните продукти като мака в много случаи действат като истинските лекарства, но имат по-малко странични ефекти. Перуанската мака е търсена заради ореола й на растение, което подобрява либидото, зарежда с енергия, лекува от множество заболявания, помага при импотентност и безплодие. Определят я като натурален афродизиак.

Мака: що е то, как въздейства на жени и на мъже

Мака е коренът на популярно перуанско растение, който външно прилича на обикновена бяла ряпа (двете растения всъщност имат роднинска връзка!). В Перу се отглежда в промишлени количества на надморска височина около 4 000 метра. Растението е изключително популярно в родината си; местните хора вярват, че ги зарежда с много енергия и лекува ред болести. Потребители мъже споделят, че консумацията на мака усилва желанието им за секс, а преживяванията по време на акта и след него са много ярки. В последно време преобладава използването на мака като хранителна добавка, включително за активиране на либидото и подобряване качеството на интимния живот. Върху женския организъм продуктът упражнява положителен ефект в случаи на безплодие, за енергиен баланс и издръжливост, за преодоляване симптоматиката на менопаузата.

Какво е мака? За какво е полезна?

Перуанската мака е растение с хранителна стойност, отглеждано във високопланинските зони на Перу и Боливия. Разпространено е и в някои области на Аржентина. Култивирано е в Южна Америка преди векове; расте успешно и дава реколта на височина 3500 до 4500 м. Издържа на резки температурни колебания, понася силни застудявания. Извън географските зони с такава характеристика се развива, без да образува кореноплод. Освен с високата си хранителна стойност, екзотичната мака впечатлява с многопосочното си лечебно действие върху човешкия организъм.

Растението мака

Мака е част от семейство Кръстоцветни и е родствено растение на обикновената ряпа, на пролетните репички, зелето и синапа. Според легендата суперхраната мака е открита случайно преди векове от перуански пастири. Те забелязали, че онези овце, които изравяли и консумирали мака, били по-здрави и енергични от останалите в стадата им.

мака
Прословутата мака на вид е нещо като обикновена ряпа

Перуанската мака при едноседмичен прием увеличава работоспособността и спасява от чувството на умора. Тя може да се използва в храненето сурова, пържена и печена, варена. Корените могат да се изсушат и са доста траен продукт. Сухата мака трябва да се изкисва няколко часа, след което да се свари до омекване. Използва се за приготвянето на каши, конфитюри, желета, сокове и различни коктейли. Листата на растението могат да се добавят в чай.

Казват, че коренът от мака зареждал войните инки със сила и издръжливост, като по този начин им помагал да печелят битки. Жените в Южна Америка пък от няколко хилядолетия използват въпросната мака като средство за противодействие на стреса и срещу умора.

Съдържание на екстракт от мака

Екстрактът от мака запазва полезните компоненти на растението до голяма степен и след термична обработка. Консумацията на пресен кореноплод обаче е проблемна и зависима от доставките, затова на по-висока популярност се радват сухите продукти – брашно или прах от мака, или готовите хранителни добавки с различно предназначение.

Като афродизиак перуанската мака е на едно от челните места в топ-класациите на планетата. Тя е и удивително ефективен адаптоген. Полезни съставки във високи проценти са витамините – B2, B6, B12, C, фолоиева киселина, минерали – желязо, калций, йод, манган, калий и цинк; и още – ненаситени мастни киселини (линолова, олеинова, палмитинова), аминокиселини; и още – танини, стироли и сапонини. Ефектът върху женската и мъжката репродуктивна система, за който вече споменахме, до голяма степен се дължи на растителните алкалоиди в растението.

Хранителна стойност

Перуанската мака има висока хранителна стойност: съдържа 60% въглехидрати, 10% лесно усвоими растителни протеини, 2.2% мазнини и над 8.5% фибри. Този балансиран състав прави продукта изключително полезен за нормалното хранене и функциониране на човешкия организъм. Съставът на плодната маса е обогатен с аминокиселини, сред които особено ценни са фенилаланин, аргинин, тирозин, хистидин. Именно те участват в много процеси в организма и отговарят за предаването на нервни импулси, включително свързаните с репродуктивните функции и половото влечение. На аминокиселините се дължи и противораковото действие на обсъжданата мака.

Как се приема като суперхрана и за лечение?

Демир бозан за безсъние

Консумацията на пресен плод мака, както вече споменахме, е нещо невъзможно за европееца или може да става много рядко. Затова заинтересованите наблягат на двете достъпни за нас форми – прах или брашно от мака като суперхрана, или капсули с екстракт от мака като хранителна добавка, за профилактика и лечение.

Мака на прах представлява изсушен и смлян на ситно корен от растението. У нас може да се купи от магазините за здравословни храни или да се поръча онлайн. Има различни разфасовки. Може да се добавя в сокове, фреш и смути; като средство за профилактика и укрепване на организма е достатъчен прием от 5 г или една чаена лъжичка за денонощие. Дозата може да се приеме наведнъж или разделена за 2-3 приема. Добре е прахообразната мака да постъпва в храносмилателния тракт заедно с някаква храна.
Същият продукт се използва от бодибилдърите като средство за увеличаване на мускулната маса: за тази цел се вземат 12 г мака един час преди тренировка.

мака
Прах или брашно от сушена мака: в тази форма растението е популярно в Европа

Капсулите с екстракт от мака също са вариант, при това по-ефективен. Това е обяснимо, тъй като в случая действа екстракт от корена – в него всички полезни компоненти са в концентриран вид. Приемът на капсулите трябва да става при постепенно увеличаване на дозите: първоначално само една капсула от 500 мг дневно, а впоследствие може да се премине на преход към 750-мг капсула с по-висока концентрация.

Действие на корен от мака

Перуанската мака е силен афродизиак, но трябва да знаеш как да я използваш. При неправилно дозиране ефектът може да е обратен – т.е. да смъкнеш либидото си до нула и да си разпилееш всичката енергия на вятъра. Всъщност коренът може да те зареди и да възстановиш успешно силите си. Добър е като средство за диетично и спортно хранене. Оказва ефект при лечението на безплодие и импотентност. Има общоукрепващ ефект и за да сме съвсем точни, ще изброим още полезни ефекти на растението:

Коментираната мака попълва витаминно-минералния дефицит; забавя стареенето на клетките; предотвратява развитието на тумори, включително злокачествени; укрепва кръвоносната система; повишава защитните функции на организма; регулира обменните процеси; нормализира хормоналния фон; помага да се преодоляват стрес, тревожност и депресия; неутрализира умората и повишава работоспособността; повишава либидото; подпомага нарастването на мускулната тъкан; оптимизира функциите н репродуктивната система.

Народни лечители твърдят, че правилното прилагане на продукти с мака гарантира изцеление от много болести, но също така може успешно да предотвратява тяхното развитие и да поддържа здрава имунна система.

Дозировка, дневна и еднократна доза

Ако искаме да постигнем реален ефект с помощта на мака, трябва системно да я слагаме на трапезата в прясно състояние. Нали си давате сметка, че за европееца това е невъзможно? Обикновено мака вземаме под формата на сух прах или капсули. Как да вземаме мака и има ли някаква опасност?

  • В началото продуктът може да предизвика сърцебиене като нов хранителен компонент, затова е добре да се започне с малки дози. Профилактично дневната доза е от една до три чаени лъжички. Започва се с една лъжичка, която разделяме за 2-3 приема и постепенно увеличаваме. Ако растението е част от комплексна терапия, приемът е до 10-12 грама на ден. Техниката е същата, дозата се разделя поравно за два-три приема. Взема се заедно с храни или напитки.
  • Мака може да се взема редовно в продължение на 6 дни, а на седмия се почива. Пълният курс е три месеца; следва почивка от два-три месеца и нов терапевтичен модул по описаната схема. Ако вземаме мака като афродизиак, продуктът се взема около два часа преди половия акт.

Ако мака приемаме под формата на капсули, режимът е следният: по една-две капсули веднъж или два пъти дневно в продължение на месец. Точният режим трябва да бъде консултиран с лекар.

Мака за жени

Преимуществата на мака за женското здраве се заключава в способността на продукта да балансира хормоналния фон на организма. Медицинските изследвания доказват, че приемът на мака подпомага нормализирането на цикъла при жените, а следователно нарастват шансовете да заченат и да износят нормално здрава бременност.

мака
За лечебни цели се предпочита мака на капсули

Като помага за поддържането на нормален хормонален баланс, нашата мака облекчава неприятните симптоми на менопаузата като топли вълни, емоционална нестабилност, безсъние. Нормализацията на хормоналния фон има още един плюс: подобрява се външният вид на кожата, дефектите видимо се заличават.

И да не забравим да припомним, че мака увеличава значително женското либидо.

При симптоми на менопауза

Коренът от мака може да се използва като аналог на заместителна хормонална терапия при жени в менопауза. Класическата хормонозаместителна терапия причинява атрофия на яйчниците и може да наруши продукцията на хормони. Профилактиката с мака върши същата работа, само че без описаните странични ефекти.

Мака при кисти

Коренът от мака оптимизира – както вече бе посочено – хормоналния баланс в женския организъм; насърчава се правилната продукция на прогестерон. При тези обстоятелства намалява рискът от образуване на кисти на яйчниците и дори обратно развитие на образуванията.

За забременяване

Медицината използва редица продукти от лечебни растения при лечението на безплодие у жените. Мака е една от съставките на комбинирани продукти, прилагани при подготвянето на женския организъм за зачеване. Мака нормализира общия хормонален фон и енергийното равновесие на организма; действа оздравително на репродуктивната система и подобрява клетъчното хранене. Това увеличава вероятността от зачеване и успешно износване на бременността.

За подобряване на половата функция

Препаратите с мака се прилагат като добри адаптогенни средства, които позволяват да се възстановят и регенерират жизнените сили. Нерядко перуанският кореноплод се използва като спомагателно вещество при терапията на импотентност, безплодие и други патологии в половата сфера. В тази посока не е без значение фактът, че с мака може да се постигне общоукрепващо въздействие и настроението трайно да се подобри.

За хормони

Мака е ендокринен адаптоген. Това означава, че кореноплодът по принцип не съдържа собствени хормони, но внася в организма на потребителя хранителни компоненти, които стимулират производството на хормони. Изследванията и при жени, и при мъже доказва, че мака безопасно и ефективно балансира хормоните у двата пола, редуцира страничните ефекти от хормоналните дисбаланси и увеличава плодовитостта.

Чрез аминокиселините в състава на мака организмът може да получи допълнителна подкрепа на едно адаптогенно средство, което балансира и продукцията на кортизон, хормона на стреса.

За мъже

С какво коментираната мака е интересна за потребителите мъже? Съдейки по отзивите на пациенти и лекари можем да приемем, че след употребата на продукта нараства устойчивостта на стрес, намалява или дори изчезва половото безсилие и в общи линии изводът е, че представителите на силния пол изпитват положителното въздействие на въпросната мака.

При разширена простата

В рамките на любопитното – според редица публикации мъжете в перуанските Анди съхраняват енергичността и сексуалната си мощ и на 80 години. Счита се, че принос за това има коментираната мака – въпросният кореноплод там се консумира постоянно в прясно състояние, обикновено по 2-3 пъти дневно. Медицинските изследвания потвърждават положителния ефект на маката върху мъжката репродуктивна система. Проблеми като простатит, аденом  и рак на простатата в онези географски области са почти непознати. Със сигурност приемът на мака в лечебни дози повлиява положително състоянията с увеличена простата. Адекватното лечение може да предотврати усложнения в тази посока и да възстанови нормалните функции на мъжката пикочно-полова система.

Като афродизиак

Екзотичното растение доказано подобрява сексуалността. То регулира продукцията на тестостерон, усилва либидото и стабилизира ерекцията. Съдейства за удължаване на половия акт. Повишава плодовитостта – успешните зачатия са повече, тъй като се подобрява качеството на спермата и се стимулира подвижността на сперматозоидите.

Великолепният кореноплод е добро решение за случаите с продължителни нервни напрежения, отслабена потентност, нестабилна ерекция, преждевременна еякулация, различни заболявания на половите органи. Допълва комплексните терапии при трудности със зачеването на дете.

Някои потребителски коментари заклеймяват квалифицирането на мака като афродизиак. Признават, че при тях растението не е постигнало очаквания ефект. Специалистите обаче поясняват, че ефект като от виагра не може и да има и че смисълът на прилагането тук е съвсем друг.

За по-добра костна плътност

Един от негативите на напредналата възраст – намалената костна плътност, засяга и силния пол. В сравнение с жените те страдат сравнително по-малко от този проблем и често проявената остеопороза е вторична, предизвикана от други хронични заболявания. Приемът на мака регулира поддържането на костната маса и забавя процесите, при които тя “олеква”.

По принцип чудесната мака се препоръчва като профилактична грижа за хората, чиято костна система редовно се подлага на големи натоварвания, например професионални спортисти или активно спортуващи любители, ангажираните с тежък физически труд. Включена в спортното хранене, маката прави тренировките по-резултатни; увеличава издръжливостта и подпомага трупането на мускули. В подобни случаи специалистите препоръчват натурален прах мака, за да се контролира точният му прием – докато в комбинираните не е ясно какво е съдържанието.

Общи ползи, като адаптоген

Доказано: мака – това е реално работещ адаптоген, който повишава работоспособността на организма, съпротивляемостта му към стрес и инфекции благодарение на въздействието върху ендокринната система. Биологично активните вещества в растението регулират при прием продукцията на кортизол – хормона на стреса, процес, за който вече споменахме. Приемът на мака тонизира функциите на надбъбречните жлези.

И така: мака помага на организма да се приспособи с по-малко вреди към външни промени и въздействия.

За кожа

Стимулираната сексуалност и активирано либидо индиректно влияят върху състоянието на кожата, така че приемът на продукта неизбежно ще се отрази на еластичността и видимата й сияйност. Същевременно не забравяйте, че с мака могат да се приготвят чудесни маски за лице с подмладяващ ефект, а едро смленият сух коренодплод може да бъде компонент в скраб за лице и тяло.

Вложен в маски за лице, прахът от мака действа подмладяващо, оптимизира еластичността и хидратацията на кожата, изглажда пигментни петна и белези от акне и пъпки.

  • Маска за акне с мака: Смесете мака на прах с прясно мляко в съотношение 1:10. Намазвайте проблемните участъци с акне 1-2 пъти дневно и оставяте да действа 15-20 минути. Правете това редовно – всеки ден, в продължение на месец.

Перуанският женшен, както понякога наричат този продукт, може да се добавя също в балсами и шампоани. Редовната употреба на козметика с мака подобрява състоянието на кожата, подчертава излъчването на жизненост и положителни нагласи.

При тревожност и депресия, антистрес

Споменахме за ползата от мака като адаптоген: благодарение на този продукт организмът по-лесно се адаптира към промени от различен вид и съхранява физическия и психическия си баланс. Това помага при стрес, предотвратява състоянията с тревожност и депресиите.

Мака срещу депресии: това не е измислица, продуктът е полезен в подобни случаи най-вероятно заради съдържащите се в кореноплодите растителни естрогени. Постига се баланс на хормоните, активират се мозъчните функции и това помага на депресирания човек “да си стъпи на краката”, да си даде точна оценка за реалността. Постига се повишаване на енергийните нива в организма, конкретният човек отново е готов да бъде деятелен. Жив.

За отслабване

Популярна  теория сочи корена мака като средство за ускоряване обмяната на веществата в организма. Както и други растения адаптогени, перуанският женшен оптимизира енергийните баланси, регулира дейността на щитовидната жлеза и по естествен начин стимулира метаболизма. Това дава възможност интензивно да се изгарят калории и да се редуцират излишните килограми.

Дайте мнение и Вие тук!
мака
Изберете правилния начин за прием на мака!

Разбира се, това качество на вълшебната мака е само една възможност: не може да се разчита на описания ефект, ако продуктът не е част от цялостна система за отслабване. Тя следва да включва умно съставена диета и физическа активност; заедно с активностите на мака това наистина би дало резултат, макар и не светкавичен. Затова пък траен!

За по-добро настроение

Доброто настроение не е непосредствена цел, а естествена последица от прилагането на мака. Да си припомним: става дума за доказан адаптоген, който помага за възстановяване и регенериране на жизнените сили. Нерядко кореноплодът е спомагателно средство при терапия на безплодие, импотентност и други патологии в любовната сфера. Всичко това взето заедно – води към оценка на перуанската мака като отлично общо укрепващо и подобряващо настроението средство.

За повече енергия, тонизиране

Ако един заинтригуван от написаното дотук човек няма споменатите здравословни проблеми, но иска да опита продукта като средство за тонизиране, нищо не би следвало да му попречи. По условие продуктът мака е възможност за подобряване на енергийния баланс, за активиране на метаболитните процеси с изгаряне на повече калории – т.е. точно това, което любопитните търсят. Специалистите отбелязват, че тъкмо това активиране на жизнените процеси и събуждането на сетивата е в основата и на подобреното либидо!

Има ли противопоказания?

Перуанската мака е безопасна и на практика няма противопоказания. Но лекарите предупреждават: не бива да я използваме при индивидуална непоносимост, при алергия към някой от компонентите на растението.

Растението не бива да се приема от бременни и кърмачки, защото маката може да промени хормоналния им фон и това да се окаже опасно за тях и за бебето.

При спазването на препоръчваните дози за прием, както и на съветите от фитотерапевт, опасни странични ефекти не би следвало да има. Ако обаче предозирате, може да имате неприятности от рода на болки в корема, метеоризъм, диария.

  • Би било грешка да започнете приема на мака с високи дози; затова трябва да опитате с по-малка от обичайните за всеки продукт. Възможни странични ефекти при превишаване или при непоносимост са също главоболие, ускорено сърцебиене, обриви от типа на акне – заради настъпващи хормонални промени.

Видове хранителни добавки с мака

Пазарът предлага немалко хранителни добавки, в чиято композиция присъстват и определени дози мака. При избора е важно да се ориентираме към авторитетен производител и надежден разпространител, тъй като форумите коментират случаи на ментета и продажба на смеси със сухо мляко и други ингредиенти.

Mens virility power за либидо

макаMens virility power е хранителна добавка на растителна основа; предназначението на продукта е да подобри мъжкото либидо Мака е една от водещите съставки в този продукт. Той съдържа също и популярния компонент трибулус терестрис – екстракт от познатата билка бабини зъби, както и азиатски женшен, лют червен пипер, гинко билоба, епимедиум, дамиан. Букетът от тези натурални съставки, повечето – екзотични по произход, стимулира продукцията на тестостерон, подобрява качеството на спермата, удължава ерекцията и оптимизира продължителността и удоволствието от половия акт. Приемът е една капсула дневно – около час или два преди лягане. Цената на опаковка от продукта с 60 капсули е около 45 лв.

Tribulus Extreme (става и за отслабване)

макаМака и бабини зъби са основни съставки и в този продукт. Ефектът от приема е повишено либидо, развитие и нарастване на мускулната маса, енергичност и издръжливост. Друга интересна съставка е ашваганда или индийски женшен. На тази съставка се дължат ефекти като подобряване на тонуса и трайна енергичност. Ашваганда е един от доказаните адаптогени. Трябва да споменем и билката дамиана, опрделяна като ефективен афродизиак; същото действие има и екстрактът от епимедиум. В композицията участва също и екстрактът от зелен чай.

  • Този продукт се приема веднъж на ден – около половин час след закуска. Обичайната доза е две капсули. Приемайки дозата, потребителят е зареден за дълги часове с енергия и не чувства необходимост от подкрепа с храна. По-лесно е да се контролира апетитът и да се избягват похапванията “от скука”. В крайна сметка това се отразява благоприятно на силуета – така че продуктът може да се включи и в програми за редукция на теглото. Цената на продукта – опаковка от 90 капсули, е към 69 лв.
Мултивитамин: Mens Extreme Sports Multivitamin

макаТази марка мултивитамини се различават от обичайните комбинации на няколко витамина с минерали. В случая става дума за продукт, който е предназначен за активно спортуващи млади мъже. Съдържа споменатите компоненти, но също и билкови екстракти, които подобряват енергийния баланс и либидото.

Какво съдържа Mens Extreme Sports Multivitamin? Витамините от група В – 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, както и А, Е, D3, К, С. Още: йод, калций, магнезий, манган, мед, молибден, селен, хром, цинк. Да прибавим също мастни киселини, зелен чай, ликопен, екстракти от бабини зъби, сау палмето, женшен, МАКА, алое вера, аминокиселини. Тази сложна комбинация поддържа в добра кондиция организма при тежки тренировки, а впоследствие подпомага по-бързото му възстановяване и качествено протичане на всички физиологични процеси в организма.

Опаковка от 180 дражета според информация от мрежата върви по около 105  лв. потребители коментират, че парите наистина не са малко, но продуктът е качествен и си струва. Въпросът с дозите трябва да се коментира със специалист: важно е колко дражета е добре да се приемат при нормален режим на живот без големи натоварвания, и колко – при интензивни тренировки.

Мака на прах (пудра) био

Не е проблем да се намери мака на прах; продава се в магазини и щандове за здравословни храни, както и в онлайн магазини от ранга на “Зоя” например. Има различни разфасовки: един съвет – пробвайте се първо с малки пакетчета от порядъка на 60 или 100 г. Разбира се, на сметка е по-голямото количество – може да си купите пакет от половин килограм и да си го разделите с приятел. При избора трябва да внимавате за обяснителните бележки, защото има различни типове брашно от мака в зависимост от вида на обработените кореноплоди. Счита се например, че брашното от черна мака е с най-силен ефект като афродизиак и най-често го поръчват мъже. Има също бяла, жълта, червена, розова (лилава). Предлагат се и смеси от различни видове и в различни пропорции. Цената е по-висока, ако продуктът е с етикетче “био”.

Ето справка за някои цени, обявени в сайтове на онлайн магазини: био-смес от различни видове по около 11 лв. за 100 г; жълта био мака: 6.25 лв за 100 г. На тази база с леко намаление се продават и по-големи пакети от продукта. Дистрибуторите могат да бъдат търсени и за съвети как точно да се използва брашното от мака. Най-често се коментира като добавка към шейкове и смути, но може да се добавя в десерти и печива.

В капсули, на таблетки

Популярен продукт на “Now Foods”е мака на капсули от 500 мг. Бурканче със 100 капсули може да се купи за 30 лв. Това не е висока цена, може да стигне средно за два месеца или за по-дълъг период. Приемът е един или два пъти дневно по една капсула. Други марки също предлагат капсули мака, като дозирането може да е с по 500 или 1000 мг.основната препоръка за прием на такива капсули е подобряването на репродуктивното здраве; счита се полезно допълнение към подготовката за зачеване при двата пола.

Таблетки с био екстракт от мака предлагат производители като “Hanoju”. Препоръчва се дневен прием до 6 таблетки по 500 мг. Дневната доза се разпределя равномерно през целия ден; таблетките се поглъщат цели, с вода, половин час преди хранене.продуктът е представен като средство за поддържане работоспособността, концентрацията и паметта. Представен е също като средство за подобряване на хормоналния баланс, за увеличаване на либидото и плодовитостта. Опаковка от 180 таблетки по 500 мг от този продукт може да се купи за 35 лв.

Мака концентрат

Мака концентрат е продукт под формата на капсули с високо съдържание на екстракт от кореноплода. Предлага се от няколко марки, като в някои случаи е комбиниран с корейски женшен. Обявен е като средство за оптимизиране на потентността при мъже и за баланс на хормоналния фон при жени. Приемът подобрява паметта и концентрацията, упражнява тонизиращ ефект. Средната цена, в зависимост от производителя и дистрибутора, варира около 40-45 лв за 60 капсули.

Мака Органик

Органик е квалификация на брашното от мака, което според разпространителите е произведено от натурална суровина, отгледана без химически добавки и подобрители. Био магазинът “Зелен” предлага такъв тип мака от марката “Dragon Superfoods”. Пакет от 200 г е с обявена цена  от 7.99 лв. препоръчителната доза от продукта е 3-5 г дневно, добавена към шейк, смути, протеинова напитка за активно спортуващи. Препоръчва се дозата да се приеме наведнъж сутрин, или разделена на две на закуска и на обяд.

В предлагането на продукта от различни дистрибутори етикетите ”био” и “органик” обикновено се използват като синоними. Уверенията от всички са, че продуктът е чист и произведен при спазване на задължителните правила за сушене и чисто смилане. Може да се намери добър продукт и на по-ниска цена, но по принцип предлагането се движи между 40 и 110 лв за килограм. Една тънкост: някои дистрибутори препакетират на място брашно от мака, получено насипно в големи опаковки. В други случаи пакетчетата са фабрично разфасовани и запечатани в страната-производител. При втория вариант имаме по-добър шанс да си набавим качествен продукт, без добавени на място “подобрители”.

Рейнфорест мака

Rainforest Foods е марка за разпространение на органични суперхрани; няма как изумителната мака да е вън от списъка й. Предлага се мака на прах – пакет от 300 г по 33.15 лв, и капсули – опаковка от 120 капсули по 500 мг за 39.15 лв. Продуктите по уверение от производителя са без добавени химически компоненти, био сертифицирани и органични.

Мака корен

“Мака корен” е формулата, с която се отбелязва наличието на компоненти от това растение в хранителни добавки под формата на таблетки и капсули, както и в прахообразните форми. Суровината – кореноплод, се прибира, изсушава и преработва в страните производителки. Ясно е, че това е нормалният начин за доставки на далечни разстояния. Какво бихте направили с мака в натуралния й вид, ако по някакъв начин се снабдите с няколко корена?

Мака Ерос

Мака Ерос е готов продукт под формата на капсули, квалифициран като естествен афродизиак и средство за подкрепа на половата, нервната и мускулната система. Освен базовата съставка мака съдържа и екзотичните добавки ипоруру и салсапарила, чиято роля е да подобрят либидото и да овладеят проблеми като еректилна дисфункция, импотентност. Приема се два-три пъти дневно по една капсула.

Продуктът се произвежда в Полша; опаковка от 60 капсули се продава по 30 лв.

Мака Супер диет

Този продукт е течен екстракт от мака с висока концентрация на полезните съставки. Препоръчва се като средство за активиране и регулация на либидото и плодовитостта; като адаптоген и балансьор на хормоналния фон. Разпространява се в 15-мл ампули; дневната доза е една ампула, не повече. Предлага се в опаковки по 20 ампули на цена около 30 лв.

На десерт с ашваганда

макаДесертът с мака и ашваганда е образец за вегански продукт от сурови съставки, съчетание от сурово какао, какаово масло, ядки кашу, фурми, цикория, малц и трици от кафяв ориз, мака, гроздов сок концентрат, ашваганда или индийски женшен, оризово нишесте, морска сол, екстракт от зелен чай.

Съществува готов десерт “Блаженство с мака и ашваганда”, който може да се намери срещу 4.45 лв за блокче от 50 г. Десертът съчетава качествата на всички съставки, като особена роля имат маката и ашвагандата. Именно те осигуряват балансиране и издръжливост на нервната система, зареждане с енергия за дълги часове, подобряване на паметта и концентрацията.

Семена от мака

макаВ мрежата могат да се намерят интересни факти за отглеждането на мака в домашни уловия, но това – разбира се – е само любителски порив, да си имаш афродизиак в саксия на прозореца! Истината е, че търсенето на продукта в световен мащаб превръща това в доходен агробизнес. В страни от Латинска Америка има развити плантации за мака; отглежда се от семена и някои от сортовете дават използваем кореноплод в рамките на година. Сеитбата и прибирането на реколтата са механизирани.

Онлайн могат да се намерят и семена за домашно производство на кореноплоди: в ebay.com  200 бройки струват между 3 и 6 щатски долара в зависимост от сорта.

Подходящи съчетания

Мака се съчетава отлично с други компоненти, които подчертават един или друг ефект на перуанския кореноплод, например тези като афродизиак или адаптоген.

С жен шен

Перуанската мака е наричана “женшен от Андите”, но истината е, че женшенът от Далечния Изток отлично се съчетава с мака и подчертава две нейни качества: подсилване на либидото и на въздействието на кореноплода като адаптоген.

С ашваганда

Съчетанието на мака с билката ашваганда, също метафорично назовавана “индийски женшен”, вече бе коментирано като успешно в представянето на десертното блокче за вегани. Двата компонента заедно имат балансиращо въздействие върху нервната система; неутрализират състояния на стрес, възстановяват нормалния сън и стимулират либидото.

Мака и гуарана

Съчетанието на мака с гуарана в хранителна добавка под формата на капсули дава възможност за бързо възстановяване на физическите сили и психическата издръжливост. Гуарана е екстракт от екзотично растение, който има тонизиращия ефект на кофеина – без страничните ефекти, рискови за сърдечната дейност. Съчетанието укрепва имунната система, стимулира жизнеността и либидото. Действа антистресово и антидепресивно, помага срещу неприятните симптоми на менопаузата. Дневният прием е две капсули.

Колаген с мака

Това съчетание под формата на капсули тип хранителна добавка е подходящо за хора в напреднала възраст. Приемът поддържа добър енергиен баланс, оптимизира паметта и концентрацията, подобрява тонуса на кожата, подпомага регенерацията на клетки и тъкани. Подобрява състоянието на клетъчните мембрани и клетъчното хранене. Не бива да се дава на деца, бременни и кърмачки, потребители с тежки бъбречни и чернодробни заболявания.

Отзиви и мнения за перуанската мака

Екзотичната мака е обект на известни спорове във форумите: има различни мнения, които без много усилия могат да бъдат обединени и коментирани. Има мъже, които твърдят, че приемът на капсули с екстракт от мака е спомогнал за разрешаването на проблемите им с потентността. Хора от различни възрасти уверяват, че с мака са успели да си подобрят здравето, жизнените сили, либидото. Казват, че са забравили за неща като стреса, а в интимните си преживявания се радват на активност и неизпитвана до момента наслада.

Друг плюс е подобрената работоспособност; отчита се и по-добро състояние на имунната система, по-рядко боледуване. Много лекари хомеопати отбелязват, че растението много рядко причинява странични ефекти.

  • В същото време някои потребители мъже са категорични, че перуанската мака не винаги дава очакваните резултати. Част от недоволните признават, че не са усетили никаква промяна в половото си общуване дори и след редовен едномесечен прием. Те достигат в оценките си дори до твърдение, че хвалбите за продукта са преувеличени и че има риск при покупка да ви пробутат безполезно менте.

Макар да са единици – има и такива, които след приема на мака са получили главоболие, станали са сънливи и с още по-отслабено либидо. Има ли наистина подобна опасност?!

В общи линии, феновете на алтернативната медицина се позовават на индивидуалните характеристики и възприемчивост на всеки потребител. Официалната медицина все пак припомня, че трайните резултати от консумация на мака могат да се постигнат при системно включване на продукта в обичайното меню. За европееца това е невъзможно – затова може да очаква положителни резултати в желаното направление след продължителен, редовен прием на малки дози прах или капсули по препоръчана от специалист схема.според медиците най-разочаровани от мака са хората, които имат предварителната нагласа да постигнат бърз ефект с краткосрочен прием.

Още информация: На латински: Lepidium meyenii. На английски, немски и испански: Maca. На гръцки: Μάκα. На турски: Maka turpu. На руски: Перуанская мака.

Източници:

Първоначално публикувано на:01.03.2018 @ 11:01

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

2 Мнения

  1. Ива Стойчева

    Препоръчвам брашното от мака, може да се купи онлайн. Добро е за подсилване на имунитета в края на зимата. Смесвайте го с някаква храна, иначе не е приятно на вкус.

  2. Петър Колев

    Въздух под налягане! Никаква полза няма от това нещо, само дай си парите!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *