Мнения за Биотин 10000. За косопад
Витамин Н - Биотин и цинк. Течен биотин на ампули.

Мнения за Биотин за коса: Топ 10 най-добри таблетки и др.

Мнения за Биотин 10000. Таблетки за коса и при косопад. Топ 10 за най-добрия Биотин. 5000 и др. Ползи, цена, напълняване. Витамин Н – Биотин и цинк. Течен биотин на ампули, Bioxcin и Парусан.

Това са само част от темите, които ще засегнем в материала по-долу. Също ще има и много мнения за различните продукти, като държим да научим и вашето. Но нека да започнем със своята класация за най-добър биотин.

Продукт

Снимка

Плюсове и минуси

RATING

Купи:

60 растителни капсули от Natural Factors с мощна доза от 5000 µg в единица. При предписана доза от 1 капсула, опаковката покрива срок 2 месеца за бюджетна цена.

45 капсули от Webber Naturals с двойно по-мощна доза от 10000 µg в единица. Биотин с оптимално усвояване. При доза от 1 капсула, покрива 45 дни на добра цена.

60 таблетки от Nature's Way комбинират 1500 µg биотин с 8 витамина и цинк. Осигурява нужното за косата, защитава от външни негативи. За 120 дни.

Течен биотин с комплекс от витамини, затворен в ампула по 60 мл. Продуктът е за лечение на косопад и ускоряване на растежа. Стимулира клетките на фоликула.

90 растителни капсули от Natural Factors със съдържание от 300 µg в единица. За качествена грижа и поддържане на кожта и косата. Доза 1 капс., стига за 3 месеца.

120 капсули от Now Foods със силна доза биотин от 5000 µg. Разчетена по 1 капсула за ден, опаковката  икономично покрива срок от 4 месеца за отлична цена.

Добавка с биоактивни колагенови пептиди и биотин дава оптимална формула за оздравяване на  повърхностните структури и обновяване на клетките. 

Високодозираните капсулни форми на витамин В7 се продават като „биотин“ с цел оздравяване на жизнените процеси в кожата, косъма и ноктите.

При добавките с този витамин конкуренцията е огромна. Компаниите излизат със най-разнообразни продукти – чист биотин или разни комплекси с В7. Предлагат се дозировки в широкия диапазон от 300 до 10 000 микрограма.

Във фармацевтичните ревюта се казва, че 100 мкг биотин напълно удовлетворяват потребностите на здравия човек. Но защо се предлагат предимно дози от 1000 и 5000 мкг?

Въпросите са много и ние ще се потрудим да отговорим на основните от тях.

биотин като хранителна добавка
критерий за оценкахарактеристика
формитаблетка, капсула, разтвор
концентрация100 – 10 000 мкг
методи на въвежданеперорален, локален, инжекционен
потребност при здраве30 – 50 мкг
потребност при косопад2000 – 3000 мкг
потребност при генетично неусвояване5000 – 10000 мкг

Биотин е извлечен в чист вид през 1935 година. Ученият Кьогел получил от 250 г жълтък на прах 1.1 мг вещество, което нарекъл биотин. И досега производството на биотин е скъпоструващ процес. Добавките с него са в над средния ценови диапазон на този пазар.

Биотин за коса и при косопад

Биотин (В7) участва в процесите на обмяната като цяло. Ролята му при косата е ключова, поради което е наречен още витамин Н (от hair –  коса) и витамин на красотата.

  • Конкретен ефект: увеличава изработката на кератин.

Защо кератин? Здравето на косата зависи първо от този белтък, защото кератиновите клетки в косъма са повече от 50%. Кератин се приема директно и като самостоятелна биодобавка, но той е неразтопим във вода, което увеличава риска от предозиране и нежелателни явления.

За разлика от кератина, биотинът е водноразтворим с безрисков прием (излишното е извежда с урината). Той постига същия ефект, но непряко – увеличава естествената изработка на кератин в организма.

В резултат се оздравява структурата на косъма и неговият фоликул. Процесите на опадане спират, косъмът придобива отлично състояние, растежът се стимулира и ускорява.

Кой трябва да приема биотин

Изхождайки от механизма на въздействие, добавката е нужна при обменни проблеми, при слаби и чупещи се коси, при разслояване на косъма, опадане, посивяване.

biotin-01 биотин за коса мнения
Всички доводи ЗА биотин – тук!

Нужен е при стресови ситуации, които изчерпват запасите и пак се стига до описаните патологични ситуации с косата. Други вредни фактори за изчерпване на запасите са физически натоварвания, строги диети, зачеване, дълъг прием на хормонални препарати и антибиотици, алкохол, пушене.

Мнения за най-добър биотин

Биотин се ползва с отлична репутация сред дамите, които борят косопад или целят ускоряване на растежа. В БГ-мама и други форуми много се препоръчват такива добавки за коса и проблеми с кожата. Мнението е, че биотин работи най-добре в комбинация с цинк и магнезий.

Потребителите рядко отдават значение на конкретно име или производител. Срещат се добри отзиви за Natrol, защото е с максималните 10000 мкг, а също и за комбинацията с цинк на Абофарма, която е на ниска цена. Други изказват мнение, че по-полезни са комбинираните препарати за косопад, които съдържат биотин – Приорин, Себомакс, Парусан и други. Една потребителка посочва, че тези капсули са по-скъпи, но ефективно.

По отношение на дозите мнозинството отдава предпочитание на максимума и търси капсули по 5000 и 1000 мкг. Намесват се и хора с обратното становище – че високите дози не са препоръчителни, а и няма смисъл да се пият и „изпикават“ хиляди микрограми, докато тялото възприема няколко стотин. В ББ-тийм се посочва, че оптималната доза е 150 мкг дневно.

В темите често се намесват и противници на добавките. Във форума на „Сподели“ натежават естествените източници като мая, рибено масло и калмацин и да се ядат храни с биотин.

ВАЖНО: Вижте още мнения за биотин при косопад и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Кой биотин ползвахте? Доволни ли сте от него? Имахте ли странични ефекти? Напълняхте ли? Кой бихте препоръчали?

Действие на Биотин

Биотин помага да се усвояват протеините, мазнините и въглехидратните компоненти на храните. Влияе на синтеза на колагена и на кератина. Значим е ефектът му върху ключови компоненти на кръвта като холестерол, захар и триглецириди.

  • За растеж на косата. Биотин стимулира изработката на кератин в косъма и увеличава скоростта на растеж на фоликулите. Редовен прием на В7 поддържа косата в здраво състояние, укрепва за перманентно и придава блясък;
  • При косопад или алопеция. Витаминът предотвратява загубата на косми, както и патологични състояния, които причиняват опадане – пърхот, раздразнения, себорея и др. Поддържа изработката на мастни к-ни, които захранват кожата и фоликулите в нея и подкретя функционирането на мастн. жлези в нормален порядък;
  • За брада. С помощта на биотин мъжете без особени усилия ще оформят гъста брада. Витаминът оздравява космите по цялото тяло. Той е особено ефикасен при дефицитни състояния и при нарушено усвояване поради проблеми с червата;
  • За кучета. Биотин се добавя в много от готовите храни за кучета и котки. Той помага за оптималното усвояване на протеините и мазнините, участва в разграждането на аминокиселините, глюкозата и мастните к-ни. В резултат любимците не само се хранят по добре, но и получават блестяща, гъста, впечатляваща козина;
  • За папагали и други птици. Недостигът на биотин поразява кожата и намалява способността на птиците да излюпят малки;
  • Други ползи. Оздравява патологично суха кожа, възпаления, хиперемия, акне. Повлиява триглицеридите, холестерола и захарта в кръвта.

Неизвестни ползи от биотин

  • Подобрява метаболизма, спомага отслабването, намалява кр. захар чрез увеличаване на инсулина (контрол върху диабета);
  • Повишава имунитета. Необходим е за образуването на левкоцити;
  • Защитава сърцето, стимулира кръвния поток през него, намалява сърдечния риск;
  • Потиска възпаления, облекчава алергични заболявания и предотвратява рецидиви;
  • Възстановява тъкани и мускули;
  • Активизира мозъка и подобрява функционирането му.
Дебелее ли се от Биотин? Напълняване

Обратното – от биотин не се пълнее. Не се отслабва, но и не се пълнее.

biotin-02, пълнее ли се от биотин
ТОП 3 на ефектите от биотин

Да обясним. Биотин е ключова съставка за метаболизма. Помага на тялото да превръща храната в чиста енергия. Намалява захарта и помага в работата на щитов. жлеза. Чрез тези механизми той защитава от натрупването на мастни депа, следователно се противопоставя на излишните  килограми.

Ефектът му върху вече отложени мастни депа е ограничен. За отслабването той помага чрез потискане на глада и предпазва от импулсивно преяждане. Помага за увеличаване на добрия холестерол за сметка на вредоносния.

Прием: Колко Биотин трябва да се приема на ден?

Биотин се отнася към микро витамините. Човешкото тяло се нуждае от нищожно малко количество. Затова вит. В7 (Н) се дозира в микрограми.

Вижданията за дозирането на биотин се менят с годините, а и сега няма единно становище, нито е възприета норма. Налага се мнението, че адекватното потребление е в рамките на 30 – 50 мкг. Горната граница на допустимото ниво на потребление е 150 мг.

  • По възрасти: бебетата се нуждаят от 10 – 15 мкг, децата до 10 г. – от 20 – 30 мкг. С по-високи потребности са младежите до 24 г. и бременните – за тях нормата е 30 – 100 мкг. При такъв прием в редовен порядък никога не се явява недоимък (хиповитаминоза) и не се развиват патологични симптоми.

Добавките с биотин са в пъти по-големи дози. Минимумът за българския пазар е 300 мкг и се достига до 10 хиляди мкг. Донякъде това е търговски ход. Има случаи на повишени нужди, но те са изолирани. Например дефицити възникват при нарушения на храносмилането, проблеми с тънките черва, продължителна антибиотична терапия. Здравата флора синтезира достатъчно биотин, стига да е налична.

Големи дози биотин се назначават при недостатъчност със симптоми излющване на кожата, умора, депресия, намалени мускулни рефлекси, гладък език, дифузен косопад, повишен холестерол, анемия, увеличен ч. дроб. Кожни прояви на дефицит са себореен и атопичен дерматит, псориазис, ихтиоза и др.

  • А колко най-много може да се приема? При кожни проблеми и опадане на косата се изписват 5000 мкг, в случаи на прогресивно оплешивяване максимумът е 10000 мкг. Тези високи дози са допустими за кратки курсове, максимум 2 месеца;
  • Дневна доза и предозиране. Добавки с мощни дози биотин са разчетени за прием по една единица (капсула, таблетка, доза разтвор) на 24 часа. Тези продукти лесно се предозират – нужно е само да се вземат две капсули и постъпилата доза става 2 пъти над зададената и 130 пъти над възприетия максимум от 150 мкг. Предозирането на повечето В-витамини води до гадене, потене и др., но подобна опасност няма при В7. Той не може да се предозира и не води до хипервитаминоза. Тялото се освобождава от излишъка, като го изхвърля в урината. Приемането на високи дози не води до нищо съществено, освен до загуба на средства.

По-подробно за най-добрите продукти

Въпросът за добрите добавки с биотин не подлежи на обобщаване, защото няма създадени стандарти за дозите при конкретни проблеми и патологии. Създават се класации на продукти, чиито критерии са меко казани съмнителни. В крайна сметка при избора си потребителите стъпват на утвърдените имена на производители и гледат доколко изгодни са продуктите.

Ще направим качествен избор, ако следим три неща: доза биотин в единица, брой единици в опаковка и цена. Съотношението между тези три показатели ни отвежда до изгодните добавки, които отговарят на личните ни нужди и цели.

Биотин 5000 за коса, кожа и нокти, 60 капсули
biotin-03, цинк биотин напълняване
Всички концентрации на биотин от Natural Factors

Капсулите на Natural Factors са растителни. В тях е вложена могъща доза от 5000 мкг, която е ефикасна в лечението на най-тежки сърдечни патологии. Стопира развитието на атеросклероза.

С избраната доза производителят насочва вниманието към кр. захар, инсулиновите рецептори, нервните клетки и метаболизма на липидите във връзка със здравето на сърце и съдове. Стандартно капсулите оздравяват и структурите на кожа и косъм.

Опаковката е разчетена за 2 месеца на бюджетна цена от 20.28 лв.Biotin 01 5000, себомакс капсули мнения

Биотин Екстра сила, 10000, 45 капсули

Webber Naturals предлага максимална дозировка биотин в размер от 10000 мкг в единица. В допълнение формата му е оптимизирана с цел максимално възприемане. Продуктът е предназначен за терапии на кожата, нокътните плочки и косъма. Extra Strength се препоръчва още при обриви по лицето, умора и депресия, изсушаване на окото, гъбични зарази, изтръпване на краката и др.

Опаковката от 45 капсули покрива същия брой дни за сумата от 22.70 лв.Biotin 02 10000

Цинк Биотин, 60 таблетки

Biotin Forte® е комбинация от 9 витамина с цинк. Продуктът си поставя амбициозната задача да покрие всякакви нужди на косата. Създава защитна система срещу външно увреждане.

Дайте мнение и Вие тук!

Разработен на таблетки, Биотин форте® е разчетен на ½ таблетка за деня. Така един флакон с 60 броя покрива период от 120 дни. С цена от 26 лв Цинк Биотин се очертава сред най-икономичните варианти на пазара.Biotin 03 Forte Zinc

Течен Биотин за косопад на ампули

Продуктът подхожда на сух тип косъм и скалп. Лекува опадане на косата и ускорява растежа на нови косми. Директно стимулира фоликулите и укрепва образуването на кератин. Прилага се като маска и се комбинира с масаж. В състава има и други витамини за ускоряване на ефекта. Течният биотин е напълно адекватен при масивни форми на косопад, вкл. себореен.

Опаковка с 5 ампули към момента се предлага промоционално на цена от 42 лв.Biotin 04 Za Kosopad Rueber Biotyne

Биотин, 90 таблетки по 300 мкг

Продуктът на канадската компания е създаден за текуща грижа. Той подава разумно количество биотин – 300 мкг, подходящо за ежедневието. Заедно с кожните клетки и тези на косъма и ноктите, биотинът подкрепя метаболитните процеси и емоционалната сфера.

Флаконът с 90 таблетки покрива период от 3 месеца за бюджетната цена от 15.57 лв. Капсулите са според изискванията на вегани и вегетарианци.Biotin 05 Natural Factors 300 Mcg

Биотин 5000, 120 капсули, Now Foods

Продуктът на Now Foods подава отлична доза биотин в размер на 5000 мкг. Това е достатъчно висока доза за ефикасно оздравяване и подкрепа.

Дозата позволява прием на 1 капсула дневно, при което опаковката на този производител стига за 4 месеца. Продуктът е сред най-икономичните с цената си от 30.45 лв.Biotin 06 500 Now

Биотин и колаген, Витамин Н

 

Ефективен продукт, който обновява клетките и структурите отвътре. Чрез иновативната формула Verisol® компонентите се усвояват оптимално. Колагенът е под формата на биоактивни пептиди, които действат в пъти по-бързо и ефикасно спрямо стандартния колаген. Таблетките са миниатюрни за лесно преглъщане.

Опаковката е от 120 таблетки за 40 дни, които се подсигуряват за сумата от 48,56 лв.Biotin 07 Collagen

Абофарма цинк биотин

Съдържанието на биотин в капсулите се оценява на 100 мкг, към които се добавят 12 мг цинк. В тези дози продуктът има предпазна и профилактична роля спрямо много органи и системи, вкл. кожа, зрение, имунитет, коса и др. Всички клетки се защитават от окисляване. Биотинът подпомага синтеза на вит. С.

Опаковката е разчетена за 1 месец, като цената при различните търговци варира между 9 и 11.80 лв.абофарма цинк биотин мнения

Биотин Формула Haar Aktiv

Производителят Барбел Дрексел е избрал като суровина биотин, извлечен от  киноа. Активните съставки подкрепят не само косъм, нокти, но и всички съединителни тъкани в тялото. Вложени са още 0.08 мкг мед и 0.56 мкг цинк.

Опаковката е от 125 таблетки, които при дн. доза от 4 таблетки стига за 1 месец. Цената варира от 49.50 лв до 66.50 лв.Biotin 09 Quinoa, парусан таблетки мнения

Канвит биотин (Canvit) за кучета

Биотинът е благотворен и за домашните любимци с дълга козина. Canvit Maxi е добавка, специално за кучета. Необходимо е любимците да са над 25 кг, за да ползват този продукт. Комплексът с метионин, цинк и В-витамини оздравява козината и я прави блестяща.

Опаковката е от 230 г и струва 18 лв. Формата е таблетки, удобни за натрошаване в храната. Разчетът е 1 таблетка за 15 кг.колко биотин на ден 10 Maxi Canvit

Течен биотин за коса, кой е добър?

Потребителите се сблъскват с огромния асортимент от продукти с биотин на пазара и питат как да направят правилен избор. Отговорът разочарова мнозина: от първия път не винаги се попада на точния продукт. Всеки организъм е уникален и по своему възприема постъпващите в него вещества. Все пак има някои ориентири.

Като начало определете целта си. Ако искате:

  • да подобрите състоянието на косъма, да придадете здравословен блясък и да ускорите растежа, търсете биотин с дозировка 2500 – 5000 мкг;
  • да решите патологични състояния като опадане, изтъняване или начупване на косъма, подходящата дозировка е 5000 – 10000 мкг според сложността на проблема и доколко отдавна се е появил.

Биотин се избира и според теглото. Една и съща доза се приема различно от потребител с тегло 40 кг и такъв с 80 кг. В първия случай максимумът е 7000 мкг, във втория спокойно се отива на 10 000 мкг.

Течният биотин е за пиене и за външно приложение. Каква е разликата? Продават се ампули с разтвори за инжектиране и мезотерапия. В домашни условия тези течности се втриват в скалпа и се добавят към маски. Не е възможно да се даде приоритет на единия или другия прием. Всичко зависи от конкретната патология и цел. Дерматолозите ползват и двата начина – перорален и локален, за да се справят с измененията.

Храни, богати на биотин, витамин В7

какво лекува биотин -05
Продукти, препоръчани във форумите

Биотин е широко разпространен в хранителните продукти. Най-големи концентрации се набавят от мая, черен дроб (голяма част от витамина се депонира именно там), соя, бъбреци, мляко, оризови трици, жълтък, фъстъци. Сред зеленчуците добри са карфиол, домати и бобови.

За пример 125 г батати (сладки картофи) подават 2,4 мкг биотин или 8% от дневната нужда.

Включването на ядки и семена в менюто е супер подход за насищане на тялото с този витамин.

Порция от 20 г печен слънчоглед подава 2,6 мкг биотин или 10% от дневния разчет. Порция от 30 г печен бадем съдържат 1,5 мкг или 5% от нормата.

Когато човекът се храни разнообразно и няма конкретни патологии, храната доставя нужната доза биотин. В останалите случаи са нужни и добавки с концентрирано съдържание.

Допълнителни въпроси
  • Да добавим ли рибено масло към цинк и биотин? Повечето градски жители изпитват остър недостиг на полиненаситени масти к-ни. Съчетаването на рибеното масло с В-витамини повишава ефективността на възприемане на всеки от компонентите. Заедно те работят срещу атрофия на мозъка и възрастови изменения. Да се внимава за хипервитаминоза. При дълъг прием е за предпочитане добавките да се редуват;
  • Откъде да купим Солгар Биотин 5000 (Solgar) евтино? В аптеки Детелина добавката струва 36.45 лв, но към момента няма наличности. Подобно е положението и в други вериги. Високата дозировка сега е достъпна само с поръчка от търговски сайтове, където цената е от порядъка на 41 долара (amazon.com) или 35 евро (bg.bodygymshop.com);
  • Има ли противопоказания и странични ефекти? Производителите стандартно изключват възрастовата група до 12 г. и бременните като рискови за всякакви добавки, макар да няма конктретни изследвания. Личната непоносимост също е пречка да се приема биотин на капсули или разтвор. Негативите са само предполагаеми – алергия, отоци, изпотяване, гадене. На практика вероятността да се проявят подобни симптоми е почти нула, защото тялото не усвоява излишния биотин, а го изхвърля с урината;
  • Как варира цената на Биотин? На каква цена се взема? Цената е пряко следствие от вложената доза витамин в единица. Добавките с най-малка концентрацията от 300 мкг струват около 20 лв. В този диапазон са продуктите с 1000 мкг, но от среден клас производители. Цените на „именитите“ фирми клонят към 30 лв. Най-скъпи са високите дозировки – те клонят към 40 лв. Някои поевтиняват продукта като влагат по-малко бройки в една опаковка.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

3 Мнения

  1. Доротея

    Пила съм БИотин 5000 и въобще не ми дойде много, оправих си проблема с косата, което беше целта. Изпих две опаковки,

  2. Димитрия

    Няма проблем за една опаковка биотин 10 хиляди, този Екстра Стрейт е супер и е евтин, но без прекаляване, защото наистина е много за постоянно пиене.

  3. Венета

    Не мога да кажа същото за Колаген 30 с биотин, пих го 4-5 месеца, но сякаш не се получиха нещата при мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *