Prof Todor Kantardjiev 01 Coronavirus

Проф. Тодор Кантарджиев: Как да спрем коронавируса | Специално за Лекар.БГ и “24 часа”

Проф. Тодор Кантарджиев разказва за начините да се спре коронавирусът, за ваксините и за препарата Иновирон, който помага в такива случаи

Многопосочните проблеми по време на пандемия, особено когато епидемичното разпространение в страната е с най-високи размери, естествено пораждат и много разнообразни мнения и съвети в посока на тяхното преодоляване. Това пише Проф. Т. Кантарджиев в статия за избрани медии, сред които и Лекар.БГ.

За съжаление огромната част от тях са подчертано некомпетентни и дори съдържат изключващи се послания и затова подвеждат хората към съмнителни избори на здравно поведение. Следователно ще се опитаме да застанем на научни позиции, като започнем с кратки данни за същността на самия имунитет.

Имунната система е комплексна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят координирано, за да ни защитават от чуждородни агенти – бактерии, вируси, паразити, гъбички, туморни клетки и др. Това се прави, за да се защити генетичната уникалност на нашия организъм. Две са подсистемите на нашия имунитет – клетъчната и хуморалната (течностна). Имунната система помага за елиминирането на разпадните продукти и изолира частиците, които не могат да бъдат разградени. Тази сложна отбранителна система е вродена, а друга част се придобива в течение на живота, като непрекъснато се доразвива.

Имунната система функционира на две нива. Елементите на вродения имунитет включват естествените бариери – кожа , лигавици и техните образувания, микробиомът и киселинността.
Тя има две отбранителни линии. Първа линия, имаме присъствие на бели кръвни клетки фагоцити (те поглъщат и смилат чужди субстанции) в подкожието, лигавиците и кръвта. Това са неутрафилите в кръвта и макрофагите в различните тъкани. Цитотоксичните NK клетки (или клетките убийци) притежават способността директно да елиминират заразени или туморни клекти. Макар че естествените защитни механизми са неспецифични, те се включват незабавно при възникнала заплаха. На практика до 90% от причинителите на инфекции се обезвреждат на това ниво или се намаляват значително. Втората линия на защита, адаптивния имунитет, имаме Т и В-лимфоцити които осъществяват клетъчния и хуморален имунен отговор с изключителна специфичност. Те оформят основата съответно на клетъчния и хуморалния имунитет.

Костният мозък и тимусът играят ключова роля за синтезирането и преработката на кръвните клетки, а нашата лимфа транспортира левкоцитите по цялото ни тяло. Левкоцитите включват неутрофили (в кръвта) и макрофаги (в тъканите), които поглъщат и смилат (фагоцитират) микробите и чуждите субстанции.

Цитотоксичните (NK) Т-лимфоцити притежават способността да елиминират инфектираните и туморните клетки. Т-помощниците са бели кръвни клетки, които регулират имунните функции.
В-лимфоцитите са два основни типа клетки: ефекторни (плазмени) клетки, които секретират антитела и дългоживеещи клетки на имунната памет. Т-лимфоцитите помощници отделят биологични активни вещества – цитокини с ефекторни и регулаторни функции.prof-todor-kantardjiev-02-coronavirus

Антителата са основни „оръжия“, които имунната ни система използва, за да атакува чужди нашественици, според разпознатите в тях антигени.

Двете нива на защита са свързани. Елементите на естествения имунитет, заедно с кръвоносните съдове и всички конкретно засегнати тъкани предизвикват възпалителен процес, който при благоприятни условия има защитни функции и подготвя адаптивния имунен отговор. Тук участват и отделните цитокини, от които особено ефективни по отношение на вирусите са интерфероните.

Количеството и качеството на извършените отбранителни дейности по вътрешните ни „фронтове“ зависи и от възрастта, общото здравословно състояние, начинът на хранене, храносмилането, микробиомът, двигателната активност, психичната настройка, съня, биоритъма и т.н. Тоест, със своето здравословно поведение, ние самите можем да допринесем значително за имунното ни благополучие!

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

От общите мерки, остава разумно избягването на ненужни пътувания и пребивавания на многолюдни места. Хигиенните мерки, като миене на ръцете, дезинфекции, носене на маски и други предпазни средства – имат своето значение, без да се прекалява с някои от тях.
Редовно проветрявайте помещенията и по възможност често излизайте сред природата.
Поддържайте умерен двигателен режим. Обездвижването и преумората се отразяват негативно върху имунната готовност и баланс. Ако се чувствате стресирани, намалете напрежението, лягайте си по-рано, общувайте с оптимисти.

Ползвайте редовно отпуските си, за да не се натрупа стрес. Раздвижвайте се и дишайте дълбоко след всеки час работа на бюро (не допускайте застой на кръвообращението) и следете за редовността на червата си.prof-todor-kantardjiev-03-coronavirus

Правилното хранене е един от „крайъгълните камъни“ за поддържане на добро общо здраве и конкретно за имунната система. Силно преработените, или с прибавка на рафинирани мазнини и захари, продукти имат неблагоприятно въздействие. Употребата на натурални плодове, зеленчуци, зърна, ядки и някои т.нар. суперхрани (водорасли, цветен прашец, хранителна мая, кълнове, диворастящи храни, ферментирали продукти и др.), може мощно да подпомогне тялото.

Лимон и сода. След всяко ядене едно резенче лимон потопено в сода би имало добър ефект.

Специално внимание заслужават: Зелевите растения – поради съдържанието на пречистващи съставки – гликосинолати. Черното грозде – поради фитонутриента резвератрол. Луковите растения, джинджифилът, лимонът (при непоносимост към киселината му, неутрализирайте я с малко сода), чубрицата, розмаринът, карамфила, канелата, дългият пипер и други ароматни храни и подправки – поради съдържанието на летливи противомикробни „дронове“ – фитонциди.
Ваксините водят до образуване клетки на имунната памет, като по този начин подготвят имунната ни система за борба с инфекциите, преди те да се развият в тялото ни и да предизвикат болест. Имунизирането води до обучаване на имунитета ни да се справя с болест, преди още да сме я преболедували, като по този начин създава т.нар. колективен имунитет, без да поемаме рисковете на самата болест и дългосрочните й последици.

Целта на ваксините е да намалим до минимум нуждата от влизане в болница и риска от тежко изкарване на вируса. 85% – 90% от имунизираните срещу COVID-19 въобще няма да се заразят. Около 5% – 10% от ваксинираните могат да се заразят с коронавирус. Персоналът в лечебните заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира, но да не се подхожда със задължение, а с убеждаване.

Ако вече сте в период на разболяване, осигурете си още почивка, чист въздух и душевно спокойствие. Не бързайте да сваляте температурата, която е естествен инструмент на защита на тялото. Едва при стойности над 38,2 градуса или при твърде крехко здраве, да се премине към физикални или други средства за понижаването й.

Установена е ефективност на редица естествени средства, които правилно прилагани, са безопасни имунни модулатори:

  • Билки (ехинацея, бъзак, кръвен здравец, андрографис, сладък корен, сминдух, петопръст очиболец, върба и др.);
  • Медицински гъби (например шийтаке, майтаке и чага);
  • Витамини (С, Д3, В3, В5, В6);
  • Минерали (магнезий, калций, цинк, йод, селен, колоидно сребро);
  • Аминокиселини (лизин, N-ацетил цистеин);
  • Eнзими (натокиназа, бромелаин);
  • Комплексни пробиотици и т.н.

Ето защо е много важен цялостният (интегрален) подход към здравето. Просто вече е време да се обединяват ценните страни от разнообразни подходи към здравето, вместо да стоим на взаимноизключващи се позиции!

Какво е Иновирон?

Иновирон е иновативен български продукт съчетаващ в себе си наука, знания и традиции. Иновирон е плод на aвaнгaрднa разработка от български специалисти и експерти, специaлно зa съвременните условия. Това е мощна, но и щадяща, хармонизираща формула за имунната и дихателната система. Тя подобрява имунната работоспособност, без да повишава риска от прекалено активизиране на някои клетки и субстанции, причиняващи „цитокинова буря“. Отделните съставки са подбрaни и дозирани така, че да изявяват синергично (взаимоусилващо се) действие.

Дайте мнение и Вие тук!
Проф. Тодор Кантарджиев, Иновирон
Иновирон – 20 капсули Х 425mg

Предназначение на Иновирон:

  • Допринася за нормалния функционален клетъчен и хуморален имунитет;
  • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
  • Подпомага нормалните физиологични самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
  • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
  • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантен ефект;
  • Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда.

Състав – Как действат отделните съставки

Натуралните екстракти от медицинските гъби шийтаке и чага благоприятстват естествените имунни функции и по-специално дейността на Т-клетките, които се справят с микроскопичните нашественици.

  • Екстрактът от ехинацея (в случая за по-добър ефект са съчетани стрък и корен) действа в същата посока, но допълнително подобрява устойчивостта на съединителната тъкан – основна бариера срещу разпространението на инфекциите.
  • Екстрактът от бъзак е с установено противовирусно действие и освен това допринася за защита на клетките от оксидативен стрес –антиоксидантен ефект.
  • Андрографисът е забележителна индийска билка, която има както пряко подобряващо действие върху клетъчния и хуморален имунитет, така и детоксикиращо действие по отношение на външни или образувани в организма отрови.
  • Дългият пипер е природен специалитет за загряване и пречистване на лигавиците. Има директно противомикробно действие.
  • L-лизинът е незаменима аминокиселина, критично важна за имунната система и възстановителните процеси. Масовото хранене често не я доставя в достатъчно количество.
  • Витамин B3 способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата и нервната регулация. Той също така подобрява кръвообращението, така че останалите съставки да достигат до целевите си места без затруднение.
  • Цинкът, тук като органично свързана цитратна форма, е основен минерал за модулирането на имунните клетки и секреции, така че да се възстановяват и да отделят физиологично активни субстанции толкова, колкото са необходими. Дори зaщитaтa срещу коронaвирусa отчaсти се осъществявa чрез йоните нa цинкa! Това е и микроелемент, който често липсва при небалансирано хранене и допринася за общото здраве – нервна, хормонална и имунна система, сетива, кожа и т.н.
  • Витамин В6 е „работният кон“ измежду витамините, който участва в трите основни обмени – на белтъците, мазнините и въглехидратите. Това се отразява и върху фукционалната активност на имунните клетки, както и върху скоростта на възстановяване след прекарано заболяване.
  • Селенът поддържа физиологичната устойчивост на клетките спрямо разнообразни вредни фактори на околната среда – микроби, токсини, запрашеност, радиация и т.н. И отново, нерядко във всекидневното меню не се съдържа достатъчно от този ключов микроелемент.

Иновирон идва на пазара с готова индивидуализирана схема на прием за деца и възрастни.

Препоръчват се два режима на прием:

Вариант 1 (поддържащ):

За деца над 7 години и възрастни – 1 път дневно по 1 капсула.

Вариант 2 (интензивен при симптоми и заболяване):

За деца от 7 до 12 години:

  • първи, втори и трети ден – 3 пъти дневно по 1 капсула;
  • след трети ден – 1 път дневно по 1 капсула.

За възрастни и деца над 12 години:

  • първи, втори и трети ден – 4 пъти дневно по 1 капсула;
  • след трети ден – 2 пъти дневно по 1 капсула.

Иновирон достойно отговаря на изискванията – медицина базирана на доказателствата, за отговорно и навременно предпазване и възстановяване на имунната система, дихателните органи и целия организъм! Срещу най-голям брой вируси!

Проф. Т. Кантарджиев

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Viralcid Protect 01 Infekcii

Ако искате да се предпазите от инфекции: Какво ни е дала природата и какво зависи единствено от нас?

Доскоро напредъкът на съвременната медицина не даваше повод за вълнение. Антибиотици, ваксини, ваксинации – изглеждаше …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *