Кедрови ядки: Ползи, цена
Кедрови ядки: Ползи,противопоказания, цена

Кедрови ядки: 15+ ползи и рецепти. Как да ги приемаме без опасност. Цена

Рецепти с кедрови ядки и свойства. За отслабване и против апетит. За енергия. За сърце. Подмладяване. За очи и зрение. За кости. За имунитет. За желязо. Кърмене, бременност. За деца.

Още в текста: Внимание: Алергия! Къде се продават, цена в магазин, в интернет. Кедрово масло – особености и ползи. Заместител: Бразилски орех. Отглеждане. Произход. Печене. Песто с босилек. Салата с рукола. С ориз. Със спанак.

Заради полезните им качества, актуалните в кулинарията кедрови ядки стават все по-търсен продукт. Въпреки високата им цена, те се радват на популярност и се приемат като здравословна добавка към различни салати и ястия.

Вкусните кедрови ядки са истинска съкровищница от микроелементи и витамини: съдържат почти цялата гама В-витамини, също и А, С, Е, Н, още калий и калций, магнезий, фосфор, хлор, желязо и йод, мед, манган, цинк и флуор. Полезни са за поддържане на имунитета, за стабилизиране на антиоксидантната защита, за здрав стомашно-чревен тракт и дихателна система. Предпазват от кожни заболявания и сърдечно-съдови страдания. Неутрализират състоянията на отпадналост, раздразнителност, влошено качество на съня.

Как да похапваме кедрови ядки, ако сме успели да се снабдим с някакво количество? Родният пазар на ядки и ядливи семена предлага най-често продукт от т.н. корейска пиния, вирееща в Сибир. Принципно всички кедрови ядки съдържат – освен изброеното – важни аминокиселини, включително важната аргинин. Другият плюс на коментираните кедрови ядки е присъствието на полиненаситени мастни киселини: факт с особена роля в оптимизирането на мастната обвяна. Високата масленост на нашите кедрови ядки не позволява да ги съхраняваме дълго време, особено ако са почистени от твърдата люспица. Затова правилото е те да се съхраняват необелени и да се почистват непосредствено преди консумацията.

Ето един възможен вариант за използване на кедрови ядки при хранене: За песто със спанак и кедрови ядки са необходими 200 г спанак, 2-3 скилидки чесън, две супени лъжици кедрови ядки, 100 мл зехтин, малко парче пармезан. Спанакът се измива и накълцва на много ситно; към него се прибавят накълцаният или счукан чесън и кедровите ядки. Сместа се обърква и на тънка струя се прибавят зехтинът и малко балсамов оцет. Настъргва се на ситно ренде пармезанът. Полученото песто се съхранява в стъклен съд с капак, в хладилника. Добавя се към пилешко месо или различни видове спагети и макарони.

За отслабване и против апетит

кедрови ядки
Немалко са здравословните храни с кедрови ядки

Вкусните кедрови ядки са много калорични, но въпреки това често са споменавани в програми за редукция на теглото. Това е така, защото похапването на неголямо количество кедрови ядки засища и позволява да се контролира апетитът. Ако едно хранене започне с доза кедрови ядки, се приема по-малко храна (otslabvane-dieti.net). Специалистите съветват въпросните кедрови ядки да се похапват сурови; с тях дори може да се замени едно хранене. Достатъчни са в случая не повече от 30 г ядки.

За енергия

Изтощеният човек чувства прилив на енергия и забравя за усещането на отпадналост, акжо си похапне кедрови ядки. Високото съдържание на растителни протеини в консумираните кедрови ядки зарежда и балансира енергийния обмен; осигурява т.н. бавна трансформация на калориите, при която организмът получава допълнително “гориво” и се стимулират двигателната активност и издръжливост, и изграждането на тъканите. За оптимизирането на енергийния баланс има значение и високото съдържание на желязо в консумираните кедрови ядки.

За сърце

Композицията от витамини и микроелементи в качествените кедрови ядки е отлично средство за поддържане на сърдечното здраве. Ядките съдържат и ненаситени мастни киселини, което определя важната им роля в оптимизирането на мастната обмяна. Крайният резултат от редовната консумация на кедрови ядки е намаляването на лошия холестерол – това означава чисти, еластични кръвоносни съдове и по-малък риск от инсулт и инфаркт.

Подмладяване

С кедрови ядки се забавят процесите на стареене в клетките – заздравяват се клетъчните мембрани и се оптимизира храненето им. Съществен принос за това имат антиоксидантите, които полезните кедрови ядки внасят в организма. Има значение и подходящото съдържание на мед. Страшно много помагат и при левкемия, вижте ТУК!

За очи и зрение

Хората с отслабващо зрение и очни заболявания, особено представителите на третата възраст, биха решили част от здравословните си проблеми, ако вълшебните кедрови ядки бяха по-евтини и достъпни. Има два компонента в ядките, които могат да забавят макулната дегенерация и да предотвратят появата на катаракта: наличието на лутеин и бета каротин.

За кости

кедрови ядки
Сьомга с кедрови ядки
Демир бозан за безсъние

За здравината на костите консумацията на кедрови ядки категорично съдейства с пълна сила: това става чрез внасянето на елементи като калий, калций, магнезий и фосфор. Редовното похапване на неголеми дози ядки насърчава регенерацията на костното вещество и предпазва от остеопороза. Тук е важно и присъствието на калий и витамини от В-групата.

За имунитет

Високото съдържание на цинк в нашите кедрови ядки прави тази храна добър приятел на имунната ни система. Цинкът блокира възпалителните процеси в организма, насърчава регенерацията на тъкани и като цяло подкрепя имунната система.

За желязо

Високото съдържание на желязо прави вкусните кедрови ядки добър вариант за набавянето на този компонент. Недостигът на желязо провокира състояния на умора и отпадналост и отключва проявите на анемия. Ако искаме да съхраним здравето си, задължително следва да се грижим за пълноценното, здравословно хранене. С кедрови ядки е възможно да се поддържа нивото на желязото в организма, а това ще ни спести преживявания от рода на депресивни епизоди или симптоматиката на една желязодефицитна анемия.

Кърмене, бременност

Полезни ли са преоткритите кедрови ядки за бременни или за кърмещи млади майки? Да си спомним, че в този продукт единствено от всички растителни се съдържат всички есенциални мастни киселини. Това, заедно с витамините и микроелементите е истински дар за една бъдеща или настояща майка. Похапването на кедрови ядки внася в организма на бременната пълната гама от полезни компоненти, необходими за развитието на плода. При майките кърмачки нашите кедрови ядки обогатяват кърмата и правят храненето на бебето по-пълноценно.

За деца

Кедрови ядки се препоръчват и в детското меню. Тук трябва да се фокусира вниманието върху наличието на есенциалните аминокиселини и най-вече върху често споменаваната – аргинин. Тя съдейства за правилното развитие на детския организъм, затова похапването на кедрови ядки се насърчава още от вътреутробното развитие.

Внимание: Алергия!

Заради високото си съдържание на протеини описваните кедрови ядки могат да причинят пристъпи на алергия. Такава алергия могат да проявят хора, които имат непоносимост към други ядки. За да разберете дали имате такъв проблем, трябва да хапнете малко количество от хубавите кедрови ядки и да изчакате 1-2 дни за евентуална алергична реакция. Ако това не се случи, може да се увеличи приеманото количество до около 50 г на ден.

Къде се продават, цена в магазин, в интернет

Както много други подобни продукти, полезните кедрови ядки се продават в специализирани магазини за здравословни храни. Могат да се набавят и онлайн. Цената на коментираните кедрови ядки е внушителна. Пакетче от 50 г обикновено се предлага за 5-6 лева; сами можете да изчислите колко би струвал един килограм от ядките.

Кедрово масло – особености и ползи

Както може да се очаква – от кедрови ядки може да се изцеди чудесна мазнина, известна като кедрово масло. Технологията на производството му е студено пресоване; доста е скъпо – така например опаковка от 350 мл може да се появи на пазара с цена около 85 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

С какво е полезно въпросното кедрово масло? Подобрява състоянието на имунната система, регулира изгарянето на всички мазнини в организма, предотвратява заболявания на храносмилателната система, подобрява качеството на нервните импулси, нормализира кръвната картина. Подходящо е да се приема от бременни, кърмачки и малки деца. Достатъчни са 1-2 супени лъжици дневно.

Заместител: Бразилски орех

Бразилският орех е друга екзотична ядка, която се споменава сред здравословните храни заради приятния си вкус и богатото съдържание на омега-3 и 6 ненаситени мастни киселини, съчетани с протеини и високи дози магнезий и селен (bb-team.org). С бразилски орех може да се постигне контрол върху апетита, да се балансират мастната обмяна и стойностите на кръвната захар, да се редуцира високият холестерин. В този смисъл бразилският орех може да се възприеме от здравословна гледна точка като аналог на нашите кедрови ядки. Интересното е, че и въпросните кедрови ядки, и бразилският орех всъщност от позициите на ботаниката са семена.

Специфична разлика между тях е необичайно високото съдържание на селен в бразилския орех: това е важно за здравето на щитовидната жлеза. Същевременно е подкрепа за антираковите функции на бразилския орех, както и за предпазване от чернодробна цироза.

Бразилски орех. Състав и ползи при Хашимото, отслабване и още куп неща!

Отглеждане

Кедрови ядки е общо название на семената на около 20 иглолистни дървесни вида. Три от тях са познати и популярни и у нас – това са атласки кедър, хималайски и ливански. Кедровите дървета са сред използваните при залесявания; издържат на температурни амплитуди, включително на минусови градуси. Обикновено се използват за оформяне на паркове и за защитни горски пояси. Повечето дървесни видове от тази група са с ядливи, но недостатъчно големи по размер семена.

Продуктът, за който говорим – кедрови ядки, се набира от кедровите шишарки; те узряват за две и половина – три години. Вкусните и достатъчно големи кедрови ядки, които ни интересуват, са от сибирски бор или италианска пиня и се внасят.

Произход

Един от най-големите доставчици на кедрови ядки за Европа, включително България, е Китай. Китайските кедрови ядки се събират от насаждения на корейска пиня в серевната част на страната. Продуктът наистина е от скъпите – върви по 10-15 лв за 100 града, а ако е квалифициран като биопродукт и повече. Предлаганите кедрови ядки в насипно състояние въпреки високата си цена не винаги са с добри вкусови качества, тъй като – обелени – сравнително кратко време запазват всичките си характеристики.

Печене

Заради високата си масленост суровите кедрови ядки трябва да се пекат много внимателно, тъй като бързо прегарят и губят вкусовите си качества. Могат да се приготвят във фурна, загрята до 180 градуса, като се изсипят върху хартия за печене и се оставят за 6-8 минути. Другият вариант е да се обърнат няколко пъти върху горещ тефлонов тиган за не повече от пет минути.

Песто с босилек

Прословутото италианско песто с босилек и кедрови ядки (Песто Дженовезе) може да се приготви така:

  • Две шепи пресни листа от босилек, 50 г кедрови ядки, две скилидки чесън, две супени лъжици пармезан, 4-5 супени лъжици студено пресован зехтин, сол на вкус.
  • Босилекът се счуква в хаванче или се смила с робот заедно с чесъна, кедровите ядки и щипка сол – докато се получи каша. Добавя се настърганият пармезан и после на капки и при постоянно бъркане – зехтинът. Готовото песто може да се съхранява в хладилник, в затворено бурканче.

Салата с рукола

кедрови ядки
Спанак с кедрови ядки – вкусно!

Измиваме и накъсваме на едро зелена салата и рукола – микс, в желаното от нас съотношение. Прибавяме няколко разполовени чери доматчета, царевица от консерва и две супени лъжици кедрови ядки. Заливаме с дресинг от зехтин, ябълков оцет и сол; разбъркваме – и готово.

Рукола, ползи: какво да не забравяме за растението

С ориз

За тази рецепта са необходими три супени лъжици масло, 225 г ориз басмати, кафяв или бял, 600 мл пилешки бульон, морска сол, две супени лъжици сурови кедрови ядки (blogovoditel.com). Оригиналната рецепта е с ливански ориз и щипка шафран.

  • Ето и приготвянето: две трети от мазнината се запържват за кратко с ориза, заливат се с бульона, разбърква се всичко, посолява се и се оставя да къкри за 15-20 минути. Съдът се отдръпва от огъня, похлупва се и се оставя за десетина минути. През това време суровите кедрови ядки се запържват бързо в тиган с останалата мазнина. Готовите кедрови ядки се поръсват върху всяка порция при сервирането.

Със спанак

За това блюдо е необходим половин килограм млад спанак, 100 мл прясно мляко или готварска сметана, вода, подправки – сол, черен пипер и индийско орехче, две супени лъжици брашно, 50 г краве масло, 50 г кедрови ядки.

  • Измитите и накъсани на едро листа на спанака се задушават в малко вода за кратко, след което се пасират с подправките и прясното мляко. Маслото се стопява на тих огън и се добавя брашното – бърка се до златисто и се отдръпва от огъня. В съда постепенно се добавя спаначената смес, като се бърка непрекъснато. Накрая се добавят запечените на сух тиган кедрови ядки.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото …

Едно мнение

  1. искам само да вметна, че българските слънчогледови семки имат почти същия състав и полезни качества като скъпите вносни кедрови ядки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *