Как се приемат овесени ядки при гастрит? Дразнят ли стомаха?
Овесени ядки. При запек. Дневна доза. За отслабване. С кисело мляко

Овесени ядки при гастрит. Пречистване и противопоказания

Как се приемат овесени ядки при гастрит? Дразнят ли стомаха? Пречистване с овесени ядки. Прием вечер. Противопоказания. При запек. Дневна доза. За отслабване. С кисело мляко

Напразно смятаме познатите овесени ядки за обикновена, делнична храна: храненето с овесени ядки е истински пир за организма! Ще повярвате ли, че един килограм овес дава на тялото ни почти толкова протеини, колкото три килограма телешко месо?!

Не е трудно да изброим най-малко десет ползи от храненето с овес и овесени ядки: те дават на организма добър набор от протеини, влакна, микроелементи и витамини; подобряват перисталтиката; смъкват холестерола; регулират кръвната захар; подобряват кръвните показатели и предпазват от анемия; балансират нервната система, правят я адаптивна и устойчива на стрес; предотвратяват инфаркти и инсулти; регулират функциите на щитовидната жлеза; съдействат за прочистването на черния дроб; предпазват от гастрит и облекчават страданията при болна жлъчка.

Може да се изрежда още; рецептите за готвене с овес и овесени ядки датират от прадедите ни. Казват, че и Симеон Велики си е падал по храните с овес. Качествените овесени ядки не случайно са в основата на здравословното хранене. Вероятно това е най-разпространената в света универсална храна. Самите те са приготвени така, че в продукта се запазва зърнената обвивка с фибри и минерали; лесни са за приготвяне и придават чудесен вкус на всичко, в което са прибавени.

Мислите ли, че са нужни още аргументи за подкрепа на тезата – нашите овесени ядки са една от храните на бъдещето, без които човечеството не може?!

При холестерол

Достойнството на хранене с овесени ядки по отношение на холестерола се състои в разтворимите фибри. Храните с овесени ядки внасят в организма тази необходима съставка, благодарение на която кръвоносните съдове не образуват плаки, не се втвърдяват и стесняват – т.е. намалява рискът от склеротични промени и сърдечни проблеми. Една порция овесени ядки – малка купичка – дава на тялото около една трета от дневната норма разтворими фибри. Количеството нараства, ако запарените овесени ядки се обогатят със сезонни плодове (edna.bg).

За отслабване + диета

овесени ядки
Сладките с овесени ядки и мед са изкусителни и здравословни!

Специалисти твърдят, че една добре изчислена диета с овесени ядки може да гарантира отслабване с по килограм на ден. Режимът с овесени ядки обаче не бива да се спазва повече от седмица. Естествено – важно е и захранването, и поддържащата диета след това, за да не се възстановят стопените килограми.

По време на храненето с овесени ядки тялото получава оптимални дози разтворими фибри и витамините Е, В и РР (gotvach.bg). Зарежда се с магнезий и фосфор, цинк, калий и калций, натрий. Прибавете факта, че чрез овесени ядки внасяме в организма бавно разграждащи се въглехидрати, които задълго поддържат усещането за ситост и по този начин успешно се контролира апетитът.

При диета с овесени ядки се похапват само ядките, запарени с гореща вода. Количеството е неограничено – но тази монодиета не насърчава приема на големи количества. Пие се много вода и зелен чай без подслаждане.
Малко хора могат да издържат монодиетата с овесени ядки повече от седмица; всъщност това е разумният предел на дните, в които не ядем нищо друго. Позволява се само по една зелена ябълка.

При кръвна захар и диабет

овесени ядки
Каша от овесени ядки – това е класика в здравословното хранене!

Внасянето на овесени ядки в менюто категорично понижава стойностите на кръвната захар – подробност, важна за хората в преддиабетно състояние или с диабет. Чрез овесени ядки и храни с овес се подобрява чувствителността на клетките към инсулина, а това дава възможност за балансиране функциите на панкреаса. Бавното усвояване на въглехидратите позволява на организма да регулира ензимния баланс и да стабилизира стойностите на глюкозата в кръвта (puls.bg).

Овесени ядки. Противопоказания, ползи и вреди. За бебе

“Фигурин

При високо кръвно

Каша от овесени ядки, овесени бисквити, хляб с овесено брашно – това са само част от храните, които всеки хипертоник би трябвало да включи в менюто си. Здравословното хранене не е глезотия, а начин да се преживее всяка възраст по-пълноценно и в съответното добро здраве. Качествата на коментираните овесени ядки, за които вече стана дума, позволяват на организма да поддържа добри, балансирани стойности на холестерола и кръвната захар; да се ограничават застойните състояния, оформянето на мастни депа, влошено здраве на стомашно-чревния тракт, затлъстяване на черния дроб и проблеми с жлъчката и бъбреците. Високите стойности на кръвното налягане могат трайно да бъдат нормализирани благодарение на редовната консумация на овес и овесени ядки (puls.bg).

Овесена каша – включете я в менюто си на всяка цена!

За пречистване на черен дроб

Наред с други храни, включително билкови отвари, запарените овесени ядки успешно участват в пречистването на черния дроб. Съдържанието им успешно стимулира изхвърлянето на токсини и шлаки и насърчава регенеративните процеси в чернодробната тъкан. На черния дроб никога няма да му омръзне да “закусва” с пет лъжици овесени ядки, приготвени от вечерта. Ето как се прави тази здравословна закуска: пет лъжици овесени ядки се заливат вечерта със студена вода – така, че над тях да има 5 см вода (moi-dom.net). На сутринта се загряват, но без да се достига до кипване, и се изяждат заедно с течността, като може да се прибави малко мед.

Лечение с напитки от овес за пречистване на черния дроб и др. рецепти

При акне

Монодиетата с овесени ядки според ентусиастите, които са я практикували за по няколко дни, оказва неочакван добър ефект върху състоянието на кожата. Кожата става видимо по-еластична, сияйна и се изчиства от обриви и възпалени зони, видимо е и въздействието върху упоритото акне.

Как се обяснява това? Диета с овесени ядки нормализира мастната обмяна при състава на продукта – бавно разградими въглехидрати, фибри, балансирано съдържание на витамини и микроелементи. Неслучайно се казва, че здравето на кожата е “витрина” за здравето на целия организъм. Освен чрез вътрешно балансиране на метаболизма, подобрена хидратация и контрол върху мазнини и захари, кожата може да подобри вида си и чрез козметични маски. Маската с овесени ядки върши чудесна работа при проблемна кожа с акне. Ето как:

овесени ядки
Овесени ядки, брашно, трици – всички продукти от овесени зърна са полезни

2-3 супени лъжици фини овесени ядки се попарват с вряла вода. Изчакваме получената каша да изстине и я нанасяме върху лицето. Отмиваме след 15 минути с хладка вода и нанасяме лек хидратиращ крем (ozdravei.com). Маската с овесени ядки действа подхранващо, но същевременно има противовъзпалителен ефект – успокоява възпалените места, спира растежа на патогенни микроорганизми и подобрява хидратацията на епителните клетки.
Отлично въздействие има и маската с овесени ядки, в която е добавен малко чист пчелен мед.

Против рак на гърдата

Фибрите в чудесните овесени ядки са велика съставка: оказва се, че ефектът от приема им може да се измери с 40% намален риск от рак на гърдата. Фибрите от овесени ядки действат по-ефективно от плодовите и буквално измитат от чревния тракт токсините, които могат да причинят злокачествени промени в клетките на млечната жлеза (apteka-optima.com).

При анемия

Овесът е наричан шампион сред житните храни по съдържание на полезни съставки от рода на желязото. Желязодефицитна анемия с леки отклонения от нормата успешно се балансира чрез овесени ядки: достатъчни са 3-4 супени лъжици ядки, към които прибавяме една лъжица овесени или пшенични трици, малко стафиди и мед. Запарваме за 15-20 минути с вряла вода и изяждаме наведнъж. Трябва да си правим тази закуска всеки ден в продължение на месец (zemianazaem.com).

Против чревни заболявания

При случаите на възпалителни процеси в чревния тракт храните не бива да активират перисталтиката – на чревната лигавица й е необходим покой. Затова пък при запек и забавен пасаж храните от овес и други зърна са необходими постоянно. Овесени ядки, трици и грис, приготвени по различен начин, заедно с други подходящи храни дразнят механорецепторите в чревния тракт и осигуряват оптимално придвижване на съдържимото, избутване и освобождаване на газовете и като цяло оздравителен процес. Важен е и фактът, че в овесените ядки има достатъчно калий, калций, желязо и магнезий, както и витамини от В-групата – все важни условия за оздравителните процеси в червата (dieti-otslabvane.com).

Дайте мнение и Вие тук!

При гастрит

Слизестите супи с овесени ядки и овесената каша са истински балсам за болния стомах. Диагнози като гастрит и язва се повлияват отлично от хранене, в което са включени сготвени овесени ядки – в супа или каша. При термична обработка полезните овесени ядки отделят компонент, който сгъстява бульоните и който действа целебно на стомашната лигавица (framar.bg). Храните с овесени ядки могат да балансират киселинността на стомашния сок, което е едно от условията за успокояване на лигавиците и лечението на гастрит.

Против стрес

По-малко популярна е функцията на овеса и популярните овесени ядки като защитник на нервната система. Продукти с овесени ядки могат да неутрализират въздействието на стреса и да подобрят адаптивността на организма към промените във външните условия. За такава цел отново можем да използваме добрата стара каша от овесени ядки, комбинирана с билки с антистрес-въздействие (marica.bg).

Уголемяване на бюста

Казват, че с овесени ядки може да се постигне по-внушителен бюст. Излиза, че овесът и приготвените от овесени ядки храни са по-ефективни и безопасни от силикона?
Въпросът е, че нашите овесени ядки стимулират производството на естрогени, а от тези хормони директно зависи кондицията на гърдите. Наистина може да се постигне уголемяване без рисковете на пластичната хирургия. Впрочем, овесени ядки трябва да похапват и кърмещите майки – активират лактацията! (zdrave.org).

Фибри

овесени ядки
Овесени ядки за сияйна кожа

Нашите любими овесени ядки съдържат разтворими фибри, а те играят ключова роля за скоростта на храносмилането. Разтворимите фибри привличат и задържат много вода, като по този начин увеличават обема си и образуват специфичен гел. Той се задържа повече от обичайното в стомаха и съхранява усещането за ситост – така по-лесно може да се контролира апетитът (puls.bg). Разтворимите фибри неутрализират стойностите на лошия холестерол и балансират кръвната захар, като по този начин могат да бъдат фактор в предотвратяването на тежки заболявания като диабет и хипертония.

За имунитет

Разтворимите фибри или влакнини – бета глюкан, по същество са естествен стимулатор на имунната система. Добавените овесени ядки или трици в тестени изделия, супи и каши подобряват антиоксидантната защита на организма. Укрепналите имунни клетки са в състояние да преодоляват различни инфекции и възпалителни процеси (zdrave.bg).

За жлъчка

Кашата от овесени ядки, млечна супа с овесени ядки или запарени фини овесени ядки – такива блюда е добре да се включват в менюто при заболявания на жлъчката. Диетата при болна жлъчка изключва някои любими храни, но продуктите с овес и овесени ядки могат да балансират храненето така, че да не се развиват хранителни дефицити (gotvach.bg).

За кожа

С овесени ядки могат да се направят истински чудеса за кожата. Овесени ядки, мед, прясно мляко и по желание – суров белтък, подхранват, хидратират и изглаждат кожата. Сместа трябва да престои, докато ядките омекнат и набъбнат, след това да се намачка с вилица и гъстата част от сместа да се нанесе на лицето за 15 минути. Още при измиването с хладка вода ще се усети промяната в кожата – тя става по-еластична, най-малките бръчки са заличени.

Ако кожата е леко раздразнена, достатъчно е половин чаша овесени ядки да се запарят с гореща вода и когато изстинат да се нанесат на лицето.

С овесени ядки, вода и хлебна сода си направете полезен ексфолиант, който има прочистваща и противовъзпалителна функция (hotnews.bg). За освежаване и подхранване на лицето в запарените с вода овесени ядки може да се добавят няколко капки бадемово масло и витамин А от ампула.

При целулит

Овесени ядки и овесена каша – това са задължителни компоненти в хранителната програма на жени, решили да се справят с целулита. Споменатите храни подобряват антиоксидантната защита на организма. Най-важното им въздействие обаче е върху мастната обмяна – с овесени ядки в тялото навлизат разтворими влакнини, чието присъствие подобрява движението на телесните течности и освобождава засегнатите от целулит тъкани от задържана вода, мазнини и токсини (framar.bg).

За щитовидна жлеза

Закуска с овесени ядки и обезсолено сирене дава добър старт за деня на хора с хипофункция на щитовидната жлеза и автоимунното заболяване Хашимото. Овесените ядки зареждат с достатъчно енергия, витамини и микроелементи, също и с разтворими фибри и подкрепят имунната система. Това е важна храна за контрола върху апетита – известно е, че при проблемите с щитовидната жлеза една от последиците е увеличаването на теглото (fitnesinstruktor.com).

Против инфаркт

Доброто състояние на кръвоносните съдове и холестерол в нормата – това са важни условия за намаляването на риска от инфаркт. При хранене с овесени ядки холестеролът е под контрол, намалява опасността от отлагане на плаки и склеротични промени – втвърдяване и намалена пропускливост на артериите. С помощта на овесени ядки може без хапчета да се овладее контролът върху артериалното налягане, да се редуцират хипертоничните пристъпи и да бъде елиминирана пряката заплаха от инфаркт.

При запек и колит

При запек и колит кашата от овесени ядки е едно от най-добрите неща, които можем да предложим на тялото си. Разтворимите влакнини, за които вече стана дума, привличат големи количества вода и образуват защитен гел – той образува тънък филм върху лигавиците на стомаха и червата и по този начин ги успокоява, предпазва ги от дразнещи въздействия от страна на преработваното съдържимо.

Същевременно влакнините насърчават чревната перисталтика по един неагресивен, мек начин, което позволява да се преодолее запекът и тялото да се освободи от токсичните маси в червата (doctorbg.com).

С ленено семе

Комбинирането на овесени ядки и ленено семе, 2-3 лъжици запарени ядки и чаена лъжичка счукано ленено семе, увеличават силата на антиоксидантната защита, усилват ефекта върху чревната перисталтика и обогатяват полезните ефекти на зърнения коктейл с омега-3 ненаситените мастни киселини от лена. Удвоява се здравословният ефект на всеки от продуктите при тяхното съчетаване; особено полезно е действието върху сърдечно-съдовата система и защитата от затлъстяване и диабет (framar.bg).

С яйца

Комбинирането на овесени ядки с яйца дава възможност да се прготвят вкусни, здравословни палачинки и питки. Обикновено се работи с фини овесени ядки, които по-бързо поемат течности и омекват. Вкусотиите се изпичат на тефлонов тиган. Може и без мазнина, което ги прави подходящи за избягващите пържено и мазно (receptite.com).

Ето как: две или три яйца се разбиват хубаво и към тях се прибавят овесените ядки, по една супена лъжица на яйце. Може да се добави по желание малко прясно мляко, олио и щипка сол. Сместа престоява 10-15 минути и от нея се правят пържени или печени палачинки, в зависимост от това дали предпочитаме да приемем малко калории с мазнините. Палачинките могат да се хапват с натрошено сирене, кашкавал, пресен плод, мед или конфитюр.

С кисело мляко и мед

Овесени ядки с кисело мляко и мед: лесно за приготвяне, основа на здравословна диета за прочистване на организма. Може да се забърка вечерта и да се остави за цяла нощ в хладилника. На сутринта се хапва една супена лъжица 20 минути след като сме изпили чаша топла вода. Можем да изкараме целия ден с млечните овесени ядки, зелен чай без захар и вода, като от време на време вземаме по 1-2 лъжици овесени ядки. Сместа трябва да остане на хладно до вечерта (tialoto.bg).

Вижте и ТОВА:

Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Въглехидрати в химията, спорта и храненето

Въглехидрати в храненето, спорта и химията

♠ Може ли без въглехидрати ♠ Въглехидрати в храненето, диети ♠ Меню за отслабващи ♠ …

5 Мнения

  1. elena zemqrska

    Овесените ядки наистена са силно засищащи и са много приятни на вкус. Пробвах ги и с ленено семе – разкошни са,понякога към тях прибавям и смелени орехи. Забелязах, че когато закусвам с тях не огладнявам толкова бързо.Мисля,че биха били от полза при хора, които искат да свалят килограми.

    • Лекар.БГ

      Абсолютно! Овесените ядки широко се използват за сваляне на килограми! Благодарим ви за този коментар! Наистина нещата стоят точно така и то не само за вас! Пишете ни пак!

  2. Иван Ангелов

    Боза

    Вари се овесени 100гр ядки, 100гр нахуд, 100гр царевица. След като се сварят в достатъчно вода, 4 л., се пасира и ври още малко до сгъстяване. Прецежда се, и се добавя 100-150гр захар на литър. Като изстине, се добавят пюре от банан и ябълка – прясно пасирани от сурови плодове. Добавя се към всичко и лъжица ябълков оцет, ако имате. Добавя се за вкус и кафе Инка.

  3. Нищо не казвате за факта, че блокират усвояването на калция от организма?

  4. В. Панчева

    Много важно уточнение! Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *