ципрофлоксацин
Ципрофлоксацин лекува успешно хроничен цистит

Ципрофлоксацин – успешното решение за цистита

Колко време да пием ципрофлоксацин? Предизвиква ли гъбички? Терапията с ципрофлоксацин уврежда ли костите? Подува ли корема? Това антибиотик ли е? Можем ли да приемаме ципрофлоксацин и алкохол едновременно?

Ципрофлоксацин е един от често прилаганите медикаменти при бактериални инфекции.

Бързата справка може да ви подскаже, че се препоръчва при различен тип заболявания – на дихателните пътища, при инфекции на гениталиите, корема, стомашно-чревния тракт, кости и стави, кожа и меки тъкани, прилага се профилактично при заразяване с антраксни спори.

Много важен е фактът, че с ципрофлоксацин успешно се лекуват инфекции на отделителната система; лекарственият продукт е с доказан ефект при упорития хроничен цистит.

Колко време да пием ципрофлоксацин??

Ципрофлоксацин е антибиотик – това вместо предупреждение; не предприемайте самолечение, ако държите да си спестите възможните негативни ефекти при неконтролиран прием!

Ципрофлоксацин се приема в доза и с продължителност, зависещи от характера на инфекцията и от това как тя се повлиява. Стандартното указание е за лечение в рамките на 5 до 21 дни (framar.bg). Лекуващият обаче може да удължи този срок, но трябва да сте под наблюдение.

Тук говорим за лечение на хроничен цистит – ясно е, че ще се наложи продължителен прием. По време на лечението ви с ципрофлоксацин трябва да приемате много течности и да спазвате постоянни часове за прием. Медикаментът не бива да се взема с мляко, забравете и за портокаловия сок.

Каква доза ципрофлоксацин да приемате, трябва да определи лекарят. Гълтайте таблетките от 500 мг цели: това е професионална препоръка, по този начин ще си спестите доста неприятно вкусово преживяване.

Предизвиква ли гъбички?

ципрофлоксацин
Страничните ефекти на ципрофлоксацин понякога са смущаващи

Фармакологичната характеристика за ципрофлоксацин отбелязва възможната поява на гъбички (вагинални гъбички) в резултат на лечението с антибиотика – виж remedium.bg. От подобни последици се оплакват доста потребителки, лекувани с ципрофлоксацин.

Обяснението е в т.н. гъбична суперинфекция – като резултат от унищожаването на полезните микроорганизми със защитни функции във влагалището. Гъбички могат да ви се появят и в устната кухина. Форумите на puls.bg и framar.bg коментират темата със споделен опит.

Добре е при необходимост от вземане на ципрофлоксацин да се посъветвате с вашия лекар за възможен паралелен прием и на друг продукт или билка, чрез което да намалите опасността от появата на гъбички.

Терапията с ципрофлоксацин уврежда ли костите?

Ципрофлоксацин 250 или 500? Как се ползва на капки и таблетки? Дозировка, мнения

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

По принцип ципрофлоксацин се препоръчва за лечение на инфекции в костите и ставите, следователно не би трябвало приемът му да уврежда. Трябва да е ясно обаче, че възрастни пациенти, които са лекувани с антибиотика, понякога се оплакват от болки в ставите – особено ако в същото време са приемали кортикостероиди.

Подобни оплаквания са регистрирани и от деца. Сред нежеланите странични ефекти болките в кости и стави са посочени еднозначно с препоръка – при такъв ефект лечението с ципрофлоксацин да се спре. Този антибиотик може да провокира в по-дългосрочен план възпаления на ставите, промени във функциите на мускулите и мускулни крампи (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Възможните костно-мускулни увреждания включват също възпаление на сухожилия и дори разкъсване, най-често на Ахилесовото сухожилие.

Подува ли се корем от ципрофлоксацин?

ципрофлоксацин
Не вземайте ципрофлоксацин едновременно с млечни продукти, портокалов сок или алкохол!

Отклоненията във функционирането на стомашно-чревния тракт са сред често срещаните негативни ефекти от приема на ципрофлоксацин.

Особено при по-продължителна терапия, каквато обикновено е тази за хроничния цистит. Да, възможно е да получите подуване на корема – възможна е цялата гама от неприятни усещания с дискомфорт в стомаха, гадене, позиви за повръщане, киселини, диария.

Има данни дори за колит, който се развива след приложението на ципрофлоксацин. Появата на подобна симптоматика е знак, че трябва да прекратите приема и на всяка цена да се консултирате с лекуващия как да продължите терапията си на цистит.

Преди да продължим, вижте и тази статия за монурала:

Монурал при цистит и др. Лекарства – аналози, заместители. Как се ползва? Цена, мнения

ципрофлоксацин
Ципрофлоксацин лекува успешно хроничен цистит

Разбира се – не е задължително всичко това да ви се случи! Може да сте сред късметлиите, при които страничните ефекти на ципрофлоксацин не се проявяват и лечението с този медикамент може да се проведе спокойно.

Можем ли да приемаме алкохол и ципрофлоксацин едновременно?

По-добре не! Принципът е известен: без алкохол, докато приемате антибиотици. В крайна сметка – вие решавате! Според някои източници една чаша вино няма да ви направи беля. Но съчетаването на ципрофлоксацин с алкохол повишава риска от забавяне на реакциите и загуба на концентрация (zdrave.bg).

Не е ясно как точно ще се отрази в един конкретен случай дори комбинирането на ципрофлоксацин и сироп за кашлица: там също има алкохол, макар и в невинно количество.

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

полски хвощ

Полски хвощ – всички ползи от билката (рецепти)

Лечение с полски хвощ: при кои болести върши работа, как да я използваме. Приготвяне на …

4 Мнения

  1. Виктория

    Имам почти диария от ципрофлоксацина,изпих 2 мг лопедиум,опасно ли е?

  2. Може ли да се приема монурал с ципрофлоксацин

  3. Мая Тонева

    Нямам никакви странични ефекти от ципрофлоксацина, даже се чувствам добре с него. Сигурно съм природно чудо.

  4. Здравейте може ли да приемам ципрофлоксацин при настинка но след като съм болна от епилепсия и приемам Levebon 500mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *