Чесън. Топ 20+ ползи и вреди. Рецепти за лечение

Чесън – какво не знаем за него; състав и ползи. Как да лекуваме високо кръвно с чесън. Кои болести церим с чеснови продукти. Вреди и противопоказания. Любопитно за миризливия чесън

Миризливият чесън: за немалко хора той е неприятно присъствие сред подправките. Ароматът му не е нищо повече, от убийствен дъх – но всъщност това растение е природен дар и благодат, защото придава особена пикантност на храните, има ценно съдържание и безброй лековити ефекти.

Ползи и рецепти за лечение с чесън

За съставките на чудесния чесън може да се говори безкрай. Така например той е богат на калий, калций и фосфор, на витамини от група В и С; вкарва в организма селен, манган, йод, натрий и етерични масла. Сложно е наистина да се изброят всички негови ползи за човешкото здраве.

Да кажем, селенът балансира функциите на щитовидната жлеза и предпазва от рак. Манганът участва в регулацията на огромно количество жизнени процеси и е незаменим при вграждането на калция в костната тъкан. Витамин В6високия процент фитон;иди. Това са летливи вещества, които позволяват на растението да води успешна борба с вредни микроорганизми и с някои насекоми. Благодарение на тези компоненти чесънът е отлично средство с бактерициден, антихелминтен и фунгициден ефект.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Състав и калории

Съставът на чесъна е нееднороден, например скилидките съдържат много повече микроелементи в сравнение със зелените листа. Ако пък сравним тези листа със зеления лук – лукът се радва на повече внимание в кулинарията! – чесънът определено го превъзхожда.

Съставът е в зависимост и от сезона. През есента в него има много инулин и захароза. През пролеттта тези вещества се разпадат и тяхното място се заема от глюкоза и фруктоза. Полизахаридите, които се натрупват в чесъна, имат голяма хранителна стойност и се усвояват добре от организма. Особено полезен е чесънът заради наличието в него на тиамин или витамин В1. Тази подробност е важна за веганите, тъй като чесънът е единствената растителна храна, която съдържа тиамин.

Полезните ефекти на чесъна са неизброими

Целебните свойства на чесъна са свързани с богатото съдържание на микроелементи в тъканите му. Учудващо е, че това растение крие в тях 17 химични елемента, а те са в състояние да регулират електролитния баланс и да възстановят правилните окислително-възстановителни реакции в организма.

Вижте какво е съдържанието на тези важни компоненти в 100 г чесън:

Основни вещества г Минерали мг Витамини мг
Вода 58.58 Калий 401 Витамин С 31.2
Въглехидрати 33.06 Калций 181 Витамин В6 1.235
Захари 1 Фосфор 153 Витамин РР 0.700
Белтъчини 6.36 Магнезий 25 Витамин В1 0.200
Фибри 2.1 Натрий 17 Витамин В2 0.110
Мазнини 0.50 Желязо 1.7  
Калории  149 ккал Цинк 1.16    
Разлика между чесън и див чесън (левурда)

Дивият чесън или левурда е популярна пролетна зеления. Това растение също е съкровищница на полезни за организма съставки. Сред другите съставки особено място заемат витамините В и С, фибри, етерични масла, фитонциди, каротин, киселини, калций. Енергетичната ценност на зелената левурда е само 36 ккал в 100 г.

Специфичната миризма на листата и луковицата в дивия чесън се дължат на етеричните масла и на гликозида алицин. Дивият чесън също има фунгицидно и бактерицидно действие. Използва се като средство за профилактика срещу множество заболявания. ефектите от приема на продукти с див чесън: антибактериален, противосклеротичен, противоглистен; помага при треска и висока температура.

  •  Още ползи от дивия чесън: оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт; ускорява чревната моторика; повишава апетита; подобрява обмяната; предпазва от натрупване на лош холестерин в кръвоносните съдове; смъква кръвното; нормализира сърдечно-съдовата дейност; укрепва имунитета; подобрява мъжката потентност.

За разлика от познатия ни чесън това растение не прави скилидки, а развива само цяла луковица. Листата му са по-широки, с характерната и за момината сълза форма – това е важно, двете растения в природата нерядко растат близо едно до друго, а момината сълза има токсични съставки. Размножава се основно чрез семена, докато традиционното отглеждане на чесън предполага засаждане на скилидки.

Дивият чесън – левурда, е една от първите пролетни „бомби“ с витамини

Как се ползва чесън за високо кръвно?

Повишеното кръвно налягане – хипертония, хипертензия, е един от най-съществените фактори, влияещи върху развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че редовната консумация на чесън може съществено да подобри състоянието на хипертониците и това се дължи на вълшебната съставка алицин. Алицинът всъщност се синтезира в момента на механичната обработка на суровия чесън – затова за хипертониците е най-добре да приемат този цяр в суров вид. Оптимална дневна доза според учените са четири скилидки от средно голяма глава чесън.

Има данни, че механизмът на смъкване на кръвното е свързан с взаимодействие между чесновите съставки и червените кръвни телца: в резултат на това настъпва разширяване на съдовете и понижаване на налягането в тях.

Известно е същевременно, че хипертонията изисква и много други условия, за да се държи кръвното под контрол. Не винаги е възможна консумацията на суров чесън, а и при някои потребители това е противопоказано. Освен това приемът на вълшебния продукт трябва да е дългосрочен – затова възниква потребност от приготвяне на трайни продукти, в които чесънът играе активната роля. Ето как.

Лимон, чесън и джинджифил

Популярната немска рецепта за еликсир от тези три съставки се препоръчва при хипертония – за прочистване на артериите от холестеринови плаки. Същевременно е сочена като подходяща при простуда и грип, както и за оптимизиране на сърдечната дейност.

  • За приготвянето й са необходими чесън – 4 глави; 4 лимона и четири см здрав джинджифилов корен. Лимоните се измиват хубаво и се нарязват заедно с кората; скилидките чесън се обелват, джинджифилът се изчиства от кората и се нарязва на няколко къса. Всички съставки се смилат в блендер до получаването на хомогенна каша. Кашата се пресипва в емайлиран съд и към нея с постепенно бъркане се доливат два литра дестилирана вода. Цялата смес се оставя да заври и веднага се дръпва от огъня. След изстиване се разлива в сухи буркани с капаци и се съхранява в хладилник. Приема се веднъж дневно – два часа преди вечеря, по една малка чашка (gotvach.bg).
Чесън и спирт

Спиртна настойка от чесън помага при атеросклероза. Приготвя се от 50 г изчистени чеснови скилидки, които накълцваме их пускаме във водна чаша; доливаме догоре със спирт или водка и оставяме да престои една седмица. След това прецеждаме и съхраняваме в стъклена бутилка. Пие се три пъти дневно по 10 капки в лъжица вода – докато свърши цялото количество.

Знаем ли как точно да използваме целебните свойства на чесъна?

Тибетска рецепта (Тибетски капки)

Тибетската рецепта нашумя през 70-те години на миналия век, когато бе открита в будистки храм и популяризирана като рецепта за еликсира на младостта. Нарича се така, защото изчиства организма от излишните мазнини и нормализира кръвното налягане. Точното й изпълнение гарантира подобряване на общото здраве, забавяне на клетъчното стареене и укрепване на имунната система.

Капките се приготвят от чесън и спирт и се пият със сурово прясно мляко.  350 г очистени скилидки се счукват в дървен съд и се преместват в стъклен. Заливат се с 250 г спирт; съдът се затваря плътно с капак и се прибира на тъмно за десет денонощия (framar.bg). течността се прецежда и се прибира за още три денонощия на хладно. След това е готова за употреба, ето как:

  • Три пъти дневно се приемат по 50 г мляко, към което добавяме: първи ден – сутрин и обед по две капки тибетски еликсир, вечерта три; втори ден – сутринта капките са 4, на обяд 5, вечерта 6. При всеки следващ прием капките се увеличават с по една, докато достигнат 15 – това се случва вечерта на петия ден. През шестия ден сутринта дозата е 15 капки и при всеки следващ прием броят им се намалява с по една. Вечерта на десетия ден към млякото се добавя само една тибетска капка. През единадесетия ден сутринта се добавят 15 капки, а на обяд и вечерта по 25. След това три пъти дневно се пият по 25 капки в мляко, докато еликсирът свърши.

При подагра

Чесънът се препоръчва като профилактично средство срещу подагра и при лечението й, тъй като съдържа сяра и влияе върху стойностите на пикочната киселина в кръвта. Освен това подпомага неутрализирането на солите й и предотвратява натрупването им под формата на кристали в ставите. По този начин се предотвратяват болезнените подагрени кризи, когато болният буквално не може да си намери място и силно страда.

  • Препоръката на специалиста е пациентът с подагра да хапва по 1-2 сурови скилидки дневно, като същевременно си направи мехлем за локално външно приложение. Чесновият мехлем се приготвя от равни количества пресован чесън и зехтин. Двата компонента се смесват в стъклен съд и се оставят за две седмици на тъмно. След това от него се слага тънък пласт върху две марли и се полага върху проблемната зона; мястото предварително се намазва с вазелин. Чесновият компрес се държи не повече от час, апликациите се правят по веднъж в 8 до 10 последователни дни.

При зъбобол

В народната медицина чесънът се препоръчва и при зъбобол, при това – като доста агресивно средство: прилагане на разрязана скилидка към болния зъб или лечение с тампон, навлажнен с пресен чеснов сок. Отзивите са, че този метод намалява болката за известно време. Денталните специалисти обаче са на мнение, че лечението с чесън или в комбинацията чесън+сол+сода е неприемливо, тъй като може да причини изгаряния на устната лигавица или дрги усложнения. Такъв подход е особено опасен за пациенти с пародонтоза.

Народна медицина при зъбобол: ето как го лекуваме с чесън!

По-скоро при зъбобол можете да облекчите мъчителните симптоми чрез странен ритуал, който обаче дава резултат. Чесънът се поставя не върху болния зъб – а върху…вътрешната страна на китката. При това – върху ръката, която е противоположна на засегнатата страна на челюстта. Този цяр действа още по-ефективно, ако на мястото се положи смачкана скилидка, дори по-добре две!

При косопад и алопеция (оплешивяване)

В професионалната козметология екстракти и настойки от чесън се срещат в състава на средства, с които се грижим за проблемен скалп, при косопад и алопеция. Народната медицина препоръчва такива мазила и като профилактично средство, за заздравяване на космения фоликул и усилване на растежа. Отзивите за подобни средства не са еднозначни, но след съвет с козметолог бихме могли да пробваме някоя от старите рецепти.

В някои коментари по темата се подчертава, че използването на чесновите нутриенти усилва кръвообращението и очиства за растеж космените луковици, запушени с мазнини. Растежът се насърчава от наличните микроелементи, сред които цинк, селен и мед.

Чеснова настойка с цвят от репей. Три обелени скилидки чесън се нарязват и заливат с половин чаша смес от вода и медицински спирт 1:1. сместа се оставя да престои под капак два дни, след което се прецежда; чашата се допълва с цвят от репей, поставя се капакът и съдът отново престоява, този път пет дни. Отново следва прецеждане. Полученият лосион се използва всяка вечер за масажиране на скалпа. Тази процедура се изпълнява редовно в продължение на месец – масажират се не само зоните с опадала коса, но и целият скалп.

  • Друг вариант е директното намазване на обезкосмените зони със срязана чеснова скилидка. Обработените петна се оставят да засъхнат, след което се масажират съ с смес от репейно и кориандрово етерично масло. Маслената смес се приготвя от 15 мл масло от репей и 2-4 капки кориандрово.
  • Още една възможност е добавянето на  по няколко капки чеснов екстракт към шампоани и кондиционери, които се използват в ежедневните грижи за косата. Тази добавка заздравява косъма и му придава блясък и копринена гъвкавост.

Лук и чесън при бременност

Чесънът въздийства положително на женския организъм по време на бременност. Фолиевата киселина в състава му укрепва имунната система и на майката, и на плода. Освен това той разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби. Стимулира кръвообращението, а това нормализира растежа и развитието на бебето.

Все пак да не забравяме, че това е продукт с изключително остър вкус и силно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Непременно бъдещата майка трябва да го консумира много внимателно, за да не промени киселинността на стомашните й сокове и да не й причини киселини и болки допълнително, в добавка към обичайните за състоянието й.

Чесън, мед и лимон: вълшебно!

Някои специалисти дори препоръчват силното му ограничаване в третия триместър, тъй като не са изключени алергични реакции у бебето. По принцип сред бъдещите майки е популярна тезата, че лук и чесън трябва да се избягват през цялата бременност. Причина – съставките на двете култури променят вкуса на околоплодните води и това е неприятно за бебето. Стига се дори до коментари, че е възможно да се стигне до преждевременни контракции.

При болно гърло

При болно гърло помага настойката от чесън. За приготвянето й трябва една глава чесън да се изчисти и нарязаните скилидки да се залеят със 150 мл топла вода. След 20 минути настойката се прецежда; пие се по една супена лъжица на всеки час, с няколко глътки чиста вода. Този режим се поддържа едно денонощие.

  • Ангина се лекува също със смес за гаргара, приготвена с участието на чесъна. 4 скилидки се смачкват и сипват в чаша; добавя се чаена лъжичка сол и машата се допълва с вода. След 20 минути се прецежда; гаргарата се прави поне 6 пъти дневно, през равни интервали от време.

При гъбички, включително и вагинални

Народната медицина препоръчва чесън при лечението на дерматомикози или гъбички – върши работа при проблеми с кожата и с ноктите. За терапията е необходима предварителна подготовка; вече приготвените продукти се съхраняват в хладилник и се използват всеки ден, до видими положителни промени.

Чеснов спиртен извлек. 350 г обелени скилидки се счукват в дървено хаванче и се насипват в бутилка от тъмно стъкло. Заливат се с половин литър водка и бутилката се оставя на тъмно за 10 дни – всеки ден се разклаща енергично. Прецежда се; от течността се взема по малко и всеки ден се обработват поразените места. Ако разтривката причинява дразнение, извлекът може да се разреди с преварена вода в съотношение 1:1.

Чеснов мехлем. Шепа скилидки се изчистват и пресоват; смесват се с безсолно краве масло в пропорция 1:1. Мястото с гъбички се превързва с марля и бинт, напоени с мехлема. Превръзката се сменя с прясна на всеки 24 часа.

Чесново масло може да се купи на капсули от аптеката – или да си го приготвим вкъщи

Някои източници сочат чесъна и като средство за лечение на вагинални инфекции и по-специално на кандидози. Съветът на специалистите е да не се експериментира със самоделни тампони, заредени с пресован чесън или напоени с прясно изцеден сок от скилидки – това може да причини сериозни изгаряния на влагалищната лигавица. По-скоро биха помогнали вагиналните промивки с чеснова вода, които се правят всяка вечер в продължение на 5-7 дни. Ето и рецептата за водата:

  • Две скилидки чесън се счукват и опаковат в сгъната марля; пускат се в буркан за компот и бурканът се пълни с гореща вода. След пълно изстиване водата се използва за промивка.

При диабет

Чесънът не е противопоказан при диабет; могат да го приемат хора и с диабет 1, и с диабет 2. Той е полезен с това, че укрепва имунната система и оптимизира метаболитните процеси. Добре е да не се превишава дневния прием над две свежи скилидки или 15 капки чеснов сок.

Препоръчват се следните варианти за употребата му:

  • Една пресована скилидка в 200 мл кефир;
  • Една пресована скилидка с 20 г мед;
  • 15 капки чеснов сок в 150 мл мляко.

Масло от чесън за деца при вирус, грип и хрема

Чесънът трябва да се дава на деца много внимателно. По принцип той е допустим след осеммесечна възраст, но само топлинно обработен, като подправка и в много малки количества. Противопоказан е при повишена над 38 градуса температура, наднормено тегло, вечер преди лягане, при епилепсия и при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Същевременно чесновите компоненти са изключително полезни при вирусни заболявания и хрема. Препоръчва се употребата на чесново масло – има богат избор от готов продукт в капсули; обикновено се препоръчва за възрастни и за деца над 12 години по една на ден. Често това натурално чесново масло е с добавки от рода на шафраново олио и пр.

  • Чесново масло може да се приготви и в домашни условия, като напълваме малък буркан с обелени и нарязани на филийки скилидки и доливаме със сгорещен зехтин. Веднага затваряме буркана и оставяме да престои 5-7 дни. След това зехтинът може да се прецеди и да се използва с лечебна цел или като подправка за салати. Добър за консумация е и чесънът.

При херпес зостер и обикновен херпес

В този случай може да се използва описаното по-горе домашно чесново масло на основата на зехтин. Помага и смес от прясно изцеден чеснов сок и растителна мазнина, обикновено зехтин или бадемово масло. Смесват се в пропорция 1:1. апликациите са 1-2 пъти дневно до постигане на облекчение.

При обикновен херпес мазането може да започне още при първите симптоми на лабиалния обрив като сърбеж и напрежение. Ако се касае за лека форма, може да не се стигне до образуването на неприятните мехурчета.

При ечемик

Бързото лечение на ечемик в окото може да се подпомогне с чеснов сок. Необходимо е чисто измита скилидка да се изцеди и малко количество от сока да се нанесе върху гнойната точка. Това е деликатна процедура – трябва да се внимава сокът да не попадне в окото. Може да се използва и бебешка клечка за уши, която е навлажнена в сока. В случая използваме антисептичното и антибактериално действие на чесъна. Процедурата се изпълнява 2-3 пъти дневно, обикновено в продължение на три дни.

При хемороиди

Има вариант с чесън да се лекуват и хемороиди. Вижте по-подробната ни публикация по темата:

Лекувайте хемороидите с чесън

Вреди от чесъна

Чесънът наистина е безкрайно полезен, но в някои случаи трябва да ограничим приема му. Във високи дози той може да навреди на напълно здрав човек. Чесънът е източник на сулфон-хидроксилен йон, който е токсичен за нервните клетки и въздейства негативно върху главния мозък. Това например е причината на летците преди полет да се забрани консумацията на чесън, тъй като това влошавало реакциите им.

Прекалената консумация на чесън е опасна и за стомашно-чревния тракт, защото изгаря лигавицата на тракта. Друг минус е съдържанието на сернисти компоненти в скилидките: това е добра хранителна среда за ботулизъм. Както е известно, ботулизмът представлява сериозно инфекциозно заболяване, което поразява нервната система.

Киселият чесън е сред кулинарните шедьоври за зимната трапеза

Чесънът разрежда кръвта; ако пациент взема медикаменти с подобно действие, той рискува да си причини кръвоизлив при щедра консумация на чесън. Съществуват и случаи на чеснова алергия.

Противопоказания на чесъна

Чесънът е противопоказан за хората, които имат алергия към него.най-често алергичните прояви се изразяват в сърбеж и зачервяване на кожата. В отделни случаи консумацията му причинява стомашно-чревни разстройства с болезнени колики, повръщане и диария.

Чесънът стимулира апетита – затова хората, които искат да редуцират килограмите си, не бива да забравят тази подробност. Направо да забравят за него ще са принудени онези, които са развили гастрит, панкреатит, хепатит, нефрит или язва.

Има описани случаи, в които чесънът прави хората разсеяни или им причинява главоболие. Те наистина се много редки и обикновено са свързани с консумацията на твърде големи количества, затова е необходимо ограничение.

Чесън: растението и за какво се ползва? Общо описание

Чесън – това е многогодишно растение, неотдавна причислено към семейство Амарилисови. Доскоро той, заедно с други лукови култури, е бил описван като самостоятелно едноименно семейство. Латинското му название allium sativum се превежда като “посевен чесън”. Думата allium или чесън в науката има и по-широко значение, като обхваща целия лучен род: див чесън, лук, праз.

Чесънът се използва в кулинарията, в козметологията, в народната и официалната медицина. Присъства в програмите за профилактика на сезонни вирусни заболявания, пролетни авитаминози, хронични заболявания на опорно-двигателния апарат и на вътрешни органи, на сърдечно-съдовата и дихателната система. Считан е за една от първите зеленчукови култури, опитомени в древността от човека.

  • В древността са вярвали в магическите му способности да пази посевите от вредители, а човешкия организъм – от болести. В Древен Египет робите, строили пирамидите, всеки ден получавали порция чесън – за поддържане на силите. В Средновековието рицарите го носели като талисман, за предпазване от болести и зли сили. Медицината в тези векове го приемала като сигурно средство срещу чумата. “Руски пеницилин” пък била наричана чесновата настойка, с която масово са лекувани болни в Русия през Първата световна война.
В коя държава са използвали чесън вместо пари?

Някои източници сочат, че чесънът е бил ценен изключително в Древността и че е бил използван в Месопотамия като еквивалент на други продукти – т.е. вид пари. В други текстове се отбелязва, че през Средновековието също за кратко е функционирал като вид универсално средство за размяна. Нещо като пари.

Кога се сее чесън? Как се сади чесън?

Чесънът може да се сади и наесен, и през пролетта. Почвата за него трябва да е добре обработена и богата на фосфор, калий и азот. Правят се редове, в които се подреждат скилидките на дълбочина 5-10 см; колкото са по-едри, толкова по-надълбоко; разстоянието между тях не бива да е по-малко от 6-8 см.  Културата изисква влага; реколтата глави от зимни сортове се прибира в началото на август, а от пролетни – през септември.

Как се прави кисел чесън

Кисел чесън от глави се прави лесно – необходими са малък брой обикновени ингредиенти. За чесновата туршия са подходящи свежи, оформени глави с все още неизсъхнали обвивки. Пропорцията на продукта е за килограм чесън – 600 мл вода, 30 г сол и 30 мл оцет 6%. Главите се очистват от външната люспа и без да се разделят на скилидки се накисват в студена вода за 8 часа. След това се отцеждат и се нареждат в сухи буркани колкото може по-плътно. Маринадата от вода, сол и оцет в посочените пропорции се кипва и се оставя да изстине. Допълват се бурканите и гърлата им се завиват плътно с марля. Оставят се на хладно за 10-14 дни и редовно се проверяват – обикновено имат нужда от доливане със същата маринада. След като мине този етап, бурканите се затварят с пластмасови капачки и се прибират на хладно за зимата.

Чесън. Пресен, на екстракт, капсули, прах, масло: Ползи, вреди и странични ефекти

 

Източници:

https://edaplus.info/produce/garlic.html

https://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_chesnok.php

https://zozh-style.ru/polza-chesnoka.html

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Чесън. Топ 20+ ползи и вреди. Рецепти за лечение

  1. Здравейте!

    Аз същи знам за лечебните свойства на чесъна, но при употребата му получавам киселини и болки в стомаха. През деня не мога да ям поради това, че съм на работа.
    Въпреки всичко старя се да ям по-малко.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *