Витилиго, бабини рецепти
Как се лекува витилиго

Витилигото лъсва след срив на имунитета

Лечение на витилиго е възможно с едно-единствено лекарство, което се внася от Куба, но е толкова скъпо, че мнозина не могат да си го позволят.

КАКВО Е ВИТИЛИГО? Витилиго е сравнително обичайно кожно разстройство, изразяващо се в появата на бели точки и петна по кожата, подобни на карта. Почти винаги причината за витилиго е автоимунно разстройство.

Витилигото, или болестта на белите петна, завзема все по-големи територии. Хората, които имат такива петна, най-напред се мъчат да ги лекуват сами. Опитват всички рецепти – кой каквото им каже, но полза няма.

От това заболяване обикновено страдат хората, които работят в химическите заводи и цехове. Връзката между витилигото и химичните изпарения вече е официално доказана. Появата на бели петна по кожата определено е от срив в имунната система, при който се нарушава преходът на аминокиселината – L-тирозин в пигмента меланин, който придава тен на кожата.

Защо в зоната на белите петна тирозинът не се превръща в меланин, никой не знае, и да се възстанови този процес е много трудно.

КОГА СЕ ПОЯВЯВА? При млади хора – на 19-20 години.

Ако у човек, навършил 40 години, се появят бели петна, в никакъв случай не трябва да прави опити да се лекува сам! Не бива да се предприема нищо без консултация с дерматолог. Защото е напълно възможно белите петна да не са витилиго, а приличаща на него дерматоза.

КАКВИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ СЕ ПРИЛАГАТ?

За съжаление единственият препарат (кубинско производство), който може да спре развитието на витилигото, е много скъп. Обикновените хора не могат да си позволят такива разходи. Става дума за меладинин или мелагенин. При него се използва човешка плацента. Продава се на място в Куба и за чужденци струва около 10 долара. В руския интернет също го предлагат.

Става въпрос за особен вид лосион, който се нанася върху белите петна и предизвиква фотосенсибилизация. Тоест прави тези участъци от кожата много по-чувствителни към облъчването с ултравиолетови лъчи. Под контрол на лекаря пациентът лежи под специални лампи, за да добие тен, и заедно с това изчезват белите петна на витилигото.

Грамотните хора разбират, че при лечението на витилиго козметичните методи няма да помогнат.

“Демир

Ако все пак успеят по такъв начин да изчистят едното петно, другото ще остане.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ЛЕЧЕНИЕТО?

Лечението трябва да се провежда комплексно.

  • Най-напред трябва да се направи консултация с ендокринолог, защото понякога паралелно с витилигото се открива заболяване и на щитовидната жлеза. А на автоимунния тиреоидит облъчване с ултарвиолетови лъчи е противопоказано!
  • В много от случаите на витилиго се открива заболяване и на черния дроб, което се установява при анализ на кръвта. И често става така, че започваш да лекуваш черния дроб, а изчезват и белите петна на витилигото. Така че конкретната причина за появата на витилигото все още не е изяснена.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ БОЛНИТЕ:

Дайте мнение и Вие тук!
  • При витилиго в никакъв случай не трябва да се добива тен на плажа, защото могат да се появят нови бели петна по тялото.
  • Кожата на хората, които са болни от витилиго, по друг начин възприема слънчевите лъчи -реакцията към слънчевата светлина при тях е нарушена. Петната се образуват на тези места, където са попадали слънчеви лъчи. Това са лицето, гърдите, раменете и т.н. А там, където вече има петно, може да започне да расте.
  • Ако болният от витилиго не използва никакви средства за защита на кожата си от слънцето, увредената зона ще продължи да нараства.

КАКЪВ Е ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ?

Не трябва да се приемат заедно с храната препарати, съдържащи мед и желязо. Не се препоръчват и хранителни продукти, които съдържат желязо, защото могат да предизвикат сериозни проблеми с червата. Най-добре е да се намери в аптеката някакъв витамино-минерален комплекс, в чийто състав влизат желязото и медта. В тези комплекси съставът е балансиран и няма предозиране на един или друг елемент.

КАКВО ПРЕПОРЪЧВАТ ДЕРМАТОЛОЗИТЕ?

Да се приемат витамини от групата В. В аптеките се продават достатъчно добри комплекси, но трябва да се намери точно такъв, в чийто състав влиза и аминокиселината тирозин.

ОСОБЕНО ВАЖНО Е ДА СЕ ПРОЧИСТИ ОРГАНИЗМЪТ

Всяко увреждане на кожата или дерматит, включително и витилиго, говори за вътрешни проблеми на организма. Прочистването му може да даде положителен ефект, макар че невинаги витилигото може дасе излекува напълно. Но напълно сигурно е, че след прочистването ще се излекува себореята, косите ще станат лъскави и еластични. Кожата ще порозовее, малките бръчки ще изчезнат. Най-добре е да се започне с прочистването на червата и черния дроб. Ако те не работят нормално, ще започнат да се появяват и други заболявания.

ДОБРЕ ЛИ Е ОРГАНИЗМЪТ ДА СЕ ПРОЧИСТИ С ЛИМОНОВ СОК И КРАВЕ МАСЛО?

Ако сте навършили 50 или 60 години и преди това не сте си правили такива процедури, просто не го правете. Ще понесете много трудно прочистването на червата и черния дроб с лимонов сок и краве масло.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Зелени орехчета

Зелени орехчета: Сладко, ликьор и други ценни рецепти

Зелени орехчета: кога да ги наберем и какво можем да си приготвим от тях. Ползата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *