Физиологично действие на алкохола
Симптоми на хроничен алкохолизъм

Алкохолизъм. Последствия и вреди от редовно пиене на алкохол. Алкохолна енцефалопатия

Вреди от редовно пиене на алкохол. Алкохолизъм и последствия. Алкохолна енцефалопатия. Антибиотик и алкохол. Прием, злоупотреба и зависимости. Последици от злоупотребата: здравни и социални. Има ли безопасна доза

Алкохол. От гледна точка на науката това е просто етилов спирт, етанол. Безцветна течност със специфичен вкус и миризма. Може да се получи чрез ферментация или по изкуствен път. Използва се като антисептично средство, като гориво, като разтворител.

Какво е алкохол? С какво е вреден?

Какво е всъщност в масовото съзнание алкохол? В битов план – това са различни напитки, в чийто състав влиза етанолът в различни концентрации. Попадайки в човешкия организъм, алкохолът разтваря, унищожава мастната обвивка на червените кръвни клетки – еритроцитите. В резултат на това те се слепват и започват да запушват капилярите в различни телесни зони. Резултатът от това е кислороден глад в мозъка: неговите клетки не получават достатъчно кислород и започват да загиват. Настъпват нарушения във функциите на централната нервна система, а това дава отклонения в работата на различни органи. Големите количества системно приеман алкохол причиняват хронични, необратими патологии.

Какво се случва, когато пием?

Последствията от системна употреба на алкохол са свързани с токсичното действие на етиловия спирт върху организма. Колко тежки ще са те зависи както от количеството на алкохола, така и от съпротивителните сили на организма. Малки дози по някакъв повод не се броят – едва ли ще имат негативни последици. Прекомерното пиене може да причини алкохолна енцефалопатия, зависимост, нарушения на работата на вътрешните органи, социална деградация и т.н.

Ето как се случва това:

Когато пийнем, алкохолът попада в стомаха и бързо се всмуква и навлиза в кръвта. Дори при дегустация на вино след изплюването на няколко глътки – малко количество все пак попада в кръвта през лигавицата на устната кухина. Наличието му може да се констатира чрез дрегери за алкохол. Основното количество се усвоява чрез храносмилателната система и попада преимуществено в главния мозък. Това е логично: там се намират огромен брой неврони, на които е необходима енергия – а спиртните молекули са нейни носители.

Алкохолизъм. Последствия и вреди
Алкохолната зависимост се създава неусетно

Етаноловите молекули се свързват с молекулите на протеини и ферменти и образуват причудливи съединения, като при това се отделя желаната енергия. Същевременно обаче настъпва свързването им с молекулите на водата, което буквално изсушава организма: затова махмурлията сутрин умира от жажда. Така клетките са лишени от живителна влага, но притежават огромна енергия, с която не знаят какво да направят. Тогава се намесват бъбреците и черният дроб: черният дроб неутрализира токсините, а бъбреците извеждат от тялото спиртни молекули, свързани с водните.

Всъщност организмът на пиещия прилича на автомобилен мотор, който работи на макс, но колата не се движи. Няма начин да не прегрее, да не се скъса или счупи нещо, да не задави, да не се наруши работният ритъм.

Умерена употреба

Немалко специалисти поддържат мнението, че консумацията на алкохол в количествата, регламентирани от Световната здравна организация, не вреди, не формира зависимости и не причинява пиянски състояния. Алкохолът в малки дози може да е полезен като профилактика срещу някои заболявания, тъй като мобилизира защитните сили на организма. Това мислене обаче е опасно, тъй като лесно се превръща в оправдание за системното “пипане на чашката” – особено за хора, които генетично са предразположени към алкохолизъм.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти против алкохолизъм. Коя рецепта за отказване на алкохола върши работа? Кои билки работят добре против алкохолизъм. Бабешки методи.

Ежедневна употреба

Приемът на алкохол всеки ден е опасно: това предупреждение никой не би могъл да отрече. Като си пийва всеки ден, макар и по малко, човек постепенно привиква. Има риск да изгуби контрол и постепенно да му е потребна все по-голяма доза: това е директен път към алкохолизиране. Следват разстройства на физическото и психическото здраве. В подобни случаи най-малкото което такъв човек може и трябва да направи за себе си, е “да си почива”: да прекъсва пийването за поняколко дни, за да може тялото му поне отчасти да се освободи от токсините.

Злоупотреба
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Организмът възприема увеличаващите се дози алкохол като отрова: вие си вредите дори когато се напивате рядко. Голямото количество алкохол вреди на мозъка, черния дроб, сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт. Постоянната употреба на алкохол създава силна зависимост, а това има необратими последици.

Зависимост от алкохола

Попадайки редовно и с нарастване в организма, алкохолът лесно създава зависимост. Това може да бъде обяснено чрез токсичните ефекти на етанола. Алкохолизмът е заболяване, което се характеризира като постоянно, безконтролно потребление на спиртни напитки; с патологично влечение към състоянията на опиянение, с променената толерантност към алкохола.

Ето кои признаци на заболяването диференцират специалистите:

  • Наличие на абстинентен алкохолен синдром: при отказ от поредната доза зависимият изпитна негативни физически и психологически усещания;
  • Желанието да се пие се появява във всяка ситуация с емоционална значимост;
  • Видими са промени в поведението: агресивност, провали в паметта, липса на желание да се общува с близките и пр.
  • Липса на системност: запоите могат да продължават повече от денонощие;
  • Повишена толерантност към етиловия спирт, повишаване на т.н. праг на отхвърлянето на алкохола;
  • Постоянен махмурлук; желание да се пие, за да се неутрализират симптомите му;
  • Външни симптоми: стареене на кожата, кръвоизливи, удебеляване на вените.
Кога човек се счита за алкохолик

Специалистите препоръчват да се прави разлика между алкохолизъм и битово пиянство. При битовото пиянство човекът може да пие систематично, но прекъсването на това може да стане по желание и не води до агресивно поведение. Това състояние не се квалифицира като заболяване.

пиене на алкохол. Алкохолна енцефалопатия
Винаги може да се намери причина за още една чашка

Алкохоликът в крайна сметка е болен човек. Той не е в състояние да контролира потребността си да пие, желанието да прави това постоянно и с все по-големи количества, да се отдава на запои.

Причини за алкохолизъм

Зависимост от спиртните напитки може да развие всеки човек, ако спре да се контролира – всъщност някои културни традиции провокират и насърчават хората да пият: от радост, от мъка, по празници.

Има две групи хора, които са особено податливи към привикване към алкохола:

  • Заради наследствена предразположеност. Хората, които са имали в рода си предшественици алкохолици, могат да са носители на генетичен материал, предполагащ висок риск от привикване към алкохола.
  • Заради психологически фактори. Различни силно емоционални преживявания (нещастна любов, загуба на работата, смърт на близки и обичани хора) могат да подтикнат към алкохолно пристрастяване. Страдащият човек търси в алкохола възможност да забрави, да се отпусне, да му олекне, да избяга от моралната травма. В резултат на такива опити не е трудно да стане зависим.
Как се развива алкохолизмът?

Опасното при развитието на алкохолизма е това, че пристрастяването възниква неусетно за пациента. Човекът започва да си пийва в компания – по празници или просто периодично да търси този начин за успокояване на нервите. На този етап етанолът може да не причини негативни реакции.

Усещането за отпускане и веселие е желано и потребността да бъде постигнато провокира по-честото пиене. Ето – така се развива зависимостта и у пиещия започват да се проявяват симптомите на алкохолизъм. Постепенно тягата към алкохола става физическа и започва разграждането на личността.

Погледнете и ТУК: Лечение на алкохолизъм в домашни условия. Битов алкохолизъм. Лепенки. Добър лекар за отвращаване от алкохол. Медикаменти. Кое е ефикасното лекарство?

Стадии

Специалистите разграничават три степени на алкохолизма; всеки стадий се характеризира със специфични симптоми:

Първа степен: На този етап пациентът често изпитва потребност да пийне. Ако по някаква причина тази потребност остане неудовлетворена, тя постепенно изчезва. Ако бъде задоволена – това се харесва и се повтаря отново и отново; след време се губи контрол върху количеството. Човекът става раздразнителен, агресивен, забравя. Всяко пиянство си има една или друга причина, която пациентът може да измисли за собственото си оправдание. Алкохолизиращият се човек престава да мисли за навика си като за нещо лошо.

Втора степен: Вече се проявява толерантност към спиртните напитки. Формира се физическа зависимост; проявява се абстинентен синдром при недостиг на алкохол в организма – има главоболие, жажда, раздразнителност, тремор на крайниците, влошено качество на съня. При рязко прекъсване на пиенето възникват усложнения.

Дайте мнение и Вие тук!

Трета степен: Нараства тягата към употреба на алкохол. Настъпват психични нарушения, проявява се амнезия. Стремително деградира личността, разпадът е в социален и физически план. Организмът достига до състояние на пълно изтощение. Ако не се предприеме лечение, развива се металкохолна психоза.

Продължителност на живота

На въпроса – колко живеят алкохолиците, не може да се даде еднозначен отговор. Организмът на всеки човек реагира индивидуално на етиловия спирт. Важен фактор са качеството на напитките и количеството им. Изпивайки чаша хубаво вино на вечеря, може да разчитате на дълъг и щастлив живот. Учените не отричат, че за много хора това е полезно.

Наливането с евтин спирт, със сурогатни напитки причинява както интоксикация, така и трайно увреждане на вътрешните органи. Според статистиката средната продължителност на живота при проявен алкохолизъм е 48-55 години. Срокът е по-кратък за пиещи жени, неизтрезняващи пияници и хора, които са започнали да пият от детска възраст. Най-висок риск от преждевременна смърт има при болните, които са в трети стадий на зависимостта. Те умират до 6-7 години след поставянето на подобна диагноза.

Последствия от употребата на алкохол

Неумерената употреба на алкохол във всяка възраст създава висок риск от заболявания на различни органи и системи; винаги се нарушават функциите на главния мозък и висшата нервна система. Следствие от такива процеси са необратимите изменения на психиката, отслабването на социалната активност, физическите негативи и вреди за болния. При редовно пиене човекът на практика постоянно се трови, а токсините се натрупват в организма.

Прием на антибиотик и алкохол
Алкохолът не щади нито един орган
Социални последствия

Алкохолната зависимост директно се отразява не само върху самия пациент, но също и върху семейството, кръговете на общуване, кариерата. Болният се сблъсква с икономически трудности, тъй като много средства се заделят за покупка на алкохол. Освен това заради алкохолната зависимост могат да възникнат професионални проблеми, тъй като един алкохолик не е в състояние да изпълнява функциите си адекватно; закъснява, пропуска работни моменти и дни и пр. последици на махмурлука.

Разрушителното действие на алкохола се отразява и върху семейството на болния. Той става в един момент агресивен, зачестяват и се задълбочават конфликтите с най-близките. Пияният човек е опасен както за себе си, така и за околните. Всеки знае какво се случва, ако един пиян човек реши да кара автомобил! В състояние на алкохолно опиянение немалко хора извършват престъпления, включително най-тежкото – убийство.

Последици за здравето

Алкохолната зависимост има изключително важно въздействие върху физическото и психическото здраве. Прекомерното пиене може да има следните негативни резултати върху засегнатите хора:

Токсично въздействие върху невроните – нервните клетки – и структурите на главния мозък. Негативите са налице дори при попадането в организма на незначително количество алкохол. Специалистите отбелязват нарушена активност на ръководните мозъчни центрове, отклонения и грешки в регулаторните механизми на мозъчната кора. Тези процеси водят до бърза смяна на настроенията, частична загуба върху контрола на постъпките, раздразнителност, агресивност, прояви на психични нарушения.

Още по темата ТУК: Топ клиники за алкохолици. Мнения за лечение на алкохолизъм в клиника. Кой лекар е добър за целта. Цени. Държавна клиника Суходол и другите.

Патологичните процеси в невроните се отразяват негативно върху функционирането на органите на чувствата, върху интелектуалните способности на пациента и върху паметта му. При системна злоупотреба със спирт се развива хронична енцефалопатия, възможен е мозъчен инфаркт. Продължителните алкохолни въздействия провокират болестта на Алцхаймер, на Паркинсон. Церебралните кръвоносни съдове стават чупливи – могат да се образуват аневризми с последващи разкъсвания. Нараства рискът от образуване на тромби, нарушено кръвоснабдяване, атрофични прояви на слухови и зрителни нерви, исхемични инсулти на главния и гръбначния мозък.

Хроничният алкохолизъм постепенно води към необратими психични заболявания, към пълна деградация на личността.

Последици от пиенето за сърдечно-съдовата система са кардиомиопатия с развитие на сърдечна недостатъчност, хипертония със склонност към разкъсване на артерии, на вени и аневризми, исхемия, инфаркт на миокарда, блокади и аритмии.

Негативно въздейства често приеманият алкохол и върху репродуктивната система: нарушават се жизнеспособността и съзряването на половите клетки; формира се безплодие, висок е рискът от вродани патологии на плода. За мъжете има опасност от отслабване на ерекцията, което постепенно довежда до импотенция. При хроничен алкохолизъм възникват и ясно изразени хормонални нарушения.

Честа последица на алкохолизма са язвено-некротични и възпалителни процеси в стомаха – язва, гастрит. Страда също панкреасът, има риск от хронични панкреатити и диабет. Постепенно лекарите констатират изтощение на организма, свързано с нарушения метаболизъм и отслабен апетит. Възможни са също онкологични заболявания на стомаха и червата.

Чернодробните заболявания са коментирани в медицината като най-опасната последица от системното пиене. Клетките на този важен орган не могат да се справят с хроничните интоксикации, затова алкохолиците често страдат от фибрози, цирози и хепатит.

Колко често може да се пие? Безопасна доза

Световната здравна организация има становище за безопасната алкохолна доза, която може да се приеме в рамките на 24 часа без здравословен риск. Специалистите обаче подчертават, че да се пие всеки ден, макар и по малко, си е риск за нормалното функциониране на организма. Препоръчват се “сухи” интервали, за да не възникват патологични състояния. Допуска се прием на алкохол не по-често от веднъж на три дни, при това без да се прекалява с количеството. Всъщност митовете за безопасните малки дози могат лесно да се опровергаят, тъй като се знае, че зависимостта може да се развие и от малки дози – стига да са редовни. Отначало се появява психологическата зависимост и потребност от по-високи дози; след това се развива и физическа зависимост. При нея човекът не пие, за да му стане добре – а защото иска да не му е така зле.

  • Колкото и да се говори, че няма безопасна доза или че има, но тя е индивидуална – все пак е прието да се счита за безопасно, ако приетото количество спиртни напитки за един ден не съдържа повече от 10 г чист етанол. Това се равнява на 330 мл бира, 150 мл сухо вино, 45 мл концентрат.

Още един мит – алкохолът стимулира апетита. Всъщност алкохолът дразни стомашната лигавица, особено на гладно; това наистина стимулира продукцията на жлъчни сокове и ферменти. Създава се илюзия за повишение на апетита, свързана с настъпващия стомашен дискомфорт: човекът започва да яде, за да го неутрализира.

Още информация и източници на английски: Симптоми на алкохолизъм; * Стадии на алкохолизъм; * Вреди от алкохола и последствия.

Към т.н. оправдателни твърдения за ползите от алкохола са също заключенията, че спиртът спасява от стрес, смъква високото кръвно, увеличава работоспособността, лекува простуда. Във всички тези случаи става дума за съвсем краткосрочен ефект върху симптома, но не и върху причината – а това означава още една “полезна” доза, и още, и още.

Ето в крайна сметка какви са считаните за безопасни дневни дози спиртни напитки, считани за всеки от двата пола:

  • Мъже: 100 г водка или три чаши сухо вино, 1-2 бири;
  • Жени: 80 г водка, 1-2 чаши сухо вино, една бира.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Хранително натравяне

Алкохолно и хранително натравяне. Как да окажем първа помощ?

Въпреки че информацията, предоставена тук, не може да замести преминаването през курс за спешна помощ, …

Едно мнение

  1. Димитър Иванов

    Всеки би отговорил , че е прекалено относително, Наследственост, физически статус , скорост на метаболизма , маса , алкохола се резорбира на грам-тегло; количество и качество на вида алкохол. Баба ми почина на 94 години и всяка сутрин с кафето пиеше по 30/ 40 грама ракия , като се имат предвид и токсичните нива на напитката свързани с наличието ,на етил, метил и гликоген, поради примитивността на процеса на дестилация в най разпространените инсталации-казаните . Така че без да плагиатствам Айнщайн – всичко е доста относително. Китайците казват , че:-“Разликата между отровата и лекарството е в дозата.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *