щитовидна жлеза
Лечението на болна щитовидна жлеза изисква търпение и добър специалист

Щитовидна жлеза: Проблеми, болести, симптоми и лечение

Щитовидна жлеза – болести и лечение. Симптоми за проблеми. За кои заболявания тя става причина?

Още в текста: Билки. Еньовче. Джинджифил. Чесън. Повече селен. Л карнитин. Изследвания. Ехография. Възли. Рак. Киста. Хормони. Увеличена щитовидна жлеза. Аденом. Гуша. Биопсия. Сцинтиграфия. Хипофиза и щитовидна жлеза. И черен дроб. И лимфни възли. Шум в ушите. Косопад. Акне. Запек. Високо кръвно. Диабет. Депресия. Разстройство. Целулит. Световъртеж. Внимание: Глутен!

Висок процент от възрастното население на планетата страда от проблеми с щитовидна жлеза – но твърде малко са онези, които разпознават сигналите й SOS и се лекуват адекватно.

Причина за болестите на една щитовидна жлеза са различни, но като водеща се споменава най-често стресът на съвременния живот.

Какво е щитовидна жлеза и защо е толкова важна за организма?

Щитовидна жлеза според стандартното определение е най-голямата жлеза с вътрешна секреция. Разположена е в предната част на шията и при възрастен човек има тегло 20-25 грама.

Функцията на една щитовидна жлеза е да произвежда тироксин, калцитонин и трийодтиронин: това са хормони, чрез които се регулират нервната система, метаболизмът, растежът и развитието.

Ясно е от това пояснение защо говорим колко важно е здравето на нашата щитовидна жлеза! Болестите на щитовидна жлеза се изучават с години и има добра терапия – консервативна или оперативна – за тях.

Непредвидимата щитовидна жлеза: болести и причини

щитовидна жлеза, симптоми, лечение, болести, проблеми
Болната щитовидна жлеза създава сериозни здравословни проблеми

Причините една щитовидна жлеза да боледува не винаги могат да се дефинират, а и разпознаването – че става дума именно за проблем с нея, също не е лесно. Понякога болестите на щитовидна жлеза са “маскирани”, отчитат от medikforum.ru. Обичайно е да ги сбъркаме с психологически проблеми.

Мислим си, че сме се преуморили, имаме напрежения в работата, не сме си доспали. Но нещата всъщност стоят точно обратно: раздразнението, безсънието и умората са симптоми за болест на щитовидна жлеза.
Ето кои диагнози най-често поставят специалистите, когато се установят отклонения във функционирането на щитовидна жлеза:

  1. хипотиреоза – когато жлезата произвежда по-малко от необходимото количество хормони;
  2. хипертиреоза, тиреотоксикоза – когато жлезата е свръхактивна и произведените от нея хормони са прекалено много.

С отклонения в здравето на нашата щитовидна жлеза са свързани и диагнозите гуша (уголемяване на щитовидна жлеза) и болест на Хашимото.

Когато хормоните от щитовидна жлеза не достигат

“Продукция” на здравата щитовидна жлеза са т.н. тиреоидни хормони, Т-хормони. Това са Т3 – трийодтиронин, и Т4 – тироксин. Хипотиреоза, т.е. намалено количество Т-хормони произвежда онази щитовидна жлеза, която е изложена на четири основни фктора на въздействие:

  • автоимунен процес, при който собствени антитела атакуват щитовидна жлеза и потискат функциите й. Науката няма обяснение защо се случва това;
  • дефицит на йод в организма, т.е. прием на по-малко от 25 мкг в денонощие;
  • несполучливо лечение на щитовидна жлеза – консервативно или оперативно;
  • вродена патология на хипофизата или хипоталамуса.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Когато се говори за недостиг на хормони от щитовидна жлеза трябва да е ясно, че това не е безобидна за здравето ситуация.

Поради хипотиреоза нараства рискът от тежки заболявания на сърдечно-съдовата система: атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт или инсулт. При недостиг на Т-хормони се разстройва месечният цикъл и нараства вероятността от безплодие.

Тук е добре да се отбележи, че болестите на щитовидна жлеза засягат преимуществено женската част от човечеството.

Още едно следствие от това отклонение на щитовидна жлеза е забавянето на метаболизма и натрупването на килограми дори когато хранителният режим не е променен.

Какво ни се случва при свръхактивна щитовидна жлеза

щитовидна жлеза, болести и симптоми
Лечението на болна щитовидна жлеза изисква търпение и добър специалист

Повишените функции на щитовидна жлеза водят до своеобразно смоотравяне на организма. Счита се, че главна проява на това състояние е базедовата болест, която може да се предава по наследство.

Възли на щитовидната жлеза – често липсват симптоми

Тиреотоксикоза обаче може да се причини и от прекалено висок прием на йод – в хранителни добавки или храни от рода на морски дарове: стриди, скариди, морско зеле. Има един сигурен начин за изхвърлянето на излишния йод от организма: пийте много вода!

Този тип проблеми с щитовидна жлеза водят до ускорен пулс, прилошаване, обилно потене, пристъпи на внезапна умора, раздразнителност. Емоционалното състояние заради излишъка на хормони е неустойчиво: редуват се състояния на агресия и слънчево настроение. Човекът с такива проблеми от болна щитовидна жлеза може да се храни обилно и да не напълнява, да чувства постоянна жажда, да има често пристъпи на диария и обилно отделяне на урина.

Тиреотоксикозата удря по сърцето: чести са епизодите с тахикардия, развиват се остеопороза и очни заболявания.

Щитовидна жлеза и болест на Хашимото

Хашимото е автоимунно заболяване, чийто механизъм вече е разкрит и успешно се лекува, описват от thyroid-bg.com.Тази болест на щитовидна жлеза е коварна – може да се развива пет и повече години, без да има никакви симптоми за протичащите скрити процеси.

Именно при Хашимото имунната защита на организма атакува клетките на една щитовидна жлеза като чужди и ги унищожава. Това намалява постепенно количеството на произведените Т-хормони. Според здравната статистика Хашимото в огромен брой от случаите се диагностицира едва когато е унищожена почти половината здрава тъкан на ендокринната жлеза.

Как се разпознава Хашимото? Ето някои типични признаци:

щитовидна жлеза и хашимото, проблеми, лечение
Трудно се диагностицира Хашимото при щитовидна жлеза
  • световъртеж и замайване,
  • постоянна умора,
  • отслабване на паметта,
  • шум и звънтене в ушите,
  • промени в пулса,
  • изпотяване,
  • трупане на килограми, сутрешно подпухване,
  • мускулни крампи.

Какво е лечението на Хашимото? След като диагнозата е уточнена, специалистът препоръчва конкретен лечебен план за страдащата щитовидна жлеза. Медикаментозното лечение е доживотно; приемът на специфични продукти се определя само от лекар ендокринолог.

В много препоръки фигурират хомеопатичните лекарства, а за насърчаване на функциите на жлезата става дума за “рестарт” с пчелно млечице и клей – виж hapche.bg. Особено важно е да се запомни, че тази диагноза изисква спазване на специфична диета и подходяща физическа активност.

За жалост болестта на Хашимото постепенно се превръща в едно от най-бързо масовизиращите се страдания и като честа причина е сочен стресът. Основата му обаче според специалистите е генетична – а начален тласък дава прекарано вирусно заболяване.

Билки

В медицинските среди има съгласие по темата за лечение на болна щитовидна жлеза: то е деликатно и изисква точна диагноза, необходими са специални лекарствени средства и хормонални препарати (puls.bg). Уверенията, че една или друга билка може напълно да възстанови функциите на болна щитовидна жлеза, са несъстоятелни. Същевременно никой не отрича, че подходящите билки могат да бъдат активна съставка на успешните комплексни терапии при болести на щитовидна жлеза. Най-често споменаваните билки в такива случаи са маточина, женско биле или сладник, ленено семе, ехинацея. Народната медицина предлага и други варианти за балансиране функциите на щитовидна жлеза чрез лековити треви.

Еньовче

Билката еньовче е считана в народната медицина като средство за нормализиране функциите на болна щитовидна жлеза. Лечебният ефект се дължи на наличните в билката витамин С, танини, сапонини и етерични масла.

Прави се запарка за гаргара – една супена лъжица билка се залива с вряла вода и се оставя под капак, докато изстине напълно. След това се прецежда и се използва сутрин и вечер за гаргара. Билковата маса, която остава след прецеждането, се разстила върху памучна или ленена кърпа и с нея се прави компрес на шията.

С този компрес се спи цяла нощ (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Джинджифил

За лечебните ползи от джинджифила се говори и пише много; на път сме дори да приемем, че сме открили истинската панацея. Често се препоръчва универсалната рецепта от два средно големи корена джинджифил, които се настъргват на най-ситното ренде, смесват се с половин килограм домашен мед и от тази вълшебна смес се вземат по 1-2 лъжици сутрин и вечер. Този незаменим цяр укрепва имунната система и балансира продукцията на ензими и хормони, включително тези на щитовидната жлеза (desant.net). Препоръчва се също коктейл-сок от джинджифил, червено цвекло и моркови при понижена функция на щитовидна жлеза (24chasa.bg).

Чесън

Чесънът е в приоритетния списък от храни и подправки, отговорни за здравето на всяка щитовидна жлеза. Като естествен антибиотик и антиоксидант той подкрепя нормалното функциониране на тази важна жлеза и противодейства срещу възможни възпалителни процеси. При болестни състояния похапването на чесън подпомага възстановяването на функциите и стабилизиране здравето на проблемната щитовидна жлеза (dietite.net).

Повече селен

Селенът е важен елемент, чието присъствие гарантира балансирана работа на всяка щитовидна жлеза. Необходим е както при намалена, така и при увеличена функция на жлезата (monitor.bg). За да се набавя достатъчно количество селен е най-добре да се използва в храненето морска сол и да се хапват морски риби и морски дарове. При сериозен дефицит на селен се препоръчват хранителни добавки, чийто прием по преценка на лекар може да продължи 3-4 месеца. Индивидуално – според потребностите – се определя оптималната доза; най-често тя е 2х1 таблетка от 100 микрограма дневно. Поддържащата терапия е с по една таблетка от 100 микрограма.

Л-карнитин

Установено е, че л-карнитинът може да се окаже полезен при хиперфункция на щитовидната жлеза (nanacom-bg.com). Приемът му позволява да се неутрализират част от симптомите, придружаващи това състояние на проблемна щитовидна жлеза, а именно: безсъние, раздразнителност, ускорено сърцебиене и тремор. Приемът на л-карнитин балансира и подкрепя организма, като не допуска задълбочаване на неприятните симптоми и прекален разход на енергия. Потребители с описаните проблемни състояния твърдят, че приемът на л-карнитин им е помагал в подобни случаи да се успокоят, както и да се нормализира повишената им за даден момент температура.

Изследвания

щитовидна жлеза, симптоми и лечение
Кога да се замислим за болест на щитовидната жлеза?

Изследванията за здраве и функции на щитовидна жлеза включват на първо място кръвни тестове, при които се установява наличието на произвежданите от щитовидна жлеза хормони и в какви дози е то. По получените данни се установява дали една шитовидна жлеза работи нормално или има отклонения. Във втория случай се правят допълнителни изследвания, ехографии и прегледи, компютърна томография и магнитен резонанс. Диагностицирането на болестен проблем на щитовидна жлеза изисква повече време; ако при вас има такъв, е добре да се въоръжите с търпение. Тези проблеми не отминават като хремата, за жалост често се налага хормонална терапия за цял живот (puls.bg).

Ехография

Това е ултразвуково изследване, при което се установява точно състоянието на органи и тъкани, които не могат да се видят с невъоръжено око или да се прецени състоянието им чрез опипване (cityclinic.bg). По този начин например се установява наличието на възли или тумори, които в 10% от случаите са злокачествени.
Ехографията установява наличие или отсъствие на споменатите възли, дали има уголемена щитовидна жлеза; проследява се състоянието на жлезата на определен етап от лечението й; определя се зона за биопсия при съмнения за злокачествен процес.
Изследването не е болезнено и резултатите от него могат да бъдат обсъдени със специалист веднага.

Възли. Рак

Т.н. възли на щитовидна жлеза представляват туморни образувания, които растат незабелязано и едва когато могат да се опипат привличат вниманието. Нерядко са откривани от лекар при рутинен преглед заради други оплаквания. Възможно е при нарастването си тези възли да започнат да затрудняват преглъщането или дишането. Преценява се за всеки конкретен случай дали е необходима оперативна намеса за премахването им.
В 5-10% от случаите хистологичното изследване показва, че възлите са свързани със злокачествен процес, т.е. развива се рак на щитовидната жлеза. В зависимост от това – коя точно тъкан от образуващите жлезата е започнала да мутира, се наблюдават четири типа рак на щитовидната жлеза (puls.bg). При някои от тях изключителна роля има генетичният фактор. Към болестните симптоми при рак на щитовидна жлеза освен посочените дотук могат да се добавят промяна на гласа – става дрезгав, подуване на лимфни възли по шията, болка в областта на шията и врата.

Киста

Понякога образуванията в тъканта на щитовидната жлеза представляват кисти с колоидна течност; характерни са за жени на възраст 20 до 40 години. В начален стадий кистите не създават проблеми и откриването им е случайно (desant.net). Лечение се предприема само в случай, че кистата започне да нараства бързо и да предизвиква смущения – обичайните за болна щитовидна жлеза сърцебиене, тревожност, топли вълни. При неактивна киста се препоръчва само наблюдение – ехография и изследване на хормони на всеки 6 месеца. При описаните симптоми и бързо нарастване може да се пристъпи към изтегляне на течността от кистата или оперативното й премахване. Бързо нарастващата киста на щитовидна жлеза може да причини и смущения от рода на затруднено дишане и преглъщане, оток на лицето.

Хормони

Щитовидната жлеза има много важно значение за нормалния човешки живот – от вътреутробното развитие до самия финал. От правилното й функциониране зависят формирането, развитието и растежът на младия организъм, както и балансираното функциониране на всички негови органи и системи в зряла възраст. Тази роля на щитовидна жлеза се упражнява чрез продукцията на хормони – йодосъдържащите тиреоидни хормони. Ключова роля имат Т4 – тироксин, и Т3 – трийодтиронин. Увеличената продукция на хормони се нарича хипертиреодизъм, а намалената – хипотиреоидизъм. И в двата случая се проявяват болестни симптоми, засягащи целия организъм или фокусирани върху отделни органи и системи (thorax.bg).

Увеличена щитовидна жлеза

Болестното нарастване на щитовидна жлеза може да е индивидуално състояние, но обикновено се наблюдава при повече хора в райони с недостиг на йод. По тази причина се провеждат масови програми за йодна профилактика – пример за това е масовото прилагане на йодирана сол (zdrave-bg.eu). В някои случаи е необходима и индивидуална терапия; ако консервативното лечение за увеличена щитовидна жлеза не даде резултат, се прилага оперативно.
При увеличена щитовидна жлеза разрастването може да обхване целия паренхим на жлезата, да се изразява само в образуването на нарастващи възли или да е комбинация от двете форми (puls.bg). Тези промени водят при по-тежките форми до нарушено производство на хормони и затруднения във функционирането на дихателната и сърдечно-съдовата система.

Аденом

Доброкачествените новообразувания в тъканта на щитовидната жлеза се наричат аденоми (framar.bg). Обикновено те нарастват бавно, капсулирани са, не дават метастази и се поддават на лечение. Лечението е оперативно; предприема се след наблюдения и изследвания при положение, че аденомът притиска и травмира съседни тъкани или е свързан с възпаления или кръвоизливи. Специалистите различават възли и аденоми при щитовидна жлеза. Счита се, че аденомът, за разлика от възлите, не провокира функционални смущения, т.е. производството на хормони остава в норма.

Гуша

Това е състояние на йоден дефицит, което причинява увеличение на щитовидната жлеза (вижте по-горе). Ако дефицитът засегне млад организъм, т.е. отклонението се прояви в детска възраст, е възможно да се наблюдава забавяне в растежа и интелектуалното и психическото развитие. Болестните отклонения в зряла възраст засягат функциите на сърдечно-съдовата система; могат да затруднят дихателните функции, да се достигне до злокачествени трансформации.
Програмите срещу подобни състояния в ендемични райони освен върху йодна профилактика акцентират и върху подобряване качеството на питейната вода, храненето и обществената хигиена (evropea.com).

Биопсия

Ако съществуват съмнения за злокачествено заболяване, при ехографията на щитовидна жлеза се оглеждат внимателно съмнителните зони и се определя мястото, откъдето се взема материал за хистологичен анализ. Това е т.н. биопсия – с тънка игла се взема малък къс от тъканта и се прави микроскопски анализ на клетките. Тази процедура се определя като нискорискова; продължителността й заедно с ехографския преглед е около 20 минути.

Сцинтиграфия

Това е радиоизотопно изследване на щитовидна жлеза, което се прави при необходимост от детайлно изследване на възли, структура на жлезата, при съмнения за злокачествено заболяване и метастази (puls.bg). Във вените се инжектира радиоактивен йод, който се концентрира в щитовидната жлеза и позволява детайлното й разглеждане и анализиране на компютърен екран.

Хипофиза и щитовидна жлеза

Хипофизата е жлеза в главния мозък, от чиито функции зависи работата на ендокринната система; има изключително значение за цялостното развитие и функциониране на човешкия организъм. Един от нейните хормони – тиреотропният, има директна връзка с щитовидната жлеза (puls.bg). Проблемите при продукцията му се отразяват върху нейното функциониране. Ако тиреотропният хормон например е в дефицит, настъпва атрофия на щитовидната жлеза, намалява нейната хормонална функция. Регулативната намеса на хипофизата засяга както усвояването на йод от щитовидната жлеза, така и излъчването на собствените й хормони в кръвта.

И черен дроб

Проблемите с правилното функциониране на щитовидната жлеза се отразяват на общото здравословно състояние и на статуса на отделни органи в частност. Много тежко отражение има например дисфункцията на щитовидната жлеза върху черния дроб. При болестни отклонения на жлезата в черния дроб започва натрупване на мазнини и се развива опасната стеатоза (radastimbg.eu).

И лимфни възли

Увеличените лимфни възли по шията са един от симптомите на болестни промени в щитовидната жлеза. Същевременно може да има затруднения в дишането и преглъщането или увеличената жлеза да се опипва. Това се случва при появата на възли, някои от които се развиват до около 3 см и дори повече. Лимфните възли могат да се увеличават и при злокачествен процес в щитовидната жлеза (24chasa.bg).

Шум в ушите

При хипофункция, т.е. производство на по-малко хормони от болната щитовидна жлеза, е възможно да се развият слухови смущения. Пищене, дразнещо звънтене или бучене – това обикновено се проявява само в едното ухо. По-рядко се получава глухота – заради хипофункция на щитовидната жлеза слуховите нерви не функционират нормално и даден човек не може да чуе ясни звуци от рода на телефонен звън. Тези слухови отклонения – глухота или шум в ушите, могат да бъдат неутрализирани, когато щитовидната жлеза получи адекватно лечение (znam.bg).

Косопад

Нормално функциониращата щитовидна жлеза е отговорна за жизненоважните процеси в организма; състоянието й има значение и за такива страни от живота ни като растежа и здравината на косата. Ако жлезата страда от някакви болестни отклонения, това проличава по редица симптоми и косопадът е един от тях. Косопад може да се получи както при хипотиреоидизъм, така и при хипертиреоидизъм (kosopad-bg.net). Опитите да се спасим от косопада само чрез директно третиране на скалпа с различни препарати обикновено не дават резултат. Решението е в терапия – насочена към самата щитовидна жлеза, придружена с подходяща диета и физическа активност. Общото оздравяване съдейства за възстановяване доброто състояние на косата.

Акне

Хормоналният дисбаланс в почти всички случаи е причината за неприятното акне. Често проблемни се оказват хормоните на щитовидната жлеза, макар да е трудно да се идентифицират нещата точно по този начин (zdraventer.com). Различните хормони в човешкия организъм са в сложна взаимовръзка и разстройството в една или друга посока винаги се отразява на цялото. По-точно може да се говори за акне като следствие от проблеми на щитовидната жлеза, ако са налице и други симптоми от нейния профил и ако в крайна сметка проблемът е потвърден от ендокринолог.

Запек

Това е считано за един от възможните признаци за понижена функция на щитовидната жлеза. Споменатият запек е хроничен и не се повлиява от диета или природни лаксативи (revita.bg).

Високо кръвно

Понижената активност на щитовидната жлеза повишава риска от високо артериално налягане (bolenzdrav.com). Ако един човек с вече проявена хипертония получи отклонения и във функционирането на щитовидната жлеза, той ще страда както от намалено, така и от прекомерно увеличено производство на хормони от жлезата. В такива случаи има голяма опасност от инфаркт или инсулт.

Диабет

Заболяванията на щитовидната жлеза, както и диабетът, са страдания на ендокринната система: известно е, че едно нарушение в нея води след себе си здравословни проблеми и болестни състояния и в други звена на системата. Много често хората с диабет имат проблеми и с щитовидната жлеза (diabetnews.bg). Недостигът или излишъкът на хормони, произведени от щитовидната жлеза, оказва влияние върху производството на инсулин и контрола върху кръвната захар.

Депресия. Разстройство

Хормоните на щитовидната жлеза, хормонът на стреса кортизол, половите хормони – всички тези компоненти са взаимно свързани. Стресът може да причини високи нива на кортизола, което потиска хормоните на щитовидната жлеза – а това води до потиснатост, мрачни мисли, депресия (bb-team.org). Депресиите и различните разстройства подлежат на терапия и контрол, ако се установи, че са свързани с проблем на щитовидната жлеза и започне нейното лечение. Така например биполярното разстройство се свързва именно с понижена функция на щитовидната жлеза и има методики за овладяването му.

Целулит

Понижената функция на щитовидната жлеза може да причини много бързо нарастване на теглото и целулит. Ако причината за подобна промяна не се установи, напразно ще се опитвате да въздействате върху тялото си с диети и физически натоварвания. Всичко това помага, но само ако в комплекса за редукция на теглото се включи и грижа за щитовидната жлеза (rozali.com).

Световъртеж

Световъртеж, замайване и главоболие, залитане – това са част от симптомите при понижена функция на щитовидната жлеза. Има и други признаци, но тези са доста често налице и могат да насочат човека с подобни преживявания към ендокринолог. Понижената функция на щитовидната жлеза създава проблеми в кръвообращението и работата на нервната система, което се отразява на общото състояние по описания начин (thyroid-bg.com).

Внимание: Глутен!

Глутенът е противопоказен при хипотиреоидизъм, както и при тиреоидит на Хашимото. Беазглутеновите диети в тези случаи чувствително подобряват общото здравословно състояние, както и това на щитовидната жлеза в частност (framar.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

14 Мнения

  1. operirana sym no opisanite simtomi si gi imam .verni sa .statiata e hydesna.pia l tiroksin.sledia xormonite.dgygo ne se i pravi.

  2. Петрова Ирина

    При хипофункция-подходящ спиртен извлек на зелени орехчета по схема . Аз си пия по глътчица !

  3. Валентина

    Прочетох статията.Аз имам всичките оплаквания, но при кръвните проби ТСХ, ФТ4, МАТ – се оказва че са в абсолютна норма.Оплаквания имам ,но диагноза и лечение нямам.Какво да правя?

    • И аз бях така. Започнах да пия йод 6 капки в чаша вода наведнъж 3-4 пъти на ден. След 3 дни се почувствах като нов човек. Пие се поне 1 месец като след седмица дозата може да се понамали. След 1 месец се приемат по 6 капки 2 пъти седмично за профилактика. Не знам каква може да е причината оплакванията да са на лице, а изследванията в норма.

  4. Гинка Цецкова Димитрова

    Имам хипотиреодизъм незнам с какво да се храня -качих много килограми-имам и високо кравно-140на110-пия лекарства-моля посаветваите ме-на 33години съм-

  5. Катерина

    Довери се на Валентина за зелените орехчета Крайно време е да се берат и ползват

  6. моника данева

    Здравейте поставиха ми диагноза хипотериоидизъм,имам всички оплаквания,но само за едно незнам дали е свързано с това-когато пия топъл(не врял)чай изпитвам болка в гърлото,която слиза по хранопровода и стига до стомаха.Болката е сякаш сте настинали сериозно и продължава 2-3дни.Моля ви ако някой знае от какво се получава да напише.Благодаря предварително.

  7. Донка Георгиева

    Здравейте! А на какъв специалист се ходи за щитовидната жлеза?
    Благодаря предварително!

  8. rumen Bodurov

    ima li drugo lechenie osven medikamentozno xawimototo

  9. Здравейте. Днес ми поставиха диагноза субклиничен хипотиреоидит .ТSH -6.03 FT4-12,18 не ми изписаха лекарство,а само селен и подчерта да не приемам нищо съдържащо йод.Днес реших да се поразровя из нета за да прочета кои са разрешени и забранени храни и във всички статии пишеше че при хипофункция йода е задължителен.Въпроса ми е защо на мен ми каза лекарката да не консумирам орехи и да не взимам никакви добавки с йод?

    • Правилно сте прочели. Йодът е необходим в случая. Вероятно лекарката Ви е некомпетентна. Идете при специалист. Лично аз на лекари вече не вярвам.

      • Марияна

        Направила съм консултация в САЩ преди две години.С хипохашимото съм.Добре е ТСХ да близо до долната граница.Да пия КЕЛП /кафяви водорасли-съд. на йод/ и селен.Сега се чувствам много по добре.Тук в БГ също ми забраниха Йод.Смятам за съжаление ,че ашите ендокринолози използват остарели познания.

  10. Пенка Михалева

    Здравейте! ,,Задръстена ” съм от противоречива информация относно хранене и лечение при поставена диагноза ,,автоимунен тиреоидит”на базата на изследвания на FT3 -0,4., FT4-1,53., TSH-над 100.,TAT-729.,MAT-503,без други симптоми.Наясно съм,че поемам риск,но желая да получа компетентно мнение от други специалисти преди да започна хормонозаместваща терапия.Има ли алтернатива?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *