годжи бери
Годжи бери се счита за една от суперхраните на бъдещето

Отглеждане на годжи бери в България. Как се приема и защо?

Прием на годжи бери и рецепти с него за отслабване. Разсад и отглеждане на годжи бери

Годжи бери, познато у нас още като мерджан, е сравнително ново чудо на здравословното хранене. Тези малки червени плодчета са истинска съкровищница от полезни съставки.

Точно по тази причина специалистите ги сочат на едно от водещите места в топ списъците с храни на бъдещето. Това е почти панацея, защото: има доказани лечебни ефекти; сполучливо участва в програми за редукция на теглото; вкусно е и МОЖЕТЕ ДА СИ ГО ОТГЛЕДАТЕ САМИ!!!

Какво е годжи бери?

Екзотично растение от Хималаите, използвано в продължение на повече от пет хиляди години в тибетската и китайската медицина. В Монголия и Китай се нарича императорски плод или китайска шипка и се приема, че е един от факторите на азиатското дълголетие.

Най-често сочните му плодове се изсушават и приличат на червеникави стафиди. В този вид вече можете да го видите и в нашата търговска мрежа. Един съвет: не го отминавайте!

Ето какво има в плодовете на годжи бери: витамини С, В1 и В2, Е, от микроелементите особено важен е селенът – дори това само е достатъчно да се запасите с неголямо количество, за да стабилизирате имунитета и да подобрите антиоксидантната си защита преди идващите грипни вълни (в medikforum.ru).

Всъщност палитрата от компоненти в годжи бери е доста по-богата: прибавете полизахариди, бета каротин, зеаксантин, желязо, цинк, калий, калций.

Съдържимите полезни компоненти са във висока концентрация и имат оздравителен ефект при възпалителни процеси, проблеми на сърдечно-съдовата дейност, нарушени функции на стомашно-чревния тракт, белодробни и бъбречни заболявания, подобряват симптоматиката при диабет и рак, съдействат за забавяне на клетъчното стареене и възстановяват паметта и концентрацията. За капак – годжи бери е доказан афродизиак (в zdravoslovno.com).

годжи бери
Като добавка в други грани годжи бери съдейства за укрепване на имунната система

Сега разбрахте ли защо трябва на всяка цена да се снабдите с годжи бери? Плодът е чудесно средство за профилактика и успешно участва в различни лечебни програми. Консумира се директно в прясно или изсушено състояние, прибавя се към десерти и блюда, включва се в запарки и чайове.

Не са необходими килограми: при повечето програми за лечение или при поддържаща терапия са достатъчни 10-20 грама “стафиди” от годжи бери, разделени на 2-3 приема в рамките на деня.

Прием и рецепти за отслабване с годжи бери

Нали не си представяте, че е възможно да минете само на годжи бери и така да стопите “възглавничките”? От zajenata.bg препоръчват балансирано хранене, в което се включват 10 до 30 грама сушени плодове годжи бери дневно. Годжи бери внася в организма комплекс от полезни компоненти, сред които плодови фибри.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Именно на тях се дължи трайното усещане за ситост, което пък дава възможност за успешен контрол върху апетита. На практика годжи бери не е чудото, което с вълшебна пръчица ви освобождава от килограмите! Годжи бери е помощник за вашето отслабване. Трябва да сте готови да приемате по-малко калории и да се движите повече – и това няма да е трудно с годжи бери, наистина.

годжи бери
Годжи бери се счита за една от суперхраните на бъдещето

Защо се счита, че годжи бери е много добро решение в програмите за отслабване? Както отбелязват от otslabvane-dieti.net, голяма част от диетите изключват цели групи хранителни продукти и това води до определени, понякога доста опасни, дефицити. Диетите за отслабване с годжи бери са защитени от подобен ефект – вече знаем какво съдържат тези уникални плодове. Ето какви са въздействията на годжи бери като компонент в програми за разумно отслабване, без търсене на светкавичен ефект:

  • годжи бери оптимизира инсулиновите въздействия и усвояването на глюкозата, подобрява енергийните баланси;
  • възпира отлагането на мазнини;
  • ускорява освобождаването на организма от шлаки и токсини чрез доказания си слабителен и диуретичен ефект; това гарантира постоянно добро пречистване на тялото;
  • насърчава растежа на чернодробни клетки, предпазва черния дроб от затлъстяване.

Освен като добавка в мюсли, мляко или плодова салата, годжи бери може да се приема и под формата на чай.

Десетина грама сушени плодчета се заливат с половин до една чаша вряла вода и се оставят в похлупен съд за 15 минути (zdrave.ws). Течността от запарката се изпива на бавни глътки. Не изхвърляйте омекналите плодове – изяжте ги, защото полезните им съставки ще ви дойдат добре, а и с тях ще сте сити по-дълго!

Дайте мнение и Вие тук!

Още за отслабването с годжи бери:

Годжи бери за отслабване. Диета, мнения. С накисване и на чай

Може ли да се отглежда годжи бери в България?

годжи бери
Отгледайте си годжи бери в саксия на терасата!

Годжи бери, оказва се, е “братовчед” на картофите и доматите и е логично да се очаква, че ще може да вирее по нашите географски ширини. Наистина – мнението на специалистите е, че годжи бери успешно се отглежда у нас и дори вече има хора, които го правят.

Дали нашенското “годжи” има същите терапевтични ефекти като тибетското, тепърва има да сравняваме. Специалистите са на мнение, че отглеждането на годжи бери не е трудно: могат да се правят цели плантации от храстовидните растения, които се нуждаят от конструкции за опора през първите 2-3 години. Предпочита каменисти или алкални почви (алтернативен земеделски вариант?).

За жалост растението доста боледува и е нападано от вредители, от брашнеста мана до колорадски бръмбар – нали е роднина на картофа… Засаждането според agronet.bg става доста лесно с резници и вкореняване на отводи.

Ако това ви интересува – едно растение годжи бери може да се оформи по специален начин като дърво и за три-четири години ще е оформено като чудесна декорация в едно от ъгълчетата на двора ви. Годжи бери понася температурни амплитуди и суша.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО – годжи бери можете да си отглеждате и на терасата! В magasini.net има подробна характеристика за посадъчен материал в трилитрово контейнерче. Ако сте запалени на тази тема и искате да научите как се прави, потърсете повече инфо – в нета има! За по-малко от 10 лева ще получите малко “дърво” годжи бери, което оцелява навън и при 28 градуса под нулата, а през лятото издържа на слънце; цъфти и дава плодове през топлите месеци. Както се казва – полезно и красиво!

Ако тръпката ви по годжи бери е още по-дълбока, опитайте да си го отгледате от семена: сложете в саксия с рохка пръст няколко от плодчетата, които сте ти купили, и поливайте редовно, без да прекалявате. Този вариант изисква покълналото растение да се отглежда една година като стайно.

Вижте и това задължително:

Годжи бери. Ползи и вреди, как се консумира прясно. Прием на сушен плод, цена

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Реабилитация: и белият е полезен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *