годжи бери
Годжи бери се счита за една от суперхраните на бъдещето

Отглеждане на годжи бери в България. Как се приема и защо?

Прием на годжи бери и рецепти с него за отслабване. Разсад и отглеждане на годжи бери

Годжи бери, познато у нас още като мерджан, е сравнително ново чудо на здравословното хранене. Тези малки червени плодчета са истинска съкровищница от полезни съставки.

Точно по тази причина специалистите ги сочат на едно от водещите места в топ списъците с храни на бъдещето. Това е почти панацея, защото: има доказани лечебни ефекти; сполучливо участва в програми за редукция на теглото; вкусно е и МОЖЕТЕ ДА СИ ГО ОТГЛЕДАТЕ САМИ!!!

Какво е годжи бери?

Екзотично растение от Хималаите, използвано в продължение на повече от пет хиляди години в тибетската и китайската медицина. В Монголия и Китай се нарича императорски плод или китайска шипка и се приема, че е един от факторите на азиатското дълголетие.

Най-често сочните му плодове се изсушават и приличат на червеникави стафиди. В този вид вече можете да го видите и в нашата търговска мрежа. Един съвет: не го отминавайте!

Ето какво има в плодовете на годжи бери: витамини С, В1 и В2, Е, от микроелементите особено важен е селенът – дори това само е достатъчно да се запасите с неголямо количество, за да стабилизирате имунитета и да подобрите антиоксидантната си защита преди идващите грипни вълни (в medikforum.ru).

Всъщност палитрата от компоненти в годжи бери е доста по-богата: прибавете полизахариди, бета каротин, зеаксантин, желязо, цинк, калий, калций.

Съдържимите полезни компоненти са във висока концентрация и имат оздравителен ефект при възпалителни процеси, проблеми на сърдечно-съдовата дейност, нарушени функции на стомашно-чревния тракт, белодробни и бъбречни заболявания, подобряват симптоматиката при диабет и рак, съдействат за забавяне на клетъчното стареене и възстановяват паметта и концентрацията. За капак – годжи бери е доказан афродизиак (в zdravoslovno.com).

годжи бери
Като добавка в други грани годжи бери съдейства за укрепване на имунната система

Сега разбрахте ли защо трябва на всяка цена да се снабдите с годжи бери? Плодът е чудесно средство за профилактика и успешно участва в различни лечебни програми. Консумира се директно в прясно или изсушено състояние, прибавя се към десерти и блюда, включва се в запарки и чайове.

Не са необходими килограми: при повечето програми за лечение или при поддържаща терапия са достатъчни 10-20 грама “стафиди” от годжи бери, разделени на 2-3 приема в рамките на деня.

Прием и рецепти за отслабване с годжи бери

Нали не си представяте, че е възможно да минете само на годжи бери и така да стопите “възглавничките”? От zajenata.bg препоръчват балансирано хранене, в което се включват 10 до 30 грама сушени плодове годжи бери дневно. Годжи бери внася в организма комплекс от полезни компоненти, сред които плодови фибри.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Именно на тях се дължи трайното усещане за ситост, което пък дава възможност за успешен контрол върху апетита. На практика годжи бери не е чудото, което с вълшебна пръчица ви освобождава от килограмите! Годжи бери е помощник за вашето отслабване. Трябва да сте готови да приемате по-малко калории и да се движите повече – и това няма да е трудно с годжи бери, наистина.

годжи бери
Годжи бери се счита за една от суперхраните на бъдещето

Защо се счита, че годжи бери е много добро решение в програмите за отслабване? Както отбелязват от otslabvane-dieti.net, голяма част от диетите изключват цели групи хранителни продукти и това води до определени, понякога доста опасни, дефицити. Диетите за отслабване с годжи бери са защитени от подобен ефект – вече знаем какво съдържат тези уникални плодове. Ето какви са въздействията на годжи бери като компонент в програми за разумно отслабване, без търсене на светкавичен ефект:

  • годжи бери оптимизира инсулиновите въздействия и усвояването на глюкозата, подобрява енергийните баланси;
  • възпира отлагането на мазнини;
  • ускорява освобождаването на организма от шлаки и токсини чрез доказания си слабителен и диуретичен ефект; това гарантира постоянно добро пречистване на тялото;
  • насърчава растежа на чернодробни клетки, предпазва черния дроб от затлъстяване.

Освен като добавка в мюсли, мляко или плодова салата, годжи бери може да се приема и под формата на чай.

Десетина грама сушени плодчета се заливат с половин до една чаша вряла вода и се оставят в похлупен съд за 15 минути (zdrave.ws). Течността от запарката се изпива на бавни глътки. Не изхвърляйте омекналите плодове – изяжте ги, защото полезните им съставки ще ви дойдат добре, а и с тях ще сте сити по-дълго!

Дайте мнение и Вие тук!

Още за отслабването с годжи бери:

Годжи бери за отслабване. Диета, мнения. С накисване и на чай

Може ли да се отглежда годжи бери в България?

годжи бери
Отгледайте си годжи бери в саксия на терасата!

Годжи бери, оказва се, е “братовчед” на картофите и доматите и е логично да се очаква, че ще може да вирее по нашите географски ширини. Наистина – мнението на специалистите е, че годжи бери успешно се отглежда у нас и дори вече има хора, които го правят.

Дали нашенското “годжи” има същите терапевтични ефекти като тибетското, тепърва има да сравняваме. Специалистите са на мнение, че отглеждането на годжи бери не е трудно: могат да се правят цели плантации от храстовидните растения, които се нуждаят от конструкции за опора през първите 2-3 години. Предпочита каменисти или алкални почви (алтернативен земеделски вариант?).

За жалост растението доста боледува и е нападано от вредители, от брашнеста мана до колорадски бръмбар – нали е роднина на картофа… Засаждането според agronet.bg става доста лесно с резници и вкореняване на отводи.

Ако това ви интересува – едно растение годжи бери може да се оформи по специален начин като дърво и за три-четири години ще е оформено като чудесна декорация в едно от ъгълчетата на двора ви. Годжи бери понася температурни амплитуди и суша.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО – годжи бери можете да си отглеждате и на терасата! В magasini.net има подробна характеристика за посадъчен материал в трилитрово контейнерче. Ако сте запалени на тази тема и искате да научите как се прави, потърсете повече инфо – в нета има! За по-малко от 10 лева ще получите малко “дърво” годжи бери, което оцелява навън и при 28 градуса под нулата, а през лятото издържа на слънце; цъфти и дава плодове през топлите месеци. Както се казва – полезно и красиво!

Ако тръпката ви по годжи бери е още по-дълбока, опитайте да си го отгледате от семена: сложете в саксия с рохка пръст няколко от плодчетата, които сте ти купили, и поливайте редовно, без да прекалявате. Този вариант изисква покълналото растение да се отглежда една година като стайно.

Вижте и това задължително:

Годжи бери. Ползи и вреди, как се консумира прясно. Прием на сушен плод, цена

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Aphasia

Афазия. Симптоми, лечение и диагностика

Моторна афазия. Симптоми на детска афазия. Лечение на афазия брока. Причини и терапия за справяне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *