Бруцелоза при човека и кучетата
Лечение на бруцелоза, симптоми

Бруцелоза при човек. Симптоми при хората и при кучета. Лечение

Симптоми на бруцелоза при хората и животните. Диагностика. Видове терапии при лечение. Лекарства. Заразяване. Профилактика. При животните: Кучета. Овце и други

Бруцелоза – това е тежко заболяване от типа зоонози: предава се на човека от болни преживни животни или свине. Причинителите са патогенни грам-отрицателни бактерии – бруцели. Заразата може да засегне всеки човешки орган, но най-тежко е поражението върху нервната и лимфната система, върху кости и стави.

Какви симптоми има опасната бруцелоза при хората и животните? Висока температура, треска, локални възпалителни процеси – това са основните симптоми при болни животни, които могат да насочат към диагнозата бруцелоза (referati.org). Описвани са случаи с аборти при бременни крави, мастит, тежко инфектирани рани по крайниците. Хипотезите могат да бъдат потвърдени или отхвърлени само чрез микробиологичен анализ.

Заразените хора проявяват сходни симптоми. Лошото е, че симптоматиката е доста разнообразна, признаците се наслагват един след друг и това първоначално може да заблуди както заразения човек, така и медицинските лица. В ранен стадий заразеният с бруцелоза може да си мисли, че го е налегнал грип или е настинал и единствено нарастващата и необичайно висока интензивност на симптомите може да го усъмни. Важно е в такива случаи да се отбележи дали пациентът е имал контакти с животни, както и какво месо е консумирал през последните дни.

бруцелоза
Диагнозата бруцелоза трябва да се потвърди чрез точни изследвания

Ето кои са всъщност типичните симптоми на бруцелоза при хората:

  • Пристъпи на висока температура – до 39.7 градуса. Температурните пристъпи са през равни интервали от време – това са моментите, в които патогените на вълни нахлуват в кръвта от заразените органи. Между пристъпите при остра бруцелоза се поддържат леко повишени градуси, а при хроничните състояния температурата е нормална.
  • Втрисане, усещане за студ и едновременно с това обилно потене. Това е класически симптом при остра бруцелоза. Парадоксалното е, че когато такъв пристъп отмине, общото състояние се нормализира и няма признаци на интоксикация.
  • Лимфаденопатия. Започва уголемяване на лимфните възли, които са най-близо до огнището на заразата и постепенно процесът обхваща цялата система.
  • Хепатоспленомегалия; две-три седмици след първите признаци на треска може да се диагностицира увеличение на черния дроб и далака. Това е резултат на тих възпалителен процес; имунните клетки започват да унищожават както патогените, така и здрави клетки от собствените тъкани.
  • Възпалителни процеси в половите органи. Основно това се проявява при мъжете – заразените се оплакват от възпаление на тестисите. В това деликатно място патогените проникват с кръвта и се задържат, причинявайки локални инфекции.
  • Поражения на централната нервна система – главоболие със симптоми, характерни за менингит; раздразнителност, емоционална нестабилност, изпотяване, топли вълни, неритмичен пулс.
  • Болки в кости и стави: това е нещо като задължителен признак при хроничната бруцелоза. Провокира се артрит, много често най-потърпевши са колянните стави. Обострянето на основното заболяване причинява болки и отоци.
  • Болки в гърба и кръста – засегнати са нервните коренчета, оплакванията са или от постоянна “гризяща” болка, или от “стрелкане”. Проявява се при хронични случаи на бруцелоза.
  • Признаци на резидуалния процес – в резултат на заразата и продължителното боледуване се наблюдава трайна деформация на стави и обездвижването им, гръбначни изкривявания, неврологични отклонения и смущения във функциите на вътрешните органи, образуване на трайни обриви и кисти.

Диагностика

Вече стана дума, че разпознаването на заразата с бруцелоза е сложно и очевидно точната диагноза се нуждае от прилагането на точни диагностични методи. Ето кои могат да бъдат те:

  • Стандартен кръвен анализ – установява се специфично комплексно отклонение от показателите с панцитопения, т.е. понижаване стойностите на всички кръвни елементи и умерено ускорена утайка.
  • Анализ на урина – няма драстични отклонения, но при повтарящи се изследвания количеството не белтъците нараства непрекъснато.
  • Биохимично изследване на кръвта – отчита нарастване на показателите, характеризиращи отклонения в чернодробните функции.
бруцелоза
Заразена с бруцелоза храна – това е един от пътищата на болестта

Следваща стъпка в диагностиката е да се установи кой точно е причинителят на заболяването, да се разпознае патогенът. Тук се работи по няколко начина:

  • Културален анализ – прави се посявка с проба от телесна течност; резултатите стават известни едва след 3-4 седмици. Макар и продължителен и трудоемък, този метод е много сигурен и точен.
  • Серологичен анализ – предпочитан при проверката на хипотеза за бруцелоза. Основан е на откриването на специфични антитела в кръвния серум на болния. По количествената им характеристика може да се прецени също откога боледува пациентът.
  • ДНК-анализ на тъканни проби от пациента – бруцелите се развиват вътреклетъчно и присъствието им може да се докаже по наличието на специфични ДНК-компоненти.
  • Алергични тестове; подкожно се инжектира т.н. бруцелин – препарат, съдържащ компоненти от патогените. По кожната реакция може да се отсъди дали имунните клетки на организма вече са настроени да се противопоставят на причинителя на заразата. Този метод дава само най-обжа информация, в смисъл дали изобщо е имало контакт с въпросните патогени, но не е ясно кога е бил той и доколко се касае за активен процес.

Видове терапии при лечение

Специалистите винаги предупреждават при диагностицирането на бруцелоза, че лечението е много дълго и че е необходимо постоянство и дисциплина от страна на пациента, за да бъде окончателно излекувана болестта. Лечение медицината е открила – но част от него е съдействащият пациент.

бруцелоза
От бруцелоза трайно страдат стави и кости

Ето какви терапии са необходими в битката с опасната бруцелоза:

  • Етиотропна терапия – нейна цел е унищожаването на бактериалния причинител. Провежда се с медикаменти – за препоръчване два едновременно, които са активни по отношение на бруцелите. Терапията е непрекъсната за не по-малко от 6 седмици. Антибиотици се дават само при острите пристъпи, не и постоянно, при това във високи дози.
  • Патогенетична терапия – целта й е дезинтоксикация на организма и подкрепа за имунната система. Прилагат се венозни вливания с глюкозно-солеви разтвори, прием на витамини, антихистаминови продукти, имуномодулатори. При усложнения се препоръчват и глюкокортикостероиди.
  • Симптоматично лечение – прилагане на нестероидни противовъзпалителни от рода на диклофенак, аналгетици, хепатопротектори и калций.

Лекарства

Вижте няколко лекарствени комбинации, които в специализирани сайтове са сочени като успешни при терапия на бруцелоза: тетрациклин + стрептомицин; антимикробиалният препарат рихампицин + доксициклин; доксициклин + стрептомицин или еритромицин; азитромицин или кларитромицин + бисептол; доксициклин + амикацин. Освен това – витамини и витаминозни комбинации от рода на цианкобаламин, милгама и пр., мултивитамини; както и продукти от типа на лоратидин, циклоферон, ехинацея, мовалис и пр.

Заразяване

бруцелоза
Патогените могат да оцелеят извън живи клетки до 6 месеца

Заразяването става основно по два пътя – чрез външен контакт или чрез прием на заразена храна. Бруцелите са много устойчиви и могат да съхранят жизнеността си извън живи клетки до 6 месеца. В протеинова среда – мляко, месо, оцеляват в продължение на три месеца. Пастьоризацията на млякото и термичната обработка на месото унищожават патогените за няколко минути. Опасна е консумацията на сурово мляко, полусурово месо и месни деликатеси, които не са обработвани при висока температура.

“Фигурин

Външно заразяването става при вдишване на бруцели заедно с прашинки или животински косъм. Друг път, предполагащ по-близък контакт със заразеното животно, е през наранен участък на кожата. Особеност на бруцелите е това, че те проникват във вътрешността на самите клетки; това затруднява имунната система, тъй като на практика пълното им премахване е непостижимо – очевидно е, че за целта трябва да се унищожават и собствените заразени клетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Профилактика

Опасната бруцелоза може да се развие епидемично и да застраши човешкото здраве в широк мащаб, както и да причини сериозни икономически загуби. Профилактиката й е добре разработена и са известни мерките, които предотвратяват появата на заразни огнища.

Профилактичните мерки предвиждат карантина в районите, където е установено заболяване на едно или повече животни. След като е доказана бруцелоза, заразените животни се ликвидират и се провеждат санитарни мерки за обеззаразяване на потенциално опасните места. В
потенциално опасните за бруцелоза райони се провежда ваксинация на домашните животни.

Човешкото здраве се защитава, като се препоръчва избягване на контактите с животни в епидемичен риск. Строго се контролират санитарните мерки при производството на животински продукти – мляко, месо, вълна. Личната отговорност опира до това – да не се консумират продукти от подозрителен източник, а при приготвянето на храната винаги да се разчита на стриктната термична обработка.

При животните: Кучета. Овце и други

Симптоми и лечение на бруцелозаБолестта бруцелоза при животните причинява сериозни икономически щети, затова акцентът при потенциално опасни за епидемия райони се провеждат максиназии на домашните животни. Заразата може да бъде пренасяна и от диви животни; практически всички познати ни домашни животни са засягани от бруцелоза, но най-често се говори за болестта при едър рогат добитък, свине, овце.

Животните се заразяват по принципно същите пътища, както и хората, т.е. патогените проникват през лигавици, директно през стомашно-чревния тракт или чрез вдишване, през наранена кожа. Инкубационният период е 3-4 седмици; заболяването поразява половата и отделителната система, кости и стави. Честа проява на страданието е абортът – изхвърленият плод, плацента и околоплодни води са буквално бомба за разпространение на заразата, затова трябва много внимателно да се унищожават всички биологични материали от подобни събития. Според практиката в районите с болни животни се установява карантина, а заразеният добитък се унищожава.

За да е сигурно, че дадено животно е болно от бруцелоза, се прави тройно микробиологично и серологично изследване. Сред външните симптоми са абортът през втората половина на бременността – при крави, или през първата при свине; температурни състояния, мастит, артрит; при свинете има и случаи на парализа на задните крайници, както и възпалителни процеси в подкожните тъкани.

Болестта “хваща” и кучетата; нещо повече – скитащите кучета могат да бъдат едни от най-активните й приносители. Не е изключено заразяване и на домашни любимци, което увеличава опасността за хората. В редица случаи болестта протича тихо и без особени външни симптоми, което още повече усилва риска от зараза на хора. За разлика от другите домашни животни, които на практика не се лекуват – само се унищожават, кучетата могат да бъдат подложени на антибиотична терапия. Бездомните според състоянието им се приспиват или лекуват и кастрират, тъй като произволното чифтосване е един от пътищата на заразата.

Източници: Причини и симптоми на бруцелозата. Съвременно лечение на бруцелоза. Диагностика и действия при бруцелоза.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *