Боракс. Цена, мнения, таблетки
Какво е Боракс? Борна киселина при гъбички и хлебарки

Боракс за пиене. За какво се използва? Лечение

Лечение с Боракс. За пиене. Лечение с Боракс и борна киселина. Какво бораксов разтвор. Борна киселина при гъбички. Заместители

Борна киселина или боров ацид е слаба киселина, която участва в лекарствени композиции, антисептици и средства за промиване, дезинфекция и овлажняване.

Той е естествен продукт – безцветни кристали, алкална (натриева) сол на борната киселина. Използва се в стъкларската промишленост, керамиката и металургията.

Популярен е инсектицидният ефект срещу хлебарки и краста, както и добрите резултати от използването му за почистващо средство в бита. Има антисептично действие; известно е и приложението на боракс в медицината.

Боракс е и лекарствен продукт. Подчертано е антивирусното му и противогъбично действие, по-слаб е антибактериалният му ефект. Борът е важен компонент в изграждането на кости и зъби, на паращитовидната жлеза. Съществено е присъствието му за поддържане добрата кондиция на ставите; участва в регулацията на метаболизма на калций, магнезий и фосфор в организма.

боракс
Боракс има множество приложения в индустрията, но и в медицината

Има не особено популярни медицински технологии за лечение на болни стави, остеопороза и гъбични заболявания с боракс; за очистване на организма от натрупан флуор или тежки метали чрез процедури с боракс.

Лечение с боракс

  • За пиене – вътрешен прием, се използва само хомеопатичният продукт Боракс в различни потенции (разреждане). Формата му е гранули.
  • Прахчето боракс, което купуваме от аптеките в 20-грамово саше на цена от около 1.50 лв, се прилага само външно като антисептик – за промивки, бани, превръзки, жабурене.

Много слаб разтвор на боракс във вода – 5 г боракс на литър, се предписва и вътрешно; дневната доза е една малка чаена лъжичка от споменатия разтвор, допълнително разтворена в чаша вода или сок. Все пак прочетете за рисковете по-долу. Днес е приемливо вътрешен прием само на хомеопатични гранули.

Най-честата употреба на боракс като лекарство представяме в таблица, а по-долу ще прочетете повече разяснения.

ТЕРАПИИ С БОРАКС
ЗАБОЛЯВАНЕ/ ПРОБЛЕМПРАХЧЕ ИЛИ ХОМЕОПАТИЧНИ ГРАНУЛИ?
гъбички по ноктитебани с 10-20% разтвор на прахче
генитален херпеспродължителна терапия с хомеопатичен боракс
хрема и болно гърлоантисептично жабурене с 3-5% разтвор на прахчето
стоматит и афтижабурене със слаб р-р на прахчето
епилепсияпие се хомеопатичният вариант (срещу припадъци)
болест на пътуването5 гранули боракс 9CH предварително
пърхот и себореямазане с разтвор на боракс и кислородна вода
поликистозахомеопатичен боракс
млечницапиене на хомеопатичен боракс 5СН и жабурене с разтвор на прахче
Боракс за пиене

Боракс е един от продуктите на класическата хомеопатия. Това е сол – натриев борат, боракс. Използва се в няколко различни потенции (разреждане) за лечение на афти в устата, против прилошаване от пътуване, при генитален херпес, епилепсия и др. Хомеопатичният продукт боракс в различно разреждане може да се използва и при деца, които спят зле и имат различни страхове.

Доза: стандартният прием препоръчва по пет гранули на всеки два часа. При подобряване на състоянията с афти интервалът между приемите може да се удължи.

боракс
Хомеопатичният вариант на боракс помага при афти в устата, генитален херпес и прилошаване при пътуване
Опасен ли е боракс?
“Фигурин

Боракс е консервант, който се е използвал за удължаване на годността. Полезно е било и неговото актибактериално свойство. Бил е записан под код Е 285. С времето този консервант е забранен в повечето държави, защото е определен като опасен за човешкото здраве.

Защо? Боракс е вещество със слаба токсичност, но има голям недостатък – той се извежда от тялото изключително бавно. Така това вещество се натрупва в тялото и бавно го отравя. Най-напред страда храносмилателната с-ма, забавя се метаболизмът, поражда се болезненост в корема и диария. Ето защо и за лечение вътрешно се препоръчва единствено употребата на хомеопатичния продукт боракс, а обикновеното вещество е само за външно използване.

Борна киселина при гъбички

Боракс лекува гъбички по кожата и ноктите, по ходилата и пр. Известно е, че това лечение трябва да е продължително, а лекуващият се да се запаси с търпение и постоянство. Гъбичните инфекции са мъчна работа, а разпространението на инфекциите става все по-интензивно.

Срещу гъбична инфекция върши работа 10 до 20-процентният разтвор на боракс във вода. Такъв разтвор лесно се прави в домашни условия, след като си купите прахче боракс от аптеката. Разтваряте една-две супени лъжици в леген с хладка до топла вода и потапяте краката с проблемна кожа/нокти за десетина минути. След това изваждате краката и ги оставяте да изсъхнат, а не ги избърсвате. Междувременно трябва да перете чорапите си с бораксов сапун, а обувките да дезинфекцирате, като насипете боракс в тях и ги разтръскате, като че ли обработвате с брашно тавичка за печене на кекс.

Още в текста: Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? Борна киселина при гъбички. Цена на килограм. Против хлебарки

При вагинална кандидоза: същият разтвор на боракс – по-нисък процент и смесен с глицерин, може да помогне при вагинална кандидоза. Бораксовата вода и глицеринът трябва да са равни части; в сместа се потапя тампон и се поставя във влагалището. Може да се прави и вагинална промивка с описания разтвор от боракс и глицерин.

Гъбички по ноктите: причини, симптоми, лечение

Против хлебарки и краста

Класическо “оръжие” срещу хлебарки са топчетата от боракс и жълтък. Има различни варианти – със суров или твърдо сварен жълтък, с жълтък, варен картоф и боракс, и т.н. Мненията са различни – за някои няма по-сигурно от това средство срещу хлебарки, за друг в случая става дума за популярния в близкото минало продукт хлебомор, прилаган със скромен успех.

Не пречи въпреки скептицизма човек да опита. Хлебарки, бълхи – науката е категорична, че нашият боракс е инсектицид и би следвало от него те да загинат.

Бораксът има недостатък, свързан с една специфика на хлебарките – те много лесно развиват резистентност и някои вещества спират да им действат. Ето защо боракс не е много сигурен и отстъпва пред качествените и специално създадени за целта препарати срещу хлебарки.

С кислородна вода при краста

Съчетанието от боракс и кислородна вода се счита ефикасно средство за лечение на кучешка краста. Това мъчително страдание – крастата, връхлита и човеците. Логично е да се очаква положителен ефект, тъй като и кислородната вода, и въпросният боракс имат антисептично действие; за боракс е известна и инсектицидната функция, а крастата се причинява от вид кърлеж.

Много е важно при приготвянето на разтвори за дезинсектна обработка да се спазват подходящите пропорции; в противен случай може да се получи изгаряне. При домашни любимци се прави вана с боракс и животното се изкъпва. Могат да се ползват и бораксови сапуни. Важен е също и хигиенният режим – всеки предмет или тъкан, до който се е докосвал заразеният човек/животно трябва да се почисти или изпере. Разтворът от боракс и вода, 20%, може да се използва за обработка, изтриване на всички открити повърхности.

Как да се отървем от бълхи вкъщи? От какво бягат бълхите? От какво умират?

Дайте мнение и Вие тук!

Цена на борна киселина на килограм

Терапиите с боракс се определят като достъпни, т.е. евтини.

  • Пакетче от 20 г чист боракс може да се купи в аптеката за около 1.40 – 1.50 лв. Този боракс (в саше) е за приготвяне на разтвори за дезинфекция, промивки и пр.
  • Прахообразният боракс, който се използва в някои промишлени производства, е 8.00 лв за килограм.
    Боракс. Цена, мнения, таблетки
    Прахчето боракс
Боракс на таблетки (гранули)

Хомеопатичният продукт Боракс от Boiron струва 4.70 лв за стандартна капсула гранули.

Мнения за боракс

Българският потребител е свикнал да използва боракс като отрова за хлебарки, насекоми и плевели. В домакинството химикалът получава добри отзиви като почистващо средство за съдове и хладилника. Също така той чисти ръжда и неприятни наслоявания. В интернет има запитвания за промивки и дезинфекция с боракс, докато лечебните качества на хомеопатичния продукт са почти непознати у нас.

Оставете и вие своето мнение ТУК или вижте отзивите на други хора по темата на същото място или директно по-долу в коментарите!

Приложение на боракс

При афти

Вече стана дума за хомеопатичното лечение на афти с бораксов продукт от този вид. Освен това могат да се правят и промивки с 5-процентен разтвор на боракс във вода. Такъв разтвор помага при стоматит, може да се прилага и за обработка на носната кухина.

Лекарство за афти: кои са най-добрите и как да изберем?

Генитален херпес

Генитален херпес е един от здравословните проблеми, които се повлияват от хомеопатичния вариант на боракс. Препоръчва се прием на по пет хапчета три пъти дневно, до заздравяване на мехурчетата (aptekadara.com). За отбелязване е, че инфекциите в интимната зона – херпес или кандидоза, изискват продължителна терапия, нещо от рода на 5-6 месеца.

При хрема и трахеит

Инфекциите, възпалителните процеси в носоглътката често “слизат” надолу и засягат трахеята, бронхите, белите дробове. При хрема и трахеит чрез боракс може да се съдейства за прочистване на инфектираните лигавици. Практикуват се промивки с 3-5-процентен разтвор на боракс и преварена вода. Разчита се на антисептичнто и противомикробно действие на продукта.

Още в текста: Действие на борната киселина. Болести, които се лекуват с боракс. Против прилошаване при пътуване. При деца и възрастни. Цена на боракс
При стоматит

Стоматит е неприятният “пожар в устата” – възпаление на устната лигавица, причинено от различни фактори и причиняващо куп неудобства на болния. Възпалението може да обхваща само отделни зони или да се изразява под формата на афти, но може и да е генерализирано. Слабият разтвор на боракс върши работя при раздразнените от стоматит лигавици. По-сериозно лечение предлага хомеопатията, като се препоръчва прием на боракс под формата на хомеопатични дражета. Дневната доза и продължителността на приема се определят от лекар хомеопат в зависимост от характера на мъчителния стоматит.

При епилепсия

Вътрешният прием на боракс е сочен като един от възможните методи за лечение на епилепсия. Колко и как точно се приема въпросният боракс, зависи от здравословния проблем на пациента. Най-отработено е лечението с хомеопатичното средство боракс; приемът разрежда епилептичните пристъпи, а в случай че те се развият – приключват по-бързо. Аналогично боракс се използва за предотвратяване на припадъци.

Против прилошаване при пътуване

Специфичните движения при пътуване с автомобил, яхта или самолет у много хора предизвикват дискомфорт, гадене, световъртеж, отмаляване, повръщане. Всеки неспециалист е наясно, че става дума за невъзможност да се обработи лавината от информация, затрупваща по специфичен начин всички сетива по време на пътуване. На всичко отгоре системата на равновесие в ушните лабиринти не може бързо да се адаптира към люшкането, пропадането и въздигането; най-мъчително е движениет нагоре-надолу, усещането за пропадане.

Хомеопатичните продукти помагат категорично при такива състояния; могат да се приемат продължително, да се започне с тях изпреварваща адаптация. Подходящи са също за деца, бременни и други рискови групи, за които се сещате.

боракс
С боракс безопасно се поддържа хигиената у дома

Нашият боракс в хомеопатично разреждане е един от ефикасните продукти. Запасете се с Боракс 9CH и изсмучете пет хапченца преди да потеглите на път. При всяко прилошаване пъхайте под езика по още пет гранули. На малките деца боракс се дава разтворен във водичка.

При пърхот

При пърхот и себореен дерматит на скалпа може да се пробва следната изпитана рецепта: в 200 мл гореща вода се разтваря една супена лъжица боракс – от аптеката. След като разтворът изстине, прибавяме при постоянно бъркане 100 мл кислородна вода, еднопроцентен разтвор. Намазваме внимателно всеки квадратен сантиметър от скалпа и изтърпяваме около час и половина. От една процедура едва ли ще мине, затова след няколко дни процедурата се повтаря. Ако след намазването щипе и сърби, потърпете колкото можете и изплаквайте, без да чакате да минат 90 минути.

При поликистоза

Поликистоза на яйчниците е сериозен здравословен проблем; лечението е специализирано и към него трябва да се отнесем сериозно – последиците от една небрежност в това отношение са известни. Понякога медицината прибягва в подобни случаи към изпитани терапии с прости средства, които могат да се окажат успешни.

Лекува ли се поликистоза с боракс? Хомеопатичният продукт боракс е част от комплексното лечение с такива средства; по същество се лекува безплодие.

Апис, хамамелис, ликоподия, фосфорус са също възможни компоненти от хомеопатичната терапия. Схемите на прием се определят индивидуално от специалист.

При млечница

Хомеопатичният вариант на боракс е коментиран като практика при млечница, т.е. гъбична инфекция в устата на новородени и бебета (bg-mamma.com). Използват се гранули с потенция 5С; три пъти дневно се разтваря по една гранулка в чаена лъжичка преварена вода и се дава на бебето.

Петър Дънов препоръчва устата на бебето да се измива с разтвор на боракс на прах – четвърт чаена лъжичка на 250 мл вода.

При деца

Прилагането на боракс като хомеопатичен продукт или разтвор за различни цели се съобразява с възрастта на потребителите. Естествено количествата и концентрациите са по-слаби при децата; при всички случаи прилагането на боракс трябва да бъде консултирано с лекар, фармацевт или достатъчно информиран практик.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

вагинални гъбички

Вагинални гъбички (влагалищни): възможни начини за избавление

Вагинални гъбички, влагалищни гъбички – що е то; съвременни методи на лечение. Най-често прилаганите медикаменти …

19 Мнения

  1. Диана Тодорова

    Здравейте, може ли да кажете колко често се правят баните на краката срещу гъбички по ноктите и колко често трябва да се натриват обувките за дезинфекция? Има ли странични действия и възможност за предозиране?

    • Лекувам с бани в разтвор на боракс, по една на ден за поне 15 дни наред. Трябва да се види промяна на ноктите, преди да се спрат.

  2. nevpisvasta_se

    Здравейте, Диана!

    Видях коментара Ви и се включвам с личен опит.
    Обувки не съм дезинфекцирала с боракс (само с таблетки формалдехид от аптеката, слагат се във всички употребявани обувки и се завръзват в найлонов чувал 24 ч., а чорапите се изхвърлят най-добре), но си мажа нокътя с гъбички с разтвор на боракс във вода (колкото поеме, той трудно се разтваря). Направила съм разтвор в голямо шише и отсипвам в малко, което има капкомер на капачката. Накапвам директно 1-2 капки върху нокътя (това ми е големия нокът на палеца) сутрин и вечер и оставям да изсъхне. Не съм получавала никакви реакции, нито като странични ефекти, нито като предозиране. При мен лечебен ефект върху нокътя се получи след няколко месеца, може би даже половин година, като гъбичната ми инфекция е стара и упорита (повече от 20 г.)

    • Здравейте и благодаря за подробното описание на процедурите. Единствено не разбрах в каква пропорция са бораксът и водата в разтвора.
      Ползвал съм разтвор от 5-6 гр боракс в 1 л вода за смесване с магнезиев разтвор, от които имах полза за подвижността на гръбнака и ставите. Наистина трудно се разтваря, за разлика от магнезия.
      Срещу гъбичките бях постигнал успех със сребърна вода, без да обърна внимание на обувки и чорапи. Може би затова пак се възобновиха и сега сребърната вода май вече не помага. Така че ще изпробвам и Вашия метод. Бъдете здрава!

      • Mihaylova Maria

        Мога ли да попитам за мазане ли е и какви са съотношенията за подвижността на гръбначния стълб и ставите благодаря

  3. ВЕСЕЛИНА ВАСИЛЕВА

    ПИЯ РАЗСТВОР НА БОРАК ; КАТО 4 ГР/ Е РАВНО НА 1Ч. Л/ СЕ ПОСТАВЯ В ЕДИН ЛИТЪР ВОДА И 1 К.Л МАГНЕЗЕВ ХЛОРИД /АНГЛИЙСКА СОЛ/ И 1 4.Л. ЕДРА МОРСКА СОЛ – ТОВА Е КОНЦЕНТРАТ , ВЗЕМА СЕ 1 МИЛ . КОЕТО Е = / НА 1 КАФЯВА Л. И СЕ ПОСТАВЯ В 500 ГР ВОДА ЗА ДЕНЯ И СЕ ПИЕ ПРЕДИ И СЛЕД ХРАНЕНЕ ДО ОБЯД . .
    ЗА НОКТИТЕ В ЛИТЪР ТОПЛА ВОДА ПОСТАВЯМ 1 Ч. Л. БОРАКС, МОРСКА СОЛ 3-4 С. Л, НИШАДЪР 1 Ч.Л И ДЪРЖА КРАКАТА 20 МИН . – ПОСЛЕ ДО ИЗСЪХВАНЕ .
    ОБУВКИТЕ В КОФА С ВОДА , БОРАКС И ФОРМАЛИН , ТОПЯ ЗА НЯКОЛКО ЧАСА
    ПОСЛЕ СЕ ПОСИПВАТ С БОРАК НА ПРАХ .
    ЧОРАПИТЕ ИЗПИРАМ И ПОСТАВЯМ В СЪД С ВОДА,ФОРМАЛИН И БОРАКС ДЪРЖА 1 ВЕ4ЕР И ПРОСТИРАМ .
    ТОВА ВЕ4Е ПРАВЯ 3 МЕСЕЦА И ПРОДЪЛЖАВАМ ДО ИЗРАСТВАНЕ НА ХУБАВ НОКЪТ

    • Румяна Цветанова

      Здравейте Веселина. Благодаря за отговора, но не става ясно от кой разтвор се взема по кафяна лъжичка. Така както е описано стават 3 разтвора. Един с боракс, втори с Магнезиев хлорид, и трети със сол. Може ли по-голяма яснота. Може ли в един литър да се сложат и от трите компонента и да се пие 1 чаена лъжичка? Благодаря!

    • Румяна Цветанова

      Или и трите вещества, (Боракс и Морска сол – по 1 ч.л) и (Магнезиев хлорид -1 к.л) се слагат в 1 литър вода да се разтворят, и от този литър се взема 1 к.л , слага се в 500 мл вода и се изпива до обяд. Това ли е вярното? Благодаря.

    • Атанаска Янакиева

      Здравейте, бихте ли споделила какво се лекува с този разтвор. Много благодаря, ако ми отговорите.

  4. ВЕСЕЛИНА ВАСИЛЕВА

    ОБУВКИТЕ ТРЕТИРАМ ПОТОПЕНИ В БОРАКС И ФОРМАЛИН , СЛЕД ИЗСЪХВАНЕ СЕ ПОСИПВАТ С БОРАКСНА ПРАХ

  5. ВЕСЕЛИНА ВАСИЛЕВА

    ЗА НОКТИТЕ , СЛЕД БАНЯ НА БОРАКС , СОЛ , НИШАДЪР 20 МИН. , ЧАКАМ ДА ИЗСЪХВАТ КРАКАТА И МАЖА НИКТИТЕ С” ГАЛА” ЗА МАЗОЛИ , ПОЛУ4АВА СЕ БЯЛО ПОКРИТИЕ И КАТО ПАДНЕ ПОСТАВЯМ НОВ СЛОЙ

  6. Десислава

    Дъщеря ми направи стоматит, но нямаше как да отиде на зъболекар. Една позната ме посъветва да й купя боракс С6, което било точно за рани в устата. Оказа се добър съвет, бързо й мина.

  7. Теодора

    Правила съм захранка за хлебарки със захар и боракс, и да ви кажа, не става! По-добре готова отрова.

  8. Александър

    Здравейте,
    никъде реално не мога да намеря концентрацията на ПРАХЧЕТО боракс!
    Някой има ли информация, ако е “чист” минерал боракс не би трябвало да има проблем да направя разтвор примерно 5г в литър и след това да пия по 1 лъжичка на ден, нали така?
    Ако е борна киселина… няма никаква идея, но не би ли трябвало да пише “борна киселина” а не “боракс” на опаковката.
    Производителя не дава информация на сайта си…
    Моля за съвет!

    • Александър

      ъъъ само да вметна, че webmd.com дава ЛЕТАЛНА ДОЗА 5-10г. за възрастни …. тоест с 1 прахче могат да се убият 2-4 човека…. трябва да се внимава на истина!

    • А.Янкова

      Има боракс по магазини за химичната сфера, като Хим-спектър ООД, и там “чза” чист за анализ е в момента около 8 лева 740 гр. или 1 кг. Вижте на сайта на споменатата фирма, или по други такива, които предлагат такива химикали.
      Може да потърсете в интернет по “Заговор срещу боракса” и да прочетете повече информация, относно приложение и вътрешно. На сайта на https://www.earthclinic.com/ има много хора, които са прилагали боракса вътрешно успешно.

      • Лекар.БГ

        Благодарим ви за ценното мнение, г-жо Янкова! Актуалните цени и препратката са много полезни. Препаратът Боракс е доста евтин и може да се поръча дори по интернет. Ще се радваме и на други отзиви на хора, които са го ползвали, а също така и да кажат за какво са го използвали и как. Благодарим предварително!

  9. До тук разбрах че Боракс лекува гъбични инфекции Съпругът ми е с гъби в гърлото но нищо не помага..Боракс за пиене вреден ли при черно дробно заболяване или омаслен черен дроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *