Бразилски орех, ползи и рецепти за лечение

Бразилски орех. Състав и ползи при Хашимото, отслабване и още куп неща!

Как да ползваме бразилски орех за отслабване (диета). При акне. Против безсъние. За потентност. Състав и калории. Селен за щитовидна жлеза и при Хашимото. Съдържание на йод.

Още в текста: Магнезий. Протеини и фибри. Против холестерол. При кръвна захар и диабет. Против цироза. Против рак на простатата и други видове рак. Дневна доза и предозиране. При бременност. Внимание: Алергия! Вреди. Радиация. Кога е отровен. За деца

Отслабва ли се наистина с бразилски орех? Какво всъщност представлява той? Бразилски орех е екзотична ядка – доставят я от диворастящи дървесни видове в поречието на Амазонка.

Макар да се нарича бразилски орех, този приятен и полезен продукт се намира и в други страни, а най-крупният му доставчик на европейските пазари е Боливия. Има удивително високо съдържание на селен, омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини и фибри. Структурата на апетитните ядки от бразилски орех дава възможност с малко количество да се засити гладът и успешно да се контролира апетитът. Именно това го прави работещ вариант в програми за редукция на теглото. Да – диетите с точно дозиран бразилски орех съдействат за отслабване! (dnes.bg).

Номерът в случая е да се приема точната доза, която зарежда с необходимите фибри и протеини – но не натоварва с излишни калории. Това понякога е трудно, тъй като вкусът на добрия бразилски орех е изкусителен. Според специалистите две супени лъжици смлени ядки – приети една по една – задълго създават усещането за ситост и помагат на волевите усилия да не хапнем нещо извън диетата си (framar.bg).

При акне

Полезно ли е да се хапва бразилски орех като цяр срещу акне? Положителен отговор! (biopogled.com). Бразилски орех е ядка с високо съдържание на селен, а селенът има доказано противовъзпалително действие и е мощен антиоксидант. Само две ядки бразилски орех на ден са достатъчни за поддържането на здрава кожа, с нормална мастна секреция, без запушени пори и локални възпаления.

Против безсъние

Експеримент с 4500 доброволци в САЩ е доказал категорично, че похапването на бразилски орех вечер гарантира здрав и спокоен сън (dariknews.bg). Чаша прясно мляко с 2-3 ядки, цели или смлени, съдействат за пълноценен нощен отдих и дори предотвратяват епизоди със сънна апнея. Това въздействие се дължи на селена и калия, които са добре представени в бразилските ядки.

За потентност

Включването на бразилски орех в менюто е изключително важен момент в мъжкото здравословно хранене (doctiming.bg). Работата е там, че компонентите на качествения бразилски орех увеличават производството на тестостерон и подобряват жизнените показатели на спермата. Вълшебните ядки съдействат за активиране на либидото и положително повлияване на репродуктивните мъжки възможности.

Състав и калории

бразилски орех
Здравословен микс от семена и ядки може да замени едно хранене

Освен споменатите компоненти селен, калий и омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, полезният бразилски орех съдържа още калций, магнезий и фосфор, витамин Е, протеини, фибри, висок процент мазнини – до 66%. Последният показател трябва да звучи като предупреждение, защото похапването на бразилски орех вкарва в организма доста калории – 656 калории за 100 г. Въпреки че профилът на мазнините в тези ядки показва несъмнена полза, тъй като става дума за омега-компоненти, с количеството не бива да се прекалява. Приемът на две-три ядки дневно вади на преден план ползите от нашия бразилски орех, който е и могъщ антиоксидант и компонент в балансираното клетъчно хранене (doctiming.bg).

Селен за щитовидна жлеза и при Хашимото

Установено е, че при недостиг на селен в организма започват здравословни проблеми с щитовидната жлеза. Умереното потребление на бразилски орех, 1-2 ядки всеки ден, балансира този дефицит и създава условия за нормални функции на жлезата (gotvach.bg).

Приемът на достатъчно селен чрез вкусния бразилски орех действа оздравително и при автоимунното заболяване – тиреоидит на Хашимото. Селенът е необходим наистина в малки дози, но без него или при недостиг щитовидната жлеза изпитва затруднения в метаболизма на специфичните си хормони (vnews.bg).

Колко време да се пие селен при Хашимото и др.? Как и кога се пие? Сутрин или вечер?

“Демир

Съдържание на йод

Ако търсим варианти за подкрепа на болна щитовидна жлеза, която страда от дефицит на йод, коментираният бразилски орех не е продукт за тази цел: йодът не се споменава в справките за съдържимите полезни компоненти в ядките. Затова пък проблемът с йода може да се решава чрез други полезни храни; особено актуални в това отношение са някои водорасли и хранителни добавки с водорасли (organic.bg).

Магнезий

Сто грама бразилски орех съдържат 376 мг магнезий, а дневната ни потребност от този елемент е от 300 до 500 мг. Това означава, че с няколко ядки можем да поддържаме необходимите за здравето ни стойности на магнезий. Той е важен за изграждането на костното вещество, важен е за правилното усвояване на калция от костната тъкан, а също за здравето на мускулите и нервите. Тук също важи правилото за прием на малки количества бразилски орех; една-две ядки, но редовно (foodforfly.blogspot.com).

Протеини и фибри

Вегетарианците и веганите харесват продукта Бразилски орех, тъй като има високо съдържание на протеини и фибри. В 50 г бразилски орех има 7.25 г протеини и 3.8 г фибри (zdravoslovni-hrani.net). Именно този състав прави ядките способни да създадат чувство за нахранване с малко количество и това да е задълго. Споменатият профил на ядките дава възможност по-лесно да се контролира апетитът и хората, които консумират такава храна – да не огладняват бързо, ако са похапнали една-две полезни ядки.

Против холестерол

бразилски орех
Предозирането на бразилски орех причинява косопад, главоболие и раздразнителност

Богатият на полезни мазнини бразилски орех лесно гранясва и затова трябва да се съхранява на хладно. Високите маслени стойности имат интересна структура: това са предимно моно-ненаситени мастни киселини, например палмитолеинова и олеинова. Чрез тях намаляват процентно липопротеините с ниска плътност, т.е. лошият холестерол, а се повишава добрият. Подобна характеристика означава по-малка опасност от отлагане на холестеринови плаки в артериите, съхраняване на тяхната еластичност и по-малък риск от инфаркти и инсулти (zdravoslovni-hrani.net).

Дайте мнение и Вие тук!

При кръвна захар и диабет

Доказано – приемът на бразилски орех в малки количества балансира стойностите на кръвната захар и предпазва от развитието на диабет от втори тип. Проблемът с това страдание много често се свързва с дефицита на магнезий в организма. Похапването на бразилски орех може да осигури необходимата доза, така че да се оптимизира инсулиновата чувствителност и да се нормализират метаболитните процеси (muskuli.com).

Против цироза

Полезният бразилски орех съдържа и една твърде важна аминокиселина – метионин. Този компонент има изключително значение за здравето на черния дроб. Предпазва нашия важен орган от цироза, а при вече настъпило заболяване съдейства за оздравителните процеси. Метионинът има отговорна роля при лечението и на други хронични заболявания на вътрешни органи и освен това подобрява клетъчното хранене и забавя процесите на стареене (gotvach.bg).

Против рак на простатата и други видове рак

Вече знаем, че похапването на бразилски орех балансира мъжката репродуктивна система, стимулира либидото и подобрява качеството на спермата. Същевременно ядките от бразилски орех действат като мощен антиоксидант; те неутрализират окислителния стрес и предпазват от рак на простатата. Ефективни са и в профилактични програми срещу рак на млечната жлеза и на костите (24chasa.bg).

Дневна доза и предозиране

Без съмнение ползите от меню с бразилски орех са много, но трябва да се внимава с количеството. И не само защото това е една твърде калорична храна. Полезните компоненти, които приемаме с ядките бразилски орех, в прекалено голямо количество вредят на организма. Прекалената употреба на бразилски орех може да причини окапване на косата и чупливост на ноктите (24chasa.bg). Повечето източници сочат като приемлива доза за редовно потребление една-две ядки бразилски орех. Специалистите предупреждават да не се надхвърля бройка от три-четири на ден.

Предозирането може да доведе до натрупване на излишък от селен в организма – а това ще ни направи раздразнителни и уморени. Странични ефекти от прекалена консумация на бразилски орех са стомашните неразположения и главоболието (gotvach.bg).

При бременност

бразилски орех
Бразилски орех – екзотичните ядки са скрити в изключително здрава черупка

Селенът без съмнение е полезен и необходим за здравето, но само ако е в необходимото количество. При предозиран прием се проявяват различни негативни ефекти. Това с особена сила се отнася за бременни и кърмачки; при тях трябва да се внимава с граничните количества на прием – те са 60 микрограма на ден за бременни и 70 – за кърмачки (zdravoslovnobg.org). За тези две потребителски групи похапването на бразилски орех не е забранено, но трябва много внимателно да се спазва лимитът от две ядки на ден.

Внимание: Алергия!

Възможно е – макар и рядко – при консумация на бразилски орех да се проявят симптоми на алергия. Всъщност подобна опасност съществува при хора, които вече са проявявали някаква алергия към ядки или семена.

Нещо уникално: алергията към бразилски орех може да бъде провокирана по полов път! Ако един мъж е похапнал бразилски орех, а сетне влезе в интимен контакт, спермата му е в състояние да причини алергична реакция у партньорката (bb-team.org).

Вреди

Консумацията на по-голямо количество бразилски орех води до предозиране на селена, а това е опасно за здравето. Селенът може да се натрупа и да причини раздразнителност и умора, стомашни неразположения, болки и разстройство. Ефектът от яденето на голямо количество от вкусните ядки е токсичен (bb-team.org).

Радиация

Има още една причина консумацията на бразилски орех да е ограничена. Дърветата, чиито семена всъщност са въпросните лакомства, имат уникална коренова система и черпят влага и минерали от дълбоките земни пластове. Ядките бразилски орех съдържат хиляда пъти повече радий от всички останали представители на този вид храни (bb-team.org).

Радиоактивни ли са полезните и вкусни ядки, опасно ли е да ги ядем? Специалистите смятат, че при спазването на определения лимит от една-две ядки дневно няма да има радиоактивно въздействие върху организма.

Кога е отровен

Радиоактивната характеристика на коментирания бразилски орех ни кара да се замислим – не е ли всъщност той отровен?
Действително токсичният ефект е доказан – но само заради предозирането със селен, а не с радиоактивните компоненти. Токсичността се проявява при редовна усилена консумация на бразилски орех (вижте по-горе).

За деца

Полезен ли е вкусният бразилски орех за деца?
Като знаем какво е съдържанието на ядките, отговорът трябва определено да е положителен. Витамини, микроелементи, омега-3 и -6 ненаситени мастни киселини, антиоксиданти, протеини и фибри: детският организъм определено има нужда от всичко това. Предупреждението да се внимава с количеството обаче тук е особено важно: една, максимум две ядки на ден! (zdrave.ws).

https://www.lekar.bg/19078/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. Божилка Динкова

    от къде мога да си закупя бразилски орех и каква е цената му на 1 кг??

    • Лекар.БГ

      Бразилски орех можете да си купите от много места в интернет на цена между 29 (от така наречения “Фермерски пазар” онлайн) и 46.50 лева на килограм в Зоя.БГ (разбира се, може и по-скъпо, но само ако искате). Ако обаче проверите в кварталния си магазин от някоя верига хипермаркети като “Фантастико” и подобни, цената може и да падне до 20 лева на килограм. На такава цена са го взимали миналата година във Варна например. Иначе в интернет масово надуват цените, под предлог че техният бразилски орех бил “био” или пък “органичен”, най-хубавия на света и прочие. Ако бързате и имате десетина лева отгоре излишни, вземете си го от интернет. Ако имате време да се разходите до магазина или борсата, цената може да падне драстично. Така че избирате вие в крайна сметка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *