tini3

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Кои капки за шум в ушите са добри? Каква хомеопатия се изписва за тинитус? Има ли добри бабини рецепти и кои са? Отзиви “Излекувах се от шум в ушите”. Гинко билоба, Демир бозан и др.

Шум в ушите (от латинското тинитус), може да е временна проява или постоянно усещане. Писък, звънтене, бучене в ушите или в черепа – какви могат да са възможните причини?

Счита се, че тинитусът, т.е. шум в ушите не е самостоятелно заболяване, а симптом (puls.bg). Звънтене и неприятно напрежение по пътя на звука може да се усеща поради задръстване на ушния канал с ушна кал: банално и лесно за решаване. Може освен това да е налице възпалителен процес – инфекция и събиране на течност, на гной в зоната на средното ухо или тъпанчевата мембрана. Ако в ушния канал е попаднало и се е задържало чуждо тяло, това също може да провокира тинитус.

Най-често постоянното, изнервящо звънтене се причинява от дегенеративни промени в окончанията на слуховия нерв – точно по тази причина от тинитус страдат немалко от хората в напреднала възраст. Тинитус може да причини и пребиваването в среда със силна музика или силен шум. Възможна причина може да бъде освен това известният Мениеров синдром, както и други заболявания в зоната на средното ухо. Доказано е, че продължителният прием на някои медикаменти – около 200 на брой! – също е причина за шум в ушите.

В немалко случаи причините за тинитус са безобидни и при отстраняването им проблемът се решава. Но има и сложни състояния, при които нещата опират до сложни хирургични интервенции. Така например тинитус могат да причинят тумори или аневризма.

Начини за лечение

шум в ушите
Шум в ушите – какви са причините?!

Как се лекува шум в ушите? Няма стандартна методика, тъй като причините могат да са различни. Специалистите признават при това, че и най-точното лечение може да се окаже в някаква степен без успех (puls.bg). При мускулна или съдова генеза се предприема оперативна терапия, без стопроцентова гаранция за пълно отстраняване на проблема.

Частични решения дават някои медикаменти – антидепресанти, билковите препарати от рода на гинко билоба, електростимулации или магнитни стимулации. Практикува се също лечение с ниацин, но при него има риск от кожни реакции, зачервяване и обриви.

Друг вариант е носенето на слухов апарат или поставянето на кохлеарен имплант. Практикуващи оториноларинголози прилагат и т.н. маскиращ шумов фон – съществуват специални апаратчета, които произвеждат набор от разсейващи звуци. Наличието им замъглява концентрирането върху “собствения” шум в ухото или в главата.

Мнение: Билки спират шума в ушите

Георги Марков, капки за шум в ушите
Георги Марков, Габрово

Много Кавинтон изпих уж за оросяване на мозъка против шум в ушите, който ми се появява от няколко години. Има полза, не мога да отрека, но и шумът си стои и периодично действително създава сериозни проблеми. Слагал съм и капки Унифлокс за махане на бактерии. Това, което трайно ми помогна, е чаят Демир бозан. Хубавото му е, че действа и на мозъка, и на бактериите, а също и чисти кръвта, откъдето идват дълбоките проблеми. Самите билки са за над 150 болести, но са идеални и при шум в ушите, писъци, бръмчене и др. Успокояват всичко и в същото време дават чудесна енергия и сила да се справиш с живота!

Георги Марков, Габрово

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Акупунктура

Популярната терапия с игли дава положителен ефект при някои пациенти (puls.bg). Обяснява се с това, че акупунктурата подобрява кръвоснабдяването на третираната зона, активира нервните процеси и не на последно място – отключва психогенен фактор, успокоява и дава надежда, че проблемът може да се реши. Трябва да се знае, че терапията чрез акупунктура следва да бъде само част от лечението – добре е да се намалят или игнорират външни дразнители от рода на силен шум или силна музика, да се спазват нормите на здравословен живот и хранене с повишена физическа активност, достатъчно сън, прием на витамини и хранителни добавки – консултирани със специалист.

Лекарства

“Фигурин

Спомняте ли си популярната реклама за селеногин? Продуктът, който спасява от шум в ушите. Лечението с медикаменти или медикаменти+билки в много случаи облекчава (medinfo.bg). Обикновено лекарите включват в терапията на тинитус антидепресанти, мускулни релаксанти, антихистамини. Сполучливо в някои случаи е третирането с лидокаин, диуретици, препарати за разширяване на кръвоносните съдове. Какви точно медикаменти да се вземат, решава лекуващият; не прибягвайте до самолечение, тъй като при вас причината за шум в ушите може да е различна от онази на приятелката ви, която се е спасила с еди-какво-си хапче!

Ниацин и лецитин са познати добавки, които ликвидират определени дефицити и нормализират слуховите възприятия в определени случаи. Сред препоръчваните витамини и микроелементи също са цинк, магнезий и селен, а първо мястосред билките е за гинко билоба.

Антибиотик

По принцип честата употреба на антибиотици за различни здравословни проблеми може сама по себе си да стане причина за шум в ушите. Има обаче състояния, при които причината за тинитус е инфекция в средното ухо и за овладяването й е необходим антибиотик. Това се отнася за случаите, когато доказано става дума за бактериална инфекция. Най-често в такива случаи се препоръчват аугментин и амоксициклин (bg.winesino.com).

Флунаризин

шум в ушите
Добавките с минерали и витамини вършат работа

Флунаризин е лекарство от т.н. калциеви антагонисти. Предотвратява спазми на кръвоносните съдове, които могат да бъдат причина за тинитус заедно с мигрена и световъртеж. Медикаментът се използва за овладяване на гадене и повръщане без промени в кръвното налягане. Дозата се определя от лекуващия, като за пациенти над 65 години не бива да е повече от една капсула дневно. Флунаризин се пие веднъж на ден, вечер, тъй като има и сънотворен ефект (framar.bg).

Ноотропил

Ноотропил е медикамент за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване. Хипоксията или недостигът на кислород може да са причина за различни дефицити в мозъчните функции, а също и да провокира шум в ушите. Световъртеж и шум в ушите е един от комплексите субективни усещания, които се повлияват от това лекарство (framar.bg). Обикновено се препоръчва дневна доза от 2.4 до 4.8 мг, разделени на два-три приема.

Ноотропил 1200, 800 или Пирацетам? Мнения за сироп и ампули

Вестибо

Вестибо въздейства върху мозъчни зони и рецептори в средното ухо, като при това се подобрява микроциркулацията на кръв в капилярите и се балансира органът на равновесието. По този начин се ликвидира възможната причина за шум в ушите (framar.bg). Медикаментът се препоръчва при Мениерова болест. Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Бетасерк

Това е още един медикамент за лечение на вертиго, Мениерова болест, на световъртеж и шум в ушите (framar.bg). Според специалистите терапевтичният ефект се дължи на подобреното кръвоснабдяване в зоната на средното ухо.

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Капки унифлокс

Унифлокс е суспензия – капки за очи и уши, които въздействат върху патогенни бактерии и блокират техния растеж. С помощта на капките унифлокс може да се прекрати мъчителният шум в ушите, ако се касае за бактериална инфекция и възпаление на средното ухо (framar.bg).

Кавинтон

Кавинтон е лекарствен продукт за овладяване на болестна симптоматика при проблеми с мозъка и мозъчното кръвообращение. Препоръчва се при отклонения в зрението и слуха, произтичащи от съдови смущения. Действа балансиращо при психо- и неврологични трудности, свързани с оросяването на мозъка (framar.bg). Вече стана дума, че понякога оплакванията от шум в ушите директно се свързват с описаните болестни прояви.

Кавинтон: Мнения, цена, противопоказания. Форте 10 мг. или Вицетин?

Селеногин

Това е композиция от селен и екстракт от гинко билоба. Съчетанието гарантира добра антиоксидантна защита, активирано кръвообращение и нормално оросяване на главния мозък (framar.bg). Продуктът редуцира неприятния шум в ушите и действа оздравително на имунната система.

Селеногин: Листовка, мнения и нежелани реакции при главоболие и шум в ушите

Дайте мнение и Вие тук!

мнения, отзиви, коментари, форум

Витамини

Счита се, че шум в ушите може да се получи при дефицит на В-витамини. Приемът на хранителни добавки от тиамин, ниацин и витамин В12 може да неутрализира този дефицит и да подобри проводимостта на нервните пътища, свързани със слуховите възприятия (biopogled.com).

Атаракс

Шум в ушите нерядко се появява в състояния на тревожност и по време на панически атаки. Мускулното и нервно напрежение създават условия за отклонения, изразна някои от които е звънтенето, бучене или други прояви на шум в ушите. Терапията с атаракс може да успокои тези състояния и да ги овладее, като едно от следствията ще е отслабване или изчезване на дразнещия шум в ушите (lekar.bg).

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Мидокалм

Шум в ушите се лекува с мидокалм в случаите, когато проблемът произтича от дискова херния на шийни прешлени (lekar.bg). Терапията, насочена към основния проблем, индиректно допринася за неутрализирането и на вторичния здравен проблем. Мидокалм най-често се прилага в комплекс с нестероидни противовъзпалителни; целта е да се постигне обезболяване и възстановяване на подвижността и добрата кондиция на гръбначния стълб.

Мидокалм 150, Мовалис или Диклоневровит? Предназначения, мнения

Милгама

Възможно е усещането за дискомфорт и шум в ушите да е причинено от неврологичен проблем (puls.bg). Тогава терапията с милгама може да упражни положителен ефект: да се подобри състоянието на нервните пътища, с овладяване на възможно възпаление на слухов нерв.

Как с милгама да лекуваме болката

Магнезий

Същият ефект може да има приемът на магнезий: дефицитът на този важен елемент може да причини отклонения във функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система (revita.bg). Лошото оросяване или влошеното състояние на нервните пътища водят до различни отклонения; в комплекса от болестни усещания виене на свят, напрежение в тилните мускули и шум в ушите много често са комплексно усещане. Състоянието се подобрява при контролиран прием на хранителни добавки с магнезий, включително до спиране на мъчителния шум в ушите.

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Билки и народна медицина

Народната медицина не отминава коментирания шум в ушите като маловажен проблем (blitz.bg). Така например често е препоръчвано след баня външният проход към ушния канал да се намазва лекичко с чиста растителна мазнина. По този начин зоната се предпазва от нараняване и самонацепване, което пък създава опасност от инфекции. Инфекциите и възпалението на средното ухо е една от причините за болки и шум в ушите.

Има и редица рецепти за овладяване на въпросния шум в ушите. Например тази: по една супена лъжица сухи листа от мента и салвия се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се запарват половин час. Запарката се прецежда и се изпива в рамките на деня, разделена на 3-4 части. Рецептата се изпълнява всеки ден, докато дразнещият шум в ушите затихне и престане.

Гинко билоба

Както е известно, продуктите с гинко билоба чувствително подобряват периферното кръвообращение. Оптимизира се и кръвоснабдяването на средното ухо – знаем, че една от причините за шум в ушите е нарушената микроциркулация в тази зона (complete-pharma.bg). Особено добре се отразява в тази посока приемът на гинко билоба с екстракт от зелен чай и добавен витамин С. Паралелно със съдоразширяващия ефект има положително въздействие и за подобряване на антиоксидантната защита.

Хрян

Хрянът помага срещу шум в ушите при вътрешен прием (lekuva.net). Достатъчно е да се настърже на ситно ренде прясно изваден корен и да се смеси със студено пресован зехтин – до консистенция на кашичка. От нея се взема по една чаена лъжичка, смесва се с кофичка кисело мляко и се изяжда.

Народните практики при шум в ушите съветват как да използваме пшенични трици за цяр. Вземат се 300 г трици, 300 г старо вино, 50 г домашен пелин и 100 г цвят от медицинска ружа. Всичко това се кипва и след като изстине – прецежда се и със запарката се навлажняват памучни тампончета. Поставят се в ухото добре изстискани всяка вечер, докато шумът престане.

Шуслер соли

За лечението на шум в ушите с Шуслерови соли е необходимо да се направи точна диагностика, за да се изберат необходимите продукти при специфична характеристика на шума. При общо усещане за щум в ушите се използват комбинирано по схема соли №№ 1, 3, 4, 9, 10 и 11. Ако се касае за остро, краткотрайно пищене, е достатъчна сол №3 (holistichno.com).

Шведска горчивка

Чудото шведска горчивка, популярна за лечението на много болести, има с какво да помогне и при шум в ушите (mipa-bg.com). Според рецептите на легендарната Мария Требен този проблем се решава с тампони за ушите, напоени в шведска горчивка и добре изцедени. Лечението е продължително – бъдете последователни и ще имате успех!

Маточина

Ако шум в ушите ви се появи вследствие на стрес, преумора или безсъние, с чай от маточина неприятните усещания ще изчезнат. Чаят се прави по познатата технология: чаена лъжичка суха билкова маса се залива с чаша вряла вода, оставя се 10-15 минути да се запари и след прецеждане се изпива. Препоръчва се това да се прави вечер; може чаят да се приема с резенче лимон и лъжичка чист пчелен мед (zdrave.ws).

Мащерка

Мащерката присъства в билкови композиции с широк спектър на приложение, като се разчита на успокояващото и съдоразширяващото й действие. Може да се използва и чиста мащеркова запарка, но по-добре действат комбинациите с подбел, медицинска ружа, иглика, бъзов цвят, корени от папрат и сладник. Този тип комбинации могат да се използват за запарки и отвари и да се пият редовно и продължително, след като се избере най-подходящият вариант при консултация с фитотерапевт (bgbilka.com).

Хомеопатия

Известният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва при шум в ушите Phosphorus 15 CH, по 5 зрънца всяка вечер. Д-р Михайлов обаче отбелязва, че в подобни случаи разчита и на паралелния прием на настойка от гинко билоба (ladyzone.bg).

Вливания

Възможно е шум в ушите да е елемент от комплексна проява на болестно състояние, при което по лекарска преценка се налагат вливания с витамини и съдоразширяващи медикаменти. Пациенти споделят във форумите, че тази терапия облекчава състоянието, но проблемът е трен и не винаги се решава окончателно (trud.bg).

Препоръчван доктор отоневролог

Професор д-р Атанас Кехайов е сочен като създател на родната отоневрология, световно известен и с богата практика.

Би било самонадеяно да се препоръчват специалисти за решаване на конкретен проблем само по лични наблюдения; за радост специализираните клиники в столицата и големите градове разполагат с достатъчно добри кадри в тази област. Направете вашия избор!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ксанакс алкохол действие

Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Действие на ксанакс и атаракс при тревожност и депресия, дозировка на 0.5. Мнения. Може ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!