Бетасерк 8 mg: 16, 24. Мнения, Заместители, странични ефекти

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Мнения и действие на Бетасерк 16. Как се ползва Бетасерк 24 и колко време се пие? Странични ефекти и спиране. Заместители. Може ли с алкохол?

Какво е бетасерк и как действа? Бетасерк е медикамент за лечение на заболяване, известно като болест на Мениер. Симптомите са световъртеж и шум в ушите, с гадене и повръщане, затруднено чуване, загуба на слуха, прояви на вестибуларно вертиго. Бетасерк подобрява кръвоснабдяването на слуховите пътища, оросява зоната на средното ухо, с което подобрява чувствителността и може да ограничи пораженията върху слуха при навреме започната терапия (framar.bg).

Дозировка: 24, 16 или 8 мг?

Терапията с бетасерк включва прием на индивидуално определена доза от 24 до 48 мг дневно, разделена на три равни части. Възможно е да настъпи подобрение след десетина дни до две седмици; за траен резултат е необходима продължителна терапия от няколко месеца (framar.bg). Вариантите са: за таблетки от 8 мг – една или две таблетки три пъти дневно; 16 мг – половин или една таблетка три пъти дневно; 24 мг – една таблетка два пъти дневно (zdorovoe.com). Таблетките се поглъщат по време на хранене или непосредствено след това.

Лекуващият избира дозата в зависимост от точната диагноза, възрастта и здравословното състояние на пациента. Възможно е в хода на лечението дневната доза да бъде коригирана.

Приложение и употреба

При болест на Мениер

Болестта на Мениер е свързана с излишък на течност – ендолимфа – в средното ухо (framar.bg). Повишеното от това налягане в т.н. лабиринт причинява описаните симптоми.

При болест на Мениер се прилага емпирично лечение: няма единна теория за успешно излекуване и мерките са насочени към облекчаване на симптоматиката (ivrach.ru). Използването на бетасерк намалява силата на шума в ушите и ограничава епизодите със световъртеж. Медикаментът пообрява кръвоснабдяването на средното ухо и оптимизира функциите на вестибуларния апарат. Оптимизира налягането на ендолимфата в лабиринта.

При световъртеж
бетасерк
С бетасерк се подобрява кръвоснабдяването в зоната на средното ухо

При световъртеж – свързан или не с болестта на Мениер, бетасерк може да е един от прилаганите медикаменти. Подобреното кръвоснабдяване в зоната на средното ухо съдейства за разреждане пристъпите на виене на свят, гадене и повръщане, и намаляване на тяхната интензивност (framar.bg).

При главоболие

Прилагането на бетасерк при главоболие е целесъобразно в случаите, когато това е свързан симптом, т.е. то е един от симптомите при болестта на Мениер. Главоболието може да съпътства усещането за шум или запушване на ушите, или да е остатъчен признак след отминаването на пристъп на световъртеж. Прилагането на медикамента е по индивидуална схема (ivrach.ru).

За отслабване

Бетасерк, споменаван още и като бетахистин, също и аналозите му бетагис, вестибо, вестагистин, е сочен като възможен компонент от програми за отслабване (zdravoe.com). По отзиви на потребители, които са използвали в дългосрочен план бетасерк заради болестта на Мениер, медикаментът потиска апетита, следователно може да се очакв ефект на отслабване.

При шийна остеохондроза

Много често Мениеров синдром и шийна остеохондроза вървят “ръка за ръкта”. При шийна остеохондроза е налице деформация на прешленните дискове, поява на остеофити, намаляване подвижността на тази зона от гръбначния стълб и притискане на нервни коренчета. Последиците са различни, но сред тях описваните за болестта на мениер също се споменават – главоболие, световъртеж, гадене и повръщане. Бетасерк, приложен в подобни случаи, повлиява върху кръвообращението в този участък и симптоматиката може да се подобри субективно, но е необходимо и специфичното лечение за остеохондроза, включително кинези-терапия, масажи и формиране на здравословни навици на живот (lekuva.net).

При дистония
“Демир

Дистония или нервно-вегетативна дистония е разстройство на периферната нервна система, разпознавано по признаци като световъртеж, главоболие, изтръпване на крайниците, редуване на усещанията за топло и студено без промяна на външните условия и пр. Може да е временно състояние – резултат на стрес, преумора, но може да е свързано със заболяване на някой от вътрешните органи, централната нервна система, главния мозък. Поставянето на такава диагноза изисква точна диагностика, а междувременно симптоматиката може да бъде облекчена чрез прием на медикаменти, включително вече познатия ни бетасерк. Не е изключена и възможността дистония и болест на Мениер да са налични у един и същи пациент.

При множествена склероза
бетасерк
Точната диагноза определя дали ви трябва бетасерк

В началния стадий от развитието си множествената склероза има сипмтоматика, подобна на Мениеровата болест (trud.bg). Започва се със световъртеж, прилошаване – при сравнително редки събития от този род. В практиката неведнъ ж, по признание на специалисти, се е случвало един пациент да бъде лекуван за вертиго, световъртеж, да се търсят причините в друга посока – например хипертония, а впоследствие да се окаже, че става дума за множествена склероза. Препоръката е да се проверяват описаните симптоми в повече посоки, за повече хипотези, тъй като лечението на множествена склероза с бетасерк е палиатив, само се облекчават симптомите на нещо много по-сериозно.

Още в текста: Колко време се пие Вертигохил? Цена. Факторът високо кръвно. Арлеверт. Емперин и Вестибо. При морска болест. При глаукома. При кръвно. При шум в ушите. Противопоказания. Цена и по-евтини аналози. Кавинтон. Вестибо. Ноотропил. Милгама. Коментари, мнения и отзиви. 

При морска болест

Някои от симптомите на т.н. морска болест – гадене и повръщане, световъртеж, усещане за люлеене – могат да се притъпят от приема на бетасерк. Ако са налице такива симптоми, ако те се повтарят винаги при пътуване и не само по вода, очевидно има някакъв проблем с вестибуларния апарат (nariba.com). В такива случаи може би бетасерк не е оптималният вариант – има други медикаменти за краткосрочен прием и с бързо действие, със сигурност по-ефективни от бетасерк при морска болест.

При глаукома

Бетасерк: 16, 24. Мнения, Заместители, странични ефектиПрилагането на бетасерк, доколкото е препоръчително при глаукома, обикновено е насочено към овладяването на симпотими като гадене и повръщане. При напреднал стадий на глаукома те са съпътстващи болката в очите; възможно е да се постигне облекчение.

При кръвно

Пристъпите на хипертония нерядко имат същата характеристика както Мениеровия синдром; виене на свят, шум в ушите, гадене и повръщане. Прилагането на бетасерк може да овладее симптомите, но в същото време причината за тези симптоми има нужда от специфично лечение, диета и режим на живот. Поставянето на точна диагноза е жизнено важно. Сам по себе си Бетасерк не понижава кръвното, но кръвното може да спадне, ако благодарение на лекарството се освободите от някоя от душевните причини, които го вдигат.

При шум в ушите

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Шум в ушите е един от упоритите и неприятни признаци на Мениеровия синдром. Отклонението обаче може да има и друга природа – да е свързано с отслабено оросяване на зоната на средното ухо, с високо артериално налягане или инфекция. Прилагането на бетасерк по лекарско предписание може да облекчи състоянието и да съдейства за неутрализиране на неприятния шум в ушите.

Дайте мнение и Вие тук!

Противопоказания

бетасерк
Бетасерк се приема продължително при болест на Мениер

Бетасерк не се прилага при алергия към някоя от съставките. При бременност и кърмене може да се използва по лекарска преценка – необходимо е очакваната полза да превъзхожда потенциалния риск, особено ако той е за здравето на плода или детето.

Не се препоръчва прием или само под лекарски контрол в случаите на заболявания на надбъбречна жлеза, бронхиална астма, язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Цена и по-евтини аналози

Бетасерк се продава на усреднена цена 16 лв за опаковка от 60 таблетки (framar.bg). По-евтин аналог е вестибо – 11 лв за 60 таблетки, или емперин – около 10 лв за същото количество.

Кавинтон

Този медикамент подпомага мозъчното кръвообращение и съдейства за преодоляването на някои офталмологични и отологични смущения, свързани с лошо оросяване. Съдейства за овладяване на съдово-вегетативни отклонения, както и неврологични симптоми, свързани с мозъчното кръвообращение (framar.bg). Продуктът не се използва при алергия към един или повече компоненти, при бременност и кърмене, при сърдечни отклонения.

Кавинтон: Мнения, цена, противопоказания. Форте 10 мг. или Вицетин?

Вестибо

Действието му е аналогично на това на бетасерк. Въздейства върху някои мозъчни зони и специфични рецептори във вътрешното ухо (framar.bg). Овладява и намалява интензивността на шума в ушите и разрежда пристъпите на виене на свят, като същевременно ги отслабва.

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Ноотропил

Друг тип медикамент – производно на гама-аминомаслената киселина. Използва се за неутрализиране на нарушения на паметта и вниманието, липса на мотивация, както и на световъртеж и шум в ушите. За разлика от други продъкти за въздействие при тези симптоми – може да се използва при деца, страдащи от дислексия (framar.bg).

Милгама

Известен е ефектът на този продукт при невралгии от различен тип. Ако смущения от типа на световъртеж, виене на свят, гадене и повръщане са свързани с невралгично засягане на шийните прешлени, приемът на милгама би могъл да облекчи мъчителните симптоми.

Коментари, мнения и отзиви

Публикуваме няколко мнения за Бетасерк. Някои от тях получихме след допитване в нашата ФБ група “Живот и Здраве”, други взехме от форуми и от обратната връзка, която получаваме като коментари. Затова пишете ни и вие, за да съберем повече реални мнения за лекарството. Пишете ни ТУК!

Смених Бетасерк с чудни билки!
Милен Евтимов - 01 - мнение за Бетасерк и Демир бозан
Милен Евтимов

Пиех Бетасерк всеки ден по три пъти, каквато дозировка ми беше изписал личният лекар. Взимах ги винаги в едни и същи часове, но от тях световъртежът и шумът в ушите не спряха. Вместо това получих червен обрив по кожата, гадене и трудности в дишането. Докторът каза, че имам алергия против този тип лекарства и предложи да пробваме с билки. Демир бозан за 43 лева взимаш, каза, но за няколко месеца ще спреш лекарствата. Така и стана. От 3 години нямам шумове, нито виене на свят.

Милен Евтимов, Разград

  • Краси от dir.bg: “На някой изписвали ли ли са му Бетасерк? Aз сам си го “изписах”, че нещо имах лек световъртеж от една седмица, само че вместо по три хапчета на ден както обикновенно се предписва от лекарите, аз взех по половин хапче на ден. Забелязах, че освен че ми премина замайването усетих и доста повече енергия от обикновенно, свърших една “камара” занемарена къщна мъжка работа. Активното вещество в Бетасерк е бетахистин, много приличащо на хистамин съединение…Много добре ми действа, но може ли да се приема непрекъснато?”
  • Laxmi от dir.bg: “Когато ми поставиха диагнозата, ми беше изписан Бетасерк 3×1 на ден.Дейтвието му се усеща след дълга употреба.Така,че подобрението,което имаш надали се дължи на него.Аз го приемах в продължение на месеци.”
  • Lucho от msobg.org: “Бетасерк е отлично лекарство и резултатите при мен настъпват дори след двуседмичен прием, но продължавам с него 2-3 месеца. Хубаво е да се комбинира с Ноотропил на прахчета по 2400мг на ден, поне десет дни и след това с две дражета по 1200 мг на ден още месец. След това до третият месец продължавам с поддържаща доза 1х1200мг. Има добър резултат, а ако и не пушите, ще е супер.”

Колко време се пие?

По преценка на лекаря бетасерк може да се пие продължително време, месеци наред – има данни за пациенти, които са били на терапия по 3 месеца и след пауза са възобновили приема. Възможно е подобрение да се почувства още след първите седмици. Пациентът не бива самоволно да прекъсва лечението, тъй като е необходимо да бъдат постигнати трайни резултати.

Може ли с алкохол?

Спорно е дали бетасерк ще упражни въздействието си пълноценно, ако се приема едновременно с алкохол. Особено що се касае до виенето на свят (puls.bg).

Бременност

Въздържайте се от прилагането на бетасерк при бременност; липсва достатъчно информация за въздействието на медикамента върху плода.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

17 Мнения

  1. КОСТОВА

    KАВИНТОН-НЕ СА ДОКАЗАНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА.НООТРОПИЛ-СЪЩО,ОСВЕН ВСИЧКИТЕ МУ СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ.В САЩ ИЗТЕГЛЕН ОТ АПТЕКИТЕ 2001ГОД.,ТОЧНО ЗАРАДИ СТРАНИЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ САМО В МЕКСИКО И У НАС РАЗБИРА СЕ.ДО КОГА ЩЕ НИ УБИВАТ ?

    • Госпожо,в САЩ пият Винпоцетин Профилактично.А то е същото като Кавинон.

  2. НИНА КОСТАДИНОВА

    МНОГО СЪМ ДОВОЛНА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО С БЕТАСЕРК 24 МГ. ПО ПРЕПОРЪКА НА ПРОФ.БУМБАРОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА
    ШУМ В УШИТЕ И МЕНИЕРОВ СИНДРОМ.ВЗИМАМ ГО СПОРЕД СЛУЧАЯ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ -3М. ИЛИ ПО-КРАТКО.ВИНАГИ
    ДЕЙСТВИЕТО Е ДОБРО.

  3. Аз съм изключително доволен от Бетасерк 24мг също, но когато го приемам е по 3 таблетки на ден след хранене, а ефектът се усеща още на следващия ден. Световъртежът почти се премахна, а шумът в ушите намалява усезаемо, както и чувството за налягане в областта на ушите.

  4. lilia Uzunova

    Изпих 2 блистера и се интересувах за пордължителността. Получих отговор от коментарите. Пиех по 2 таблетки сутрин и по обед– така казала фармацевтката; питах лекари и други фармацевти– нямаха обяснение защо не бива вечер да го пия! Мина ми, но дали окончателно , ще разбера утре. Имах само световъртеж. Наляво не можех да спя– пак ме “завъртваше”. Снощи опитах с известен страх, но не се възобнови. ДАНО ми е минало напълно!!!

  5. Бях много зле. Световъртеж, ужасен шум в ушите/направо бучене/ не можех да ходя, залитах. След като ми предписаха Бетасерк само за 3-4 дни всичко премина. Вземам го вече 4 месеца и сега ми казаха да направя почивка от един месец и после пак да го вземам 3 месеца, пак почивка и така по 3 месеца с 1 месец почивка

    • От колко мг.е бетасерка?Само това ли пиете или и нещо друго за виене на свят?Благодаря ви

      • Ангелова

        При кризи от световъртеж запушете с два пръста ноздрите и леко надуйте. Кризата отминава веднага. Това за спешни случаи. Не знам как , но помага. Лечението по лекарско предписание.

        • Лекар.БГ

          Има логика! През Евстахиевите тръби въздухът минава от устата и носа към вътрешното ухо и свързания с него орган на равновесието (вестибуларен апарат). Така самото налягане на въздуха притиска органа на равновесието и така световъртежът минава бързо и за кратко. Благодарим за хубавата идея!

          • Сетих се и аз,че преди 20 години така се оправих.В момента пак съм с този проблем,но не мога да изпукам дясното ухо.Ще продължа и Благодаря!Пишете хора!Написаното Остава!

    • Пия бетасерк за шум в ушите. Интересува ме отчита ли го някакъв тест за наркотици?

      • Виолета Станева

        Бетасерк съдържа като активна съставка бетахистин, която обикновено не се тества при тестове за дрога. Повечето стандартни тестове за наркотици проверяват за често срещани наркотици, като опиоиди, амфетамини, кокаин и марихуана. Бетахистинът не е класифициран като контролирано вещество или лекарство, с което се злоупотребява, така че е малко вероятно да бъде включен в стандартен тест за наркотици. Въпреки това, ако сте загрижени за възможността от фалшиво положителен резултат или искате да сте сигурни, че лекарството няма да бъде открито, трябва да говорите с лекаря, който е предписал лекарството, или с организацията, прилагаща теста за наркотици, за да потвърдите специфичните вещества, за които се проверява.

      • Ако спреш наркотиците, няма да отчита…

  6. Ангелова

    Благодаря,мили хора от Лекар.бг, че ви има.Бъдете живи,здрави и успешни.

  7. Възможно ли е бетасерк да понижава кръвното? ПУВЯНА

    • Лекар.БГ

      Не, лекарството директно не сваля кръвното. Вижте тук: https://www.lechitel.net/betaserc/#i-6 но кръвното може да спадне, когато се овладеят душевните причини, които биха могли да го пораждат.

  8. Поли Янкова

    Пред много лекари въпросът Сибелиум или Бетасерк не стои въобще, защото обикновено те ги изписват заедно. Ако не свърши работата едното, то другото да не помогне. Добавят и Деанксит, ако не ги спрете. Лечението нормално продължава около 2 месеца. За мен все пак Сибелиум е по-добро, макар че ако се пие само то, може и да не ви помогне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *