кавинтон форте 10 мг cavinton цена, противопоказания
Дайте и вие своето мнение за Кавинтон ТУК!

Мнения за Кавинтон: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Как действа Кавинтон Форте 10 мг. Кавинтон или Ноотропил? Той или Вицетин е по-добър? Бетасерк или Агапурин? Противопоказания, цена. Пишете ни и вие какво мислите!

Кавинтон и активната му съставка винпоцетин: какво е действието на медикамента. Кавинтон при атеросклероза и инсулт. Ползи при неврологични заболявания, при очни заболявания, симптоматика на менопауза и постменопауза. Прилага ли се при деца. Форми и цени на медикамента. Има ли противопоказания и странични ефекти

Кавинтон, най-общо казано, разширява кръвоносните съдове в мозъка, активира кръвообращението, подобрява храненето на мозъчните клетки с кислород и оптимизира усвояването на глюкоза.

Действие на кавинтон. Състав

Препаратът подобрява метаболизма и кръвообращението в главния мозък; разрежда кръвта и е препятствие за образуването на тромби. Характеризира се със съдоразширяващо и леко седативно действие, намалява артериалното налягане. Активната съставка винпоцетин има положителен ефект при различни форми на нарушено мозъчно кръвообращение.

Съдържание:

Този медикамент отслабва цитотоксичните реакции, провокирани от аминокиселините; оптимизира усвояването на кислорода и глюкозата и стимулира метаболитните процеси в главния мозък. Любопитна подробност е това, че кавинтон усилва мозъчното кръвообращение избирателно: наблюдавано е как при изхемизирани зони крвоснабдяването се активира, след което към жизнеспособните мозъчни зони се насочва слаб кръвоток.

Съдоразширяващото действие на кавинтон се обяснява с влиянието му върху гладките мускули в стените на кръвоносните съдове. Гъстотата на кръвта се намалява благодарение пластичността на еритроцитите. Медикаментът също така подобрява метаболизма на норадреналин в тъканите на главния мозък. Има антиоксидантни свойства.

Съставът на този лекарствен продукт е представен от активния компонент винпоцетин, както и от помощните вещества лактоза, безводен колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, царевично нишесте и талк. Вижте и ТОВА: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Веществото винпоцетин
кавинтон
Медикаментът кавинтон се прилага при влошено мозъчно кръвообращение, лекуващият избира форма и дозировка

Активният компонент винпоцетин всъщност е дейният фактор при разширяването на мозъчните съдове: този компонент действа отпускащо върху гладката им мускулатура.

Винпоцетин е синтетичен продукт, който се получава от винкамин – алкалоид на билката зимзелен. Произвежда се от края на 70-те години на миналия век в унгарската фармацевтична фирма “Гедеон Рихтер”. В САЩ не е получил статут на лекарствено средство, приема се като хранителна добавка със спорни качества. Винпоцетин като самостоятелен медикамент и съставка на лекарствени продукти е популярен в Европа и бившия Съветски съюз. Търсен е като средство със съдоразширяващо, антиагрегационно и антихипоксично действие.

Какво е ноотропно средство?

Ноотропните средства са медикаментите, които съдействат за преодоляване последиците от различни мозъчни увреждания, например инсулт, хипоксия или кислороден глад, токсични въздействия, съдови увреждания с последваща деменция. Приемът им подобрява паметта и концентрацията благодарение на възстановения и оптимизиран метаболизъм. Действието на медикаментите от тази група създава условия за регулярно хранене на мозъчната тъкан, нервните клетки, като един от механизмите е разширяването на кръвоносните съдове. Тези продукти не са психостимуланти, нямат успокояващ ефект.

Приложение, показания, заболявания, дозировка

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В зависимост от здравословния проблем и общото състояние на пациента може да се препоръча кавинтон или вариант – кавинтон форте. Таблетките се приемат по правило при хронични форми или при слабо изразена симптоматика на внезапно проявен проблем. Ако състоянието на пациента изисква по-висока концентрация на лекарството в кръвта или ситуацията е критична, препаратът се въвежда инжекционно.

Стандартният прием на Кавинтон е три пъти дневно по една или две таблетки според лекарската препоръка. Лечението е продължително, обикновено е поне два месеца. Ако се спазват всички препоръчани предписания, след 1-2 седмици може да се очаква подобрение на състоянието – но терапията не бива да се прекъсва.  Кавинтон форте се взема три пъти дневно по еднатаблетка след хранене, в продължение на 3-4 месеца. Ако лекуващият прецени, че не е необходимо да се взема лекарството, спирането трябва да стане постепенно, чрез намаляване на дозите. При неврологични заболявания и остри състояния на исхемия  (но без мозъчни кръвоизливи!) се прибягва до инжекционната форма. Започва се с дози от 10-20 мг, които се разреждат в половин до един литър изотоничен разтвор на натриев хлорид. Такива вливания могат да се правят при необходимост до три пъти на ден, след което се преминава на таблетки.

За мозък, за кръвно:
кавинтон
Последиците от инсулт са сред най-честите основания за прилагане на кавинтон

Въпреки спорните мнения за ефективността на лекарството, кавинтон все пак доказва полезното си въздействие при проблеми с мозъчното кръвообращение. Специалистите, които залагат на него, обръщат внимание върху способността на лекарството да действа избирателно – т.е. да се насочва към онези зони в главния мозък, където има нарушено кръвообращение и мозъчната тъкан изпитва кислороден глад.

  1. Прогресиращ и прекаран инсулт: отнася се за остра и хронична недостатъчност в кръвообращението на главния мозък при прогресиращ инсулт, състояние след приключил инсулт, транзиторна исхемия и пр. Както знаем, при инсулт настъпва нарушение на мозъчното кръвообращение; то може да се дължи на запушен с тромб кръвоносен съд – исхемичен инсулт, или на спукан съд и кръвоизлив, т.е. хеморагичен инсулт. При 80% от случаите се касае за исхемичния вариант.
  2. Деменция, енцефалопатия: За деменция се говори като за проблем на третата възраст. Това е сериозно интелектуално и поведенческо разстройство, свързано със загуба на елементарни навици за всекидневието. Свързано е с гибел на мозъчни неврони поради недостатъчно кръвоснабдяване или натрупване на токсини в мозъка. Инсултът е една от причините за подобна патология. Енцефалопатията също е определение за състояние с поражения на главния мозък, които могат да са вродени или придобити и отново да се изразяват в дефицити на кръвоснабдяването в мозъчни зони.
  3. Атеросклероза на церебралните артерии: Втвърдяването на кръвоносните съдове, намаляването на техния просвет поради задръстване с холестеролови плаки – всичко това се свързва с определението за атеросклероза. Този вид промени се наблюдават у 80% от хората над 60 години, но са възможни и в по-млада възраст. Склеротичните промени в церебралните артерии означават влошено кръвоснабдяване на мозъчната тъкан с последващи състояния на дефицит, хипоксия и пр.
Неврологични заболявания

Кавинтон може да се окаже успешното решение при неврологични и психически разстройства у пациенти с цереброваскуларна недостатъчност: става дума за нарушено мозъчно кръвообращение поради травми или промени в състоянието на кръвоносните съдове в мозъка, т.н. оросяване на мозъка. То може да е изразено в главоболие, нарушения на паметта, световъртеж, двигателни разстройства и др. Причината за този проблем в някои случаи е травма, но може също да е свързан с увреждания на кръвоносни съдове или на гръбначния стълб.

  1. При шум в ушите, безсъние, вътречерепно налягане: Много често при подобни симптоми изследванията установяват влошено кръвоснабдяване на мозъка от страна на малките кръвоносни съдове. Специалистите признават, че диагностицирането е доста сложно; възможно е например причината да е повишено вътречерепно налягане поради развитието на тумор. Ако проблемът е съдов, кавинтон може да е едно от решенията, тъй като действието му на вазодилататор подобрява кръвоснабдяването и неприятната симптоматика се овладява.
  2. При главоболие и световъртеж, афазия, апраксия : Нарушеното мозъчно кръвообращение е една от възможните причини и при оплакванията от световъртеж и главоболие, но състоянието може да има и друг генезис. Нарушението може да е резултат от травма или промени в състоянието на кръвоносните съдове. Заслужават внимание и състояния като афазия и апраксия. Афазията е загуба на способността да се говори, след като тя е била развита и практикувана; причината и тук може да е увреждане на мозъчна зона и дефицит на кръвоснабдяването й, може да се търси и психогенен фактор. Апраксия е загуба на способността да се извърши сложно движение, изискващо координация и точно определена последователност на съставните движения. Пациентът може да се движи, но не е в състояние да извърши желаното или необходимо движение продуктивно, до достигане на естествената цел.
В офталмологията

Има добри отзиви за прилагането на кавинтон в офталмологията при различни очни заболявания. Доказва се връзката им с нарушения на мозъчното кръвообращение или произтичащи от това затруднения на нервна почва. Част от проблемите са свързани с директното кръвоснабдяване на ретината и състоянието на съответните кръвоносни съдове.

  1. При вторична глаукома: Вторичната глаукома е  здравословен проблем, който е резултат от друго заболяване или травма; сред причините са промени в кръвоносните съдове, включително запушване или кръвоизливи. Състоянието е характерно с повишено вътреочно налягане и увреда на очния нерв, в резултат на което настъпват зрителни дефицити –  до ослепяване. Кавинтон е един от лекарствените продукти, особено кавинтон форте, чийто прием подобрява снабдяването на зрителния орган с кислород; оптимизира се кондицията на малките кръвоносни съдове и се насърчава циркулацията на течности в органа.
  2. Ангиоспазми: Зрението може да пострада от т.н. ангиоспазъм, засягаш централната артерия на ретината. Спазъмът намалява просвета на този важен кръвоносен съд, от което следва намалено кръвоснабдяване и тъканен глад за деликатен елемент на зрителния апарат като ретината. Приемът на кавинтон действа отпускащо на стените на артериите, което подобрява кислородното насищане. Обикновено ангиоспазъмът засяга и други кръвоносни съдове, което може да бъде проявено в смущения на мозъчни функции или отклонения от нормалното функциониране на сърцето или бъбреците.
  3. Очни болести, предизвикани от атеросклероза: Най-често се споменават катаракта и макулна дегенерация. Пряко или индиректно тези дегенеративни промени са свързани с дефицити на кръвоснабдяването, следователно приемът на кавинтон може да облекчи симптоматиката и да забави процесите, които при неглижиране могат да доведат до слепота.
  4. Други: Болестни проблеми, при които кавинтон може да е полезно средство, са също тромбозите на малките кръвоносни съдове и емболиите, запушванията на кръвоносни съдове. Подобни събития в зоната на зрителния апарат водят до смущения, които могат да се изчистват постепенно чрез режим и комплексна терапия с участието на нашия медикамент.  
Отоларингология

Възможно е някои смущения като шум в ушите и световъртеж да са причинени от патологии на кръвоснабдяването в главния мозък. Не по-малка е вероятността такива симптоми да се свържат с промени в слуховия апарат и по-точно с нарушено снабдяване с кръв на средното и вътрешното ухо. Съдовите нарушения в зоната могат да причинят отслабване на слуха, но същото може да се случи и поради прием на някои медикаменти или претоварване в шумова среда. Други причини са известният синдром на Мениер, неврити и нарушена функция на вестибуларния апарат. Когато патологиите са свързани с влошено кръвообращение, терапията с кавинтон може да е от полза и да се овладеят неприятните състояния.

При климакс и менопауза
колко дълго може да се пие кавинтон форте
Кавинтон се приема продължително – поне три месеца за пълна проява на ефекта от терапията

Промените на хормоналния фон, хормоналният дисбаланс в този период от живота на една жена могат да имат различни проявления. Патологии и отклонения, свързани с вегетативно-съдови изменения, могат да обяснят симптоматика като главоболие, световъртеж, нервност, прекомерно потене и пр. Прибавяме лесна умора, нарушения в паметта и концентрацията. Приемът на кавинтон по лекарска препоръка може да облекчи част от характерната симптоматика, като например главоболие, безсъние и хипертония.

Против алкохолизъм, при махмурлук

Различни са мненията по въпроса – дали с кавинтон може по-бързо да се преодолее състоянието след алкохолно предозиране, иначе казано – махмурлук. В същото време е сигурно, че при едновременен прием има специфични рискове. Чрез кавинтон се разширяват кръвоносните съдове, оптимизира се мозъчното кръвообращение, което създава условия приетият в същото време алкохол по-бързо да атакува мозъчните клетки. По-кратко казано, при паралелен прием действието на алкохола се усилва, сърцето работи по-интензивно и това в някои случаи създава рискови за здравето ситуации.

Според някои потребители обаче приемът на кавинтон след препиване помага да се преодолеят неприятни симптоми като силно главоболие и гадене. Условието е в същото време да не се близва алкохол. Кавинтонът оптимизира кръвообращението и насища с кислород мозъчната тъкан, което води до облекчаване на тежките последици.

За деца и бебета

Пациентските листовки определят кавинтон като противопоказан в детска възраст. Въпреки това има и положителни отзиви за кавинтон като средство за профилактика на припадъци и гърчове при деца след травма на главата. Препоръчват се венозни вливания в доза 8-10 мг на килограм телесно тегло, веднъж в денонощие. Препаратът предварително се разрежда в 5-процентов разтвор от глюкоза. След 2-3 седмици на такава терапия се преминава към вътрешен прием. Дозата се изчислява индивидуално, тя е половин до един милиграм на килограм телесно тегло, веднъж дневно.

Форми на пазара, употреба, цена

На българския пазар медикаментът се предлага в основен вариант кавинтон, кавинтон форте – таблетки, и инжекционен разтвор в ампули.

Кавинтон от 5 мг

Тези таблетки са еквивалент на 5 мг винпоцетин от производителя “Гедеон Рихтер”. Препоръчва се прием в продължение на поне три месеца, за да се прояви максимално терапевтичният ефект. Трайни резултати се получават след прилагане в продължение на половин до една година. Прилага се при мозъчни циркулаторни нарушения, хронични съдови нарушения в зрителния апарат, при шум в ушите и симптоматика на Мениеров синдром, съдово-вегетативни симптоми на климакса и постменопаузата. Няма специфични ефекти в различните възрастови групи, понася се добре от пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания. приемът е по 1-2 таблетки три пъти дневно. Опаковка с 50 таблетки струва 12 лв

Кавинтон форте

Кавинтон форте е със съдържание 10 мг от активното вещество винпоцетин в таблетка. Продуктът се прилага в доза 3х1 таблетка дневно, след хранене. Формата не се използва за лечение на деца, бременни и кърмачки. Пациенти с ритъмни нарушения на сърдечната дейност подлежат на лекарски контрол по време на лечението. Цената за опаковка от 30 таблетки е 16.77 лв, а от 90 – 28.48 лв.

На ампули за инжекции

Инжекционният разтвор е наличен в ампули от 2 мл, в които съдържанието на кавинтон е 10 мг. Прилага се при остри състояния в описаните по-горе случаи, като се цели постигане на по-висока концентрация на активния компонент в кръвта. Въвежда се чрез капкова инфузия, бавно – до 80 капки в минута. Задължително е разреждането, при начална доза две ампули в 500 мл физиологичен разтвор. Никога не се инжектира мускулно или венозно без разреждане! Инфузионните вливания могат да продължат до две седмици, като дозата се определя индивидуално – но не повече от 5 ампули в разтвори дневно при тегло на пациента 70 кг.

Инфузионната форма се избягва при тежка прояви на хеморагичен инсулт, неглижирана аритмия, исхемична болест на сърцето в тежка форма.

Цената на този вариант е 14.66 лв за опаковка от 10 ампули по два милилитра.

Странични ефекти на кавинтон. Противопоказания

Следвайки инструкциите, не бива да се лекуваме с кавинтон или кавинтон форте в следните случаи:

  • Свръхчувствителност към винпоцетин;
  • Тежки форми на аритмия;
  • Исхемична болест на сърцето в тежка форма;
  • Остра фаза на хеморагичен инсулт;
  • Бременност или период на лактация/кърмене;
  • Възраст под 18 години – поради липса на данни от клинични изследвания;
  • Непоносимост на лактоза, при лечението с таблетки.
Безсъние, обща слабост

Възможно е централната нервна система да бъде засегната от странични ефекти, изразяващи се във влошено качество на съня – сънливост или безсъние, както и обща слабост, главоболие, световъртеж.

Флебит, тахикардия

Реакциите на сърдечно-съдовата система могат да са лабилност на артериалното налягане, усещане за топли вълни, зачервяване на ко, рязко намаляване на кръвното налягане, флебит, тахикардия, промени в сърдечния ритъм – регистрират се при електрокардиограма, екстрасистоли.

Киселини, гадене

Към страничните реакции отнасяме и смущенията при функциониране на стомашно-чревния тракт: гадене, пресъхване на устата, киселини и оригване. Някои пациенти споделят, че след прием на кавинтон имат пристъпи на силен глад.

Алергични реакции, изпотяване

При венозни вливания на кавинтон са регистрирани случаи на зачервяване на кожата и интензивно потене. Те се определят като алергични реакции; възможни са подобни прояви и при перорален прием, основно изразени в промени по кожата – сърбеж, зачервяване и обриви, включително копривна треска.

Може ли кавинтон и алкохол

Съчетаването на кавинтон и алкохол е категорично неуместно заради риска от тежки последици, особено при пациенти със сърдечни заболявания. Въпросът “може ли” възниква спонтанно при необходимостта кавинтон да се приема продължително време. Както вече споменахме, приемът на кавинтон разширява кръвоносните съдове и оптимизира кръвообращението. При паралелен прием на алкохол тази активност увлича и спирта, т.е. алкохолът достига до мозъчните клетки бързо и упражнява всичките си ефекти безпрепятствено.

Особени указания при употреба

Таблетките кавинтон и кавинтон форте съдържат лактоза. Ако пациентът, който се лекува с този медикамент има свръхчувствителност към лактоза, трябва да има предвид, че в една таблетка се съдържа 41.5 мг лактозен монохидрат.

Инфузионният разтвор от лекарството пък е със сорбитол, което при наличието на захарен диабет изисква системен контрол върху стойностите на кръвната захар.

При непоносимост към фруктоза не се препоръчва прилагането на концентрирани форми кавинтон.

Ако кавинтон се използва за лечение на прясно прекаран хеморагичен инсулт, това може да стане приблизително седмица след събитието, не по-рано.

Кавинтон може да повлияе психомоторните реакции; това е важно за пациентите, чиято работа изисква концентрация на вниманието. Съчетаването на трудова заетост и терапия е индивидуално, внимателно следва да се избира дозировката и да се следи за страничните ефекти и възможните произтичащи от тях рискове.

Условия за съхранение и срок на годност

Медикаментът трябва да се съхранява на недостъпно за деца място, при температура 15-30 градуса. Срокът на годност за таблетките кавинтон от 5 мг и за инфузионния разтвор е пет години, а за таблетките кавинтон форте от 10 мг – три години.

Дайте мнение и Вие тук!

Мнения

Мненията за кавинтон, мотивирани от практическото приложение на лекарството, като цяло са положителни. Пациенти признават във форумите, че терапията им с продукта продължава примерно пет години – вземат хапчетата всеки ден по два пъти, и нямат никакви проблеми със странични ефекти.

Интересното е това, че по фармакологична характеристика лекарството е противопоказано за лечение на деца. Има обаче регистрирани случаи, когато то се използва дори за бебета с благоприятен резултат. Така например на двумесечно бебе с енцефалопатия – резултат от родова травма, е бил препръчан точно този медикамент, и още след първата седмица мъникът започнал да се успокоява, престанал да крещи и сънят му се нормализирал.

Лекарите също са с положително мнение, отчитайки широкия спектър на действие на продукта при неврологични, офталмологични и слухови нарушения с различна причина. Като цяло наблягат в оценките си на оптимизираната микроциркулация на кръвта и подобреното хранене на мозъчната тъкан в засегнатите от исхемичен инсулт зони. Същевременно специалистите подчертават, че лекарството следва да се изписва не по симптоми, а по резултатите от диагностичните изследвания.

Ако обобщим плюсовете на кавинтон, ще споменем способността му да се справя с множество циркулационни нарушения и проблеми с централната нервна система. Има разнообразие на формите, цената е достъпна, осезаем ефект има още в края на първата седмица.

Последното за някои потребители е минус, тъй като разчитат на светкавичен ефект. Други минуси са страничните ефекти, които не са описани и които се проявяват индивидуално. Според някои пациенти ефектът от лечението се проявява едва след окончателното му приключване, т.е. след прекратяването на приема – след месеци.

Ето и едно мнение, което получихме като коментар в нашия форум и помолихме автора му да ни изпрати своя снимка. Пишете ни и вие какво мислите за Кавинтон, като оставите мнението си ТУК!

Кавинтон е супер, но не спря шума
Анчо Вълев, мнение за Кавинтон
Анчо Вълев

Кавинтон ми се отразяваше идеално на паметта и трезвото, будно мислене. Но на шумовете в главата не повлия ни най-малко. Затова реших да го “усиля” малко с билков чай специално против шум в ушите – Демир бозан. Купих обаче от евтиния и той не ми свърши работа. Само си хвърлих парите. После взех от истинския, който е от 43 лева. Пих го 3 месеца по 3 пъти на ден. Сега не ми трябва ни Кавинтон, ни Бетасерк, нито на баба им хвърчилото! Вече се оправям само с билки и нищо друго не ми трябва!

Анчо Вълев, Пазарджик

Лекарствени взаимодействия, заместители

Фармакологичната характеристика на медикамента съдържа предупреждението, че при паралелен прием на кавинтон и алфа метилдопа хипотензивният ефект се усилва.

Инфузионният разтвор кавинтон и хепаринът са несъвместими химически, затова смесването им за венозно вливане е недопустимо. Не се допуска и прилагането на комбинирани инфузионни разтвори, в които участват аминокиселини.

Кавинтон или Пирамем?

Кавинтон или Пирамем?Много хора, предимно студенти, си купуват Пирамем на своя собствена глава и без лекарство предписание, с цел да се готвят по-добре за изпити. Взимат го уж еднократно, но резултатите им харесват и започват да се запасяват с него, уж с цел да станат по-умни. Снабдяват се отнякъде с таблитки от по 400 и дори 800 милиграма и така увеличават производителността си, работят по цяла нощ и не спят.

Подобно е и действието на Кавинтон, който повишава резултативността на мозъка. Но той не е толкова добър за засилване на паметта, колкото е за конкретни заболявания, свързани с оросяването на мозъка и оправянето на кръвообращението в него. Той потиска психичните симптоми, а също и тези от неврологията и е повече насочен към проблами с очите и ушите. Кавинтонът донякъде компенсира някои от страничните ефекти на Пирамема, но засилва други.

Например Пирамемът не успокоява по никакъв начин нервите и когато човек е недоспал, благодарение на лекарството, той може да стане и агресивен. Няма как недоспиването да не се отрази на характера му. Затова всички хора, които са по-големи от 30-40 години знаят, че сънят е нещо безценно и незаменимо. Дори и да си вземете един изпит с помощта на Пирамем, после пак ще трябва да си отспите и да наваксате. Спането не е загубено време. А пиенето на лекарства влошава допълнително ефекта от недоспиването и може да наруши трайно психиката ви и да ви доведе до частична характеропатия.

Винпоцетин на таблетки (Vinpocetinum)

Винпоцетин и кавинтон според сравнителната характеристика са идентични. Все пак кавинтон е определен като предпочитан продукт, тъй като е с по-добро пречистване от алкалоиди. Цените на двата медикамента са еднакви.

Билката зимзелен (Vinca minor), съдържаща винпоцетин

Зимзелен е лековито растение, в чиято надземна част – стебло и листа, се съдържат около 30 алкалоида. Преобладава един от тях, винкамин, който има способността да намалява артериалното налягане; разширява мозъчните кръвоносни съдове, на чиито спазми нерядко се дължи упоритото главоболие. Успокоява нервната системсред полезните компоненти в растението трябва да се споменат още флавоноидите рутин, робинин и кемпферол; хлорогенова и урзолова киселина; дъбилни вещества.

За регулиране на леко повишено кръвно налягане помага следната отвара от зимзелен: една чаена лъжичка суха билка се вари 20 минути с 250 мл вода. Прецежда се и се изпива на три пъти в рамките на един ден (pharmacy-bg.com).

Кавинтон или Вицетин?

Лекарите често сменят Кавинтон с Вицетин, макар че те в основата си са едно и също лекарствено вещество. По цената се различават определено. Но има и друга разлика. Едното е марка, а другото е родово. Тоест Вицетинът е самото генерично вещество винпоцетин, а Кавинтонът е марката. По принцип марковите лекарства винаги действат по-добре, особено ако са от местен производител. Такова е разбирането на фармацевтите. Като цяло марките държат повече на имиджа си. Но и Вицетинът има качества, които се проявяват в отделни случаи. Когато едното лекарство не действа достатъчно добре, го сменят с другото. Индивидуално се преценява, защото се оказва, че за един човек може Вицетинът да е по-добър от Кавинтон, а за друг да е иначе.

Кавинтон или ноотропил?

Активен компонент в ноотропила е веществото пирацетам. Действието и предназначението му е малко по-различно, но често се прилага в комбинация с кавинтон за болестни състояния, свързани с кръвообращението. Подпомага възстановяването след мозъчни увреждания от типа на хипоксия и интоксикации, при увреждания на познавателните способности и паметта поради съдови увреждания. При възрастни е препоръчвано в няколко типа диагнози с уговорката, че не е психостимулант и няма успокояващ ефект. При деца е приложимо  под лекарски контрол в случаи на дислексия.

Ноотропил 1200, 800 или Пирацетам? Мнения за сироп и ампули

Фезам или кавинтон?

Фезам е друг медикамент с активна съставка пирацетам. Определян е като периферно съдоразширяващо средство. Подходящо при поддържаща терапия за пациенти с атеросклероза, хипертония, както и при състояния след инсулт. Може да се прилага в случаи на енцефалопатии, свързани с травми при засегнато кръвоснабдяване на отделни мозъчни зони.

Медикаментът има и психостимулиращ ефект. Не е подходящ за лечение след хеморагичен инсулт.

Пирацетам или кавинтон?

Изборът е както при медикамента ноотропил; приложението е в случаи на мозъчни увреждания след травма, инсулт или склеротични промени в мозъчните съдове. Поради кислороден глад се блокират или изпълняват непълноценно функции, свързани с паметта и концентрацията.

Кавинтон или бетасерк

Бетасерк  обикновено е препоръчван при заболяване, известно като сидром на Мениер или Мениерова боласт. Характерно е с мъчителни пристъпи на световъртеж, гадене и повръщане, шум в ушите, нарушено равновесие. Бетасерк неутрализира тези симптоми чрез подобряване на кръвоснабдяването в зоната на средното ухо/ вестибуларния апарат Фармакологичната справка отчита, че механизмът на това въздействие не е точно проследен, но като резултат напомня действието на кавинтон. Въпрос на лекарска преценка е кой от двата медикамента да бъде избран в конкретния случай.

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Хипотензивен ефект, ако се взема с α-метилдопа

При едновременно въвеждане на кавинтон и алфа-метилдопа (ериназе) е възможно да се усили хипотензивния ефект на кавинтон. Това налага постоянен мониторинг върху показателите на пациента, който приема паралелно двата продукта. Метилдопа е медикамент за контрол върху високото кръвно налягане; действието му засяга кондицията на кръвоносните съдове, като намалява периферното съдово съпротивление.

Кавинтон и хепарин не се смесват

В някои случаи е необходимо прилагането на комплекс от медикаменти и трябва да се държи сметка за възможното им съвместяване без негативни последици. Така например антикоагулантът хепарин е съвместим с кавинтон под формата на инфузионен разтвор, но двата медикамента не трябва да се въвеждат едновременно, т.е. да се смесват в една спринцовка поради химическа несъвместимост. В такива случаи се организира съпътстващо лечение с антикоагуланта.

Кавинтон или гинко билоба?

От двата продукта се очаква сходен ефект, що се отнася до мозъчното оросяване и подобряване на церебралното кръвообращение. Разбира се, ясна е разликата: кавинтон е синтетичен продукт, докато при гинко билоба имаме биоактивен продукт от натурален произход. По принцип средствата на билкова основа действат по-бавно и с натрупване, но страничните им ефекти са по-слабо изразени. Може би практиката е в лечебните програми да се залага на кавинтон, а гинко билоба да се приема като профилактично средство.

Кавинтон или цинаризин?

Цинаризин има специфично приложение при изразена симптоматика на болестта на Мениер, кинетоза или болест на пътуването – прилошаване, гадене и повръщане; при дразнения на вестибуларния апарат, изразени в световъртеж, нарушено равновесие, шум в ушите. Медикаментът действа, като потиска спазмите на кръвоносните съдове в уязвимата зона, и подобрява циркулацията на кръвта в малките съдове. Този медикамент по-скоро е за краткотрайно приложение, докато кавинтон върши работа при подобни симптоми и може да се приема продължително.

Източници и информация на руски език: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте, Кавинтон Форте за какво се използва?

Луцетам, танакан

Луцетам е ноотропно лекарствено средство, неговата активна съставка е пирацетам. Един от ефектите на медикамента е подобряването на мозъчното кръвообращение. Прилага се при състояния с влошено оросяване, при последици от мозъчно-съдови инциденти, проявени увреди като афазия, а при деца – дислексия. Продуктът не е подходящ при мозъчни кръвоизливи, бременност и кърмене, алергии към съставките, бъбречна недостатъчност.

Танакан е продукт с активна съставка – гинко билоба под формата на сух екстракт. Приема се три пъти дневно по една таблетка; препоръчван при смущения на зрението и слуха с вероятна причина – исхемични уврди на мозъка; влошено кръвоснабдяване на долните крайници с последващи крампи и затруднения в ходенето. При негативни промени на мозъчната дейност – памет и концентрация, Алцхаймер, мозъчна хипоксия.

Кавинтон и аминокиселини не се съчетават

Кавинтон не е съвместим с аминокиселини в инфузионни разтвори, т.е. не се прилага паралелно с разтвори за венозни вливания, които съдържат аминокиселини.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекът прополис се ползва с голям успех при лечение на шум в ушите

Излекувах се от шум в ушите с капки и чай

Кои са най-добрите капки за шум в ушите. Как да си приготвим домашно капки от …

4 Мнения

  1. Калина Карданова

    Страхотен препарат, пия го от половин година заради шум в ушите, на шума не повлия, но такава бистрота на ума от години не съм имала…Хипер доволна съм.,..

  2. Роската

    Здравейте. Бих искал да попитам може ли да се приема кавинтон с рамиприл?

  3. Ивелина

    Здравейте, кога отшумяват нежеланите реакции след употреба на кавинтон ампули?

    • Румен Янков

      Нежеланите реакции след употреба на кавинтон ампули обикновено са леки и отшумяват в рамките на няколко дни. Най-честите нежелани реакции са:
      Замайване
      Главоболие
      Слабост
      Гадене
      Сухота в устата
      Ако имате някакви притеснения относно нежеланите реакции, които изпитвате, е важно да се консултирате с Вашия лекар.
      В някои случаи нежеланите реакции могат да бъдат по-сериозни и да изискват медицинска помощ. Ако изпитвате следните нежелани реакции, незабавно се свържете с Вашия лекар:
      Алергична реакция (затруднено дишане, оток на лицето, устните, езика или гърлото)
      Понижаване на кръвното налягане (замайване, припадък)
      Сърдечни проблеми (неравномерна сърдечна честота, болка в гърдите)
      В повечето случаи нежеланите реакции отшумяват след спиране на лечението с кавинтон ампули. Ако нежеланите реакции продължават или се влошат, Вашият лекар може да препоръча намаляване на дозата или спиране на лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *