Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?
Как се взема Тритико 75 за сън? Форум и странични ефекти.

Мнения за Тритико 75. За сън. Странични ефекти, форум

Схема за спиране на Тритико 75. Странични ефекти, форум. Напълнява ли се от Тритико? Мнения. Как се ползва Тритико за сън?

Тритико: при лечение на алкохолна зависимост, нервни разстройства с резки промени на настроението лекарят може да препоръча Тритико. Той е антидепресант, който овлавяда и понижава нивата на тревожност и озлобление.

Пациентите, лекувани с Тритико, могат да разчитат на отслабена тяга към спиртните напитки. Освен това препаратът овладява психосоматичните и неврологични симптоми на депресията.

Тразодон хидрохлорид Тритико
РазновидностПараметри
Тритико АС – 75 мгстандартни таблети със 75 мг активно в-во, в кутии по 30 бр.
Тритико АС – 150 мгстандартни таблети със 150 мг активно в-во, в кутии по 20 бр.
Тритико XR – 150 мгудължено освобождава 150 мг активно в-во, в кутии по 30 бр.
Тритико XR – 300 мгудължено освобождава 300 мг активно в-во, в кутии по 30 бр.

Как се ползва Тритико за сън?

Тритико се прилага в подходяща дозировка при проблеми с качеството на съня. Тъй като медикаментът има седативен, отпускащ ефект, се акцентира върху вечерния прием на основната част от дневната доза.

Можем да очакваме положителен ефект като бързо заспиване, дълбок и без прекъсвания сън, “наспиване” и събуждане сутрин с усещането за отпочиналост.

тритико мнения
Хроничната умора се преодолява с помощта на Тритико и подобни на действието му препарати

Таблетките дават добър резултат при безсъние, предизвикано от депресии. В този случай сънят става по-продължителен и спокоен.

Защо Тразодон често се изписва от психиатрите за лечение на нарушения на съня, въпреки че като антидепресант той е показан за терапия на депресии, а не на безсъние?

Изследвано е влиянието на традозон върху структурите на съня при болни от депресия и страдащи от безсъние по други причини.

  • В началото на лечението се наблюдава ефект, подобен на сънотворно: увеличава се продължителността на съня като цяло и конкретно – втората фаза на съня. Съкращава се латентната фаза на съня и нощните събуждания.
  • Продължителното лечение с традозон увеличава периода на делта съня и латентния стадий REM (Mouret, 1988). Аналогични резултати се отбелязват при депресия с клинично значимо безсъние. Пациентите подобряват ефективността на съня си и изцяло нормализират структурата на съня в заключителния етап от лечението на Тритико.

Според друго изследване (Van Bemmel, 1992) болни с депресия, приемащи по 100 мг традозон през нощта, променят съня си по следния начин: повишава се ефективността на съня, общото време и общия период на съня, продължителността на бавния сън (SWS). Намалява бодърстването нощно време и в утринните часове.

В резултат болните с депресия стават по-работоспособни дневно време, положително се повлиява общото им функционално състояние, подобряват се дългосрочните прогрози за лечението (Thase, 1999).

Съдържание:

“Фигурин

Тразодон е ефективно лекарство за болни, страдащи от безсъние, което е предизвикано от стимулиращи антидепресанти. (Nierenberg, 1994; Kaynak, 2004).

Още в текста: Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150? Какъв механизъм на действие има? Как се взема за сън? Форум и странични ефекти. Заместители: Деанксит, Ремирта, Инсидон, Ципралекс. Схема за спиране

Може да се приема продължително, като това не причинява привикване или увеличаване на килограмите. Още приложения ще намерите по-долу.

Мнения за Тритико

Вижте мнения за Тритико и оставете и вие своя отзив за него ТУК в нашия форум или директно по-долу във формата за коментари!

Антидепресант от ново поколение + добро сънотворно: в тази посока са насочени множество отзиви на пациенти, които са споделени във форумите и социалните мрежи.

Някои болни споделят как са го използвали като сънотворно – изписано от невролог или психолог. Обичайната доза, която се дава (според отзивите), е 50 мг преди съня или 1/3 таблетка. Дадената доза не трябва самоволно да се променя.

Относно основната функция на лекарството също отзивите са предимно положителни: добър антидепресант, отличен ефект, недостатък: високата цена.

Негативните отзиви са свързани главно с проявените допълнителни явления. Някои болни споделят, че при лечение с традозон се чувстват като разбити. Споделя се за ужасна слабост и главоболие, гадене, изчезване на апетита, умора на очите.

За баланс ще отбележим, че други пациенти добре понасят лекарството. Налага се мнението, че реакциите зависят от това доколко добре е подбрана дозата.

Кой заместител на Тритико е добър?

По преценка на лекаря вместо Тритико може да се предпочете друг медикамент с антидепресивно действие. Това лекарство ще бъде с различно активно вещество, защото Тритико е единственото регистрирано с традозон на нашия пазар – няма аналози,.

Но Тритико има множество заместители, които дават подобен ефект посредством различна лечебна съставка. Ще прегледаме някои наименования.

Ремирта

Ремирта представлява антидепресант с активна съставка миртазапин. 

Миртазипин има смесено норадреналин- и серотонинпозитивно действие + умерен антихистаминен ефект. Психотропната му активност е умерена, със седативен компонент.

Показан за лечение на тревожна депресия с различна степен на тежест. Ефикасен при непсихотични тревожни депресии. По ефективност не отстъпва на амитриптилин и други антидепресанти. Добър резултат се отбелязва при рекурентно разстройство.

Средните терапевтични дози за възрастен са 15 – 45 мг дневно. Достатъчен е еднократен прием, най-добре вечер. Добре се понася от болни в старческа възраст.

От страничните явления се отбелязват дневна сънливост, сухота в устата, рядко нарастване на апетита и теглото.

Противопоказан при проблемни бъбреци, след зачеване и при лактация.

Както Тритико, и това лекарство не се дава на деца и подрастващи под 18 години. При пациенти под тази възрастова граница приемът на продукта може да провокира мисли или планове за самоубийство, агресивност, състояния с гняв.

Не бива да се приема едновременно с други антидепресанти, някои антибиотици, антикоагуланти. Не се съчетава с инхибитори на моноаминоксидазата. Вижте и ТОВА: Странични ефекти от Ремирта и мнения за антидепресанта.

Деанксит. Золофт. Неолексан

Деанксит: активните компоненти са флупентиксол и мелитрацен. Лекарството се използва при депресия, потиснато настроение, тревожност и апатия. Не се използва при пациенти, преживели инфаркт, с нарушения на сърдечния ритъм или алергии към съставка на деанксит. Под условие е прилагането му при диабетици, пациенти с чернодробни проблеми или с органичен мозъчен проблем. Още ТУК: Подробен материал за предпочитания Деанксит!

Золофт: таблетките на този антидепресант са от 50 или 100 мг. Активната му съставка е сертралин, познат селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин. Освен при депресии и тревожни разстройства за възрастни, медикаментът се прилага за лечение на обсесивно-компулсивни разстройсттва при деца над 6 години и подрастващи. Цялото лечение със Золофт трябва да бъде контролирано от специалист; важна е фазата на прекратяване – следва да се прави постепенно и плавно, за да не се проявят болезнено симптомите на отнемане.

Неолексан е с активна съставка 5-хидрокситриптофан; има таблетки по 50, 100 и 150 мг. Приемът на този продукт повишава нивата на серотонин в мозъка – това помага при депресия и тревожност, безсъние, мигрена и главоболие, фибромиалгия, при терапии срещу затлъстяване. Препоръчва се при желание за отказ от вредни навици като алкохолизъм и тютюнопушене. Медикаментът не е подходящ за бременни и за деца под 12 години.

Анафранил. Лексотан. Флуанксол

Анафранил: антидепресант, таблетки по 10 или 25 г; активен компонент – кломипрамин хидрохлорид. Трицикличен антидепресант, подходящ при депресии и тревожност, панически разстройства, хронични болки и фобии, нощно напикаване при деца. Задължително се отчитат фактори като възраст, общо здравословно състояние и хронични заболявания, алергия към компоненти и пр. несъвместим с бременност и кърмене.

Лексотан: популярен антидепресант, считан за лек и безобиден. Използва се срещу тревожност, предназначен за краткотрайна употреба. Терапията, включително фазата на спиране, не бива да продължава повече от 12 седмици. Не се прилага за лечение на деца под 12 години. Има доста странични ефекти; необходим лекарски контрол.

Флуанксол: таблетки по о.25 или 0.5 мг, или инжекционен разтвор по 1 или 2 мл (мускулно). Медикаментът е антипсихотик/ невролептик. Приемът му променя химията на мозъчните процеси по начин, който съдейства да се преодолеят различни психози; препоръчван при шизофрения.

Клонарекс. Ривотрил

Клонарекс: таблетки или капки. Принадлежи към групата на бензодиазепините. Основното му предназначение е лечението на епилепсия; разрежда припадъците и съдейства за по-лекото им преживяване. Лекува възрастни и деца, включително кърмачета, само по лекарско предписание и под контрол.

тритико за сън
Специалност на Тритико са депресиите и тревожността. Но класът на антидепресантите е наистина обширен

Ривотрил: познати са таблетки по половин и по два милиграма. Медикамент от групата диазепини, ефикасен при овладяване на гърчове. Също е антиепилептик, със специфичен режим на прием и при евентуално прекратяване на приема.

Ципралекс. Тритико и Ксанакс

Ципралекс: есциталопрам е вид антидепресант. Определят го като селективен инхибитор на обратното серотониново захващане. Ролята му е да поддържа достатъчно високи нива на серотонин в мозъка – така че да се преодоляват депресивни болестни състояния. Не се препоръчва под 18 години. Има добре описани странични ефекти като алергични реакции, т.н. серотонинов синдром – с температура, превъзбуда, схващане на мускулите, треперене; припадъци, отклонения във функциите на черния дроб и пр.

Комбинацията Тритико + Ксанакс се коментира от пациенти с тревожни разстройства; очевидно това може да е едно от съчетанията на медикаменти с обща посока на въздействие. Единствено лекар може да препоръчва комбинации с точно дозиране, като отчита възможните странични ефекти.

Начин на приемане. Дозировка

Тритико се приема се перорално, половин час преди или два часа след хранене. Таблетките трябва да се гълтат цели, с повече вода.

Дозиране при възрастни:

  • първоначално се препоръчва прием на 100 мг веднъж дневно, вечер преди сън;
  • четвъртия ден от началото на лечението дозата може да се увеличи на 150 мг;
  • максимален ефект дава доза от 300 мг. Тя се увеличава по 50 мг плавно, през определени периоди от време;
  • дневна доза от 150 мг се разделя на два приема: около обяд и вечер;
  • максималната дневна доза при домашно и амбулаторно лечение е 450 мг, в болнични условия – до 600.

При деца над 6 години и подрастващи не се препоръчва терапия с този медикамент, но е допустима. Дозата се изчислява в зависимост от теглото – 2 мг на килограм; лечението е под стриктен лекарски контрол. Цялата дневна доза се разпределя на два или три приема.

Спиране на Тритико

Тритико не създава зависимост, но рязкото спиране на приема не е допустимо!

Това е така, защото прекратяването води до бързо намаляване на серотонина в кръвта. Централната нервна с-ма реагира на такова намаление като на патологичен срив, а не като на физиологичен отказ от серотонинов допинг.

Пациентът следва да започне под лекарски контрол постепенно намаляване на дневните дози. Плавната редукция предполага корекция на количеството на всеки три седмици.

Точната схема се определя от специалист и се контролира от него. В същността си тя повтаря начина, по който е била увеличава дозата при старта на терапията – само че в обратен ред.

Предозиране

Приемът на по-високи от определените дози причинява симптоми като гадене и повръщане, понижаване на кръвното налягане, замайване и световъртеж, припадъци. Не са изключени състояния с тахикардия, схващане на крайници, дихателни затруднения.

При подобни реакции приемът се прекратява; необходимо е да се потърси медицинска помощ.

Специфичен антидот за Тритико няма – провежда се лечение съгласно симптоматиката, например при рязко падане на кръвното се предприемат мерки за нормализирането му.

Продукти на пазара, цена, употреба

Аптечният пазар у нас предлага Тритико AC и Тритико XR, като всяка от тях е с по две дозировки (75 – 150/ 150 – 300 мг).

тритико странични ефекти форум
Това са стандартните таблетки, те са и по-евтини от тези с удължено освобождаване
Тритико АС на таблетки от 75 мг

Тази форма е подходяща за лечение на депресивни състояния с или без признаци на тревожност. Възможно е да се изпише 1/2 или 1/3 от таблетката, когато се ползва за отрегулиране на съня.

Продуктът изисква внимание при паралелен прием с други лекарства; например при съвместяване със сънотворни трябва да се изчисляват по-ниски дози.

Цената на Тритико АС 75 мг е 14.12 лв за опаковка от 30 таблетки.

Тритико АС на таблетки от 150 мг

150 мг е обичайна доза за дълготрайно лечение, когато не е предвидено удължаване на освобождаването на активната съставка. До това количество се стига постепенно, ето защо се произвеждат и хапчета със наполовина по-малко лекарство – 75 мг.

Дайте мнение и Вие тук!

Този продукт е на цена 19.20 лв за опаковка от 30 таблетки по 150 мг.

Тритико XR на таблетки от 150 мг

Удълженото освобождаване (виждаме го в индекса XR) дава възможност да се приеме по-голяма доза наведнъж, тоест да се разредят дневните приеми. Затова тези таблетки дават по-голямо количество от лечебното вещество – за да се приеме на 1 или 2 пъти, а не за да се приема повече лекарство.

XP-вариантът на Тритико облекчава пациента, когато той се лекува продължително и максималните дози.

Тритико XR на таблетки от 300 мг

Ето и най-голямата дозировка на Тритико. Направена е за пациенти, които вземат високи дози от продукта. Терапията се започва с таблетки XR от 150 мг и плавно да се увеличава приемът по схема, препоръчана от лекуващия.

“Голямото ” Тритико има и специфична употреба за хоспитализирани пациенти. Две такива таблетки представляват максимално допустимата дозировка, но забележете – само за болнично лечение.

Нормално максимумът е 450 мг или 1 таблетка + ½ таблетка.

В този вариант медикаментът е категорично само за възрастни.

Този продукт е на цена 36.55 лв за опаковка от 30 таблетки по 300 мг.

Странични ефекти от Тритико

При лечението с Тритико са възможни странични ефекти, някои от които са преходни и се редуцират след началната фаза на терапията.

Реакциите са основно от страна на централната нервна и сърдечно-съдовата система – световъртеж, главоболие, сънливост, нарушена координация на движенията, срив на кръвното налягане и пр.

Понякога негативните ефекти засягат функции на кръвотворенето, налице са и прояви като зрителни проблеми, прилошаване и пр.

Нежелано главоболие

Главоболието е един от често съобщаваните странични ефекти от приема на Тритико. То се проявява при високи дози и при корекция със завишаване на дневната доза.

Подобни смущения са налице и при рязкото намаляване на приема с цел отказване – тогава по-скоро главоболието е един вид проява на синдрома на отнемане.

Предупреждения и предпазни мерки
тритико 75, мнения, странични ефекти, схема за спиране
Това са таблетките, които освобождават лекарството постепенно и действат по-дълго време

Пациентите със суицидални мисли трябва да са под лекарски контрол. Такова състояние може да е продължително, обикновено то се проявява в началния етап от лечението с Тритико. Особено податливи на подобни състояния са пациентите на възраст под 24-25 години.

Медикаментът може също така да предизвика рязка промяна на артериалното налягане – към понижаване или повишаване. Това изисква също стриктен контрол, особено ако пациентът е преживял инфаркт или е с атриовентрикуларна блокада и ритъмни нарушения.

Ако по време на лечението се проявят симптоми на маниакално-депресивна психоза, терапията с Тритико трябва да се прекрати. Специално условие изисква при пациенти с епилепсия да не се правят резки корекции на приеманите дози.

Противопоказания. При деца

Тритико не е подходящ за лечението на пациенти с непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция и сукрозо-изомалтозен дефицит.

За бременни? Според пациентската листовка този медикамент е противопоказан при бременност, кърмене и за деца под 18 години. Но други медицински източници споменават забрана за прием през първия триместър от бременността, но допускането му (в краен случай!!!) през втори и трети триместър, краткосрочно.

Разнобой има и по отношение прилагането при деца. В руски аптечни сайтове Тритико е забранен под 6-годишна възраст, но допустим над тази възраст при дневна доза от 2 мг на килограм телесно тегло. В българската листовка Тритико е забранен под 18 години.

Тритико и алкохол

Употребата на алкохол по време на лечението с Тритико не се препоръчва – натоварва черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система. Увеличава се рискът от аритмия и други смущения на сърдечните функции. Особено опасно е тен е за преживели инфаркт на миокарда.

Взаимодействие с жълт кантарион

Специалистите препоръчват да се избягва съчетаването на Тритико с продукти, които съдържат екстракти от жълт кантарион. Доказано е, че това увеличава риска от проява на страничните ефекти от антидепресанта.

Тритико и психоза

Психозата и по-точно маниакално-депресивната психоза е възможна проява на реакция от страна на организма при лечение с Тритико. Ако симптоми на такова състояние се проявят в процеса на лечението, то трябва да се прекрати.

Кърмене и бременност

Въпреки уверенията на специалистите, че този антидепресант е лек и с малко странични ефекти, прилагането му по време на бременност или от кърмещи майки не се адмирира. Необходима е внимателна преценка на дневната доза и продължителността на приема.

Машини и шофиране

Възможни смущения от рода на замайване, забавяне на реакциите, промени в кръвното налягане – изобщо отклонения, които биха създали опасности при шофиране или при работа с тежки машини.

Лоши съчетания с лекарства

Паралелният прием на Тритико с други лекарства може да има неприятни и дори тежки последици. Ето защо е важно всяка комбинация да бъде добре обмислена и лекуващият да наблюдава терапията.

Тритико усилва ефекта от

  • миорелаксантите и някои анестетици, което означава прецизно дозиране или замяна с други лекарства;
  • барбитуратите и медикаменти, потискащи централната нервна система;
  • медикаментите за понижаване на артериалното налягане.

За продукти като клонидин има инхибиращ ефект. Възможно е при комбиниране с лекарства като дигоксин и фенитоин да е причина за по-високите им серумни нива в организма.

Вид антидепресант. Действие на Тритико

Тритико е една от възможностите за лечение на депресии: на онова психично разстройство, за което са характерни смущения в мисленето, срив на настроението и двигателни затруднения. Това е сериозна и опасна патология на психиката, която причинява потиснатост и пасивност на човека.

Тритико е търговско название на медикамента тразодон – антидепресант, производен на триазолопиридина. Препаратът действа срещу депресията, има също анксиолитичен (успокояващ) и седативен-сънотворен ефект.

Освен психичните симптоми на тревожните състояния – увеличена раздразнителност, страхове, нарушения на съня, Тритико блокира прогресията на депресивните състояния и неутрализира пряви като тахикардия, увеличено потене, учестено дишане, чести позиви за уриниране.

При пациенти с депресии лечението с Тритико постига нормализация на съня, подобряване на неговата дълбочина и продължителност. Освен това лекарството оптимизира либидото и повишава качеството на потентността.

Страдащите от алкохолна зависимост при терапия с този препарат стават по-индиферентни към спиртните напитки. Медикаментът е в състояние да неутрализира абстиненцията при спиране на алкохола, както и съпровождащите я депресивни разстройства.

По наблюдения на лекари, които прилагат това лекарство върху пациентите си, Тритико може да е алтернатива на бензодиазепините през възстановителния период и дори тази група може да се изключи от поддържащата терапия.

Съдържание: Trazodone hydrochloride (тразодон)

Активната съставка тразодонов хидрохлорид или само тразодон, въздейства избирателно върху определен вид серотонинови рецептори. Някои от тях блокира, с други си взаимодейства активно; освен това може да блокира обратното захващане на серотонина – механизъм, присъщ на голям брой антидепресанти.

Освен  тразодон, всяка таблетка съдържа помощните компоненти захароза, ловидон, карнаубски восък и магнезиев стеарат.

Употреба, дозировка, листовка, показания

Препаратът се усвоява добре в стомашно-чревния тракт. Не бива да се приема по време на хранене или непосредствено след това, тъй като това ще забави усвояването.

Активният компонент се метаболизира в черния дроб; 75% от метаболитите на разграждане се извеждат от организма през бъбреците. Пълното освобождаване от тях става за около 98 часа след приема.

При неправилно приложение медикаментът не само няма да свърши работа, но може да бъде и опасен.

При депресия

Обичайната практика при лечение на депресия е на пациента да се дават първоначално дози от 75 до 150 мг – веднъж дневно, само вечер. По описания по-горе ред и при необходимост тези дози могат да нарастват. Терапевтичният цикъл трябва да продължи поне един месец.

При тревожни състояния

При тревожни състояния или депресии с тревожност не са изключени мисли или опити за суицид – в първите 2-3 седмици от лечението, особено при по-младите пациенти. Такава опасност съществува и при въвеждането на по-високи дози.

При алкохолизъм

Тритико се препоръчва като част от комплексната терапия срещу алкохолизъм, която цели отслабване на влечението към спиртните напитки. При хроничните алкохолици се развиват симптоми на абстиненция в етапа на отказ – именно тогава Тритико може да нормализира емоционалния фон и да подобри настроението и готовността за преодоляване на зависимостта.

При нарушения в либидото

Тритико помага и при нарушения в потентността и либидото. Нещо много важно: с такава цел медикаментът може да се прилага само ако съответният пациент не страда същевременно от някакво депресивно разстройство. За възстановяване на либидото се препоръчва прием на дневна доза от 50 мг, а при импотентност дозата моде да е 200 мг и повече.

Булимия, анорексия

Булимия и анорексия са разстройства на хранителното поведение с психо-емоционална основа. Овладяването на психичния проблем – включително медикаментозно, също и с прием на продукти като Тритико , е условие за преодоляването и на назованите разстройства.

Хронична умора

Хроничната умора е състояние, което се поддържа в продължение на месеци: засегнатият човек страда от невъзможността да възстанови силите си чрез здрав сън; ако спи – събужда се уморен, извършването на каквито и да било дейности го натоварва, раздразнителен е, много неща в живота му изглеждат ненужни и негативни.

Специалисти разглеждат това състояние като тип неврастенично отклонение, което изисква терапия – и нашият медикамент Тритико е едно от решенията.

Фобии и натрапливи състояния

Този тип проблеми са свързани с депресивните състояния, различни типове тревожност и неврастении. Логично и оправдано е прилагането на Тритико за установяване на контрол и овладяване на тревожностите, като за лечението страдащият човек трябва да се обърне към специалист и да следва неговите препоръки.

Още информация и източници на английски: Добър ли е Тритико (Trazodone hydrochloride) за сън и как се взема? * Какви са страничните ефекти? * Тритико или Ксанакс? Какво е усещането?

Зависимост от бензодиазепинови препарати

Препаратът е ефективен и при терапия на депресивни разстройства у пациенти, които изпитват зависимост от производните на бензодиазепина. В периодите на ремисия Тритико може изцяло да замени бензодиазепините.

Бензодиазепиновата зависимост се лекува по специална схема. Отначало тези лекарства се редуцират с по ¼ или ½ таблетка и се компенсира с Тритико. Изменението на дозите се прави веднъж на три седмици – докато бензодиазепините се отменят напълно.

Когато пациентът остане само на Тритико, започва намаляването и на това лекарство, отново веднъж на три седмици.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01

Депресия, това е болест. Ето нейните симптоми и причини

♠ Какво е депресия и следродилна депресия? ♠ Как започва ♠ Основни симптоми на силна …

14 Мнения

  1. Zdraveite!priemam Tritiko-75 mg,zasega samo edno blister4e,kato vlizat i ve4erite sas privikvane-3 ve4eri po 1\3 , i 3 ve4eri po 2\3.imam nisko kravno ,zamaqnost,glavobolie,i parene na hranoprovoda.izpisan e za trevojnost,nedostig na vazduh,bezsanie.sanq v na4aloto se podobri,no posledi ve4eri pak ne se spi.ako ne se iz4eznat simptomite, koito opisah do mesec , moje li da go spra izvednaj.priemam i xanax po shema.blagodarq vi

  2. Мариана

    Лекар психиатър ми назначи Инсидон 1-0-1,Тритико 150мг. Х1/3 вечер,друг специалист (психиатър пак) каза в никакъв случай не се съчетават Инсидон с Тритико.Не зн кой от двамата да послушам.Сънят ми е зле.Моля за съвет

  3. Станимир

    Здравейте, моя роднина приема тритико от два месеца. От около един месец постоянно ѝ е лошо и няма апетит. Дали е от лекарството?

  4. Петър Големинов

    И аз имам добър опит, пил съм Тритико 75 и Тритико 150, но не трябва да хвалим антидепресантите, а да се стремим да се излекуваме и да приключим с тях. Аз успях!

  5. Не успях да разбера кое е по-силно тритико или Ремирта, в момента съм на Деанксит, струва ли си да сменя хапчетата?

    • Здравейте,пия ривотрил 3х0.25 мг.Не мога да спя.Мога ли вечер да пия тритико и колко?

  6. Нели Михова

    Страх ме е от спиране на тритико, но трябва, вече търся заместител, лекарят каза ще помислим. С депресията вече съм добре, но още ми трябва за сън.

  7. Тритикото не е лош вариант за сън. Според мен няма нежелателни ефекти. Но аз пиех по 150 вечер. Въпросът със спирането обаче заслужава внимание, за което психиатрите не са подготвени или не им се занимава. В американски форуми(българските са малко и неблагонадеждни поради малкото споделени мнения) се изтъква, че се сваля с 10% на няколко седмици. Сами се сещате, че няма как да се разцепи таблетката на още половинки. То може, но е разделена на три част. А за да стане 10% трябва 25 да се разцепи на половин. Аз почнах да слизам със стъпка на намаляване 25мг за период от месец. Проблем възниква след няколко седмици. Сънят се редуцира до 5-6 часа и така вече две седмици. Това ме навежда на мисълта, че слизане с още 25 може да влоши нещата. Да не говорим, че лекрят казваше да свалям 50 мг и да видим какво ще стане. Какво да стане? Ще е върне безсънието и ще каже Ми пий си ги пак по старому. Затова казвам, че нашите психиатри са слабо подготвени за излизане от лекарства и не могат да съдействат. Идеята сега ми е следната. Ще задържа сегашното количество до пролетта и увеличаването на деня, слънцето, спорт на открито, емоции и тогава ще продължа със стъпките за сваляне като плана е до края на лятото да изчистя организма. Паралелно с това приемане на добри добавки за сън, капсули с лавандула и други, мляко с куркума, без кафе и кофеин след 12 на обяд, търсене на положителни емоции. Според мен намаляването трябва да е и в такъв период, в който няма да ставаме рано за работа, т.е. лято. Психиатърът ми това не ми каза. Но ще видим. Успех в лечениетона всички. Между другото – църквата и четенето на Библията няма да навредят, а даже ще помогнат. Другите в каквото вярват, това да четат и спазват. Това решава вътрешното напрежение и излишни емоции, следствие на неправилно възпитание в детството и зададени грешни мисловни схеми

  8. За съжаление Маларт е много прав.
    Изключиително тежка зависимост има към Тритико коятто изпитвам и на свой гръб.
    А най-лошото е че по българските сайтове лъжат най-нагло, че лекарството не създава зависимост.
    В момента в който се намали дозата, реципрочно намалява и съня.
    От тази схема няма измъкване.
    Всеки който се закачи за това лекарство е добре да знае че се закачва каато за наркотик.
    И аз го намалявам на 75мг, но спщя по 3 часа, оето е ужасно.
    Ако гсо спра, то автоматически идва тотално безсъние.
    Нямаше кой да ми го каже това от началото.
    Лекаря каза, че спирането не представлява проблем.
    Замисляйки се, какъв им е интереса да ни лъжат?
    Може би редовно снасяне на кинти за консултации.

    УУспех на всички със спирането.
    Аз не намирам за сега формулата.

    • Здравейте, има една нова добавка Нервенол, след двуседмичен прием започах да намалявам Тритико от 150 и го спрях за 35 дена, като първите 2 седмици не ми се промени съня, но през деня изпадах в състояния на силен гняв от съвсем дребни неща. Като го спрях напълно първата нощ изобщо не можах да спя, но после започнах да пия Нервенол и преди лягане и сега спя дори по- добре и по- дулго с час, час и половина. Надявам се да помогна на някой с коментара ми. Успех на всички

  9. Започвам терапия с Тритико 75 и разбира се ме е страх от нежелани ефекти. А защо трябва да го спирате след като се чувствате добре с него и спите? Моя психотерапевт ми каза че може да се пие до живот. По важно е да си наспан през нощта и пълноценен през деня. Предвид противопоказанията в листовката за употреба на алкохол заедно с него, някой пробвал ли е какво се случва с чаша вино вечер?

    • Лекар.БГ

      Ако човек може да спи и без лекарства, по-добре е да ги спре. Дългата употреба на Тритико 75 и на което и да е друго лекарство повишава опасността от проявяване на непроявените допреди това странични ефекти. Алкохолът дава подобно въздействие на по-продължителния прием.

  10. Цветелина Велкова

    Здравейте! В момента приемам тритико 400 мг, но по схема от психиатъра ми трябва да го намяла до 150 мг, той ми каза следната схема 3 дни – 400 мг, 3 дни 350 мг, 3 дни- 300 мг, 3 дни – 250 мг, 3 дни – 200 мг, 3 дни – 150 мг. Въпросът ми е правилна ли е тази схема на спиране? Благодаря ви

    • Румен Янков

      Да, Цветелина, тази схема на спиране на Тритико е правилна. Тя е разработена от Световната здравна организация и е стандартна за повечето антидепресанти.
      Тритико е лекарство, което се използва за лечение на депресия, тревожност и други психични разстройства. То може да има редица странични ефекти, включително замаяност, сънливост, сухота в устата и главоболие. При спиране на лекарството тези странични ефекти могат да се влошат, ако се направи твърде бързо.
      За да се избегнат тези странични ефекти, е важно да се спира Тритико постепенно. Схемата, която ви е предписал психиатърът ви, е подходяща за повечето хора. Тя намалява дозата на лекарството с 50 милиграма на всеки три дни. Това дава на тялото ви време да се адаптира към по-ниската доза и да намали риска от странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *