вестибо и цинаризин, бетасерк 16, 24, мнения

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. Търсене на аналог или заместител: Вестибо и Цинаризин. Бетасерк или Вестибо? Странични ефекти.

Още в текста: Вестибо – какво е лекарството и кога се прилага. Вестибо при световъртеж, главоболие и проблеми със слуха. Форми; начин на прием, възможни странични ефекти. С какво можем да го заменим; аналози. Противопоказания и вреди

Вестибо е лекарство, чието действие се изразява в разширяване на кръвоносните съдове. Като цяло е предназначено за патологии на вестибуларния апарат. Взема се под формата на таблетки при световъртеж, главоболие, проблеми със слуха.

За какво се ползва вестибо и как се пие?

Вестибо съдържа активната съставка бетахистин – това е синтетичен аналог на естествения медиатол хистамин. Лекарството има съдоразширяващ ефект, освен това активира специфични рецептори и въздейства върху състоянието и функциите на вестибуларния апарат. Резултатът от действието на бетахистина непосредствено се отразява на вътрешното налягане и кръвоснабдяването във вътрешното ухо.

Пероралният прием на таблетки вестибо подобрява състоянието на пациенти, които страдат от световъртеж и шум в ушите. При хората, които се измъчват от отслабване на слуха, се чувства подобрение в тази посока. Подобреното локално кръвообращение оптимизира цялостно функционирането на вестибуларния апарат; подобрява се и кондицията на мозъчния кръвоток.

При световъртеж (виене на свят, вертиго)

Вертиго или световъртеж е неприятно състояние, при което засегнатият има чувството, че всичко около него се върти или усещането е за собствено въртене спрямо пространството. Тези усещания напомнят на онези, които изпитваме след продължителна игра на въртележка. Симптомът, особено ако се проявява често, сигнализира за сериозен здравословен проблем, обикновено свързан с вестибуларния апарат.

вестибо
При шум в ушите и световъртеж помага вестибо

За вестибуларния апарат говорим, когато коментираме координацията на човешкото тяло, положението му в пространството. Апаратът е нещо като команден център за система от рецептори, разположени из цялото тяло. Ако командният център не работи нормално,системата се разстройва и човекът изпитва различни симптоми от рода на световъртеж и гадене. Понякога паралелно с тях могат да се проявяват още и такива като слабост, висока температура, разстройство, болки в корема. В такъв случай приемът на таблетки вестибо може да постави нещата под контрол.

  • Вестибо е лекарство за дългосрочен прием; за траен терапевтичен резултат са необходими месеци с този медикамент. Дневната доза се определя индивидуално в зависимост от възрастта, килограмите, повлияването. Честотата на дневния прием също трябва да се определи в зависимост от пациентския профил; отреденото количество се взема на два до четири пъти, разпределено в равни дози.
При шийна остеохондроза

Шийната остеохондроза най-често е проблем на хората, водещи заседнал живот. При тях и най-малкото натоварване на гръбнака в зоната на шията/врата причинява стягане на прешлените в натоварената зона, в резултат на което дисковете притискат кръвоносни съдове и нерви. Това причинява виене на свят, главоболие, болки в ръцете, дори схващане на езика.

Шийната остеохондроза е едно от показанията за прием на вестибо. Задачата на медикамента е да подобри кръвообращението в зоната на шийните прешлени. За да има добър резултат обаче е необходима и физиотерапия – масажи и кинезитерапия, както и повече движение за предпазване от усложнения.

При шум в ушите

Шумът в ушите – тинитус, има различна природа и съответно различни решения на проблема. Неприятните усещания мотаг да са от елементарно естество – например натрупване на ушна кал, но могат да са и свързани с инфекция или с дегенеративни промени. Сред възможните обяснения са още различни заболявания в зоната на средното ухо, т.н. Мениеров синдром, приемът на някои медикаменти. Аневризма и тумор също са сред причините за тинитус.

Приложението на вестибо при подобни оплаквания има смисъл, ако проблемът е свързан с влошено кръвоснабдяване – така се очаква подобряване на симптоматиката заради способността на вестибо да разширява и отпуска кръвоносните съдове.

При главоболие

Защо ме боли главата? Това е въпрос, на който лекуващият следва да отговори, изследвайки пациент с такива оплаквания. Причината за главоболието следва да е ясна, преди да се предприеме лечение и преди да се реши дали вестибо може да помогне. За немалко хора без медицински познания спасението е в обезболяващите, но – разбира се – не това е решението при системно главоболие. От вестибо би имало полза, ако причината се неутрализира чрез разширяване на кръвоносните съдове и нормализиране налягането във вътрешното ухо. Много често главоболието се проявява заедно с виене на свят, гадене и заглъхване на ушите и комплексното въздействие на вестибо би могло да овладее цялата симптоматика.

При болест на Мениер

Най-общо казано, болестта на Мениер се свързва с увеличено количество на течността (ендолимфа) във вътрешното ухо. Причините за това се обясняват чрез различни теории, които тук няма да коментираме. Болестта се изразява в загуба или влошаване на слуха, виене на свят, шум в ушите, понякога главоболие и гадене. Вестибо е един от медикаментите в комплексното лечение при това заболяване; освен лекарствата се препоръчват безсолна диета и отдих в тиха и затъмнена стая.

вестибо
Първо трябва да се прецени дали проблемът е свързан със заболяване на вътрешното ухо
При загуба на слуха

Загубата на слуха – отслабване на слуха или пълно оглушаване, е една от проявите на описваните до момента болестни състояния. Възможно е в някои случаи да се касае за инфекция, за механично увреждане, за дегенеративни промени. Ролята на вестибо е да подобри състоянието чрез оптимизация на локалното кръвообращение. Би имало подобрение, ако проблемът е свързан с подобни дефицити. Най-често резултатът се усеща след двуседмичен прием на определената от лекуващия дневна доза.

Други приложения

Вестибо се използва също при комплексното лечение на енцефалопатия, която се развива след травми; при атеросклероза на мозъчните съдове; при доброкачествен световъртеж след хирургични интервенции.

Видове вестибо, цена и кога кое се взима?

Важно е да се помни, че изборът на един или друг вид таблетки вестибо зависи от лекарските препоръки – лекуващият ще определи дневна доза и режим, които пациентът не бива да променя самодейно. Болестните симптоми обикновено започват да затихват след двуседмична употреба, но най-често за траен резултат е необходим двумесечен прием. По принцип лекарството не се дава на деца и подрастващи под 18 години; възрастните понасят медикамента като цяло добре.

Вестибо от 16 мг

Изборът на една или друга разновидност – 8, 16 и 24 мг, зависи преди всичко от удобството за прием според дневната доза и режима. Така например при дневна доза от 24 мг в три приема удобен вариант са таблетките от 8 мг; една опаковка от 60 хапчета струва около 8 лв. Тъй като дневната норма обикновено варира в границите 24-48 мг, в други случаи може да се окаже по-добър вариантът с таблетки от 16 мг (цената е около 5 лв опаковката).

Вестибо от 24 мг

вестибо на таблетки 16, 24, мнения

Дозировката, както знаем, се определя в зависимост от това как пациентът понася медикамента, колко сериозно е заболяването му, но също е важно колко тежи, каква е възрастта му и има ли други заболявания. Възможно е в някои случаи на болния да е изписана максималната дневна доза от 48 мг; в този случай той може да се чувства най-добре, ако приема два пъти дневно по 24 мг. Медикаментът в опаковка от 60 таблетки по 24 мг може да се купи за около 10 лв.

Вреди и опасности

Като цяло този медикамент се понася добре, но понякога могат да възникнат странични ефекти от рода на алергични реакции, храносмилателни разстройства, главоболие. Наблюденията сочат, че те се проявяват в слаба степен и обикновено са преходни. Това не се отнася за случаите на предозиране, при които е наложителна медицинска намеса!

  • За да се избегнат смущения при лечението с този медикамент, пациентите и лекуващите трябва да се съобразят с известните противопоказания за употребата му. Не бива да се използва при алергия към някоя от съставките, при бронхиална астма и склонност към спазми на дихателната система, при феохромоцитома, при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Забранен е при бременност в първия триместър; з останалите месеци и при кърмене се избягва, но е допустим при крайна необходимост под лекарски контрол. По условие медикаментът не се прилага за пациенти под 18-годишна възраст.

Вестибо и алкохол

Вестибо трябва да се взема по време на хранене; таблетките се гълтат цели, с вода – без да се дъвчат или стриват. Не се препоръчва комбинация с алкохол; при паралелен прием ефектът на медикамента се усилва.

вестибо
За вертиго се изисква продължителен прием на подходящи лекарства

Аналози и заместители

Аналозите на вестибо са препарати с различни съставки, но с идентично въздействие върху организма на пациента – докато т.н. синоними имат същата активна компонента, но са с различно (търговско) название. Замяната с един или друг продукт може да се направи единствено от лекуващия, като се вземат предвид обстоятелства от типа на специфично въздействие, несъвместимост с други заболявания, защо не и достъпност/цена. Често т.н. генерици на едно лекарство са на по-ниски цени и това за немалко пациенти също е важно.

Бетасерк

Той е продукт с активна съставка бетахистинов хидрохлорид, бетахистин. Има същия тип приложение, както вестибо, аналогични противопоказания и режим на прием. Независимо от усещането, че се касае за същия продукт, но с друго име – т.е. синоним, замяната на вестибо с бетасерк може да бъде направена единствено от лекар. Препаратът може да се взема с или без храна, три пъти дневно. За препоръчване е таблетките да се приемат по време на хранене, така се избягват стомашните неразположения.

Дайте мнение и Вие тук!

Таблетките бетасерк са два варианта:  16 и 24 мг. Опаковка от 60 таблетки по 16 мг струва приблизително 15 лв. 20 таблетки по 24 мг могат да се купят за десетина. Още за това лекарство ТУК:

Световъртеж, прилошаване: помага ли бетасерк?

Вертиго хийл (вертиго хил)

Продуктът е аналог – хомеопатичен продукт, препоръчван при световъртеж, основно свързан с атеросклероза. Предлага се под формата на таблетки или на сироп. Таблетките се вземат три пъти дневно по три, но при остри пристъпи е възможно това да става на всеки 15 минути – таблетките се държат под езика до пълното им стопяване. Опаковка таблетки 50 броя може да се купи за 9 лв.

мнения, отзиви, коментари, форум

Сиропът се приема три пъти дневно по 15-20 капки, или при остри състояния – по 10 капки на всеки 15 минути. Цената на флакон от 30 мл е 12 лв. Този продукт може да се взема от бременни и кърмачки при световъртеж, основно свързан със склеротични промени на кръвоносните съдове.

Емперин

Още един синоним на вестибо с активна съставка бетахистин. Има го под формата на таблетки от 8, 16 или 24 мг. Не се препоръчва при бременност и кърмене освен в случаите, когато лекуващият счете възможния риск за оправдан с оглед очаквания ефект. Схемата на прием е същата както при вестибо. Цената на 100 таблетки от 8 мг е 7 лв; за 60 от 16 мг – 8 лв; за 60 от 24 мг – 14 лв.

Арлеверт

Арлеверт е един от аналозите за вестибо, има две активни съставка – цинаризин и дименхидринат. Това е комбинация от калциев антагонист+антихистамин, кояато овладява и редуцира симптомите на вертиго, световъртеж с гадене. Не се прилага при пациенти под 18-годишна възраст, страдащи от епилепсия, при бъбречна и чернодробна недостатъчност, при повишено мозъчно налягане. Рискови пациенти, чието състояние може да се влоши при терапия с арлеверт, са такива с чревни запушвания, с ниско или високо кръвно, глаукома, свръхактивна щитовидна жлеза, паркинсонизъм, тежко сърдечно заболяване.

Лечението с арлеверт изисква дневен прием от 3х1 таблетки; медикаментът се приема след хранене, с малко вода. Лечението обикновено продължава до 4 седмици. Цената на опаковка от 48 таблетки е 34 лв.

Сибелиум капсули

Сибелиум също е аналог на вестибо; има активна съставка флунаразин и се препоръчва като лекарство срещу мигренозни пристъпи, замаяност и световъртеж – свързани с проблем на вътрешното ухо или мозъка.не е подходящо лекарство при алергия към една или повече съставки, депресия, болест на Паркинсон.

Капсулите от 5 мг се приемат само вечер, две за пациенти на 18-64 години или една – за тези над 65. Овладяването на симптоматиката обикновено става за месец или малко повече, след което се преминава към поддържаща терапия: обичайната доза се взема пет поредни вечери, след което има два дни пауза, отново 5 дни с прием, 2 – пауза, и т.н. до приключването на терапията. Тя не може да бъде по-дълга от 6 месеца.

Цената на този медикамент – за 20 капсули от 5 мг, е 6 лв.

ТеваБехист на таблетки

Поредният синоним – бетахистинов дихидрохлорид. Има го на таблетки по 16 или по 24 мг; приложението и противопоказанията му са аналогични на тези при вестибо. Цената на опаковките от по 60 таблетки е съответно 7 и 15 лв.

Кавинтон

Кавинтон е медикамент тип винпоцетин под формата на таблетки от 5 или 10 мг, или на разтвор за венозна инфузия. Използва се при влошено мозъчно кръвоснабдяване, както и при проблеми с локалното кръвообращение на зрителния и слуховия апарат. Световъртежът може да е последица от подобни смущения при болестни проблеми на мозъка и вътрешното ухо. Най-често в такива случаи е препоръчван прием на 1-2 таблетки от 5 мг, три пъти дневно, след хранене. Цената на опаковка от 50 такива таблетки е 8 лв приблизително.

Цинаризин

Световъртеж, особено в легнало положение – това винаги е сериозно!

Таблетки от 25 мг с активна съставка цинаризин. Продуктът е добър в комплексно поддържащо лечение на нарушено равновесие, гадене и повръщане, шум в ушите. За целта се препоръчва прием три пъти дневно по една таблетка, след хранене. 50 таблетки от 25 мг  струват около 1.50 лв.

Ето и едно мнение, което получихме на мейла си и помолихме авторката му да ни предостави своя снимка:

Вестибо ми докара отоци и го махнах

Нели Аргирова - Шум в ушите, Вестибо
Нели Аргирова

Дълго време изкарах на Вестибо, защото имах виене на свят, пищене в ушите и начална загуба на чуването. При това взимах конска доза от 48 милиграма на ден, разделени на три вземания. В резултат шумът се засили, а слухът отслабна още повече, но заедно с това започнаха да ми се подуват устните и езикът и имах понижаване на кръвното. Накрая се ориентирах към билките и взех от оригиналния Демир бозан на Фарма витал, който е за 43 лева. Той помогна да спра илачите.

Нели Аргирова, Сливен

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бетасерк 8 mg: 16, 24. Мнения, Заместители, странични ефекти

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Мнения и действие на Бетасерк 16. Как се ползва Бетасерк 24? Странични ефекти и спиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!