магнезий
Мускулните крампи са сигурен знак за дефицит на магнезий

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Какви са ползите? Магнезий на таблетки. Магнезиево олио. Магнезиев гел. Прием. Колко време се пие?

Още в текста: С добавка на витамин Б комплекс.

Храни, богати на магнезий. Елда. Овесени ядки. Липса на магнезий – до какво води. Предозиране. За бременни. Магнезий и калций. И цинк. За щитовидна жлеза. При гастрит. При високо кръвно. При диабет. При разширени вени.  При депресия. С л-карнитин. За сърце. С гинко билоба. За черен дроб. При шум в ушите. При шипове.
Защо ни е магнезий и какво се случва, ако този елемент не достига на организма ни?

Магнезий – това е компонент с изключително значение за енергийния метаболизъм. Важен е за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Всъщност това е четвъртият по процент съдържание в организма ни елемент. Важна съставна част е от костите и зъбите и наличието му в достатъчна степен е важно за функционирането на сърдечно-съдовата система и артериалното налягане.

Мускулните крампи са най-точният сигнал за това, че тялото ни е гладно за магнезий (club-zdrave.bg). Други признаци за дефицит на магнезий са бързата умора и раздразнителността. При подобни сигнали е добре да се засили консумацията на магнезий съдържащи храни – зърнени храни, спанак, лапад, тиквени семки, сусам, сусамов тахан, какао, пшеничен зародиш, водорасли спирулина.

Ако обаче дефицитът е сериозен, след консултация със специалист е разумно да се вземе магнезий на таблетки или да опитаме с магнезиево олио.

Магнезий на таблетки

Пазарът на хранителни добавки предлага магнезий на таблетки – чист магнезий или в комбинация с витамин В6, при който има грижа за по-пълноценно усвояване на магнезия и стимулиране допълнително на здрава нервна система (club-zdrave.bg). съществуват също и варианти с добавен витамин В-комплекс.

Достатъчен е приемът на една таблетка дневно с повече вода. Така успешно ще се запълни недостигът и ще се гарантира на организма добро клетъчно хранене и правилно протичане на над 300 вида жизнено важни ензимни реакции в тялото.

Колко дълго да вземаме таблетките магнезий? Най-добре е все пак да се консултираме със специалист. Дозата и продължителността на прием зависят от възрастта – например ако се налага едно дете под 8 години да взема таблетки, дневната доза не бива да надвишава 110 мг. При профилактика една таблетка е достатъчна, но при установен дефицит могат да се вземат и 2х200 мг.

Ако високи дози магнезий се приемат продължително време, може да се затрудни работата на бъбреците (bb-team.org).

Магнезиево олио

Магнезиевото олио е алтернативен начин за зареждане на организма с необходимите дози магнезий – през кожата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Магнезиевото олио е уникална форма – магнезиев хлорид, извлечен от подземни естествени източници, който лесно прониква в клетките при втриване в кожата. За разлика от магнезий на таблетки, който трябва да премине през храносмилателната система, магнезий от магнезиевото олио преминава директно в клетките и е в състояние да постигне бърз ефект, без опасност от предозиране (magnesiumclinic.com).

Трансдермалната терапия с магнезиево олио предполага втриване първоначално на разтвор от тази форма на магнезий и вода в болния участък, като концентрацията постепенно се увеличава и се достига до намазване с чисто магнезиево олио. Терапията помага при крампи, болки в кръста и гърба, главоболие, шипове, разширени вени, кожни заболявания, косопад, при стоматологични проблеми.

Магнезиев гел

магнезий
Най-много е наличието на магнезий в костите и зъбите

Този продукт представлява ултрачист, концентриран вариант на магнезиевия хлорид (mountheal.com). Има същия тип въздействие като магнезиевото олио, но е с по-добре изявен ефект. Попива по-бързо и са достатъчни по-малки количества, за да се постигне терапевтичен ефект.

Особено добро е въздействието на магнезиевия гел при кожни заболявания, включително псориазис – той успокоява раздразнените участъци, съдейства за редукция на лющенето и напукването и подпомага регенерацията. Поетият трансдермално магнезий от магнезиевия гел действа вътрешно балансиращо и при диабет.

С добавка на витамин В-комплекс

Продуктът магнезий + витамини, по-точно В-комплекс, е доста популярен вариант за зареждане на организма с необходимия магнезий, както и с точните дози витамини от В-групата в оптимално съотношение.

Ако чистият магнезий въздейства върху здравето на костите и мускулите, както и върху нервната система в цялост, В-витамините (В1, В2, В6 и В12) балансират протеиновия синтез и метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Подкрепят функционирането на нервната система и осигуряват нормално възпроизводство на червените кръвни клетки (pharmalife.bg). комбинацията от магнезий и В-комплекс прави продукта подходящ в случаите, когато е необходима подкрепа за възстановяване след операции и травми.

Храни, богати на магнезий

Хляб от пълнозърнесто пшеничено брашно, ечемик, овесени ядки и трици – това е най-естественият път за набавяне на магнезий. Дневната потребност на един възрастен организъм от магнезий е 400 мг и понякога “хлебният” път не е достатъчен.

Кои други храни са богати на магнезий? Например листните зеленчуци – спанак, броколи, лапад (gotvach.bg). Бобът и соята, орехи и фъстъци, мазните риби, шоколадът, екзотичните плодове – банани, авокадо, освен това стафиди, кайсии и смокини. Да не забравим какаото и кафето, както и обикновената чешмяна вода!

Елда

Макар да прилича на зърнените храни, елдата е “братовчедка” на… лапада. Триъгълните й зърна се приготвят много лесно и са в състояние да запълнят доста дефицити на организма благодарение на богатото си съдържание (gotvach.bg).

В елдата, популярна още като гречка, има висок процент растителни протеини – около 16%; те са лесни за усвояване и не причиняват токсикози. Освен това дават на тялото ни незаменимите аминокиселини лизин и аргинин. Следват натуралните киселини – лимонова, абълчкова и оксалова, фибри, витамините В1, В2, РР, Р, Е, както и магнезий (!), калий и калций, фосфор и желязо, мед и цинк, йод и бор, никел и кобалт.

Подходяща е за всички възрастови групи; може да се яде самостоятелно или като гарнитура вместо ориз;„ комбинира се с добавки както в солени, така и в сладки блюда.

Най-чесното й приготвяне е след измиване вечер да я залеете с гореща вода, да похлупите съда и да го завиете с плътна кърпа. Достатъчно е да сипете вода, чийто обем е двойно по-голям от този на зърната. На сутринта елдата е готова за консумация. При бързо приготвяне е достатъчно да ври 4-5 минути.

Това е и лечебна храна, подходяща при диабет, хипертония, заболявания на кръвта, разширени вени, при химически отравяния, ревматизъм, проблеми със зрението. Това е нискокалорична храна, препоръчвана при затлъстяване и в програми за редукция на теглото.

Овесени ядки

Овесените ядки са сред най-богатите на магнезий храни. Доказано съдействат за баланс на магнезиевото съдържание в костите, като предотвратяват загубата на ткостно вещество и възрастовот – появата на остеопороза.

Важни са също и в детска възраст, която е характерна с бурен растеж на скелета. Овесени ядки в бисквити, пълнозърнести хлебчета или просто забъркани с чаша мляко – това може да се приема всеки ден и няма да навреди. Овесените ядки с техния магнезий са и ненатрапчива профилактика срещу пролетна умора и състояния на потиснатост, депресия или раздразнителност (edna.bg).

Липса на магнезий – до какво води

Точно сега е моментът да изпитаме на собствен гръб до какво води недостигът на магнезий в организма. Освен мускулните крампи можем да усетим признаците на пролетната умора, сънят ни да се влоши, да започнем да се дразним от дребни неща (club-zdrave.bg).

Други симптоми на дефицит на магнезий са повишеното кръвно налягане, сърцебиене и тремор, гадене, дихателни проблеми, виене на свят, влошена концентрация на вниманието и отслабена памет. Може също да почувстваме затруднения при преглъщането, а при кръвен анализ да се установи повишена захар и дефицит на калий и калций (zajenata.bg).

Предозиране

Трудно е да се предозира прием на магнезий с храни, но такава опасност има, ако се вземат хранителни добавки. Тъкмо по тази причина приемът на хранителни добавки е добре да се консултира със специалист.
Ако продължително време се приемат високи дози магнезий, потребителят може да чувства стомашен дискомфорт, гадене, да страда от диария, да повръща, да е с понижено кръвно налягане и забавен сърдечен ритъм (pharmacy-bg.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Има редки случаи, в които затрудненото дишане и аритмията създават живото застрашаващи състояния. Трябва да се приема магнезий особено внимателно в случаите при потребители с бъбречни проблеми – магнезият се отделя именно през тях.

За бременни

Дефицитът от магнезий по време на бременност може да усложни състоянието на бъдещата майка и да застраши развитието и дори живота на нероденото дете (bremennost.bg). Поддържането на необходимите стойности на магнезий предпазва бременната от състояния на прееклампсия, съдейства за правилно развитие на плода и намалява риска от вътреутробна смърт или преждевременно раждане.

Благодарение на въпросния магнезий се създават условия за нормално формиране на костната и нервната система на бебето, правят го по-устойчиво на стрес и с нормални мозъчни функции. На майката се спестяват проблеми с артериалното налягане, холестерола и кръвната захар. По-малък е и рискът да получава мъчителни крампи. Необходимата дневна доза магнезий се движи от 350 до 400 мг.

Магнезий и калций

Дефицитът на магнезий и калций се отразява върху здравината на костите; има добри хранителни добавки, в които двата минерала могат да се приемат в съотношение 2:1. Набавянето на двата компонента съдейства за избягване на остеопороза, бързо възстановяване след травми на костите, а също при алергични пристъпи, пристъпи на депресия,  при хипертония и за предотвратяване на мигрена (prirodno-lechenie.blogspot.com).

И цинк

магнезий
Ето кои са храните, богати на магнезий!

Ако към съчетанието от магнезий и калций се добави и цинк, получаваме композиция от трите най-важни за човешкото здраве елемента (framar.bg). Приемът на капсули с тази композиция възстановява добрия сън и укрепва нервната система и имунитета, балансира кръвното налягане.

Особено важна е за възрастни – намалява риска от заболяване на простата, овладява неприятната симптоматика при предменструален синдром, поддържа здравето на чревния тракт, особено на дебелото черво.

За щитовидна жлеза

Магнезият е сред елементите с особена важност за нормалното функциониране на щитовидната жлеза (az-jenata.bg) заедно със селен, цинк, йод и витамин А.
При автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, известно като тиреоидит на Хашимото, се налага допълнителен прием на магнезий (ovo.bg). Има зависимост между дефицита на магнезий и отклоненията във функционирането на щитовидната жлеза. Ако подобни дефицити се хванат навреме, имаи  шансове да се съхрани здравето на щитовидната жлеза.

При гастрит

Магнезий може да се влага в антиацидни препарати при гастрит, язва и други възпалителни заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт. Счита се, че присъствието на магнезия намалява киселинността и по този начин неутрализира неприятните болестни усещания (framar.bg). Като страничен ефект се сочи вероятността от диария.

При високо кръвно

Присъствието на магнезий в храните или прием на магнезий под различни форми доказано съдейства за понижаване на артериалното налягане. Най-лесно е това да се установи при диетите, които са изградени основно върху зеленчуци и плодове – там са налични високи процентни съдържания на магнезий, калий и калций, както и по-малки дози натрий. Хранете се по този начин, за да смъкнете кръвното си по естествен път (bb-team.org).

При диабет

Диабетиците често са обречени на дефицит от магнезий, тъй като високата кръвна захар насърчава изхвърлянето му от бъбреците. Допълнителният прием на магнезий – обратно – оптимизира кръвната захар и подобрява инсулиновата резистентност.

При диабет са препоръчителни високи дози магнезий за перорален прием, като те могат да достигнат до 600 и дори 900 мг дневно. Разбира се, подобна терапия не може да се прави самодейно, необходим е лекарски контрол. (bb-team.org).

Може да се разсъждава върху предположението, че трайният дефицит на магнезий може да доведе до липса на чувствителност към инсулина и провокиране на диабет от втори тип.

При разширени вени

Паралелно с другите терапии при разширени вени напоследък се препоръчва прилагането на магнезиево олио и магнезиев гел (mountheal.com). Всъщност това е най-лесният начин за въздействие, тъй като олиото или гелът с магнезий се намазват директно върху проблемната зона, проникват веднага и ефектът е бърз. В този случай процедурата дава възможност за обезболяване, ограничаване на възпалителния процес и подобряване еластичността на венозната стена.

Това се прави 3-4 пъти на ден; ако разширените вени са проблем в начален стадий, може – при съчетаване с добър хранителен и двигателен режим – да се постигне “прибиране” на неприятните възли от изпъкнали сини кръвоносни съдове.

При депресия

Дефицитът на магнезий права хората податливи на стрес, склонни към потиснатост, депресия, тревожност. За да балансира подобни състояния, организмът използва по-големи от обичайните количества магнезий – което задълбочава състоянието на недостиг.

Бременността и кърменето също са свързани с активно потребление на магнезий и това обяснява честите случаи на следродова депресия (panicersclub.com). Набавянето на магнезий в такива случаи трябва да става с хранителни добавки, магнезиено олио или гел, тъй като храненето дори с най-богатите на магнезий храни няма да е достатъчно.

С л-карнитин

Комбинацията на магнезий и л-карнитин е добър вариант за комбинирано въздействие, особено при активно спортуващи. Магнезият подобрява статуса на нервната система и мускулите, а л-карнитинът е отговорен за енергийния баланс и оптимизирането на метаболизма.

Има хранителни добавки, които съчетават двете въздействия – дори с добавка от витамин В12. Тази витаминна добавка регулира действието на останалите два компонента в синхрон и допринася за насищането на тъканите с кислород (framar.bg).

За сърце

Аритмиите и хипертоничните пристъпи са доказан сигнал за дефицит на магнезий в организма. От този дефицит страда сърдечно-съдовата система; той провокира камерни тахикардии, предсърдно мъждене, инфаркти. Има световен опит в лечението на сърдечно-съдови заболявания с магнезий и варианти като магнезиевото олио (magnezij.com).

Ниският магнезий допуска високи стойности на калция, част от който се отлага в кръвоносните съдове и намалява тяхната еластичност. Сърдечният мускул – както и други компоненти от мускулатурата – при недостиг на магнезий може да направи спазъм, а това е фатално.

С гинко билоба

Комбинирането на магнезий с гинко билоба в хранителни добавки подобрява кондицията на главния мозък; оптимизира концентрацията и паметта (framar.bg). Приемът на този тип комбинация балансира имунитета и антиоксидантната защита и забавя стареенето на клетките.

За черен дроб

Нормалните стойности на магнезий в организма са важно условие за бързото освобождаване от токсини. Дефицитът на магнезий затруднява функциите на черния дроб, главната “пречиствателна станция” на тялото. Благодарение на оптималните нива магнезий черният дроб изхвърля токсини от всякакъв вид, като същевременно се ускорява регенерацията на чернодробните клетки (framar.bg).

При шум в ушите

Едно от неприятните, мъчителни смущения – шум в ушите, може да се повлияе положително от прием на хранителни добавки, в които е включен магнезий. Добре се отразява например комбинацията от магнезий и цинк. В последно време има информция за добри резултати от прилагането на магнезиево олио (magnezij.com).

При шипове

магнезий
Мускулните крампи са сигурен знак за дефицит на магнезий

Вариант за справяне с шиповете е прилагането – външно – на магнезиево олио; прави се масаж на болезнената зона с втриване на олиото или на магнезиев гел.

Счита се, че при недостиг на магнезий поетият калций не може да се вгради успешно от костната тъкан и прави натрупвания във вид на израстъци по външната повърхност на една или друга кост. Тези израстъци притискат кръвоносни съдове или нерви, което води до мъчителни болки (mountheal.com).

Въвеждането на магнезий, най-добре чрез трансдермален способ – магнезиево олио, магнезиев гел, балансира съотношението между магнезия и калция. Това позволява тъканта на шиповете да се поеме от костите, т.е. да се отключи блокираното правилно усвояване на калция. Именно тогава може да се говори за т.н. смаляване или стопяване на шиповете, което наистина е възможно!

Първоначално публикувано на:28.03.2015 @ 17:16

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Какво е магнезиево олио; магнезиев гел – качества и приложение. Продуктите в медицината и в …

4 Мнения

  1. Александра

    Моля Ви за отговор, Умолявам Ви за отговор!
    На 30.12.2015 към два следобед намерих една баница в метална формичка (вероятно правена на 25.12).
    Ядох от нея и вечерта се прибрах с болки в пръстите на ръцете и краката, скованост. Гадеше ми се, но така и не повърнах. На другия ден 31.12 бях отпаднала, нямах диария. и пак болки и скованост в пръстите! което ме изненада. Вероятно “хранително натравяне”, но дали е от металната форма или от баницата. БОЛКА в слънчевия сплит, гадене. Започнах Гладуване – само вода и малко хляб. На ден четвърти 2.01.2016 опитах пита със сирене – повърнах я.
    Температура, болка в слънчевия сплит, болки в пръстите, отпадналост…
    Сега, 07.01.2016 съм с лека температура, няма болка в стомаха, мога да се храня, но болките и скованост в пръстите остават, появи се всекидневна болка и изтръпване в гърба-горна част, леки болки сърдечна област – леки, и това без физически усилия.
    Моля Ви не мога да ида на лекар, нямам пари дори за ток, Моля ви само за отговор това Ревматоиден Артрит ли е, или е Реактивен? Има ли вероятност да е от натравянето, или съм обречена? Всичко протече на 30.12.20015, вечерта се появиха симптомите след консумацията на престоялата баница в метална формичка. На 29 съм, не пуша, не пия, не ям месо от 2 годишно дете (отказала съм), никога не съм ползвала наркотици…
    И сега се измъчвам и плача, че ще осакатея?
    Моля Ви, дали е инфекция или е необратимо?
    Аз ходих до спешното на 02.01.2016, (ден 4 от натравянето), Мериха ми кръвното (принципно е ниско), никакви изследвания и ми казаха, че това могат да направят.

    А иначе това, което ми е и в момента болки в гръб, пръсти -ръце, крака и при най-малки усилия. Никога не съм имала подобни проблеми, също нови неща са леки болки сърце, ограничение при опит да поема пълен обем глътка въздух – това не е постоянно, понякога, иначе дишам нормално сега, появява се понякога от онази вечер, иначе никога преди това не съм имала подобни проблеми, изобщо. Това е от 30.12.2015 вечерта, тази намерена баница ядох само през оня ден. За финанси, не мога да си позволя лекар, и доколкото прочетох ме чака болезнен живот, деформация на крайници и редица увреждания на органи. парализа след 5-10 години.

    • Това ми прилича на перикардит.Идете на кардиолог.

      • Александра аз също преди две години имах същите проблеми и псимтоми и по тешки ставаха ходих къдели не при специалисти доценти професор кардио.И нищо само пиех лекарства без резултат.В болницата в софия случайно си заговорих в кафето с една жена която ми каза за един човек ходжа е бил и също доста разбирал и от билкови неща,и на нея бил помогнал.Но трудно имало место свободно да ме приеме и се чакало примолих я да ме свърже и го помоли да ме приеме.Приеме лекуваме и занимава с мен около 4месеца -От тогава съм здрава и тези проблеми ги няма и останаха като спомен само съжалих само че ходих и уш ме лекуваха специалисте а колко пари загубих по тях.А този човек ме излекува написвам негов телефон който имам дано да е актоален телефона му 0884 12 92 69 Ходжа Маарем

  2. Stefka,hajde pak pri hodjata – da vi pomogne i za ogramotuyavane.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *