Салвия (градински чай). Топ 15+ ползи и рецепти. Отглеждане
Отглеждане на Салвия (градински чай). Най-хубавите ползи и рецепти.

Салвия (градински чай). Топ 15+ ползи и рецепти. Отглеждане

Растението и лечебните му качества. Употреба на салвия – рецепти. Готови продукти със салвия в аптеката. Как да си отгледаме салвия

Съдържание:

Салвия: това лековито растение, популярно още и като градински чай, често присъства в различни билкови комбинации заради безспорните си качества. Хипократ е наричал растението свещено; народната медицина в не една страна уверява, че то е в състояние да поддържа живота. В Древен Египет е считано за средство, което поддържа здравето и подмладява. Съвременната медицина в много случаи го препоръчва като допълнение в комплексни терапии; фитотерапията има специално отношение към салвията.

Какво е салвия (градински чай) и как да я познаем?

Градинският чайе тревисто многогодишно растение; достига височина до 70 см. Родината му е в Средиземноморието – Турция, Гърция, Испания. Сега е познато из целия свят; има около 900 вида салвия. Растението цъфти красиво и това го прави желан компонент за декорации; все пак основното му приложение си остава лечението на различни заболявания.

Салвията развива твърдо стебло; листата имат форма на елипса и са с различен размер. Цветовете са в нежен люляков нюанс, събрани на върха на стеблото в изумителен клас. Трудно може да се открие в дивата природа; опитомено, растението се отглежда в градини и паркове  за украса, или на поземлени участъци – за медицински цели. Може да си го отгледате и в саксия на балкона.

салвия (градински чай) билка, ботаническа рисунка
Така изглежда билката салвия (градински чай)

Суши се цялото растение; при промишлено отглеждане се жъне цялата надземна част. Може да се бере само цвят, а листата се събират три пъти в рамките на активния агросезон.

Състав и калории

Салвията е цяла съкровищница от полезни компоненти. Богата е на етерични масла, алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, олеанолова и урсолова киселина, глицериди на линолевата киселина, витамини А, С и В, минерали – калций, манган, желязо, цинк, магнезий. Вижте как може да се представи това в по-систематизиран вид:

Състав на салвията
Наситени мазнини7 г
Полиненаситени мастни киселини1.8 г
Мононенаситени мастни киселини1.9 г
Натрий11 мг
Калий1070 мг
Фибри40 г
Захар1.7 мг
Протеини11 г
Желязо28.1 мг
Магнезий428 мг
Витамин С32.4 мг

Къде расте и кога се бере?

Родина на салвията е Средиземноморието, но – както вече споменахме – днес се отглежда по цял свят. Само в този район може да се намери в, така да се каже, автентична, в диво състояние. Култивираните видове се отглеждат като едногодишна култура, но по природа растението е многогодишно. Може успешно да се отглежда през топлите месеци в градини и паркове, в гористи местности и открити полета. Предпочита леките почви; издържа на засушавания – по принцип е топлолюбиво растение. Може да презимува под хубава снежна покривка, но при много ниски температури и на открито загива.

  • Ценни за медицината са листата и цъфтящите върхове на растението. Първа реколта от тях може да се получи в края на лятото през първата година от засяването. През следващите години листата се събират 2-3 пъти във фазата на вегетация, като се започне от цъфтежа и се приключи през септември. Салвията може да се прибере и чрез жътва на цялата надземна част.

В изсушен вид билковата маса достига до 25-35% от количеството на свежата. Подходящи за сеитба са узрелите, кафяви семена от най-долната част на съцветията.

Може ли да се пие като чай?

Салвията е билка с тръпчив аромат и множество полезни свойства. В състава на листата, стеблата и семената на растението се съдържа етерично масло, което помага при респираторни заболявания; въздейства благотворно на нервната система, притъпява болки от различно естество, неутрализира възпалителни процеси.

чай от салвия (градински чай)
Чаят от салвия обикновено се пие чист за профилактика и лечение

Чай от салвия обикновено се препоръчва като лечебно средство. Но дали е възможно да се пие и като обикновена топла напитка?  Това трябва да реши личният лекар. Не са малко медиците, които одобряват подобна практика и я намират за безопасна – ако чаят се пие в разумни дози и ако се спазват някои правила. Да отбележим, че този чай има специфичен вкус и не би се харесал на много хора. В реалния живот всъщност той почти не се пие “чисто” като обикновен чай. Използва се по-скоро за профилактика и лечение на различни заболявания.

Полезни свойства

Салвията притежава множество целебни свойства за човешкия организъм: общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно, кръвоспиращо. Освен това растението има способността да намалява потоотделянето, да насърчава продукцията на жлъчен сок и да подобрява работата на стомашно-чревния тракт. В листата на градинския чай има полезни микроелементи, витамин С, флавоноиди, камфор, алкалоиди, дъбилни вещества, антимикробни и аналгизиращи съставки.

  • Всички тези плюсове играят важна роля при лечението на бъбречни заболявания, проблеми на черния дроб, храносмилателната система, помагат при вирусни инфекции. Салвия се препоръчва при бронхити, ангина, астма и диабет, при радикулит, язва, изгаряния, гнойни обриви, гинекологични заболявания.
  • Лекарствена суровина са листата и цъфтящите връхчета. Билката е отличен стимулатор на имунитета; тя подобрява вниманието и паметта, увеличава енергията. В народната медицина градинският чай се прилага под формата на запарки, отвари, настойки и компреси. Растението има приложение в ароматерапията и козметологията.

Какво лекува?

Демир бозан за безсъние

Действието на веществата в растението се използва при терапии на различни органи и системи:

  • Лечение на възпаления в гърлото, устната кухина, бронхите;
  • Дезинфекцира, подпомага регенерацията на кожни клетки  в случаи на изгаряне, измръзване, гнойни процеси;
  • Подпомага възстановяването на чернодробни клеткиви, овладява възпалението на жлъчния мехур;
  • Помага в лечението на болести на стомашно-чревния тракт: подобрява храносмилането, неутрализира чревни спазми, отстранява подуването на корема;
  • Укрепва имунната система, повишава енергийните запаси на организма;
  • Оптимизира растежа на косата, подобрява кръвообращението в скалпа, предпазва от косопад;
  • Помага при депресии, участва в регулацията на нервни процеси – безсъние, стрес;
  • Подобрява работата на ендокринната система;
  • Помага при потене на краката.
ползи от салвия (градински чай)
Само правилно приготвеният билков продукт лекува

Как се приготвя?

Важно е да се помни, че великолепната салвия все пак не е панацея. Растението може да облекчи симптомите при много заболявания, но не в 100% от случаите. За да се проявят в максимална степен лечебните ефекти на градинския чай, той трябва да се приготвя правилно. Ето как:

  • 30 г сух лист от салвия се заливат в стъклен или порцеланов чайник с половин литър вряла вода. След 10 минути прецеждаме. Има и други варианти:
  • Смесват се равни части от салвия, зелен и черен чай. Пропорцията е същата: 30 г смес, половин литър вряла вода, прецеждаме след 10 минути. Този чай помага при проблеми със съня, той успокоява;
  • Смесват се равни части салвия, мента и маточина. Една супена лъжица от сместа се запарва за десетина минути с чаша вряла вода.

Важно! Салвията не трябва да се смесва с други билки, освен с маточина и мента, които имат сходни качества.

Ако искаме да използваме салвия за външно приложение, трябва да приготвяме силна отвара: на чаша вода – две супени лъжици от билката. Помага при кожни заболявания, ревматизъм, травми.

Ако чаят от салвия е твърде тръпчив, може да се подслади със захар, мед или друг подсладител. Такава напитка се препоръчва за вечерен прием, особено през есента и зимата. През лятото може да се пие студен – с кубче лед, портокалов сок или филийка лимон.

Как се ползват листата на салвията?

В листата на лекарственото растение се съдържат 0.3 до 0.5%  етерични масла, оцетна киселина, ароматни смоли, мравчена киселина, флавоноиди и дъбилни вещества. Много хора си задават въпроса – може ли свободно да се пие чай от лист салвия? Отговорът е еднозначен: може, но не повече от една чаша дневно.

Ползи за жените

Още в Древен Египет е било известно колко полезна може да е салвията за женското здраве. Тогава целители са съветвали в храната да се добавя цвят от това растение и да се пие настойка с цел повишаване на раждаемостта. Столетия по-късно тези качества на билката остават популярни – дори приложението й се разширява.

за жените се препоръчва да пият салвия (градински чай)
Градинският чай е благо за женското здраве

Градинският чай уплътнява епителната тъкан, стените на кръвоносните съдове и лимфните възли. Често при жени на възраст над 40 години се появяват “старчески” болестни симптоми: артрит, влошен метаболизъм, хипертония. Целебното растение помага на засегнатите да се справят с тези проблеми. Вижте кои са полезните свойства на салвията за женското здраве:

  • Нормализира хормоналния фон и подобрява репродуктивната функция; растението съдържа фитохормони, които са сходни с естрогените – така салвията съдейства за възстановяване на менструалния цикъл.
  • Същите хормони имат положително въздействие за регенерацията на кожата и подмладяването на организма;
  • Растението е ефективно при лечението на фригидност; в състава му има вещества, които усилват сексуалното влечение;
  • Салвията помага на жените в климакс;

В ароматерапията се използват интензивно съцветия и листа от салвия. Ароматът успокоява нервите, неутрализира стреса, подобрява заспиването. Ефектът идва бързо: още след като отпиете 1-2 глътки от такъв чай, ще почувствате отпускане, а умората и тревожността ще започнат да изчезват.

За прекратяване на лактацията

Кърменето е надежден начин да се отгледа силно и здраво дете, но то е възможно само до определен момент. За да се премине към обикновено хранене и детето да се “отбие”, е необходима подготовка.

Ако майката кърмачка иска да спре да кърми, но лактацията й продължава – трябва да потърси начин да спре млякото си. Салвията е едно от средствата, които могат да й помогнат. Вече споменахме, че това фитохормонално средство има ефективно въздействие върху женския организъм. Важно е обаче да се знае как да се прилага то.

Има поне два начина:

  • С чай от салвия: две супени лъжици билка се заливат с чаша и половина вряла вода. След час настойката се прецежда и от нея се пие три пъти дневно. Два-три дни по-късно лактацията ще започне да отслабва.
  • С масло от салвия: не само спира лактацията, но и предпазва от възпалителни процеси в гърдите. Правят се компреси на гърдите, като за целта се смесва 25 г базово масло с по 2-3 капки масло от салвия, мента, кипарис и др. Маслената смес се нанася върху памучна кърпа и се поставя върху гърдите за час и половина веднъж дневно.
При бременност?

Каква е ползата на салвията за женското здраве – по този въпрос информацията е много, но по-специално трябва да се търси за прилагането й по време на бременност. Категорично доказано е, че салвията под формата на чай е вредна, защото провокира маточни контракции и може да стане причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане. Билката въздейства и върху хормоналния фон, като понижава стойностите на прогестерона и повишава естрадиола. И още една опасност за бъдещите майки: от салвията могат да вдигнат кръвно.

По принцип народната медицина и част от билките помагат по време на бременност, но кое как и дали се прилага безопасно не е ясно за всеки потребител. Ето защо бременната не бива да приема билкови продукти без лекарска консултация. По отношение на градинския чай – безопасно е само външното му прилагане.

За гърло

Салвията съдържа природния антибиотик салвин, богат на етерични маслени компоненти. Известни са качествата на билката като антисептик, растение с бактерицидно действие, противовъзпалително и дезинфектант. Всички тези характеристики правят билката незаменима при лечението на болно гърло. Подходяща е както за възрастни, така и за деца.

за гърло се пие салвия (градински чай)
Чаят от салвия помага при болно гърло
Гаргара

За ефективна гаргара се приготвя отвара от литър вряла вода с три супени лъжици суха салвия. Билката се залива и престоява под капак един час. Прецеждаме и лекарството е готово. Отварата се използва за гаргара поне пет пъти дневно – през равни интервали от време, като течността трябва да е със стайна температура. Помага при тонзилит и други възпаления на гърлото.

Същата отвара става и за жабурене при възпалени венци или стоматит.

Лечение на ангина

При появата на първи симптоми на ангина може да се започне терапия чрез смучене на сухи чаени листа. Полезна е и гаргарата, която се приготвя по следния начин:

  • 2-3 супени лъжици салвия се заливат с литър гореща вода, добавя се супена лъжица морска сол и сместа се оставя да престои 2-3 часа в термос.

Ако ангината вече се е развила, чрез салвия може да се облекчат болките и стягането в гърлото. За целта се смесват равни части салвия, борови пъпки, мента, анасон, кимион, невен и лайка. Рецептата е същата като описаната по-горе: 2-3 супени лъжици от сместа се заливат с литър вода и след два-три часа сместа се прецежда.

При гнойна ангина работата е сериозна и без лекарска намеса рискуваме усложнения. Все пак билката може да се включи в комплексна терапия; обикновено се препоръчват спиртни настойки от аптеката.

Инхалации

За инхалации трябва да си приготвим супена лъжица билка на литър и половина вода. Слагаме сместа на огъня да кипне и оставяме да се вари пет минути. Отдръпваме, слагаме капак и изчакваме 5-7 минути. След това лечебната пара е готова за употреба: дишаме над топлия съд под голяма кърпа, като внимаваме да не се изгорим. Процедурата трябва да е не повече от пет минути.

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

При рани

Супена лъжица и половина стевия се залива с чаша вряла вода в термос; престоява 4 часа и се прецежда. Запарката помага за промивка на порязано и неголеми рани. Става за компреси при травми, изкълчено и натъртено.

При стрес и повишена възбудимост

Супена лъжица суха салвия се залива с чаша вряла вода. Поставя се капак и съдът се увива в кърпа за 40 минути. След прецеждане се пие като чай на 2-3 пъти; може да се подслади с мед.

При хранително разстройство

Супена лъжица салвия се залива с половин литър вряла вода и се оставя да къкри 15 минути. Прецедената отвара се пие четири пъти дневно – преди хранене, по 125 мл. Режимът се поддържа 10 дни.

При болки в ушите

При болки и запушване на ушите сипваме по една чаена лъжичка салвия, лайка и невен в чаша вряла вода. След половин час прецеждаме и с получената запарка правим гаргара 3-4 пъти дневно.

При пародонтоза, стоматит, гингивит

В този случай помага жабуренето с отвара от супена лъжица градински чай на 150 мл гореща вода. След като залеем билката, завиваме съда в дебела кърпа за два часа. достатъчно е процедурата да се изпълнява два пъти дневно.

Дайте мнение и Вие тук!

При атеросклероза

Сутрин на гладно се пие по една супена лъжица спиртна настойка от салвия. Тя се приготвя от три супени лъжици суха билка на половин литър водка; държи се на светло един месец и се прецежда.

При безсъние

Един час преди лягане се пие водна настойка от салвия: приготвяме я от чаена лъжичка билка и чаша топла вода. След заливането се изчакват 25-30 минути, следва прецеждане и употреба.

При мигрена

При мигрена помагат разтривки на слепоочията с масло от салвия. Маслото като всяко етерично обаче трябва да се използва в минимални дози: достатъчни са 1-2 капки в половин лъжичка базово, например бадемово или студено пресован зехтин.

При спазми и колики

Като допълнително средство се препоръчва лек масаж на корема с три капки етерично масло от салвия, смесени със супена лъжица базово масло.

ползи при колики от салвия (градински чай)
И маслото от салвия е добър цяр при мигрена и коремни спазми

За укрепване на кръвоносните съдове

Четири супени лъжици суха салвия се насипват в литър сухо бяло вино. Сместа трябва да престои на тъмно 10 денонощия, след което се прецежда. Приема се по една супена лъжица след хранене, 3-4 пъти дневно.

Против потене на краката

Две супени лъжици салвия се заливат със студена вода и се слагат на огъня, докато кипнат. Съдът се отдръпва и се изчаква течността да стане топла за потапяне. Краката се оставят в тази ваничка за 15-20 минути. Прави се всяка вечер в 10-12 поредни вечери.

Лекарства със салвия (градински чай) в аптеката

Аптечната мрежа предлага доста продукти с тази великолепна билка: на първо място – натуралния сушен продукт за запарки и отвари, чай от салвия във филтърни пакетчета; масло от салвия – различни марки; тинктура – спиртен извлек – от салвия.

Добър е изборът и на продукти за болно гърло със салвия: например пастили от салвия с добавен витамин С, нео-ангин с екстракт от салвия и др. Предлага се също спрей за възпалено гърло с добавени компоненти от салвия.

Екстракти от салвия могат да бъдат добавени в хигиенни продукти като паста за зъби, шампоани, душ-гел, лосион за тяло.

Масло от салвия, как се ползва

Всички етерични масла са летливи – вктлючително маслото от салвия; това им качество позволява да се използват по специфичен начин.

Трябва да се знае, че маслото от салвия реализира всички полезни въздействия на билката; това се наблюдава при всички продукти, в които е вложено. То е прилагано в ароматерапията, за гаргара и жабурене, масаж, инхалации, в козметологията.

В козметиката. За лице, за коса

Козметологията цени маслото от салвия като средство за успокояване и за провеждане на различни разкрасителни процедури. Самите лекари са на мнение, че то е чудесно средство за балансиране на нервната система. Препоръчва се не случайно ароматерапия със салвия при стрес, нервен срив, мигрена и различни видове главоболие.

  • Отварата от салвия дава чудесни резултати след системно промиване на кожа с акне; методът е ефективен заради противомикробното и противовъзпалително действие на лечебното растение.
  • Ако имате тънка и изтощена коса с нацепени връхчета, изплаквайте я редовно с отвара от градински чай. Билката успокоява скалпа, заздравява космените фоликули и ускорява растежа; косата става лъскава и жива.
  • Компреси с отвара от салвия се препоръчват за хора с тъмни кръгове под очите.
  • Множество приложения на маслото от салвия потвърждават твърденията за чудодейни въздействия на билковия продукт.
За инхалации

При заболявания на дихателната система инхалациите с масло от салвия са допълнителен облекчаващ фактор. Могат да се правят студени инхалации – т.е. да се вдишват пари от флакончето с масло в продължение на 3-4 минути. При горещи инхалации са достатъчни две капки масло на литър и половина вода.

Инхалациите облекчават дишането; действат противовъзпалително и обезболяващо.

Ароматерапия

Маслото от градински чай е подходящо за всички методи на въздействие, познати в ароматерапията:

  • Само 1-2 капки в персоналния арома-медальон успокояват и подобряват защитните и съпротивителни сили на организма;
  • Капнете 3-4 капки масло в торещата вана, с която приключва вашият ден, и ще отмиете много от негативите му;
  • Ако искате да си приготвите загряващ компрес или да лекувате кожен обрив, на половин чаша вода добавяйте 8-10 капки масло;
  • За успокояващи студени компреси използвайте бадемово или маслиново масло, в което са добавени 15 капки масло от салвия;
  • Капки етерично масло от градински чай могат да обогатят обичайната ви козметика: при желание добавяйте по три капки на всеки 15 г основа;
  • Ароматизирайте помещението, в което пребивавате по-дълго време, като накапвате по три капки масло на площ от 15 квадратни метра; този трик е добра профилактика срещу грип.

Противопоказания и вреди

Някои съставки на растението могат да навредят – затова е добре да се знае кога приемът на продукти със салвия е опасен. Ето за какво иде реч:

вреди, противопоказания и странични ефекти на билката салвия (градински чай)
Консултирайте се с лекар преди да посегнете към чудесната салвия
  1. Продължителната употреба – повече от три месеца, създава условия за натрупване в организма на вещества, които въздействат негативно на бъбреците;
  2. Не се препоръчва вътрешен прием от деца: съставката туйон влияе зле върху детската нервна система;
  3. При нарушена дозировка лесно се проявяват негативни странични ефекти;
  4. Салвията е противопоказана при бъбречна поликистоза: билката увеличава нивото на естрогените, което е благоприятно за образуване на кисти; увеличава се и рискът от бъбречни възпаления;
  5. Възможни са спонтанни аборти или отлепване на плацентата, ако една бъдеща майка редовно пие чай от салвия;
  6. Етеричното масло от салвия повишава артериалното налягане, а отварата го понижава; забележсата е важна за хипертоници и хипотоници;
  7. Салвията  потиска лактацията, затова е неприемлива за кърмачки;
  8. Не се употребява при индивидуална непоносимост.

Отглеждане на салвия (градински чай)

Чудесната салвия действително лекува, но тя е и красиво растение и немалко градинари я ценят именно като декоративен детайл. Трябва обаче да се знае как правилно да се отглежда и какъв сорт да се избере при определени условия.

Сортове салвия

Съществуват множество сортове градински чай, които могат да се класифицират в три основни групи:

  • Лекарствена салвия – тази, за която говорихме подробно дотук; растенията от групата могат да се развият до 70-сантиметрова височина и имат сиво-зелени меки листа;
  • Горска или дива; тя е по-дребничка и цъфти в светло синьо, виолетово или пурпурно червено;
  • Ливадна – разпознава се по жълтеникавите цветове; те са малки, но извънредно много.

Обикновено в градините се отглежда лекарствената салвия, понякога и ливадна; по-рядко – горска.

Място, осветеност

За това растение доброто място е на слънце и при лека почва. Салвията ще се развива добре и на камениста и песъчлива земя, но при наличието на глина няма да се развива добре.

Обикновено растението не капризничи; достатъчен му е добър дренаж на терена и ще расте без допълнителни грижи. Ако все пак поглезим градинския чай, той ще ни се отблагодари с по-красиви и по-добре развити цветове.

Важно е корените да не страдат от недостиг на въздух и излишък от влага; в противен случай салвията ще загине от гнилостни процеси.

Ако отглеждаме салвия на сянка, тя ще се развива – но няма да покаже всичките си качества. Ето защо за нея трябва да избираме южни терени без сенчести зони. Растението се развива с темпове, които са в пряка зависимост от температурата и осветеността.

  • Ако растението е в саксия на балкона, трябва да го оставим на спокойствие и да не го пресаждаме прекалено често или да му сменяме мястото. Такива действия причиняват стрес на салвията, а от това биха пострадали видът и качествата й.
Правила за засаждане

Обикновено салвия отглеждаме от семена, които могат да се полагат директно в открита почва или първо в саксия, след което под формата на разсад да се пренасят навън. Разсадът, както може да се предположи, трябва да се приготви в парникови условия. Градинският чай се развива бързо, но не е много устойчив на стрес – пренасянето на разсада от парник на открито дори и при най-добър избор на температури води до гибел на част от стръкчетата.

отглеждане на салвия (градински чай)
Естественият начин за размножаване в природата е чрез семена

Ако сеем директно на открито семена от градински чай, трябва да спазваме следните правила:

  • Почвата трябва да е добре подготвена – рохкава и обогатена с хумус;
  • Семената се поставят на дълбочина около 3 мм и на разстояние 30 см едно от друго;
  • Първите 15-20 дни след посева почвата трябва да се поддържа влажна, но не прекалено мокра.
  • След покълването следват внимателни поливки 1-2 пъти седмично. В стадий на вегетация салвията се нуждае от оросяване, а при напълно развити растения се полива само при суха почва.
Грижи

Салвията не изисква прекалени грижи; за да се развива и цъфти по-добре обаче трябва да се спазват някои правила. Така например на втората година се прави обрязване, като старите стебла се скъсяват до 10 см над почвата. Тази операция се извършва през есента.

През пролетта терените със салвия се подхранват с азотосъдържащи торове. Това позволява на растенията да се развиват по-бързо. След обрязване пък е добре да се внасят в почвата добавки с фосфор и калий.

Зимуване

В по-топлите климатични пояси салвията се отглежда като многогодишно растение. Корените остават в земята и напролет отново се развиват. От зимни застудявания могат да се предпазят, ако всеки корен след обрязването на растението се покрие с полиетилен или срязана пластмасова бутилка. Така салвията ще оцелее, ако обаче температурите не паднат под минус 10 градуса.

Другият вариант е да се изкопаят корените в късна есен, да се почистят от пръстта и да се съхраняват на сухо, покрити с талаш и при постоянна температура около 5-7 градуса. Напролет се засаждат отново.

Размножение

Има различни варианти за размножаване на градинския чай, а именно:

  1. Със семена. Прецъфтелите съцветия съдържат дребни семенца, които могат да бдат събрани и изсушени; пазят се в хартиени пликчета до пролетта и при подходящи условия се засяват;
  2. Чрез делене: то е възможно ако растението е добре развито и се чувства добре на мястото си. Двегодишната салвия може да е достигнала вид на малък храст, който внимателно се изважда и се разделя на две или три части; при това трябва много да се внимава да не се увредят корените;
  3. Чрез филизи; този начин разчита на вече втвърдено стебло, което се реже с дължина 12-16 см и се потапя във вода. След време развива коренчета и може да се засади в подходяща почва.

Географските зони, в които салвията расте дива, размножаването е естествено чрез семена. Ако искаме да си отгледаме салвия в саксия на балкона, най-добре е да си я купим разлистена. Много често семената, които се продават, са от култивирани хибридни сортове с ниска кълняемост и може от засаденото нищо да не ни поникне.

Болести

Салвията има добри инсектицидни свойства, но не е пощадена от някои заболявания. паразитите я заобикалят, но я нападат проблеми като гниене, ръжда и др. Вижте кои болести най-често засягат градинския чай:

Ръжда – от долната страна на листата се появяват кафяви петна; листата пожълтяват и падат; при първи подобни симптоми заразените листа се махат, а ако е необходимо – и цялото растение;

болести при отглеждане на салвия (градински чай)
И салвията може да се разболее

Черно кореново гниене – корените се покриват с налепи и стават кафяви; растението загива. Подходящи за борба с гниенето са различни фунгициди;

Прикореново гниене – долната част на стеблото потъмнява и постепенно се покрива с тъмен налеп; тук също са необходими фунгициди.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

5 Мнения

  1. Бони Малчева

    Казвате, че може да се отглежда в саксия на балкона. Е, купих си преди три години, развива се добре, но никога не цъфти. Това нормално ли е?

  2. Грациела Ангелова

    Винаги имам градински чай в цветна леха на вилата. И за красота, и редовно използвам листата: правя си профилактично отвара заради пародонтита. Помага и при кървене на венците, стяга и намалява дразненето и болката. Случвало се е просто да дъвча пресен лист…

    • Цвета Драмчева

      Моята салвия растеше добре на слънце,след като се застуди я прибрах в затворено помешениена светло.Започнаха да изсъхват и да капят листата .Прекомерно много я поливам.От статията разбрах,че се полива 2-3 пъти седмично.

  3. Зорка Минева

    Знам, че за чай се сушат листата, изсушени през лятото, а за отвари и настойки се берат най-горните 2-3 листа с връхчето когато вече застудява. От тези връхчета по-рано са правили запарки за вагинални промивки при бяло течение.

  4. Саркис Манукян

    Пресен лист от салвия, леко намачкан, се слага върху ухапано от комар или ужилено от пчела и облекчава. Никой нищо не казва за кулинарните й приложения, а тя чудесно подправя сирена и някои сладкиши!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *