ксанакс алкохол действие
Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Действие на ксанакс и атаракс при тревожност и депресия, дозировка на 0.5. Мнения. Може ли с алкохол? Странични ефекти. Заместител: Лексотан. Спиране

Ксанакс е един от медикаментите, които се препоръчват при депресия и тревожни разстройства. Той е част от медикаментозната група на бензодиазепините.

Прилага се по схема, определена от лекар в зависимост от диагнозата, възрастта, общото здравословно състояние на пациента. Лекарството е популярно в определени среди, има доста отзиви във форумите за качествата и страничните му ефекти.

Мнения за Ксанакс

Този материал е основан на мнения за Ксанакс, които получаваме от своите читатели във форума по-долу. Можете да видите какво пишат хората, а също и да оставите своя отзив ТУК! или директно във формата за коментари. Пишете ни и търсете в самия текст какво мислят потребителите. Обратната връзка е изключително ценна за нас!

Ксанакс или Атаракс?

Заради някои от страничните ефекти на медикамента има търсене на алтернатива: т.е. пациентски интерес към други медикаменти, чийто прием е с по-малко нежелани последици. Често споменаван медикамент в такива случаи е Атаракс. Но наистина ли той може да има същия лечебен ефект? Да направим базово сравнение на двете лекарства:

МедикаментПоказанияДействиеСтранични ефекти
Ксанакс, бензодиазепинПри тревожност, депресивни разстройства, депресии с друга природа, панически разстройства, социални фобии, посттравматичен стресАнксиолитик; умерено седативно действие; привикване и зависимост при продължителна употребаСънливост, замаяност и главоболие, умора, раздразнителност; запек; нарушено внимание, нарушена координация на движенията
Атаракс, психолептик  – небензодиазепинов  транквилизаторСимптоматично лечение на тревожност, пруритус; за премедикация в хирургията; антиеметикАнксиолитик с умерено действие; понижава мускулното напрежение при пациенти с тревожност; подобрява качеството на съняСънливост, преходна тревожност и объркване, пресъхване на устата, замаяност, тремор, главоболие, умора

В пациентските листовки на двата медикамента е вписана препоръката да се прилагат в минималните за даден пациент ефективни дози, за възможно най-кратък срок. Практиката обаче показва, че често се налага прием за по-дълго време – което при Ксанакс е свързано с риска от зависимост. Въпреки това той е по-широко използваният продукт, може би заради по-категорично изразения си ефект и широкия профил на прилагане.

 • Същевременно Атаракс е търсен заради възможността да се прилага в рискови пациентски групи – хора в напреднала възраст и подрастващи. Ефектът му върху състоянията с тревожност е по-слабо изразен в сравнение с този на Ксанакс, но постига успокояване без да потиска когнитивните процеси, паметта и вниманието. За разлика от Ксанакс – Атаракс не развива потребност от по-високи дози, зависимост и синдрома на отмяната при прекратяване на терапията.

Лечението с ксанакс не е за самодейци: по условие то трябва да продължи около 8-12 седмици, като дозировката и продължителността не трябва да се променят от пациента. Срокът включва и етап на постепенно намаляване и спиране на медикамента. Грешка, която доста хора правят, е да спрат лекарството изведнъж, считайки подобряването на състоянието си за завършено лечение.

При шизофрения

Дали приемът на ксанакс може да има терапевтичен ефект при диагноза шизофрения? Форумци от puls.bg обсъждат терапевтични средства при шизофрения, като изреждат няколко медикамента.
Форумът е богат на различни мнения – включително странното твърдение, че самият ксанакс разболява от шизофрения!

Мнение №1: Важно е да слушаме доктора внимателно!
Ксанакс при шизофрения и депресия
Бистра Ненова

Бистра Ненова от Карлово: „Имах проблеми и развих  състояние, което моят лекар определи като тревожно разстройство. Не исках да пия лекарства, но се чувствах много зле и се съгласих да пия ксанакс. Само че не обърнах внимание – докторът ме предупреди да го пия само две седмици. Е, почувствах се добре от розовото хапче и го вземах редовно. Толкова редовно, че след месец и половина не можех без него. Пак по доктори, докато успея да се откача лека-полека. Сега съм добре, поддържам се с билковия чай Демир бозан – препоръчвам го! Понякога се налага да вземам Ксанакс, но се старая да избегна това колкото може. Наистина помага, но е опасна работа!“

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

 • Ето и мнението на компетентен коментатор, представен в нета като д-р Янева: ксанакс НЕ Е лекарство за шизофреници – да не забравяме, че шизофренията не се лекува, въздейства се медикаментозно за овладяването на симптомите й при минимум странични ефекти. Изборът на лекарство във всеки конкретен случай е индивидуален.
 • Ксанакс по мнението на д-р Янева е медикамент за лечение на депресия и тревожни разстройства. Бензодиазепинов медикамент с успокоително и противотревожно действие. Той е обаче от лекарствата, с които се свиква и които никога не бива да се приемат без лекарски контрол; създават зависимост.

При отслабване

Един от страничните ефекти при лечение с ксанакс е промяната на теглото. Следва от обща промяна на здравословното състояние – с понижен апетит и гадене, което без съмнение се отразява на общото физическо състояние.

Медикаментът не въздейства по този начин при всеки потребител, но е факт в някои случаи отслабването (както, впрочем, и увеличаването на килограмите – доста често срещано при лечение на депресии и тревожност).

При депресия

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ксанакс при депресия: това е едно от типичните приложения на медикамента. Важен е начинът, по който се прилага – обикновено в комбинация с друг медикамент за сравнително кратко време. Колкото по-кратко време се приема лекарството, толкова по-лесно става спирането му, без симптомите на отнемане.

Мнение №2: Спасих се от паник атаките!
Ксанакс при панически атаки
Васил Василев

Васил Василев, Бургас: „Спасих се с Ксанакс от паник атаките, които ме връхлетяха след едно хулиганско нападение. Доста отлагах срещата с лекаря, но не се търпеше и отидох. Той ми спомена за ксанакс и атаракс, умувахме кое да избера. Грамотност някаква имам, четох за двете. Междувременно пиех Демир бозан по настояване на жена ми. Чаят е добър, но не спасява в случаи като моя. Спряхме се на ксанакс,  атараксът по условие не е решение за паник атаките. Старая се да избягвам стресови ситуации, смених си работата с по-спокойна и мисля, че контролирам нещата.“

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

 • В коментари на специалисти се отбелязва, че по-възрастни пациенти буквално се пристрастяват към ксанакс – считат него и лексотана за безобидни, полезни хапчета и не съзнават колко лесно е да се привикне към тях.

При главоболие

Ксанакс е медикамент, който не е предназначен за лечението на състояния с главоболие. Нещо повече – главоболието е един от възможните странични ефекти от приема му. Паралелно с главоболието може да се проявят влошаване на концентрацията, на паметта и говорни проблеми. Възможно е в такива случаи да става дума за необходима корекция на дозировката или за необходимост от смяна на лекарствения продукт.

При безсъние

ксанакс при безсъние
Сред колко хапчета да избираме ксанакс?

При един на хиляда пациенти ксанакс причинява безсъние – като страничен ефект. Такива потребители обикновено усилват тревожността си или стават агресивни и е разумно да се прецени дали този медикамент е полезен за тяхното лечение.

Безсъние и главоболие са и възможните белези на т.н. синдром на отнемането, ако при сполучливо лечение с ксанакс медикаментът е бил спрян прекалено бързо. При всички тези случаи е задължително да се действа под лекарски контрол.

Доза. Опасност от предозиране

Ксанакс се предлага в таблетна форма от 0.25 мг и таблетки с удължено освобождаване SR от 0.50 мг. Дозата за всеки пациент се определя индивидуално в зависимост от диагнозата, възрастта и здравословния статус. Така например при възрастни пациенти се препоръчва дневна доза от 0.5 до 0.75 мг, разделени на няколко приема. По принцип всяко лечение започва с малка доза, която в хода на лечението може да се увеличава.

При тревожност диапазонът е от 0.5 до 4 мг дневно при начална доза от 0.75 до 1.5 мг. При панически разстройства лечението започва с дози от 0.5 до 1 мг преди лягане или 3х0.5 мг дневно. След това индивидуалната доза се увеличава плавно, като се коригира с 1 мг на всеки 3-4 дни, ако е необходимо. Обичайните стойности са 2.7 – 5.4 мг, но при отделни пациенти се достигат и по-високи.

При случайно или съзнателно предозиране при прием на ксанакс се наблюдават сънливост, говорни нарушения, нарушения в дишането; възможно е да се достигне до изпадане в кома. Необходими са спешни мерки за поддържане на дихателните функции и сърдечно-съдовата дейност. Като антидот се използва медикаментът флумазенил – има обаче условия, в които той не бива да се прилага.

Странични ефекти

Най-често страничните ефекти от приема на ксанакс са свързани с функциите на стомашно-чревния тракт и/или нервната система. Възможно е да има оплаквания от гадене, намаляване на апетита и отслабване, запек.

Някои пациенти стават раздразнителни и с различни нарушения в мисловната дейност – влошаване на паметта, концентрацията и способността за координация, говорни нарушения, замайване и объркване; усилват се депресивните симптоми.

Не е изключено да се прояви засилена враждебност и агресивност, нервност и безсъние, главоболие, отклонения в месечния цикъл и отслабване на либидото, инконтиненция, напълняване, влошено зрение и повишаване на вътреочното налягане.

В отделни случаи се съобщава за отоци по лицето и гърлото, отоци на крайниците, хепатит.

Пристрастяване и зависимост

Ксанакс е от онези медикаменти, към които се създава зависимост – при продължително лечение и при по-високи дози. Опасността от подобен ефект е по-голяма, ако пациентът вече е имал зависимост към друго лекарство или към алкохол. Така всъщност е с всички лекарства от групата на бензодиазепините.

По тази причина препоръката винаги е да се работи с минималните ефективни дози при възможно най-кратък терапевтичен срок. Обикновено на четвъртата седмица от началото на лечението с ксанакс се преценява дали терапията да продължи или вече е изпълнила функциите си.

Спирането на приема се прави постепенно, като обичайната доза се намалява плавно по индивидуална схема.

мнения, отзиви, коментари, форум

Абстиненция

Ако лечението с ксанакс доведе до привикване, рязкото намаляване или дори спиране на медикамента може да причини усилване на симптомите, които са станали причина за използването му. Най-често това са безпокойство и тревожност, безсъние, резки промени в настроението.

В по-тежки случаи се проявяват същински признаци на абстиненция с раздразнителност и мускулни болки, крампи, повръщане и потене, тремор, конвулсии, схващане на крайниците, свръхчувствителност към светлина, деперсонализация, халюцинации, гърчове и епилептични припадъци.

Решението е – спирането на ксанакс никога да не става изведнъж, а постепенно, при намаляване на дозата с по половин милиграм на три дни или дори още по-бавно.

Мнение №3: Ксанакс помага, но с него трябва да се внимава
Ксанакс или Демир бозан при депресия?
Петър Янков

Петър Янков от Търговище: „Убеден съм, че от лекарства като Ксанакс определено има полза. Изпитах го на собствен гръб, за щастие за кратко – няма да навлизам в подробности. Знам от мои близки медици, че лекарството се препоръчва за краткосрочно лечение, но в днешно време има и по-добри варианти: дневни транквилизатори, които не те приспиват и не създават зависимости.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато човек почувства ефекта от лекарството, той е склонен да го взема пак и пак, особено ако депресивните състояния го спохождат често. Никога не си го „назначавайте“ сами, опасно е! Неслучайно това лекарство не се дава на деца под 18 години, на бременни и кърмачки. При лека тревожност дори избягвайте хапчетата, доверете се на билките. Аз лично препоръчвам чая Демир бозан: 6 билки, от които ти олеква на душата!“

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Проблеми от Ксанакс

Ксанакс създава проблеми – извън обявените странични ефекти – обикновено при нарушение от страна на пациента на основните правила за прием. Затова е важен лекарският контрол, възможните корекции на дневната доза в хода на лечението. Лекуващият съставя и схемата за спиране на медикамента.

 • Някои пациенти използват това лекарство с цел постигане на удоволствие: за състояние на еуфория обаче са необходими високи дози, които потискат централната нервна система и могат да блокират дишането, да провокират кома и дори смърт.
 • Потребителите трябва да са наясно, че Ксанаксът е три пъти по-силен от типичните транквилизатори, зависимостта се развива много бързо. Затова типичните срокове на приложението му обикновено са в рамките на няколко седмици.

Ксанакс като наркотик

ксанакс като наркотик
Жълт кантарион вместо ксанакс: върши ли работа?

При анализа на наркотични средства и зависимости някои групи лекарства, приемани за успокояване или против безсъние, се споменават като проблемни подобно на същинските наркотици.

Бензодиазепините са от този вид лекарства, включително и нашият ксанакс. Той действа в повечето случаи според очакванията, но с първоначалната доза се свиква много бързо и за да постигнем същия ефект – трябва да увеличим дозата.

Друга негова особеност, която трябва да ни държи нащрек, е фактът, че не можем да спрем приема му изведнъж заради реакцията на тялото ни: ще се прояви синдромът на отнемането.

След като един пациент е наясно с тези особености на медикамента ксанакс, трябва сам да реши дали да заложи на него за лечението си или да търси друг вариант.

Аналози и заместители

Медикаментите от групата на бензодиазепините се считат за лекарствени средства, с чиято помощ се въздейства ефективно върху симптоматиката при депресии и тревожни състояния, при разстройства. Отношението към тази група, към която принадлежи и ксанакс, не е еднозначно.

Доста хора ги считат за леки и безобидни, както и че лесно и когато си пожелаят могат да прекратят приема им. Това не е така; ксанакс и аналозите му лесно създават зависимост, отказът от тях е труден, а за излекуването може доста да се дискутира.

И все пак прилагането им е наложително в някои случаи, стига да става разумно и под лекарски контрол. Въпрос на лекарско умение и съдействие от страна на пациента е да се подбере най-подходящият продукт от групата.

Освен ксанакс може да се избере – според индивидуалната характеристика – някой от другите бензодиазепини: лексотан, дизепин, елениум, реланиум, седуксен, валиум, ривотрил, рудотел, дормикумтемазепан, миоластан, халцион.

Билки. Жълт кантарион

Лекуват ли се депресия и разстройства с билки? Немалко специалисти считат, че комбинираното лечение с билки и психотерапия дава добър резултат, без при това да се изпитват негативните странични ефекти от лекарствата. Сред най-споменаваните природни лекове е джинджифилът, който помага при тревожно разстройство.

Вижте една лесна рецепта за джинджифилова отвара при депресия: 1-2 супени лъжици настърган джинджифил се сваряват за 5 минути в два литра вода. Отварата се прецежда, след като изстине. От нея може да се пие през целия ден по малко.

Други полезни растения са сибирският женшен, гинко билоба, овесена слама, пасифлора и валерианов корен.

Специално място има жълтият кантарион, който е доказан антидепресант. Може да се използва продължително време. От жълт кантарион се вари чай – три супени лъжици суха билка на литър вода. Вари се пет минути, охлажда се и се прецежда. Пие се четири пъти на ден по кафена чашка (pharmacy-bg.com).

Антидепресанти

ксанакс и антидепресанти
Зависимостта от ксанакс се преодолява мъчително

Група медикаменти, известни като антидепресанти, повишават серотониновите стойности в главния мозък. Задачата им е да активират клетки, чиито функции са били потиснати от депресивното състояние.

Някои от медикаментите причиняват странични ефекти от рода на гадене и диария, главоболие, безсъние. Но като цяло се понасят добре, облекчават мъчителната симптоматика. Такива са примерно литий, ламотригин, зипразидон, миртазапин, фенелзин, амитриптилин.

Източници: Употреба на Ксанакс, странични ефекти и взаимодействия; * Какво преставлява Ксанакс и как действа? * Противопоказания на Ксанакс и предупреждения.

Деанксит

Медикамент, прилаган при тревожност и апатия, депресивни състояния, тревожни разстройства. Деанксит се счита за ефективен при по-леки състояния, но не върши работа при тежки депресии. Не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Поддържащата доза е една таблетка сутрин, а максималната – 4. Не е добра идея да се лекувате сами с този или други подобни медикаменти. Дори считаните за най-леки могат да навредят, вместо да помогнат, ако не са използвани правилно.

Ривотрил

Това е скандално нашумелият в последните седмици медикамент, използван при депресии и епилептични припадъци. Ривотрил излиза от употреба в България поради икономически мотиви на производителя. Хората, които го използват от дълго време – и са развили зависимост! – според дебати във форумите си го набавят от Гърция и Турция, от Сърбия и Македония.

Атаракс

Следващите медикаменти се прилагат при състояния, лекувани в някои случаи и чрез ксанакс. Този медикамент – атаракс, е психолептик; използва се при тревожни състояния с нарушения на съня. Приемът му помага да се преодолеят часовете на нощно будуване; чрез него могат да се неутрализират и успокоят състоянията на мускулно напрежение. Едно от приложенията му е да съдейства при невротично гадене и позиви за повръщане. Други моменти на приема му са свързани с различни кожни заболявания като екзема и дерматит. Чрез атаракс се облекчава напрежението от усещанията за сърбеж.

Ципралекс

Това е популярен медикамент, който участва в лекарствената терапия при депресии и тревожни разстройства от различен вид. Антидепресант, съдействащ за нарастване нивата на серотонин в мозъка. Прилагането му трябва да следва стриктно лекарски указания; да не се допуска самоволно коригиране на дозировки или рязко спиране на медикамента. Подробна статия за лекарството ТУК: Ципралекс!

Золофт

ксанакс или Золофт?
В кои случаи помага ксанакс?

Пациентската листовка за този медикамент започва с предупреждението, че золофт не е транквилант или приспивателно. Този медикамент помага за овладяване на симптоматиката при депресия и различни видове разстройства на психиката. Приема се по лекарско указание. Ефектът от прилагането на лекарството обикновено настъпва след прием в продължение на две до четири седмици.

Валиум

Валиум с активна съставка диазепам е медикамент за преодоляване състоянията на тревожност. Те могат да са придружени с мигрена и безсъние. Използва се също при потребители с церебрална пареза, за предоперативна подготовка, при мускулни спазми и при хора с проблеми след отказ от алкохол. Медикаментът трябва да се прилага внимателно при потребители с чернодробни и белодробни заболявания.

Флуанксол

Медикаментът флуанксол е препоръчван при потиснатост и постоянно лошо настроение, лека депресия с или без съпътстващи симптоми на тревожност. Не е подходящ за тежки депресии. Лечението с този препарат може да провокира мисли за суицид, особено ако те са били налични и при предишни критични състояния.

Ксанакс и алкохол

Тази комбинация е опасна; ксанакс и алкохол са несъвместими – алкохолът усилва действието на медикамента и комбинирането може да причини тежки здравословни усложнения, до смърт. Ксанакс е един от медикаментите, открити край Уитни Хюстън след смъртта й. Както е известно, в кръвта й е имало и достатъчно алкохолни промили.

 • Комбинацията от Ксанакс и алкохол може да причини поражения на черния дроб и бъбреците, освен това да отключи психоемоционални нарушения и паническо разстройство. Двете вещества атакуват главния мозък и усилват проявата на негативни странични ефекти от медикамента. Ако това предупреждение се пренебрегне, могат да се усилят симптомите на суицидно поведение; развиват се тремор, липса на апетит и последващо изтощение, хепатит, прояви на халюцинации, нервност и агресивност.

Пишете ни и вие в нашия форум за ефектите от Ксанакс – ТУК! Имате ли личен опит от такова лечение, как ви се отрази и трудно ли се отказахте. Споделете!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?

Мнения за Тритико 150 и 75. Действие: За сън и др. Странични ефекти

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150? Какъв механизъм на действие има? Как се …

8 Мнения

 1. петранка

  Здравейте аз работия в гарция в перално там е много топло обедните часове сам там мо тук вече три седмици ме се чуствам добре намалявами дишането сшучайно ша припадна е направих всиякакви изледвания и не показват нищо а на мен ми все став така лекаря ми преписа ксанакс от 1mg кажете какво да нарпавя благодаря ви предварително

 2. Пих Ксанакс около гадина и половина и сега не го пия,но искам да споделя че от 7 месеца се потя по цяла вечер и се сменявам по 4 пъти като потенето е обилно от кръста на горе и главата.Правих всякакви изледвания и няма причина за потенето и стигам до заключението че потенето идва от това че съм спряла хапчетата.

 3. Елена Варадинова

  Здравейте,пия сутрин ксанакс и ако вечер пия 2,3 бири дали е опасно?

 4. Пиех ксанакс 15-год.с алкохол приди месец срях и двете не зная как съм жив но съм В АДА СУТРЕН И ВЕЧЕР….

 5. Бойка Станкова

  Ако можете да издържите, не вземайте ксанакс. Опитайте с друго лекарство или с билки. Този медикамент е ужасен, три месеца го пих и после още два го спирах, разбих си стомаха. докато го пиех всичко беше ОК, но после всичко се върна по старому.

 6. Велизара Красова

  Не понасям всичката критика към ксанакс. Има болести, за които е изключително полезен. Ако на някой не му харесва, никой не го кара насила да го пие. Но ще страда!

  со

 7. Марче Венковска

  Лекувах се с ксанакс и имаше добър резултат, страдах от агорафобия. Сега се поддържам с Демир бозан; ако се усещам притеснена или трябва да ходя на събития с много хора, пийвом един атаракс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *