Вежди д-р Зарев

Изкуство при трансплантация на вежди

Веждите са много важна и видима черта на лицето, затова плътността и красивата им форма са съществени характеристика за цялостното излъчване и външен вид.

Те създават основна линия на лицето и са ориентирът, към който са зададени всички останали ъгли и контури на лицето.

Трансплантацията на вежди е процедура, създадена от д-р Окуда през 1939 г., след което се практикува с различни техники и методи през годините. С напредването на технологиите трансплантацията на вежди днес се превръща във все по-популярна процедура поради отличните резултати, на които се радват пациентите. Въпреки че веждите са малка зона, тя изисква много прецизност и познания по отношение на анатомията, проектирането и разположението на веждите, екстракцията и техниката на имплантиране на космените фоликули.

Анатомия на веждите

Веждите са разделени на 3 секции. Тук ще разгледаме всяка от тях.

  • Глава: Тя е най-вътрешната част на веждите, насочена нагоре за 0,5–0,7 cm. Съдържа косъмчета с малък диаметър и по-светъл цвят. Някои хора не обичат да подчертават тази част от веждите си и искат да ги сведат до минимум.
  • Тяло: Това е централната 2,5 см част, която е най-плътна и широка. Косъмчетата разположени в долната част сочат нагоре, а тези отгоре растат надолу, образувайки „билото“ в средата, което е с най-голяма плътност.
  • Опашка: Това са външните 2 см от веждата, където централното сближаване продължава до края на опашката. Опашката е зона с по-малки и тънки косъмчета и става по-слабо изразена с възрастта.

Идеалните вежди имат перфектно разположение и форма. Прекомерното издигане на веждата в най-горния й връх може да доведе до изненадан вид, а разполагането им по-ниско в комбинация с висок страничен връх създава гневно излъчване на лицето. Лошото разположение на страничния ръб може да доведе до тъжен израз.

При мъжете веждите са по-тежки и по-плътни с малка или никаква арка. Те изглеждат по-изпъкнали, защото имат почти еднаква дебелина и плътност навсякъде. При жените обаче веждите се простират на няколко милиметра над орбиталния ръб. В страничната третина се усеща приятна арка. Средната част е по-плътна и по-дебела от страничния край. Средната дължина на веждите е 5,5 см при мъжете и 5,0 см при жените. Максималната ширина на веждите е 1,5 см при мъжете и 1,3 см при жените.

Предполага се, че формата и разположението на веждите при трансплантация се индивидуализира според формата на лицето. Основната концепция е да има повече хоризонтална част, за да изглежда дългото лице по-кръгло и да има по-вертикална ориентация, за да се създаде илюзия за издълженост при кръглите лица.

Предварителна оценка

Най-честите причини за трансплантация на вежди са козметични като вродено отсъствие или недостатъчно покритие. Другите често срещани показания са трихотиломания, белег поради травма, изгаряне или тумори, силно изразена алопеция ареата, мадароза поради хипотиреоидизъм, проказа и др.

Правилният кандидат за присаждане на вежди е този, който има реалистични очаквания, разбира ограниченията и възможностите на процедурата спрямо своя индивидуален случай, има изразен дефект или белег в областта на веждите, който желае да прикрие.

Пациентът трябва да бъде консултиран относно плътността, която е възможно да се постигне в рамките на една сесия, и да е готов за повторна сесия, ако желаната плътност не е постигната.

Трябва да е наясно, че новоприсадените вежди трябва да се подстригват периодично, тъй като косъмчетата запазват свойството си да растат дълги, както когато са били в донорската зона – най-често на тила. В този ред на мисли, хората с много къдрави коси в общия случай не са подходящи за трансплантация на вежди.

Дайте мнение и Вие тук!
“Фигурин

Процедурата не изисква специални предоперативни кръвни изследвания, освен да се изключат кръвни вирусни инфекции като ХИВ, хепатит В и С. Трябва да се направи тест за чувствителност към препаратите за локална анестезия.

Дизайн на веждите

Обикновено хирургът предварително уточнява с пациента каква е желаната форма на веждите, след което преценява до каква степен това желание е реалистично и доколко желаните вежди ще изглеждат естествено на лицето на пациента. Предлагат се и предварително изрязани шаблони за вежди, но те обикновено не се предпочитат, тъй като резултатът не винаги е естетичен.

Трябва да се вземат специални предварителни мерки за осигуряване на симетрия на веждите, за което се грижи пластичният хирург. Някои хора използват и чесън за сгъстяване на вежди, но ползата от това е съмнителна.

Mетоди

Съвременният метод за трансплантация на вежди се базира на извличане на фоликуларни единици (FUE). Той предполага бърза и лесна процедура без наличие на шевове. Методът за присаждане на вежди е аналогичен с този за присаждане на коса. Опитът на хирурга е много ключов фактор за правилното екстрахиране и имплантиране на космените фоликули, за да се постигне естествен резултат.

Заключение

Съвременните методи и познания на пластичните хирурзи в областта на трансплантация на космени фоликули и в частност вежди позволяват отлични резултати за пациентите с реалистични очаквания, които са се спрели на добросъвестна клиника и професионален хирург, който да извърши трансплантацията. Присаждането на вежди е единственият метод за трайно възстановяване на вежди, така че избирайте внимателно специалиста, на който ще можете да имате доверие, за да се радвате на красиви, нови вежди дълго.

Д-р Зарев от клиника Галатея извършва успешно трансплантация на вежди на хора, които желаят по естествени резултати на веждите. Резултатите са естествени и трайни, а ефектът е вежди с желаната форма и гъстота.

Вижте и ТОВА:

Окосмяване и побеляване при жените. Бели косми по веждите

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *