болки в сърдечната област през нощта
Причини за болки в сърцето при покой.

Болки в сърдечната област през нощта и болестта сърдечна невроза

На какво може да се дължат болки в сърдечната област през нощта?

Болките в сърдечната област не са задължително сърдечни. През нощта, в покой, те могат да произтичат от дихателната система (плеврит, пневмония), язва, междуребрена невралгия, ставни проблеми, а нерядко са на психологическа основа. Как да се ориентирам?

Причини за болки в сърдечната област през нощта

Болката в сърцето може да е реална или метафора на емоционално страдание. Може да е провокирана от съвсем друго, но да ни изплаши сериозно. Причините да се появи в тази зона болезненост са повече от 20. Като започнем от чисто физиологичните – претоварване, крайна умора и стигнем до истинските сърдечни болести.

bolka-sarce-013
Сърцето боли реално и от любов

За да се ориентираме, нека първо проверим има ли тревожност, притеснения от емоционален характер, стрес, умствено претоварване? Тогава вероятно е на психическа основа.

После да видим друго нещо: има ли…

Болка при вдишване

Тя няма отношение към сърцето. По-вероятна е при травма на гърдите, белодробна болест или такава на храносмилателния тракт. Възможно е да бъде проява на проблеми с костите и ставите. Най-вероятно се касае за междуребрена невралгия – при вдишване мускулатурата се „разгъва“, като движението причинява болка.

Ако при вдишване боли конкретно сърцето, трябва да се провери за исхемия, перикардит, стенокардия.

След тренировки

Ако болката ескалира в покой след натоварване, първо спрете тренировките до изясняване на проблема. Болка след кардионатоварване говори за коронарен спазъм, атеросклероза, дистрофия на сърцето и ИБС.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Болка след преяждане

Нощна болка след обилна вечеря, да не кажем преяждане, сигнализира първо за храносмилателни нарушения като язва, гастрит, херния на хранопровода, панкреатит.

Болка след пиене

Алкохолът отравя тялото и причинява мастна дистрофия на сърцето, хипертрофия или други страшни изменения. След дълга злоупотреба се развива алкохолна кардиомиопатия.

По-често боли сърце след обикновена пиянска нощ. Махмурлукът се гарнира с аритмия и други неприятни усещания. Алкохолът има силен съдоразширяващ ефект, от което страдат коронарните съдове. Освен това болката идва и от токсичното въздействие на ацеталдехид.

Болки в сърцето при стрес

Стресът причинява стенокардия. От една страна кръвоносните съдове правят спастична реакция, което намалява кръвния поток, повишава налягането с всичките им последствия. От друга страна се проявява кардионевроза – болки поради психични фактори.

Болки в сърцето при покой

Болките през нощта и на сън свидетелстват за вегетативно-съдова дистония или възпаляване на нервни коренчета. Доста невралгични състояния водят до болезненост – например притискане на междуребрените нерви, остеохондроза.bolka-sarce-011

Болка при покой се появява още след физическа преумора, преохлаждане, продължителното пребиваване в еднаква поза.

Невралгичната болка е продължителна, много остра и подлудяваща. Да проверим такава ли е – обостря се вечерта или през нощта и рязко се увеличава при смяна на позата, кихане и кашляне.

Сърдечна невроза

Ще опишем накратко това състояние като реални, физически симптоми на несъществуващо заболяване. Разстройството е в психиката, но то причинява реално сърцебиене и болка, изпотяване виене на свят, гадене и др. Проявите са продължителни. Те са свързани с психическо напрежение, но не и с физически натоварвания. Ще разберем, че са такива, когато ни подейства не друго лекарство, а простото успокоително (напр. валериана).

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Исхемична болест на сърцето

Понякога болките в сърдечната зона действително са сърдечни. Те се причиняват от особена форма на исхемичната болест – нощна стенокардия. Един от провокиращите фактори е свиване на коронарните артерии или т.нар. коронарен спазъм.

Само лекар ще различи дали болезнеността е в сърцето или около него.

За да се ориентирате, използвайте следното: седнете в леглото. Ако пристъпът е от сърдечно-съдов произход, болката ще се притъпи или направо ще утихне.

Кои са първите знаци за сърдечна атака (инфаркт)?

Как да разпознаем проблема: болката е интензивна и се отдава наляво – към ръката, плешката, долната челюст и зъбите.

Дайте мнение и Вие тук!

Включването на долната челюст в системата от болезнени места е ясен признак за случващ се инфаркт.

Други първични признаци са гадене, киселини, задух, студена под, замъгляване на съзнанието, студена пот.

Когато след прекаран инфаркт отново боли сърце, това е тревожен знак. Възможен е рецидив от 72 часа до 8 дни след първичния инцидент.

Стягане, парене и бодежи

Коронарният спазъм представлява рязко свиване на мускула, който притиска и артерията. Болката е силна, остра, прилича на стягане и пробождане. Започва обилно потене и сърцебиене.

Паренето път ни казва, че болката не е сърдечна. Може да е от язва, рефлукс или от киселини. Също от отравяне. Нерядко се причинява от психично разстройство, главно пристъп на тревога.

Как да разберем дали сърдечната болка е сериозна?

Трябва да проследим другите симптоми, които съпровождат болката – има ли затруднено дишане или пък тревожност? Първото води към сърдечни проблеми, второто – към психологически.

Болка + тежко дишане

Такава комбинация свидетелства за опасни изменения в организма. Незабавно реагирайте.

Затрудненото дишане насочва към исхемия, прединфарктно състояние, инфаркт, емболия на белодробните артерии, сърдечна астма и др.

Какво да пия при болки в сърдечната област?

При първи прояви на сърдечна болка трябва да се отнесете към специалист. Само лекар ще различи качествено източника на болката и ще постави диагноза.bolka-sarce-012

А в дадения момент ето какво трябва да се направи:

  1. Постарайте се да се овладеете. Стресът утежнява положението;
  2. Второ,  седнете. Ако настъпи облекчение, вероятно причината не е в сърцето. Ако болезнеността се засили, вероятно това е стенокардия;
  3. При подозрение за стенокардия вземете таблетка нитроглицерин под езика. Трябва да получите облекчение след петнайсетина минути. Ако не – вземете още една таблетка и звънете за линейка. Това лекарство не действа при инфаркт;
  4. При подозрение за стрес, тревога или невроза вземете успокоително.

Болки в сърцето при покой, при вдишване и др. Какво се пие и прави?

За болестта сърдечна невроза е много характерно, че симптомите се появяват нощем. Тогава настъпва силната възбуда на нерва, който управлява ритъма на сърдечната дейност.

Причините са в дисбаланс на нервните дразнения, които ускоряват и забавят сърдечните свивания. Настъпва както след остър и тежък стрес, така и при слаб, но продължителен стрес, който насища организма с адреналин.

Не бива пулсът да се учестява много ида стига 180-200.

Има лекарства, които могат да забавят честотата му и да отстранят болката. Те трябва да се вземат вечер преди лягане, за да предотвратяват пристъпа през нощта. При подходящо лечение сърдечната невроза отзвучава за месец-два. Но при настъпил пристъп затворете очи и започнете леко да натискате с палци очните си ябълки в продължение на 10 – 15 секунди. Направете го 3 пъти в 1 минута.

Можете да поставите палците на двете си ръце върху сънните артерии на шията. Започнете леко да масажирате артериите на местата, където чувствате биенето на пулса. Не натискайте много. Масажът трябва да трае 20 секунди. По сънните артерии има нерви, които ръководят честотата на пулса.

Седнете удобно в кресло или полулегнали в кревата. Отпуснете се.

Започнете мислено да разслабвате мускулите на пръстите на краката, после – на прасците и бедрата. Продължете нагоре по тялото, към сърдечната област и шията. Този автогенен тренинг повлиява добре честотата на пулса.

Също има и много добри билки. Вижте ТУК: Демир бозан помага при сърдечна невроза!

Вижте и ТОВА:

Чай при сърдечна недостатъчност и билки за отводняване

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Isi2

Исхемична болест на сърцето: диагноза, лекарства, билки

Подробно за лечението на исхемична болест на сърцето (стенокардия, гръдна жаба, ангина пекторис) с лекарства …

3 Мнения

  1. Станислав Луканов

    Трети ден съм болки в сърдечната област през нощта и не разбирам какво ми е. Остро е, отляво, но като легна се успокоява. Декември правих кардиограма и бях наред, кръвното и пулс в нормата.

    • Ивалина

      Прилича ми на сърдечна невроза, а лявата страна ви бърка, но щом минава в легнало положение, не е сърце. не съм доктор!

  2. Кера Иванова

    МОля, обяснете разлика между инфаркт и исхемична болест на сърцето!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *