Vestibo Betaserk Cynarizin 01
вестибо и цинаризин, бетасерк 16, 24, мнения

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. Търсене на аналог или заместител: Вестибо и Цинаризин. Бетасерк или Вестибо? Странични ефекти.

Още в текста: Вестибо – какво е лекарството и кога се прилага. Вестибо при световъртеж, главоболие и проблеми със слуха. Форми; начин на прием, възможни странични ефекти. С какво можем да го заменим; аналози. Противопоказания и вреди

Вестибо е лекарство, чието действие се изразява в разширяване на кръвоносните съдове. Като цяло е предназначено за патологии на вестибуларния апарат. Взема се под формата на таблетки при световъртеж, главоболие, проблеми със слуха.

За какво се ползва вестибо и как се пие?

Вестибо съдържа активната съставка бетахистин – това е синтетичен аналог на естествения медиатол хистамин. Лекарството има съдоразширяващ ефект, освен това активира специфични рецептори и въздейства върху състоянието и функциите на вестибуларния апарат. Резултатът от действието на бетахистина непосредствено се отразява на вътрешното налягане и кръвоснабдяването във вътрешното ухо.

Пероралният прием на таблетки вестибо подобрява състоянието на пациенти, които страдат от световъртеж и шум в ушите. При хората, които се измъчват от отслабване на слуха, се чувства подобрение в тази посока. Подобреното локално кръвообращение оптимизира цялостно функционирането на вестибуларния апарат; подобрява се и кондицията на мозъчния кръвоток.

При световъртеж (виене на свят, вертиго)

Вертиго или световъртеж е неприятно състояние, при което засегнатият има чувството, че всичко около него се върти или усещането е за собствено въртене спрямо пространството. Тези усещания напомнят на онези, които изпитваме след продължителна игра на въртележка. Симптомът, особено ако се проявява често, сигнализира за сериозен здравословен проблем, обикновено свързан с вестибуларния апарат.

вестибо
При шум в ушите и световъртеж помага вестибо

За вестибуларния апарат говорим, когато коментираме координацията на човешкото тяло, положението му в пространството. Апаратът е нещо като команден център за система от рецептори, разположени из цялото тяло. Ако командният център не работи нормално,системата се разстройва и човекът изпитва различни симптоми от рода на световъртеж и гадене. Понякога паралелно с тях могат да се проявяват още и такива като слабост, висока температура, разстройство, болки в корема. В такъв случай приемът на таблетки вестибо може да постави нещата под контрол.

  • Вестибо е лекарство за дългосрочен прием; за траен терапевтичен резултат са необходими месеци с този медикамент. Дневната доза се определя индивидуално в зависимост от възрастта, килограмите, повлияването. Честотата на дневния прием също трябва да се определи в зависимост от пациентския профил; отреденото количество се взема на два до четири пъти, разпределено в равни дози.
При шийна остеохондроза

Шийната остеохондроза най-често е проблем на хората, водещи заседнал живот. При тях и най-малкото натоварване на гръбнака в зоната на шията/врата причинява стягане на прешлените в натоварената зона, в резултат на което дисковете притискат кръвоносни съдове и нерви. Това причинява виене на свят, главоболие, болки в ръцете, дори схващане на езика.

Шийната остеохондроза е едно от показанията за прием на вестибо. Задачата на медикамента е да подобри кръвообращението в зоната на шийните прешлени. За да има добър резултат обаче е необходима и физиотерапия – масажи и кинезитерапия, както и повече движение за предпазване от усложнения.

При шум в ушите

Шумът в ушите – тинитус, има различна природа и съответно различни решения на проблема. Неприятните усещания мотаг да са от елементарно естество – например натрупване на ушна кал, но могат да са и свързани с инфекция или с дегенеративни промени. Сред възможните обяснения са още различни заболявания в зоната на средното ухо, т.н. Мениеров синдром, приемът на някои медикаменти. Аневризма и тумор също са сред причините за тинитус.

Приложението на вестибо при подобни оплаквания има смисъл, ако проблемът е свързан с влошено кръвоснабдяване – така се очаква подобряване на симптоматиката заради способността на вестибо да разширява и отпуска кръвоносните съдове.

При главоболие
“Фигурин

Защо ме боли главата? Това е въпрос, на който лекуващият следва да отговори, изследвайки пациент с такива оплаквания. Причината за главоболието следва да е ясна, преди да се предприеме лечение и преди да се реши дали вестибо може да помогне. За немалко хора без медицински познания спасението е в обезболяващите, но – разбира се – не това е решението при системно главоболие. От вестибо би имало полза, ако причината се неутрализира чрез разширяване на кръвоносните съдове и нормализиране налягането във вътрешното ухо. Много често главоболието се проявява заедно с виене на свят, гадене и заглъхване на ушите и комплексното въздействие на вестибо би могло да овладее цялата симптоматика.

При болест на Мениер

Най-общо казано, болестта на Мениер се свързва с увеличено количество на течността (ендолимфа) във вътрешното ухо. Причините за това се обясняват чрез различни теории, които тук няма да коментираме. Болестта се изразява в загуба или влошаване на слуха, виене на свят, шум в ушите, понякога главоболие и гадене. Вестибо е един от медикаментите в комплексното лечение при това заболяване; освен лекарствата се препоръчват безсолна диета и отдих в тиха и затъмнена стая.

вестибо
Първо трябва да се прецени дали проблемът е свързан със заболяване на вътрешното ухо
При загуба на слуха

Загубата на слуха – отслабване на слуха или пълно оглушаване, е една от проявите на описваните до момента болестни състояния. Възможно е в някои случаи да се касае за инфекция, за механично увреждане, за дегенеративни промени. Ролята на вестибо е да подобри състоянието чрез оптимизация на локалното кръвообращение. Би имало подобрение, ако проблемът е свързан с подобни дефицити. Най-често резултатът се усеща след двуседмичен прием на определената от лекуващия дневна доза.

Други приложения

Вестибо се използва също при комплексното лечение на енцефалопатия, която се развива след травми; при атеросклероза на мозъчните съдове; при доброкачествен световъртеж след хирургични интервенции.

Видове вестибо, цена и кога кое се взима?

Важно е да се помни, че изборът на един или друг вид таблетки вестибо зависи от лекарските препоръки – лекуващият ще определи дневна доза и режим, които пациентът не бива да променя самодейно. Болестните симптоми обикновено започват да затихват след двуседмична употреба, но най-често за траен резултат е необходим двумесечен прием. По принцип лекарството не се дава на деца и подрастващи под 18 години; възрастните понасят медикамента като цяло добре.

Вестибо от 16 мг

Изборът на една или друга разновидност – 8, 16 и 24 мг, зависи преди всичко от удобството за прием според дневната доза и режима. Така например при дневна доза от 24 мг в три приема удобен вариант са таблетките от 8 мг; една опаковка от 60 хапчета струва около 8 лв. Тъй като дневната норма обикновено варира в границите 24-48 мг, в други случаи може да се окаже по-добър вариантът с таблетки от 16 мг (цената е около 5 лв опаковката).

Вестибо от 24 мг

вестибо на таблетки 16, 24, мнения

Дозировката, както знаем, се определя в зависимост от това как пациентът понася медикамента, колко сериозно е заболяването му, но също е важно колко тежи, каква е възрастта му и има ли други заболявания. Възможно е в някои случаи на болния да е изписана максималната дневна доза от 48 мг; в този случай той може да се чувства най-добре, ако приема два пъти дневно по 24 мг. Медикаментът в опаковка от 60 таблетки по 24 мг може да се купи за около 10 лв.

Вреди и опасности

Като цяло този медикамент се понася добре, но понякога могат да възникнат странични ефекти от рода на алергични реакции, храносмилателни разстройства, главоболие. Наблюденията сочат, че те се проявяват в слаба степен и обикновено са преходни. Това не се отнася за случаите на предозиране, при които е наложителна медицинска намеса!

  • За да се избегнат смущения при лечението с този медикамент, пациентите и лекуващите трябва да се съобразят с известните противопоказания за употребата му. Не бива да се използва при алергия към някоя от съставките, при бронхиална астма и склонност към спазми на дихателната система, при феохромоцитома, при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Забранен е при бременност в първия триместър; з останалите месеци и при кърмене се избягва, но е допустим при крайна необходимост под лекарски контрол. По условие медикаментът не се прилага за пациенти под 18-годишна възраст.

Вестибо и алкохол

Вестибо трябва да се взема по време на хранене; таблетките се гълтат цели, с вода – без да се дъвчат или стриват. Не се препоръчва комбинация с алкохол; при паралелен прием ефектът на медикамента се усилва.

вестибо
За вертиго се изисква продължителен прием на подходящи лекарства

Аналози и заместители

Аналозите на вестибо са препарати с различни съставки, но с идентично въздействие върху организма на пациента – докато т.н. синоними имат същата активна компонента, но са с различно (търговско) название. Замяната с един или друг продукт може да се направи единствено от лекуващия, като се вземат предвид обстоятелства от типа на специфично въздействие, несъвместимост с други заболявания, защо не и достъпност/цена. Често т.н. генерици на едно лекарство са на по-ниски цени и това за немалко пациенти също е важно.

Бетасерк

Той е продукт с активна съставка бетахистинов хидрохлорид, бетахистин. Има същия тип приложение, както вестибо, аналогични противопоказания и режим на прием. Независимо от усещането, че се касае за същия продукт, но с друго име – т.е. синоним, замяната на вестибо с бетасерк може да бъде направена единствено от лекар. Препаратът може да се взема с или без храна, три пъти дневно. За препоръчване е таблетките да се приемат по време на хранене, така се избягват стомашните неразположения.

Дайте мнение и Вие тук!

Таблетките бетасерк са два варианта:  16 и 24 мг. Опаковка от 60 таблетки по 16 мг струва приблизително 15 лв. 20 таблетки по 24 мг могат да се купят за десетина. Още за това лекарство ТУК:

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Вертиго хийл (вертиго хил)

Продуктът е аналог – хомеопатичен продукт, препоръчван при световъртеж, основно свързан с атеросклероза. Предлага се под формата на таблетки или на сироп. Таблетките се вземат три пъти дневно по три, но при остри пристъпи е възможно това да става на всеки 15 минути – таблетките се държат под езика до пълното им стопяване. Опаковка таблетки 50 броя може да се купи за 9 лв.

Сиропът се приема три пъти дневно по 15-20 капки, или при остри състояния – по 10 капки на всеки 15 минути. Цената на флакон от 30 мл е 12 лв. Този продукт може да се взема от бременни и кърмачки при световъртеж, основно свързан със склеротични промени на кръвоносните съдове.

Емперин

Още един синоним на вестибо с активна съставка бетахистин. Има го под формата на таблетки от 8, 16 или 24 мг. Не се препоръчва при бременност и кърмене освен в случаите, когато лекуващият счете възможния риск за оправдан с оглед очаквания ефект. Схемата на прием е същата както при вестибо. Цената на 100 таблетки от 8 мг е 7 лв; за 60 от 16 мг – 8 лв; за 60 от 24 мг – 14 лв.

Арлеверт

Арлеверт е един от аналозите за вестибо, има две активни съставка – цинаризин и дименхидринат. Това е комбинация от калциев антагонист+антихистамин, кояато овладява и редуцира симптомите на вертиго, световъртеж с гадене. Не се прилага при пациенти под 18-годишна възраст, страдащи от епилепсия, при бъбречна и чернодробна недостатъчност, при повишено мозъчно налягане. Рискови пациенти, чието състояние може да се влоши при терапия с арлеверт, са такива с чревни запушвания, с ниско или високо кръвно, глаукома, свръхактивна щитовидна жлеза, паркинсонизъм, тежко сърдечно заболяване.

Лечението с арлеверт изисква дневен прием от 3х1 таблетки; медикаментът се приема след хранене, с малко вода. Лечението обикновено продължава до 4 седмици. Цената на опаковка от 48 таблетки е 34 лв.

Сибелиум капсули

Сибелиум също е аналог на вестибо; има активна съставка флунаразин и се препоръчва като лекарство срещу мигренозни пристъпи, замаяност и световъртеж – свързани с проблем на вътрешното ухо или мозъка.не е подходящо лекарство при алергия към една или повече съставки, депресия, болест на Паркинсон.

Капсулите от 5 мг се приемат само вечер, две за пациенти на 18-64 години или една – за тези над 65. Овладяването на симптоматиката обикновено става за месец или малко повече, след което се преминава към поддържаща терапия: обичайната доза се взема пет поредни вечери, след което има два дни пауза, отново 5 дни с прием, 2 – пауза, и т.н. до приключването на терапията. Тя не може да бъде по-дълга от 6 месеца.

Цената на този медикамент – за 20 капсули от 5 мг, е 6 лв.

ТеваБехист на таблетки

Поредният синоним – бетахистинов дихидрохлорид. Има го на таблетки по 16 или по 24 мг; приложението и противопоказанията му са аналогични на тези при вестибо. Цената на опаковките от по 60 таблетки е съответно 7 и 15 лв.

Кавинтон

Кавинтон е медикамент тип винпоцетин под формата на таблетки от 5 или 10 мг, или на разтвор за венозна инфузия. Използва се при влошено мозъчно кръвоснабдяване, както и при проблеми с локалното кръвообращение на зрителния и слуховия апарат. Световъртежът може да е последица от подобни смущения при болестни проблеми на мозъка и вътрешното ухо. Най-често в такива случаи е препоръчван прием на 1-2 таблетки от 5 мг, три пъти дневно, след хранене. Цената на опаковка от 50 такива таблетки е 8 лв приблизително. Още за Кавинтон ТУК: Кавинтон Форте: Цена, мнения, противопоказания и как се пие.

Цинаризин

Световъртеж, особено в легнало положение – това винаги е сериозно!

Таблетки от 25 мг с активна съставка цинаризин. Продуктът е добър в комплексно поддържащо лечение на нарушено равновесие, гадене и повръщане, шум в ушите. За целта се препоръчва прием три пъти дневно по една таблетка, след хранене. 50 таблетки от 25 мг  струват около 1.50 лв.

Ето и едно мнение, което получихме на мейла си и помолихме авторката му да ни предостави своя снимка:

Вестибо ми докара отоци и го махнах

Нели Аргирова - Шум в ушите, Вестибо
Нели Аргирова

Дълго време изкарах на Вестибо, защото имах виене на свят, пищене в ушите и начална загуба на чуването. При това взимах конска доза от 48 милиграма на ден, разделени на три вземания. В резултат шумът се засили, а слухът отслабна още повече, но заедно с това започнаха да ми се подуват устните и езикът и имах понижаване на кръвното. Накрая се ориентирах към билките и взех от оригиналния Демир бозан на Фарма витал, който е за 43 лева. Той помогна да спра илачите.

Нели Аргирова, Сливен

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекът прополис се ползва с голям успех при лечение на шум в ушите

Излекувах се от шум в ушите с капки и чай

Кои са най-добрите капки за шум в ушите. Как да си приготвим домашно капки от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *