Правих диетата на Ваня Червенкова - разказ от първо лице. Мнения. 12-дневна диета.
Какво трябва да знаем за диетата на Ваня Червенкова!?

Правих Диетата на Ваня Червенкова през 2020 г.: Мнения, меню, странични ефекти

Правих диетата на Ваня Червенкова – разказ от първо лице. Мнения. 12-дневна диета. Странични ефекти. Точното примерно меню. Резултати. Как да удвоим резултатите и скоростта на отслабване с чай.

Още в текста: Безопасна ли е за здравето? Вижте с колко килограма и за колко време се отслабва. Меню за отслабващи ден по ден. Подобни режими на хранене. Мнения и разкази от първо лице

Свалих 18 кг! Направих го като Ваня Червенкова и с нейната диета! Тя не е елементарна, както някои си мислят. Може да се нагоди към разнообразно хранене. Готина е, защото се топят обиколки. Аз я обогатих, без да нарушавам принципите, и подобрих безопасността.

Казвам се Марта Найденова. От Търново. Имах излишни кила, въпреки че ежедневно драпам по стръмните улички. От дете пешеходствам по наклонени терени. Това ми показа, че фигурата зависи от храненето. Не спортът и движението са най-важни, както всички тръбят. Личен опит!

Диета на Ваня Червенкова
Марта Найденова: разказ от първо лице

Изметох от тялото си подплънки и запаси. Използват поредицата от монодиети, които разпространи преди време бизнес дамата Ваня Червенкова. Аз допълних с билки в подкрепа на отслабването и за здравословно ускоряване на метаболизма – чай Фигурин. Така ускорих и стабилизирах резултата. Накрая ще кажа няколко думи и за Фигурин.

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Диетата на Ваня е супер. В началото не го знаех. Избрах я, защото прочетох много положителни отзиви. Хората масово споделят значими резултати.

Мнения за диетата на Ваня Червенкова

Диетата на Ваня Червенкова си има както горещи привърженици, така и строги критици.

Привържениците й отчитат факта, че не са изключени за дълго време големи хранителни групи, което спасява организма от проява на дефицити. Харесва им по-свободният режим на хранене, който допуска многократен прием в рамките на деня – макар и само на един вид храна.

Критиците са скептични относно безопасността на диетата и намират за нелогични някои съвети на самата Червенкова, например прием на аспирин на гладно – за ускоряване на метаболизма. Безопасното топене на килограми е около 4-5 на месец, а тази диета е по-ефективна и това може да причини стрес на системите. В дългосрочен план диетата застрашава ензимния баланс и еластичността на съединителната тъкан. Освен това само два зеленчукови дни за 12 на специалистите им изглежда недостатъчно. Ето и автентични реплики от форуми:

  • Kaleq от bg-mamma.com: “Здравейте момичета! Много съм впечатлена от диетата на Ваня Червенкова, с която тя успяла да свали 18-19 кг. за около месец. Прочетох я и ми се стори доста лесна, като имам в предвид всички диети, които съм пробвала. Питането ми е дали някоя вече я е започнала или има намерение да я започне. Аз я започвам от утре. Стискам си сама палци засега!”
  • Poli_h от bg-mamma.com: “Момичета и аз мисля да я почна от другата седмица на едно място четох в нейно интервю че след първите 12 дена също препоръчва да се направят 2 дена почивка и след това да се повтори и след това да се опитваме да се храним разделно. И казва че няма йо йо ефект.”
  • 7a09595c7b от spodeli.net: “Аз съм на тази диета от 3 дни и за тези 3 дни съм свалила 4 кг. Успех!”
  • Вероника Налбатска от bb-team.org: “Диетата НЕ СТАВА.
    Не и ако искаш да се храниш здравословно и да постигаш трайни резултати.”
  • Queen Cobra от bb-team.org: УУУ, по време на диетата всяка сутрин по 1 аспирин на гладно “да загрее стомаха” ??!! Господи, Аллах, Буда, който и да си, спаси тая жена от мъките! “

От първо лице се убедих, че критиците не са прави. Резултатът от Ваня Червенковата диета са… УАУ! Как ви изглежда да махнете 20-25% от телесната си маса без големи мъки и то за постоянно?

“Демир

Това успях да направя с диетата и с Фигурин. Ще ви споделя какво и как направих, че за постигна моя резултат, без болести, проблеми и негативи.

Предимства на монодиетите

Защо диетата на Ваня Червенкова не губи от популярността си
Диетата е…… защото…
човешка и поносимане изисква мъчителни лишения, терзаещ глад или съсипващи тренировки във фитнеса
без гладуванетя си има своите ограничения и режим, но той не оставя стомаха празен и с него няма как да се чувстваш “като вълк”
постижимадиетата остава популярна, защото изглежда постижима
евтинатова не изисква яко охарчване за специални добавки и таблетки, поне не на всяка цена
умеренащадящи и без крайности са физическите натоварвания – през ден
лечебнаЧервенкова започва диета поради предстояща операция. Това й помага за възстановяването

Червенкова споделя, че три пъти седмично ходи на тренировки в дамско студио и ползва вакуумна пътека, подлага се на лимфодренаж и масаж с ролшейпър. Изнурителното блъскане във фитнеса не е условие. С тази диета наистина се сваля лесно и удобно. И с удоволствие.

Важно! Можете да сметнете автоматично колко е вашият индекс ТУК: Индекс на телесна маса (ИТМ, BMI)Безплатен калкулатор за индекс на телесна маса (ИТМ, BMI) на български език, отчитащ пола и възрастта!

Същата система срещаме и под името

Докторска диета

Обяснението е, че се препоръчва от лекари в случаите, когато дебелината на болния пречи да бъде опериран. Самата Ваня Червенкова е пример. Тя започва режима преди операция и пояснява: Хората, които спазват тази диета, подготвят тялото си да понесе по-лесно изпитание като хирургичните интервенции. А също и по-бързо и без проблеми да се възстанови сетне (dietata.com).

Режимът предполага прием на един хранителен продукт в продължение на два дни; няма смесване на хранителни групи, което облекчава метаболитните процеси. Същевременно чрез редуването на храните в рамките на 12 дни организмът получава всички необходими компоненти, така че няма опасност от развитие на дефицити. Принципът на умереност, който е залегнал в диетата на Ваня Червенкова, всъщност е и обяснение за положителните ефекти от спазването й.

12-дневна диета

Диетата, която аз направих няколко пъти, е 12-дневна (или диета 6х2). Включва храни от 6 вида, като за всеки от тях се дават по два дни:

  1. Картофи;
  2. Пиле;
  3. Зеленчуци;
  4. Риба;
  5. Плодове;
  6. Кисело мляко.

Няколко простички, но съвсем задължителни правила:

  1. Да не се смесват храни, иначе просто няма да сме на този режим;
  2. При приготвянето им може да се използват малки количества сол и пресен лимонов сок;
  3. Може да се пие кафе и чай, но без захар;
  4. Препоръчва се сутрин да се гълта по един аспирин и витамин С;
  5. Пие се много вода.

Аз бях от тези, които искат да смъкнат повече килограми чрез повторение на 12-дневните модули. Правилото при повтаряне е да се прави пауза от 3-4 дни между модулите.

През паузата могат да се ядат тестени и сладки храни в умерени количества. След това диетичният цикъл се започва отново.

И още нещо важно: преди да предприемете каквото и да било, направете консултация с личния си лекар. Още по-добре ще е, ако успеете да обсъдите намерението си и с диетолог. Самата Червенкова е действала по този начин.

Как да удвоим резултатите и скоростта на отслабване с чай

Монодиетата облекчава храносмилането и тялото се насочва към ускорено топене на мазнини. Изхвърля излишните течности от тъканите, чисти кръвта и лимфата. Този процес е 10 пъти по-бърз и ефективен под въздействието на лечебни билки с пречистващ и вталяващ ефект. Аз избрах да подкрепя диетата с Фигурин, но не е задължително. Вземете други билки, които също така ускоряват метаболизма и регулират телесните процеси и ще сте доволни като мен.

Аз се спрях на Фигурин по няколко причини. Признавам, първата беше леснината – чаят е готов, смес от 28 билки, които никога не бих събрала сама (а и ще ми излезе безумно скъпо), запарка за 3 мин. и готово. Никакви ядове.

Второто и по-същественото е, че билките от Фигурин са най-качествените. Те наистина правят да се отслабва със здраве – естествено и безопасно.

Всичко е добре дозирано. Има билки-диуретици, които изкарват отложените течности, но няма риск от прекаляване и обезводняване. Има билки регулатори, които нормализират хормоналния фон. Има билки-чистачи, които премахват токсините и боклуците от кръвта, тъканите и органите. Други нормализират работата на органите. Оправят изхождането, изчистват червата.

Може би не знам всичко, което правят 28-те билки във Фигурин, но знам със сигурност, че топят мазнините – директно и косвено чрез оздравяване и регулиране на метаболизма.

Хората отслабват само с този чай. В интернет са споделени отлични резултати. Аз направих нещо друго – събрах чая с диетата, за да стане по-добре и по-бързо.

Монодиета + Фигурин = бързо и стабилно отслабване

Успешното при мен беше, че оставах на чая между циклите на диетата и след тях. Билките не позволиха да се прояви йо-йо, помогнаха на тялото да се установи на новите килограми. Теглото ми беше драстично надолу – с 18 кг!, и имаше риска. Но аз го избегнах благодарение на Фигурин.

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Резултати от диетата

Програмата на диетата е 12-дневна; при точно изпълнение след приключването й трябва да сте смъкнали до 6-7 килограма. Ако се изпълнят два последователни модула без прекъсване – т.е. 24 дни, може да се отслабне 8-9 кг.

Практиката на Ваня Червенкова: тя изпълнила два 12-дневни цикъла един след друг, прекъснала за 3-4 дни и последвали нови два 12-дневни модула. С такова редуване за два месеца и половина стопила 18 кг (24chasa.bg).

Последователното и стриктно изпълнение на диетичния режим в крайна сметка определило постижение, каквото рядко се постига! И най-важното, новият силует на Червенкова не е пострадал впоследствие от йо-йо-ефект!

Аз успях да постигна същите параметри, но стабилизирах по-добре от Ваня. Направих го с Фигурин. Билките повишиха безопасността и улесниха излизането от диетата. Това го споделят и други хора, които срещнах по време на своя режим.

Мнение №1: Ваня Червенковата е №1, особено + билки

Диета на Ваня Червенкова
Йордан Желев, Пловдив

Мъж съм, но ми допадна да се храня по моно-принципите и да свалям килограми с лекота. Не съм голям фен на спорта, признавам. Диетата на онази бизнес дама се оказа точно за мен – лесна, проста и ефективна. Още по-добре се получиха нещата, когато си купих от чая Фигурин. В семейството ме критикуват, че все търся лесното. И защо не? Защо трябва да се блъскам, когато хората са измислили как да се случи с лекота.

Лекота е точната дума за Фигурин. Ваня Червенковата се спазва лесно, а Фигурин осигурява да е здравословно. Направих 4 цикъла с 2 кутии Фигурин и крайната сметка е минус 14 кг! Отне ми 3 месеца и вече 2 Х 3 месеца държа и не мърдам. Планирал съм да поддържам с билки Фигурин, примерно веднъж годишно. Колкото да съм здрав.

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Точното примерно меню

  • Първи и втори ден: Картофи;
  • Трети и четвърти: Пилешко месо;
  • Пети и шести: Зеленчуци;
  • Седми и осми: Риба;
  • Девети и десети: Плодове;
  • Ден 11 и 12: Кисело мляко.

Най-добрите рецепти за вкусна диета

Спазвайки правилата на диетата, подбрах щадящи храносмилателната система рецепти. Изявленията на г-жа Червенкова са, че може да има и пържено, но го ограничих. Не е само отслабването, но трябва да е и добре за стомаха и червата.

Освен това пак тя признава, че паузите между 12-дневните модули са “свински” дни, защото тогава може да се яде всичко, включително тестени и подсладени храни. Нека всеки да прецени дали това е разумно и здравословно.

Рецепти с картофи

Двата картофени дни са сравнително лесни за организация, но едва ли някой си представя да ги кара само на варени картофи. Диетата може да е по-вкусна, но “добавките” си остават забранени – с изключение на малко сол, няколко капки мазнина и лимонов сок.

Ето два примерни варианта на рецепти за картофените дни по диетата на Ваня Червенкова:

  1. Килограм картофи се обелват и нарязват на половинки или четвъртинки – зависи колко са големи. Сваряват се в леко посолена вода; изсипват се в тавичка и се овкусяват с малко олио или зехтин, мащерка или риган. Запичат се до порозовяване. Добавя се лимонов сок на вкус. Хапват се на малки порции за един ден.
  2. Около килограм картофи се обелват и нарязват на полумесеци. Посоляват се, добавят се няколко капки олио и се подреждат в плитка тава върху хартия за печене. Пекат се до златисто, добавят се лимонов сок и пресен копър.
Рецепти за салати

Тук като че ли фантазията може най-активно да се намеси, за да не му дотегне на отслабващия от еднообразната храна. За предпочитане е да се наблегне на сезонните зеленчуци. Може да се яде свеж зеленчук директно – краставица, домат, зелена чушка. Могат да се приготвят и салати в различни комбинации, където многообразието е неизчерпаемо. Хич не си помисляйте да овкусявате с маслини, варено яйце, сирене или ядки! Зеленчуковите дни са си само зеленчукови. Ако може, не солете, добавяйте само лимонов сок и градински подправки.

  1. Варена зимна салата: Сварете 3-4 моркова на колелца и една малка глава карфиол на розички. Добавете лимонов сок.
  2. Зелена салата: Накъсваме прясна марулка, прибавяме нарязан зелен лук, краставица или репички. Овкусяваме с лимон и малко зехтин.
  3. Зеленчуковите дни могат да бъдат интересни с топлите блюда: тиквички на грил, тиквички с домати на фурна, задушено зеле с домати, чесън и дафинов лист. При всички случаи се използва минимално количество мазнина и се избягват пикантните подправки.
Рецепти с пиле

Двата “пилешки” дни могат да са много ползотворни, стига да не се изкушим да разнообразим менюто с картофено пюре или зелена салатка.

Пилешкото може да се приготвя по различни начини, така че храната през тази фаза на диетата да не ни втръсне. Може да се хапва варено или печено, дори според г-жа Червенкова и пържено. За да се приготви вкусно все пак няма как да се откажем от малко олио, сол и пипер – червен, чер, розов. Допускат се зелени подправки (mamadnes.wordpress.com).

Най-лесно е да решим проблема, като

сварим едно цяло пиле

и го “обезкостяваме” постепенно. Можем също да приготвяме блюда от различни части: задушени гърди, печени бутчета, пържени крилца. Добавката от лимонов сок никога не е излишна.

  • Мариновано пиле: Месото се обработва с лимонов сок, малко олио, 2-3 зърна счукан чер пипер, сол. Оставя се в хладилника най-малко за 3-4 часа. “Запечатваме” за коричка върху грил тиган, довършваме във фурната в съд с малко вода.
Рецепти с риба

Тук няма специални рецепти; няма и ограничения за вида на рибата – сладководна или морска. Спорно е дали може да се хапва пържена риба след предупреждението, че не трябва да се използва брашно. По-доброто и лесно е да се заложи на печена риба.

Дайте мнение и Вие тук!

Добри варианти за това – и достъпни – са скумрия и пъстърва. За лимона не е нужно да споменаваме, но припомняме, че не бива да има гарнитура.

Мои приятелки доста умуваха на тема – с какво да заменя рибата, защото не я понасям.

Възможностите са ограничени; има дори спорове за това дали да се заложи на пилешкото или на картофите. Проблем имат и вегани, и вегетарианци, които се чудят как да си организират формулата 6х2 в отсъствие на животински протеини. Коментарите съдържат предложения за картофи, тофу, зеленчуци, дори има вариант за варен ориз с добавка от един зеленчук (което всъщност е в разрез с принципите на диетата). Аз лично тук съм пас, защото си ям риба и съм ОК.

Рецепти с плодове

Тук разнообразието е доста голямо, но не бива да се забравя условието да не се включват банани, както и да не се смесват в едно хранене повече от два вида плодове или при плодовите салати да се добавят мед и сметана.

Рецепти с кисело мляко

Няма кой знае какви варианти, освен алтернативата натурално мляко или разбито на айран. Червенкова изрично предупреждава да не се комбинират кисело мляко и сирене, въпреки че и двете храни са от една и съща група.

Ето моите супер готини добавки, които са безвредни – чесън и копър. Правя си таратор, Снежанка или още по-концентрирано – с цедено мляко. Кисело-млечните дни са прелест, така лесно се карат и са толкова освежаващи…

Мнение №2: Смъкнах 10 кг за операция

Наталия Петкова, Горна Оряховица

Годините ми не предполагат суета и диети, но се наложи да смъкна поне 10 кг заради здравословен проблем. Дадоха ми напечатан лист с режим и 1 месец срок да се справя – повече не можеше да се чака с хирургичното вмешателство. За 1 седмица свалих 1 кг. Отчаях се – с това темпо докъда?!

Минах на отчаян вариант – диетата на Ваня Червенкова, но 6 Х 3 дни, а не по два. След цикъла – 2 дни на вода и веднага повторение.

Беше безумие, на никого не препоръчвам, но при мен случаят беше спешен. Подкрепиха ме билките Фигурин. С тях устоях на тежкия режим, без да отключа друга болест. Ускориха отслабването, подобриха нещата около основното ми заболяване. Благодарна съм, че научих за тази прекрасна комбинация от диета и билки.

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Особености при приготвяне на храната

Важно е да се спазва условието

да няма смесване на храни

Например пилешкото да не се придружава с гарнитури, било то и най-невинни зеленчукови. Овкусяването е минимално – малко сол и лимонов сок, няколко капки зехтин в зеленчуковите дни. Няма точно определени количествени разчети, но важи правилото да не се преяжда. Храненията трябва да са повече на брой, с малки количества.

Картофите за един ден са около килограм; за предпочитане е да са варени и да се ядат “натюр”, само със сол и лимон.

Пилешкото може да е варено, печено и дори пържено, според вкуса (но не и панирано!). Зеленчуците могат да са сурови, варени на пара или гриловани.

През млечните дни се допускат до четири кофички кисело мляко на ден. През плодовите дни може да се прави плодова салата, но да не се смесват повече от два вида плодове в едно хранене. Без банани, защото са много калорични!

Може ли с алкохол?

Не се допуска алкохол. По изключение веднъж в рамките на 12-дневния модул могат да се пийнат няколко глътки сухо бяло вино, ако има повод за това.

Захранване

Някои привърженици на диетата считат, че в този случай не е необходим специален режим на захранване, тъй като тя е сравнително кратка – 12 дни, и в рамките й организмът не е бил лишаван от основни компоненти. Все пак е добре да се започне с по-леки и щадящи блюда, като бульони и крем супи, които да обогатят менюто. За предпочитане е през първите 3-4 дни да се избягва смесване на много продукти. Дори ако е възможно през по-голяма част от времето да се придържаме към принципите на разделното хранене в най-широк смисъл.

Странични ефекти

Такааа. Не прескачайте тази част от разказа ми. И аз не искам да слушам за проблеми, но ако ще сваляме много кила, по-добре да сме наясно.

Прекаляването с монорежимите води до:

  • Дефицит на хранителни в-ва;
  • Редукция на мускулната маса;
  • Загуба на минерали, важни за обмяната и костите;
  • Спад в имунитета;
  • Отпадане и липса на енергия;
  • Стрии и целулитни зони;
  • Йо-йо!

Последното е на 80% сигурно, ако диетата не продължи под някаква форма по-дълго. Аз ползвах Фигурин за закрепване и срещу йо-йо. Билките намаляват негативите и улесняват отслабването.

Мнение №3: Билки ме вкараха в костюма за нула време

Диета на Ваня Червенкова
Милко Велев, Бургас

Правих диетата преди сватбата. Стана така, че костюмът беше купен няколко месеца по-рано, а като наближи моментът, не влязох в него. Бях се залежал. Тръгнах на фитнес, купих изгарящи добавки, но не вървеше. Свалях бавно и нямаше да ми стигне времето.

Една приятелка на майка ми каза за Фигурин и поръчах. Това ми реши проблема. За по-малко от 1 кутия време си върнах предишните обиколки. Дори жената не очакваше чак толкова. Готиното е, че билките ми регулираха стомаха. Преди имах киселини, лошо храносмилане и проблеми с тоалетната. Оправиха се. Може би това е била причината за килограмите, защото оттогава ям нормално, както преди, и не качвам.

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

А вие запознати ли сте с диетата на Ваня Червенкова? Практикували ли сте я? Какво е вашето мнение за този начин на редукция на килограмите – СПОДЕЛЕТЕ! Пишете ни и вие в нашия форум за диетата на Ваня Червенкова със или без билки Фигурин направо ТУК.

Източници: Как да свалим 25 килограма с разделно хранене; Какво представлява диетата с разделно хранене за отслабване; Шокиращата истина за разделното хранене

Разновидности и подобни диети

Всъщност този начин на хранене не е Ванино откритие. Открих и други рецепти за редукция на теглото. Копирам някои неща – може вие да си харесате друг моно режим.

Рецепти за диета с елда

За тази суперхрана става дума отново покрай атрактивната бизнесдама. Този път диетата на Ваня Червенкова се крепи на елда и айран. За нея са ви необходими литър айран и стандартна купа елда на ден. Елдата се залива с вряла вода от вечерта и на другия ден е готова за консумация. С такова меню според Червенкова може да се изкара една седмица – видимо нещата тук са доста по-сериозни в сравнение с “докторската” диета. Допълнително се пие много вода (lechiteli.bg). Интересно е захранването след диетата, тъй като тя е нискокалорична – около 600 до 700 калории дневно. Връщането към пълноценно хранене става постепенно, при увеличения от по стотина калории на ден.

Елдата е древна култура, считана от много хора за зърнена. Всъщност растението е от семейство ападови; зърната съдържат растителни протеини и въглехидрати, незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, фибри, витамини от В-групата, желязо, калий и калций, фосфор и магнезий, бор и цинк, йод, никел и кобалт.

Диета с картофи
диетата на Ваня Червенкова
Диетата на Ваня Червенкова се крепи на тези храни

Храненето само с картофи е начало на описваната дотук 12-дневна диета, популярна и като докторска или диетата на Ваня Червенкова. В диетологията обаче съществуват и варианти на диетично хранене, базирано на картофите, с продължителност 3, и 6-7 дни.

  • Тридневна картофена диета: ядат се само варени картофи без сол, 1-2 на хранене, в зависимост от размера. Комбинира се с айран от нискомаслено кисело мляко; очакван ефект – редукция на килограмите с около пет.
  • Друга тридневна картофена диета: килограм и половина картофи се обелват, нарязват на филийки и се изпичат с малко мазнина, без подправки. Изпечените картофи се разделят на 4-6 порции. Две от тях се изяждат без добавки, за останалите е позволено масло или зехтин, сол и билки. Пие се много вода, до 8-10 чаши на ден; сутрин и вечер по една чаша целен чай без захар. Споделен опит от форумите сочи, че с такава диета може да се кара седмица и повече. Противно на общото мнение, храненето само с картофи може при стриктно спазване на правилата да топи по един килограм дневно.

Съществуват още “картофени” варианти, които допускат разнообразяване със зеленчуци: краставица, домат, настърган морков.

Точкова диета

Точковата диета не е от вчера, но не губи популярността си и постоянно възкръсва в различни варианти. При този тип хранене се набляга на белтъчно-растителното хранене; въглехидратите се ограничават максимално, дори при възможност се изключват. Всяка храна се разглежда като носител на определен брой точки за дадено стандартно количество. Целта е да се практикува хранене при минимален брой точки. Това принуждава организма да се снабдява с енергия за сметка на собствения си резерв, който – разбираемо – е в мастните депа. Редукцията на мастните натрупвания е първият видим резултат на този вид хранене.

На първо четене точковата диета изглежда приемлива и постижима, защото няма напълно забранени храни. Могат да се хапват и въглехидратни, като се държи сметка за точките им. Има риск обаче храненето да е еднообразно и небалансирано, ако се концентрираме единствено върху тази количествена характеристика. Популяризирането на една или друга точкова диета по тази причина трябва да засяга и примерно меню, което да покаже правилните варианти на пълноценно хранене при ограничено постъпление на калории.

  • Най-разпространена е класическата точкова диета. Тя отчита съдържанието на въглехидрати в 100 грама от даден хранителен продукт. Един грам въглехидрат е една точка. За да постигнем желанието си да отслабнем, не трябва да допускаме повече от 40 точки дневно; постигнатите килограми се поддържат с максимум 70 точки. Колко са точките в някои храни: за 100 г от продукта – 75 г за суров ориз, 1.6 за кашкавал, 4 за домати, от 40 до 60 за хляб, 20 за печени картофи. Недостатък на тази диета е необходимостта от постоянно пресмятане. При продължително следване все пак обичайните храни се научават и сметките се правят по-лесно.
  • Друг вариант на точковата е американската космическа диета. Тя проследява храните по групи; месото и месните продукти са “занулени”, зеленчуците са с по 2 до 16 точки, плодовете – от 3 до 68, млечните храни от половин до 28 в зависимост от маслеността. Тази диета изключва захарта и сладкишите, тестените – сред които хляб, подсладени сокове и газирани напитки, зърнените и бобовите храни, зеленчуците с високо нишестено съдържание – картофи, цвекло, подсладените млечни продукти. В продължение на две седмици се отслабва активно – храни до 20 точки. През следващите 3 до 6 плавно се преминава на меню до 40 до достигане на желаните килограми. След това може да се достигне до 60 и хранене да продължи по същия начин.
Протеинова диета
диетата на Ваня Червенкова
Червенкова залага на растителните храни

При нея акцентът е върху протеиновите храни; лице на протеиновото хранене е прословутата диета на Пиер Дюкан. При нея въглехидратите са напълно изключени. За да си набавя енергия, организмът започва да преработва собствени резерви. Най-напред се освобождава от течностите, сетне и от мастните натрупвания и започва трансформация на мускулна тъкан. При правилно провеждане на диетата стопените килограми могат да достигнат до 5 за седмица. Оптималния срок за провеждането й е две седмици, но се практикуват и варианти с меню за една седмица, за 14 и за 30 дни.

Вижте как би изглеждало менюто в един ден от протеиновата диета: “закуска – чаша мляко или айрян; втора закуска – 200 г оризова каша; обяд – 150 г варено телешко; следобедна закуска – 200 г зеленчукова салата; вечеря – 200 г зеленчукова салата; преди сън – чаша ябълков сок.”

Плюс на диетата е това, че храненето оставя усещане за ситост за дълго и това е един от плюсовете й. Същевременно критиците на протеиновото хранене не отминават факта, че разграждането на протеини натоварва бъбреците, бедна е на фибри и при неумело провеждане може да доведе до авитаминоза. Успешното отслабване амбицира немалко хора да се хранят по този начин дълго време, а това може да има негативни последици за метаболизма и за здравето като цяло.

Житна диета

Житната диета, известна също и като диетата на Учителя Дънов, представлява система за пречистване на тялото, но и за освобождаване на духа от негативни наслоения и помисли. Известно е, че в основата й е вярването в силата на житното зърно и в способността на житото да дава на човека Божествената енергия и Божествения подтик.

Житната диета е част от разгърната система, която акцентира върху начина на хранене, режим на живот, отношения, мисли. Говори се за житен режим, житен пост, житна диета в конкретен смисъл.

  • Житният режим се провежда през февруари според фазите на лунния календар; целта му е пълноценно пречистване на тялото и духа в края на зимата. Подготовка е за нов жизнен цикъл преди началото на пролетта, която хармонизира човешкия живот с природното обновление.
  • Житният пост не е фиксиран във времето и може да се изпълнява по различни поводи. Счита се, че помага при различни житейски трудности.
  • Житната диета – конкретно – е тип монодиета на жито, чрез която се постига освобождаване от задържани токсини и шлаки. Тя дава възможност за обновление на храносмилателния тракт, балансира  енергийния обмен, насърчава организма към саморегулация и обмен. Храненето само с жито позволява на тялото да се доближи до оптималното си тегло; продължителността на такава диета е от три до пет дни, през които се хапва само специално приготвено жито. То се приготвя ден за ден, като количеството не трябва да е по-малко от 100 и повече от 500 г в сурово състояние. Измива се хубаво и се залива в термос с вряла вода за една нощ. На другия ден количеството за деня се разделя на порции за 4 или 5 хранения. През тези дни се пие много вода, чай, може също ограничено количество чай и мляко. Позволени са също няколко ябълки.

Много често като житна диета се посочва т.н. житен режим, който трае десет дни и през това време освен жито се консумират ябълки, орехи, мед. Продуктите се разпределят по равно, например килограм жито и килограм мед се делят на 10 части; планират се по три ябълки и 9 ореха на ден. Стриктното следване по Дънов обаче означава житото да не се запарва в термос, а в открит съд и със студена вода; отгоре се поставя кърпа. Необходима е цяла нощ, за да достигне до степен на готовност.

Системата на житно хранене-диета-режим има множество привърженици, но и отрицатели, особено в средите на протеиновите последователи.

Разделно хранене
диетата на Ваня Червенкова
Преди диетата – Ваня Ч.

За разделното хранене се казва, че не е диета в собствения смисъл на думата, а принцип на хранене. При него не се достига до изтощително състояние поради много ограничения и еднообразие, няма тежки последици за храносмилателната система или отделни органи като бъбреци и черен дроб.

Същността на разделното хранене е в приема на храни от един тип; не се смесват продукти, чието разграждане изисква киселинна среда за една група, и алкална за друга. Основният проблем при съвременното хранене е в смесването на въглехидрати и протеини. При разделното хранене продуктите се разделят на три групи според вида на средата, необходима за преработването им. В първа група са храните с киселинен профил – месо, риба, яйца, ядки, патладжани, бобови; във втора са неутралните – мазнини, плодове, зеленчуци; в трета са алкалните храни като картофи, хляб, тестени продукти, зърнени смеси, мед, захар, сладости. Здравословното съчетаване е на първа с втора или на втора с трета група, но никога на първа с трета. Това означава например че е недопустимо една хубава пържола да се хапва едновременно с пържени картофи.

Разделното хранене не игнорира определени храни, но не допуска да се приемат и усвояват едновременно несъвместими продукти. Цитираното разделение е много трудно за изпълнение и затова под общото название “разделно хранене” се практикуват различни хранителни програми. Отчита се например видът на плодовете, някои от които се съчетават по-пълноценно и безопасно с продуктите от първа група, например ябълки и лимони, а други като банани, смокини и фурми – с тези от трета.

Ако се обърнем към разделното хранене за редукция на теглото, трябва да сме готови също да хапваме по-малки порции и да ядем само когато наистина сме гладни.

Как и колко е отслабнала Ваня Червенкова

Спазвайки въпросната диета, разбираемо. В началото на 2015 година Червенкова сама описва в социалните мрежи как е успяла да свали 18 килограма. Мълвата  разду това постижение до 35 килограма, а Червенкова сама го опроверга в поредица телевизионни предавания. Вижте какво сподели Ваня Червенкова пред Гала:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

11 Мнения

  1. ЕЛЕНА АТАНАСОВА ЙОРДАНОВА

    Девиза на диетата : ” Когато ям съм глух и ням ”
    Въоръжен с нож, вилица и лъжица !
    Сухари и корички – обичаме ги всички !
    А из подземните мазета
    обичат и мезета !
    Че колко е напета госпожата,
    която е на диета !
    Защото такъв и е късмета !

  2. Можели вместо риба да ям нещо друго или пък да предскочя този ден.

  3. Моят въпрос е дали мога да разменям дните, примерно да започна с плодове с не с картофи?

  4. Катя Христова Трифонова

    Размишлявам на тема: затлъстяването в наше време.
    Хапваме , пийваме, много си угаждаме,
    но не се замисляме колко пъти преяждаме.
    От утре на диета , започвам, но времето разсрочва..
    Това утре не идва , минават ден , месец година, две
    отдавана приличам на кюфте.
    Влизам в магазина и една позната по същото време мина,
    каза че започнала диета , здравословна била , стопявала за 12 дни 6 кила.
    Започнах, два дни ядох картофена салата, слагах малко олио оцет.
    За пържола мечтаех но на картофи дерзаех.
    После минах на печено пиле, с мечта за салата, но забранена бе за мен мечтата.
    Следващите два дни на зеленчуци. хапваш краставици , домати’
    лук , гъби тиквичка печена , питам си дали не съм обречена ,
    толкова усилия положих, кантара гледам – няма драма, свалила съм три килограма.
    Сега ми се повдига , два дни ям само риба , поглеждам в страни , не ще продължа няма да спра.
    Стигнах до плодовете , ягодата сочна поемам , диня , компоти, , превъртях на всички обороти.
    Ето дойде ред на двата дни последни с кисело млекце , издържах не се отказах воля показах.
    Дали ще имам сила цикъла да повторя не зная, но на диетата дойде и края , постигнах резултат и не изглеждам като квадрат.
    Изчезнаха и някои проблеми , като кръвно и топли вълни , доволна съм и затова другото не се брои.
    Ваня Червенкова виждала съм те на екрана , не те познавам ,
    но ти благодаря че публично сподели как килограмите стопи.

  5. николинка калчева

    и все пак има хапчета.да видим без хапчета.днес е втория ден на картофи. да видим само това мляко как ще се оправя с него че ми дразни на стомаха.

  6. Правих диетата миналата година,за 12 дни отслабнах с 7 килограма,починах 3 дни и отново я почнах,тогава забелязах че грам не съм отслабнала,но като си примерих талията се оказа,че с 10 см е по малка.Много съм доволна в момента съм на пиле и ще продължа.Бях доста време слаба но имаше чести поводи за купони и пак ги наддадох.

  7. моля някой да даде точната рецепта за отслабване на Ваня Червенкова,Благодаря!

    • Лекар.БГ

      И на нас ще ни бъде интересно, ако Ваня Червенкова е дала конкретна единствена рецепта, която може да замести цялостната диета. За съжаление до момента не сме се натъквали на такава информация.

    • Няма определена рецепта , освен да се яде САМО това което е предназначено за деня! Пример: само картофи – пържени , печени , варени – както ви се хапва. Киселото мляко – единственият друг вариант е като айрян… Може лимон да си изтискате към пилето и рибата , сол също може да се добавя! / Всичко това казва във видеото. 🙂 /

  8. Маргарита

    Възможно ли е след първия месец от диетата след като свалих 7кг през паузата да кача някой друг килограм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *