остеопатия

Остеопатия в детската практика

Разглеждаме практиката остеопатия, която се прилага напоследък у нас при децата и възрастните.

Вашето дете има проблеми със зрението или алергия, или лошо спи, не внимава в училище, често боледува. Тичате при педиатъра, правите изследвания при очен лекар, невропатолог и други лекари, но всеки от тях гледа «неговите» си симптоми. А вместо това можете директно да се обърнете към остепопат.

Това направление на мануалната терапия получи широко разпространение в света като ефективен безлекарствен метод за лечение а много заболявания на нервната система, опорно-двигателния апарат и вътрешните органи.

В България остеопатията се появи съвсем неотдавна, в началото на 90-е години на XX века. В нашата страна тя все още не е вписана в структурата на официалното здравеопазване, но броят на нейните почитатели и пациенти бързо расте.

ПОВЕЧЕ НЕ СА НУЖНИ ЛЕКАРСТВА

Лекарят-остеопат изследва и лекува болния с леко докосване на ръцете, без използване на лекарства, инструменти и апаратура. На пръв поглед (от неспециалист) остеопатите правят чудеса.

Например смъкват висока температура, лекуват грип, премахват проблеми с речта, карат органите да функционират нормално. Организмът е цялостна система от различни тъкани и течности (мускули, кости, свръзки, кръв, чието функциониране определя неговата работа. Здравият организъм се намира в състояние на подвижно равновесие.

Тъканите и органите имат определена плътност и температура, те работят в определен ритъм. В резултат на физически и емоционални травми равновесието се нарушава.

По време на изследването лекарят-остеопат с помощта на ръцете си се настройва към тялото на пациента като получава обща представа за състоянието на неговото здраве като определя местата на отклонения от нормата: напрегнатост на мускулите, костите, изменения на плътността, температурата, размерите на органите.

Свръхчувствителните ръце на остеопата са способни да уловят не само започналите изменения, които още не причиняват болка и не се разпознават с помощта на апаратура. Тези изменения може да не са забелязани от самия човек в продължение на години, докато не се появят в цялата си , често пъти доста неприятна, очевидност.

НИКАКВА МИСТИКА

Остеопатията е основана от американеца Е. Стил в края на XIX век чрез синтез на мануалните техники от древността със сведенията от областта free samples of levitra на анатомията и физиологията.

Дълбоките познания по анатомия, физиология и механика и най-главното — постоянната медицинска практика, му помогнали да стигне до извода, е организмът по природа има способност за самоизцеление, трябва само да се помогне на тази способност да се осъществи. Стил казвал: «задачата на лекаря е да намери здравето защото болест може да ти открие всеки ».

ОСТЕОПАТИЯТА Е ОСОБЕНО ЕФЕКТИВНА ПРИ РАБОТА С ДЕЦА

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Разказва мануалният терапевт, доктор по остеопатия, Манол Илиев:«Остеопатът трябва да намери точно точката на първоначалното увреждане, от което е започнала патологията на организма. Като я намери трябва да въздейства върху нея като опорна точка и организмът ще е пренастрои.

В жизнения процес травмите се «наслагват» една върху друга и колкото е по-възрастен пациентът, толкова е по-дълъг пътят към първичното, началното увреждане. Затова децата се лекуват много по-лесно. Всичко става много по-бързо. Понякога за преглед и лечение трябват не повече от 10 минути».

Всъщност вероятността за раждане на здраво дете се увеличава ако майката е преминала остеопатична подготовка по време на бременността. Тя включва в себе си уравновесяване на цялостната костна и мускулна структура, вътрешните органи, органите на малкия таз, диафрагмата в отделните месеци от бременността.

Това води до подобряване на функционирането на организма, повишаванена неговите жизнени сили, спомага за подобряване на начина на протичане на бременността и физиологичният процес на раждането по време на което остеопатът може да намали болките при самото раждане.

Значително се намалява рискът от хематом при бебето и майката: хематомите възникват в резултат от пренапрягане на матката в определена зона или плътното притискане на стените на матката към плода, вследствие на което се появява ефектът на «всмукване».

Остеопатът е способен да възстанови подвижността на тъканите и течностите – хематомът или не възниква, или бързо се разсейва.Във Франция във всеки родилен дом има лекар-остеопат. У нас засега няма. По статистика около 75 процента от децата се раждат с родови травми.

В процеса на раждане на максимално напрежение се подлагат костите на черепа и шийната част на гръбначния стълб. В зоните на риска са и раменната и тазовата област. Костната структура на черепа на бебето трябва да бъде достатъчно мека за да може да измени конфигурацията в родовите пътища, но и достатъчно плътна за да предпази мозъка от повреда.

Тази структура трябва да бъде и достатъчно еластична за да възстанови своята конфигурация и да позволи на мозъка да се развива нормално след раждането. Идеалният вариант е детето да попадне в ръцете на остеопат веднага след раждането. Остеопатът може да улови нарушенията тогава когато обичайните методи на изследване не ги показват .

В този случай на лекаря е лесно да улови и отстрани първичните увреждания. Тогава детето ще се развива здраво. Ето едно от знаменитите правила на остеопатията:

«Това, което може да се направи веднага след раждането за 3 минути, след ден може да се направи за три седмици, а след месец – за повече от три години».

Между другото, в реалния живот повечето от родовите травми остават незабелязани от акушерите, а последствията от родови травми могат да се проявят след доста години.

Дайте мнение и Вие тук!

С КАКВИ СИМПТОМИ ОБИКНОВЕНО СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ОСТЕОПАТА РОДИТЕЛИТЕ НА КЪРМАЧЕТО

Най-разпространените:

 1. последствия от родови травми,
 2. повишена възбудимост,
 3. лош сън,
 4. вътрешночерепна хипертензия,
 5. запек,
 6. лошо сучене,
 7. аерофагия (гълтане на въздух).

За да илюстрираме възможностите на остеопатията за лечение на кърмачета, д-р Илиев ни разказва за няколко свои «работни» случаи:

«След консултация с невропатолог към мен се обърнаха родителите на момиченце. Обърнах внимание на напрегнатите, леко изпъкнали очички на детето. Диагнозата на невропатолога беше «повишено вътрешночерепно налягане».

Лекарят беше предписал някакъв сироп. Аз направих тест и установих, че всичко с черепа си е наред, но затова пък има силно напрежение в чревната система. Премахнах напрежението и в процеса на въздействие детето се успокои. Така че на родителите въобще не им се наложи да я «лекуват» от повишено налягане».

«Имах и друга пациента, кърмаче, чиито родители се оплакваха от нейната повишена възбудимост и лош сън. Педиатърът беше установил: детето има газове. В хода на изследването установих силна напрегнатост в шийната област, болката от която се усилваше в легнало положение. Когато снех това напрежение, детето веднага заспа. И вече никакви «газове» не са го безпокоили».

«Един от моите малки пациенти се дереше от плач – никнеше зъбче. Поработих с пародонта като премахнах неговото напрежение. Резултатът се оказа неочакван. Зъбът поникна едва след няколко месеца, но затова пък детето се успокои моментално».

КАКВО СЛЕДВА?

Редовното посещение при остеопат ще помогне да се предвидят измененията на тъканите още в най-начален стадий – това е отличен начин за профилактика на болестите.

Понякога ви се струва, че с детето не е станало кой знае какво: е, добре, де – било паднало, ударило се, поплакало малко, но станало и хукнало наново: или докато тичали се сблъскали с друго дете, ударили си челцата, ама нали отново си играят…

мнения, отзиви, коментари, форум

Да, но такива травми са типични източници на възникване на остеопатични нарушения. Ние ги забравяме бързо, но тялото – не, там всичко се натрупва.

«Изведнъж» започва главоболие, нарушение на съня и други симптоми.Специалистите отбелязват, че често «мълчаливите» деца, които дълго са се лекували при традиционни специалисти, започват да говорят още при първото си посещение при остеопат.

Ето още ред симптоми, с които родителите на по-големи деца се обръщат към остеопатит:

 • нарушения на осанката и сколиоза,
 • дисфункции на опорно-двигателния апарат,
 • неврози,
 • хроническо главоболие и синдром на вегетативно-васкуларна дистония,
 • нарушение на вниманието и поведението,
 • забавяне на психомоторното, речевото и интелектуалното развитие,
 • хипертензивен хидроцефален синдром,
 • чести простудни заболявания,
 • отит,
 • хайморит,
 • синузит,
 • фронтит, и др.

Това са само част от отклоненията и нарушенията, които успешно се поддават на лечение с остеопатични методи.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

тест за астигматизъм

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Тест за астигматизъм: защо да сме наясно със здравето на очите си. Можем ли да …

4 Мнения

 1. Благодарение на Остеопата ни,детето ми започна да се кърми нормално

 2. Моля дайте адрес на Острооат в България, трябва ни спешно. Ние в Германия заведохме бебето тогава

 3. MIROSLAV MIHAYLOV V PLOVDIV -MNOGO E DOBUR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *