остеопатия
Детска остеопатия и другите видове. Обучение.

Класация и мнения за добър остеопат в България. Какво е остеопатия?

Как да изберем добър остеопат в София, Пловдив, Бургас, Варна и другаде в България. ОстеоМед. Мнения. Какво е остеопатия? Детска остеопатия и другите видове. Обучение

Остеопатията дълги години е дискредитирана и непризната. Тя има правен статут от неотдавна. В някои страни като САЩ и Русия е призната за медицинска специалност и се практикува от лекари, в други като България е холистичен – спомагателен метод за лечение.

Изборът на добър остеопат е по-труден от избора на невролог или ортопед. При лекарските специалности всичко е регламентирано. Остеопатът е дотолкова неизвестен, че може да отпечата диплома на принтер и да работи без проблем. Пациентът не знае каква диплома е нужна, за да станеш остеопат.

Списък с основни показания за остеопатично лечение
Основни патологииКонкретика
Опорно-двигателен апаратстави, гр. стълб, връзки, мускули, сухожилия
Вътрешни органидихателна, храносмилателна с-ми, сърце и съдове, задух
Гинекология и урологиявъзпалявания в малкия таз, болезнена менструация, аденом на простата
Централна и периферна НСчесто главоболие, световъртеж, нарушения на ЦНС и периферната НС
Имунитетобщо снижение, чести простуди, умора, слабост
Другиоргани УНГ, травми, операции

В САЩ остеопатът е DO (лекар по остеопатична медицина), а не MD (лекар по медицина). Той има в програмата си допълнителни часове за практически занятия върху човешките мускули и скелет.

У нас остеопатът е холистик – в най-добрия случай със съпровождащо медицинско образование. Може да е рехабилитатор или физиотерапевт. Най-ефективна е остеопатията, която се практикува от невролози, ортопеди, педиатри.

Квалифицираният остеопат не лекува неизследван пациент, който се оплаква от болка или определени симптоми, но не е посещавал лекар, не са му правени лабораторни и образни анализи. Лекарите поставят диагнозата. Остеопатът помага в лечението като партньор. Например лекарят назначава медикаментозна терапия, а остеопатът допълва с остеопатични въздействия, което помагат да се отстрани болестта.

osteopat-01
В остеопатията се работи само с ръце

Как да избера добър остеопат?

 • Да се убедя, че е квалифициран, за предпочитане да е с медицинско образование;
 • Да проверя за наличие на сертификат за специализация в областта на остеопатията;
 • Да се поинтересуват от методите на лечение, които използва;
 • Да се поинтересувам за отзивите на негови пациенти.

Добрият остеопат може да не е лекар, но е лицензиран специалист, който знае как е устроено и работи човешкото тяло, разбира дълбоките му механизми и е настроен да помогне.

Добрият остеопат има чувствителни ръце и достатъчно дълга практика (опит минимум 5 години). Търсеният записва часове напред и за него има опашка. Работи на средни цени. Опасно е да се ходи при много евтин специалист, защото има риска да е неопитен.

Остеопати в София, мнения, цена
Симеон Иванов

Той комбинира остеопатия с мануална терапия. Ползва се с добро име сред софийските остеопати и нерядко е препоръчван при запитвания в социалните мрежи.

Извършва консултации и процедури. За запазване на часове е обявен тел. 0883363586. В сайта си не обявява адрес, а предоставя форма за контакт чрез съобщение.

Практика ОстеоМед
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Зад това име стоят Анна Никова и Емма  Мартино, и двете с ценз магистър остеопат, както и техният сътрудник Иван Георгиев. В практиката се предоставят процедури за възрастни и малки пациенти, за родилки и бебета.

osteopat-04
Докосванията са леки, макар да се работи и с твърди тъкани

Цените на терапевтичните процедури са официално обявени. За възрастни първата консултация е 90 лв, а следващите – по 70 лв. За деца и пенсионери сумите са съответно 80 и 60 лв. Първият преглед трае 60 мин., а стандартните часове са по 45 мин.

Практиката Остео Мед се намира в кв. Лозенец на ул. Марин Русев №6. Работи се само с часове, записани на тел. 0884212155.

Анна Никова

Тя е английски възпитаник, преминава 4-годишно интензивно обучение в специализирано училище по остеопатия. Практикува в Англий, преди да се завърне в родината. Използва множество похвати и фини техники. Отлично работи в краниалната остеопатия, има успехи с ЦНС и психосоматиката. Сега е един от магистрите в ОстеоМед.

Емма Мартино

Тя е партньор на Анна Никова в ОстеоМед. В младостта си е била спортистка. Множеството травми са породили интерес към остеопатията. Сега работи във всичките й сфери, с подчертани успехи в терапията на бременни и новородени.

Иван Георгиев

Третия специалист в ОстеоМед има образование на кинезитерапевт и физиотерапевт. Специализира остеопатия в Лондон. Владее множество техники на мануална терапия и помага при множество най-различни оплаквания.

Видео: представяне на Ив. Георгиев.

Даниела Мустакова

Тя е холистичен терапевт и практикува в едноименния център в София. Подчертано се интересува от перцептивна остеопатия. Завършила е курс в Международно училище по остеопатия. Практикува в център Хомеоарт. За записване на часове ползвайте телефон 028208191.

Гергана Ламбрева

Тя провежда краниосакрална терапия в центъра за интегративна медицина Хирон. Практиката подобрява функционирането на ЦНС и възражда целебния капацитет на тялото. Работи с източник на болка и на психическо ниво. Терапията ляга върху принципите на остеопатията, тя е лека и добронамерена, без инвазивност, безопасна за бременни и новородени.

КСТ е подходяща за пациенти, страдащи от някакво заболяване, болки, умора, безсъние, хронични проблеми, емоционални проблеми, стрес. При децата води до отлични резултати при поведенчески и социални проблеми в средата и в училище. Цената е 60 лв на процедура.

Остеопати в Пловдив

Даниела Мустакова практикува и под тепетата. Информирайте се за адреса и запишете час за Пловдив на тел. 0877999704.

Периодични посещения осъществява бургаският мануален терапевт Кирил Керчев. Кабинетът му не е открит постоянно. Намира се на бул. Източен №80, ет. 3, каб. 302.

Мирослав Михайлов

Той е с медицинско образование на рехабилитатор и множество следдипломни квалификации по физиотерапия и остеопатия. Сертифициран е по германските правила.

Работи с различни техники – биодинамична остеопатия съчетава с физио и неврална терапия, японска акупунктура + хормонална и хомеопатия.

Михайлов практикува на ул. Май №2, за запитвания е тел. 359876999798.

мнения, отзиви, коментари, форум
Надежда Гюлеметова

Тя съчетава остеопатията с Боуен терапията. Води се холистичен терапевт. Практикува краниосакрални, висцерални и структурни техники, работи с деца, както и в областта на естетиката. Освобождава компресирани нерви, помага при болки навсякъде в тялото.

Гюлеметова работи на ул. Д. Талев № 2 Б, за запитвания е тел. 0884353303.

Остеопати в Бургас
Кирил Керчев

Той е мануален терапевт, който ползва и остеопатични техники, акупунктура и хиропрактика. На страницата си във фейсбук публикува случаи на успешно лечение, често онагледени със снимки.

В Бургас работи на ул. К. и Методий №37, само с часове на тел. 0888261078.

Галя Зайн

Има университетско образование по психология, обучавала се е по остеопатия в Русия, Италия и Дания. Провежда тренинги и лични консултации, работи с деца. Сертифицирана е покласическа остеопатия. В Бургас отваря свой кабинет на ул. Любен Каравелов 17, за записвания е тел. 0889097210.

osteopat-06
Остеопатът моделира лицето само с ръцете си, без хирургия и препарати
Доктор Делиховски, клон Бургас

Центърът по остеопатия на д-р Делиховски работи в морските градове. В Бургас е в кв. Зорница, бл. 82 (за връзка тел. О888853800).

Сайтът изтъква 23 г. опит, 98% ефективност, 10 000 пациенти. Обещават се бързи резултати чрез комплексни методики, без болка. Съчетават се методите на мануалната терапия и остеопатията при опорни и двигателни проблеми, нарушена стойка, болки в гръб, кръст и стави, дискова херния, невралгии, главоболие, шум в ушите, панически кризи и др.

Един сеанс е на стойност 80  лв, а цялостна корекция – 100 лв.

Остеопати във Варна

В дом Младост във Варна (тел. 0887863223) се предоставя терапия за гръбначен стълб и други опорни проблеми. Съчетава се лечебното въздействие на термалната вода с мануална терапия, юмейхо масаж, структурна остеопатия, кинезитерапия и хиропрактика.

Доктор Делиховски във Варна

Центърът на д-р Делиховски функционира и във Варна, предлагайки описаните по-горе услуги на дадените цени. В морската столица се намира на адрес ул. Сирма Войвода №3 А, за запитвания се дава номер О882436432.

Във Велико Търново

В старата столица към момента няма функциониращи остеопати, но СПА Център Дълголетие търси да назначи остеопат и боуен терапевт, така че в обозримо бъдеще може да се очаква предоставянето и на такъв тип терапии.

В Стара Загора

Мария Русева е името, към което се обръщат в Стара Загора. Тя е единственият функциониращ остеопат в града на липите. Съчетава техниките на Боуен, Реджуванс и краниосакрална остеопатия. Прилага миофасциални техники.

Русева практикува в център Тонус на ул. Цар Симеон №158, каб. 6, за запитвания 0879260002.

Дайте мнение и Вие тук!
В Русе
Юмейхо център Русе

Остеопатични техники се прилагат единствено във възстановителния център Юмейхо, където едноименният масаж се съчетава с хиропратика, остеопатия и други похвати за изправяне и подреждане на тялото. Работи се с изкривявания на скелета, дискова херния, мигрена, артрози, главоболие и др. Специалистите са Вихрен Пейчев и Ердo Рамадан.

Центърът е на бул. Цар Освободител №82, за връзка 0887486575, 0899938270.

Още нещо интересно ТУК: Ефикасни хапчета за остеопороза. Бонвива или Пролиа? Странични действия на Калцикинон. Заместители и форум за болкоуспокояващите.

Какво е остеопатия?

Това е алтернативна медицина, лечение с ръце, подобно на мануалната терапия, но и различаваща се от нея. Родоначалник е американецът Андрю Стил, който се отнесъл към тялото като към механизъм, който се разваля и поправя.

Методите на диагностика на остеопата са неговите ръце и усет. Той „слуша“ тялото и му въздейства с ръце. Ако тялото – този сложен механизъм, има кръвоснабдяване, инервация и лимфен поток, значи има всички възможности да се държи в рамките на здравето. Тоест тялото е способно да реши всички проблеми, с които се среща.

Според Стил, болестта възниква на места с нарушен кръвен и лимфен поток или инервация. Ако тези три момента са съхранени и работят, тялото ще се оправи. Принципът касае не само до опорно-двигателните, но до всички възможни проблеми, например и за инфекциозните заболявания.

osteopat-02
Бебетата са най-навременните пациенти
Какво лекува остеопатът?

Остеопатията възстановява в човешкия организъм функция на течаща река, която напоява бреговете по цялото си течение и по тях избуява зеленина. Кръвоносната система е реката на живота. Спирането й води до заблатяване или изсъхване.

Андрю Стил

И все пак остеопатът работи главно с опорно-двигателния апарат. Затова и често се бърка с мануален терапевт. Но остеопатията не е така ограничена. Тя се занимава с всякакви проблеми – висцерални, неврологични, биохимични. Това зависи и от по-точната квалификация на практикуващия и какви техники владее.

В остеопатията има такова разделяне на техники – структурални, висцерални и кранио-сакрални. Мнозина смятат делението за неправомерно, защото тялото е единна система. Започваш да работиш със скелета, но стигаш до проблем от ЦНС или до вътрешен орган. Същността на остеопатичните техники се свежда до възстановяване на кръвоснабдяването, инервацията и лимфния проток.

Д-р Стил е оставал голямо значение на тазобедрената става и на бедрените кости. Казвал е, че неправилното им положение рано или късно води до астма, туберкулоза или обща интоксикация.

Още по темата ТУК: Кои са най-хубавите лекарства против остеохондроза. Лечение в санаториум, с домашни лекове и народна медицина. Кой крем и кои хранителни добавки са добри?

Остеопат за бебе

Някои се интересуват от каква възраст е възможно лечение при остеопат. Методът е мек и щадящ, затова няма ограничения. Той е позволен от бебешка възраст, от самото раждането.

Остеопатът проследява нормалното развитие на бебето. При раждането той разглежда новороденото, проверява дали всички кости са правилно разположени, дали костите на черепа се движат добре. След това е добре да погледне детето на

 • 3 месеца, когато организмът бурно се развива,
 • 6 месеца, който е ключов период – бебето започва да сяда, време е да се прегледа двигателната му система;
 • 12 месеца, когато детето вече ходи.

Конкретни показания за прием при остеопат са родови травми, изменения на меките тъкани, кости и нерви, кривогледство, ДЦП, мозъчни дисфунции, УНГ и алергични заболявания, разстройства на ст.-чревния тракт.

Детска остеопатия

Консултацията с остеопат винаги е полезна, доколкото родителите не могат да видят остеопатични повреди. Но има и конкретни показания, които водят до такъв специалист.

 • За деца над 1-год. възраст: хиперактивност, безпокойство, разсеяност, плачливост, резки промени в настроението, умора, болки в мускулите и ставите, мигрена, напикаване, чести простуди, нарушения в развитието и речта, аутизъм, метеочувствителност и др.;
 • За деца в предучилищна възраст: възбудимост, нервозност, хронични отити и хрема, поражения на органи, крива захапка, незадържане на урина, запек, болки в корема, усложнени простуди, изкривяване на гръбнака, хиперактивност и др.;
 • За ученици: плоскостъпие, сколиоза, главоболие, разстройства на съня и апетита, световъртеж, имунни разстройства, аутизъм, диария и др.
Остеопатични процедури
osteopat-03
Остеопатията работи с множество техники

Остеопатията е лечение без лекарства, чрез манипулации и процедури за мобилизация.

 • Остеопатична техника – направление от възстановителната медицина, което използва меки, безопасни и високоефективни ръчни методи за диагностика и лечение на опорно-двигателния апарат, вътрешните органи и нервната с-ма. Отработва размествания, нарушена подвижност, нарушена работа на нерви и съдове, освобождава инервирани органи.
 • Остеопатична медицина: понятието е събирателно и обема всички подразделения като миофасциален релизинг, мускулно-енергийни техники, артикулации, остеопатичен масаж и др.;
 • Структурна остеопатия: основно и най-познато направление, работи с опорно-двигателния апарат – кости, хрущяли, мускули, връзки, стави и осигурява двигателната и опорна функция на организма;
 • Естетическа остеопатия (за лице): това направление връща на тъканите на тяло и лице естествената красота. Краниосакралната терапия работи с черепа, като връща нормалната му подвижност и балансира ЦНС, и с лицевите кости, като коригира положението им. Това е залог за естетичност на човешкото лице. Повлиява тена, мимическата мускулатура, лимфния отток, хронични УНГ-инфекции, бръчки, провисване на кожа и др.;
 • Висцерална остеопатия: съвкупност от техники, които връщат правилното положение на органите и отрегулират тяхното функциониране. Чрез естеопатичен масаж се отстранява причината за патологиите и се пуска програма за възстановяване;
 • Перцептивна остеопатия: разглежда заболяванията като следствие от напрежение в тялото – енергийно, механично. Открива местата на напрежение и ги освобождава. Работи с причината на болестта.
Остеопатия и кинезитерапия

Кинезитерапия — това е медицинска специалност, посветена на възстановяването. Използва масажни техники и упражнения с цел възстановяване на скелетно-мускулната система, след като функциите са били нарушени от болест или травма. Изпълнява се от квалифицирани лица, които изпълняват предписанията на лекуващ лекар.

Възможностите на кинезитерапията са ограничени. Осъзнавайки това, някои кинезитерапевти допълват обучението си с остеопатия, което им позволява да въздействат по-цялостно върху тялото.

Погледнете и ТУК: Какво е кинезитерапия и кои са най-добрите специалисти. Мнения за Емилия Георгиева, Център Кинезис, в София, Кърджали, Велико Търново и др.

Остеопатия и мануална терапия

И тук главната разлика е, че мануалната терапия е медицинска специалност, а остеопатията – не. Мануалните терапевти работят с общоприети и утвърдени техники. Цел на тяхната работа са скелета, мускулите и нервите. Остеопатите работят и с вътрешни органи.

Друга разлика е, че мануалната терапия е силово въздействие, остеопатията – меко, без насилие.

Вижте и ТОВА: Препоръчайте мануален терапевт в София, Русе, Пловдив и др. Мнения и цена за мануална терапия и боуен терапия.

Обучение по остеопатия, къде? Цена

Видео: Светлана Поченкова води курсове по остеопатия в България. 

Стандартното обучение е 4 години, включва в себе си над 1000 часа клинична практика.

В много страни като САЩ и Русия се изисква базово медицинско образование, а после се специализира остеопатия. В САЩ след получаване на MD може да се продължи докторантура и да се получи степен доктор по остеопатия. Тази степен се предлага в 36 медицински колежа и школи по остеопатия. В процеса на обучение студентите получават задълбочени знания в областта на анатомията, физиологията, храненето, биомеханиката, патологията и фармацията.

У нас няма подобни изисквания. Обучение е под формата на курс, за който няма нужда от базово образование. Основно се предлага от Източно-европейска школа по остеопатия.

Източно европейска школа по остеопатия

Тя предвижда 600 часа обучение, което се покрива за 3 години. Представлява курсове с нива, водени от местни и международни лектори. В информационните текстове се посочва, че обучението е целесъобразно за лекари, рехабилитатори, масажисти, козметици, логопеди, кинезитерапевти, но също така е адекватно към работата на инструктори по йога и треньори. Няма пречка да се предостави на спортисти или просто хора, които желаят да подобрят здравето си.

Школата издава сертификати. Успешно завършилите с дипломна работа биват титуловани „остеопат от Изт.-европейската школа по остеопатия“.

Курсовете имат отделни цени. Например две нива структурна остеопатия и по краниоостеопатия струват по 1300 лв. Двудневно обучение по остеомасаж и по лимфен дренаж струва по 450 лв. Еднодневните тренинги са по 150 лв.

Трудно е да се изчисли цената на всички модули, които се покриват за обучение от 3 години.

Къде в Европа?

Най-старата и голяма школа във Великобритания е British School of Osteopathy, основата през 1917 г. На студентите се предлагат бакалавърски, докторски и следдипломни програми. Обучаващият център е близо до станция Borough в Лондон.

 • Във Франция остеопатия се преподава от 70 г. Днес има 49 частни школи с право да издават дипломи. В тях обучението е присъствено, 3-годишно. Със закон са установени 1200 часа практическа и теоретична подготовка, за бакалавър – 2660 часа;
 • В Германия остеопатите се лицензират след 6500 часа медицинска подготовка за 6 г. + 7000 часа подготовска по специалността за 3 – 6 г. Курсът по остеопатична медицина е достъпен само за лекари. Не съществуват школи по остеопатия, както в САЩ. Остеопатията е допълнителна квалификация за лекари;
 • В Швейцариия присъствена подготовка по остеопатия се провежда в частни школи и трае 5 години;
 • В Белгия е създаден Свободен университет Брюксел, където за 6 г., включително стаж, се покриват изискванията за остеопат;
 • В Италия съществува и задочна форма, но за нея се иска диплом за физиотерапевт. За сертификат трябват 5000 часа в аудиториите и 750 часа практика;
 • В Австрия също има присъствена и задочна форма. Задочното обучение трае 5-6 г. и е само за лекари и кинезитерапевти;
 • Във Финландия има три школи, които провеждат редовно обучение за 4 или за 5 години.

Още информация и източници на английски: Какво е остеопатия? * Какво лекува остеопатията? * Как да изберем добър остеопат?

Препоръчвани книги и учебници

Обучителна литература на български не съществува. За ползващите английски и руски има голямо разнообразие от базови учебници и книги по темата, напр. Учебник за ВУЗ и учебник на Новоселцев на руски, Детска остеопатия на Frymann (1998 г.), Невровегетативна остеопатия и Кранио остеопатия на Caporossi (1992 г.), произведенията на „бащата“ Андрю Стил Философия на остеопатията (1899 г.) и Изследвания и практика (1992 г.).

И едно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

орехови листа при остеопороза

Орехови листа при остеопороза и други рецепти

Как се ползват орехови листа при остеопороза и други ценни рецепти. За имунитет, против прекалено …

5 Мнения

 1. Благодарение на Остеопата ни,детето ми започна да се кърми нормално

 2. Моля дайте адрес на Острооат в България, трябва ни спешно. Ние в Германия заведохме бебето тогава

 3. MIROSLAV MIHAYLOV V PLOVDIV -MNOGO E DOBUR

 4. Гергина

  Чувала съм само хубави неща за Остеомед, само че не съм сигурна колко ще излезе цялостно лечение и дали ще си го позволя. Затова се ослушвам засега, но съм сигурна, че е правилният подход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.