остеохондроза
Лечение на остеохондроза с билки и лекарства, упражнения.

Остеохондроза: как да се избавим с и без лекарства и операция?

Остеохондроза: що за болест е това. Симптоми и видове; защо боледуваме. Терапиите  за остеохондроза. Усложнения и профилактика

Остеохондроза е патологията, позната на 40% от човечеството във възрастовия диапазон 35-40 години. Както и на почти 90% от хората в напреднала възраст. Понякога патологията се развива и у подрастващи – макар и рядко, тийнейджъри се оплакват от дискомфорт и болки в гръбнака и това се оказва свързано с въпросната остеохондроза. Ако грижата за гръбнака започне отрано, ако е налице профилактика и заболяването се лекува в ранен стадий – има реален шанс да се спре прогресията му. По принцип обаче това е дистрофично изменение на прешленните дискове, свързано основно със стареенето на тъканите.

Какво представлява заболяването остеохондроза?

То е дистрофичен процес, водещ до частично или пълно изменение на междупрешленните дискове. Стареенето на съединителните тъкани допуска сближаване и стягане на прешлените, при което дисковете-амортисьори между тях са подложени на силен натиск. Натоварването буквално ги сплесква; върху тях въздейства не само натискът; те са подложени на риск от инфекции, а заради масовото неправилно хранене губят еластичността си. В тази ситуация е възможно множеството нервни окончания в зоната на гръбнака да се окажат притиснати, а това причинява болка.

Първоначално дискомфортът и болките са търпими, пациентът няма особено сериозни оплаквания. Трябва да е ясно, че смущенията няма да отшумят, а все по-често ще напомнят за себе си и болките ще се усилват. Най-разумно е още в този ранен стадий да започне лечение, за да има реална полза от него.

Симптоми на остеохондроза

Остеохондроза – това е хронично заболяване и при него има редуване на остри фази и периоди на ремисия. Най-често обострянето е резултат от физическо натоварване. Негативна роля имат въздействията от типа на вибрации, травми и пр.

остеохондроза
Най-уязвима е поясната зона на гръбнака

Първите признаци на остеохондроза се проявяват още когато липсва болката. При различни движения в областта на шията, пояса и по-рядко на гръдния кош се усеща хрущене. Това означава, че междупрешленният диск е с нарушено хранене, обезводнен е. По-нататък при преумора, при работа в неудобна поза човекът забелязва, че мускулите на шията и гърба му се схващат. Те се вдървяват/ вкаменяват – едностранно или от двете страни на гръбнака; раздвижването е свързано с дразнене и парене в схванатите зони.

Впоследствие симптомите на заболяването стават още по-ясно изразени, явни. В състояние на покой човекът се чувства нормално, но при раздвижване, повдигане на тежести, след сън на неудобна възглавница сковаността и дискомфортът при раздвижване се проявяват все по-редовно.

Ето кои всъщност са характерните за остеохондроза симптоми, проявявани в различни комбинации в зависимост от разположението на поразените дискове:

  • Постоянни мъчителни болки;
  • Схващане на ръцете – при засегнати сегменти в областта на шията;
  • Усещане за скованост;
  • Принудителна “икономия” на движенията – несъзнателно спестяване на болката;
  • Мускулни спазми;
  • Пробождащи болки в кръста и други зони на гръбнака;
  • Повишаване на кръвното налягане;
  • Промяна на стойката, изкривяване и изгърбване; загуба на добра осанка.

При претоварване на болния гръбнак остеохондрозата се проявява чрез ясно изразени признаци. Появяват се болки в раменете, които обхващат лактите и киткитеи; започна и постоянно главоболие. При остеохондроза на шийната зона има също световъртеж, шум в ушите, развива се синдром на гръбначната артерия, нарушава се зрението. С времето оставената без лечение остеохондроза може да причини атрофия на мускули, променя се и кожата – става бледа и без тонус. Ако са налице сърдечни патологии – те се усложняват; нарушават се работата на черния дроб, жлъчката, стомашно-чревния тракт.

Шийна остеохондроза и остеохондроза на гръбначния стълб

Клиничната картина на заболяването в значителна степен зависи от локализацията на патологията; съответно по различен начин се формират и симптомите на остеохондрозата:

Шийна остеохондроза – изразява се чрез болки в шията, ръцете, характерни са пристъпи на главоболие и схващане на пръстите на ръцете. При тежките случаи е възможно притискане на гръбначната артерия, което е причина за видимо влошаване състоянието на болния;

Демир бозан за безсъние

Ако проблемът е в мeждупрешленни дискове от нивото на гръдния кош, следва остра или постоянна болка в гърба, затруднено дишане, болки в сърдечната област;

Поясната остеохондроза започва с болки в кръста и долните крайници; тези болки се усилват при движение. Често се развиват разстройства на отделителната система; може да се появи отслабена потентност у мъжете и яйчникова дисфункция у жените. В периодите на ремисия болките отслабват, но могат лесно да се възобновят при наличието на провокиращ фактор – например усилена физическа работа или вдигане на тежко.

остеохондроза
Дългото пребиваване в неудобна поза е обещание за остеохондроза

Често се среща смесена остеохондроза – това е най-тежката форма на заболяването, когато патологията е буквално разпръсната по целия гръбначен стълб.

Стадии на заболяването

Нито една болест не възниква без причина и не започва веднага на максимума. Организмът понася прогресията й стъпка по стъпка. За коментираната остеохондроза е прието да се разглеждат четири стадия на заболяването; необходимо е да се знае какво се случва в тялото, за да се потърси навреме лекар.

Първият стадий е изразен в започващи дистрофични изменения в пулпозните ядра на междупрешленните хрущяли; това става неусетно. Дисковете се обезводняват, губят еластичността си, хрущялът изтънява и по него се появяват микроцепнатини. Единственото усещане на засегнатите хора е дискомфорт при раздвижването след дълго седене в една и съща поза. Възможно е да се появят единични стрелкащи болки при физически упражнения.

Вторият стадий няма как да не се забележи. Дегенеративните изменения на тъканите водят до т.н. протрузии. Фиброзната капсула се разрушава, междупрешленното пространство се свива. Хрущялният диск буквално се сплесква, като при това се получава притискане и защипване на прилежащите нервни окончания. При наклони, рязко обръщане и тичане се усещат силни болки. Остеохондрозата вече се превръща във фактор, който влошава работоспособността.

При третия стадий хрущялният диск е частично или напълно изтрит; изтъняването на тази тъкан ясно се вижда на рентгенови снимки. Описаната по-рано симптоматика се проявява с още по-голяма сила; възможно е да се получат частични парализи. Болката е упорита и трудно се овладява; налага се инжекционно обезболяване, като се прилагат все по-силни медикаменти и се препоръчва покой.

В четвъртия – последен стадий хрущялният диск е напълно унищожен. Видими са резултатите от неврологични нарушения; на мястото на хрущялната тъкан се развиват костни израстъци. Подвижността на ставите е нарушена; формираните остеофити или костни израстъци травмират допълнително нервните окончания в съседство, въздействат механично и върху костната тъкан на прешлените. При такова развитие на нещата възможното лечение е хирургична интервенция.

остеохондроза
Може да не се стигне до операция, ако навреме вземем мерки

При настъпилото своеобразно срастване на прешлени пациентът може да се окаже частично или дори напълно обездвижен. Губейки подвижността си, болният човек на практика се спасява от болките.

Изследвания и диагностика ‘2019

Диагностичните методи при доказване хипотезата за остеохондроза са в съответствие с новите медицински практики на 2019 г. лекарят, към който страдацият пациент се насочва при болки в гръбнака, действа по следния начин:

  • Снема се анамнеза; това означава изчерпателна беседа с пациента, при която се събира първична информация за състоянието му и се изяснява каква може да е причината за проблема. Лекарят научава кога са започнали болките, схващанията и дискомфортът; при какви обстоятелства, кога се усилват или се случват остри пристъпи.

Щателен физикален преглед на пациента, при който се проверява гъвкавостта на ставите и остротата на рефлексите; прави се оглед на кожата и се установява дали има обриви и отоци.

  • Палпацията на болезнения участък от гръбнака дава възможност да се локализират болевите точки и да се намерят местата на обострянето. Почукването, перкусията с пръсти или със специални инструменти помага да се определи разпространението на болезнените усещания.

Убожданията с игли определят степента на чувствителност в различни участъци на тялото.

За да се получи максимално пълна картина за състоянието на организма и да се разпознаят скрити огнища, задължително се преминава към апаратно обследване. Възможностите са следните:

  • Рентгенограми – снимката на поразения участък позволява веднага да се забележи стесняването на допустимия интервал между прешлените. Пресъхването на междупрешленните дискове е видимо;
  • Магнитно-резонансна томография: това е съвременна технология, която гарантира точност при диагностицирането на гръбначни патологии.
  • Компютърна томография: ефективността е подобна като на описаното по-горе изследване. Недостатък е лъчевото натоварване, затова изследването не се препоръчва за деца.

При остеохондроза лабораторните анализи не са първостепенни, но общият анализ на кръвта и биохимията санеобходими за изключването на възпалителен процес или ревматоидни поражения на кости и стави. За изследване на мускулните функции се провеждат физикални тестове, а за изследване състоянието на прилежащи съдове и нерви се назначават електромиография, дуплекс и пр.

Остеохондроза и вегетативна дистония

Изяснили сме какво представлява остеохондрозата; припомняме – стесняване на междупрешленното пространство поради износване на хрущялните дискове. При това прешлените могат да притиснат кръвоносни съдове и нервни окончания, което води до болка, обездвижване, схващане на крайници.

Вегетативната или вегетативно-съдова дистония е синдром на нарушена нервна дейност, свързан с неврози, панически атаки – при това също възникват болки в зоната на шията и гръдния кош. Така остеохондрозата и вегетативната дистония се оказват с аналогични симптоми, но причината за тяхната проява не е една и съща.

Например деформираните шийни прешлени могат да притискат артериите, снабдяващи с кръв главния мозък. В резултат на това възниква съдов синдром, който се характеризира с главоболие, гадене, стягане в областта на тила, шията и слепоочията, “мушички” пред очите. Същите усещания причинява и вегетативната дистония. На практика едното не изключва другото: нарушава се кръвоснабдяването на главния мозък, след което идва нарушаването на психо-емоционалното състояние.

Причини за възникване

Главна причина за развитието на остеохондроза според множество изследвания е неравномерното разпределение на натоварванията върху различни участъци на гръбначния стълб. Друго обяснение може да е интензивната работа в непривични условия, дългото седене в една и съща поза, спортни тренировки, удари и травми. Неочакваното или продължителното натоварване в определена точка на гръбнака има за резултат изменение в структурата на междупрешленните дискове.

остеохондроза
С възрастта рискът от остеохондроза нараства

Ето как можем да формулираме общите причини за възникване на остеохондроза:

  • Наследствени изменения при развитието на тялото, водещи до появата на остеохондроза;
  • Заболявания на ендокринната система, дисбаланс на обменните процеси;
  • Неправилно развитие на скелетно-мускулната система, водещи до патологични промени в организма;
  • Всевъзможните травми на гърба, кръста, шията при падане, тренировки, резки натоварвания, удари;
  • Заседнал, слабо подвижен начин на живот, допълнително усложнен от неправилно хранене;
  • Остеохондрозата е обичайно явление при хора с наднормено тегло и затлъстяване;
  • Злоупотребата с алкохол и тютюн задължително води до деградация на междупрешленните дискове;
  • Постоянните психологически и физически натоварвания, стресът и преумората  са първопричина за дистрофията на междупрешленните хрущяли;
  • Остеохондрозата може да се прояви при специфичните натоварвания на бременността;
  • Някои професии са с повишен риск  за развитие на остеохондроза поради естеството на работата: това са счетоводители, касиери, мениджъри, шофьори, професионални спортисти.

Жените са в по-голяма степен изложени на риска от остеохондроза поради по-слабо развитата си мускулатура; този риск е специфично повишен при едър бюст на фона на слабо развита мускулатура – такива пациентки често страдат от остеохондроза на шията и гръдния отдел на гръбнака.

Лечение през 2019 г.

Модерният подход в лечението на остеохондроза предполага индивидуален подбор на терапевтичните методики. Ако някой лекар ви каже, че ще приложи някаква успешна стандартна методика – просто си потърсете друг специалист. лечението трябва да се подбере според индивидуалните особености на организма на пациента; да се съобрази с динамиката на болестта и реакцията на тялото към медикаментите.

Пътят към изцелението е комплексен; при формирането на индивидуалния комплекс се избира набор от следните методики:

  • Пасивна или активна физиотерапия, назначавана винаги индивидуално и съобразно възрастта, теглото и състоянието на пациента;
  • Използване на различни масажни техники, както и специални упражнения за засегнатите участъци на гръбнака;
  • Неоценима помощ може да окаже добрият, професионално подготвен мануален терапевт;
  • Използване на медикаменти при острите фази на заболяването;
  • Прилагане на апаратно лечение – нагревки, електрофореза, други въздействия на рефлекторните зони;
  • Прилагане на специални техники на изтегляне и отпускане.

Консервативна терапия

Консервативната терапия на практика включва всички методи, при които не се прилага оперативна намеса. В зависимост от състоянието и индивидуалната характеристика на пациента могат да се препоръчат лечебна физкултура, кинезитерапия, мануална терапия, рефлексотерапия, хидромасаж, електростимулации, лечение с ултразвук и лазер, вакуумна терапия, психотерапия, лечебна диета, лекарства, народна медицина.

Лекарства

Порочна практика за жалост е самолечението – пием лекарства, за които сме научили от роднини и приятели. Така и при остеохондроза. Нека не забравяме, че препаратът, който е помогнал на леля ви, на вас може да навреди. Правилният избор може да бъде направен единствено от специалист – затова не си спестявайте посещението при лекаря. Избраният за вас медикамент може да помогне с най-малко странични ефекти; в състояние е да снеме отока, да овладее болката, да стимулира регенерацията на увредени тъкани и да подкрепи цялостно опорно-двигателния апарат.

Какви медикаменти се прилагат при остеохондроза?

Нестероидни противовъзпалителни. Задачата им да обезболят и да потушат възпалението – ткакива са диклофенак, ибупрофен, пироксикам. Необходимо е да се определи от лекар оптимална дневна доза, режим и продължителност на приема;

Спазмолитици. С тяхна помощ се овладяват болезнените спазми на мускулната тъкан – обяснимо следствие от промените в гръбначния стълб; примери – дротаверин, миоластан, тизанидин;

Антиоксиданти – задължителен компонент, за да може организмът да се освободи бързо от натрупаните в тъканите шлаки и токсини; подходящи са витамините от група В и С;

Дайте мнение и Вие тук!

Стимуланти на микроциркулацията в кръвоносната система – никотинова киселина, трентал, актовегин;

Хондропротектори – стимулират възстановяването на хрущялната тъкан; стимулират обмяната и изхвърлянето на токсини – бонартос, бестифлекс, инвита актив и др.

Помагат също различните мехлеми и гелове за обезболяване, снемане на отока и подобряване подвижността на ставните връзки. При остри състояния често се прибягва до инжекционна форма.

Физиотерапия

Физиотерапията е нещо задължително при остеохондроза, въпросът е да бъдат избрани подходящи за конкретния пациент процедури. Чрез тях се отстраняват спазмите, подобрява се микроциркулацията на кръвта, освобождават се “захапани” нерви. Ето кои са най-популярните процедури:

Електрофореза – чрез нея се вкарват директно в тъканите в зоната на болката анестетици, отпускащи и противовъзпалителни вещества;

Ултразвук – овладява дискомфорта, обезболява, активира обмяната на локално ниво;

Магнитотерапия – обезболява, ликвидира възпалителни процеси;

Детензор терапия – специална методика за разтягане и масаж на гръбнака; паралелно се подобрява мускулният тонус.

Всички видове физиотерапия се назначават в серии от 10-15 процедури, като винаги се отчитат индивидуалните противопоказания.

Как да лекуваме коварната остеохондроза

Гимнастика и упражнения

Лечебната физкултура е с важна роля при остеохондроза. Без гимнастика не може да се отгледа мускулен корсет, а това е задължително при болен гръбнак. Гимнастиката освен това оптимизира кръвообращението в зоната на прешлените, подобрява обмяната и ускорява изхвърлянето на продуктите от метаболитния разпад.

  • Как се лекува остеохондроза с помощта на гимнастика? Първоначално трябва да се работи с инструктор, който подбира набор от индивидуални упражнения за пациента. Необходими са няколко занимания, в рамките на които пациентът усвоява упражненията, а терапевтът коригира изпълнението – така че от тях да има реална полза.
остеохондроза
Гаранция за успех е индивидуално подбраната комплексна терапия

Пациентите с остеохондроза първи и втори стадий могат след това да работят самостоятелно. Тези в трети стадий могат да правят само гимнастика в легнало положение. При четвърти стадий нещата са комплицирани, тъй като е възможно едно по-енергично движение да причини разместване на прешлени и усложняване на състоянието.

Масаж

За лечението на остеохондроза задължително се прилага и масаж. Това не се прави при остри състояния, тъй като нещата биха се усложнили. Добрият масаж в хроничен стадий е буквално незаменим. След такъв сеанс мускулите се отпускат, освобождават се притиснати нервни окончания, нормализират се функциите на нерви и съдове. Масажите се правят в щадящ режим, без резки и силни движения. Грешка е подобна терапия да се поверява на любители и самозванци.

Други видове терапия

Заболяването най-лесно се поддава на добра комплексна терапия. Важно е например да се спазват норми на  здравословно хранене – с много витамини, минерали, повече храна с желатин, бульони, слизести супи. Така реално се подобрява регенерацията на хрущялната тъкан.

Допълнителен принос могат да имат следните терапии:

Мануална терапия – терапевтът намества прешлените, като позицията им се стабилизира чрез лечебна физкултура;

Тракция или разпъване – изпълнява се с помощта на физиотерапевт в подходяща база на доболничната помощ; натоварванията освобождават притиснати нерви и съдове;

Иглотерапия – методът активира кръвообращението в зоната на болните прешлени; това обезболява и подобрява храненето на хрущялите;

Ортопедична терапия – носене на бандажи и корсети, които коригират стойката и облекчават болката; препоръчват се специални възглавници за сън без болка и схващане.

Съществува и народно лечение на остеохондроза. Това е прилагане на мехлеми, пиене на билкови запарки и отвари, разтривки. В комплексната терапия може да се прилагат такива методи, но самостоятелно те не биха могли да излекуват някого от остеохондроза.

Лекарства за остеохондроза, санаториуми за лечение и домашни лекове, народни средства

Операция

Какво може да се направи, ако дискът вече е разрушен? Ако не се направи операция, човекът остава инвалид. Вижте при какви условия без хирург не може да се мине:

  • Пациентът има постоянни болки, които не се повлияват от никакви средства, в продължение на 2-3 месеца;
  • Двигателните му функции са разстроени;
  • Наблюдава се прогресираща мускулна атрофия;
  • Апаратните изследвания показват разрушен диск;
  • Развиват се усложнения, свързани с нерви, с гръбначния мозък.

Най-често в подобни случаи се прилага т.н. микродискектомия. За изпълнението й се ангажира опитен неврохирург, който трябва да отстрани компресията на нервни окончания. Отстраняват се части от диска и той престава да притиска нервите. Премахват се и костните остеофити, които при напреднал стадий на заболяването могат да са доста обемни. Дискът остава на място в този изчистен вид.

По-сериозна е работата, ако трябва да се премахне целият диск и да се замени с трансплантат. При това прешлените се фиксират с метални  устройства. В този участък гръбнакът ще е неподвижен, но нервите няма да са притиснати, следователно човекът се спасява от болките и може да си движи крайниците.

Едно твърде скъпо решение е замяната на дисковете със силиконови, като при това подвижността на гръбнака и всичките му функции могат да се съхранят.

Лекува ли се напълно?

Който се заеме навреме и адекватно да лекува остеохондроза, може да разчита на осезаемо подобрение. След един или друг интензивен курс на терапия самостоятелно трябва да продължи грижата за тялото, като се спазва режим, диета и се прави редовно гимнастика. Поне веднъж на три месеца трябва да се посещава масажист или мануален терапевт. Ако мускулатурата се поддържа и развива, доброто здряве е гарантирано.

Същевременно трябва да се приеме, че остеохондроза – това не е хремата, която може да премине за седмица.  Усилията трябва да се насочат към такъв начин на живот, при който един вече започнал процес, свързан и със стареенето, да се забавя максимално.

Възможни усложнения

Последствията от една неглижирана остеохондроза могат да бъдат достатъчно сериозни, включително до инвалидизация. Получават се протрузии или изпъкване на междупрешленни дискове; хернии, пролапси; пристъпи на радикулит, ишиас, лумбаго. Гръбначни изкривявания – сколиоза, кифоза.

Опасностите за здравето при остеохондроза са в зависимост от типа патология, разположението на междупрешленните хернии – те могат да са предни, задни, странични. Най-опасни са задните, защото могат да смачкат гръбначния мозък. В зоната на поясните прешлени най-често се получават хернии, основно при четвърти-пети прешлен.

  • Поясната остеохондроза може да предхожда мъчителното лумбаго. Болката при лумбаго е рязка, нетърпима, пареща, трудна за понасяне. Причината за нея е прищипването на нерв; на практика настъпва увреждане на цял нервно-съдов сноп. Особено опасен при остеохондроза е синдромът “конска опашка”, при който се заклещват наведнъж множество гръбначно-мозъчни нерви. Тогава са засегнати двигателни функции заедно с функциите на пикочния мехур, дебелото черво, може дори да се получи парализа на краката.

Признаците на остеохондроза често се изразяват в тежка мускулна атрофия. Ако мускулите дълго време не са включени в работата на организма, движенията на гръбнака стават сковани. Болният постепенно може да се инвалидизира и да остане на легло.

  • Много опасна е и шийната остеохондроза; от нея се уврежда кръвоснабдяването на главния мозък и могат да настъпят нарушения на зрението, преглъщането, говора и определени мозъчни функции.

Остеохондрозата не е несериозна болест

Профилактика

Може ли да се избегне проклятие като коментираната остеохондроза? Да – ако се погрижим отрано за здравето си. Мерките не са сложни, вижте:

  • Старайте се да не носите неща, по-тежки от 10 кг;
  • При пренасяне на тежки чанти разпределяйте товара равномерно в двете ръце;
  • Правилното хранене ще ви спаси от наднормени килограми и ще облекчи натоварването на гръбнака;
  • Редовните посещения на басейн и всекидневната гимнастика са гаранция за здравето;
  • При дълга работа в една поза правете кратки почивки с раздвижване.

https://youtu.be/GeeD-XK3IsU

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диклофенак

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

Как действа. При болки в кръста. При дискова херния. При мигрена. При болест на Бехтерев. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *