антибиотици и разстройство
Съчетават ли се реално антибиотици и разстройство?

Антибиотик при разстройство. При деца и възрастни. Домашно лечение

Кои антибиотици се изписват при стомашно разстройство? Домашно лечение се предвижда при деца и възрастни, а и бебета.

Хранителното разстройство може да бъде силно неудобно, но в повечето случаи не е сериозен проблем за здравето и може да се управлява ефективно у дома с правилните практики. Ето някои практически насоки за домашно лечение на диария.

Останете хидратирани

Когато страдате от хранително разстройство, тялото ви губи течности и соли, което води до дехидратация. За да се противодейства на това, е изключително важно да се пие много вода. Бульоните и супите също са полезни, тъй като осигуряват необходимата хидратация и са внимателни към стомаха.

Използвайте соли за орална рехидратация

Оралните рехидратиращи соли (ORS) се предлагат в повечето аптеки без рецепта. ORS съдържат предварително измерено количество соли и захари, които, когато се смесят с вода, могат да помогнат за възстановяване на жизненоважния електролитен баланс на тялото ви.

Яжте мека диета

Ако страдате от диария, спазването на мека диета може да помогне за справяне със симптомите. Опитайте диетата BRAT: банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Тези храни са с ниско съдържание на фибри и могат да помогнат за втвърдяване на редките изпражнения. Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, пикантни или трудно смилаеми продукти.

Избягвайте кофеина и алкохола

Както кофеинът, така и алкохолът могат да влошат диарията и трябва да се избягват. Те са диуретици, което означава, че предизвикват засилено уриниране и могат да доведат до по-нататъшно обезводняване.

Почивка

Вашето тяло изразходва много енергия, когато се бори с болестта. Почивката помага на тялото ви да се концентрира върху подобряването. Ако имате диария, опитайте се да спите колкото е възможно повече и избягвайте напрегнатите дейности.

Как да спрем разстройство при бебе?

Когато става въпрос за грижа за бебе с диария, са необходими специални грижи и внимание. Ето няколко съвета как да спрете диарията при бебе:

Поддържайте бебето си хидратирано

Точно както при възрастните, диарията може да доведе до бърза загуба на течности при бебетата, което може да доведе до дехидратация. Предложете на бебето си много течности, за да компенсирате загубата. Кърмените бебета трябва да продължат да сучат при поискване. Бебетата, хранени с шише, може да продължат редовното си хранене и да се възползват от допълнителни решения за рехидратация.

За тях писахме вече по-горе. Те са безопасни за бебета и могат да бъдат закупени без рецепта в повечето аптеки. Ако вашето бебе е на по-малко от шест месеца или е било отбито, консултирайте се с вашия педиатър относно най-добрия начин за използване на ORS.

Следете диетата на своето бебе
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За бебета, които вече ядат твърда храна, може да искате временно да преминете към храни, които са лесни за храносмилане и могат да помогнат за втвърдяване на изпражненията. Това може да включва храни като банани, оризови зърнени храни и ябълково пюре. Въпреки това, най-добре е да се консултирате с вашия педиатър, преди да направите значителни промени в диетата на своето бебе.

Сменяйте често пелените

Диарията може да причини обрив от пелени, а редовните промени и нежното почистване могат да помогнат за предотвратяването на това.

Не забравяйте, че диарията при бебета понякога може да показва други заболявания или инфекции, така че е важно да се консултирате със здравен специалист, за да сте сигурни, че вашето бебе получава подходящите грижи.

Разстройство при деца. Как се лекува?

Децата, особено тези под петгодишна възраст, са особено податливи към диария, поради развиващата се имунна система. Има обаче няколко ефективни начина за управление и лечение на диария при деца.

Хидратирайте, хидратирайте, хидратирайте

Подобно на възрастни и бебета, най-важната част от лечението на разстройството при деца е да се гарантира, че те остават хидратирани. Това може да се постигне, като насърчите детето си да пие много течности, включително вода, бульони и разтвори за орална рехидратация (ORS). Избягвайте да им давате напитки с високо съдържание на захар или кофеин, тъй като те могат да влошат дехидратацията.

Приложете подходяща за деца BRAT диета

Докато детето ви се справя с диария, обмислете прилагането на модифицирана BRAT диета, за която писахме по-горе. Когато симптомите на вашето дете се подобрят, постепенно въведете отново обичайната му диета.

Лекарства без рецепта

В някои случаи лекарствата може да са подходящи за по-големи деца. Лоперамид например може да помогне за намаляване на честотата на движенията на червата. Въпреки това тези хапчета трябва да се дават на деца само ако са препоръчани от медицински специалист, тъй като някои може да имат странични ефекти.

Поддържайте добра хигиена

Миенето на ръцете и общата добра хигиена могат да предотвратят разпространението на инфекциозни причини за диария. Научете детето си да мие ръцете си старателно, особено преди хранене и след използване на тоалетната. Още ТУК: Бабини рецепти за разстройство при деца.

Продължително разстройство при възрастни

Упоритата диария, известна още като хронична диария, се определя като разхлабени или воднисти изпражнения, които продължават четири седмици или повече. Това състояние може да бъде изтощително, ако не се управлява. Ето как можете да се справите с упоритата диария при възрастни:

Първо и най-важно, ако диарията ви продължава повече от няколко дни, е да потърсите медицинска помощ. Постоянната диария може да бъде симптом на по-сериозно състояние, като синдром на раздразнените черва (IBS), болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия или хранителни алергии и непоносимост.

Хидратация и хранене

Поддържането на хидратация е от решаващо значение за управлението на хроничната диария. Пийте много течности, особено вода и бульони, и обмислете използването на разтвор за орална рехидратация (ORS). Храненето е също толкова важно. Работете със своя лекар или диетолог, за да създадете балансирана диета с ниско съдържание на мазнини и богата на постни протеини, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Лекарства без рецепта

Лекарствата без рецепта като лоперамид могат да осигурят краткотрайно облекчение от хронична диария. Те обаче не са дългосрочно решение и трябва да се използват само под ръководството на доставчик на здравни услуги.

Пробиотици

Пробиотиците, открити в храни като кисело мляко или под формата на добавки, могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната флора. Това може да облекчи симптомите на хронична диария, особено ако е свързана със състояния като IBS (раздразнено дебело черво).

Промени в начина на живот

Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да идентифицирате храните, които предизвикват вашите симптоми. Редовните упражнения също могат да поддържат здравата функция на червата. Техники за управление на стреса, като концентрация, осъзнатост и йога, могат да помогнат, ако хроничната ви диария е свързана със стрес или тревожност.

Ефикасен лек за разстройство

Когато се справяте с диарията, основната цел е да се облекчат симптомите, да се предотвратят усложнения като дехидратация и да се обърне внимание на всички основни причини. Ето някои доказани ефективни методи за лечение на диария:

Лекарства без рецепта

Лекарства против диария като Имодиум и Пепто бисмол и Каопектат могат да забавят движението на червата и да осигурят временно облекчение. Те обаче не са подходящи за всички ситуации, особено ако диарията е причинена от инфекция.

Пробиотици

Пробиотиците могат да помогнат за възстановяване на здравословния баланс на чревните бактерии, който може да бъде нарушен от диария. Няколко проучвания показват, че определени щамове пробиотици могат да съкратят епизода на диария.

Отстраняване на първопричината

За упорита или хронична диария най-ефективното лечение ще зависи от това какво я причинява. Ако се дължи на инфекция, може да са необходими антибиотици. Ако определена храна или лекарство причинява диария, избягването на тригера може да помогне. При хронични състояния като раздразнено дебело черво или болест на Крон, лечението може да включва комбинация от лекарства, промени в диетата, управление на стреса и други лечения, ръководени от доставчик на здравни услуги.

Какви антибиотици се предписват при разстройство?

Антибиотици се предписват за диария, когато тя е причинена от определени видове бактериални или паразитни инфекции. Антибиотиците обаче не са подходящи за всички причини за диария, особено тези, причинени от вируси. Злоупотребата с антибиотици, когато не са необходими, може да допринесе за резистентност към антибиотици, което е сериозен проблем за общественото здраве.

Ето някои от най-често предписваните антибиотици за диария:

Вижте и ТОВА: Как се приема ампула Гентамицин при разстройство?

Ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е вид антибиотик, наречен флуорохинолон, и често се използва за лечение на “пътническата” диария и някои видове хранителни отравяния, причинени от бактерии като ешерихия коли.

Азитромицин

Азитромицинът е макролиден антибиотик, често използван за лечение на диария, причинена от бактерията Кампилобактер, или в някои случаи “диария на пътниците”. Също така често се избира и за тези, които не понасят други антибиотици или за деца.

Метронидазол и Тинидазол

Те се използват за лечение на диария, причинена от паразитни инфекции като Гиардия (ламблиоза) или амебна дизентерия.

Дайте мнение и Вие тук!
Рифаксимин (Релафалк)

Рифаксимин често се използва за лечение на диария на пътешественика, причинена от неинвазивни щамове на E. coli. Използва се също за IBS (раздразнени черва) с диария и чернодробна енцефалопатия.

Важно е да запомните, че антибиотичното лечение обикновено е запазено за тежки случаи или специфични видове диария. Лека диария, вирусна диария или диария, причинена от токсин (като например при хранително отравяне) обикновено не изискват антибиотично лечение и ще преминат от само себе си с поддържащи грижи като хидратация и почивка.
Антибиотиците трябва да се приемат само когато са предписани от лекар и пълният курс трябва винаги да бъде завършен, дори ако симптомите отшумят преди края на лечението.

Как се приема активен въглен при диария?

Активният въглен отдавна се използва в спешната медицина за лечение на свръхдози и отравяния поради способността му да свързва и предотвратява абсорбирането на определени токсини от тялото. Някои хора също използват активен въглен за справяне с диарията, въпреки че научната подкрепа за това приложение е ограничена и обикновено не то е лечение от първа линия.

Ако обмисляте да използвате активен въглен за диария, ето как може да се приема:

Дозировка

За възрастни обичайната доза активен въглен за диария е 520 до 975 мг, приемана перорално един час след всеки епизод на диария. Винаги се консултирайте с доставчик на здравни услуги, преди да започнете нова добавка или лекарство, включително активен въглен, за да сте сигурни, че е безопасно за вас и не взаимодейства с лекарствата, които приемате.

Начин на употреба

Активният въглен се предлага в различни форми, включително капсули, таблетки или прах, който смесвате в течност. Винаги го приемайте с голяма чаша вода.

Предпазни мерки

Докато активният въглен се счита за безопасен за краткосрочна употреба, не е без потенциални странични ефекти. Може да причини черни изпражнения, гадене, повръщане и запек. Освен това, тъй като активният въглен може да се свърже с лекарства и хранителни вещества, което води до намалена абсорбция, той трябва да се приема поне на два часа интервал от други лекарства и хранения.

Активният въглен не е подходящ за всички ситуации и винаги е най-добре да се консултирате с лекар за съвет.

Храни при разстройство. Диета

Промяната на вашата диета може значително да помогне за управлението и облекчаването на симптомите на диарията. Ето някои храни, които могат да помогнат за втвърдяване на изпражненията и успокояване на храносмилателния тракт:

Диетата BRAT

Диетата BRAT включва банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Това са меки храни с ниско съдържание на фибри, които няма да раздразнят храносмилателната система и могат да помогнат за увеличаване на обема на изпражненията. За нея писахме и по-горе

Други нишестени храни

Храни, съдържащи скорбяла, като картофи и тестени изделия могат също помагат за втвърдяване на изпражненията поради високото съдържание на сложни въглехидрати.

Месни протеини (немазни храни)

Храни като пилешко, пуешко, риба и яйца са лесни за стомаха и могат да бъдат добри източници на протеин, когато се справяте с диария. Не забравяйте да готвите старателно тези храни и избягвайте да използвате много масло или подправки.

Пробиотици

Пробиотиците могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната флора, особено ако диарията се дължи на употребата на антибиотици. Храни като киселото мляко и кефира са богати на тези полезни бактерии.

Варени плодове и зеленчуци

Варените или консервирани плодове и зеленчуци с ниско съдържание на фибри могат да бъдат по-лесно смилаеми. Премахването на кожата и семената също може да намали вероятността от влошаване на диарията.

Докато тези храни могат да помогнат, някои видове храни могат да влошат диарията и трябва да се избягват. Те включват мазни или пържени храни, пикантни храни, млечни продукти (при непоносимост към лактоза) и храни, произвеждащи газове като боб, зеле и лук. Напитките, съдържащи кофеин и алкохол, също могат да влошат дехидратацията и трябва да се избягват.

Не забравяйте, че целта е да върнете храносмилателната си система към нормалното. Когато симптомите ви се подобрят, трябва постепенно да върнете разнообразните храни обратно в диетата си. Ако симптомите ви продължат повече от няколко дни или ако имате тревожни симптоми като кръв в изпражненията или силна коремна болка, незабавно потърсете медицинска помощ. Още ТУК: Диета при чревна инфекция и след нея.

Още нормални хапчета против разстройство (лекарства)

Освен споменатите по-горе, няколко лекарства без рецепта и лекарства с рецепта могат да помогнат за справяне със симптомите на диарията. Това са някои от най-често срещаните:

Дифеноксилат-атропин

Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на диария. Забавя дейността на червата и намалява количеството и честотата на изхожданията.

Рифаксимин (Релафалк)

Рифаксимин е антибиотик, който се използва за лечение на диария на пътниците, причинена от E. coli, както и някои други състояния. Предлага се по рецепта.

Елуксадолин

Eluxadoline се използва за лечение на диария и коремна болка при възрастни със синдром на раздразнените черва с диария (IBS-D). Предлага се по рецепта.

Въпреки че тези лекарства могат да бъдат ефективни, важно е да се отбележи, че те лекуват само симптома (диария), а не основната причина. Те не трябва да се използват от хора с определени състояния, като такива с висока температура, кървава диария или хора с определени видове бактериални инфекции или възпалителни заболявания на червата, освен ако не са предписани от доставчик на здравни услуги.

Диария при бременност

Диарията по време на бременност може да бъде често срещано явление, често в резултат на хормонални промени, промени в диетата, прием на пренатални витамини или дори стрес. Въпреки че обикновено не е причина за безпокойство, важно е да знаете как да го управлявате и кога да потърсите медицинска помощ.

Още ТУК: Как да действаме при повръщане и разстройство?

Някои специалисти обаче не препоръчват при чревни инфекции или разстройство да се приемат антимикробни препарати (антибиотици).

При спазването на щадящ режим на хранене, леките чревни разстройства обикновено отминават на второто или на третото денонощие, без да се приемат антибиотици. В такъв период, без консултация с лекар, могат да се приемат само препарати като: смекта, ентеросгел или полифепан. Те могат да изведат от организма токсините и болестотворните бактерии.

За по-голям ефект от тези препарати трябва да се пият по-големи количества течности.В най-леките случаи може и съвсем без лекарства. Не трябва в никакъв случай да се взимат силни антибиотици като левомицетин. Той е токсичен и има много странични ефекти.

Приемането на такива силни антибиотици може да промени състава на кръвта и да предизвика нарушения на нервната система. Могат да се вземат други антибиотици, но трябва да са предписани от лекар. И да се приемат под негово наблюдение.

След неправилно подбран курс на лечение с антибиотици често се появяват устойчиви към антибиотика възбудители.Понякога се вземат само една или две таблетки и приемането им се спира, без да е настъпило пълно излекуване от диарията. В такива случаи заболяването може да премине в хронична форма.

Освен това болният става разпространител и носител на инфекцията.Затова след чревна инфекция е необходимо веднага да се предприемат мерки за възстановяване на нормална-та микрофлора в червата. А как трябва да стане това, може да каже единствено лекарят.

Непременно погледнете и ТОВА:

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *