лечение на плантарни брадавици с планинска чубрица

Чубрицата лекува

Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично и потогонно действие.

Използува се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, хрема, кашлица и др. Билката стимулира стомашната и чревна дейност. Има отхранващо действие. Употребява се при чревни болки, летни диарии, против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести.

Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягате, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти и др.

Тя намалява плоските плантарни брадавици по кожата (диагностицирани от дерматолог). За да се отървете от плантарна брадавица, трябва да си направите специален мехлем от чубрица, като за целта изстискайте сока от прясна, свежа чубрица и го смесете със свинска мас в съотношение 1 към 9. Една част сок към 9 части свинска мас.

Най-добра работа ще ви свърши видът планинска чубрица, който се намира навсякъде из по-високите места в България. Наричат я още балканска или овчарска, като латинското й наименование е Satureja montana. Също можете да пробвате и с т.нар. градинска чубрица  – Satureja hortensis, тя пак може да помогне, но ефектът няма да бъде толкова бърз.

плантарни брадавици (плоски) лечение с планинска чубрица
Плантарни брадавици се лекуват най-безболезнено с планинска чубрица

За пиене се прави отвара от 1/2 ч. л. суха наситнена чубрица в 300 мл вода при варене 5 мин. (доза за 1 ден на 3 пъти и в продължение на 10 дни). Външно брадавиците се мажат внимателно с пресен сок или смес от една част сок и 9 части свинска мас.

Начин на употреба: 2 с. л. от билката се заливат с 400 мл гореща вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Дайте мнение и Вие тук!

Същото лечебно действие има и културната чубрица, която се отглежда в цялата страна като растение за подправка. Използва се както планинската чубрица.

Още методи ТУК: За лечение на плантарни (плоски) и всякакви други брадавици!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кондиломи, остри

Кондиломи: Кое лекарство е добро? Симптоми и лечение

Кондиломи – симптоми, лечение и снимки. Заразяване с кондиломи. Вътрешни кондиломи и на ануса Кондиломи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *