Аркоксия: Ползи и странични ефекти

Как правилно да ползваме Аркоксия 60, 90, 120? Или Диклофенак? Мнения

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, Ибупрофен

Аркоксия – запомнете това название на хапчета. Те ще ви потрябват, ако имате проблеми с опорно-двигателния апарат; ако страдате от болка, отоци, скованост. Аркоксия е добро решение: ефективен противовъзпалителен и аналгизиращ продукт.

Какво е Аркоксия и за какво се използва?

Какво всъщност е Аркоксия и кога можем да се лекуваме с този медикамент?

Той съдържа активната съставка еторикоксиб – химическо вещество, което потиска продукцията на циклооксигеназа – 2. Това е фермент, който участва при формирането на имунен отговор и възпалителни процеси с болки и възпаления.

При развитието на подобни патологични процеси концентрацията на въпросния фермент нараства, а болният страда от скованост, отоци и различни разновидности на дискомфорта. С хапчетата активността на фермента се неутрализира и се постига терапевтичен ефект. Медикаментът овладява възпалителните реакции, премахва дискомфорта; редуцира симптоматиката на заболяванията, засягащи опорно-двигателния апарат.

Какво е Аркоксия и за какво се използва?
Медикаментът овладява бързо болката и възпалението

Приемът на перорални таблетки Аркоксия решава успешно описаните проблеми; активната съставка се абсорбира напълно и действието на медикамента може да се почувства след около 20-25 минути. Един час след поглъщането се достига пиковата му концентрация в кръвта и ефектът се поддържа продължително време. Още ТУК: Колко време се приема лекарството Аркоксия и как?

Дискова херния

Лекарството на практика помага при почти всички заболявания на опорно-двигателния апарат, лекарството е ефективно при остри и при хронични състояния. В частност – подходящо е и при дискова херния.

Това е проблем, свързан с дегенеративно или травматично увреждане на междупрешленните дискове. Много често проблемът засяга поясната област и засегнатият човек буквално губи подвижността си. Състоянието е свързано с болки и дискомфорт, а приемът на Аркоксия действа облекчаващо и подпомага оладяването на локалния възпалителен процес.

Ишиас

Възпалението на седалищния нерв, известно като ишиас, може да бъде атакувано с Аркоксия в дози и с продължителност, определени от специалист. Медикаментът неутрализира болката и позволява възстановяване на подвижността, освен това като част от комплексна терапия е ефективен срещу възпаление.

Артрит

Болки в рамото. Инжекции, хапчета и др. начини за справяне

Основно приложение на Аркоксия е при артритите от различен тип.  Ревматоидният поразява съединителната тъкан на малки стави като стъпалата и китките на ръцете – характерно за него е бързото хронифициране и честите рецидиви. Може да е провокиран от травми, инфекции, остри респираторно-вирусни инфекции.

“Фигурин

Полиартритът поразява едновременно няколко стави; понякога е свързан с нарушена обмяна, също с травми, инфекции или автоимунни процеси. Най-често при такава диагноза се препоръчва прием на 60 до 90 мг Аркоксия дневно; приемът е веднъж на 24 часа.

Коксартроза

В този случай са засегнати големите тазобедрени стави. Налице са дегенеративно-дистрофични поражения на хрущяла в ставната структура. Може да се развие като резултат от външни увреждания, вродени луксации, дегенеративно износване на хрущялната пластина. В резултат се развива възпалителен процес, ограничена подвижност, дисбаланс на скелета в опит да се избегнат болезнените състояния.

Месечен цикъл

Аркоксия може да е избор за облекчаване на състоянието при болезнен цикъл. Добре е все пак преди употреба да се консултираме с личния лекар или с гинеколог! Медикаментът може да е полезен, тъй като действа бързо и задълго, но не бива да се взема по-дълго от три дни. Обикновено това е достатъчно.

Подагра

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

Едно от най-ярките доказателства за високия терапевтичен потенциал на Аркоксия/ еторикоксиб е прилагането на медикамента при лечението на подагра. В този случай е е важен обезболяващият ефект наистина, но по-сериозна положителна оценка медици и пациенти дават на противовъзпалителното му действие.

Този ефект е търсен и в друго лекарство, което дълго време преди коментираното е било първи избор при подагра и подагричен артрит – Индометацин. Както се знае, най-добре изразеното негово свойство е противовъзпалителното действие. Обикновено при остри състояния и подагрични кризи лекуващият препоръчва прием на таблетка от 120 г на всеки 24 часа.

Радикулит

Прието е за възпаление на гръбначните нерви да говорим като коментираме болезнената тема радикулит. Възпалението, което причинява силни болки и ограничаване на подвижността, се повлиява добре от Аркоксия.

Механизмът на медикаментозно действие е аналогичен на този, който споменахме при ишиас и дискова херния: патологиите на костно-ставната ни конструкция причиняват притискане, възпаление и болезнени симптоми на прилежащите нерви и меки тъкани. Много често Аркоксия се назначава паралелно с мускулни релаксанти, тъй като болката провокира спазми и ограничаване на движенията.

Болки в коляното

Болките в коляното могат да са свързани с дегенеративни промени на хрущялната тъкан, механични увреди с последващо изменение на състава и количеството на вътреставната течност, инфекции. При всички споменати случаи има условия за развитие на възпалителен процес с болки, локално повишение на температурата, оток, ограничена подвижност.

Болки в коляното и Аркоксия
Питай лекаря как да си помогнеш с Аркоксия!

Аркоксия при болки в коляното има задачата да овладее и тушира възпалителния процес, да отслаби болката и отока. Най-често проблемът се атакува комплексно; дневната доза се определя от лекар в зависимост от симптоматиката и състоянието на пациента.

Видове Аркоксия, цена и откъде?

Аркоксия е продукт, който без проблеми може да се намери в аптеките. Може да се купи без рецепта, но принципът е да не се самолекуваме, а да потърсим консултация със специалист. Медикаментът е под формата на перорални таблетки от 60, 90 и 120 мг. Всички те лекуват болка и възпаление, но изборът на една или друга форма трябва да съответства на интензивността на симптомите.

При проблемите, за които стана дума, може да се използва и друго нестероидно противовъзпалително. Трябва да сме наясно с какво Аркоксия превъзхожда някои подобни продукти и защо да я предпочетем. Важно е например това, че обезболяването при Аркоксия настъпва много бързо, а действието на активната съставка е учудващо продължително. Направете сами сравнение на Аркоксия с други подобни медикаменти по тези показатели:

МедикаментВреме за достигане на максимална концентрация – в часовеПродължителност на действието, време за извеждане от организма – в часове
Аркоксия122 – 23
Диклофенак22
Нимезулид2 – 33.2 – 6
Целекоксиб2 – 38 – 12
Мелоксикам4 – 515 – 20
Аркоксия 60

Таблетките по 60 мг са на цена около 20 лв за 14 таблетки. Тази форма най-често е препоръчвана при остеоартрити, където обичайната доза е 30 мг дневно – половин таблетка, или повече, но не над 60 мг на ден. „Размерът“ е удобен и при ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит; при тези диагнози една таблетка от 60 мг обикновено е достатъчна. В посочените случаи може да се практикува и доза от 90 мг – една таблетка.

Една таблетка от 60 мг на ден е стандартен прием за всички нуждаещи се пациенти, които имат чернодробни заболявания в лека форма. Ако чернодробното заболяване е в напреднал стадий, пациентът не бива да приема повече от половин таблетка от 60 мг, т.е. 30 мг дневно.

Аркоксия 90

Този формат на медикамента струва около 22 лв за 14 таблетки. Една таблетка от 90 мг дневно е достатъчна при напреднала фаза на анкилозиращ спондилит или ревматоиден артрит. Такава таблетка спасява от мъчителната симптоматика след стоматологични интервенции: взема се веднъж на 24 часа в продължение на три дни.

Аркоксия 120

Приблизително 14 лв е цената на опаковка Аркоксия 120 мг, която съдържа 7 таблетки. Високото съдържание на активния компонент ограничава прилагането на тази форма; обикновено я препоръчват при кризи от подагра. Приемът е веднъж дневно по една таблетка, за не повече от 8 дни.

Колко време се приема?

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Продължителността на приема, както и дозировката, зависи от показанията, протичането на заболяването и особеностите на организма на пациента. Тези подробности се уточняват от лекуващия, но принципът е ясен: при остри състояния се дава по-висока доза, при хронични по-ниска. Съответно приложението е по-кратко при прием от 120 мг дневно, или по-продължително при ниски дози.

Вече споменахме някои от случаите, при които се препоръчва най-високата допустима доза за 24 часа, а именно 120 мг: при подагричен пристъп този прием е до 8 дни, а при болки след стоматологична интервенция – не повече от три дни.

Дайте мнение и Вие тук!

Задължителни и забранени упражнения при дискова херния. За прибиране. След операция

Ако пациентът има заболяване на сърдечно-съдовата система, пприлагането на Аркоксия трябва да е възможно най-кратко. В случаите, когато такъв пациент трябва да приема обезболяващо и противовъзпалително средство дълго време, може да се търси друг медикамент.

Може ли с алкохол?

Съвместимостта на активната съставка еторикоксиб с алкохол, т.е. с продукти, съдържащи етилов спирт, не е специално изследвана. Но е предварително ясно, че такава комбинация не се препоръчва, още повече, че има известни ограничения за пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците.

Освен алкохол, при лечение с Аркоксия се избягват кисели и люти храни, за да се намали рискът от раздразнения на лигавиците в стомашно-чревния тракт.

Аналози и заместители

Както сами можем да се убедим – Аркоксия не е от най-евтините медикаменти. Ето защо някои пациенти търсят препарати, които могат да им помогнат за по-малко пари. В аптеките действително има и други нестероидни противовъзпалителни средства, които могат да спасят човека от болката и възпалението.

Освен по материални причини заместител на Аркоксия може да се потърси и поради необходимост от лекарство, което се понася по-добре; което е съвместимо с други приемани от потребителя и т.н. Например спасение преди всичко от болката, ще ни свършат работа лекарствата като Диклофенак, Ибупрофен, Нурофен.

Аркоксия или Диклофенак?

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, ИбупрофенАркоксия е медикаментът с по-бързо и по-категорично изразено действие, но продължителната му употреба се избягва. Той е по-доброто решение при остри състояния; Диклофенак има аналогично действие и е търсен и прилаган при същите заболявания. Счита се, че е по-добър за лечение на хронични болки от различно естество, допуска се прием за по-дълго време.

При избора може да има значение и цената: Аркоксия е доста по-скъп продукт. За сметка на това приемът на дневната доза е еднократно в рамките на 24 часа, докато Диклофенак се взема на два или три пъти през деня.

Ротикокс 90 мг на таблетки

Ротикокс съдържа активната съставка еторикоксиб, също както и Аркоксия. Назначава се при идентични показания и постига аналогичен ефект като нестероидно противовъзпалително – също и болкоуспокояващо и температуропонижаващо. Освен при артрози и ревматоидни заболявания е препоръчвано средство за краткотрайно лечение след стоматологични интервенции. Добро е за подрастващи над 16 години и за възрастни.

Опаковка с 14 таблетки Ротикокс 90 мг може да се купят за около 12 лв, т.е. медикаментът е доста по-евтин от оригиналната Аркоксия.

Мовалис
аркоксия
Лечението с аркоксия не бива да продължава повече от 10 дни

Още едно нестероидно противовъзпалително, този път с активна съставка мелоксикам. Таблетките се препоръчват за краткосрочно приложение при обострен остеоартрит; подходящ е медикаментът за дългосрочно приложение при анкилозиращ спондилит и ревматоиден артрит. Лекарството се определя от потребители като по-слабо от Диклофенак и Аркоксия.

Приемът е веднъж дневно: половин или една таблетка от 15 мг. Цената: около три лева за опаковка с 10 таблетки.

Костарокс

И Костарокс е нестероидно противовъзпалително, при това със същата активна съставка еторикоксиб – както и Аркоксия. Има сходни показания за терапии, противопоказания и странични ефекти, затова се смята, че е най-близък аналог. Има незначителни разлики в допълнителните съставки, затова хората със склонност към алергични реакции трябва да са внимателни. Ако решат да заменят Аркоксия с Костарокс, трябва да се консултират с личния си лекар.

Цената на опаковка от 14 таблетки по 90 мг е към 22 лв.

Колхицин

Колхицин е по-различен медикамент: има натурална база, действието му се определя от екстракт, извлечен от семената на есенен минзухар. Основното му приложение е при подагра и някои други болестни състояния, свързани с болка, възпаление и оток на ставите. В този смисъл Колхицин може да се счита заместител на Арктоксия при кризи от подагричен артрит.

Колхицин или Аркоксия?
Аркоксия не е единственият медикамент за болка и възпаление, но е от най-добрите

Приемът е при начална фаза на кризата една или две таблетки, и след час още толкова. Продължителният прием е една или две таблетки дневно, никога повече. Може да се взема и профилактично, за предотвратяване на остри пристъпи. Продуктът се дава и на деца над 4 години.

Цената за опаковка от 25 таблетки по 0.5 мг е около 15 лв.

Ибупрофен

Този популярен медикамент също е с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие; прилага се и заради способността си ефективно да смъква високата температура. Противовъзпалителното му действие се определя като меко – до умерено; това на практика означава, че не е подходящото средство при сериозни, остри болестни състояния от коментирания профил.

Както е и при другите нестероидни противовъзпалителни – не се препоръчва приемът му във високи дози за дълго време. 20 таблетки по 200 мг Ибупрофен могат да се купят за около три лева.

Целебрекс

Активен компонент в продукта Целебрекс е целекоксиб – вещество, сродно на еторикоксиб. Медикаментът има противовъзпалително, обезболяващо и температуропонижаващо действие. Лесно овладява симптомите на коментираните заболявания, овладява възпалението и отока. В сравнение с Аркоксия има по-широко приложение: използват го при различни състояния с болки, като постоперативни, главоболие, болки при месечен цикъл, зъбобол и дентални интервенции.

Според пациентите това лекарство има по-слаб ефект от Аркоксия, но  се понася с по-малко странични ефекти. Цената му е 12 лв – за 10 капсули по 200 мг.

Нимезил

Нестероидно противовъзпалително, базирано на нимезулид. Предлага се под формата на разтворими прахчета по 100 мг. Подходящо като болкоуспокояващо – за краткосрочно, бързо овладяване на симптоматиката. Прием – едно или две прахчета дневно, разтворени във вода, след хранене. Може да се дава и на деца над 12 години. Продължителност на приема – до две седмици.

Цена на опаковка от 15 сашета по 100 мг – 15 лв.

Мелоксикам
аркоксия
С аркоксия ревматоидният артрит се понася по-леко

Нестероидно противовъзпалително, подходящо за краткосрочна терапия при остри състояния на остеоартроза, или дългосрочно – за анкилозиращ спондилит и ревматоиден артрит. Приемът е веднъж дневно, дозирането е съобразено с диагнозата: 7.5 мг при остеоартрит, 15 мг при останалите патологии. Максималната дневна доза от 15 мг не бива никога да се превишава.

Мнения за лекарството Аркоксия, отзиви и форум

Спаси ме от болките!

Венета Лечева, библиотекарка: „За тези таблетки научих, след като забочнаха да ме болят коленете и глезените. Болеше ме по цяла нощ и не можех да спя. Докато се изследвах и исках да науча причината, пиех всякакви обезболяващи, каквото ми падне. Отпускаше ме за малко – и пак. Личният лекар ми препоръча, както сам каза, нещо по-силно. Купих си аркоксия; изпих една таблетка – нищо. Чак на третата почувствах облекчение! Междувременно се оказа, че имам възпалени сухожилия – а това лекарство не само обезболява, лекува и възпалението. Помага!“

Страх ме е от страничните ефекти, но не мога без аркоксията!

Мелина Ставрева, пенсионерка: „ От тази аркоксия ми се вдига кръвното, та се налага да пия хапчета и за него. Не ми е все едно, страх ме е, но вече не мога без аркоксия, спаси ме от болката и възпалението. Знам за страничните ефекти, но нали не е задължително да се проявят всичките – а без новите хапчета плача от болка и не мога да мръдна от стаята. Опитвах до този момент какво ли не, и бабешки рецепти – и инжекции, хондропротектори и гелове…само аркоксия върши работа.“

Забравяш възпалението за 10 дни с аркоксия!

Милко Тодоров, строител: „Таблетките са много силни и се пие само по една на ден.  В кутийката има 10 хапчета – достатъчно е, за да забравиш възпалението за 10 дни и болката да спре. Скъпичко е наистина, но нали все пак помага?! И нещо много важно: не пийте таблетките на празен стомах; в устата остава един горчив привкус задълго.“

Източници и още информация на английски: Странични ефекти на Аркоксия и опасности; * Официалното описание на Аркоксия; * Аркоксия при подагра.

Искате ли да споделите как се справяте с болките, за които разказахме. Имате ли опит с Аркоксия и какво мислите за това лекарство? Споделете ТУК!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Rew

Ревматоиден артрит: всичко важно за болестта ТУК!

Ревматоиден артрит – симптоми и причини. Кои медикаменти вършат работа при това заболяване. Ревматоиден артрит …

7 Мнения

  1. Георги Иванов

    На 57 години съм и си мисля въпреки наднорменото ми тегло – 105 кг. при 183 см. , че съм в кондиция. Да, ама НЕ! Започнаха проблеми с кръвното, появи се захар – първоначално 13, сега я свалих на 5,5. Болки в кръста след необмислено поръчване на цял ТИР набарани на промоция строителни материали и стоварването им сам. Та в случая си чукнах леко глезена в един шкаф и си ….а мамата! Отече, боли – а нищо счупено няма! шест месеца се влачих като идиот с неистови болки. Пих какви ли не боклуци – да не ги изреждам. Лекарите при които ходя са едни от топ десетката на ортопедията, но уви нищо не помагаше. Случайно ми каза една позната за Аркоксията и аз, като удавник се хванах за последният влак – и наистина чудото стана! Досега съм изпил 5 таблетки и болката почти изчезна, ходя почти нормално. Силно се надявам да няма рецидив след като спра да го пия.

  2. Елена Чаушева

    Аз боледувам от анкилозиращ спондилит (болестта на Бехтерев). За сега избягвам биологичните лекарства и единственото спасение ми е аркоксията. От другите противовъзпалителни получавам болки в стомаха, а аркоксията ми помага много бързо. Не трябва обаче да се взема повече от десет дена. Необходимо е прекъсване.

  3. Боли ме гърбът немога да спя имам и 3 дискови хернии една под друга за сега аркоксия ми реши проблема и може би ще отложа операциите на туракалната херния който не ми даваше покои сега спокойно лежа по гръб походката ми се подобри. супер лекарство не можех да спя от болки в гърба а и имам 3 дискови хернии на кръста и 1 туракална за сега проблема ми се реши но докога не знам а съм и диабетичка

  4. Вероника Ангелова

    Отскоро се лекувам с аркоксия; помага ми за болките в коленете, но когато спра да го вземам, всичко започва отначало. Бях при ортопед и той ме съветва да си сложя изкуствена става на дясното коляно.

  5. Теменужка Павлова

    Ако нещата отиват към операция, не я отлагайте. колкото и добър медикамент да е аркоксия, не може да ви върне здравото коляно, така нещата само се отлагат и усложняват.

  6. Страхил Бойчев

    Само аркоксия ме спасява, когато ме налегне подаграта. Стопроцентово спасение, равна няма! Но определено е за хора със здрав стомах, това не бива да се забравя.

  7. Пия го защото имам износена тазобедрена става
    Много добър ефект за 24 часа ..60 мг
    Преди това какво ли не пробвах … волтарен,диклофенак дуо..и д-р.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *