остеопороза лечение с билки и лекарства симптоми остеопения
Ето го нашият подробен текст за болестта остеопороза и нейното лечение с упражнения, билки и лекарства. Подробно за по-важните симптоми. Какво е остеопения

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Степени и последствия. Бонвива или Пролиа?

Лечение на остеопороза ♠ Лекарства ♠ Бонвива или Пролиа? ♠ Последствия ♠ Форум с коментари ♠ Ефикасни хапчета ♠ Субхондрална остеопороза ♠ Калцитонин ♠ Бисфосфонати ♠ Актонел ♠ Фосамакс ♠ Бонвива ♠ Естроген, прогестерон, Утрогестан ♠ Тестостерон ♠ Хомеопатия ♠ Инжекции ♠ Пролия ♠ Сустанон

Съдържание:

Още в текста: Хранителни добавки Калций Сириус Д Желатин Черупки от яйца Шуслерови соли Билки Изследвания Симптоми Болки Степени и видове остеопороза Диета и хранене Сусам За и против млякото Профилактика Упражнения Йога Форум, мнения, отзиви Центрове, клиники, специалисти

Широко разпространено, но затова пък изцяло невярно е убеждението, че костната тъкан е нещо статично и неизменно. В крайна сметка човешките кости също се състоят от клетки и постепенно се обновяват, благодарение на което протича процес на реконструиране на костната тъкан. Точно така зарастват счупените и пукнати ръце и крака. Ако го нямаше този механизъм, всяка повреда по костите би била просто смъртна присъда, тъй като човекът напълно или частично се лишава от своята подвижност.

Костите са в една постоянна динамика, състояща се от два противоположни процеса – разрушаване на старата тъкан и създаването на нова. Процесите се наричат резорбция (разрушение на костната тъкан) и растеж на костите. Резорбцията се извършва благодарение на специални клетки – остеокласти (разрушаващи костната тъкан).

Те „разрушават“ костта като отделят специфични ензими. Ензимите разграждат колагена и минералите, от които се състои костната тъкан. В техен противовес работят остеобластите (изграждащи костната тъкан). Те получават своеобразен сигнал чрез кръвта и биват активирани да работят, натрупвайки калций и фосфор върху колагеновия слой, благодарение на което се формира кост. Тези процеси протичат без прекъсване и са взаимно уравновесени.

С остаряването двата противоположни процеса излизат от баланс и количеството унищожена тъкан взима превес над новосъздадената. Това е простичкият механизъм, по който костта отслабва и нараства опасността от счупвания. Разбалансирането се случва по разни причини и старостта не е водещата сред тях.

То обаче се провокира още от неправилния начин на живот, неподходящата храна, пристрастяванията и вредните навици и други неща, които имат едно общо последствие – разстройване на обмена на веществата. Впрочем за нарушаването на равновесието стига и само едно малко нещо – в тялото да не стигат витамините и микроелементите, които трябват за строителството на обновена костна тъкан. И така възниква остеопорозата.

По-лесно е остеопорозата да се предотврати, почти невъзможно е да се излекува. Наричат я „тиха“ и „потайна“, защото не бие звънеца за своята поява, напротив – започва почти без симптоми. Иначе кой не би обърнал внимание, вместо да стига до обездвижване, инвалидизация… понякога и смърт? Защото предпазването е лесно осъществимо: изисква баланс в храненето и активизирано ежедневие, ето тези две неща практически гарантират здраве на костите.

За противопоставяне на остеопорозата основно се използват диетични режими, чрез които се балансират постъпващите в организма вещества. Същото е достатъчно и в стартовите етапи. Но когато измененията са се развили, само диета не е достатъчна за възстановяване на състоянието. Тогава идва ролята на лекарствата.

Лечението на остеопорозата не е домашно занимание. Медикаментите се изписват от лекар, след нарочни изследвания. И все пак те са изключително много, а изборът – труден.

Лекарства

От лекарствата се очаква да възвърнат баланса в организма, след което тялото се справя само. Най-напред да отбележим, че преобладаваща част от медикаментите, които се използват, имат антирезорбтивна функция. Иначе казано – те забавят процеса на резорбция на тъканта, давайки възможност на организма да навакса „пропусканото“ и да си осигури нарастване на костната маса. Плюс това на организма е нужен и самият „строителен материал“ — калций, фосфор и витамин D.

“Фигурин

„Имам остеопороза, но се страхувам да вземам лекарства поради всичките им толкова много странични ефекти. Има ли смисъл едно да лекуваш, друго да увреждаш?“

Из аптечен форум

Алфа Д3

Медикамент, който подобрява абсорбирането на калция и така действа в две посоки – намалява резорбцията и подпомага минерализацията. Активната съставка, постъпваща в черния дроб, на момента се превръща в метаболит на витамин Д3.

Той на свой ред се явява регулатор на калциевия метаболизъм. Такова лечение се използва при недостатъчно усвояване на минерала при жени във времето на менопауза и при остеопороза, като действа срещу отрицателния калциев баланс и същевременно облекчава болки, възникнали в костите и мускулите. Алфа Д3 работи за постигане на положителен калциев баланс, което е противовес на изгубването на костна тъкан и предотвратява честите фрактури.

ОстеопорозаСмята се, че метаболитът на витамин Д3 е по-ефективен от приемането на обикновен витамин Д3. Причината е, че са необходими високи дози, а времето, за което организмът ще реагира, е мъчно да се предположи. В резултат е вероятно да се случи качване на количеството на калция в тялото (хиперкалциемия). Плюсът на лекарството е бързината на реакция на тялото. Това отваря възможност да се определят доста точно необходимите дози. При поява на хиперкалциемия, лечението се стопира за броени дни, за да се нормализира.

Основният минус на препарата също се корени в същия фактор – опасността от хиперкалциемия. Алфа Д3 не се прилага при повишени нива на калций и магнезий в тялото. Лекарството е опасно за бременни и кърмачки. Опасенията са, че е възможно да се отрази на калциевия метаболизъм на бебе. В брошурата се препоръчва стопиране на кърменето, докато в потребителските форуми подходът на майките е точно обратният – те с готовност прекъсват лечението, а не храненето на детето по естествен начин.

Стандартната доза при остеопороза е 0,5 мг дневно, но при съответната биохимична реакция на организма тя се намалява, срещу опасността от хиперкалциемия. Категорично се препоръчва при старта на приемането на лекарството количеството калций в кръвта да се мери всяка седмица и съответно на резултатите да се конкретизира дозата. Някои пациенти обаче посочват, че лекарството им е изписано и са поканени на контролен преглед след 1-2 години. Подобен подход е доста често основание за опасенията на жените, които се опасяват от калцификати на млечната жлеза.

Все пак производителят категорично посочва, че след като се определи индивидуалната доза, пациентът трябва да се проверява отново периодично, но вече е позволено да бъде на 14-28 дни. Ако е налично бъбречно заболяване, контролът е по-чест заради опасност от функционални нарушения в бъбреците. Като цяло лечението е продължително. При хиперкалциемия то се прекратява до нормализиране на калция в кръвта. После се възобновява с половин доза. Специално при остеопороза понижаването на абсорбция на калция се балансира чрез малки дози, по-скоро с психологически ефект.

Като производен на витамин D, алфакалцидол не се взема едновременно с този витамин и неговите производни, защото има опасност от хиперкалциемия. Предозирането има конкретни симптоми. То се разпознава чрез умора, замаяност, сънливост, безпокойство, главоболия, сухота в устата, болезненост в мускули и стави, сърбежи и сърцебиене. При такива симптоми приемът се прекратява. При тежко предозиране се прави дори промивка на стомаха.

Стимулатори на естрогенови рецептори

Тамоксифен (Нолвадекс)

Тамоксифен с търговско наименование Nolvadex обичайно се ползва за третиране на определени видове онкозаболявания на гърдата, но същевременно инхибира разпада на костите и съхранява костната маса. Той не работи на нивото на естрогени в кръвта, а чрез блокиране на естрогеновите рецептори, в това число в хипофизата.

ОстеопорозаСравняват го с Кломид, който е по-силно избирателен блокатор, докато Тамоксифен е по-малко селективен. Ако Кломид се свързва с естрогенните рецептори в хипофизата и яйчниците, то Тамоксифен го прави практически в целия организъм. Изключение прави костната тъкан, където и двата препарата активират естрогеновите рецептори.

Активното вещество е тамоксифен цитрат. Лекарството е с меко действие, което го прави за предпочитане. Забранено е за бременни и кърмачки. Преди старта на приема се изисква преглед за изключване на бременност, а контрацептивите влияят върху тамоксифен. Изисква се контрол върху кръвта за съдържанието на калций, както и на чернодробните функции и на зрението.

Производителят твърди, че спрямо други хормонални препарати този дава по-малко нежелани реакции. Списъкът обаче е дълъг и включва замайване, болки в главата и костите, задържане на течности, гадене, горещи вълни, косопад, съсиреци в кръвоносните съдове, промени в роговицата, ретината, и очната леща, менструални нарушения, чернодробни нарушения, обриви, хиперкалциемия, непоносимост към светлина и други.

Калцитонин

Калцитонин е специален хормон. Той се изработва от щитовидната жлеза. Свързан е работата на остеокластите, по-точно: спира тяхното действие по резорбция на костната тъкан. За лекарства обикновено се използва калцитонин от сьомга, който е доста по-ефективен, отколкото човешкия. Обикновено препаратът се предписва като спомагателен, но се минава към активно прилагане, когато болният не пренася бифосфонати. Ефектът му е, че уплътнява костите и възстановява тяхната маса, благодарение на което се снижава опасността от повреди на гръбначния стълб. Противопоказания при хиперчувствителност и хипокалциемия.

Бисфосфонати

Бисфосфонатите са доста разпространени и най-често изписваните от лекарите. Те действат, може да се каже, на обратно – не възстановяват костната тъкан, а препятстват остеобластите да я разрушават. След като активната съставка попадне в костта, остеобластите вече не са в силата си да я резорбират, тъй като функцията им временно е нарушена. Благодарение на това организмът има възможността да добавя костна маса, а това на свой ред снижава опасността от травми и счупвания.

мнения, отзиви, коментари, форум

Проблем при бисфосфонатите е, че може да предизвикат местно раздразнение на лигавицата на високите части на стомаха. У пациенти са регистрирани странични реакции като възпаления, язви и ерозия на хранопровода, включително перфорация. В отделни случаи ефектите са доста сериозни и водят до хоспитализация, затова трябва да се контролират много внимателно всички евентуални симптоми, указващи промени в състоянието на хранопровода като болки при преглъщане, дисфагия, киселини в стомаха.

Лекуваният задължително се запознава с рисковете, за да бъде със заострено внимание към появата на симптоми за странични увреждания. По-редки, но все пак регистрирани са случаи на язви на стомаха и на дванадесетопръстника. При употребата на бисфосфонати се съобщава още за появата на болезненост в костите, повечето стави и в някои от мускулите. Тези симптоми рядко носят тежък характер и водят към загуба на трудоспособността. Времето за появата на симптомите варират от един ден до няколко месеца от старта на терапията.

При значителен дял от пациентите след спиране на терапията симптомите отшумяват, но често се появяват отново, когато се възобнови приемът на бисфосфонат.

При неголямо количество пациенти се отбелязват патологични фрактури на костите на бедрата, тоест случващи се под въздействието на незначителни сили или произволни. Някои се отнасят към категорията стресови, възникващи в отсъствието на травми.

Когато се предприема лечение с бисфосфонати, предварително се нормализира нивата на калция. Задължително се отстраняват и други нарушения минералния обмен като дефицит на витамин D. Пациенти с подобни нарушения трябва да контролират съдържанието на калций в кръвта и да следят за поява на симптоми на хипокалциемия.

Актонел

Лекарството е насочено специално за остеопороза, появила се в постменопаузния период, за снижаване на опасността от счупвания по прешлените и на бедрата, за предпазване от стопяване на костната маса при дами след менопауза. Лекува недостига на калций с приемането на таблетка един път седмично, както се рекламира и със самото наименование кутията на лекарствения препарат.

ОстеопорозаРаботи добре и при други нарушения на метаболизма на минерали. То се използва задължително с внимание, когато в организма не достига витамин D. Бисфосфонатите имат връзка с проявата на възпаления и язви по хранопровода. Лекарството се забранява при износване и кърмене на дете. Не се пие заедно с храна и напитки, защото те пречат за усвояването му.

Ако лекарството се предозира, се препоръчва изпиването на около 250 мл прясно мляко, което не изключва обръщане към лекар. Предозирането се отразява в снижение на серумния калций. При отделни хора е твърде възможно да се явят признаци на хипокалциемия. В случай на значително прекаляване с дозата се прави стомашна промивка.

Списъкът с нежелани реакции и тук е дълъг: болки в корема, костите, мускулите, ставите, диария, запек, стомашни разстройства, диспепсия, главоболие, гадене.

Фосамакс (натриев алендронат)

Инхибитор на костната резорбция при остеопороза. Отнася се към групата на бисфосфонатите, които, локализирайки се в зоната на активната резорбция на костите под въздействието на остеокластите, инхибира процеса, без да оказва пряко влияние на създаването на нова костна тъкан. Доколкото резорбцията и образуването на костите са взаимосвързани, образуването на нови тъкани също се снижава, но в доста по-ограничена степен.

ОстеопорозаТака резултатът е прогресиращо увеличение на костната маса. При прилагане на алендронат се формира нормална костна тъкан. В терапевтични дози той не предизвиква остеомалация. Ежедневният прием при дамите в постменопауза се предизвикват биохимични изменения, които свидетелстват за костна резорбция, която е зависима от дозата, включително снижаване на нивото на калция, отделен в урината.

Продължителното – до 5 години, лечение на остеопорозата с Фосамакс в доза от 10 мг на денонощие води до снижаване на резорбцията от 50-70% и се приближава до нивото, което се наблюдава при здрави жени преди настъпване на менопаузата.

Скоростта на костната резорбция започва да се намалява още през първия месец от лечението, като достига постоянно ниво на 3-6 месец от терапията, като се запазва постигнатото през цялото лечение с Фосамакс. Отбелязва се намаляване на стойността на маркерите за образуване на кости остеокалцин и остеокалцина и костноспецифичната алкална фосфатаза приблизително на 50%, а общата алкална фосфатаза приблизително на 25-30%, като достига плато след 6-12 месеца от старта на терапията. При профилактика

Фосамакс в доза от 5 мг на денонощие се получава намаляване на остеокалцина и костноспецифичната алкална фосфатаза съответно на приблизително 40% и 15%. Подобно намаление на скоростта на костния метаболизъм произтича и при доза от 70 мг, изпивана веднъж на седмица, в течение на близо година.

Влияние върху плътността на минералите в костната тъкан. Фосамакс в дома от 10 мг на денонощие при пациенти с постменопаузна остеопороза повишава плътността на костната структура в поясната част на гръбната и горната на бедрените кости и в тазобедрените стави след 3 години терапия. Значително се увеличава костната маса в средната част на гръбнака и в бедрените кости. Хубавото е, че заякването не е в ущърб на други сектори на скелетната структура.

Увеличението се наблюдава след 3 месеца от началото на приемането на лекарството и продължава в течение на 3 години. При удължаване на срока на прием до 5 години, се отбелязва допълнителен прираст от около 0.9%. Просто казано, Фосамакс предизвиква обратно развитие на остеопорозата. Ефективността на лекарството не зависи от възрастта, ръста и първоначалната скорост на метаболизъм на костните тъкани.

Отбелязва се, че след прилагането на медикамента в разстояние на 1-2 години в доза 10 мг постепенно се връща интензивността на костния метаболизъм към изходното му ниво, като ускорена загуба на костна маса не се наблюдава. В обобщение, за да се гарантира плавен прираст на костна маса, терапията с Фосамакс препоръчително се провежда в продължителен срок.Остеопороза

Установено е, че жени в постменопауза с остеопороза, приемащи Фосамакс, в течение на 3 години статистически достоверно на 48% се намалява делът на пациентите, при които е станала една или повече фрактури на гръбначния стълб. Повечето от тези, които са получили счупвания, намалението на ръста не е било така значително, както в контролната група, което се обяснява с намаляване на количеството и тежестта на счупванията.

При приемането на Фосамакс в течение на 2-3 години се наблюдава намаляване на внезапните счупвания с 29%. Следователно лекарството ефективно намалява случаите на счупвания в участъците на скелета, които са най-уязвими при напредването на остеопорозата и нейните усложнения.

Противопоказания за приема на Фосамакс има при проблеми с хранопровода и хипокалциемия. Не се предписва, когато човекът няма сили да държи торса си изправен или в седящо положение по-малко от 30 минути. С внимание се приема при обострени състояния в сферата на стомаха и червата. Не се дава при функционални проблеми с бъбреците и предразположение към хипокалциемия. Не се назначава при износване на дете и във време на лактация.

Страничните ефекти са под 1%, те се заключават в болки в корема, диспепсия, язва на хранопровода, диария, гастрит, болки в костите, алергични и дерматологични реакции. Като цяло страничните ефекти се понасят леко. Обикновено не изискват да се прекрати лечението. Други препарати със същото активно вещество са Fosavance, Tevanate, Forosa, Lindron.

Бонвива

Бонвива се нарича висшата класа на лекарствата от групата на бисфосфонатите. Това е първият медикамент в света, който преодолява ежедневната зависимост от лечение, като я заменя с едномесечен и по-късно и тримесечен прием. Така се намира решение на един голям проблем, установен с времето, а той е, че предпазването и лечението на остеопороза е дългосрочен процес, който продължава с години.

ОстеопорозаГоляма част от жените не издържат на ангажимента и разходите и прекратяват приема. Доказано е, че това става средно след около една година. Две от три жени се отказват. Установява се, че при приемането на лекарство един път на месец, лечението се възприема като безпроблемно и то лесно се вписва в естествения начин на живот. Наше проучване показва, че 80% от пациентките предпочитат да не бъдат ангажирани.

Активното вещество в Бонвива е ибандронова киселина – високоактивен азотсъдържащ бисфосфонат, инхибитор на костната резорбция и активността на остеокластите. Тя предотвратява костната деструкция, предизвикана от прекратяването на функцията на половите жлези. Ефектът е нарастване на костната маса, без да нарушава минерализацията даже при огромно превишаване на дозата.

При дълга употреба се установява образуването на нова нормална костна тъкан. Ефективността на Бонвива е потвърдена с клинически изследвания, които установяват, че ежедневен прием на 2.5 мг или 20 мг на всеки 9-10 седмици води до спад в честотата на възникването на фрактури. След прекратяване на лечението се отбелязва връщане към предишното ниво на повишена костна резорбция, характерна за постменопаузната остеопороза.

Хистологичен анализ на проби от кости, взети от жени, които са прилагали препарата 2-3 години, показва наличие на нормална костна тъкан, без дефекти в минерализацията.

Ибандроновата киселина не влияе на процеса на попълване на остеокластите. Има селективно действие върху костната тъкан. Тя затормозява костната резорбция, без да оказва пряко влияние върху формирането на костна тъкан.

При дамите в постменопауза намалява повишената скорост на създаване на нова костната тъкан до нивото на нивото от репродуктивна възраст, което води до прогресиращо натрупване на костно вещество. Високата активност и широкият терапевтичен диапазон обезпечават възможността от гъвкав режим на дозиране и приемане на препарата на големи периоди от време.

Специално проучване показва, че препаратът е ефективен при приемане през повече от два месеца, но едномесечната форма е приета като по-удобна. Еднократното месечно приемане показва най-добрите клинични резултати. Някои специалисти са на мнение, че този препарат превъзхожда другите от групата, като се смята и за най-безопасен.

Безопасността на препарата или с други думи – наличието на странични нежелани реакции, са изследвани в тригодишно проучване, като при него е установено, че резултатите са сходни с показаните от контролната група, приемали плацебо. В същото време реакциите на приема на 150 мг един път на месец са сходни с тези при ежедневния прием от 2.5 мг. Нежелани реакции са се появили при 22.7% от пациентите, които приемат препарата в течение на поне година, и при 25%, които са го прилагали в срок от 2 години. В повечето случаи рекциите се оценяват на слаби до умерено изразени и не са изисквали прекратяване на лечението.

При приемането на първата доза обикновено се проявяват грипоподобни симптоми. Възможни още главоболие, световъртеж, гастрит, диспепсия, коремни болки, диария, отоци по лицето, мускулни спазми, скованост, болки в гърба, умора и други.

Много важно! Преди началото на приемането на Бонвива трябва да се коригират хипокалциемията и други нарушения на метаболизма на костната тъкан и на електролитния баланс. Пациентите трябва да приемат достатъчно калций и витамин D. Ако обичайното хранене не може да осигури необходимото количество, то тогава то се внася в организма посредством хранителни добавки.

Естроген, прогестерон, Утрогестан

Хормонална терапия при остеопороза. Тя се основава на това, че естрогена и прогестерона, чийто синтез намалява по естествени причини с нарастване на възрастта, имат значително въздействие върху костите. Загубата на нормални количества от двата хормона е причина за изтъняване и чупливост на костите.

Естрогенът има значение за запазването на здравина и забавянето на процеса на разреждане на веществото, помага за абсорбирането на калций. Той намалява най-бързо в първите години след настъпване на менопаузата. Тогава жените губят до 50% от своята костна маса.

Прогестеронът пък влияе върху създаването на остеобласти, които градят новите кости. По тази причина хормоналната терапия работи добре срещу появата на остеопороза. Приемът на естроген или естрогензаместителната терапия забавя процеса на разреждане на костна тъкан. Приема се на таблетки или чрез лепенки за поставяне върху кожата.

Минус е, че скача опасността да се получи рак на гърдата. Той се оценява на около 30%, когато е взиман повече от пет години. Възможно е да доведе до тежка мигрена. Комбинираната терапия с двата хормона вдига опасността от рак на гърдата. При някои жени синтетичният прогестерон нанася доста неприятни нежелани ефекти. За тях е за предпочитане естественият прогестерон (Утрогестан).

ОстеопорозаУтрогестан е хормонален продукт, съдържащ прогестерон. Свързва се с рецепторите на повърхностните клетки на органите-мишени, прониква в ядрото, където активира ДНК. Препаратът е съвременен и е внедрен отскоро. Той представлява естествен прогестерон, добит от тропични картофи. Формулата му е идентична с човешкия прогестерон. Възпрепятства деминерализацията на костите и възникването на остеопороза, предпазвайки тъканта от изтъняване и разрушения.

Не се изключва да причини сънливост, алергични реакции, моменти на главозамайване.

Тестостерон

При мъжете остеопорозата не се среща така често, както при представителките на нежния пол, достигнали постменопауза. Въпреки това те също търпят значителни като количество и тежест счупвания, дължащи се на изтъняване на костната тъкан. Разпространените деформации на гръбначния стълб, свързани с остеопорозата, са еднакви и при жените, и при мъжете. Хормонозаместващата терапия при силния пол се провежда с тестостерон в случаите, когато организмът не създава толкова хормон, колкото му е необходим. Произвежда се в разнообразни форми, всяка с различно наименование. Рестанол е на таблетки, Андродерм е лепенка, а Сустанон е инжекция.

Хомеопатия

Съществуват хомеопатични продукти с влияние върху обмена на калций и фосфор и като такива те се използват ефективно и при остеопороза. В същото време това средство е подходящо и за предпазване и предотвратяване на заболяването. Подходящо е да се прилага и в началните му етапи, но не се препоръчва като основно и единствено лечение при силно засегната костна плътност.

ОстеопорозаФосфорус се прилага при болки по продължението на гръбнака и между лопатките. Усещането е за парене по костната структура, а също и по дланите. Натриум Муиатикум се препоръчва при болки в лумбосакралния отдел в ниската част на гръбнака, които се изпитват при сядане или облягане на някаква твърда повърхност. Калкареа флуорика се дава за болезненост в ставите и чести навяхвания.

За пациенти с изкривявания по скелетната структура. Калкареа фосфорика се отразява на обмена на калций, фосфор. Има добро действие при всякакви болки в гърба. Калкареа карбоника е предпочитан при рязък срив на минералите. Пряко командва акумулирането на калций в костните структури. Силицея се включва в регулирането на калция, като го насочва към определени тъкани – там, където е необходим.

Остеоцинезин се предпочита, когато нивото на калций е твърде ниско. Това е чудесно средство за пациентите с остеопороза, които вече търпят зачестяващи счупвания. Той успява да повлияе върху строежа на нова тъкан и уплътняването на костите.

Инжекции

В опит да се облекчи максимално лечението на остеопороза, изследователите продължават да търсят начин да увеличават срока, през който се приемат лекарствените препарати. Така се стигна до изготвянето на инжекционни разтвори, които се прилагат през 6 и дори през 12 месеца.

Пролия (Prolia)

Prolia е инжекционен разтвор с активна съставка денозумаб. Продава се в дози от по 60 мг, поставени в готови за инжектиране спринцовки. Поставя се в най-широката част на бедрото или в предмишницата. Важно е заедно с Пролия да се вземат допълнително калций и витамин D. Използва се с еднакъв успех и при двата пола. Специално е насочено към пациенти с повишена опасност от счупвания на гръбнака и тазобедрените стави. Улеснението при Prolia е поставянето й два пъти годишно, но минусът е, че малко хора умеят да поставят инжекции и се налага да търсят компетентно лице.

ОстеопорозаКак действа? Активното вещество се свързва с антиген, който активира остеокластите – механизмът на строеж. Изследване показва, че след тригодишно инжектиране процентът на жените, претърпели нови фрактури на гръбначния стълб, е намалял с 5 пункта – от 7% на 2%.

Както и останалите лекарства срещу остеопороза, и инжекционният разтвор има странични ефекти като болки в мускулите, ставите и костите, целулит, хипокалциемия, нарушения на костите на челюстта и разклащане на зъби и други. Не се бие при липса на достатъчно калций в организма.

Сустанон

Сустанон предизвиква клинично значимо вдигане на концентрацията на тестостерона, а също намалява нивото на глобулина, който свързва половия хормон. Тестостеронът е основният хормон, който е незаменим по отношение на развиването на нормален ръст и на половите органи при мъжете. С напредване на живота той става незаменим и за доброто самочувствие, Остеопорозаеректилната потенция и запазване на либидото.

Лечението със Сустанон намалява симптомите на дефицита на тестостерон. Но тук още по-важното е, че увеличава минералната плътност на костите и мускулната маса. Негативът е, че препаратът може да увеличи размера на простатата, макар че не се отразява върху функциите й.

Сустанон се продава на ампули от 250 мг. Поставя се дълбоко в мускул. Дозировката се определя от лекар, но като правило 1 мл се поставя на всеки три седмици.

Хранителни добавки

При профилактиката на остеопорозата в последно време широко се използват биологично-активни добавки, позволяващи да се коригира естественото хранене, като се осигури количеството витамини и микроелементи за нормалното развитие и функциониране на костната тъкан. Един от тези препарати е Osteo Prim Plus, който съдържа в балансирано съотношение минерали за градежа на костите, при това в лесно усвояема форма. Други продукти с различни вариации в съдържанието, но основно добавящи калций, магнезий, цинк, фосфор, желязо, мед и други са Допелхерц актив, Нейчър плюс и други.

В много от хранителните добавки са включени и необходими витамини В, С и D. Обратно, витамин А влияе зле на състоянието на костите.

Витамин D подобрява процеса на всмукване на калция от червата и неговото задържане в костите.

Витамин А. Голямо количество от остеопорозните фрактури се наблюдават в Северна Европа, където с храната се поглъщат огромни количества витамин А. Установено е, че в Швеция то стига до 1.6 мг на ден, а в Норвегия – до 2 мг. Именно в Швеция са изследвали 422 жени от 28 до 74 годишна възраст, при което е засечено, че прекалена доза витамин А се отразява негативно върху съдържанието на минерални вещества в костната тъкан.

ОстеопорозаС други думи ежедневният прием на всеки милиграм над нормата увеличава риска за счупвания в тазобедрената област с цели 68%.Изследователите направили изводът, че увеличеният примен на витамин А рязко увеличава опасността от остеопороза. Този факт изисква при вземането на комбинирани хранителни добавки да се проследи за съдържание на витамин А и да се изберат такива, в които той отсъства или е в много малко количество.

Калций

Младите жени и мъжете трябва да получават по 1000 мг калций ежедневно. Жените в постменопауза и болните от остеопороза се нуждаят от 1500 мг. При остеопороза болните трябва да следят приема си на калций и ако той е недостатъчен, целенасочено да го приемат чрез хранителни добавки. Естествени източници на калций са млякото (300 мг на чаша), сиренето (20 мг на 28,5 г), йогурт (350 мг на чаша), портокал (34 мг на 1 брой), мандарина (35 мг на 1 брой).

Магнезий

ОстеопорозаМагнезият играе основна роля за предотвратяване на костната крехкост. От него зависи пряко минералната плътност. Той подпомага и внасянето на калций в костта, така че фрактурите може да бъдат провокирани и от магнезиев дефицит. По тази причина доставката на калций и магнезий вървят ръка за ръка. Доказано е, че с магнезиева терапия също се постига снижаване на опасността от фрактури и уплътняване на костите.

Силицият ускорява минерализацията на костите. Той влияе върху формирането на съединителните тъкани, костите, хрущялите и кожата. Преди 33 години е установено, че силицият има терапевтичен потенциал за пациенти с остеопороза. Доказано е, че приемането му увеличава видимо плътността на бедрената кост, спира изтъняването на костната маса и стимулира костната формация.

Сириус-Д

Българска хранителна добавка, разработена в помощ на естествените процеси за самообновяване на тъканите. Продуктът е вероятно най-коментираният от цялата палитра заради десетките отрицателни и положителни мнения на потребители. Изказаните оплаквания навеждат на мисълта, че негативните отзиви идват от неоправдано големите очаквания от продукта да работи като лекарство. Той е само добавка, която подпомага лекарственото лечение. Друга причина за съпротивата е сравнително високата му цена, според изказаните мнения, съчетано с указанието да се пие не под три месеца. Сириус-Д се рекламира като продукт, който възстановява дегенеративно променени тъкани. Той е храна, подпомагаща лечението на остеопороза и остеохондроза наред с редица други болести.

Желатинът: глицин и пропилин.

Това са аминокиселини в животинските кости и сухожилия, а за човека доставката им е доста проблематична по естествен път. В същото време са абсолютно необходими градивни елементи за костите и хрущялната тъкан. Затова желатинът подпомага лечението на остеоартрит, остеопороза и помага за възстановяване след счупвания и травми. Желатинът се продава на капсули. Съставката е извлечена от животински продукти. Тя влияе не единствено на костите, но и на другите рогови структури като коса, нокти.

Яйчените черупки

Ето един прекрасен естествен източник на концентриран калций, който лесно се приема директно. Разбира се, черупките се обработват предварително. Пекат се на фурна. Следва стриването им на ситен прах, който се смесва с нещо подходящо и се похапва ежедневно.

ОстеопорозаРецепта: необходими са 6 яйца. Отделят се белтъкът и ципата. Изчистените черупки се пекат до светлокафяв цвят. Смилат се, най-добре в кафемелачка, и се омесват с 450 г пчелен мед. Полученото се бърка усърдно докато стане хомогенно. Приема се неколкократно всеки ден по чаена лъжица, около трийсетина минути преди храна. Прахът от яйчени черупки е най-приятен като добавка към храната, а и така е по-просто. Продуктът съдържа значително количество от градивните елементи калций и фосфор.

Шуслерови соли

При остеопороза се прилага комбинация от шуслерови соли номера 1, 11 и 2. Приемът е трикратен, по три хапчета от всяко. №1 се взема сутрин, №11 – на обед, а вечер – №2. Таблетките се пускат за разтваряне в 100-150 г вода или се смучат. Препоръчително под езика.

Остеопороза
Комбинация за лечение на остеопороза

Калциум флуоратум прави съединителната тъкан и сухожилията еластични. Той се отразява на здравината на зъбите и костните структури, стопира промените в съединителната тъкан. Силицея се приема за здрави тъкани, регулира създаването на нови структури и тяхната здравина. Калциум фосфорикум е най-важният минерал при остеопороза и фрактури. Той подпомага растежа и оздравяването на костите. Комбинацията се приема в течение на 4 месеца.

Билки против остеопороза

Няма заболяване, за което няма билка, и няма билка, която да не помага за някоя болест. Така и с остеопорозата, тъй като растенията за природен източник на минерали, в случая – и на калций, и внасят необходимия баланс в тялото. Препоръчват се като съпътстващи профилактиката и лечението при всяка жена, която е под риск от костни счупвания.

Средствата от народната медицина не са за подценяване при облекчаване на симптомите. Някои билки в изсушен вид имат доста добро ниво на калций. Примерно подправките мащерка и розмарин може да бъдат включени по-сериозно в кухнята на дамите на 45 години. Специално за тънки кости се ползва моминска вратига, която има болкоуспокояващо действие. Също така се прилагат люцерна, корен от глухарче, шипки, магданоз, ечемик и юка, които подсилват костния растеж.

Хвощ – източник на силиций

ОстеопорозаТой обезпечава за костните тъкани гъвкавост и сила. За най-висок ефект се препоръчва екстракт, който е готов за разтваряне във вода. Взема се на празен стомах при ставане и преди лягане. Тази добавка се продава и на капсули, отново стандартизирани за двукратна употреба. Всяка капсула съдържа по 700-800 мг. Хвощът е източник и на витамин D. Вари се и се приемат по 250 мл трикратно през деня. За приготвянето на отварата са нужни 2 – 3 чаени лъжички за една дневна доза. Варенето е в границите на десетина минути.

Копривата е природен източник

на магнезий и калций. Екстрактът от коприва се приема,разтворен в чаша вода. Дозата за лечение е двукратно по-висока от дозата за профилактика. В аптеките се продава и коприва на пакетчета, от която лесно се вари чай. Също съдържа витамин D, с което се счита за природно средство срещу остеопороза. Копривата може да се бере, суши и вари в домашни условия, като дозата е 250 мл сутрин и вечер.

ОстеопорозаГлухарче. Листата на растението

съдържат доста калций, също магнезий и други минерали. Консумира се на чай или се добавя в пресен вид към салати. Рецепта с корен от глухарче: 4 г от билката се вари десетина минути и се пие трикратно всеки ден.

Женшен и джинджифил

– както корените на доста растения, и тези съдържат голямо количество минерали. Женшенът е прочут като природен енергиен тоник. Приемането на препарати на негова основата дава прилив на сили. Женшен и джинджифил са естествени средства срещу чупливи кости. Полизахаридите в листата на женшена оказват противовъзпалително действие. За лесна употреба се предлага на капсули, за трикратно пиене през деня. При варене на чай се препоръчва по 500 мг от всяка билка, двукратно.

Изследвания за остеопороза

Щом премине 50-годишна възраст, жената вече е подложена на висок риск от получаване на произволни фрактури, предопределени от изтъняване на костното вещество. Доказано е, че вероятността в оставащите й години да претърпи счупване на някоя част от тялото, възлиза на над 30%. Още по-застрашени са жените с хормонални смущения и фамилна обремененост, както и тези, които са по-слаби и ниски от средностатистическата норма. Без да се пресмята рискът, всяка жена трябва да се изследва за остеопороза, щом възрастта й напредне.Остеопороза

Дайте мнение и Вие тук!

Лабораторни изследвания. Белезите на остеопорозата са налични много преди първите симптоми. Откриват се с чрез измерване на костната плътност и изследване на маркерите на костния обмен. Първото се използва за първично установяване на изменения, а второто – за контрол над ефективността на провежданото лечение. Нормализирането на маркерите на костна резорбция са белег за успешно фармакологично въздействие на използваните препарати. Особено са важни при използването на скъпи лекарства с дълъг срок на прилагане.

Остеодензитометрия – най-доброто изследване, открито досега. Замерва плътността на най-рисковите места – гръбначни прешлени, шийка на бедрата и областта на китките. Има два вида – клинична рентгенова дензитометрия и количествен ултразвук.

Костната дензитометрия изчислява показателя “T-score” – стандартното отклонение на минералната плътност на пациента спрямо млади мъже или жени, според пола на изследвания. След като се видят стойностите, се дават индивидуални предписания, съобразени с конкретните особености на скелета и възрастта. Когато стойностна на маркера T-score е от -1 до -2.5 положението се определя като остеопения, което е намалена плътност.

Симптоми на остеопорозата

Остеопорозата е невидима докато се случи първото счупване. Разбира се, ако човекът не се е изследвал профилактично. Обаче има редица признаци, които сигнализират, че процесите в организма не се извършват нормално.

Остеопороза
Неволево и много болезнено съкращаване на мускулите

Най-явните симптоми са силна умора, крампи на краката, образуване на по-обилна зъбна плака, пародонтозни заболявания, болки в костите, особено на гърба, крехкост и чупливост на ноктите, учестено сърцебиене. Разбира се най-очевидните симптоми са изкривяване на стойката, деформация на гръбнака, намаляване на ръста и крайното – фрактури, случили се без особен натиск или някакъв инцидент

Болки,

предизвикани от остеопорозата

През по-голямата си част процесът на намаляване на костна маса е невидим и неосезаем. Но когато остеопорозата премине в сериозна форма, тя е способна да провокира фрактури и заболяване, наречено кифоза. Това е значително изкривяване на гръбнака на повече от 35-45 градуса. Счупванията и кифозата могат да са драматично болезнени.

Най-разпространената причина за болки при остеопороза е компресиране на гръбначния стълб. Основните белези са силни резки болки в гърба. Специфичното е, че те се увеличават при ходене и в седящо положение. В лежащо положение болките се успокояват. Още болки и трудности при извръщане и накланяне, намаляване на ръста, изкривяване на гръбначния стълб.

Остеопороза
Остеопорозата създава риск от счупване на шийката на бедрената кост

При остеопороза костите са крехки. Те се чупят дори при обичайни движения, които не създават опасност като носене на торба с покупки, извъртане при излизане от кола, дребно спъване при ходене и други. Болките при счупвания отшумяват със зарастването на костите, но у някои хора те може да станат хронични.

Мъжете обикновено прекарват по-лека форма на остеопороза, без големи видими изменения и са пощадени в сравнение с жените по отношение на болките.

Жените често изпитват болки в цялото тяло, а дори и в ранните етапи страдат от болки в краката вечерно време.

Степени и видове остеопороза

Първична и вторична

От своя страна първичната е генерализирана и локална. Генерализината обхваща целия скелет. Тя е по-разпространена при нежния пол, когато е достигната фазата на менопауза. Локална се появява при инфекции, също при дълговременно обездвижване на определена част от тялото и други. Вторичната се провокира от приемане на кортикостероиди, което е при болест на Кушинг. Тя е по-рядка форма и при нея не са установени някакви възрастови определения.

Остеопения

Това е първа фаза, считана за междинна между здравия скелет и остеопорозата. Това е прогресиращо намаляване на костната маса и влошаване на структурата. Дължи се на дисбаланс във физиологичните процеси на разграждане и изграждане на нови костни тъкани. Определя се при стойности на Т-score между (-1) и (-2.5). При Т-score над (-2.5) диагнозата е остеопороза. Остеопенията рядко причинява болки, но вече създава риск за фрактури. Обичайно протича незабелязано. Риск от остеопения имат дамите в менопауза и мъжете на повече от 70 години.

Петниста остеопороза
Остеопороза
Синдром на Зудек обикновено поразява и обездвижва ръцете

Наречена още синдром или болест на Зудек. При около 90% от пациентите се получава на горните крайници. Предизвиква отоци и ограничено движение на китките и пръстите. Доста често се проявява след обездвижване. Проявява се увеличено изпотяване, смущения в температурата на кожата, усещане за напрежение и тръпнене, умерено силна болка. Този вид остеопороза отшумява за най-много 6 месеца.

Субхондрална остеосклероза

– хронично изменение на ставния хрущял. Следва разрастване на костната тъкан, което носи още името подхрущялна склероза на костта. Настъпват необратими изменения в ставния хрущял, също в костите и във всички околни по-меки тъкани. При разрушаване на целостта на хрущяла, в опит да се съхрани статиката на ставата, тялото отлага калций в субхондралните зони. Това предизвиква образуване на своеобразни шипове. Калциевите отлагания са източник на силни болки.

Диета и хранене

Разпространено е мнението, че при риск от остеопороза се взема повече калций, което е абсолютно достатъчно и изчерпва вниманието към хранителния режим и навици. По същество не е така. Още при навлизане в менопауза и появата на други рискови фактори за изменение на костната плътност изисква да се изгради напълно нов начин на изхранване. ОстеопорозаДоброто и балансирано приемане на правилните храни може да предопредели състоянието на пациента до края на живота му. Срещу изтъняването на костите се противодейства по много начини. Ето накратко основните сред тях.

Поддържане на равновесието на алкалност и киселинност в тялото. Това става с избягване на храни, които дават превес на киселинността. Храните с такъв ефект са месото, рибата, яйцата, млечните произведения, гъбите, пърженото, тестеното, захарните изделия, шоколада, кафето и други. Когато храните са преобладаващо киселинни, организмът използва минералните си ресурси, за да възстановява баланса, а това се отразява недобре на костите. Човекът под риск от остеопороза трябва да поддържа леко дебалансиран към алкалност хранителен режим.

Храните с алкален ефект са суровите плодове и зеленчуци, сокове, фрешове, картофите. Нормален баланс се постига чрез консумация в съотношение 4:1 на алкални и киселинни продукти. И без да се мери точното количество, наблягането на плодове и зеленчуци постига този резултат. Освен всичко, те са наситени с антиоксиданти, които противодействат на възпалителните процеси в тялото, вредни с това, че отнемат на организма така необходимия калций.Остеопороза

В марулите и в лука има кверцентин – полифенол, който възпрепятства функцията на остеокластите. Ядките са задължително заради богатството си на цяла палитра витамини.

Друг важен съвет е крайно намаляване на приема на сол, тъй като тя провокира отделянето на калция чрез урината. Естествено, при остеопороза стремежът е за натрупване и запазване на калция, а не обратното.

Предпочитание към растителни мазнини, както и към мастните киселини омега-6 и омега-3. Те тушират незабележимите възпаления, при които се произвеждат клетки-разрушители на костите. Идеално е да се насочим към риби като херинга, сьомга, тон и скумрия, орехи, масло от рапица или лен. Омега-9 пък се намира в зехтина. Тя по същия начин действа противовъзпалително.

Следващият съвет е увеличени дози витамини D и К. Витамин D улеснява за приемането на калция, а К има дял в строежа костите. Витамин D се генерира под влиянието на слънчевите лъчи, а когато те са недостатъчно, се набавя посредством мазни риби и пълномаслени млечни произведения. Витамин К2 се намира в ред животински храни. Витамин К1 се намира в листните салати, в спанака и в зелето.

ОстеопорозаСусам – вълшебна храна за костите, както и за коса и нокти. 100 грама сусам съдържат цялата дневна доза калций, необходима на човека. Има много желязо и витамин Е, доста богат е на магнезий, цинк и мед. Медта действа срещу възпаления, дава здравина на костите. Калцият профилактира остеопорозата, цинкът влияе на устойчивостта на костите, важно е още значителното количество витамини В1, В2, В3, В6, Е, омега-3 и -6.

Сусамов тахан – междинен продукт при произвеждането на сусамово масло. Той се слага в някои рецепти срещу ставни болки и при фрактури. Примерна рецепта: набавят се сусамов тахан, ленено брашно, мед и суров слънчоглед, в равни количества. Бъркат се за отлично смесване и се прехвърлят в някакъв стъклен буркан. Всеки ден преди храна се изяжда по супена лъжица от сместа.

За и против млякото

Интересно противоречие възниква относно ползата и вредата от млякото при риск от костна чупливост. Знаем, че този продукт се афишира като прекрасен източник на калций, а калцият е важен за костите. Обаче в същото време диетолози и лекари предупреждават да не се злоупотребява с млякото, като твърдят, че въпреки доброто количество калций, то не се отразява добре върху костната плътност.

Причината е, че млякото и продуктите му са киселина храна, а като такива те провокират изнасянето на калция от тъканта. В такъв случай добавката на още калций със самите млечни продукти остава без всякакво значение, а отрицателният ефект е на лице.

Профилактика

Мерките за предпазване се предприемат още в млада възраст, особено при жените. Няколко правила, които категорично се спазват:

Посещение при гинеколог

Всяка жена винаги трябва да следи менструалния си цикъл и на всеки 6 месеца да ходи на гинеколог, за да установи настъпването на менопаузата – главният виновник за остеопорозата!, още при първите признаци и да вземе профилактични мерки.

Активен живот в движение

Активността, без да бъде ограничена единствено в спортуване, е важна част от профилактиката. Най-хубаво е скелетът да се натоварва равномерно и постоянно, а не на пикове и спадове.

ОстеопорозаДостатъчното натоварване на всички кости от скелета е главен и най-действен начин за противодействие. Ако човекът е закован на бюро, трябва да прави съзнателни усилия да бъде активен през останалото време на денонощието.

Да се ходи пеш на работа, да се кара велосипед и да се изкачват стълби е може би най-безобидният начин, но може той да не се окаже достатъчен. В случай че професията е свързана с тежък физически труд, допълнително натоварване не е необходимо, а обратно – за предпочитане са спокойни разходки.

Живот без вредности

Накратко ще изброим известното – алкохола, цигарите, излишният прием на лекарства, особено антибиотици, на всякакви медикаменти без лекарско предписание провокират и задълбочават процесите на изтъняване на костното вещество. Казват, че е възможно най-прекият път към остеопорозата.

Добро ниво на калций

чрез балансирана диета и / или с хранителни добавки. На младини необходимото количество витамин D се осигурява с биосинтеза, но на средна и старческа възраст е необходимо допълнително въвеждане, за да се обезпечи всмукването на калция

Упражнения

Физическата активност също спомага да се съхрани костната плътност. Тя обаче трябва да бъде предприета предварително – като профилактика, защото почти няма смисъл от нея, когато са се появили признаците на остеопорозата. А и заради обездвижването и болките, страдащият от това заболяване все по-трудно успява да се раздвижва, да не говорим за спортуване. Ясно трябва да се заяви, че бездействащите мускули деминарилизират костите. 3-4 месеца на легло намаляват костната маса с 10–15%.

А редовните гимнастически упражнения за същия период възстановяват загубата едва с 1–2%. Изводът е, че активността задължително се предприема превантивно, защото след като вече болестта е налице, резултатите от нея са твърде слаби и постигнати по мъчителен начин.

Физическото натоварване за профилактика е умерено. Никак не се изисква записване на някакъв спорт. Достатъчни са танци, фитнес, аеробика, също умерените силови упражнения за любителките им и за мъжете. По-важното в случая е да се осигуряват натоварвания през сравнително равни периоди, а не кампанийни, последвани от дълги периоди на бездействие.

Гимнастика

Остеопороза

За профилактика на остеопорозата са създадени специални лечебни комплекси, които се препоръчват и на напълно здрави хора. Полезно е да се изпълняват на открито, сред природата. Ако може под слънчевите лъчи – най-добре. Така кожата ще се насища със слънчева светлина и ще се синтезира витамин D.

Примерен комплекс упражнения:
 1. Сядаме в удобна поза на земята, сгъваме ръцете в лактите и бавно придвижваме лактите назад, докато плещите се свият, колкото им е възможно. Броим до пет и отпускаме. Повтаряме 9 пъти.
 2. Сядаме на стол и отпускаме ръцете свободно надолу покрай тялото. Правим 20-25 кръгови движения на рамената, заедно с плещите. Изпълнява се с двете ръце едновременно, при трудност – поотделно.
 3. Седейки на стола, поставяме длани зад врата и вдишвайки, отвеждаме лактите назад. Броим до 5, а след това при издишане отпускаме. Повтаряме 9 пъти.
 4. Седейки на стол, поставяме китките на ръцете на коленете. Стараем се да напрегнем всички мускули, броим до 5 и отпускаме. Повтаряме 9 пъти.
 5. Лягаме на земята на гръб и се протягаме с цялото тяло, разпъвайки в противоположни посоки ръцете и краката. Отпускаме. Повтаряме 6 пъти.
 6. Продължаваме да лежим на гръб. Сгъваме колената и ги повдигаме към корема в максимално възможна степен. Обхващаме коленете с две ръце, броим до 5 и отпускаме. Достатъчни са 7 повторения.
 7. Отново лежим по гръб и в течение на две минути имитираме с краката си каране на велосипед.
 8. Обръщаме се на една страна и се опираме на свободната ръка. Повдигаме крака и го държим нависоко, броейки до 5, след което бавно отпускаме. Повтаряме 9 пъти и сменяме страната, за да упражним и другия крак.
 9. Заставаме на четири крака и правим бавни огъвания на гръбнака напред и назад. Упражнението се нарича „котка“, защото имитира разтягането на животните. Повтаряме 7 пъти.
Плуване

Плуването и водната гимнастика са препоръчително при профилактика, а при самото заболяване, защото дават възможност за комплексно раздвижване на цялата мускулатура по особено щадящ и ненатоварващ начин. Ако не умеете да плувате, може да се хванете с ръце за края на басейна и да упражнявате краката чрез имитиране на плуване или на каране на колело.

След това стъпвайки здраво на дъното, задвижвате ръцете, като се стараете в това упражнение да включите в максимална степен и гърба. Все пак прекрасно би било да се научите да плувате и да правите периодично по няколко дължини на басейна, без да се натоварвате прекалено. Водата релаксира и се отразява добре и на общото психическо състояние.

Йога

ОстеопорозаДопреди десетина години само единици у нас практикуваха йога, но вече все повече хора се убеждават в чудесното комплексно въздействие върху цялото тяло. Йога лекува тялото и психиката, подобрява самочувствието, възвръща младежката гъвкавост, позволява ни да усетим отново тялото си, освободено от схващания и скованост. Няколко ползи от йога:

 1. Придава гъвкавост на цялото тяло – едно от основните преимущества. То е абсолютно очевидно за всеки начинаещ, който отначало не успява да докосне пръстите на краката си, а след няколко месеца вече умее да се сгъва и огъва по удивителен начин. Някои от позите в йога се усвояват бавно, но пък показват ясно напредъка на практикуващия. Постепенно болезнените усещания отстъпват място на гъвкавото и елегантно изпълнение. Обяснението е лесно – слабите мускули на бедрата са причина за прекалено натоварване на колената. Те създават напрежение в гръбначния стълб, което провокира болезненост в гърба. Недостатъчната гъвкавост на мускулите и съединителната тъкан водят до неправилна стойка, която също преразпределя по неправилен начин натоварването и износва в повече някои части на тялото за сметна на други
 2. Придава сила на мускулите и тялото става по-привлекателно. Снижава риска в старческа възраст от падания, подобрява баланса и пазенето на равновесие.
 3. Правилна стойка. Човешката глава е като топка за боулинг – кръгла, голяма и тежка. Ако тя се държи пряко над гръбначния стълб, това дава много ползи за шията и мускулите на гърба, защото ги поддържа в баланс. Само да се наклони няколко сантиметра напред, главата измества центъра на тежестта и предизвиква напрежение в мускулите. Поддържането на главата в наклонено състояние 8-12 часа е способно да причини крайна умора, дори изтощение. Неправилната стойка натоварва прешлените на гръбнака и ако те са изтънели от остеопороза, са застрашени от счупвания.
 4. Здраве на ставите и хрущялите. По време на йога ставите работят на пълна мощност и така се предотвратяват дегенеративните промени. Включват се и хрущялите, които обикновено остават неподвижни. Съединителната тъкан на хрущялите се износва при неподвижност, защото не се храни добре, след което костите се оголват и се генерират болки в краката.
 5. Здрави гръбначни дискове. Те са един вид амортисьори между гръбначния стълб и нервите. Необходимо е да бъдат подвижни и гъвкави, за което пък им трябва добро хранене. Има упражнения в кундалини йога, които специално са насочени към подреждане на дисковете на гръбначния стълб. Най-простото от тях е да се седне на земята, краката, свити в коленете, здраво опират стъпала на земята, а ръцете са опрени на земята до таза. Бавно колената и главата, заедно с раменете, се отвеждат в противоположни посоки – първо надясно, след това наляво, многократно повторено. Получава се своеобразно усукване на тялото, при което дисковете на гръбначния стълб се нареждат по перфектен начин.
 6. Здрави кости. Йога укрепва костите и се противопоставя на остеопорозата. Много пози са разработени така, че човек да може да повдигне цялото си тяло. Укрепват се костите на ръцете, на краката, подобрява се плътността, особено в гръбначния стълб. Способността на йога да снижава хормона на стреса кортизол помага да се съхрани калция в костите.

Има още много ползи от йога като подобряване на кръвообращението, укрепване на лимфната система, оздравяване на сърцето, намаляване на кръвното налягане, избавяне от тревожността и депресията, подкрепа на паметта, спад в кръвната захар. Важното е, че йога допринася за пълното спокойствие на физическо и психическо ниво.

Форум, мнения и отзиви

Едва ли има заболяване, което да събира толкова разнопосочни и противоположни мнения на пациенти и потребители на лекарства в нашите здравни форуми като остеопорозата. Ако човек има желание да се ориентира чрез мненията на препатилите, за да подбере подходящо за себе си лечение, във всички случаи ще се обърка и няма да успее да стигне до собствени изводи.

Почти няма лекарство или лечебен способ, което да събира само овации или само негативни мнения. Вероятно защото лечението при остеопороза е много дълго, то на практика е завинаги, а щом се касае за периоди от няколко години, е доста затрудняващо да се определи реалната промяна. От друга страна малко пациенти се изследват редовно, за да имат фактически доказателства за своя напредък.

Друго, което прави впечатление от форумите, е, че много хора търсят съвети от пациенти, без да се обръщат към лекар. Основната причина е безпокойството, че лекарствата, които се изписват от специалистите, може повече да навредят, отколкото да помогнат.

Ето някои мнения:
 • Bunnie: Майка ми започна от остеопения. 1-2 години си бие инжекции Бонвива, но няма подобрение, даже има влошаване. Изписаха й едни прахчета, но те май са радиоактивни.
 • Kameloth: Не се почувствах никак добре от Осеор, а като прочетох какви животозастрашаващи странични ефекти има…
 • Veniz Levi: 20 часа след инжекцията започнаха страшни болки, нечовешко стягане в гърба. После стана малко по-поносимо…
 • Илзе Енчева: И аз вия от болка! Гадна работа! Сякаш гръбнакът ми е строшен на две.
 • Alen: Взех Сириус-Д, дето много го хвалиха. Купих три опаковки, както е в рекламата, и очаквах поне едно от нещата, от които страдам, да се оправи. Да, ама не! След два месеца употреба – нищо не се промени.
 • balzena: Изписаха ми Пролия. В чуждите форуми прочетох някои неща и ме хвана страх. Някой знае ли нещо повече за лекарството?
 • Xareva: На 56 години съм с тежка остеопороза. Предписаха ми Fosavance и Ca600, но след втората таблетка получих криза и болезненост в корема.
 • кльомба: Актонел или Бонвива? Като цена и двете излизат еднакво, само че се пият различно. Не намирам сравнение в нета, а трябва да избера!
 • Калина77: Препоръчайте ми добри специалисти в София, че не успявам да се оправя сред толкова лекарства.

Центрове, клиники, специалисти

Александровска болница

Разполага със сектор за клинична дензитометрия и за костни метаболитни заболявания. Там се предлага замерване на плътността на гръбначните прешлени, на шийката на бедрената кост и на предмишницата. От болницата отбелязват, че дейностите се извършват в пълен обем – от консултации през диагностика и прилагането на лечебни процедури.

ВМА

Част от болничната структура е сектор по ревматология, в който се лекуват болести на костите, конкретно и остеопороза. Консултират се по-тежки и класифицирани като неясни случаи, като това важи за пациенти както на Академията, така и от външни лечебни заведения.

МБАЛ „Токуда Болница София“

Секторът по ревматология се прокламира като място, на което се използват най-съвременните стандарти в областта на профилактирането, диагностицирането, лечението, но и при рехабилитация на остеопороза. Използват съвременни методи като ехография на ставната структура, рентгенологични изследвания и остеодензитометрия. Секторът е свързан със звеното по образна диагностика. Изтъква се, че остеодензитометърът е сред най-модерните диагностични апарати у нас.

Дончо Тонев, природен лечител

Той има редица чудодейни рецепти срещу остеопороза. В телевизионен ефир разкрива най-нетрадиционната от тях с глави от скумрия. От тях се приготвя пастет. Рецепта: 10 глави от скумрия се запичат леко на фурна, до порозовяване, след което се смилат в месомелачка. Добавя се зехтин и се прави на пастет. Не се овкусява. Пастетът се намазва върху много тънка филийка хляб, колкото да служи за подложка. Яде се по една филийка сутрин и вечер. Курс на лечение – 1 месец. Дончо Тонев твърди, че главата на скумрията е вълшебен лек за остеопороза.

Д-р Родина Несторова

Управител на столичния Ревматологичен център „Света Ирина”. Тя е още по-известна като секретар на дружеството по остеопороза и отстеоартроза, наш представител на редица световни конгреси. В медийни изяви тя прокламира идеята, че държавата трябва да поеме напълно разходите по диагностицирането и последващото лечение на остеопорозата. Според нея, задействането при последствия като фрактури и инвалидизация е доста по-скъпо, отколкото намесата в по-ранен етап.

Д-р Мария Папазова

Холистичен лекар, позната от множеството си изяви в медиите, автор на книгата „Лечение и хранене при остеопороза“. В нея тя развива темата за профилактика на заболяването чрез избягване на вредни храни, подбор на индивидуален хранителен режим, приемане на витамини и минерали, билколечение и хранителни добавки, както и цветолечение и мануална терапия.

Д-р Наталия Темелкова

Eндокринолог, работи в Александровска болница. Твърди, че само две кафета на ден ни приближават до остеопорозата. Набляга на профилактиката, но посочва, че в България вече разполагаме всички възможни лекарства.

Д-р Людмила Емилова

Спeциaлиcт пo вътpeшни бoлecти и peвмaтoлoгия. Учeничкa нa Лидия Кoвaчeвa, Людмила Емилова създава цeнтъp за глaдoлeчeниe. Посредством своята система на хранене тя лекува всякакви заболявания, включително остеопороза. Прокламира необходимостта от това да се снижи употребата на мляко и продуктите му в обикновеното ежедневно хранене. А това два пъти повече ce oтнacя за болните от ocтeoпopoзa, кoитo въoбщe нe тpябвa дa приемат млeчни хpaни.

“Жени без остеопороза”

Това е българска пациентска организация, създадена, за да съдейства за повишаване на информираността и разбирането на болестта остеопороза. Дейностите й са насочени към мотивиране на хората да предприемат превенция, но помага и за диагностика и лечение. Има регионални клонове, а в София е разкрит приемен кабинет в Първа многопрофилна болница на бул. “П.Евтимий” № 38. Можете да се консултирате на тел. 0895 866457.

Д-р Георги Гайдурков

известен натуропат, който застъпва лечението без лекарства, твърди, че остеопорозата не е нищо повече от масова психоза. Той лекува с балансирано и природосъобразно хранене, основата на което са пресните зеленчукови сокове, черупките от сурови яйца, суровите ядки, сварена соя, мазни риби и други. Лечението му се базира на правилно хранене, спорт, редовно излагане на слънце и – разбира се, ежегоден контрол на състоянието на костната плътност.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

орехови листа при остеопороза

Орехови листа при остеопороза и други рецепти

Как се ползват орехови листа при остеопороза и други ценни рецепти. За имунитет, против прекалено …

13 Мнения

 1. Най-доброто и най -новото лекарство за остеопороза се нарича ФОРСТЕО!

 2. Ралица Каменова

  Здравейте. Аз съм на 64 години. Преди една година поради болките в гръбнака и засилващо се изкривяване на същия, си направих изследване на костната плътност. Изследването показа 40% намаляване на плътността спрямо жени на 30 годишна възраст. След поставяне на ПРОЛИЯ (инжекционна форма), приемане на КОКСАМИН(хранителна добавка с калций и други минерали с морски произход),приемане на ВИГАНТОЛ на капки(течна форма на витамин Д), също и кратка гимнастика сутрин(5-10 минути), костната ми плътност на гръбнака се е увеличила с 6%, а на тазобедрената става с 4%. Предписано ми беше, да консумирам и млечни продукти, но понеже не ги обичам използвах за заместител сусамов тахан с мед(1:1). Лекарите казаха, че резултатът е много добър. Така че, пробвайте и вие.

  • Здравейте, имахте ли странични ефекти от Пролия? Продължавате ли да се лекувате с нея?

 3. Павлина Иванова

  Пролията има странични действия.
  Още след поставяне на първата инжекция получих напрежение в сухожилията.
  След втората вече бях с фиброми и на двете ходила. Получих възпаление на фасциите.Не можеш да си извадиш зъб 5 месеца след поставянето.
  Ендокриноложката ми се свързва с дитрибутора, който посъветва рентгенова снимка на ходилата.
  Предстои ми да я направя, а също и остеодензометрия.Т-скорът ми преди 2-те инжекции беше -2.9.
  За сега имам положителни резултати само от кръвните проби.
  Ще напиша за нещата,които следват.

  • Здравейте, как се развиха нещата при вас с Пролията? Имате ли подобрение? Какви странични ефекти получихте и как ги преборвате?

 4. Имам остеопороза от няколко години. Сложих си над 12 инжекции с Пролия. Показателите ми бяха -4,5 сега са на същото ниво. Получих остеонекроза на челюстта и сега се чудя какво да правя. Аз съм и със таласемия- анемия от 48 години. Ходя на кръвопреливане в София всеки месец. Октомври месец си направих последните изследвания на тазобедренната кост. .Показателите ми са -4.3.Изписаха ми Фосамакс, но честно да си кажа ме е страх да го вземам. Не знам какво да правя. Пия Калцикинон, а от няколко дни и Хондросейв. Но това са само хранителни добавки.

  • Здравейте, как и с какво продължихте да се лекувате? И на мен предписаха Пролия, но ме притесняват страничните ефекти.

 5. Миглена

  На мен вчера ми откриха тази болест.Имам време да мисля до понеделник-инжекция или хапчета.Събрах доста информация ,но нищо.Много се страхувам и не мога да взема решение. А съм на 44г.

  • Здравейте, как и с какво решихте да се лекувате? на мен ми предписаха Пролия, но доста ме притесняват страничните ефекти.

 6. S fraktura na L2 v rezultat na osteoporoza.Vsichki pokazateli v kravta/Ca,P,Mg,vit.D3,beta kross lab sa v norma.Kostna platnost -4,1.Strahuvam se ot poznatite lekarstva,zatadi syranichnite im efekti i saobrazeno s drugite moi zdravni problemi/hiatus herniq,sardechni problemi,hashimoto.

  Tarsq preparati bez stranichni efekti i osven zabavqne na dezorbciqta,da spomagat za IZGRAJDANE NA KOST. Kakvo e mnenieto vi za ALGAE CAL MAX+STRONCIJ..Ima li go v BG

 7. Здравейте, имахте ли странични ефекти от Пролия? Продължавате ли да се лекувате с нея?

  • Д.Маринова

   Да,имах много странични ефекти от пролиата,но я смених с бонвива.Исках фосамакс,но лекуващата ми не се съгласи,дори се ядоса,че отказвам пролиата.Замерването ми след 4 инжекции пролия от -3,85 сега е -3,25.Вземала съм фосамакс и съм доволна ,резултатът при мен беше бърз.Състоянието ми се влоши от антипсихотици,но това е дълга тема.Ще кажа само ,че трябва да се направи всичко възможно антипсихотиците и антидепресантите да се избягват от тези,които имат остеопороза.От моя изстрадан опит(на 33г.бях,когато ми установяват „хипертрофична остеопороза“,сега съм точно на 70г.-лекарката каза:-„Това не е възможно на тази възраст.“) ви казвам:- четете, „просвещавайте се“ в здравно отношение,за да живеете по-дълго;за да не се разболявате от десетки други болести,до като докторът ви лекува за едно нещо…Да са живи издрави журналистите,че проучват кои лекари са между най-добрите,също и за болниците и ги публикуват,също така и новостите в лечебните практики.

 8. Здравейте, Открихте ли лекарства с по-поносими странични ефекти? На мен ми предписаха Пролия, но не събирам смелост заради почти сигурните усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.