Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и добра боуен терапия!
Боуен техниката представлява преса на ключови точки, но различна от акупресурата и други подобни терапии

Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и боуен терапия! Кой специалист по мануална терапия е ок?

Призоваваме читателите: „Препоръчайте мануален терапевт, кинезитерапия и добра боуен терапия!“. Кой специалист по мануална терапия да изберем в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и другите?

Лечебни и възстановителни терапии с ръце – тук влизат лечебните масажи, кинези- и мануална терапия и най-новото попълнение в бранша – Боуен терапията. Боуен е вариант на мануална терапия. Тя и останалите ръчни техники се борят с болката, отстранява симптоматика, но не са панацея. Не са самостоятелни лечебни практики, а допълнение към основното лечение.

Препоръчайте мануален терапевт или специалист по боуен терапия, чакръкчия или др.! Можете да прочетете препоръки в материала по-долу и под него ТУК!, като на същото място и вие можете да оставите своите отзиви!

Какво можем да очакваме от визираните терапевтични методи, показваме в таблица.

Лечение с ръце
Вид техникаОбхват
Масажмускулатура и нервни сплетения
Кинезитерапиястави и връзки (опорно-двигателен апарат)
Мануална терапиястави, връзки + мускули и нерви
Боуен терапиястави, връзки, мускули, нерви + меки тъкани и вътрешни органи (цялостно физическо и психическо въздействие)

Разлика между мануална терапия, кинезитерапия и боуен терапия

Общото между тях е директно въздействие върху болните тъкани. Оттам нататък започват разликите.

При масажа и мануалната терапия се въздейства директно с ръце. При кинезитерапията се въздейства с движение. При Боуен – посредством ключови точки.

Друга разлика е обхватът на тъканите, с които работят. Най-ограничен е масажът – той помага на ниво мускулатура. Мануалният терапевт въздейства върху гръбнака и ставите. Едно подразделение – висцералната терапия, обработва вътрешните органи. Мануалната терапия използва и масажни техники

terapiya-01
При сковаване: на кого да се доверим?

Кинезитерапията е подразделение на лечебната физкултура. При масажа и мануалната терапия пациентът е пасивен, а тук е активната страна в лечението. Съвсем различна е новата Боуен терапия. Ще представим набързо техниките, за да изберете коя от тях би помогнала във вашия случай.

Боуен терапия

Най-новите специалисти на пазара на ръчните терапии биха се обидили, ако наречем Боуен – масажна техника. Методите са сходни, но целите различни. Масажът работи с всеки отделен мускул, като го привежда към естественото му състояние.

Боуен терапията активизира самовъзстановителните сили на тялото и така въздействието е максимално широко – и върху физиката, и върху психиката.

Не е агресивна техника, поради което е подходяща за всеки – от кърмачето до най-възрастния пациент.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Пълно отпускане и старт на възстановителните процеси – това предлагат боуен-терапевтите. Впрочем „истинските“ имат сертификат от Австралийската асоциация Боуен и разрешение да практикуват.

Метод на работа: въздействие върху лимфата и кръвта, възстановяване на нормалното им циркулиране, активизиране на вегетативната нервна с-ма и естественото регенериране на тъканите. Боуен терапевтът намира болевите места с пръсти и чрез натиск или леко съприкосновение извежда натрупаното налягане встрани. Специалистът трябва да намери патологичните точки в мускулите и ставите, да отстрани нередностите и да ги отрегулира.

terapiya-02
Боуен техниката представлява преса на ключови точки, но различна от акупресурата и други подобни терапии

Един сеанс тече 15 – 60 минути, според решавания проблем. При леки заболявания трябват 3 сеанса, а при тежки и хронични патологии – регулярни процедури.

Болести, при които работи Боуен терапията:

 • Хормонални и автоимунни сривове;
 • Стомашно-чревен тракт;
 • Безсъние, главоболие;
 • Бъбречни патологии;
 • Опорно-двигателен апарат;
 • Хипертония;
 • Остри увреждания на мускулите, сухожилия и стави;
 • Забавено развитие при деца;
 • Образуване и нарастване на тумори;
 • Депресии, неврози, панически атаки.

Боуен е сравнително нова терапия, за която са обучени ограничен брой специалисти. Поради това на пазара в различни страни практикуват и такива без сертификат и правоспособност. Правоспособните ги наричат „шарлатани“, предупреждават, че услугите им носят риск. Вероятно в повечето случаи това са обучени хора, но без официална правоспособност. Все пак проверете.

Боуен терапия в София

110 боуен терапевти са регистрирани като практикуващи на територията на столицата.

С най-високо ниво – старши инструктор, е Георги Илчев. Той работи в център на „Цар Борис III“ №91. Между 2016 и 2019 г. е покрив 19 специализирани обучения. Тел. 0896 655 588.

31 терапевти са с ниво две звезди – мастър. Такива са работещите в Боуен център – Мая Узунова, Красимира Димова и Боряна Параланова. И трите са с медицинско образование, която надграждат с обучение за Боуен терапия. В сайта на Центъра са публикувани всички обучения и сертификати, покрити от трите дами.

Центърът е ситуиран в столичния квартал Дружба 2 и има кабинет в град Любимец. За информация и запазване на часове е дава този номер: 0885 421 842.

Адрес в София: „Мария Нейкова № 4, в Любимец: „Републиканска“ № 30.

Интерес представлява Николай Колев – боуен мастър, който съчетава техниката с кинезитерапия. Работи на адрес „Княз Борис I“ №14.

Боуен терапевт в Пловдив

Доста по-ограничен е кръгът от терапевти под тепетата – 17 на брой. Най-високото ниво е мастър, с две звезди са 7 практикуващи – Ангелина Петкова, Виолета Кузмова, Елена Лесова, Елица Анастасова, Емилия Бойчева, Зиинети Мюмюн, Радка Павлова.

Ангелина Петкова работи в Кършияка, Иван Рилски 52. Виолета Кузмова е в същия квартал, на „Абоба“ №9. Елица Анастасова практикува в центъра в Здравен център „Брод“.

Боуен терапевти във Варна

21 терапевти предоставят Боуен в морската столица. И тук максималната квалификация е мастър. Такива са 7 специалисти: Виолета Ковачева (0896 060 661), Галина Ферон (0888 249 673), Пламен Проданов (0895 447 002), Дим. Димитров (0898 968 054), Светлана Иванова, Д. Иванова (0897 867 268), Ева Леонева (0879 992 009).

Вижте непременно и това:

Боуен терапия. Причините за болестите се крият в нашата душа!

мнения, отзиви, коментари, форум

Кинезитерапия

Наричат го идеалният метод за оздравяване при опорно-двигателни проблеми. Това е сравнително младо направление в лечебната физкултура – оздравителна гимнастика, която набира сили през последното десетилетие. Представлява комплексно трениране чрез движение – комплекс от упражнения по индивидуални програми, които отчитат особеностите на организма.

Чрез кинезитерапия се лекуват патологии на гръбнака и ставите. Използва се за възстановяване след операции и травми и за цялостно укрепване на тялото.

Плюсове на кинезитерапията: тя е с висока ефикасност, при това използването на медикаменти се свежда до минимум. Въздейства се не само на конкретна област, но и на цялото тяло – това е комплексно оздравяване. Трети плюс е минималното количество противопоказания и никакви странични ефекти. Всички упражнения са безопасни за ставите и гръбнака.

Терапията предполага активното участие на пациента чрез систематична работа. Двигателните функции се възстановяват само при редовни терапии. Натоварването се градира – всички движения се усвояват поетапно, след адаптация

 • Показания за кинезитерапия са гръбначни изкривявания, дискова херния, остеохондроза, болки в ставите, парези, мускулна дистрофия и др.

Противопоказания за кинезитерапия са тумори, инфекции, кръвоизливи, счупвания.

Кинезитерапия в София

Кинезитерапевт откриваме най-лесно чрез сайта за запазване на часове в медицината superdoc.bg. Там е открит раздел кинезитерапия. За София са записани 11 специалисти, двама от които и рехабилитатори. Налични са часове в рамките на седмица напред, при някои – дори за следващия ден.

С добри препоръки се ползва Медицински комплекс Доверие. В него работят към момента лекар и четирима специалисти по физикална терапия. Екипът предлага множество лечебни дейности. Запитвания и часове на тел. 02/40 36 800.

Пациенти препоръчват Кабинета по кинезитерапия на Василка Вълова. Намира се на ул. „Боряна“, там работят и други специалисти.

Кинезитерапия в Пловдив

Пловдивски специалисти по кинезитерапия не са записани в сайта superdoc.bg.

terapiya-04
Кинези – лечение чрез движение, самостоятелно или с уреди. С това тази терапия се различава от останалите, а е сродна с гимнастиката

На ул. ”Стефан Ботев” 11 функционира Център за Физиотерапия. Екип от рехабилитатори, снабдени с модерна техника, предоставят не само кинезитерапия, но и широк набор от физикални процедури – вакуум, ултразвук, магнитна, електро, лимфна и др. видове терапии, вкл. по-екзотичните текар- и гунатерапия. Отговарят на тел. 088 486 6256.

Физиотерапевт БГ ЕООД посочва специализация върху заболяванията сколиоза и кифоза. Предлагат се масажи и PNF. В кабинета работи рехабилитаторът Димитър Христев, който отговаря на тел. 0898 66 34 79.

Запрян Маджаров работи едновременно в областта на кинези-, мануалната терапия и масажа. Специални направления са ДЦП, възстановяване след инсулт и ампутация. Кабинетът му е на ул. „Булаир“ 1А. Отговаря на тел. 087 958 9595.

Кинезитерапия се предоставя и в някои от ДКЦ в града, например Второ на бул. „Шести септември“. Сред специализираните дейности са позиционна и екстензионна терапия, специални масажи, постизометрична релаксация, подводна гимнастика, обучение на пациенти в ходене и ползване на протези.

Името на Христо Спасов изпъква със специализацията му за работа с деца. Детският кинезитерапевт работи на ул. „Стоян Михайловски“ №38.

Кинезитерапия във Варна

Център за рехабилитация и хомеопатия „Джеджеви“. В основата на центъра са д-р Д-р Иван Джеджев, специалист по функционална диагностика, и Богомил Джеджев –  магистър по кинезитерапия към НСА. В сайта на Центъра са публикувани множеството курсове и квалификации, придобити от двамата специалисти. Богомил Джеджев използва едновременно ресурса на рехабилитацията и хомеопатията. Центърът е на ул. „Братя Шкорпил“ 31 А, телефонът за връзка с него е 088 349 2181.

Кинезитерапевт Коларов работи във Варна и открива временни кабинети в други областни центрове. Обявява посещенията си на своя страница във фейсбук. За нови пациенти под 18 и над 75 г. предоставя безплатни процедури. Отговаря на тел. 0876 855 093.

Коларов е специалист по тежки случаи от областта на костно-ставната и мекотъканната с-ми. Във Варна работи на адрес „Генерал Паренсов“ 25.

Physio-Health е името на кабинет по рехабилитация на „Д-р Железкова“ №25. Там  Димитър и Теодора Димитрови. От 2019 г. работят и в София заедно със Свилен Лунгов.

Physio-Health прилагат мълиган терапия, която се слави с висока ефикасност по отношение на големи стави и гръбначен стълб. Отговарят на тел. 089 995 7845.

Медицинският център на ул. „Селиолу“ 39 работи в сферата на кинезитерапията и спортната медицина. Единствени са в града за гръбначни изкривявания и плоскостъпие. В раздела Кинезитерапия работят лекарите д-р Христо Йорданов и д-р Веселина Жекова, подкрепени от седем рехабилитатори – Георгиева, Иванова, Иванчовска, Йорданова, Дичева, Юнаков, Славова. Телефонът на Центъра е  052 613 781.

Медицинска рехабилитация се предлага и в дома на пациента от дипломиран специалист, чийто номер е 087 766 6143.

Погледнете и ТУК:

Дайте мнение и Вие тук!

Кинезитерапия: Къде я правят най-добре. Обучение. Как се прави?

Мануална терапия

По-рано мануалната терапия се е считала за народна медицина. От 1990 г. официално е призната за отделна методика за дълбоко обработване на мускулите, гръбначния стълб, стави, връзки – и всичко това само с използване на ръце. По този метод се освобождават прещипани нерви, връща се подвижността на гръбнака.

Разлика между мануална терапия и масаж: това е въздействието не само върху мускулите, както е при масажа, но и върху костите, ставите и междупрешленните дискове.

Мануалното лечение на гръбнака е се цели във възстановяване на мускулите и премахване на болката. Такава терапия повишава способността за раздвижване на стави и меките тъкани, профилактира стареене на тялото за сметка на увеличаване на обема на движенията. В резултат се укрепва мускулния корсет, подобрява се стойката, намаляват се деформации на гръбнака. Решава се проблемът с прещипани нерви и съдове.

Друга специфична полза от мануалната терапия: възстановяване на мозъчния кръвен поток, отстраняване на главоболие, на мускулно напрежение чрез подобрено кръвоснабдяване.

При правилна стойка вътрешните органи застават на мястото си. Това подобрява общото състояние на пациента и лекува проблемите, породени от компресията.

 • Показания за мануална терапия: остеохондроза, болки в гърба, мускулни и кости болки, дискомфорт в зоната на врата, болки след травми, сколиоза, кифоза, главоболие, протрузии, прещипване на нерв и др.

Тази терапия е прекрасна при обездвижен стил на живот за профилактика на сериозни нарушения и изкривяване на гръбнака.

Мануална терапия в София

Мануалните терапевти често комбинират тези си умения с други техники и практики.

Например д-р Борян Бужов е специалист по неврология и практикува още акупунктура. Работи в два кабинета в столицата, за връзка с него 089 342 6796.

Д-р Светлин Дошев предоставя в допълнение акупунктура, акупресура и природолечение. Практикува на ул. „Искър“ 40, отговаря на 088 947 1660.

Кирил Ценов е специалист по опорно-двигателния апарат, ефективно бори болката в различните дози на гръбнака, възобновява инервирани участъци, зле кръвоснабдени тъкани. По този начин лекува и проблеми с вътрешни органи и проблеми, породени от притискане на нерви. В стандартния случай постига подобрение за 3 до 5 сеанса. Работи в Младост 4, за връзка 089 359 6221.

Мануална терапия се предоставя още в Юмейхо Център „Виктория“, МЦ Хармония, МЦ  „Михаил Илиев“, а също и в някои от ДКЦ в столицата, например в „Софиямед“.

Мануална терапия в Пловдив

МЦ Физиомед е ситуиран на „Христо Ботев“ 150. Той е специализиран във физиотерапията, като сфери на заболявания – двигателни и нервни. Използва всички методики за физикално лечение. В екипа е Д-р Александър Димитров, физиотерапевт. Сред квалификациите му е възстановяване на спортисти след травматични ситуации и интервенци.

terapiya-03
Мануална терапия – силово „подреждане“ на опорно-двигателните елементи в тялото

МЦ Д-р Людмил Димитров е на ул. Брезовска 34. Там практикува самият д-р Димитров, специалист с 30 г. опит в сферата. Той комбинира техниките на акупунктура, лазерна и озонова диагностика, хемеопатия. В Центъра работи д-р Йорданка Янева, която е с 35 г. опит.

МЦ Соларис Медикъл е разположен на бул. Марица 57. Там практикува д-р Жанет Думанова. Тя съчетава физио- и мануалната терапия с лазер, шокуейв и радиочестоти (Текар).

МЦ Медикус Тракия е на „Съединение“ 19, където лекува специалистът с над 40 г стаж д-р Стойна Василева. Възстановява след инсулти, работи с ДЦП и парализирани пациенти, както и възстановяване след травми.

Мануална терапия се предлага и в някои ДКЦ центрове в града, например в Пълмед на „Перущица“ 1A. Един от специалистите там е д-р Павлина Павлова.

МЦ Фи Хелт Пловдив е ситуиран на „България“ 4. Откроява се името на д-р Росица Узунова.

Физиотерапевтична и хомеопатична практика д-р Симеонова има кабинет на „Съединение“, бл. 181. Д-р Радостина Симеонова прилага разни методики, сред които екстензионна, мануална и лазертерапия.

 • Още адреси за мануална терапия в Пловдив: МЦ Кючук Париж на „Георги Кондолов“ 43А, Далекс на „Любен Каравелов“ 9, Юмейхо Емил Йончев на „Кирил Христов“ 8, МЦ Раредис, МЦ Димед.
Мануална терапия във Варна

В МЦ Победа на „Андрей Сахаров“ 27 практикува Д-р Люба Димова. Тя е физиотерапевт, който съчетава с методите на мануална и лазерна лазертерапия. Работи приоритетно върху ставни и ревматологични патологии.

Откроява се името на доц. Тодор Тодоров, който ръководи едноименна катедра и практикува в АИПСМП. Често го хвалят или издирват координати за неговите услуги. Отговаря на тел. 052 659 339.

Мануална терапия ще ни бъде предоставена във Възстановителен център Панайотови, който е открит на Сливница 166 А, тел. за връзка 087 870 5928.

Цени за мануална терапия

 • Първичният преглед с диагностика и определяне на лечебната тактика струва между 30 и 50 лв;
 • Сеанс мануална терапия – между 20 и 35 лв.

Някои терапевти предоставят намаления за уязвимите групи пациенти от порядъка на 20 – 25%.

Ето и друга гледна точка върху мануалната терапия, която обаче не споделяме напълно:

Митове за мануалната терапия

След 30 всеки смело може да отиде при специалист по мануална терапия – 2 пъти годишно, като профилактика срещу болести на гръбнака.

Но отначало трябва да се избавим от няколко заблуди.

МИТ 1. Мануалната терапия – това е разновидност на масажа.

С помощта на масажа се въздейства предимно намеките тъкани – кожа, мускули Обектът на въздействие на мануалната терапия са костите и ставите. Този метод на консервативно лечение, който помага да се справим с болката в гърба, «щракането» на шията, неразгъващия се кръст.

При това, колкото е по-млад човек, толкова е по-ефективна такава помощ.Мануалната терапия снема различните псевдокардиалгии – лъжливи сърдечни болки. Например, човекът има болка в гърдите и лекарят подозира стенокардия, прави изследвания и се оказва, че сърцето е наред.

10 сеанса при мануалния терапевт – и болката те пуска. На такова лечение се поддават и хроническото главоболие и напрежението. Та нали те, като правило, са обусловени от някои проблеми в шийно-рменната част на гръбнака. Има смисъл да се обърнете към мануалния терапевт и с цел профилактика. Оздравителните курсове могат да се провеждат по 8–10 сеанса два пъти годишно.

МИТ 2. Мануалният терапевт трябва да притежава особена дарба, да «вижда» и да «чувства» с ръце.

Това грешно мнение наистина е доста разпространено. Много хора смятат, че мануалната терапия е нещо сложно, което не е достъпно до всеки. Всъщност това е техника, на която се обучават и могат да обучават и други. Съвсем друго е, че с това трябва да се занимава специалист, който разбира какво е гръбнакът, най-добре е да е лекар-ортопед.

МИТ 3. Сеанс с мануална терапия е опасна процедура за болния гръбначен стълб.

Ако сте се обърнали към истински специалист и то не сами или по съвет на та терапия доста ефективно се справя с остеохондрозата, но само ако лечението е било назначено по показания. Иначе не можете да очаквате ефект. На Запад такива процедури има право да назначава само ортопед или невролог.

Унас лекарите, а често и самият пациент мислят: нека да иде да пробва – дискредитира се самата идея, а ако състоянието се влоши (което няма да е за учудване при такова «самоназначение»), се потвърждава горепосоченият мит. От всички страдащи от някаква патология на гръбначния стълб, само 2% се нуждаят от оперативно лечение, а всички останали – от консервативно, към което се отнася и мануалната терапия.

МИТ 4. Мануалният терапевт може да оправи дискова херния.

Той не само че не може, но и не трябва и да се опитва. Дисковата херния е абсолютно противопоказания. Това обикновено се проявява при допълнително изследване, както и изразената остеопороза, която също изключва намесата на мануален терапевт.

Сред другите противопоказания са туморните процеси, ревматоидните увреждания (те засягат не само ставите, но и гръбнака). Не трябва да с епровеждат сеанси след травми, счупвания, разтягания и навяхвания.

Тогава повредените тъкани и стави имат нужда от почивка и противовъзпалително лечение. Мануалната терапия има богата история. Тя е била известна под различни имена на древните народи в Индия, Средиземноморието, Централна и Източна Европа. Неделима част от подготовката на гладиаторите за състезания бил масажът.

Мануална терапия при болести на гръбначния стълб е практикувал и Хипократ. В Русия костоправите, както ги наричали, даже влизали в състава на руската императорска армия. Използвали силите и уменията на техните ръце и с профилактични цели – в баните винаги имало хора, които владеели техниките на мануалния масаж.

КОМЕНТАРИ НА СПЕЦИАЛИСТА мануален терапевт.

Кандидатът на медицинските науки, Методи Спасов:

– Има и още един разпространен мит, заради който някои хора, които са попаднали на непрофесионалист, след курса по мануална терапия нерядко отиват направо на болничното легло – много хора смятат, че диагнозата може да се постави само при външен оглед.

Това изобщо не е вярно. Ако започнат да ви «лекуват» така, без да проведат никакво изследване и без да разгледат рентгеновите снимки, май не сте попаднали при специалист или поне не при добър специалист. Преди всичко, като минимум, трябва да се определи вашият неврологичен статус за наличие на съпътстващи симптоми – изтръпване на пръстите, слабост, главоболие.

При необходимост лекарят назначава и специално изследване, например, МРТ или денситометрия, за да изключи противопоказанията. Не трябва да се провежда процедура и в периода на остра болка, а само след настъпване на периода на ремисия.. Затова трябва да се отнасяте доста сериозно към избора на лекар.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кинезитерапия Ерготерапия Рехабилитация Физиотерапия ЛФК Кинезиотейпинг 02

Кинезитерапия: Къде я правят най-добре. Обучение. Как се прави?

Какво е кинезитерапия ♠ Механизъм на действие ♠ С какво е различна ♠ Къде се …

3 Мнения

 1. ne hodete pri d-r BOSILKOV-NEVROLOG ot ruse.Ne pomaga!osobenno ako ste po zdravna kasa!

 2. Когато решите да посетите мануален терапевт трябва да имате в предвид следното :
  1. Квалифицираният Мануален Терапевт трябва да има диплома за завършено висше медицинско образование – доктор. За това обучението на лекарите продължава над 6 години за да изучат и опознаят добре човешкото тяло. Трябва да има и сертификат за курс по мануална терапия. Не се заблуждавайте по сертификатите залепени по стената на кабинета му или по публикуваните сертификати в интернет. Трябва да знаете , че ако този човек е самозванец и любител след приложена мануална терапия може да ви изпрати в инвалидна количка или да предизвика дисекция на вертебралната артерия при вратни манипулации.
  2. Първият прием при такъв специалист трябва да бъде само диагностичен. За да лекувате даден проблем , трябва да знаете от какво естество е проблема. Погрешното поставяне на диагноза може да доведе до влошаване на вашето здраве и дори до най – лошото. Знаете като ходим на лекар и ни поставят диагноза , често се допитваме до второ трето мнение. За това първото посещение трябва да е само диагностатично – консултативно , без предприемането на каквито и да е манипулации. Все пак на тези манипулации ще бъде подложен вашият гръбнак с риск за вашето здраве. Докато специалиста срещу вас ви гледа не като пациент, а като клиент. При поставянето на диагноза помагат редица изследвания като извършен кинезологичен анализ на вашето състояние , лабораторни изследвания, рентгенографий,компютърни томографии, ЯМР. Отхвърлянето на подобни изследвания трябва да ви говори само за едно , че човекът пред вас е шарлатанин. Използването на абстрактни практики като диагностики на карми , прани , реейки също трябва да ви каже само едно – надалеч от този човек.
  3. След поставяне на диагнозата мануалният терапевт трябва да ви запознае с техниката която ще използва, какво да очаквате по време на манипулация и да ви запознае с рисковете които тя носи. Много често това се пропуска умело. Мнуалната терапия не трябва да бъде свързана с причиняването на болка, ако усетите болка , помолете го веднага да прекрати процедурата. Ако чуете стенания и викове докато чакате пред кабинета му , по добре не влизайте в този кабинет.

 3. Калоян Иванчев

  Правих Боуен терапия за 30 лв на сеанс в Бургас, не съм особено впечатлен. Сега съм на мануална терапия при Пейо Събев и имаме прогрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *