Митовете за прочутата мануална терапия

След 30 всеки смело може да отиде при специалист по мануална терапия – 2 пъти годишно, като профилактика срещу болести на гръбнака.

Но отначало трябва да се избавим от няколко заблуди.

МИТ 1. Мануалната терапия – това е разновидност на масажа.

С помощта на масажа се въздейства предимно намеките тъкани – кожа, мускули Обектът на въздействие на мануалната терапия са костите и ставите. Този метод на консервативно лечение, който помага да се справим с болката в гърба, «щракането» на шията, неразгъващия се кръст.

При това, колкото е по-млад човек, толкова е по-ефективна такава помощ.Мануалната терапия снема различните псевдокардиалгии – лъжливи сърдечни болки. Например, човекът има болка в гърдите и лекарят подозира стенокардия, прави изследвания и се оказва, че сърцето е наред.

10 сеанса при мануалния терапевт – и болката те пуска. На такова лечение се поддават и хроническото главоболие и напрежението. Та нали те, като правило, са обусловени от някои проблеми в шийно-рменната част на гръбнака. Има смисъл да се обърнете към мануалния терапевт и с цел профилактика. Оздравителните курсове могат да се провеждат по 8–10 сеанса два пъти годишно.

МИТ 2. Мануалният терапевт трябва да притежава особена дарба, да «вижда» и да «чувства» с ръце.

Това грешно мнение наистина е доста разпространено. Много хора смятат, че мануалната терапия е нещо сложно, което не е достъпно до всеки. Всъщност това е техника, на която се обучават и могат да обучават и други. Съвсем друго е, че с това трябва да се занимава специалист, който разбира какво е гръбнакът, най-добре е да е лекар-ортопед.

МИТ 3. Сеанс с мануална терапия е опасна процедура за болния гръбначен стълб.

Ако сте се обърнали към истински специалист и то не сами или по съвет на та терапия доста ефективно се справя с остеохондрозата, но само ако лечението е било назначено по показания. Иначе не можете да очаквате ефект. На Запад такива процедури има право да назначава само ортопед или невролог.

Унас лекарите, а често и самият пациент мислят: нека да иде да пробва – дискредитира се самата идея, а ако състоянието се влоши (което няма да е за учудване при такова «самоназначение»), се потвърждава горепосоченият мит. От всички страдащи от някаква патология на гръбначния стълб, само 2% се нуждаят от оперативно лечение, а всички останали – от консервативно, към което се отнася и мануалната терапия.

МИТ 4. Мануалният терапевт може да оправи дискова херния.

Той не само че не може, но и не трябва и да се опитва. Дисковата херния е абсолютно противопоказания. Това обикновено се проявява при допълнително изследване, както и изразената остеопороза, която също изключва намесата на мануален терапевт.

Сред другите противопоказания са туморните процеси, ревматоидните увреждания (те засягат не само ставите, но и гръбнака). Не трябва да с епровеждат сеанси след травми, счупвания, разтягания и навяхвания.

Тогава повредените тъкани и стави имат нужда от почивка и противовъзпалително лечение. Мануалната терапия има богата история. Тя е била известна под различни имена на древните народи в Индия, Средиземноморието, Централна и Източна Европа. Неделима част от подготовката на гладиаторите за състезания бил масажът.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Мануална терапия при болести на гръбначния стълб е практикувал и Хипократ. В Русия костоправите, както ги наричали, даже влизали в състава на руската императорска армия. Използвали силите и уменията на техните ръце и с профилактични цели – в баните винаги имало хора, които владеели техниките на мануалния масаж.

КОМЕНТАРИ НА СПЕЦИАЛИСТА мануален терапевт.

Кандидатът на медицинските науки, Методи Спасов:

– Има и още един разпространен мит, заради който някои хора, които са попаднали на непрофесионалист, след курса по мануална терапия нерядко отиват направо на болничното легло – много хора смятат, че диагнозата може да се постави само при външен оглед.

Това изобщо не е вярно. Ако започнат да ви «лекуват» така, без да проведат никакво изследване и без да разгледат рентгеновите снимки, май не сте попаднали при специалист или поне не при добър специалист. Преди всичко, като минимум, трябва да се определи вашият неврологичен статус за наличие на съпътстващи симптоми – изтръпване на пръстите, слабост, главоболие.

При необходимост лекарят назначава и специално изследване, например, МРТ или денситометрия, за да изключи противопоказанията. Не трябва да се провежда процедура и в периода на остра болка, а само след настъпване на периода на ремисия.. Затова трябва да се отнасяте доста сериозно към избора на лекар.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 коментара

  1. ne hodete pri d-r BOSILKOV-NEVROLOG ot ruse.Ne pomaga!osobenno ako ste po zdravna kasa!

  2. Когато решите да посетите мануален терапевт трябва да имате в предвид следното :
    1. Квалифицираният Мануален Терапевт трябва да има диплома за завършено висше медицинско образование – доктор. За това обучението на лекарите продължава над 6 години за да изучат и опознаят добре човешкото тяло. Трябва да има и сертификат за курс по мануална терапия. Не се заблуждавайте по сертификатите залепени по стената на кабинета му или по публикуваните сертификати в интернет. Трябва да знаете , че ако този човек е самозванец и любител след приложена мануална терапия може да ви изпрати в инвалидна количка или да предизвика дисекция на вертебралната артерия при вратни манипулации.
    2. Първият прием при такъв специалист трябва да бъде само диагностичен. За да лекувате даден проблем , трябва да знаете от какво естество е проблема. Погрешното поставяне на диагноза може да доведе до влошаване на вашето здраве и дори до най – лошото. Знаете като ходим на лекар и ни поставят диагноза , често се допитваме до второ трето мнение. За това първото посещение трябва да е само диагностатично – консултативно , без предприемането на каквито и да е манипулации. Все пак на тези манипулации ще бъде подложен вашият гръбнак с риск за вашето здраве. Докато специалиста срещу вас ви гледа не като пациент, а като клиент. При поставянето на диагноза помагат редица изследвания като извършен кинезологичен анализ на вашето състояние , лабораторни изследвания, рентгенографий,компютърни томографии, ЯМР. Отхвърлянето на подобни изследвания трябва да ви говори само за едно , че човекът пред вас е шарлатанин. Използването на абстрактни практики като диагностики на карми , прани , реейки също трябва да ви каже само едно – надалеч от този човек.
    3. След поставяне на диагнозата мануалният терапевт трябва да ви запознае с техниката която ще използва, какво да очаквате по време на манипулация и да ви запознае с рисковете които тя носи. Много често това се пропуска умело. Мнуалната терапия не трябва да бъде свързана с причиняването на болка, ако усетите болка , помолете го веднага да прекрати процедурата. Ако чуете стенания и викове докато чакате пред кабинета му , по добре не влизайте в този кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!