V5

Валериана – всички приложения на лечебното растение

Валериана (дилянка) : що за билка е, как се приготвят чай и настойки с нея. При какви здравословни проблеми върши работа. Възможни съчетания с други билки; хапчета, капки. Има ли странични ефекти и противопоказания. Валерианата като агрокултура. Заместители

Валериана или лечебна дилянка – това е едно от най-използваните от народната медицина целебни растения. Ценни качества имат корените й, а се разпознава по специфичния аромат и нежните бледорозови съцветия. Народната медицина уважава коментираната валериана като важна съставка на множество настойки и отвари, а фармацевтиката влага валериановите екстракти в таблетки и капки.

Особености на билката лечебна дилянка (валериана)

Растението валериана има над 200 разновидности, но терапевтична стойност има т.н. дилянка или лечебна валериана. Разпространена е и се използва еднотипно в цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Вирее при умерени климатични условия в диво състояние, но има и култивирани сортове и се отглежда за фармацевтичната индустрия.

Как се познава? Къде и кога се бере? Какво от нея се ползва

Валерианата има дълъг цъфтеж – от пролет през цялото лято, до есента. Полезната част на растението е коренището, което се вади през септември или в ранна пролет. Специфичната лекарствена миризма е отличителен белег на билката. Събраните корени се изчистват, измиват и сушат при температура 40 градуса. Сухите корени при правилно съхранение запазват целебната си сила с години. От тях директно могат да се правят отвари и чай.

С по-малка лечебна стойност е прясната листна маса от валериана; не е много популярна, но ценителите на здравословното хранене все по-често я търсят като кулинарен компонент.

Лечебно действие. Биологично активни вещества

В корените на растението се съдържат етерични масла, валерианова киселина, органични киселини – оцетна, мравчена, ябълчна, палмитинова; също дъбилни вещества, свободни амини и др. Благодарение на тази композиция ароматната валериана действа като антидепресант и спасява от безсъние.

валериана
Лечебното растение валериана има над 200 разновидности

Лечебните приложения на билката всъщност са много повече. В народната медицина я ценят като противоглистно средство, наред с успокояващия й ефект. Лекарства на основата на това растение помагат ефективно в борбата с плоския лишей, повишеното потоотделяне, гнойни обриви и акне, гърчове, повръщане, възпаление на белите дробове, стомашни колики, туберкулоза, скарлатина, дори и рак! И още – при заболявания на устната кухина, авитаминози, дезинтерия, заболявания на очите, на жлъчните пътища, невродермити, сърдечен порок, възпаление на седалищния нерв, мигрена, нервни разстройства на стомаха и чревния тракт, хипертония, хронични нарушения на коронарното кръвообращение, повишена функция на щитовидната жлеза.

В повечето случаи валерианата се смесва с други растения, което ускорява оздравителните процеси при различни заболявания. Доказано чрез това растение се намалява възбудимостта на нервната система и се неутрализират спазмите, които възникват в гладките мускули. При лечението на различни болести могат да се използват не само отвари и настойки от натуралния корен, но и прах, приготвен от корена, а се практикува дори дъвчене на корен с едновременен прием на вода. Всеки продукт, който съдържа валериана, по-слабо или по-силно приспива, затова не бива да се приема сутрин.

Валериана може внимателно да се дава и на деца, ако ги боли корем и не могат да отделят събраните газове. При глисти и дизентерия са полезни клизми с валерианова настойка. Споменатото дъвчене на корен върши работа като профилактична мярка срещу скарлатина, тиф и холера. Ако можете да си направите валерианова вана – това ще помогне да се успокоите и да балансирате сърдечния ритъм.

Как сами да си приготвим настойка от билката валериана (дилянка)?

валериана
Чаят с валериана успокоява и отморява

Преди каквото и да било прилагане на рецепти с валериана от народната медицина трябва да се направи консултация с лекар. Така ще сте наясно дали избраната рецепта пасва на диагнозата ви и на възможните ограничения, на индивидуалната поносимост – важно е да се изключат възможните негативни ефекти и да сте наясно дали предстоящата терапия ще е правилна, от полза. Не действайте на своя глава само защото нещо е помогнало на ваш близък или приятел!

Ето някои възможности, които би могло да се обсъдят с лекуващия:

  • Две и половина супени лъжици накълцан валерианов корен смесваме с чаша преварена вода. Поставяме капак на съда и нагряваме бавно на водна баня 15 минути. След това оставяме да престои 45 минути и прецеждаме. Добавяме хладна преварена вода, докато се възстанови първоначалния обем на сместа. Съхраняваме в хладилник; от настойката се приемат по две супени лъжици след хранене, 2-3 пъти дневно.
  • Сух, накълцан корен от валериана се залива със 70-градусов спирт в съотношение 1:5 в стъклен съд с капак. Оставя се да престои на тъмно и хладно 3-4 денонощия. Може да се приемат два-три пъти дневно по 20 капки, разтворени в малко вода.
  • По подобен начин се използва и топла настойка от валериана: за нея са необходими две чаени лъжички сух корен, които заливаме с 250 мл вода и варим пет минути. Веднага след това прецеждаме. Приемат се при нужда по 2-3 супени лъжици, разредени в чаша вода.
Как се прави чай?
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Има несъмнена полза от чая с валериана, за чието приготвяне е необходимо да се отдели малко повече време. Следващата рецепта е проверена; изпълнението й дава възможност да се постигне баланс на усещанията, успокояване и подобряване на настроението.

  • За чая ни трябват няколко стръка прясна мента и резенче лимон. Ако обичаме запарките тип “букет” и разполагаме със следващия материал, добавяме шепичка листа от малини и диви ягоди (цялата листна маса дотук може да е и в сух вид). Варим всички изброени съставки десетина минути на тих огън, след което отдръпваме и пускаме за 2-3 минути пакетче зелен чай. Когато чаят поизстине, добавяме няколко капки валерианова настойка и лъжичка мед. Изчакваме още няколко минути, прецеждаме и изпиваме бавно, на глътки.

И още един билков вариант за чай с валериана: Смесваме хмел-шишарки, водна детелина, мента и корен валериана в съотношение 1:2:2:1. Заливаме две супени лъжици от сместа с половин литър вряла вода и оставяме на тих огън за половин час. Прецеждаме. От лечебния чай се пие два пъти дневно по 100 мл.

А най-простичката рецепта е следната: Една супена лъжица счукан сух корен валериана се залива с вряла вода – една чаша, и се оставя да се запарва три часа. Прецежда се, и от течността се приема по една супена лъжица след хранене три пъти дневно.

Използване на валериана в салата

Учудващо е колко много са възможностите за използване на ароматната валериана! Вижте и тази рецепта за салата с валериана, на която май точно сега й е времето:

салата валериана билка рецепта - 01
Точната рецепта за салата от валериана, съдържаща свежа билка

Всички зеленчукови съставки се измиват и нарязват; компонентът валериана е зелена, прясна маса, подобна на тученица, която може да се набави от специализираните щандове в големите търговски вериги. Чрез тази салата зареждаме тялото си с витамини А, В6 и С, калий, магнезий и желязо. И не на последно място – вкусна е!

Ето още един вариант за салата с валериана:

  • Трябват ни килограм картофи, 1-2 супени лъжици каперси, около 20 стръкчета валериана, глава червен лук, супена лъжица пресен сок от лимон, хималайска сол, ябълков оцет и зехтин/олио – на вкус. Картофите се варят на малки кубчета, леко посолени; при готовност се изцеждат и се изчаква да изстинат. Добавят се каперсите, настърганият лук и валерианата. Овкусяваме (gotvach.bg).

За какво основно се ползва валериана и как се взима?

Билката валериана има основно приложение в медицината, макар че не е само това. Говорим за лекарствени настойки, капки, таблетки, прах и пр. Използва се за успокояване на нервната система, за нормализация на сърдечната дейност и функциите на кръвоносните съдове, за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, за неутрализиране на превъзбудата, за успокояване на мускулни спазми, за предпазване от гърч, за понижаване на високото артериално налягане, при заболявания на белия дроб и астма, като сънотворно, при проблеми с щитовидната жлеза, при епилептични припадъци.

Действие на валерианата

Билката валериана и по-точно – чудодейният й корен, се възприема в народната медицина като растение, даващо сили. Това става чрез нейното успокояващо, обезболяващо и седативно действие. Тя е отличен антидепресант, превъзходно средство срещу безсъние. Корените от валериана съдържат полизахариди, дъбилни вещества, етерични масла, алкалоиди, гликозиди, органични киселини – за тях вече стана дума. Наред с биоактивните съставки, чиито имена не говорят нищо на редовия потребител, растението е богато на ред витамини, микро- и макроелементи. Приети по правилния начин, продуктите от и съдържащи валериана действително са с голяма целебна сила и помагат реално.

Като успокоително

Успокоителният ефект на валериановите продукти – капки, настойки или хапчета, се дължи на способността на валериановите съставки да намаляват възбудимостта на централната нервна система. Подходяща при такива случаи е валериановата настойка с хмел, водна детелина и мента, чието приготвяне описахме по-рано. От тази настойка се пият два пъти дневно по 100 мл.

Чудесно действа в такива случаи и валериановата вана. За приготвянето й са необходими 3-4 супени лъжици нарязани сухи корени, които се заливат със студена вода и се оставят на котлона да кипнат и да поврат 1-2 минути. После съдът се отдръпва и престоява един час, преди сместа да се прецеди. Добавя се към водата във ваната; престоят в такава вана е 15-20 минути.

Против безсъние, за сън

При влошено качество на съня, неврози и учестено сърцебиене е подходяща успокояващата отвара от валерианов корен. За приготвянето й са достатъчни 2-3 чаени лъжички накълцан сух корен, които заливаме с 200 мл вряла вода. Оставяме на огъня за няколко минути – без кипване, и отдръпваме настрана за половин час. Следва прецеждане. Взема се по една супена лъжица след хранене, 3-4 пъти дневно.

При депресия

Валерианови продукти могат да се използват и при депресии. Коренът от валериана е познат като умерено успокояващо средство и включването му в комплексно лечение на депресивни състояния е логично. Тук отново трябва до се подчертае, че самолечението може да е със сериозни негативни последици, защото депресията едва ли се лекува само с билката – необходим е комплексен подход, спазване на специален режим на живот, възможно прием на медикаменти и пр. Ролята на билката валериана е да съдейства чрез биоактивните си компоненти за балансиране на нервната система и успокояване, постигане на емоционално равновесие.

Подходяща при депресия е тинктурата от валериана, приготвена така: Супена лъжица корен от билката се накълцва и сипва в термос, залива се с чаша гореща вода и се затваря за цялата нощ или за 12 часа. Прецежда се и се съхранява в стъклен съд, в гладилника. Взема се по една супена лъжица три пъти дневно, след хранене.

При високо кръвно

Класическо средство при хипертония от първа степен е комбинацията от валериана с мента и глог. “Коктейлът” основно успокоява нервната система и неутрализира стреса – фактори, които обикновено са причина за отклоненията. Използват се екстракти и настойки; дозата и продължителността на приема трябва да се консултират с лекар.

Чай от дилянка при сърдечна невроза

Богатият химически състав на коментираната валериана позволява да се намали възбудимостта на нервната система и да се нормализира дишането. Това косвено съдейства за регулирането на сърдечната дейност, да се подобри коронарното кръвообращение и да се намалят сърдечните болки при невроза. Регулират се и съдови нарушения, екстрасистоли, тахикардии, свързани с невротични състояния. Валерианата повлиява и състояния на сърдечни неврози, провокирани от промени на хормоналния фон при климакс.

При предменструален синдром (ПМС)

Преодоляването на симптомите, свързани с предменструалния синдром, изисква специфичен режим на хранене и поведение. Много често в този период се проявяват нервност, безпричинна напрегнатост, раздразнителност, безсъние. Чаят от валериана помага в този случай, особено при безсъние – в комбинация с таблетки мелатонин. Помага също и приемът на валерианови капки от спиртна настойка; дозата следва указанията от пациентската листовка.

Против комари и дървеници

Добро средство срещу нашествия на инсекти е маслото от валериана. От комари можем да се предпазим, като разтрием по кожата си – в откритите зони – няколко капки валерианово масло. Достатъчно е да запалим арома лампа със същото масло, за да прочистим стаята от неприятните насекоми. Казват, че вършат работа и торбичките от тензух, пълни с валерианови корени, които сме поставили в различни точки на жилището си.

При бременност и кърмене

При бременност с валериана по-лесно се неутрализират състоянията на стрес и тревожност. Може да се използва и срещу безсъние у бъдещата майка. Трябва да е ясно обаче, че е противопоказан прием на валериана през първите три месеца на бременността.

Препоръчва се употреба на валериана под формата на таблетки, тъй като има точно дозиране на активното вещество, а и спиртните извлеци и настойки не са за препоръчване в това състояние. Валерианата е особено необходима към края на бременността, когато вълненията и страхът се проявяват често и бременната има нужда от успокояване. Разбира се, този прием се консултира с лекар, тъй като при превишена – макар и неволно – доза резултатът може да е точно обратен. Може да се получи и повишение на кръвното налягане. Някои специалисти дори са на мнение, че изобщо не бива да се използва валериана през бременността, освен в отделни случаи само, и то по лекарска препоръка.

За щитовидна жлеза

И функциите на щитовидната жлеза могат да бъдат балансирани комплексно, при участието на валериана в билкови смеси. Може например да се приготви следната запарка: Смесват се по 60 г валериана и маточина, 50 г хмелови шишарки, 40 г исландски лишей, 30 г градински чай, по 100 г глог – цвят, блатен тъжник – корен, корен от бял оман, комунига. От сместа се вземат две супени лъжици и се заливат с половин литър вряла вода. След десет минути запарката се прецежда; дозата се изпива за един ден, разделена на равни части за 3-4 приема.

При мигрена

При мигрена и главоболие може да помогне следната запарка, само малка доза: чаена лъжичка накълцан сух корен се смесва със супена лъжица вода. Сместа се вари на водна баня 2-3 минути, прецежда се и се добавя малко вода – да се възстанови първоначалният обем. Дозата се приема на два пъти, сутрин и вечер.

При махмурлук

Полезно за преодоляване на махмурлука е да се приеме чаша вода с по няколко капки валерианова и ментова тинктура. При това не бива да се надвишават обичайните дози, които трябва да са известни на всеки индивидуално.

Същевременно доста публикации отбелязват, че не бива да се приема едновременно алкохол с валериана, тъй като токсичният ефект се усилва и се натоварва прекомерно черният дроб.

Кога и как се дава на деца?

Доста се различават препоръките за прием на валериана от деца в специализирани източници. Според някои от тях билковите продукти се въвеждат в детските терапии едва след 12-годишна възраст, а според други може и след 4- или 6-годишна, но само под лекарски контрол. Изводът: не практикувайте ролята на домашен лекар за детето си, ако терапията с валериан не е препоръчана от лекар!

При язва
валериана
Сушеният корен е активна съставка на множество настойки и отвари

Смущенията при гастрит и язва, провокирани от стрес и нервно напрежение, могат да се облекчат със специалната отвара от валерианови корени. Ето как се прави:

  • В 200 мл вряща вода сипваме 10 г сух корен валериана; варим 15 минути на водна баня. Оставяме за два часа под капак, след което прецеждаме. Пият се по 1-2 лъжици до 4 пъти дневно. Същата напитка помага при безсъние, сърцебиене и повръщане.

Най-популярното: В комбинацията “Мента, глог, валериана”

Комбинацията валериана+мента+глог действително е най-популярната форма на прием за всяка от съставките, а и за трите заедно. Може да се приема под формата на капки или на таблетки. Съществува и самодейна пациентска практика, при която потребителят купува шишенце капки от всяка билка и ги смесва в собствени пропорции: наблятга на глог при сърдечни смущения, или на мента при проблеми със стомашно-чревния тракт. По принцип тройният билков коктейл е добър при раздразнителност, тревожност и леки нарушения на съня – особено свързаните с физически и умствени натоварвания. Комбинацията е подходяща и при невротични разстройства, особено в менопаузата; при нервен стомах, тахикардии и за подобряване на храносмилането. Макар да става дума за билков продукт, приемът все пак е редно да се консултира с лекар – особено когато е част от комплексно лечение и освен билките се вземат и други лекарствени продукти.

На сироп “Неуропан”

“Неуропан” е билков продукт, водно-алкохолен екстракт от валериана, глог и мента в съотношение 2:2:1, подсладен. Препоръчва се при състояния на напрегнатост, ускорен пулс, влошено качество на съня. Може да се приема профилактично за балансиране на сърдечно-съдовата система, срещу безсъние и за повишаване устойчивостта при стрес.

Сиропът се приема от два до четири пъти дневно, по една чаена лъжичка – натурално или с вода, сок. Препоръчаната в пациентската листовка доза не бива да се превишава. Продуктът не се използва при бременност и кърмене; да не се дава на деца под 12 години! Шишенце от 110 мл струва около два лева.

Цена, действие, странични ефекти

Продуктите със съдържание на валериана са сред достъпните и могат да се набавят без лекарска рецепта. Коментираната тройна комбинация тип “неуропан” може да се намери под формата на сироп, таблетки или капки. Прилагането им вече над 20 години доказва правилността на комбинацията, която има “колективен” антистресов ефект. Съставката валериана успокоява нервните напрежения и помага при безсъние; глогът оптимизира сърдечно-съдовата дейност и понижава холестерола; ментата е спазмолитик и антиоксидант.

Не се очакват негативни странични ефекти, освен ако е проявена алергия към някоя от билковите съставки. Препоръката за спазване на определените в листовката или от лекуващия дози е важна, тъй като превишаването може да причини понижаване на артериалното налягане с характерните за това симптоми: отпадналост, умора, виене на свят, гадене. Ако усещате прогресия на подобни симптоми, спрете приема и се консултирайте с лекар.

На таблетки

Таблетките тип “Неуропан” на “Панацея”съдържат същите съставки и се препоръчва прием на 3-4 хапчета дневно след хранене. Опаковка с 50 таблетки струва приблизително два лева.

Тройната комбинация е позната и от популярните таблетки на д-р Тошков, където билковите екстракти са в почти равно съотношение. При тях е добавен също инулин и се препоръчва прием в продължение на 4 месеца за траен ефект. Опаковка от 120 таблетки може да се набави за десетина лева. При избора на форма и марка е разумно да се направи консултация с лекар.

Тинктура мента, глог и валериан на капки

Още един популярен продукт – тинктурата от трите лечебни растения, която е с аналогичен на останалите форми ефект, при това той се проявява много бързо след приема. Позволяват се до 60 капки дневно, които се разпределят на 3-4 равни дози. Приемат се в лъжица вода/сок или накапани върху бучка захар. Шишенце от тинктурата – 50 мл, струва към 3.50 лв.

Други продукти с валериана, действие и цена

Родният лекарствен пазар предлага множество продукти от типа на хранителните добавки, които съдържат валериана под различна форма, самостоятелно или в комбинация с други натурални съставки. Заблуда е, че продукти от този тип могат да се приемат по лична преценка на пациента: разумно е да се направи консултация с лекуващия кой именно цяр е най-добър в конкретния случай. Малко са хората, които знаят и могат да приготвят екстракти, настойки и тинктури така, че от тях да има полза. Затова препоръчаният продукт е нормално да се купи от аптеката: тези неща не са скъпи и винаги може да се набави подходящото.

Важно е, повтаряме, да се спазва определената максимална дневна доза, както и продължителността на приема. Макар да се казва, че не се очакват странични ефекти от продуктите с валериана, превишените дози могат да причинят усилване на симптомите, от които искаме да се спасим.

Валериана на таблетки “Панацея” 100 мг

Таблетките от този вид са предназначени за успокояване на нервната система и за подобряване на съня. Препоръчват се до 6 таблетки дневно; приемат се след хранене и посочената доза не бива да се превишава. Не се дават на деца, бременни и кърмачки. Цената на опаковка от 100 таблетки е около 1 – 1.20 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Корен от валериана на капсули

Със същото предназначение и добавка – за цялостен релакс на организма, са капсулите от корен валериана. При разстройства на съня се препоръчва вечерен прием на две капсули един час преди лягане. Ако добавката се взема през деня, то приемът трябва да е една капсула – по време на хранене, с вода.

Няколко известни марки са валериановите капсули на родния пазар. 60 броя от 450 мг на “Фито Уейв” струват 20 лв. Капсули от 300 мг на “Солгар” – също 60, са за 32 лв. 100 капсули по 500 мг на “Now Foods” струват 25 лв, но могат да се вземат и за 15 при промоция. Разбира се, при избора трябва да се обърне внимание не само на цената, а и на това какво количество екстракт е вложено в една капсула.

На таблетки (хапчета) “Медика”

Причините да посегнете към тези таблетки са същите като вече коментираните за други продукти с валериана. Една таблетка на “Медика” е 30-милиграмова; опаковка от 100 хапчета струва 2.20 – 2.50 лв. приемат се по 1-2 таблетки до 4 пъти дневно. Осезаем ефект се получава, след като таблетките се вземат редовно в продължение на 2 до 4 седмици. Ако хапчетата са търсени във връзка с безсъние, приемът е вечер преди лягане. Трябва да се внимава с приема през деня, особено ако се налага шофиране – продуктът има лек седативен ефект.

Тинктура валериана на капки

Валериановата тинктура представлява извлек от лековития корен, който се съхранява в тъмни шишенца и се приема на капки. Популярно средство за успокояване – едва ли има дете, което да не си спомня характерната миризма от от опитите на родители и баби да балансират опънатите си нерви.

Капките не се дават на деца под 12 години дори в редуцирана доза. възрастните могат да приемат до три пъти по 20-30 капки. За деца над 12 години единичната доза е толкова капки, на колкото години е детето. Противопоказани са и в този случай за бременни и кърмачки, както и за епилептици и алкохолици. При прием на валерианови капки да не се употребява алкохол! Цената за стандартно шишенце от  15 г е около 1.20 лв.

Валериана хийл (“хил”) на капки, Valerianaheel

Същият продукт, но от друга марка. От тях се взема единична доза от 10-15 капки, вечер преди сън – 20. Листовката съдържа предупреждение – потенциалните потребители с чернодробни или мозъчни заболявания да бъдат специално консултирани за безопасността при прием на валерианови капки.

Този продукт се продава по 11 лв за опаковка от 30 мл.

Валериана, лавандула и хмел на хапчета

В тези комбинирани таблетки с аналогично предназначение компонентът валериана е доминиращ; добавени са екстракт от хмел и лавандулово масло – съставки, чието присъствие подсилва успокояващия ефект на валериановата. Таблетките вършат работа при тревожност, напрегнатост, стрес, трудно заспиване или влошено качество на съня. Таблетките се вземат при необходимост; подходящи са за възрастни в дневна доза до три хапчета. Цената на опаковка от 12 таблетки е един лев.

Калмо-Хил на капки

Калмо-Хил е хомеопатичен разтвор с компоненти от валериана, хмел, лайка, маточина, глог, жълт кантарион, овес, пикринова киселина и бромати. Сложната композиция постига при прием ефект, идентичен с този на други валерианови продукти, но по-бавно и с време за натрупване и проява на промяната. Обичайният прием е три пъти дневнопо 10-15 капки, вечер – 20. Може да се дава по преценка на лекар и на деца под 12 години, но под контрол. Продължителността на приема е ограничена до 4 седмици – в тези рамки следва да се получи подобряване на смущаващите симптоми. Опаковка от 30 мл струва към 12 лв.

Масло от валериана, етерично

Маслото от валериана е драгоценен продукт, чиято цена на дребно достига, в завсимост от произхода и чистотата, до 90 лв за 10 мл. Има широко приложение от древността; в медицината се използва по същите причини – неутрализиране на тревожност, безпокойство, снемане на стрес, подобряване на заспиването и качеството на съня. Полезно е при сърдечно-съдови заболявания. Обезболява. Общото действие на маслото е противовъзпалително и антибактериално.

Има приложение при невралгии и мигрени. Помага при кожни изрази на алергии, при увредена от простуди кожа, при изгаряния, като съставка в козметични продукти неутрализира процесите на повяхване и стареене на кожата, против бръчки. Релаксира под формата на ароматерапия, съдейства за преодоляване на главоболие, мигрена.

Хомеопатия: ВАЛЕРИАНА D6 пилули

Това е хомеопатичен продукт, подходящ и за малки деца. Предназначението му е същото като на всички разгледани до момента хапчета, капки и сиропи, но механизмът на въздействие е подчинен на общия за хомеопатичните лекарства. Ако се въздейства при остри състояния – силно напрежение и стрес, трябва да се вземат на всеки час по 10 дражета, но не повече от 6 пъти дневно. След като започне подобрение, приемите се разреждат до 3 пъти по 10 пилули през равни интервали от време. Децата до тригодишна възраст ползват същите схеми, но единичната им доза е три хапчета; от 1 до 6 години имат по 5, тези от 6 до 12 – по 7. точната доза трябва да е одобрена от лекуващия.

Опаковка от 10 г хомеопатични дражета струва 9 лв.

Противопоказания на валерианата и странични ефекти

При продължителен прием на чисти продукти с валериан – от порядъка на два месеца, може да се появят силно главоболие и нарушения във функциите на стомашно-чревния тракт. Системен прием при хипертония и ентероколит е противопоказан; това се отнася и до рискови пациенти с опасност от развитие на инсулт или инфаркт. Опасността е свързана със свойството на коментираната валериана да ускорява съсирването на кръвта.

Приемът на високи дози, предозирането може да провокира същите симптоми, от които се опитваме да се спасим с валериана. Става дума главоболие, загуба на ориентация в пространството, смущения в стомашно-чревните функции, прилошаване, нарушен сърдечен ритъм, влошено качество на съня, потиснатост и вялост.

Да обобщим отново случаите, при които валериана трябва да се избягва: през първите три месеца от бременността, заболявания на черния дроб, ентероколит, сънливост; по време на кърмене.

Валериан и алкохол

Комбинацията не се допуска, тъй като двата компонента действат в една и съща посока и ефектите им се усилват. Освен това комбинацията ще натовари допълнително черния дроб, ангажиран основно с разграждането на алкохола и “длъжен” да се заеме с метаболизма на билката. Би се усилил и ефектът върху нервната система – първоначално отпускащо, а сетне възбуждащо.

Валериана и други успокоителни

Няма достатъчно изследвания за съвместно приложение на успокоителни с валериана (puls.bg). Предполага се, че може да се получи взаимно усилване на седативните ефекти.

Опасност от предозиране

При спазване на препоръките от лекари и фармацевти няма опасност от предозиране. Ако това стане случайно, превишаването трябва да е значително, за да се очакват осезаеми негативни ефекти. Има данни за превишена 20 пъти единична доза (puls.bg). Възможните симптоми при предозиране са гадене и повръщане, тремор, разширени зеници, коремни спазми, умора. Необходимо е при такава симптоматика да се потърси лекарска помощ, има начини за неутрализиране на проявите.

Против котки и кучета

Валерианът е доста жесток човешки вариант за забавление, ако се дава на котки. При това за всякакви котки, от най-малки до големите диви котки като лъв и пума. Казват, че последните от валерианово вдъхновение подскачали като кози. Ефория или наркотичен транс!? Неадекватното поведение се обяснява с действието на валериановите етерични масла, които предизвикват у котешкия организъм хормонален взрив – и последващ дълъг, непробуден сън. Друга теория отбелязва явлението като вълна от феромони, подобни на тези при разгонването. Каквото и да е – докато се смеем едва ли си даваме сметка, че това е страхотно натоварване за нервната система на животното, буквално мъка и изгребване на енергията.

При кучетата подобен ефект няма – дори напротив, някои ветеринари са склонни да дават на най-добрия приятел валериан с цел успокояване. Препоръчват се различни дози според килограмите на кучето, например преди пътуване и смяна на обстановката, или при транспортиране във влак или самолет.

Отглеждане и пазар на дилянка

Валериана или по-популярното – дилянка, е една от отглежданите у нас култивирани етерично-маслени култури. Растението е многогодишно; след засяването една година “прави” листна розетка, на втората цъфти и дава семена, на третата е готово за добив на корени. Необходими са 453 дни от засяването до получаването на реколта от семена (bulherbs.com). растението издържа на ниски температури и на широки амплитуди; не понася глинести почви и преоводняване, но трябва да има редовно влага. Предпочита черноземи с неутрална или алкална реакция, но се чувства комфортно и върху отводнени блатни терени или върху изсушен торф.

Кой предлага семена от валериана

Семена от валериана могат да се набавят онлайн или от специализирани сайтове от рода на “Сортови семена”, “Градина” и пр. Ако ви е необходимо малко количество – за някое ъгълче в градината или за сандъче на терасата, може да го купите и от градинарските щандове в големите търговски вериги. Цените са в зависимост от качеството и марката, варират от един до 10 грама; стандартното пакетче от 10 грама  струва средно 1.80 до 2 лв.

Отглеждането в промишлени количества обикновено е ориентирано към набавяне на разсад.

Разсад и отглеждане

Производители на разсад валериана зареждат амбицираните фермери, решени да заложат на “котешката билка”. Цените на готовия разсад варират от 6 до 8 стотинки на стрък, като зависят от различни фактори – сорт, степен на развитие и височина на стръковете, дали разсадът е сортиран или не, и пр. много често производителите на разсад обявяват минималните количества, които могат да се поръчат – например 40 000 стръка, достатъчни за терен от 5 декара (bulherbs.com).

Разсадът се засажда през есента върху площи, култивирани на дълбочина 10 см и бранувани. Тори се с оборски тор, суперфосфат и калиев фосфат. Подлежи на окопаване и подхранване с азотни торове. През първата година цветовите розетки се изрязват, за да може да се подсили кореновата система. Насажденията могат да пострадат от гъбички, ръжда и брашнеста мана, често ги напада майският бръмбар. Може да се наложи употреба на хербициди.

За ваденето на корените теренът се обработва с плуг или техника за вадене на картофи. Надземните части се изрязват, корените се изтръскват и измиват набързо, след което 1-2 дни стоят на открито, за да завехнат. Сушат се в сушилни при температура 40 градуса.

Какъв пазар има на тази билка

Дивата валериана у нас е под защита, тъй като естествените й находища са били брани и скубани вандалски още преди десетилетия. Фармацевтичната ни индустрия разчита на култивираната дилянка. Растението се отглежда на немалко места, основните производители са в районите с маслодайна роза и лавандула – Казанлък, Павел баня, Карлово и Сопот, Калофер. По-голяма част от произведения корен се пласира в Европа, където изискванията са почти като към биологичното земеделие. Родните производители признават, че при добро изпълнение на един инвестиционен проект вложените средства се връщат изцяло  още в края на първата година.

Заместители антидепресанти

Има множество синтетични лекарствени средства, чието действие е аналогично на това от валериана. Възможно е да оказват по-бърз и силен ефект, като едновременно с това е възможно да се проявяват негативни странични действия. Изборът на един или друг продукт следва да става при консултация с лекар, а не на принципа “проба-грешка”. Една и съща симптоматика може да има различни причини и да се нуждае от точно средство, за което пациентът няма компетентност. Така че – подобните продукти са само възможност, а изборът следва да е точен, в името на здравето.

Валидол и/или валериана

Таблетката, която традиционно слагаме под езика при тревожност и стягане на сърцето, е с активен компонент ментил валерат.  Приемът успокоява и действа леко съдоразширяващо, така че се балансира сърдечната дейност при леки смущения. Трябва да се внимава с приема при хора с ниско артериално налягане или приемащи медикаменти против хипертония. По отношение на безпокойството върши същата работа като валериана. Ако симптомите, заради които вземаме валидол са трайни, трябва да се направи консултация с лекар – може проблемът да е по-сериозен, а продуктите като валериана или валидол само да го замъгляват.

Ксанакс

Ксанакс е бензодиазепин; препоръчва се при тревожност и депресивни състояния. Прилага се и при панически разстройства; може да се набави само с лекарска рецепта. Има доста противопоказания – например не се дава при миастения гравис, чернодробна недостатъчност, дихателна недостатъчност, сънна апнея. Не се приема при бременност. Създава зависимост при продължителна употреба, която не бива да превишава 12 седмици. В тях се включва и финален етап с намаляване на дневната доза, за да се тушира синдромът на отнемане. Както знаем, при лечение с валериана такива особености няма.

Деанксит

Този медикамент облекчава симптомите на потиснатост, апатия, депресивни състояния. Не е подходящ при нарушения на сърдечния ритъм, преживян инфаркт. Приемът следва да се препоръча от лекар, като се съобрази това с други приемани медикаменти. Рискови групи са пациентите с диабет, чернодробни и мозъчни заболявания. Деанкситът  очевидно е по-сериозен инструмент за преодоляването на депресии, потиснатост и пр., по режимът на прием е по-специален и медикаментът не следва да се взема продължително.

Валиум, Диазепам

Валиум или диазепам е още един продукт от групата на бензодиазепините. Препоръчват го при депресивни състояния, напрегнатост; използва се като мускулен релаксант и потискащо гърчове.

Този продукт се използва краткосрочно, от две до четири седмици. Може да се приложи при лечение от алкохолизъм, като предоперативна подготовка, при епилепсия и ходене на сън при деца, при раздразнителност у деца с ДЦП. Не е подходщо средство при белодробни и чернодробни заболявания.

Продължителното прилагане създава привикване и зависимост.

За допълнителна информация: Синоним: Лечебна дилянка. На латински и испански: Valeriana officinalis. На английски: Valerian. На немски: Echter Baldrian. На турски: Kedi otu. На гръцки: Βαλεριάνα.

Източници:

http://100trav.com/primenenie-valeriany-medicine.html

http://www.eda-land.ru/travy/valeriana/#h3_24506

http://www.medmoon.ru/medicina/valeriana.html

Първоначално публикувано на:26.02.2017 @ 17:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

булимия

Опасната булимия: какво е, как да я лекуваме

Симптоми и признаци. Обичайното лечение. Лекарства против булимия. Ципралекс. Снимки и видео. Анорексия и булимия. …

2 Мнения

  1. Маргарита Андонова

    Всеобхватна и полезна информация за лечебната билка. Харесва ми.

  2. Елена Ат. Йорданова

    Валериана, при депресия, нервни разстройства, шум в околния свят, който допринася за нарушение на нервната система. Билка, която я познават билкарите и събират по високите местности, но не е много за предпочитане, защото не се знае при какви условия е расла, запрашеност, близост с животни – на паша и т.н..Дали е прибрана в период на както се казва ” зрялост ” да не е преминал периода за прибиране / минерали, витамини на разстението /
    За предпочитане е валериана произведена от земеделски производители с договори, културно и по селскостопански правила и техника отглеждана и най – важното сее се по график за сезон, поливана по график прибрана по график в периода на развитието на листната маса, за да може разстението да е оводнено както е изчислението на селскостопанските лабораторий в институтите. Т.С. както житото има определени графици за сеене, жътва и т.н..
    Препоръчително е практически да се пие на чай от листа валериана за уравновесение на нервни пристъпи и профилактика, освежаване и други предимства освен салатата, кочто е написана по специална рецепта в документа // кликни тук и прочети /.
    И много е важно да се пие чай от липа или друг чай с добавка по едно хапче Neoropan – мента, глог и валериана от шишенца ,м,купени от аптеките – 50 таблетки в една опаковка ! Или само едно хапче валериана – чист валериан към чая.Защото хапчето е хигроскопично, чисто, изработено в лабораторни условия при необходимата пресованост, температура и т.н.. други показатели в фармацефтичната промишленост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *