Валериана, Ваминтол
Валериана и Ваминтол

Даровете на природата – Валериана

Растението лечебна дилянка, по-известно като валериана е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Дилянкови.

Лечебните му сили са познати още от древни времена. Първите сведения за използването му в медицината са от 1ви век от новата ера, а описанията на лечебните свойства дължим на Плиний Стари и древногръцкия лекар Педаний Диоскурид.

За лечние се употребяват корените и коренищата на билката, които са познати с името валерианови корени. Те имат горчив вкус и остра, характерна и силна миризма. Съдържат специфично етерично масло, чийто основни съставни части са камфен, пинен, борнеол и неговите етери с изовалерианова, оцетна, мравчена и маслена киселина. Съдържа още валепотриати, органични киселини, смоли, захари, дъбилни вещества.

Билката е позната и под наименованията мача трева, дивдилянка, кочо биле, милянка. Събира се през есента, коренищата се нарязват на няколко части, разстилат се и се оставят да съхнат. Напълно изсъхналите корени трябва да се съхраняват в платнени торби.

Ето кои са основните действия, които правят валерианата толкова полезно и ценно растение:Валериана, 02 Ваминтол

Седативно (успокояващо) – билката има благотворен ефект върху централната нервна система, като й действа успокоително и подобрява съня. Прилага се при неврози, чудесно подпомага излизането от състояния на нервно напрежение и безсъние. Много популярна комбинация са таблетки или капки от мента, глог и валериана, които се изписват при проблеми с нервната система.

Противогърчово – поради този си доказан ефект тя влиза в състава или се употребява заедно с лекарства против епилепсия.

Кардиологично – валерианата действа благотворно при сърцебиене, тъй като подобрява работата на сърцето. Освен това тя подпомага понижаването на кръвното налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Спазмолитично – действа положително при спазми на стомаха и възпаляване на червата, а също и на менструални болки и спазми.

Лечебната дилянка се понася добре от повечето хора, като при прекомерна употреба може да доведе до сънливост, замайване, хранителни смущения и увеличаване на кръвосъсирването.

Валерианата влиза в състава на много лекарства и хранителни добавки, една от които е Ваминтол – ново поколение валидол с добър седативен ефект и доказан ефект за понижаване на кръвното налягане. Лекарството не съдържа захар и може да се ползва и от диабетици. Препоръчва се да се приема като таблетката се постави под езика и се задъжи там до пълното й разтваряне.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Смърт от диазепам, цена форум

Диазепам на ампули, свещички и таблетки. Ползи и действие. Смърт от диазепам и др. рискове

Смърт от Диазепам, как се стига до това? Цена и за какво се използва на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *