Алкохолът може да превърне лекарствата в отрова

Ксанакс, деанксит и други лекарства, съчетани с алкохол, могат да ви убият. Ето защо се получава така и как да се предпазите.

Всеки добър лекар когато ви предписва лекарство, ще ви предупреди – докато приемате препарата, не пийте алкохол. От друга страна по аптеките има немалко лекарствени настойки със спирт и то доста концентрирани – 60-70 градуса. Защо тогава едни лекарства да могат да се съчетават със спирт, а други – не?

Действително, в състава на лекарствените настойки влиза алкохолът като универсален разтворител, – казва научният сътрудник на ДНИЦ по профилактична медицина Галина Холмогорова. – Но си спомнете каква доза от настойката приемате – 5-15 капки на 50 мл вода.

А ако човек пие по 50 гр. алкохол тази доза е несравнимо по-висока. Така че няма никакво противоречие. Ако сте болни и приемате лечебни препарати, трябва напълно да изключите алкохола от менюто си.

Той влияе сериозно на ферментните системи на черния дроб, което може да доведе до сериозни, почти фатални последствия. Така черният дроб получава двойно натоварване – трябва да преработи не само компонентите на лекарствата, но и алкохола.

Напълно недопустима е употребата на алкохол при лечение с невролептици, аналгетици, противовъзпалителни, сънотворни, пикочогонни средства и антидепресанти. Сред тях са и прочутите лекарства ксанакс и деанксит.

Ксанаксът засилва многократно ефекта от пиенето, а деанкситът действа като приспивателно. А всички знаем какво се случва при едновременното приемане на приспивателни и алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

Алкохолът може не само да неутрализира техният ефект, но и въобще да промени свойствата на препарата като направи неговото действие непредсказуемо опасно.

В никакъв случай не трябва да се приема алкохол при лечение с инсулин, нитроглицерин, антибиотици. Трябва да запомните, че алкохолът сам по себе си предизвиква изхвърлянето в кръвта на вещества, които повишават кръвното.

Затова ако пиете стимулиращи препарати – ефедрин, теофедрин, мезатон, вазопресин – даже малка доза алкохол може по пътя на сумиращия ефект да доведе до хипертонична криза или инсулт.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

половинка лексотан, мнения. Ксанакс по-добър ли е?

Мнения за Лексотан и странични ефекти. Половинка хапче за сън?

Половинка Лексотан (Lexotan). Взима ли се без рецепта? Как е с алкохол? Мнения, коментари. Странични …

2 Мнения

  1. тони павлов

    КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД ПОСЛЕДНОТО ПРИЕМАНЕ НА КСАНАКС МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ АЛКОХОЛ

  2. Вълчо Вълчев

    Здравейте ,искам да споделя моя проблем , а той е следния! От близо две години получавам обилно изпотяване , при консултация с личния лекар , получих съвет да отида на ендокринолог . Ходих направи ми ехография на щитовидната жлеза , и пълна кръвна картина ,оказа се , че всичко е нормално , и ми изписа Стрезам и дианксид , но като чета за какво се използват тия лекарства не знам дали да ги пия.Проблема ми е в изпотяването , моля за съвет, благодаря предварително. Казвам се Вълчо Вълчев и съм на 64 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *