Смърт от диазепам, цена форум
На вас помага ли ви Диазепам? Доволни ли сте? Какъв заместител можем да ползваме без опасност? Дайте и вие мнение в нашия форум ТУК!

Диазепам на ампули, свещички и таблетки. Ползи и действие. Смърт от диазепам и др. рискове

Смърт от Диазепам, как се стига до това? Цена и за какво се използва на ампули за инжекция, свещички и таблетки. Заместител. Форум. Диазепам или Лексотан? Може ли без рецепта? А с алкохол?

Съдържание:

Още в текста: При какви състояния и болести има смисъл от диазепам. Как се приема; режим при малки деца и бременни. Има ли сънотворно действие? Странични ефекти и рискове при терапии с диазепам. С какви медикаменти може да се замени

Диазепам е познато лекарство; в повечето случаи се асоциира с прием и въздействие при нервност, тревожност, психически проблеми. Не е от медикаментите, които можеш да си купиш без ограничения, като аспирин: изписва се с т.н. зелени рецепти. При лечение с диазепам пациентът трябва да е много дисциплиниран и да изпълнява стриктно лекарските указания, ако наистина иска да се спаси от болестите си.

Към кои лекарства спада: Успокоителни, антидепресанти, сънотворни?

Таблетките диазепам са най-популярната форма на лекарството
Таблетките диазепам са най-популярната форма на лекарството

Старият диазепам е медикамент с многостранно въздействие. Фармакологичната му характеристика го определя като анксиолитик – т.е. продукт, чийто прием премахва нервното напрежение и усещането за тревожност; стимулира устойчивостта срещу стрес. С две думи – действа успокояващо дори до степен, граничеща с безразличие. Не е класическо сънотворно, но създава благоприятни условия за заспиване и добро качество на съня. Оптимизира ефекта от приема на анестетици и аналгетици. Допринася за балансиране на нервното състояние, затова се прилага при подготовка за оперативни интервенции. Предотвратява състояния с гърчове или съдейства за по-лесното им овладяване с комплексен подход. Действа и като мускулен релаксант.

Цена на диазепам, форми на пазара, дозировка

Диазепам е ценово достъпен медикамент. На родния фармацевтичен пазар може да се намери под формата на таблетки от 5 и 10 мг и като инжекционен разтвор. Важно е при лечение да се спазва правилото: прием на най-малката ефективна доза за максимално кратък срок. Продължителен прием на медикамента може да създаде ефект на привикване; спирането на терапията става по лекарско указание, при плавно намаляване на обичайната доза.

Diazepam на таблетки 5 мг и 10mg на Актавис

Таблетките диазепам на Актавис са в два варианта – по 5 и по 10 мг. Цените са съответно 2 лв за опаковка от 20 таблетки по 5 мг, или 3 лв за 20 таблетки по 10 мг.

Продуктът е характеризиран като представител на бензодиазепините, с успокояващо действие и неутрализиращ тревожността, с противогърчов ефект, мускулен релаксант. Акцентира се върху въздействието на препарата над мозъчната дейност; под негово влияние се балансират нервните възбудни процеси и се установява състояние на спокойствие и умствена концентрация (framar.bg).

Диазепам на Актавис се използва в рамките на не повече от месец при тревожност, лечение на алкохолна абстиненция, терапия при мускулни спазми и епилепсия. Възможно е да се дава в подходяща форма на деца при фебрилен гърч, в случаи на сомнанбулизъм и нощни кошмари, при нервни заболявания с мускулни спазми.

Медикаментът не е подходящ или се счита противопоказан в редица случаи, сред които алергия към този продукт или други бензодиазепини, при чернодробни увреждания, сънна апнея, мистения гравис, хронична психоза, маниакални и депресивни състояния, зависимости – включително алкохол. Не се използва за лечение на бременни и кърмачки. Терапията с диазепам изключва шофиране и работа с тежки машини.

Минималната дневна доза диазепам при възрастни и деца е 5 мг; максималната при възрастни – 60 мг, при деца – 40, разпределени на няколко приема по лекарско указание. При неволно предозиране поетото количество трябва да се отстрани чрез повръщане до един час след поглъщането. Терапията е в болнични условия, с проследяване на сърдечната дейност и дихателните функции.

На ампули – разтвор 0.5% по 2 мл на Софарма

Фармакологичните справочници представят диазепам ампули от 2 мл – половинпроцентов разтвор, предназначен за менозно или мускулно инжекционно приложение. Продуктът на Софарма е на цена около 90 стотинки (framat.bg). Диагнозите, при които се използва продуктът, са същите като при таблетъчната форма. С това допълнение – че инжекционната форма се прилага, ако пациентът не е в състояние да погълне таблетките, или ако е необходимо да се постигне бърз ефект, най-често при състояния с гърч – включително тетанус.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Диазепам в инжекционна форма се прилага само в болнична обстановка и от медицинско лице. Лекуващият определя индивидуално – в зависимост от диагнозата и характеристиката на пациента, дозата диазепам и продължителността на лечението.

Ректално, на свещички за деца и бебета, супозитории

Трети начин за въвеждане на диазепам е ректалният. Към него се прибягва в критични случаи, когато пациентът поради състояние на гърч не може да погълне таблетки, а венозната или мускулна инжекция е противопоказана по някаква причина. Специализирани издания коментират прилагането на медикамента Диазепам Герот чрез ректална туба, заредена с лекарствен разтвор; обемът на тубите е 2.5 мл с 5 или 10 мг лекарствен компонент. Медикаментът се въвежда анално в болнични условия, при случаи на епилепсия, висока температура, мускулен спазъм и пр., когато ефектът трябва да се постигне много бързо. Тази форма е приложима и при малки деца и бебета, само под лекарски контрол.

Специализираният сайт eruditabg.com коментира и вариант – супозитории или свещички с диазепам, като се спира на предисторията на продукта. Първите супозитории/свещички са били приготвени с какаово масло, но впоследствие вариантът е бил отчетен като неуспешен заради забавеното действие. В днешно време е възможно м лаборатория Ерудита в солицата да се приготвят детски супозитории с диазепам, но само със специална рецепта. Диазепам като субстанция фигурира в Списък №3 на веществата, регулирани по Закона за контрол на наркотичните вещества.

Валиум, защо е с друго име?

Валиум - и това е диазепам
Валиум – и това е диазепам

Валиум – таблетки от 5 мг, са предлагани на цена около 4 лв за опаковка от 25 хапчета. Този продукт, както и диазепам, фигурират с характеристиките си и режим на прием в онлайн аптеките – но винаги с уговорката, че не могат да се закупуват онлайн поради вече отбелязаната причина – регулирано разпространение като опиоиден продукт. В случаите, когато лекарство с един и същ ефект се разпространява под различни имена, става дума за търговска марка, различни производители и пр. В някои случаи дори опаковката на таблетките може да съдържа и двете наименования, в случая диазепам и валиум.

Продуктът валиум под формта на таблетки и инжекционен разтвор е представен в сайта medicine.bg като медикамент с активна съставка диазепам.

Реланиум, има ли разлика?

Ако за валиум като производители са представени фирми от Франция и Швейцария, то за реланиум производителят е от Полша. Отново имаме медикамент с активна лекарствена съставка диазепам – това са таблетки от 5 мг с вече описаното приложение.

Други форми

От описаните лекарствени форми за диазепам най-често прилаганите са таблетките от 5 и 10 мг. Други с по-ограничена употреба, изискваща намеса на медицински специалисти, са венозните или мускулни инжекции с разтвор диазепам, а също и ректалният вариант – с туби разтвор или супозитории.

Същевременно мрежата предлага и задгранични варианти на продукти с активна съставка диазепам/синоними, като сибазон, релиум, седуксен, фаустан, диазепекс, диапам. Всеки специалист би препоръчал пациентът да се фокусира върху препоръчания от лекуващия медикамент, с всички произтичащи ползи и рискове и със стремежа въпросните рискове да се редуцират при спазването на предписания режим на прием.

Описание, инструкция, за какво се използва, дозировка

Диазепам е медикамент, свързан преди всичко с въздействията си като седативно, анксиолитично и сънотворно средство.

В неврологията и психиатрията се прилага при тревожни разстройства, психопатии, неврози, при страх и повишена раздразнителност, емоционално напрежение, при шизофрения – като допълнително средство в комплексна терапия, при органични поражения на главния мозък, при фобии и натрапчиви състояния, параноични и халюцинаторни, при нарушения на съня, главоболия, алкохолен делириум.

В педиатрията лекарството се използва при невротични състояния, придружени с емоционални напрежения, тревога, страх, раздразнителност, разстройства на съня и девиантно поведение.

Кардиолозите препоръчват диазепам при стенкардия, инфаркт на миокарда, артериална хипертензия.
В анестезиологията/хирургията това е едно от средствата за премедикация преди оперативни интервенции и ендоскопски процедури. Прилага се и като съставка от комплексна наркоза в съчетание с аналгетици.

В акушерството и гинекологията е практикуван вариант за облекчаване на родовата дейност, при симптоми на еклампсия, преждевременно раждане, при състояния с плацента превия. Върши работа също и при менструални психосоматични разстройства и симптоматика на климактериума.

Дерматолозите също могат да препоръчат диазепам като компонент на комплексна терапия при състояния от рода на екземи със силен сърбеж, дискомфорт, потиснатост и раздразнителност.

Едно от основните му приложения е като средство против гърчове.
При комбинирана терапия на епилепсия диазепам е спомагателно средство заедно с други лекарства. Редовно се дава и като мускулен релаксант. Помага при церебрална парализа, спазъм на скелетната мускулатура при локални травми, при спастични състояния на други заболявания – артрит, ревматичен спондилит, хроничен полиартрит, артроза.

Дневните дози и продължителността на лечението се определят от лекуващия. Те зависят както от диагнозата, така и от общото здравословно състояние на пациента.

При гърч и епилепсия, венозно
При гърч и епилептичен припадък инжекционната форма е точното решение
При гърч и епилептичен припадък инжекционната форма е точното решение

При епилептичен статус началната доза е инжекционен разтвор с 10 до 20 мг диазепам, венозно или мускулно. При следваща процедура може да се избере вариант на венозно вливане с доза 20 мг диазепам. Ако се налага, при включване на инфузионна система 4 мл разтвор на диазепам се прибавят към 10-процентен разтвор на декстроза или 0.9% разтвор на натриев хлорид. Тъй като компонентът диазепам в разтвори се утаява изключително бързо, трябва да се използва специална система и инфузионният разтвор да е не по-малко от 250 мл. Медикаментът се прилага и при деца, включително бебета над 30-дневна възраст, като всеки път е необходимо да се уточнява дозата и режимът на въвеждане.

Ректалната форма също е приложима при епилептичен синдром; използва се и превантивно за предотвратяване на повторни епилептични припадъци. С помощта на лекуващия се уточнява дозата на активното вещество в супозитории; за възрастни тя е 0.15 до 0.5 мг за килограм тегло, но не повече от 20 мг. За деца е 0.2 до 0.5 мг/кг, за пациенти в напреднала възраст – от 0.2 до 0.3 мг/кг.

При безсъние, свързано с тревожност

Диазепам може да се назначи при безсъние, свързано със състояния на тревожност – особено при затруднения във фазата на заспиването. Обикновено на възрастни се препоръчва еднократен дневен прием от 5 до 15 мг, вечер преди сън. Започва се с минималната доза и постепенно тя се увеличава до постигане на желания ефект. Ако подходяща доза се окаже максимално допустимата, приемът не бива да продължи повече от месец. Спирането става плавно, с постепенно намаляване на дозата. Корекциите през няколко дни са под лекарски контрол.

Диазепам се препоръчва и при детско безсъние и сомнамбулизъм, с еднократни дози от 5 мг вечер преди лягане.

При панически атаки, безпокойство и стрес

Панически атаки, безпокойство и стрес, фобии и неврози: при всички изброени и подобни състояния лекар специалист назначава прием на медикамента 2-3 до 4 пъти дневно в еднократна доза от по 5-10 мг. Дозирането е индивидуално. Уточняването на минималната ефективна доза става под лекарски контрол, като при необходимост общият й азмер може да достигне до 60 мг за денонощие. Ако пациентът е в напреднала възраст и особено ако има атеросклероза, лечението започва с дози от по 2 мг два пъти дневно и при необходимост плавно се увеличава, до постигане на ефект. Ако пациентът е работещ човек, оптималният прием е прием на 2.5 мг един или два пъти дневно, или 5 мг еднократно – само вечер.

При абстиненция

Абстинентният (алкохолен) синдром обикновено се атакува с дози от по 10 мг три-четири пъти в рамките на първото денонощие от терапевтичния модул. След това приемът се редуцира до 5 мг три-четири пъти дневно, с продължителност, определена от лекуващия.

Мускулно: При тетанус и мускулни спазми

Първоначалното овладяване на мускулен спазъм предвижда инжектиране на доза от 10 мг от медикамента, като в някои случаи е възможно дозата да се повтори в рамките на едно денонощие. Обичайният прием на таблетки при мускулен спазъм е до 15 мг дневно, разпределени в три приема. При тетанус е необходимо да се инжектира персонално изчислена доза, като началната е от 0.1 до 0.3 мг/кг, след което по лекарска преценка в интервал до 4 часа да има повторение. Допустимо е да се достигне до 10 мг/кг за денонощие.

Преди операция

Преди оперативни интервенции – в навечерието на операцията, могат да се приемат 10 до 20 мг диазепам перорално. Непосредствено преди самата операция, около час по-рано, на възрастен пациент могат да се инжектират 10-20 мг, а на дете от 2.5 до 10. Диазепам може да се включи и в комплексната анестезия по формулта 0.2 до 0.5 мг/кг. При сложни диагностични или лечебни процедури е необходим краткограен наркотичен сън, за чието осигуряване обикновено се препоръчват за възрастни 10-30 мг, а за деца – от 0.1 до 0.2 мг/кг.

При деца, в клизма

В педиатрията – при реактивни или психосоматични разстройства, при спастични състояния, правилото е на децата под тригодишна възраст да се въвежда подходящата доза диазепам парентерално, т.е. чрез инфекция или микроклизма, супозитории. Дозите се изчисляват индивидуално и се въвеждат под лекарски контрол. Децата над 3 години приемат доза от 2.5 мг. При необходимост тази доза може да се коригира, като внимателно се проследява състоянието на пациента.

По принцип лечението на деца под 14-годишна възраст с диазепам се предприема само при точно определени диагнози и терапията е под постоянен контрол. Спазва се правилото за минимално ефективна доза за възможно най-кратък срок.

Продуктът Диазепам Герот, който коментирахме по-горе, представлява специален ректален разтвор за прилагане при специални състояния. Тази форма се избира – включително за деца – когато състоянието на пациента не му позволява да приеме медикамента перорално, например при висока температура, епилепсия, при спазъм със стегнати челюсти от тетанус, преди оперативни или стоматологични интервенции на деца в стрес и пр.

Против сомнамбулизъм и кошмари

Това е едно от възможните приложения на диазепам при деца – сомнамбулизъм, кошмари, скърцане със зъби насън. Наблюдава се при по-емоционални деца, които отново и отново преживяват напреженията си от деня. Някои специалисти препоръчват вечерен прием на дози диазепам до 5 мг. Доста родители са резервирани към такова лечение; в родителските форуми доста оживено се коментират възможните последици от такава терапия, тъй като диазепам причинява ефекта на привикване, а има и други странични въздействия.

При напреднала възраст
Таблетката диазепам понякога е неизбежна
Таблетката диазепам понякога е неизбежна

Независимо от повода за прилагане на диазепам при пациенти в напреднала възраст, важи правилото да се прилага половината от обичайната доза за подобни случаи при възрастни. Ако тя не е ефективна лекуващият може да назначи увеличаване, но пациентът следва да бъде наблюдаван.

Дайте мнение и Вие тук!
Други приложения

В акушерството и гинекологията диазепам се прилага в някои изключителни случаи, а по принцип премът му от бременни или кърмачки е противопоказан, особено през първия и третия триместър. Психосоматични разстройства, свързани с репродуктивната система. Обикновено дозите варират от 2 до 5 мг до три пъти дневно.

При опасното състояние прееклампсия се дава начална доза от 10-20 мг, а след това 5-10 мг три пъти дневно. Ако се развие еклампсия, се поставя венозно инжекция с 10-20 мг от медикамента, след което и ако е необходимо се включва система с до 100 мг за денонощие. По индивидуална преценка може да се нацначи диазепам за облекчаване на родовата дейност, при преждевременно раждане и отлепване на плацентата.

Още една група приложения са в полето на кардиологията и ревматологията, като имат място при стенокардия, артериална хипертензия, полиартрити и артрози, при комплексна терапия след инфаркт на миокарда, ревматични прояви и пр.

Странични ефекти от диазепам, вреди

Мисълта за странични ефекти от лечението с диазепам обикновено се ориентира към факта, че продължителният му прием  създава зависимост и ако трябва медикаментът да бъде спрян и това стане изведнъж, веднага се проявява синдромът на отнемане. Същевременно специалистите са наясно, че медикаментът има и множество други странични ефекти. Както е прието да се пише в пациентските листовки – не е задължително всички те да се проявят, но на практика това се случва често.

Какво се получава с алкохол?

Диазепам и алкохол: на първо място припомняме, че лекарството се прилага за овладяване симптомите на алкохолен делириум или при отказ от алкохол с последващи прояви на абстиненция.

При лечение с диазепам е противопоказан прием на алкохол. Причината за това е фактът, че алкохолът усилва въздействието на бензодиазепините, в това число и диазепам, върху централната нервна система. Освен това комбинирането на двата продукта дори в ниски дози води до бързо привикване; развива се толеранс, който принуждава потребителя да търси все по-високи дози от медикамента и от алкохола. Това в крайна сметка води до увреждане на интелекта и при интензивно потребление – до заплаха за живота. Статистиката в САЩ например сочи, че по тази причина всяка година умират повече хора, отколкото от потребление на хероин (promena.org).

Диазепам и грейпфрут

Комбинирането на диазепам с грейпфрут е опасно и това е отбелязано в пациентските листовки. Проблемът е в това, че при паралелен прием на медикамента с грейпфрут или продукти от цитрусовия плод – сок, фреш – въздействията на диазепам върху сърдечно-съдовата, дихателната и централната нервна система се усилват. Понякога дори малки количества от грейпфрут отключват негативни ефекти, затова комбинацията е отбелязана като рискова и съветът е да се избягва.

При бременност

Лечението на бременни с диазепам е абсолютно противопоказано през първия триместър, тъй като има реална опасност от аномалии в развитието на бебето. Става дума за дефекти като заешка уста, аномалии на небцето, отклонения във формирането на централната нервна система. През втори и трети семестър е принципно възможен приемът на медикамента – но само ако лекуващият прецени, че очакваната полза ще е по-голяма от потенциалните опасности. Това всъщност е времето, когато приемът на диазепам от майката може да причини нарушаване на сърдечния ритъм на нероденото бебе, спад на кръвното налягане, проблеми в температурната регулация и дишането, отслабен смукателен рефлекс на новороденото. Ако все пак по една или друга причина жена в напреднала бременност приема диазепам продължително, висок е рискът новороденото да има проблеми с централната нервна система и да прояви синдрома на отмяната. Все пак е редно да отбележим и това, че в случаи с отлепена плацента например терапията с насока към задържане на бременността и износване на бебето максимално – такава терапия включва нерядко и диазепам.

Внимание: Депресия!

Немалко хора са убедени, че ефектът от приема на диазепам е съдействие при преодоляването на депресивни състояния. Това обаче е погрешно. Монотерапията на депресия или свързана с депресии тревожност е рискова, тъй като е възможно да повиши риска от суицидни мисли и действия. Точно по тази причина индикациите за психичен проблем следва да се анализират много внимателно, преди да се препоръча медикаментозно лечение. Бензодиазепините – към тази група отнасяме и диазепам, не се препоръчват като средство за първично лечение на на психични болести (puls.bg).

Като наркотик, предозиране, максимална доза, смърт

смърт от диазепам
Хийт Леджър е едно от големите имена, чиято смърт се свързва с Диазепам.

Да започнем с два конкретни случая на смърт от диазепам:

  1. Неотдавна излезе съобщение за мъж, който едва ли не е умрял, защото глътнал три диазепама след продължително безсъние. Той е заспал така дълбоко, че близките му не са успели да го събудят. Бърза помощ е дошла скоростно и са го закарали в Интензивното, където са го събудили с няколко вливания на физиологичен разтвор.
  2. Смъртта на звездата Хийт Леджър също по някакъв начин се свързва с Диазепама, защото опаковка от него е намерена край тялото му, заедно с други транквиланти и хапчета против безсъние.

Продължителният прием на диазепам може да провокира  зависимост от препарата, с всички последици и трудности при опитите за отказ. Диазепам наистина не е така съсипващ и разрушителен по отношение на организма и един пристрастен към него човек може да се поддържа доста дълго време. Но това не означава, че му липсва токсичност . И пристрастеността към диазепам може да съсипе определени органи и системи и дори да е причина за преждевременна смърт.

Дневните дози диазепам, както знаем, са в зависимост от диагнозата, възрастта и състоянието на пациента. Най-често ограничението е до 30 мг, но при някои случаи е възможно “таванът” да е 60 мг (контрол на мускулни спазми, гърч). Предозирането винаги крие сериозни рискове, някои от които са следните: потискане на централната нервна система в различна степен, от сънливост до кома; вялост, слабост, отслабване на мускулния тонус, обърканост на съзнанието, потиснати рефлекси; възможно е спадане на кръвното налягане и дихателни проблеми.

Отравяне с бензодиазепини, халюцинации

Приемът на по-високи от препоръчаните дози диазепам трябва да бъде последвано от мерки за лечение, тъй като ефектът е токсичен. В рамките на един час след приема трябва да се предизвика повръщане, а ако пациентът не е в състояние да го направи – промивка със сонда. Веднага след това се прилага детоксикираща програма с активен въглен и течности.

Продължителният прием на лекарството във високи и повишаващи се дози може да има тежки последици, като провокира халюцинации, деперсонализация и епилептични припадъци . При прием на  диазепам по-дълго време дори в терапевтичните дози привикването е възможно, като се формират физическа и психическа зависимост. Този риск е толкова по-висок, колкото дозите и продължителността са по-големи. Опасността от споменатите халюцинации е също по-висока при пациенти с вече изградена по-рано лекарствена или алкохолна зависимост. Всеки път при спирането на медикамента се прави програма за редукция за избягване синдрома на отмяната. Може все пак той да се прояви в по-слаба степен – с главоболие и мускулни болки, тревога и объркване на съзнанието, тремор, гърчове. Не е изключен и т.н. транзиторен синдром, при който симптомите, станали причина за лечението с диазепам, се възстановяват в още по-тежка форма.

Опасност от пристрастяване и зависимост

Пристрастяването към диазепам кара потребителя да приема все по-високи дози от медикамента, а това усилва токсичните му ефекти и провокира на първо място различни разстройства на нервната система. Най-често се наблюдават намалена концентрация на вниманието, дезориентация, световъртеж, влошена координация на движенията, вялост и сънливост, умора, потиснати емоции, амнезия. При някои потребители се проявяват състояния на еуфория, обърканост на съзнанието, потиснатост, депресивни състояния, неконтролирани движения на тялото. В комплекса от прояви отново можем да споменем безсъние и халюцинации, тревожност, мисли за самоубийство, страх, агресия.

Опасни взаимодействия с други лекарства

Паралелният прием на диазепам с някои медикаменти може са създаде опасни ситуации, като усили или отслаби ефекта от приема им или провокира проявите на странични ефекти. Така например диазепамът усилва потискащия ефект на невролептици, седативни продукти, антидепресанти, наркотични аналгетици, продукти за общо обезболяване, миорелаксанти. Усилва се или се променя действието на лекарствени препарати като циметидин, кетоконазол, метопролол, пропранолол, еритромицин, на пероралните контрацептиви. Продуктите за регулиране на чернодробните функции отслабват въздействието си, а антиацидните средства забавят усвояването на диазепам. Наркотичните аналгетици усилват еуфоричния си ефект и провокират нарастване на психологическата зависимост. Усилват ефекта от въздействието си и продуктите за контрол върху високото артериално налягане.

Възможни са множество взаимни въздействия при паралелен прием, така че за избягване на нежелани опасни състояния е най-добре всеки конкретен случай да бъде консултиран със специалист. Така например пациент с паркинсонизъм трябва да знае, че ефектът на редовно приемания продукт леводопа ще бъде отслабен, ако се взема и  диазепам. Има и някои откровено опасни комбинации, например диазепам + зидовузин дава токсична комбинация. Нека да споменем и това, че при инжекционно въвеждане – мускулно или венозно, диазепам не бива да се смесва в спринцовката с други лекарства; формулировката в случая е – избягване на фармацевтична несъвместимост.

Други нежелани ефекти

Специалистите коментират още някои странични ефекти от лечението с диазепам. Така например по отношение на сърдечно-съдовата и кръвоносната система се отбелязват брадикардия и неутропения. Стомашно-чревният тракт е отбелязан с проблеми от рода на пресъхване на устата, гадене, запек.

Ето как се отразява терапията и на отделителната система: има данни за задържане на урина и обратно – неспособност да се удържи позивът за уриниране. Освен това алергични реакции, променено либидо, чернодробни смущения и жълтеница.

При въвеждане на медикамента чрез мускулна/венозна инжекция или чрез система за инфузионен разтвор може да се получи тромбоза в мястото на манипулацията или флебит, т.е. венозно възпаление, както и съдов колапс, опасен спазъм на кръвоносен съд. Други последици са хълцането и нарушен дихателен ритъм.

Защо е със зелена рецепта? Може ли да се намери без?

Нека да започнем тази част от текста с препратка към ТОВА . Заради риска от привикване при лечението с диазепам, както и поради търсенето му не само с терапевтична цел, набавянето на медикамента е регулирано и се продава САМО срещу зелена рецепта. Т.е. ако си човек с диагноза и лечението ти налага, можеш да си го купиш срещу такава подписана от лекуващия рецепта. Ние не изключваме вероятността този режим да бъде заобиколен, но никъде няма да намерим официално признание за това.

Мнения, отзиви и коментари от форуми

Коментарите по темата са доста разнопосочни. Една от темите е как може да се купи диазепам без прословутата целена рецепта. Друга линия засяга изписването на диазепам на деца и родителските страхове, че такова лечение ще се отрази негативно върху интелектуално им развитие. Ето и някои от мненията в оригинал:

  • Datutu от bg-mamma.com: “Моля, ако се сещате или знаете как по-лесно да се сдобия с диазепам, да споделите! Как мога да го потърся нелегално? “
  • Чипоноска от bg-mamma.com: “Абе я си сядай на задника и не пиши простотии.
    Само тежка работа оправя такива като теб. Ако имаш нужда лекарите ще ти дадат рецепта. щом нямаш – беж на полето да работиш.”
  • Мима от framar.bg: “Аз съм на 32години,пия диазепам 5мг. по едно на ден, желая и искам да го спра,пробвала съм два,три дена да не ги пия,ама почвам да се чуствам отпаднала,изморена, задушавам се и постоянно ми се спи,просто се чуствам каточели съм безсилнна.Просто не знам към кого да се обърна за помощ.”
  • Marti_Viki от bg-mamma.com: “…диазепам на таблетки давам ако вдигне температура 38 градуса. Невроложката ми обясни, че по този начин лекарството притъпява нервната система на детето и помага да не се получи нов гърч. Същевременно давам температуропонижаващи…”
  • Ste78 от bg-mamma.com: “След изписването ни предписаха при температура 38 и нагоре да се дава 1/2 хапче диазепам, не помня колко mg за да се отпусне мускулатурата и да не се получи пак гърч… хапчето е около 4 mm в диаметър – чудя се как ще го счупя наполовина… че и да го стрия и смеся с малко вода… обичайните температуропонижаващи си остават.
    Също и диазепам ректал ако се стигне пак до гърч… ама не се предлага в България та ако сме имали познати в чужбина да ни били донесли… Искам да помоля ако някой може да намери това лекарство да сподели тук… проучих, че в Германия е с наименование Diazepam Desitin® rectal tube 5 mg или 10 mg… една опаковка съдържа 5 дозички и струва около 25 евро… т.е. една дозичка излиза 5 евро. Аз бих взел една или две дози, а другите ще ги вземе друг…”

Аналози и заместители

По една или друга причина може да се наложи замяна на искания/търсения диазепам с друг медикамент. Вариантите с подобни медикаменти – аналози/заместители, най-често са както следва:

Валериана

Валериана е вариант за въздействие при напрегнатост и безсъние; приемът на някоя от формите с биоактивен компонент от едноименното растение, помага за успокояване, а при безсъние – приет вечер, продуктът подпомага заспиването и нормализирането на съня. Средствата с валерианово съдържание се считат по-меко действащи, респ. по-слаби от диазепам. Постигат общо успокояване при леки състояния на тревожност и страх, действат съдоразширяващо и подпомагат нормализирането на кръвното налягане. Валериановите капки или таблетки се купуват без рецепта. Използването им не създава опасната зависимост, както е с приема на диазепам. Понякога дори само чаят с добавка от лековитото растение е достатъчен, за да се получи желаното успокоение. Ето защо немалко специалисти съветват при посочените проблеми да се опита първо с по-леките средства, преди да се започне сериозната и ангажираща терапия с диазепам.

Диазепам или лексотан?

Лексотан е родственик на коментирания диазепам, т.е. и двата продукта са бензодиазепини и основните им характеристики са сходни. Препоръчван е основно при състояния на тревожност и последващи от това симптоми. Медикаментът е популярен и се счита за лек,  такъв, какъвто можеш сам да си предпишеш. Самолечението с подобни продукти е опасно заради риска от зависимости, както и заради въздействието на лекарството върху нервната система и мозъчната дейност.

Медикаментът е от т.н. транквилизатори, които при необходимост могат да се комбинират с антидепресанти. Важен е режимът на прием, който трябва да се определи от лекар; не се спира рязко и изведнъж, а постепенно, за да се избегне синдромът на отнемане. Този медикамент също се набавя срещу зелена рецепта. За разлика от диазепам, не се препоръчва за овладяване на фебрилни или епилептични гърчове.

Още ТУК:

Мнения за Лексотан и странични ефекти. Половинка хапче за сън? Опасно ли е?

Или ксанакс?

Ксанакс също е от групата на бензодиазепините; препоръчва се при депресии и тревожни разстройства.  Терапията с този медикамент продължава обикновено 8-12 седмици, като и в този случай се започва с малка доза. Спирането е постепенно, по индивидуална схема. В някои случаи се прилага заедно с друг медикамент, като приемът е за по-кратък период от време. Погрешно някои потребители считат, че с ксанакс се лекува шизофрения – това не е вярно. Още ТУК:

Ксанакс. Мнения и странични ефекти при спиране. Заместители. С алкохол

Баклофен

Този медикамент има по-различна характеристика. За въздействието му се казва, че овладява мускулни спазми и болка, появяваща се при повишен мускулен тонус. Прилага се при церебрална парализа, мозъчно съдови проблеми, болести на гръбначния мозък, множествена склероза. Медикаментът не е подходящ при язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и при белодробна недостатъчност. Дневната доза от медикамента не бива да превишава 100 мг за деца и възрастни. Лечението винаги започва от малка доза, която постепенно се увеличава до постигане на ефективен размер. Спирането става също плавно и под лекарски контрол.

Клоназепам

Още един представител на групата бензодиазепини; прилага се под лекарски контрол при епилепсия, съдейства за овладяване на състояния с конвулсии. Успокоява и подпомага нормализацията на съня. Може да се прилага при деца, като дозата се изчислява индивидуално от лекар в зависимост от килограмите. При възрастни максималната дневна доза е 6 мг, разпределени на 2-3 приема.

Мидазолам

Бензодиазепин със специфично приложение – за улесняване заспиването след неутрализиране състояния с тревожност, или за премедикация преди оперативни интервенции. Медикаментът е със сънотворен и седативен ефект.  Може да провокира раздразнителност, агресивност и налудни състояния, замайване и халюцинации, обриви, стомашно-чревни разстройства, задух, сърдечна недостатъчност, мускулна слабост. Тези ефекти не се проявяват винаги; разнообразието на бензодиазепини позволява за всеки конкретен случай да се търси продуктът с най-малко или никакви странични ефекти, така че терапията да бъде максимално успешна.

Лоразепам

Ето го поредния представител на бензодиазепините. Може да се използва вместо диазепам при добра поносимост, тъй като има доказани ефекти в няколко посоки. Лоразепамът е лекарствен препарат, който спада към групата на бензодиазепините. Помага при епилепсия, състояния с тревожност, неврози, панически разстройства. Подходящ е и за успокояване преди оперативни интервенции. Предотвратява състояния с прилошаване и повръщане, овладява конвулсии и е със седативно действие.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Cef

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

Какво е хидроцефалия; кога се диагностицира. Може ли да се лекува – практикувани терапии. Какви …

6 Мнения

  1. Диазепам облекчава астматичните ми пристъпи и дори ги предотвратява . Вземам през 2-3 дни по 2 мг един път на ден АКО усетя затруднение в дишането. Напълно в разрез с обясненията в статията!

  2. Здравейте! Преди доста години ми изписаха диазепам ,защото започна едно стягане на сърцето.Казват ми,че било на нервна почва-дайте ми съвет как да го спра,защото вече и той не помага почти!

  3. Много моля за диазепам на Актавис получавам панически атаки и когато го имам съм спокойна пия го много рядко при ситуации благодаря предварително 10 мг съм пила преди

    • Здравейте!Колега се обърна към мен да намеря Диазепам свещички за бебенца.Направих всичко възможно и с мой познат от Гърция по доста сложен начин и познати му ги намерих за 4 дни..5 кутии с по 5 свещички във всяка една.Днес ми заяви че се отказва.И в момента се оказвам платила за всичко това и с 25 свещички и не знам какво да ги правя.Не е възможно да се върнат по никакъв начин в аптеката,защото както написах, е доста сложно сдобиването с тях.Тоест направи добро ..изяж л…о и повече за никой нищо няма търся и помагам. Diazepam Desitin RECTAL TUBE 5 MG.

  4. Здравейте, аз търся за детенце, обадете ми 088902099

  5. НИКОЛАЙ

    Майка ми е в критическа възраст. Била е в болница и там е искала диазепам. Приемала е 6-7 пъти на ден с инжекция. Станала е зависима и вече 2ри път отива в болницата и се прибира сама. Пие лекарства по лекарско предписание и като дойде време за лекарствата почва да трепере да иска постоянно още и още хапчета. Как да им помогнем да ги пратим ли пак в болница. Понеже е станала зависима от този диазепам е хлопала по вратите в болницата и е искала още и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *