високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Апарат за кръвно налягане, високо кръвно налягане, симптоми, деанксит, ниско кръвно

Кръвно налягане: Норма по възраст, таблици. Високо и ниско

♠ Какво е кръвно налягане ♠ Висока и ниска граница ♠ От какво зависи ♠ Пулсово налягане ♠ Таблица на нормата ♠ При бременни ♠ При децата ♠ Хипертония ♠ Причини

Още в текста: ♠ Рискови фактори

♠ Хипотония ♠ Видове ♠ Симптоми ♠ Механизъм за регулация ♠ Как да разбираме показателите ♠ Нормален и ускорен пулс ♠ Връзка между кръвно и пулс ♠ Как да контролираме кръвното ♠ Апарати ♠ Симптоми за хипертония ♠ Изследвания ♠ Принципи за лечение на хипертония ♠ Принципи за лечение на хипотония ♠ Лечение на хипертония ♠ Видове медикаменти ♠ Какви да изберем ♠ Колко хапчета да пием ♠ Проблеми при лечението

Какво е кръвно налягане (КН)

Това е налягането на кръвта, което постоянно се поддържа в кръвоносната система на човека. В статията ще използваме съкращението КН.

Кръвта бива изтласкана от сърцето (една неуморна помпа, чийто мускул се съкращава 70-90 пъти в минута) към система от тръби, която е затворена и ограничена по обем. Течността пресира стените на „тръбопроводите“, а те отговарят с обратен натиск, по законите на физиката. Така системата постоянно е под налягане, но с две амплитуди.

Защо кръвта постоянно притиска стените на кръвоносните съдове?

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 0134545
Кръвното налягане трябва да се мери често.

Докато сърцето се съкращава, то изхвърля със сила кръв към кръвоносните пътища. След това мускулът се отпуска и при тази стъпка то се изпълва с нова порция от вените.

Съдържание:

Докато това трае, разтегнатите от предходната „ударна вълна“ кръвоносни съдове възстановяват естествената си форма. Те на свой ред създават натиск. Той е във всички посоки, но аортната клапа насочва потока само в една – напред.

Висока и ниска граница

Когато мерим своето КН, винаги получаваме две числа: например 120 / 80. По-голямото число се обозначава като максимална стойност или горна граница. То показва силата, с която сърцето изтласква поредната порция по системата. Нарича се още систолично налягане. По-малкото число се обозначава като минимална стойност или долна граница.

Как се ползват апарати за измерване на ниско и високо кръвно налягане (хипотония и хипертония) и как да го свалим при нужда бързо и веднага
Има стандарт за идеално кръвно, но той не е приложим за всеки човек

То показва силата, с която еластичните кръвоносни съдове, заемайки изходно положение, изтласкват по-нататък кръвта по тръбната система. Нарича се още диастолично налягане. Естествено диастоличното налягане е по-ниско, защото мощната машина – сърцето, в дадения миг се отпуска, а съдовите стени имат по-малък капацитет за натиск, тоест налягането спада.

Накратко: систоличното налягане възниква в момента на съкращаване на сърцето, а диастоличното – в момента на отпускане на сърцето. Налягането в системата никога не пада до нула, защото щом мускулът се разхлаби, се задействат кръвоносните съдове и обратното.

От какво зависи КН?
Как се ползват апарати за измерване на ниско и високо кръвно налягане (хипотония и хипертония) и как да го свалим при нужда бързо и веднага
Стойностите на кръвното са само цифров израз на сложна система от редица процеси
“Фигурин

Зависи от работата и състоянието на двете активни компоненти – сърцето и съдовите стени, както и от това колко течност се придвижва по „тръбопроводите“. КН при различните хора силно се различава. То зависи от физиологичните особености, от възрастта, от наличните болести. Затова и КН е приоритетният показател, който се мери при неразположение, защото то е маркер за цялостното здравословно с-ние на човека.

КН при възрастните

Когато се касае за възрастни хора в стандартно състояние, няма понятие „възрастова норма“. На колкото и години да е, здравият човек не прекрачва прага от 140 / 90. Нормалните показатели са около 130 / 80, а оптималните (като за космонавти): 120 / 70.

Горна граница на КН

Горната граница, над която се поставя диагноза артериална хипертензия 140 на 90. Мерната единица е mm Hg или живачният стълб, изразен в милиметри.

По-високи от посочените гранични стойности на КН изискват да се установят причините и да се провежда лечение. Степенуване на мерките при високо КН:

  • Отначало променете начина на живот – отказ от пушенето, от силните физически натоварвания и други;
  • При ръст на КН до 160 на 90 mmHg започнете медикаментозна корекция;
  • Ако има усложнения на артериалната хипертензия или съпътстващи патологии (исхем. болест на сърц., захар. диабет), медикаментозното лечение започва от по-ниско ниво на КН.

При терапия се цели постигането на ниво на КН в рамките на 140 или минимум 135 към 65 до 90 mmHg. При хора с изразена атеросклероза КН се снижава по-плавно и постепенно. При тях рязкото падане на КН носи риск от инсулт или инфаркт. При бъбречни патологии, диабет и при лица под 60 г, целевите цифри са 120-130 на 85 mmHg.

Долна граница на КН

Долната граница на КН при здрави хора е 110 на 65 mm Hg. При по-ниско ниво се влошава кръвоснабдяването на органите и тъканите. Най-напред това се отразява на главния мозък, който е с най-висока чувствителност към кислороден недостиг – „глад“.

Все пак съществуват индивиди, които постоянно през живота си поддържат КН от порядъка на 90 на 60 mm Hg и се чувстват превъзходно. Към по-ниско КН налягане са склонни бившите спортисти с хипертрофирано – увеличено по размер, сърце. При възрастните хора е нежелателно да имат твърде снижено КН заради риск от мозъчни инциденти. Диастоличното КН над 50 години е необходимо да се държи в пределите на 85-89 mmHg.

КН на двете ръце

КН на двете ръце по норма е еднакво. Разликата между тях не бива да превишава 5 mm. Заради несиметрично развитата мускулатура на дясната ръка, КН на нея като правило е по-високо. Разлика от 10 mm свидетелства за вероятна атеросклероза. Разлика от 15-20 mm е знак да се провери за стеноза на големите съдове или за друга аномалия в тяхното развитие.

Пулсово налягане

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Мъжете обръщат внимание на кръвното си налягане значително по-рядко за разлика от жените

Пулсовото налягане отчита разликата между границите – горна и долна, на КН. В норма то е в рамките на 35 mm Hg +/- 10 mmHg. Има известно възрастово разграничение:

  • до 35 години нормалната разлика между двете стойности – горна и долна, е 25-40 mmHg;
  • при повече от 35 години нормалната разлика е до 50 mm Hg.

Понижението на тази стойност по народному се нарича „събиране на границите“. Когато се случи, се проверява за отпадане на съкратителната способност на сърцето (което би се причинило от инфаркт, пароксизмална тахикардия, тампонада, мерцателна аритмия). Вторият вариант е рязък скок в съпротивлението на съдовите стени (например при шок).

Високото (повече от 60 mm Hg) пулсово налягане отразява атеросклеротични изменения в артериите, сърдечна недостатъчност. Възможно е да се срещне при ендокардит, при бременни, на фона на анемия, при вътрее анемии, вътресърдечна блокада.

Специалистите не се ползват от простото изваждане на диастоличното от систоличното КН. По-голямо диагностично значение има склонността към изменчивост на пулсовото налягане и то не следва да варира повече от 10 %.

Таблица на нормата за КН според възрастта
ВъзрастМъжки полЖенски пол
20 години123 / 76 mmHg116 / 72 mmHg
30 години126 / 79 mmHg120 / 75 mmHg
40 години129 / 81 mmHg127 / 80 mmHg
50 години135 / 83 mmHg135 / 84 mmHg
60-65 г.135 / 85 mmHg135 / 85 mmHg
Над 65 г.135 / 89 mmHg135 / 89 mmHg

КН е незначително по-ниско при жените в млада възраст на фона на по-малкият обем мускулна маса. Във възрастта след 60 г. рискът от съдови инциденти се изравнява при мъжете и жените и затова нормата за КН се уравнява при двата пола.

КН при бременни

При здравите бременни КН не се променя до шестия месец от бременността. Като стойности то съответства на нормите при незаченалите жени.
По-нататък под въздействието на хормоните е възможно да се засече известно повишение. Но! В норма то не надвишава повече от 10 mm от стойностите за съответната възрастова група.

При патологична бременност понякога се наблюдава прееклампсия със скок на КН, поражения върху бъбреците и главния мозък или дори получаване на гърчове – еклампсия.
Бременността на фона на артериална хипертензия може да влоши протичането на болестта и да провокира хипертонични кризи или устойчиво повишаване на КН. В такъв случай е показана корекция чрез медикаментозна терапия, наблюдение от терапевт или лечение в стационар.

КН при децата

При децата съществува правопропорционална зависимост между възрастта и стойностите на КН. Колкото по-мъничко е детето, съответно толкова по-ниско е КН и обратно, с възрастта то се повишава.
Нивото на КН при бебетата зависи от тонуса на съдовете, условията на работа на сърцето, наличието или отсъствието на порок, състоянието на нервната с-ма. За новороденото за нормална стойност се приема 80 / 50 mm Hg.

Каква е нормата на КН в съответствие с конкретните възрастови групи
ВъзрастНалягане
От 0 дни до 14 дни60-96 до 40-50
21-28 дни80-112 до 40-74
2 месеца до 12 месеца90-112 до 50-74
До 3 г.100-112 до 60-74
До 5 г.100-116 до 60-76
До 10 г.100-122 до 60-78

КН при тийнейджърите

На 11 години децата влизат в групата на подрастващите или тийн-възрастта, както вече се означава. Този период се характеризира не само с бурен ръст на всички органи и с-ми и с натрупването на мускулна маса, но и с хормонално пренастройване, което оказва влияние и върху сърд.-съд. с-ма.

На 11 – 12 години КН се колебае в границите на 110-126 mm максимална стойност и 70-82 mm минимална стойност.

На 13 – 15 години КН се приближава към стойностите, характерни за възрастните, и много скоро се изравнява с тях. Нормативът е 110-136 mm максимум на 70-86 mm минимална стойност.

Хипертония и хипотония

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Главен признак на хипертонията е стабилно повишеното кръвно налягане

Представката „хипер“ се слага, за да означи стойности, по-високи от нормата, тоест високо КН. Представката „хипо“ означава по-ниски от нормата стойности, тоест ниско КН. Високото и ниското КН са различни състояния, породени от различни причини и изискват различен терапевтичен подход.

Контролът върху стойностите на КН и удържането му в границите на физиологичната норма е предпоставка за продължителен и пълноценен живот.

Високо КН

Причини за високо КН
  • Първична хипертензия (други наименования: есенциална, хипертонична болест) причинява постоянно повишение на КН и хипертонични кризи. Причините за появата й не са ясно дефинирани, но са определени рискови фактори;
  • Симптоматична хипертензия – възниква в резултат от друга патология (тумори на надбъбречната жлеза, болести на бъбречните съдове и др.). Клиничната картина е аналогична като при хипертоничната болест. Този тип се намира при 10% от хипертониците;
  • Вегетативно-съдовата дистония – изразява се в епизоди на скокове в КН, съчетани с вегетативна симптоматика. Самото КН не превишава 140 / 90 mmHg. Най-характерните съпровождащи симптоми са виене на свят и емоционална нестабилност;
  • Изолирано повишение на диастоличното КН – присъщо е на бъбречните патологии (аномалии в развитието им, гломерулонефрит, атеросклероза или стеноза на бъбречните съдове). Ако диастоличното налягане превишава 105 mmHg в продължение на над две години, опасността от мозъчни инциденти нараства 10 пъти, а от сърдечни – 5 пъти;
  • Систоличното КН по-често расте при възрастни хора, лица с патологични промени на щитовидната жлеза, болни с анемии и порок на сърцето;
  • Увеличение на пулсовото налягане – създава сериозен риск от инфаркт или инсулт.
Фактори, които подпомагат повишаването на КН
Върху КН влияят огромно количество фактори:
  1. Емоционалното състояние. Когато човекът е подложен на чест стрес, изпитва страх или постоянно е тревожен, той може да получи повишено КН и усилено сърцебиене;
    високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
    Лошото хранене и преяждането са най-вредният навик, дори и пред цигарите
  2. Вредните навици. С времето пушенето нарушава нормалния процес на разпускане на съдовите стени. Системната употреба на алкохол способства нарушения в нервната регулация на съдовете, ръст на атеросклеротичните плаки и образуването на тромби;
  3. Смяна на времето. При нея винаги има и промяна на атмосферното налягане, а то влияе върху КН на чувствителните хора;
  4. Употребата на силен чай и кафе;
  5. Неправилно хранене и излишна телесна маса;
  6. Състояние на вътрешните органи. Патологични изменения на бъбреците, черн.дроб, нервната с-ма и пр.могат да доведат до възникването на така наречената симптоматична артериална хипертензия;
  7. Консумацията на голямо количество сол и течности;
  8. Възраст. За всяка възр.група са характерни определени причини за повишение на КН.

Ниско КН

Артериалната хипотония е снижение на КН под 90 / 60 mmHg. Такова състояние не винаги е болест. И при изцяло здрав човек се установяват подобни спадове неколкократно през деня. Хипотонична болест се нарича, когато понижените стойности се регистрират през целия ден, а заедно с това индивидът съобщава, че не му е добре.

Ако няма патологични симптоми, хипотонията се смята за физиологична и не изисква медицинско вмешателство. Физиологично ниското КН при спортисти (хипотония на високата тренираност), при жителите на високопланински райони (адаптационна хипотония), в първия триместър на бременността.
Във всички други ситуации и при наличие на определени симптоми като главоболие, виене на свят, обща слабост и гадене, става дума за патология – артериална хипотония. Тя изисква медицинска корекция за повишаване на качеството на живота.

Видове хипотония спрямо причините
високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Наднорменото тегло често съпътства хипертонията

В зависимост от причините на възникване се различават първична и вторична хипотония.

Първична хипотония – както при високото КН, така и тук причините за първично възникващата аномалия не са ясно установени, а има единствено уточнени рискови фактори. Предполага се, че има връзка с генетични особености на конкретния организъм.

Вторична хипотония – възниква в резултат от друга патология и е неин симптом. Обичайно се касае за различни видове анемии, надбъбречна недостатъчност, хипотиреоза, предозиране на някои медикаменти, хронична и остра кръвозагуба, обезводняване, сърдечни патологии, които водят до снижение на количеството кръв, което се изпомпва през сърцето.

Хронична хипотония – извънредно опасно състояние, съпроводено със снижение на интензивността на кръвообращението във всички органи. И на първо място страда главният мозък, което води до хипоксия със съответните последствия.

Симптоми на хипотонична болест:
  • голяма част от денонощието КН се задържа под нивото от 90 / 60;
  • постоянна слабост и усещане за умора, сънливост;
  • главоболие, виене на свят, задух, гадене;
  • невъзможност за концентрация, намаляване на работоспособността, влошаване на паметта.

Подробните симптоми и прецизен преглед на причините, както и тълкуването на конкретни стойности на ниско КН, сме публикували най-подробно ТУК: Причини за ниско кръвно. Граници. Опасно ли е? Получаване на припадък. Билки и лекарства за лечение.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
При възрастните хора артериалната хипертония трайно сваля тонуса и настроението. Интересът към живота, обкръжаващата среда, четенето и други изчезва
КН е постоянно понижено при следните заболявания:
  • инфаркт на миокарда и последваща кардиосклероза;
  • миокардиопатии;
  • вегетативно-съдова дистония;
  • при наличие на анемия;
  • при продължително гладуване и дефицит на телесна маса;
  • при хипотиреоза;
  • недостатъчност на кората на надбъбречните жлези;
  • заболявания на хипоталамо-хипофизната система.

При неголяма хипотония хората живеят напълно пълноценно. Когато горната стойност на КН падне съществено, например при шок, долната стойност също става мн. ниска. Това довежда до централизация на кръвообращението, полиорганна недостатъчност и поява на дисеминирано вътресъдово съсирване.

Механизъм за регулация на КН

Поддържането на КН се осъществява чрез две системи за регулиране:

Нервна регулация

Вътре в стените на големите артериални съдове са разположени специални рецептори, които улавят нивото на КН. В случай че то не съответства на физиологичната норма, рецепторите изпращат нервни сигнали в съдодвигателния център в мозъка. Оттам се връща сигнал, насочен към нормализиране на КН.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Поражения на бъбреците и проблеми с отделителната система често предшестват появата на хипертензия

Например при понижение на КН, мозъкът дава команда за свиване на съдовете и повишаване на техния тонус, за увеличаване на изпомпваната от сърцето кръв и ускоряване на сърдечните съкращения.
Обратният пример – при повишение на КН, щом се цели намаляване, то командата от мозъка има противоположен характер – за разширяване на съдовете, намаляване на периферното съпротивление и намаляване на сърдечн.съкращения като сила и честота.

Хуморална регулация

Контролът върху хемодинамиката се осъществява посредством хормони. Например в случай на рязко снижение на КН надбъбречните жлези продуцират адреналин, норадреналин, глюкокортикоидни и минералокортикоидни хормони, които водят до повишение на КН. Също така в поддържане на КН на необходимото ниво важно значение има ренин-ангиотензиновата система.

Тези механизми не защитават организма от повишаване на КН с всички последствия, ако е установена патология или излагане на рисковите фактори за хипер или хипотония.
Как да си помогнем при ниско КН, наистина ли е „несериозно“ заболяване или е потребно да вземем мерки, за това прочетете подробно ТУК: При ниско кръвно: Какво се прави, когато ни падне кръвното? Как да го повишим (вдигнем)? Какво се пие?

Златен стандарт за КН

Златният стандарт е 120 / 80 mmHg. За такива личности се казва, че притежават кръвно за космонавти. При някои хора КН може да бъде по-ниско от този показател – на 100 – 110 mmHgт. Когато им се повиши до уж златното 120/80, те може да се почувстват зле. При други КН може да достига показатели 140 / 90 mmHg. По принцип движението на КН в тези граници при различните хора се разглежда като норма. При болните от захарен диабет и патологични изменения на бъбреците КН не бива да се вдига над 130 / 80 mmHg. Ако КН при тях се вдигне повече, това се оценява като артериална хипертония, нищо че по стандарт е в нормалните стойности.

Как да разбираме показателите?
високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Повишеното систолично налягане се счита за опасно за живота

Нивото на КН зависи от много фактори, сред които:

  • в коя част от денонощието сме;
  • емоционалното ни състояние;
  • хранили ли сме се и с какво;
  • в какво положение е тялото ни в пространството (в легнало КН е по-ниско, отколкото в ъв вертикално);
  • приемали ли сме психостимулиращи вещества, медикаменти;
  • на какво физическо натоварване сме подложени.

КН при човека варира в широк диапазон в течение на деня, но като правило не излиза от приетата норма. Тази норма е в следващата таблица:

СистоличноДиастоличноОценка на показателя
12080Оптимално
120-13080-85Нормално
130-13985-89Високо нормално
140-15990-99Хипертония 1 степен
160-179100-109Хипертония 2 степен
Над 180Над 110Хипертония 3 степен
Над 140Под 90Изолирана систолична хипертония
Под 90Под 60хипотония

В медицинската литература се ползва понятието“ хипертония при възрастните хора“, при която преимуществено се повишава систоличното КН (изолирана систолична хипертония). Засяга хората над 65 години. Патологичното състояние в този случай е свързано с намаляване на еластичността и податливостта на съдовите стени заради склеротични изменения, които водят до увеличаване на периферното съпротивление на стените и на КН.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Прегледът при лекар почти винаги вдига кръвното

Друг специфичен случай може да наречем „хипертония в лекарския кабинет“. Тя се проявява при преглед и представлява лъжлив положителен резултат, тоест повишаване на КН заради емоционално вълнение. Истинските стойности се оказват доста по-ниски. За да се отстрани опасността от подобна грешка, пациентът се проследява в привични за него условия.

Често пациентите не усещат промените в КН. По статистика само 50% от хипертониците знаят за заболяването си. Затова идва въпросът: има ли опасност и трябва ли лечение. Ако КН е повишено – категорично да, ако е понижено – необходимо е да се провери причината. Но отсъствието на симптоми не намалява риска от усложнения.

Нормален и ускорен пулс

Нормалният пулс на човека, когато е здрав и спокоен, е 60 – 80 уд. в минута. В утринните часове сърцето бие по-бавно, затова пулсът е по-слабичък, отколкото вечерно време. В норма пулсът на човека зависи също от неговата възраст, пола и някои други фактори. Честотата на пулса мени показателите си и в зависимост от сезона – през лятото пулсът е по-учестен, отколкото през зимата.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Здравословният пулс не е константна величина и зависи от много фактори, включително възрастта
Колко е здравословният пулс?
  • При новородени бебета – 140 уд. в минута;
  • От 1 до 2 години – 100 уд. в минута;
  • При достигане на 8 – 14 години – 80 уд. в минута;
  • При възрастните – средно 72 уд. в минута;
  • При мъжете – 60 – 80 уд. в минута
  • При жените сърцето бие с по-голяма честота – 65-90 уд. в минута;
  • При възрастните хора – 65 уд. в минута.
Формула за определяне на максималния пулс

Максимално допустимата честота на пулса се определя като от числото 180 се извади възрастта. Така например лице на 32 години не следва да има пулс над 148 уд. в минута. Полученото число е максимална честота. За да замерите своя реален пулс, трябва да отчитате няколко дни поред в един и същ час и в едно и също положение.

Как се мери пулс?

Пулсът се определя с палпация, тоест притискане. С показалеца и средния пръст на дясната ръка се притиска мястото на лъчевата артерия, където ясно се усещат пулсовите удари. Броят се ударите в продължение на 15 или 30 секунди и се умножават съответно на 4 или на 2. Така се получава числото на ударите на сърцето за минута.
Освен количеството удари в минута, съществено е да се отчита и количеството удари за един дихателен цикъл. Дихателният цикъл включва издишане, пауза , вдишане. На един цикъл обикновено се падат 4 до 6 удара на пулса, като средно – 5 броя. Ако пулсът е по-рядък (например 3 удара) или учестен (7 удара), това свидетелства за нарушаване на функциите на някой орган. Ето някои насоки:

  • пулс от 3 до 1 брой на дихателен цикъл характеризира функционална недостатъчност и се явява повод за преглед при лекар;
  • пределно допустима норма на пулса за един цикъл на дишане е 9 удара.

Следващ важен показател е равномерността на пулса. В продължение на 100 удара пулсът на здравия човек е равен по сила. Неравномерността говори за болест.

Каква е нормата в състояние на покой?
високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Здравословният начин на живот и правилно подбраните лекарствени средства могат да избавят пациента от симптомите на нерегулираното кръвно налягане

Средно 72 уд. в минута. Неголямо учестение се взема за нормално след ядене или приемане на гореща напитка. Най-рядък е пулсът по време на сън и в легнало положение. Когато седим, пулсът се учестява примерно с 5 уд. в минута. Когато се изправим – с още 10-15 уд. в минута.

Каква е нормата при натоварване?

При физическо натоварване честотата на пулса се увеличава. Не е зле да следите показателите си при различни по вид дейности. Нормата при ходене, например, е до 100 удара, при бягане – забележимо повече. Проведете бърз тест: качете се по стълбите до 4 етаж и си измерете пулса. Ако той е до 100 удара, то се намирате в превъзходна форма. Ако е до 120 удара – формата ви е средна, а над 12 удара – вие сте в лоша физическа форма.

Дайте мнение и Вие тук!

Сърцебиенето е чудесен критерий, по който да установите доколко сте се натоварили с дадено физическо упражнение, тоест да прецените дали сте свършили добра работа. Ето ориентировъчни стойности:

  • 100 до 130 удара свидетелстват, че натоварването за вас не е било голямо;
  • 130 до 150 удара показват средна интензивност на натоварването;
  • 170 до 200 удара е пределно допустимото натоварване. На това ниво следва да се направи преценка дали целта заслужава тялото да бъде подложено на толкова тежка преса.

Пулсът се възвръща към нормалните си показатели в покой 3 – 4 минутки след прекратяване на физическото усилие. Ако направите две измервания – веднага след натоварването и след няколко минути, ще научите в какво състояние е сърд.-съд. ви система. Пулсът дава пряка информация за това.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Редовното пиене на бира води до отслабване на работата на сърцето
Кога да се обезпокоим:
  • при тахикардия – щом сърцето бие по-често от 100 пъти в минута, докато човек е в състояние на покой;
  • при брадикардия, когато пулсът е под 60 уд. в минута;
  • при слаб пулс, когато едва се усеща – това може да е показател за сърдечна недостатъчност;
  • при неритмичен пулс, когато интервалите между ударите са различни по продължителност.

Причините за аритмия, тахикардия и брадикардия и лечението им с традиционни и народни средства са описани подробно ТУК: Ускорен (висок, учестен) и нормален сърдечен пулс. Колко е. Норма. При мъже и жени. Причини за нарушения.

Връзка между КН и пулс

Пулсът зависи от възрастта, от здравето, от степента на тренираност, от околната обстановка и психоемоционалното състояние. Но има ли връзка с КН?

Пулсът и КН са показатели, които не са обвързани непосредствено помежду си. Учестяването на пулса не води автоматично към повишение на КН, а дори може да се случи обратното – КН да се понижи. А при повишаване на КН пулсът може и да се забави.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Вредните навици често водят до трайно повишаване на стойностите на налягането в съдовете

При хипертониците на фона на повишено КН често пулсът се забавя, а продължителното поддържане на нисък пулс изисква медицинско обследване. Възможно е да е признак за изменения в сърцето, които да водят до брадикардия – обичайно това са проблеми с проводимостта на сърцето.
Но все пак често се среща съчетание на учестен пулс с ниско КН и слаб пулс с високо КН и те имат насочващ характер за евентуалните здравословни проблеми на пациента.

Учестен пулс и ниско КН

Такова съчетание се среща често в практиката. То се смята за компенсаторна реакция на тялото във връзка с намалена циркулация на кръвта и хипоксия. В отделни случаи то е признак за разстройство във вегетативната нервна с-ма, следствие от прекалено големи физически и умствени натоварвания и/ или силен стрес.

Освен това висока стойност на пулса и ниска на КН се съпровожда с повишена уморяемост и обща слабост, астения, резки спадове в настроението, потиснато депресивно състояние, цветни точици пред очите и пристъпи на виене на свят. Човек с подобни оплаквания е съветван първо да промени навиците си, отказвайки се от вредните привички, да се защити от стреса, да почива възможно повече и да си направи щадящ режим за деня. При наличие на вегетативни разстройства е необходимо да посети лекар, който да даде указания за профилактика или да предприеме медикаментозно лечение.

Други причини за учестен пулс с понижено КН:
  • адаптация на тялото към резки промени в температурата;
    високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
    Отклонения на кръвното налягане в която и да е посока води до дискомфорт
  • реакция към нови лекарствени препарати (например при започване на лечение на хипертония);
  • кризи при вегетативно-съдова дистония. При тях възниква рязка слабост до загуба на съзнание, притъмняване, обливане със студена пот, рязък шум в ушите, силно сърцебиене, побледняване и падане на КН;
  • при остра кръвозагуба, когато се губи изведнъж голям обем к ръв, при шок от различен произход – анафилактичен, болеви, инфекциозно-токсичен или кардиогенен;
  • при бременни, тъй като понижението на КН при тях е физиологично състояние, свързано с действието на прогестерона върху съдовите стени. Освен това при тях се увеличава обемът на циркулиращата кръв и за да бъде тя подадена към „тръбопроводите“, е необходимо по-бързо съкращаване на сърдечния мускул;
  • понякога при наличие на желязодефицитна анемия.

Още за тази комбинация от ускорен пулс и понижено КН ще прочетете ТУК: Ниско кръвно налягане и ускорен (висок) пулс. Лечение.

Слаб пулс и високо КН

Възникването на пристъпи на повишено КН на фона на слаб пулс, с честота под 60 уд. в минута, не е нормално състояние. Това обичайно е компенсаторна реакция на организма към повишеното КН, с цел да се намали натискът. Други предполагаеми причини за възникване на това съчетание:

  • понякога е свидетелство за срив в работата на сърцето и кръвон.съдове;
  • потапяне в ледена вода, плуване в басейни;
  • при приема на медикаменти за намаляване на КН, в етапа на адаптация към тях или ако те се окажат неподходящи за пациента;
  • при нарушение на работата на щитовидн. жлеза и при някои от другите ендокринни нарушения. Основата на такива изменения са проблеми в сърцето, нарушаващи процеса на възбуждане на миокарда и неговото активно съкращаване.

Как да контролираме собственото си КН

За самостоятелен контрол върху нивото на КН се използват специален апарат. Като начало е важно той да бъде правилно избран. Два са главните критерии – производител и цена. Колкото по-известна е марката и колкото по-скъп е апаратът за КН, толкова по-точна и надеждна е неговата работа.
Апаратите за измерване на КН са два вида – механични и електронни.
В последно време електронните придобиха огромна популярност. Те са много лесни за употреба и позволяват да се направи замерване на КН много бързо. Но при тях има много големи недостатъци. „Тънката“ електроника реагира на всяко външно въздействие: удар, разклащане, магнитни и електрически полета, и най-малките движения на ръката, на която се провежда измерването. Резултатът често не се получава съвсем точен.

Аналогичен е проблемът с полуавтоматичните апарати.
А за да се измери КН с механичен апарат, са необходими някои познания и навици. Но тези уреди са най-точни. Защо е така и какво задължително трябва да знаем за апаратите за КН при техния избор, сме разказали подробно ТУК: Странна гледна точка. Защо да не измерваме кръвното с електронен апарат. Калибриране. Апаратът sanitas. Мерене на кръвно с пръст.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Препоръчително е кръвното налягане да се мери от странично лице
Как се използва механичен апарат за измерване на КН в 5 стъпки
  1. Наденете маншета на ръката, така че долният й ръб да бъде на два пръста над лакътната ямка;
  2. Сложете мембраната на стетоскопа върху лакътната ямка;
  3. Маншетът се напомпва с помощта на гумената помпа-круша докато стрелката на прибора се качи над предполагаемата горна граница на КН на конкретния пациент;
  4. Бавно започнете да изпускате въздуха от маншета чрез вентила. В определен момент ще чуете в слушалките ударите на пулса. Първият удар, който чуете, маркира чрез стрелката числото, което съответства на горната граница.
  5. Продължете да изпускате въздуха. Когато престанете да чувате пулса, фиксирайте числото, което показва стрелката – то е долната граница.

Меренето се прави при пълна тишина, защото ударите понякога са много тихи. Да си измериш сам КН е затруднителна задача. Най-разумно е да намерите друг човек, който да го направи. Освен че е неудобно, резултатът вероятно ще е неточен. От пациента се иска да се отпусне и да бъде максимално спокоен.
Често пациентите мерят КН един път на ден и смятат, че е достатъчно. Замерването като минимум се извършва три пъти, в интервал през 15 минути. Най-достоверен се смята най-ниският резултат. Правилният подход е да се проведе тройката мерения сутринта и вечерта. През деня нивото на КН понякога се изменя.
На коя ръка се мери КН и още тънкости ще прочетете ТУК: На коя ръка се мери кръвно налягане? Разлика в кръвното на двете ръце.

Защо да мерим редовно КН?

Защото често хипертонията протича безсимптомно. КН се повишава, но човекът не изпитва никакви неприятни усещания или проблем. Затова е важно периодично да се мери КН, като този съвет е отправен към всички на възраст над 30 години и приоритетно към тези, подложени на рисковите фактори.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
На хипертониците често им личи
За повишаване на нивото на КН могат да свидетелстват следните проявления:
  • Почервеняване на лицето и/ или на горната половина на тялото;
  • Чувство за приливи на горещина;
  • Завиване на свят, болки в главата. Тях често ги приписваме на умора и стрес. Но именно те понякога са първи признаци, сигнализиращи за началото на хипертонична болест;
  • “Мушички пред очите” – малки точици като искрици светлина, звън в ушите;
  • Снижена устойчивост на физическо натоварване: бързо настъпваща умора, задъхване, сърцебиене и други.

Симптоми за хипертония (високо КН)

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Главоболието при високо кръвно често се описва като стягане в менгеме

По-видими симптоми за трайно повишено КН са:

Хипертонията понякога започва директно с най-тежките по степен усложнения, а именно инсулт или инфаркт.

Изследвания при артериална хипертония

Болестта на високото КН е състояние, което често се съпровожда с промени в метаболизма и нарушения от страна на вътрешните органи. Затова единствено контролът на нивото на КН с помощта на апарат за измерване не е достатъчен.

Хипертониците и хората, клонящи към завишено налягане е желателно периодично да преминават през следните изследвания:

  1. Общи клинични изследвания за начало – общ анализ на кръвта и общ анализ на урината. Те помагат да се оцени състоянието като цяло, да се засекат възпалителни процеси, анемия, нарушения в обмена на веществата.
  2. Биохимичен анализ на кръвта и специално на нивото на холестерина. Въобще този вид анализ е желателно да се поръчва един път годишно, след като се минат 30-те години. Именно атеросклерозата, предизвикана от повишено ниво на холестерина в кръвта, е основна причина за артериалната хипертония с напредването на възрастта. Нарушава се метаболизмът, в кръвотока попада голямо количество “вреден” холестерин, а върху съдовите стени започват да растат холестеринови плаки.
    Как се ползват апарати за измерване на ниско и високо кръвно налягане (хипотония и хипертония) и как да го свалим при нужда бързо и веднага
    Диагностицирането на хипертония включва УЗ на бъбреци, сърце и съдове, както и ЯМР на главен мозък
  3. Изследване на глюкозата в кръвта. Този анализ е най-актуален за хора след 40 години. При наднормена телесна маса, неправилно хранене и преобладаваща мазна и сладка храна задстомашната жлеза е подложена на високо натоварване. Резултатът може да е захарен диабет от втория тип. Това заболяване се съпровожда с повишение на нивото на глюкоза в кръвта. То дълго се спотайва и не се проявява, но способства за развиване на симптоматична хипертензия.
  4. Изследване на електролитите на кръвта. Често повишеното КН се съпровожда с вдигане на нивото на натрия.
  5. Изследване на съсирването на кръвта. Понякога повишението на КН се съпровожда с нарушения в кръвотока и образуването на тромби.
  6. Електрокардиография. Това изследване помага да се оцени функционалното състояние на сърцето, да се установят нарушения в работата му, увеличение на предсърдията и камерите.
  7. Ултразвуково изследване на бъбреците. Те са орган, който много силно се влияе от нивото на КН. Защото именно бъбреците филтрират кръвта и образуват урина.

Сред специалистите е желателно да бъдете прегледани от терапевт, кардиолог, ендокринолог и невролог.

Принципи за лечение на хипертония

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Лечението е много съществена част и от него зависи качеството на живота на болния

Терапията на артер.хипертония е сложна задача, която изисква от пациента дисциплина и търпение. Терапията е комплексна – медикаментозна и немедикаментозна. Тя е насочена не толкова към снижаване на самото число на КН, колкото към профилактика на патологичните изменения в органите – мишени, ликвидиране на факторите на риска за развиване на други сърд.-съд.заболявания (пушенето, затлъстяването, хроничния стрес, неправилното хранене, повишения атерогенен холестерин, хиподинамия).

Хипертонична криза е значително и критично повишаване на КН, при което диастолната стойност минава над 120 mmHg. Състоянието е много опасно, нанася големи щети и в перспектива застрашава живота. Навременната и бърза реакция, както адекватните мерки в момент на криза са от животоспасяващо значение. Научете подробно как се действа от статията ни ТУК: Сваляне на високо кръвно. Как се сваля бързо? Лекарства. Мента, глог и валериана и др. средства.

Принципи за лечение на хипотония

Лечението на артериална хипотония е необходимо, само когато понижението на КН снижава качеството на живота на пациента. Но ако се налага терапия, тя е непроста задача. На съвременния фармацевтичен пазар практически не съществуват препарати, които биха били безопасни при продължителен прием и ефективно да отстраняват пониженото налягане. Справянето с хипотонията основно се базира на модификация на стила на живот и общотонизиращо лечение.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Хипотонията разчита на биостимулатори
Сред медикаментите, които могат да повишат КН, има по-голяма стойност следните:
  • биологични фитостимулатори – пантокрин, настойка от китайски лимонник, екстракт от елеутерокок, женшен, ехинацея, настойка от аралия, екстракт от Златен корен;
  • витамин С;
  • кофеин;
  • етимизол.

В случай че хипотонията е вторична, то необходимо да се третира главното заболяване. Например, при болест на Адисон (надбъбречна недостатъчност) редовното приложение на глюкокортикоидни и минералокортикоидни хормони дават възможност да се повиши КН и да се възстанови нормалното себеусещане на пациента.

Лечение на артер.хипертония

Основата на терапията е назначаването на антихипертензивни препарати. Това е общо име на голяма група медикаменти, с различно действие и от различен вид, които обаче се вземат с една и съща цел – те по един или друг начин нормализират функционирането на цялата сърд.-съд. система. В съвременната практика се ползват: ACE инхибитори, АТ1 блокери, директни ренинови инхибитори, бета блокери, медикаменти с алфа и бета блокиращо действие, антиадренергични с-ва с центр. д-е, калциеви антагонисти, диуретици, миотропни вазодилататори.

Всички те намаляват КН, разширяват просвета на съдовете или снижават количеството течност, която циркулира по тях. Механизмът им на действие силно се отличава. Тук ще разгледаме само основните групи.

Диуретични средства

Така наречените диуретици увеличават количеството отделяна заедно с урината течност,, като по този способ снижава съдържанието в кръвоносното русло. Като следствие, спада и нивото на КН. Съществуват три групи диуретици:

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Намаляване на приеманата сол до минимум е мярка, която съпъства лечението с медикаменти
  1. Тиазидни диуретици. Те повишават извеждането на натрий чрез бъбреците и по този начин снижават количеството течности (натрият „дърпа“ вода). Тези препарати са най-евтините и безопасни сред всички диуретични с-ва, затова се прилагат най-широко. Но те имат един недостатък: освен натрий и вода, организмът губи и калий. А този електролит е важен за работата на сърцето. Затова тиазидите са противопоказани за хора, при които изначално е снижено нивото на калий в кръвта. Този тип лекарствени с-ва не се препоръчват на пациенти с подагра. Действието им се усеща след около 60 минути и трае от 6 до 48 часа. Биват: тиазидни и нетиазидни производни. Към първата група са хидрохлоротиазид, хлоротиазид,а към втората – хлорталидон (Салуретин), Индапамид. Индапамид основно се прилага при хипертонична болест, на таблетки.
  2. Бримкови диуретици. Те са много мощни средства. В групата влиза широко известният на много пациенти с хипертония Фуроземид. Някои погрешно го приемат периодично, при всяко понишение на КН. Но бримковите диуретици са предназначени за бързо снижение на КН в екстрени случаи. Те силно увеличават количеството на урината, водейки към масивни загуби на калий от организма. Действието им се усеща след 20 минути и трае до 90 минути. Друг представител: Тораземид.
  3. Калий-съхранявящи диуретици. От името е ясно, че вида средства са разработени специално затова да запазват калия и са насочени към пациенти с ниско ниво на калий в кръвта. С това се различава от предходните две групи. В тази група е медикаментът Спиронолактон , който потиска секретирането на хормон, задържащ натрия. Така натрия се отделя засилено, но диуретичният ефект е слаб. Продължава до 6 дни. Друг представител: Амилорид.
  4. Осмотични диуретици. Повишават изхвърлянето на вода и електролити. Въвеждат се венозно, защото перорално не се резорбират добре. Представител: Манитол.
Антагонисти на калция

Думата “антагонисти” буквално значи “противодействащи”. Съкращаването на мускулните клетки, намиращи се в съдовите стени, се извършва при непосредствено участие на калций. Циркулирайки в кръвта, той прониква в клетките чрез особени канали. В резултат от ефекта му стените на артериите се съкращават, а техният просвет се стеснява. Затова се използват вещества, които да блокират достъпа на калций до каналите, за да не може той да свива съдовете. Затова препаратите са наречени „противодействащи“ на калция. Те блокират калциевите канали и не позволяват на съдовете да се свиват и да намаляват своята проходимост. Напротив – просветът се увеличава и КН се нормализира.

Калциевите антагонисти действат върху КН по два начина:
високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
За лечение на трайни отклонения в кръвното налягане са разработени множество съвременни препарати
  1. Оказват отпускащо влияние на съдовете, както описахме по-горе;
  2. Въздействат върху сърцето, като го заставят да се съкращава по слабо и забавено.

И в двата случая се постига снижение на КН. Като цяло калциевите антагонисти се ползват широко, защото са безопасни и предизвикват ефективно снижение на КН. Обаче те имат и противопоказания:

  • нарушения на изпомпващата функция на сърцето при блокади и аритмии, дисфункции на вентрикулите, изразена сърдечна недостатъчност;
  • свиване на аортата.

Представители на групата: Верапамил, Дилтиазем, Амлодипин, лацидипин, никардипин, Фелодипин, Нифедипин, лерканидипин, нимодипин.

Инхибитори на ангиотензин-превръщащия ензим

В организма на човека съществува сложет механизъм за повишаване на нивото на КН, който се стартира от бъбреците. В тях се образува особено в-во – ангиотензин, което въздейства върху кръвон.съдове и ги заставя да се свиват. Това вещество се отделя всеки път, когато бъбреците получават недостатъчно количество кръв.

А за образуването на ангиотензин в бъбреците, е нужен специален ангиотензин-превръщащ ензим. През 70-те години са измислени лекарства, които потискат този ензим – така наречените накратко: АСЕ-инхибитори. Те се оказали много ефективни, безопасни и до днес се ползват в качеството си на едно от основните средства за терапия на артер.хипертония.
До днес са създадени три поколения инхибитори. Те обладават кратко, средно или продължително действие. Следователно и съответните медикаменти се ползват за екстрена помощ при повишено КН или за продължително лечение.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Медикаментите се приемат само по лекарско назначение, но останалото зависи от болния
Обичайно АСЕ-инхибитор се избира, когато:
  • у болния е снижена съкратителната способност на сърцето;
  • силно е увеличен размерът на лявата камера заради постоянните извънредни натоварвания.
АСЕ-инхибиторите не се предписват, когато е налице:
  • индивидуална непоносимост: не всички хора реагират добре на този вид инхибитори;
  • алергични реакции;
  • стесняване на бъбречните артерии,силно нарушен кръвоток в бъбреците;
  • хронична бъбр. недостатъчност – съществено нарушение на отделителната с-ма;
  • бременност и кърмене;
  • снижение на количеството на левкоцитите в кръвта.

Представители на този тип медикаменти: Еналаприл и Периндоприл.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Същото важи и за избора на храна
Антагонисти на ангиотензина

Тези медикаменти въздействат върху същите механизми за повишение на КН, както и АСЕ-инхибиторите. Но те потискат образуването на ангиотензин и препятстват неговото въздействие върху съдовете.
Тази група препарати е създадена относително скоро. Съществуват три разновидности, различаващи се по химичната си структура. Те откриват нови перспективи в лечението на повишеното КН.

Антагонистите на ангиотензина притежават същите странични ефекти, както и предходната група. По същия начин са противопоказани при алергии и бъбречни патологии.
Представители на групата: Валсартан, Лосартан, Ирбесартан. Подходящи са при протеинурия, при риск от инсулт, диабет и левокамерна хипертрофия.

Адреноблокери

Общоизвестно е, че адреналинът – хормонът на стреса, се отделя всеки път, когато човекът изпита страх, гняв, досада, обида, негодувание и други отрицателни емоции. Адреналинът готви организма за възможни опасности – механизъм за реакция на стрес, останал от далечните ни предци.

Адреналинът води към много изменения в тялото. Едно от тях е спазъм на съдовете и повишение на КН. В тази връзка са създадени цяла група препарати, които блокират действието на адреналина върху артериите. Името им е съответно – адреноблокери.

Групата на адреноблокерите е многообразна и отделните представители намаляват КН по различен механизъм. Ето основните принципи на възействието им:

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Захарният диабет е една от честите причини за хипертония
  • отслабване и забавяне на сърдечните съкращения, намаляване на количеството кръв, изтласквана от сърцето;
  • намаляване на синтеза на ренин – вещество, способстващо образуването на ангиотензин;
  • изменение на чувствителността на рецепторите, намиращи се в стените на аортата и сънната артерия – те също могат да участват в повишението на КН;
  • намаляване на синтеза на адреналин и норадреналин;
  • повишение на ефекта на други вещества, предизвикващи снижение на КН;
  • влияние върху мозъчния център, който регулира просвета на съдовете и нивото на КН.

Адреноблокерите са ефективни, но имат голямо количество странични ефекти. Затова те се назначават само след внимателно обмисляне на ползите.

Представители: Празозин, индорамин, тримазосин, Доксазозин, урапидил.

Други медикаменти

Деанксит – срещу тревожност

В комплексната терапия намират място и други медикаменти, които противодействат на психологическата компонента за повишаване на КН. Едно от тях е Деанксит – основен медикамент за тревожност. Как действа и по какъв начин може да помогне, ще прочетете подробно ТУК: https://www.lekar.bg/18888/деанксит/

Какви медикаменти да изберем при високо КН и хипертония?

На този въпрос ще отговори вашият лекар, който е проучил индивидуалните особености и причини за повишение на КН именно при вас. Но ефективността на провежданата терапия може да се контролира с обективни средства. Критериите за успешно лечение са:

  1. Намаляване на КН до нормални показатели или до степен, при която пациентът се чувства комфортно.
  2. При правилно подбрана терапия КН не трябва да се вдига въобще, в обратен случай ще се наложи прецизиране на използваните медикаменти.
  3. Пациентът трябва да понася лечението добре, без да изпитва странични ефекти и да проявява алергични реакции.
Колко лекарства да пием – едно или повече?
високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Заедно с хапчетата се проектира много внимателно и начинът на хранене

Практиката показва, че ползването на един препарат не дава желаната устойчивост на показателите на КН. Затова по-често се предписват 2-3 медикамента с различен механизъм на действие, за да работят едновременно срещу повече от един от механизмите на тялото, чрез които се вдига КН. Практиката сочи, че 50 – 80% от пациентите се нуждаят от два и повече препарата за лечение на високо КН.
По същата причина на пазара се появяват все повече комбинирани лекарствени средства. В една таблетка от този вид се намира съчетание на два различни активни компонента. Производителите подбират най-разпространените и употребявани комбинации.

Проблеми при лечението на хипертония

Лекарствените средства не са идеални. Терапията е динамична. Изисква постоянна връзка между лекар и пациент, за да се коригира лечението и да се реагира на промени в течението на болестта.

Второ, след започване на терапия много болни решават, че КН повече няма да се повиши и няма нужда от контрол. Обратното – редовното мерене е задължително и по време на терапия.
Ефективността на терапията зависи от отношението на пациента. Освен да се изберат добри таблетки, е потребно те да се приемат редовно, без прекъсване.

Има съвременни антихипертензивни препарати с уникална ефективност, но и с висока цена, която обикновено не е приемлива за възрастните пациенти. Заради това се случва болните сами да заменят назначени от лекар медикаменти, подбирайки по-евтини варианти. Замяната принципно е възможна, но нека бъде с помощта на лекар, а не самостоятелно.

Няколко мита за артериалната хипертония
1) При високо КН най-добре да се седи или лежи. Физическите натоварвания са противопоказани. От тях се вдига кръвно.

Истината: на хипертониците са противопоказани прекомерни физически натоварвания. Но прекомерни! Залежаването и обездвижването са не по-малко опасни. Ето как действат те:

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Повишеното налягане може да доведе до сърдечна недостатъчност
  • нарушенията в обмена на веществата стават по-ясно изразени, увеличава се теглото, растат холестериновите плаки по съдовите стени;
  • отбелязва се застой на кръвта, сърцето започва да се съкращава по-слабо;
  • пада общият жизнен тонус и бързо се появяват други патологии.

Дори на претърпелите инфаркт се назначават упражнения. Единствено хората, при които има усложнения, следва да правят гимнастика под контрола на специалист.

2) Таблетките са вълшебни. Пия ги и повече КН не се повишава.

Истината: въздействието върху КН е дълъг и постоянен процес. Той е и нелесен. Често се налага замяна на едни медикаменти с други, да се коригира дозата или режима на приема. Лекарят прецизира терапията спрямо реакции на пациента.

Както споменахме по-горе, една таблетка не е достатъчна. Обикновено терапията е комплекс от различни средства.

3) Някои се чувстват нормално при КН от 180 – 200. Щом съм добре, нямам нужда от лечение.

Истината: себеусещането на човека, страдаш от високо КН, в случая не е показател. При него болестта протича безсимптомно, но той не е застрахован от необратими изменения и усложнения. С времето КН ще се повишава все повече и ще предизвика патологични изменения във вътрешните органи.

високо и ниско кръвно налягане, апарати, симптоми 01
Възрастта не води по подразбиране до високо кръвно

Освен това високото КН е постоянен риск за получаване на инфаркт или инсулт.

4) Всички над 40-50 години имат повишено КН, това е нормално.

Истината: При съвършено здравия човек КН е нормално, дори и след 55 години. Но това зависи и от правилния стил на живот, и от профилактиката, и от контрола, и от навременното лечение.

5) Съвременните лекарства се справят с всички проблеми, не е необходимо да променят стила си на живот.

Истината: И най-добрият метод на лечение не може да се мери по ефективност с грамотната профилактика. Ако КН „скача“, значи вече са налице изменения. А те само ще се задълбочават. В днешно време болните от хипертония все повече подмладяват. Високо КН се открива вече и при деца. Причините са в стила на живот и вредните привички като неправилно хранене, обездвижване, пушене, алкохол, често преживяване на стрес, недоспиване, интензивна изтощителна работа.

За здравето на сърцето и съдовете е необходимо да започнем да се грижим отрано.

Първоначално публикувано на:02.03.2017 @ 9:49

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кога се прави коронарография?

Кога се прави коронарография, къде и как? Цена. Колко време продължава?

Кога се прави коронарография? Колко време продължава? Къде и на каква цена? Видео как се …

2 Мнения

  1. Статията е чудесна имам едно питане как мога да измера наняганието на сърцето като имам предвид че сърцето е помпа

  2. Петър Дамянов

    Прекрасна статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *