Начало > Лекарства > Таблетка валидол под езика – това наистина помага
валидол
Познатото хапче може да помогне, когато нервите ни са опънати

Таблетка валидол под езика – това наистина помага

Топ 10 ползи и приложения (плюсове и минуси). При зъбобол. Сърцебиене и болки в сърцето. При нерви. При паническо разстройство и атаки. При депресия. В графа „Успокоителни“. При херпес. При ускорен пулс. Валидол, йод, сода. Странични ефекти. Може ли с алкохол. При шофиране. Предозиране и натравяне. При бременност и кърмене. Пристрастяване. Потенциални заместители: Ксанакс. Деанксит. Валериан.

Най-краткото определение за валидол – комбиниран кардиологичен продукт (framar.bg). Т.е. това е лекарство, към което посягаме при различни смущения в сърдечната дейност.

валидол
Кога да сложим хапче валидол под езика?

Ето в какви случаи търсим хапчето със специфична миризма, което слагаме под езика и очакваме проблемът ни да отмине: при сърцебиене, при нарушен сърдечен ритъм, при неочаквани болки в сърдечната област, при пристъпи на тревожност и страх, когато сме депресирани, при нервност и напрежение, при силно вълнение – от което не можем да си поемем дъх, при зъбобол, при потребност от успокояване, при повишено кръвно налягане.

Приемът на валидол разширява умерено кръвоносните съдове, подобрява циркулацията на кръвта, има положителен ефект върху функционирането на централната нервна система. Без съмнение, този популярен медикамент облекчава редица болестни състояния, неутрализира неприятната им симптоматика, позволява ти да дишаш по-спокойно. Същевременно не един медик предупреждава, че това простичко старо лекарство е коварно: като облекчава например стягането и болките в сърдечната област, то заблуждава, че здравословният проблем е решен. Приемът на валидол отлага решаването на важни здравословни проблеми, при които загубата на време е необратима. След няколко исхемични пристъпа болното ви сърце най-накрая ще ви отведе при кардиолога, но пропуснатото време няма да се навакса, а може и да закъсненете фатално. Благодарение на валидола, който е размил истинската картина на болестта.

При зъбобол

Някои хора са убедени, че с помощта на валидол може да се лекува болен зъб. Поставената под езика таблетка наистина успява в рамките на десетина минути да успокои болката. Това е възможно в случаите при невралгичен проблем – тогава нерядко помага и обикновен ментов бонбон. Не е сигурно, че ще се получи – но за всеки случай да опитаме!

Ако обаче се касае за сериозен дентален проблем, за инфекция и възпаление – таблетката валидол под езика само ще забави отиването при зъболекаря (blitz.bg).

Сърцебиене и болки в сърцето

Сърцебиене и болки в сърцето могат да се получат по различни причини; според лекари те са поне 101. В някои случаи това са изненадващи инциденти – без други подобни симптоми, но при извънредни външни обстоятелства, предизвикващи силно вълнение. Когато сърцебиенето или внезапните болки в сърцето са резултат от емоционални изпитания, случват се в моменти на силно вълнение – таблетката валидол може да помогне. Активният й компонент действа успокояващо и балансиращо, разширените кръвоносни съдове хранят с достатъчно кислород всички важни аналитични центрове на мозъка и симптоматиката се овладява.

Подобни болки могат да разтревожат даден човек, че става дума за инфаркт, за тежък сърдечен пристъп. Макар ситуацията да изглежда критична, по-скоро става дума за вегетативносъдова дистония, т.е. за грешка в управлението на сърцето от страна на нервната система. В споменатите случаи приемът на валидол помага – но как да знаем, че наистина не е инфаркт?! При подобни епизоди най-разумно е при първа възможност да се посети кардиолог. Нямаме право да гадаем – само специалистът може да определи какъв точно е проблемът и кое е нашето лекарство. Дали валидол – или нещо друго? (blitz.bg).

При нерви

валидол
Валидол за сърцето – може, но трябва да идем на всяка цена при лекаря

За немалко потребители валидол – това е леко, безобидно успокоително. Една таблетка валидол е спасителна, или същият продукт под формата на тинктура, капки върху бучка захар. Хората от по-старото поколение са го използвали дори превантивно – за да не би “нервите” да навредят на сърцето. Гняв, силни положителни емоции, мълчаливо притеснение: диапазонът на състоянията, водещи до опъване на нервите, наистина е широк.

Ментолът от таблетката валидол въздейства върху вегетативните нервни окончания; ефектът върху кондицията на сърдечния мускул е успокояващ. Освен това постига по-добро насищане с кислород на цялата съдова система, леко намалява кръвното налягане и всичко това комплексно действа успокояващо, балансира самочувствието (doctiming.bg).

При паническо разстройство и атаки

Необяснимият страх, който те връхлита без причина и от който не можеш да се освободиш, да дишаш нормално, да мислиш рационално – това вероятно е паническо разстройство. Пристъпите на паническо разстройство, т.н. паник атаки, те правят неспособен да живееш нормално.

За този здравословен проблем може да се пише и говори с часове. Проблемът не винаги се решава лесно, но таблетката валидол е едно от първите средства, които – в комбинация с валериан, може да препоръча специалистът. При паническо разстройство се търси индивидуална терапия. Понякога валидол се комбинира с деанксит, с медикамент за високо кръвно, зависи какъв е профилът на болестта при конкретния пациент. При подобни пристъпи препоръчването на валидол може да звучи смешно, но много често именно това простичко лекарство ти помага да дойдеш на себе си (bg-mamma.com).

При депресия

Наивно е да се мисли, че различните видове разстройства, обединени под едно общо название “депресия”, могат да се излекуват с валидол. В случаи на депресия хапчето може само да облекчи донякъде и за кратко, но и при най-леките депресии излекуването изисква точно дефиниране на причината за болестното състояние и откриването на най-точния начин за неутрализирането й. Успешните решения почти никога не са в силните медикаменти, а в променения начин на живот, намиране на мотивация за продължаване на битието, ако щете – на възможен болестен проблем на някоя от телесните системи. Важен е дори начинът на хранене. Все пак с валидол, 2-3 таблетки на ден, може по-леко да се понесат състоянията на тревога, потиснатост, тъга и обреченост Но наистина не лекува (framar.bg).

В графа „Успокоителни“

Хапчетата валидол много често са използвани като успокоителни. Действието им върху централната нервна система е “по условие” – т.е. може да има ефект, но само при леки случаи. Някои потребители препоръчват комбинация от валидол и валериан, или комбинацията валериан, глог и мента. Тези продукти действат безотказно, но наистина от тях едва ли ще има ефект при по-сериозни, задълбочени състояния (framar.bg).

При херпес

Има хора, за които таблетката валидол е отлично лечебно средство против херпес на устните (irecomend.ru). Таблетката се използва като локално външно средство: навлажнява се и се притиска внимателно към мястото, където се очаква да излезе херпес или където вече е излязъл. След като таблетката омекне, с нея се намазва проблемното място и тази процедура се повтаря 3-4 пъти на ден. Ментолът охлажда и успокоява обрива; възможно е, ако проблемът се хване предварително, да си останете с неприятното усещане и зачервяване, но без да се появят неприятните воднисти мехурчета на херпеса.

За доста хора обаче такава терапия си е пълна глупост, тъй като херпесът има вирусна природа и терапията с “тампон” от валидол е безпомощна.

При ускорен пулс

Ускорен пулс – от вълнение, от физическо натоварване – може да се повлияе от таблетката валидол. Всъщност това е и едно от традиционните му приложения. Ако продължително време пулсът остава ускорен и ако такива състояния се повтарят често, непременно трябва да се направи консултация с кардиолог и допълнителни изследвания. В случаи като този таблетката валидол може да съдейства за овладяване на моментното състояние – то може да е инцидентно и да не се повтори. Ако обаче става дума за заболяване, свързано с трайно увреждане, терапията ще бъде друга (puls.bg).

Валидол, йод, сода

Съчетанието от валидол, йод и сода се сочи като успешна рецепта за инхалации при възпаление на сливиците, ангина, зачервено гърло.

Ето как се правят инхалации с тези продукти: таблетка валидол се стрива на прах и се смесва в две чаши вряла вода с чаена лъжичка хлебна сода и 7 капки йодна тинктура. От тази смес с инхалатор или над съд, в който сместа е загрята, дишаме лековита пара в продължение на десетина минути. Такива инхалации се правят 4-5 пъти на ден; най-често след третия ден гърлото е оздравяло (baby.ru).

Странични ефекти

валидол
Можем да вземем валидол и на капки

Нежеланите странични ефекти от лечението с валидол не са много, но все пак е възможно да се проявят, особено при по-продължителен редовен прием или предозиране над обичайния лимит от 3-4 таблетки. Възможно е при такива обстоятелства да има оплаквания от замайване, гадене и сълзене на очите. Ако тези симптоми се усилват и очевидно не са преходни, терапията с валидол трябва да се спре или да се прилагат редуцирани дози (framar.bg).

Може ли с алкохол

Съчетанието на валидол и алкохол е опасно (med.otvetov.ru). Валидолът има успокояващо действие – а алкохолът възбужда, т.е. двата продукта действат в срещуположни посоки. Какво всъщност ни е потребно, че трябва да вземаме алкохол и валидол заедно?!

И още: валидолът има умерено съдоразширяващо действие. Алкохолът също разширява кръвоносните съдове. Да кажем, че един човек е пил алкохол и от това му е станало зле. Дават му валидол – от това съдовете му се разширяват допълнително, става му още по-зле. Усилват се страничните ефекти от валидола – прилошаване и гадене, световърнеж, сълзене на очите.

При шофиране

Няма въздействия, които правят опасно шофирането или работата с тежки машини след прием на валидол (framar.bg).

Предозиране и натравяне

Макар таблетката валидол да се квалифицира като слабо, безобидно, почти-плацебо средство, приемът на количества над максимално допустимата доза може да бъде опасен (framar.bg). Обикновено в пациентската листовка тази граница е фиксирана до 3-4 таблетки дневно, но в някои случаи и при по-малка доза може да се получи неприятен ефект. Ако вече приемате други медикаменти за контрол на кръвообращението или сте с трайно ниско артериално налягане, може да получите симптоми като от натравяне – гадене, замайване, обилно отделяне на сълзи. Неприятни усещания могат да се получат и ако имате алергия към някоя от съставките на обсъждания валидол.

Трудно може да се говори за класическо натравяне с валидол, но всяко предозирано лекарство може да действа токсично. Продължителният и редовен прием на валидол в по-големи количества е вреден поне по две причини: провокира проявата на неприятните странични ефекти – включително падане на кръвното и при хипотоници, и замъглява истинската причина за вашето неразположение.

При бременност и кърмене

При тази потребителска група е валидно правилото – всеки прием на медикамент, дори считан за безобиден, да се консултира с лекар. По фармакологична характеристика нашият валидол не е тестван достатъчно представително при бременност и кърмене и приемът му е допустим – но само в случаите, когато очакваният положителен ефект бъде преценен от лекар като превишаващ потенциалния риск (framar.bg).

Пристрастяване

Немалко хора от третата възраст приемат таблетката валидол като животоспасяващо лекарство и са буквално пристрастени към тази евтина “панацея”. Постоянният прием на валидол всъщност не е класическо пристрастяване с всичките му физиологични параметри. Но все пак е някакъв вид психологическа зависимост. Приемът на валидол като успокоително може да има неприятни последици, особено при хора с ниско артериално налягане и анемия. Класическа наркотична зависимост създава друг “лек” медикамент за сърдечни смущения, популярният в Източна Европа корвалол.

Другата крайност е да се избягва изобщо валидол или защото е считан за безполезен, или от страх пред опасността от пристрастяване (doctiming.bg). Същинско пристрастяване наистина би имало, ако гълтаме не валидол, а хапчета от групата на бензодиазепините, например диазепам.

Потенциални заместители: Ксанакс. Деанксит. Валериан

Ако сърдечният проблем – стягане и болка в сърдечната област, тахикардия – има невралгична основа, таблетката валидол може да се окаже полезна. Тя се квалифицира като добро помощно средство и при нервност и напрегнатост. Много често в потребителското съзнание валидол и валериан е почти едно и също, но на практика става дума за различни неща:

  • Валериан – таблетки или капки със сънотворен ефект; успокояват нервната система – имат седативно действие, премахват напрежението (framar.bg). Ако сърдечните смущения са резултат на нервна реакция, приемът на валериан ще неутрализира проблема.
  • Ксанакс – медикамент от групата на диазепините; балансира нервната система при състояния на тревожност, тревожно-депресивни състояния, съдейства за преодоляване на сърдечни смущения – причинени от отклоненията в психичното равновесие.
  • Деанксит – медикамент с антидепресивно действие, неутрализира симптоми на тревожност, съдейства при смущения в сърдечната дейност от неврогенно естество.

Общата характеристика на тези медикаменти може да загатва сходно въздействие, но какво точно да вземем – това трябва да определи лекар.

За Марта Савова

Прочети още

щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза: Проблеми, болести, симптоми и лечение

Щитовидна жлеза – болести и лечение. Симптоми за проблеми. За кои заболявания тя става причина? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *