Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти.
Анафранил , Золофт, Амитриптилин, Ципралекс, Прозак.

Анафранил 10 и 25 при депресия. Мнения, странични ефекти. Има ли излекувани?

Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти. Има ли излекувани? Аналози и заместители: Золофт, Амитриптилин, Ципралекс, Прозак. Действие на Кломипрамин при тревога, биполярно разстройство, панически атаки и др.

Анафранил е лекарство с кломипрамин – един от трите най-силни „стари“ трициклични антидепресанти, заедно с амитриптилин и имипрамин.

Той се отличава с балансирано действие. Понася се по-леко от амитриптилин. За разлика от кломипрамин, амитриптилин има мощно седативно действие, а имипрамин – стимулиращо.

Анафранил и другите лекарства с кломипрамин отлично премахват тревогата. Те се назначават за лечението на депресии с леко до тежко протичане, при различните тревожни разстройства. Точните диагнози даваме в таблица.

Кога се изписва Анафранил
обстоятелстваконкретни оплаквания
депресивни състоянияендогенен, реактивен, невротичен, органичен, прикрит, инволюционен тип
депресивни разстройствареактивен, невротичен, психопатичен генезис, вкл. соматични еквиваленти при деца
разстройства на личносттадепресивен синдром при шизофрения и др. изменения
старческа възрастсенилни и пресенилни депресии
депресивен синдром поради болестипри продължително боледуване и хронични соматични патологии, при онкология, ревматични болки, атипични болки, постхерпесна невралгия, посттравматична, диабетна и др. периферни невропатии
депресивен синдром поради страхобсесивно-компулсивни разстройства, фобии, панически пристъпи на страх
хронично главоболиемигрена, вкл. и за профилактика, болеви синдром при др. патологии
нарколепсияв случаите, когато хроничната умора и сънливост са съпроводени с катаплексия – загубване на мускулен тонус

Какво е Анафранил?

Антидепресантите се отнасят към психоаналептиците, чието основно свойство е намаляване и отстраняване на признаци на психическа депресия. Анафранил го прави чрез съединението кломипрамин, ползвано в психиатричната практика от 60-е години на XXв.anafranil-04

Лекарството се произвежда на таблетки в две дози – с 10 мг и 25 мг. Отличителна е цената му – то е сред евтините на пазара с цена съответно от 3.28 лв и 6.26 лв за кутийка с 30 хапчета.

Преимущества

  1. Добър за пациенти с безсъние, при тежка и неподдаваща се на лечение депресия;
  2. Добър за пациенти със съчетание на депресия и ОКР.
  3. Добър за пациенти с катаплексия.

Слабости

  1. Не подхожда за деца и възрастни, макар да е разрешен за тези групи;
  2. Дови до напълняване;
  3. Не подхожда на пациенти с кардиологични проблеми и такива със спазми и конвулсии.

Мнения за Анафранил и отзиви

Вижте мнения за Анафранил и оставете и вие своя отзив за него ТУК в нашия форум или директно по-долу във формата за коментари!

Анафранил е обект на много запитвания, споделяния и дискусии в социалните мрежи. За него се представят мнения от двете крайности – признава се неговата сила в лечението, но и неговите сериозни негативи. Лекарството дава доста подчертани негативни ефекти, които подробно се описват от пациентите.

Демир бозан за безсъние

Заради страничните прояви някои болни го спират и минават на други препарати. Част от тях обаче се завръщат към кломипрамин, защото е ефикасен и дава резултати. Вижте извадка от някои дискусии в интернет, които представяме със съкращение.anafranil-01 anafranil-02

Странични ефекти

Да разгледаме страничните ефекти, заради които толкова силно се критикува кломитрамин.

Учени изследват и класифицират антидепресантите според техните странични ефекти – токсични и невронални. Определят се 7 категории според понасянето, като най-безопасните са в първа категория, а седма е най-ниската – тоест с най-тежки ефекти. Именно в тази седма категория бива причислен кломипрамин – към препаратите с токсични странични ефекти. В групата са още три лекарства – имипрамин, мапротилин и агомелатин. В заключението се подчертава, че при назначаването на препарати от тази група са нужни допълнителни обследвания на болните. Някои от страничните ефекти могат да се проявят до степен на риск за живота.

Самите негативни явление са изключително много. Подробен списък ще видите в листовката, а тук посочваме само ключовите сред тях:

  • ЦНС: световъртеж, умора, тремор, главоболие, нарушено зрение;
  • Сърце и съдове: ниско или високо кръвно, синусова тахикардия, изменено ЕКГ (рядко);
  • Храносмилане: много често дава гадене, сухост в устата, запек, по-рядко – дискомфорт в стомаха, диария, анорексия;
  • Метаболизъм: честа проява и повишен апетит и напълняване;
  • Ендокринна с-ма: често се наблюдава нарушения либидото и потентността.
  • Други: честа реакция е изобилно потене, рядка – повишена температура.

Използването на Анафранил съвсем рядко причинява дерматологични и алергични реакции като обриви и сърбежи.

Едно видео за билки при депресия:

Откъде идват страничните ефекти

  • Антихолинергичната активност обяснява седацията, сухотата в устата, запека и проблемите със зрението;
  • Антихистаминовото действие обяснява напълняването и седацията;
  • Блокадата на алфа адренергичните 1 рецептори обяснява световъртежът, седацията и спада в налягането;
  • Повечето негативи са безопасни (повишен апетит, напълняване, нарушено уриниране), но има и опасни такива като непроходимост на червата, хипертермия и гърч.

Какво да правим със страничните ефекти

  • Чакаме да отмине първоначалната силна проява;
  • Намаляваме дозата;
  • Минаваме на друг антидепресант.

Действие на веществото Кломипрамин

Кломипрамин се отнася към лекарствата, които запазват високи нива на норадреналин и серотонин в нервните клетки. Той спира естествения процес на обратно всмукване на тези хормони и така в тялото остава високо количество от тях.

anafranil-03
В някои страни се произвежда и продава на капсули

Това действие произтича доста бързо, обаче реално подобряване на настроението у пациента се наблюдава няколко седмици от началото на лечението.

В днешно време се смята, че кломипрамин изменя чувствителността на рецепторите в мозъчната кора, които са част от функционалната система, отговаряща за емоциите.

Кломипрамин има допълнителни въздействия – деактивира адренергичните (предимно β1 и α1 ) рецептори и тези за ацетилхолин, активира антихистаминовата активност.

Тук ще отбележим още, че кломипрамин е лекарство, което не става за всякакви пациенти. Не се изписва при някои сърдечни, бъбречни и чернодробнипроблеми, при задържане на урина и глаукома. Естествено  това не е препарат за заченали и кърмещи жени. Във II и III триместър се дава само по изключение.

Използване при деца: Анафранил е лекарство, прилагано за малки пациенти. В листовката не е отбелязана минимална възраст, това е оставено на лекарската преценка. Според медицински източници обаче кломипрамин не е препоръчителен за прием до 6-годишна възраст, ако е на таблетки, и до 12-годишна, ако се инжектира.

Изследвания по време на лечението

При началото на лечението е нужно да се проконтролира кръвното налягане. По време на терапията се следи периферната кръв, а ако приемът е продължителен, се контролират функциите на сърцето и ч. дроб. При старта на приема се наблюдават болни със суицидни склонности.

Други анализи

  • За болни, надхвърлили 50 г. възраст – ЕКГ;
  • Контрол над телесната маса;
  • Диагностика за диабет и дислипидемия в случай че пациентът е качил повече от 5% над първоначалното си тегло.

Как си взаимодейства с други лекарства

  • Кломипрамин не трябва да се застъпва с МАО-инхибитори, между двата вида препарати да се остави минимум 14-дневна пауза.
  • Не се съчетава със симпатомиметични и антиаритмични лекарства.
  • Взема се в началена доза, ако пациентът ползва алпразолам или дисулфирам.

Още особености

  • Внезапното прекратяване на приема причинява синдром на отмяната;
  • В периода на терапия не се допуска прием на алкохолни питиета;
  • Под такова лекарствено въздействие не упражнявайте опасни дейности и такива, които изискват внимание и бързи реакции.
При тревожно разстройство (ГТР) и тревога

Анафранил дава незабавен ефект в лечението на тревожност и безсъние, докато при депресия терапевтичното действие ще бъде видно след 2 – 4 седм., а при ОКР – след 6 – 12 седмици.

Особеното е, че при тревожни разстройства Анафранил допустимо се приема в течение на много години. При депресии, ОКР, тревожност и лечение на хронични болки терапията с това лекарство може да бъде безсрочна. Все пак дълговременното използване в подобни случаи не е достатъчно добре изучено.

При депресия

Депресия е първото показание за изписването на Анафранил. Той се дава за всички степени на разстройството – от лека до много тежка, но е по-оправдано използването му от средна степен нагоре. Мощно ефикасен при тежки депресии.

  • Началната доза е 75 мг/ 24 ч;
  • Дневна схема: 2-3 пъти по 25 мг;
  • Стандартна доза: 100 – 150 мг/ 24 ч;
  • Постигане на стандартната доза: в първата седмица постепенно се повишава с добавянето на 25 мг през няколко дни (това зависи от понасянето) до достигане на желаната дневна доза;
  • Максимално допустима – 250 мг/ 24 ч, само при тежки случаи.

Максималната доза се поддържа само до подобрение на пациента, след което се връща към стандартната схема и по-нататък към поддържаща терапия от 50 – 150 мг Анафранил®.

Погледнете и ТУК: Подробно и практично за антидепесантите.

При паник атаки

Терапевтичната доза при панически атаки и агорафобия е 50 – 150 мг.

Началната доза Анафранил® е 10 мг/24 ч. Нататък схемата зависи от понасянето на препарата, но целта е дозата да се завиши до постигане на желания ефект.

Дневната доза на Анафранил значително варира от 25 до 100 мг. При необходимост е възможно повишаване до 150 мг.

Препоръчва се лечението да не се прекратява, преди изтичане на 6 месеца от началото му, като по време на прекратяването се изписва поддържаща доза.

Още ТУК: За лекарствата при паник атаки!

При ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство)

Анафранил е единственият трицикличен антидепресант, който ефикасно лекува обсесивно-компулсивни разстройства.

anafranil-08
ОКР – това са натрапливите състояния

Той влиза в следните лекарствени комбинации:

  • При депресия и обсесивно-комп. разстройство: литий и буспиридон;
  • При ОКР: атипични антипсихотици.
При Синдром на раздразненото дебело черво

Препаратите срещу депресия принципно подпомагат болните с този синдром, които изпитват тежки симптоми, вкл. контракции в червата. Трицикличният антидепресант е за предпочитане, но винаги се изписва в ниски дози.

Кломипрамин не е първа линия на избор, пред него се предпочитат Прозак, Сероксат или Золофт.

При биполярно разстройство

Кломипрамин не е типичен препарат при биполярно разстройство. Рискът е, че няма да е достатъчно ефикасен.

Ако не работи:

  • Променете дозата, вземете спомагателно лекарство или преминете на друго;
  • Включете психотерапия;
  • Преразгледайте диагнозата.

При пациенти с биполярно афективно разстройство обичайно се налага минаваме към стабилизатори на настроението.

При терапия по други причини: ако при старта или след прекратяване на пиенето се появят тревожност, безсъние, емоционална възбуда, съчетана със страхове, както и неутолим стремеж към постоянна активност, невъзможност за покой, тогава е нужно да се разгледа възможността за биполярно разстройство и при доказването му да се превключи към стабилизатор на настроението или атипичен антипсихотик.

Дозировка и прием

  • Средна дневна доза: 100 – 200 мг;
  • Начална доза: 25 мг;
  • Срок за нарастване до стандартната: 1 – 2 седмици;
  • Максимум на ден: 250 мг;
  • Еднократен прием: да бъде преди сън;
  • Двукратен прием: едната доза да бъде преди сън, но ако пациентът отбелязва нощни кошмари, вечерната доза е по-малка;

Особености на дозирането

  • При лечение на хронични болки са достатъчни ниски дози;
  • При ОКР често работят високи дози 200-250 мг/ден;
  • Рискът от спазъм е особено висок при 250 мг/ден;
  • Доза от 300 мг на ден повишава риска от гърч до неприемливо високо ниво.

Режимът на дозиране и способа на приемане на лекарството се установява индивидуално. Целта е да се постигне оптимален ефект при приемането на минимални дози. Винаги се цели вземането на най-малката възможна доза, а повишаването се прави с внимание.

Особено внимателно се повишават дозите при  пациенти в старческа и юношеска възраст, както и при такива, които са по-чувствителни.

Дайте мнение и Вие тук!

Дозиране при други разстройства

  • При катаплексия, съпътстваща нарколепсия – 25–75 мг дневно;
  • Хронични болеви синдроми – дозата значително варира в границите 10 – 150 мг, като се отчита съпътстващият прием на аналгетици (които трябва да се намалят);
  • Пациенти в старческа възраст – начална доза 10 мг дневно и постепенно повишаване (примерно за 10 дни) до оптималното ниво от 39  50 мг.

Преди започването трябва да се отстрани евентуална хипокалемия.

Дозиране при деца и юноши

При ОКР стартовата доза е 25 мг на денонощие. В течение на първите 2 седмици дозата стъпаловидно се увеличава с отчет на поносимостта, докато се стигне до оптималната.

anafranil-07
Лекарството се прилага от някои специалисти и по отношение на малки пациенти

Оптималната доза при деца е или 100 мг, или изчислена на база 3 мг на всеки килограм от теглото на детето. От тези две възможности се прилага по-малката доза.

В течение на следващите няколко седмици дозата на етапи се повишава до достигане на оптималната.

Крайна оптимална доза при деца е или 200 мг, или изчислена на база 3 мг на всеки кг, според това коя от двете цифри е по-малка.

Нощно напикаване

Началната доза на Анафранил® за деца във възрастта 5 – 8 г. съставлява 20 – 30 мг, за 9 – 12 г. е 25 – 50 мг, за над 12 г. е 25 – 75 мг.

Използването на по-високи дози е показано при пациенти, при които отсъства лечебен ефект след 1 седмица от терапията.

Обичайно цялата дневна доза се назначава на един прием след вечеря, освен когато напикаването е в ранните нощни часове. Във втория случай е по-добре лекарството да се изпие по-рано – около 16 часа.

За достигане на желания ефект при нощно напикаване лечението продължава 1 – 3 месеца, а след това дозата на етапи се намалява до пълно прекратяване.

Анафранил 10

Таблетките с малката дозировка са подходящи при терапия с ниски дозировки, примерно при болеви синдром или нощно напикаване.

Анафранил 25

Това е максималната по величина доза на Анафранил, продавана у нас, но тя е в пъти по-ниска от максималната 300 мг. Избрана е такава, защото е типичната стъпка за повишаване и намаляване на дневната дозировка.

Как се спира Анафранил?

Спирането на Анафранил поражда синдром на отмяната – негативни реакции от прекратяването на лекарството. Той се избягва чрез много бавно снижаване на дозата. Понякога дори този похват не гарантира липсата на негативни последици. Синдром на отмяната може да се появи до 2 седмици от пълното прекратяване на Анафранил.

Схема за постепенно снижаване:

  • доза, намалена на 50% – 3 дни;
  • второ намаляване на 50% – още 3 дни;
  • пълно прекратяване.

Аналози и заместители

Хидифен е точният аналог на Анафранил – съдържа Кломипраминов хидрохлорид и е дозиран по същия начин – 25 мг таблетка. Цената му е сравнително идентична – 11.77 лв, но в кутията са 50 бройки.

Заместители на Анафранил са всички трициклични антидепресанти, приоритетно амитриптилин.

Ципралекс

Есциталопрам в Ципралекс се препоръчва като монотерапия или базисно лекарство в комплекната терапия на паническо разстройство.

anafranil-06
Някои от заместителите

Безспорно достойнство на есциталопрам е неговата ефикасност по отношение на съпътстващи агорафобични и депресивни нарушения. Той има изключително висока резултативност в терапии на панически разстройства, като дава ефект за 10-дневен курс. Пълният антипанически ефект се проявява на 2-3 седмица от старта на терапията.

Първоначално на регрес са подложени разгърнатите атаки. Динамиката на обратното развитие на депресивните симптоми съответства на регреса на паническите атаки.

При наличие на изразена фобия и тежко паническо разстройство могат да бъдат проведени по-дълги лечебни курсове от 3 – 5 месеца.

Имаме подробен материал за Ципралекс ТУК!

Золофт

Той стъпва на съединението сертралин – по-модерен и силен препарат с дневно действие. Премахва тревогата, натрапчивите мисли, без да причинява сънливост.

Сертралин е представител на млада група антидепресанти, която възниква в противовес на трицикличните (като Анафранил). Резултат е от търсенето на лекарства, които нямат толкова негативи, както трицикличните. Новите блокират обратното прихващане на повече невромедиатори, а не само на серотонина.

Золофт е основен антидепресант при депресивни състояния, които показват тенденция към хронифициране.

За достигане на очевиден ефект са нужни 3-4 седмици, а понякога и повече. Ефектът се усилва с напредване на терапията.

Остава на втора линия по отношение на сезонни (зимни) и атипични депресии.

Амитриптилин

Това е първият препарат, използван против рецидиви при депресия. Неговата ефикасност е потвърдена в практиката десетилетия наред. За профилактика на рекурентна депресия се прилага непрекъснато и продължително, не по-малко от 3-5 години.

Това е лекарство със силно седативно и мощно антидепресивно въздействие. В големи дози се ползва за лечението на тежки депресии, в малки – за по-леки разстройства. Добре премахва тревогата и има сънотворен ефект.

Проблем при амитриптилин, както и при други трициклични, са множеството силни съпътстващи негативи. Това се овладява чрез спад на дозата, обаче това води и до спад в ефективността. Поражда се дилемата – дали да се прилагат ниски дози (с по-малко странични явления, но и по-слаба профилактична активност) или високи дози (много ефикасни, но с драматични негативи, които често водят до прекратяване на приема). Понякога този въпрос се решава с преминаване към друго лекарство.

Прозак

Флуоксетин е от групата на антидепресантите. Назначава се при депресии, натрапливи и тревожни състояния. В света е известен повече като Прозак – търговската марка.

Флуоксетин не се отнася към наркотичните средства, но е способен да причини привикване. Подобрява настроението и стимулира – нещо, което се харесва на болните.

По статистика от 2014 г. Прозак е най-популярното средство за борба с депресии.

Флуоксетин се оценява като по-добър от Анфранил по доста показатели – по-ефективен, по-безопасен, по-удобен за прием. Специалистите го препоръчват пред Анафранил при атипична депресия. Предпочита се при селективен мутизъм (срамежливост), деменция, Рейно, лека ажитация.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти от Анафранил, дозировка и приложение; * Как действа Анафранил (Кломипрамин) при тревога и депресия? * Какви заместители има Анафранил?

Вижте и ТОВА:

Лечение на депресия с вода. Принципи, билки, санаториуми

Други заместители

Селективните инхибитори на серотонина са по-съвременна група лекарства. Тяхно преимущество е по-доброто понасяне и в пъти по-малко странични явления. При някои лекарства те въобще отсъстват.

Често от тази група се назначават

  • Феварин — притежава противотревожно и добро антидепресивно действие. При продължителен прием нормализира съня, ако е бил нарушен;
  • Пароксетин  – купира тревогата, често се предпочита при панически атаки. С това съединение има доста лекарства като Парикс, Пароксат, Сероксат, Ксетанор и др.

Добре се понасят от пациентите и с малко нежелани реакции са Тритико, Иксел (милнаципран), Велаксин (Венлафаксин има и с удължено освобождаване), Валдоксан и други с аголематин, Симбалта и други.

Силните антидепресанти не се предоставят без рецепта, те се изписват от психиатър, невролог, понякога общ терапевт.

Заместители без рецепта

При клинична депресия тези препарати не са ефективни, но заместват антидепресантите в частта им противодействие на стрес, кратковременни разстройства на съня, раздразнителност, агресивност. С тяхна помощ значително се облекчава психо-емоционалното състояние.

Няколко възможности:

  • Глицин — едно от популярните средства. Назначава се от детска възраст, при стрес, преумора, емоционални преживявания, понякога – при незначителни нарушения на съня;
  • Афобазол – противотревожно действие, отстранява чувство на страх, плачливост, раздразнителност. Добър е при вегетативна дистония и алкохолизъм, за облекчаване на симптомите на отмяна на алкохола. Не се привиква към него, но не става за деца;
  • Билкови успокоителни с глог, маточина, ж. кантарион, валериан и др. – доволно добри успокоителни при нервозност и раздразнителност. Ефикасни при намалена концентрация на вниманието, проблеми с паметта и издръжливостта. Възстановяват нервната с-ма в условия на повишено натоварване;
  • Витамин В6 в съчетания (като Магне В6) – успокоява, намалява раздразнителността, тревогата, препоръчват се на шофьори. Повишава устойчивостта на стрес. Дефицитът на магнезий принципно разбалансира нервите и нарушава съня;
  • Персен — лекарство от растителен произход с екстракти от валериана, мента и маточина. Оказва противотревожен ефект. Помага при скок на възбудимостта и нестабилност на емоциите, склонност към разстройване и плач. Може да участва в комплексна терапия на леки тревожни и депресивни разстройства, облекчава отмяната на по-силни препарати;
  • Феназепам – оказва противотревожно, антиастенично д-вие, помага спрямо стрес и емоционални натоварвания. Премахва фонова напрегнатост. Подходящ при невротични състояния.

А ето и едно видео на руски по темата:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие …

3 Мнения

  1. Найденова

    Предписаха ни Анафранил 10 за нощно напикаване и да ви кажа за мен това е прекалено изсилено лекарство за такъв проблем. Дори не го започнахме, видя ми се прекалено. Някой има ли мнение, проблемът ни с напикаването още не е решен.

  2. Имам страх от контакти с високопоставени хора, с началници и политици, а работата ме принуждава. Препоръчват ми антидепресанти, има ли излекувани с анфранил от такава или друга фобия?

  3. Ленард

    В чужбина продават с удължено освобождаване, пак същото име, но не Анафранил 25, а мисля 75 беше, доста по-удобно за големите дози. Чудя се има ли заместител с удължено или да си стоим на Анафранила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *