Кога и на кого помага корвалолът?

Съвременният живот е една голяма нервна тръпка. У доста здрави хора изведнъж се появява сърцебиене , чувстват напрегнатост в гърдите – нещо там ги дърпа или притиска… Струва ли си в такава ситуация да посягате към «народните» корвалол и валокордин, или е време сериозно да се заемете със сърцето си?

«И корвалолът и валокординът се отнасят към групата на седативните (успокояващите) средства, – разказва кардиологът Васил Денчев. – Практически това е едно и също лекарство. То съдържа екстракт от валериана, настойка от хмел, настойка от глог и ревен, натриев барбитал, етилов спирт и дестилирана вода.Тези препарати помагат при учестено сърцебиене, предизвикано по невротични причини. Прилага се при неврози с голяма раздразнителност, нерязко изразени спазми на коронарните съдове, при безсъние, на ранни стадии на хипертония.Но ако причината за тахикардията е друга, то няма да ви помогнат нито валокординът, нито корвалолът. Трябва да се изясни причината за болката в сърцето.

Ако неприятните усещания са предизвикани от хипотония (ниско кръвно), то ще ви трябват стимулиращи средства и по-малко физическо натоварване за да може артериалното налягане на се покачи.Ако пък причината за дискомфорта, обратно, е в хипертонията, то ще ви се наложи да лежите, да не се движите и да приемате хипотензивни препарати, най-добре – предписани от лекар.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако пък неприятните усещания в областта на сърцето са рядкост и корвалолът с валокординът ви помагат, тогава продължавайте да ги приемате.Но ако след приема на тези лекарства болките не преминат, или пристъпите се повтарят доста често, необходимо е да посетите кардиолог.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми на синузит, признаци

Симптоми на синузит: Главоболие, световъртеж, болки. Възпалени синуси

Синузит и болни синуси; причини и симптоми. Класификация на видове синузит; възможните усложнения. Как се …

3 Мнения

  1. Красимира Тодорова

    Здравейте, редовно получавам информация от лекар.бг.Заинтригува ме темата “Инфаркт на миокарда,причини, симптоми и последици”.Внимателно я прочетох, както и всичко останало което получавам като информация.Опитах да потърся в аптечната мрежа валощордин или корвалол, оказа се, че не са чувала за подобни лекарства и ме гледаха като извънземно в няколкото аптеки в центъра където потърсих.В интернет мрежата получих информация на руски език и разбрах, че извън страната мога да го намеря.Имам молба, да ме увудомите ако е възможно как да се сдобия с някой от двата препарата или какъв аналог да потърся в аптеките.Предварително благодаря.

    • Здравейте , интересува ме дали получихте отговор от къде в БГ може да се закупи Корвалол, моля за отговор на имейл ” petrov_70@abv.bg

      предварително Благодаря

  2. Красимира Тодорова

    Извинявам се за печатната грешка-валокордин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *