Болки в ставите – причини и успешни лечения

Болки във всички стави. В тазобедрената става. В ставите на краката. В ставите на ръцете и пръстите. В лакътната става. В пръстите на краката. В раменната става. В челюстната става. Лечение с обичайните средства (хапчета). Болкоуспокояващи. Народна медицина и билки за стави. Дафинов лист при ставни болки. Гел. При бременност

Няма човек, който дори и в млада възраст да не е изпитал кошмара на болки в старите. Не си даваме сметка за това – колко сложно е устроен скелетът ни и как е истинско чудо ДА НЕ НИ БОЛИ!

В човешкото тяло има 180 кости, свързани чрез стави (arthrostop.eu). Ставите понасят натоварвания, напрежения, травми, възпаления.

Понасят по особен начин и остаряването, страдат при настинки и грип. Лошо е да носиш гени, които правят ставите ти по-уязвими на всичко това. Възможно е да се родиш със ставни аномалии и движението да влошава проблема ти, изразен чрез болки в ставите.

Всички тези неблагоприятни стави имат един общ резултат: артрити и артрози.

Всичко за тяхното лечение с билки ще намерите ТУК: Билки за артрит, които наистина действат (+ други средства)!

В тазобедрената става

Тя е голяма, носеща и уязвима. Болки в ставите, които са важна част от опорно-двигателния ни апарат, се появяват с напредването на възрастта, ако не са резултат от травма или възпалително заболяване. С годините хрущялната тъкан, която покрива съставните кости на ставата, се износва и триенето се увеличава.

Стареенето забавя скоростта, с която се възстановява хрущялът, а това прави триенето мъчително и се появяват болки в ставите. Около 50-годишна възраст е изключение да нямате болки в ставите, много често – именно в тазобедрената, и то предимно при жените (arthrostop.eu). Сутрин тази става се раздвижва трудно, обемът на движенията й се намалява, усещате пукане и скърцане.

За много хора става реалност диагнозата коксартроза: именно с нея се назовават описаните симптоми. Коксартроза с болки в ставите на таза може да се развие и в по-млада възраст, при вродени луксации (измествания) на ставната връзка.

В повечето случаи първата реакция е да се търсят обезболяващи: има ги, но те не лекуват, а само потискат болката и дават отсрочка за проблема. По-правилното поведение дори при отсъствие на болки в ставите е да се обърне внимание на две неща: повече движение, ходене пеш без силови напрежения.

И второ – правилно хранене, с прием на подходящи хранителни добавки за регенерация на хрущялната тъкан. За много специалисти ранната поява на болки в ставите и все по-масовите оплаквания от тези проблеми са свързани с нездравословното хранене.

За ставите не е полезно да приемаме прекалено много месо, особено червено, продукти от бяло брашно, солени храни. Здравословното хранене и подходящата физическа активност помагат срещу болки в ставите. Има обаче състояния, при които консервативното лечение не помага – тогава се налага алопластика, т.е. замяна на тазобедрената става с изкуствена.

В ставите на краката

Болките в краката могат да са причинени от дегеративни промени в хрущялната тъкан и сухожилията, промени в костната структура и поява на шипове, а в по-млада възраст – от възпалителен процес с множество огнища след вирусно заболяване и тежка инфекция.

болки в ставите

При полиартрит огнищата с болки в ставите може да са няколко

Болките в ставите поради възрастови промени обикновено се концентрират в коляното и глезена (освен в тазобедрената става). Колянната артроза (гонартроза) се развива подобно на коксартрозата.

Колената започват да щракат и скърцат, всяко стъпване е свързано с болки в ставите, краката отказват да се сгъват Ако болките се чувстват не само в движение, но и при покой, значи износването на хрущялите вече е комбинирано и с възпаление.

Консервативната терапия с противовъзпалителни и болкоуспокояващи става необходимост. Ако се касае само за възпалителен процес (blitz.bg) , консервативното лечение може да свърши работа – в млада възраст това е напълно възможно.

Но при описаните възрастови промени болки в ставите може да означава и операция за изкуствена колянна става. В случи с болки в ставите на краката е важно да се различава артрит – възпалителният процес, и артроза, при която възпалителният процес е съчетан с изтриване, разрушаване на хрущялната тъкан или изчерпване на смазващата течност в ставите.

Природата на нашите болки в краката може да е различна, което определя и различната терапия и прогнози (ezine.bg).

В ставите на ръцете и пръстите

Болки в ставите на ръцете и пръстите обикновено се появяват след прекарана инфекция; тя може да е от вирусен тип, от полово предавано заболяване, от бактериална зараза. Такива болки в ставите, по-точно в т.н. малки стави (пръстите на ръцете, китките, ходилата) може да са симптом на развиващ се ревматоиден артрит.

Нищо чудно да става дума и за полиартрит – страдание с болки в ставите, при които обикновено е възпалена капсулата, общата обвивка на ставите и възпалителните огнища са няколко. Изисква се много точна диагноза, за да се определи и адекватното лечение (ezine.bg).

Болки в ставите на ръцете и пръстите могат да ни се появят след прекарана говорея или бруцелоза, при туберкулоза, псориазис. Може да са резултат от проблеми в обмяната на веществата и отлагане на солни кристали в ставите.

Коварното на тези болки в ставите е, че са признак на тихо развиващи се процеси в други органи. Болките могат да са търпими и обезболяващите да се справят с тях, но това не бива да ви заблуждава. Лечението е задължително, ако не ви е безразлично как ще се развият нещата по-нататък.

В лакътната става

болки в ставите

С годините проблемите с болки в ставите, особено колянните, зачестяват

Болките в лакътната става са често срещани при спортисти и хора на физическия труд. Този тип болки в ставите рядко са концентрирани само в лакътя, обикновено засягат и раменната става (fizioterapevt-bg.com).

При болки в ставите от този път говорим за т.н. тенис-лакът или епикондилит. Хората с подобно страдание са убедени, че проблемът е именно в ставата, но всъщност се касае за проблем с лакътното сухожилие или по-скоро с раменната става, който се пренася и върху лакътя.

В такива случаи изследванията с рентген или томографиите не показват изменения в костите, но болки в ставите са си налице и се пристъпва към консервативно лечение. Специалистите по този тип страдания са убедени, че традиционно прилаганите кортикостероиди са с по-малък ефект от специалната мануална терапия и упражненията за укрепване на мускулатурата.

В пръстите на краката

Болки в пръстите на краката според една теория може да усещате в резултат на влошено кръвоснабдяване. На практика това е най-отдалечената зона от тялото и кръвта достига до нея с най-малко съдържание на кислород.

За сметка на това процентното съдържание на пикочна киселина е най-високо. Тези условия създават възможност на различни болестотворни микроорганизми да се развиват в стави и прилежащи меки тъкани, причинявайки локални възпаления (zepir.com). При болки в пръстите на краката трябва да си дадем сметка дали това е единственото място по тялото ни, което усещаме като проблемно.

Не е изключено да става дума за полиартритна проява или за ревматоиден артрит.

В същото време болки в ставите на палеца, придружени с оток, зачервяване и затопляне, са класически симптом на подагра. Както е известно, в този случай става дума за проблеми на обмяната и повишаване стойностите на пикочната киселина в кръвта.

Нейните соли във вид на микроскопични твърди частици, кристализирали в ставите, не просто отключват болки в ставите, а превръщат живота ви в ад.

При болки в ставите по пръстите на краката са възможни и инциденти като навяхване, счупване или друг тип травма. Ако болката не отшумява и ви е известна такъв тип причина за нея, посетете ортопед и проверете дали не става дума за друго лечение.

В раменната става

Защо може да ни боли раменната става? Този въпрос не е от лесните. Проблемът е в изключително сложното устройство на раменната става и прилежащите мускули. На практика това е истински двигателен апарат, в чийто състав (ротаторен маншон) влизат 26 мускула.

Често болката в рамото е болка при увреждане на някой от тези мускули или на сухожилия. Възможно е обаче причината да е в ставната капсула или в дегенеративни промени, причиняващи калциране на сухожилия (ortho.bg). Групата болестни проблеми на рамото са известни като периартрит.

Отново става дума за възпалителен процес, който може да е резултат от външни въздействия – травма, или вътрешни процеси. Проблемът се усеща като болки в ставите, а лечението на първо място е обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни и почивка. При следващ етап могат да се въведат и кортикостероиди.

В много случаи тази терапия е достатъчна за излекуване, особено в по-млада възраст.

В челюстната става

болки в ставите

Тазобедрената става е сред най-уязвимите

Челюстната става свързва долната челюст с черепа. Ако тя не ни създава проблеми, ние изобщо не можем да си представим колко е важна: когато не спим – постоянно говорим, дъвчем, прозяваме се, преглъщаме.

Какво може да се случи, за да усещаме болки в стави от такъв вид? Всъщност проблемите се усещат в един по-широк периметър.

Появяват се болки в самата става, болки и заглъхване в ушите, главоболие, болки в шията, челюстни спазми, щракване на ставата при отваряне и затваряне на устата, оток на лицето, невъзможност да се отвори нормално и достатъчно устата (sanoraldental.com).

Това състояние може да е резултат от травма, стрес – който блокира мускулите, или проява на ревматоиден артрит или остеоартроза. Терапията е класическа – болкоуспокояващи плюс нестероидни противовъзпалителни. В някои случаи се налага оперативна намеса, все пак до това не се стига винаги.

Помагат по-скоро консервативните средства като компресите и лицевата гимнастика. Как точно да се направи това е важно да прецени физиотерапевт, тъй като в процедурата се включват студени и топли компреси (puls.bg).

Лечение с обичайните средства (хапчета)

При болки в ставите обичайната практика е да се приемат нестероидни противовъзпалителни; традиционно решение в практиките на самолечение е аспиринът. Ако мъчителните болки в ставите станат постоянен спътник, започва търсене на по-силни хапчета с надеждата да се успокоят постоянните болки в ставите и да се подобри подвижността им, да се преодолее усещането за скованост и ограничение на движенията.

Тогава се гълтат продукти от типа на диклак, диклофенак дуо: ефектът е бърз и създава илюзията, че сме излекувани. Болката изчезва и обемът на движенията се възстановява, но нестероидните противовъзпалителни не бива да се вземат продължително. Много хора са наясно, че те действат зле на стомашната лигавица и могат да причинят язва.

Това е особено опасно за пациенти на възраст над 65 години – а именно в тази възраст потребността от хапче против болката е най-голяма.

Друг тип хапчета са продуктите с активна съставка, която съхранява хрущялната тъкан и сухожилията и съдейства за регенерирането им. Или най-малко забавя необратимия процес на износването. Пример за такъв продукт е дона или класическият артростоп във всичките му разновидности, както и наследникът му проензи (proenzi.bg).

При този тип продукти от семейството на хранителните добавки се акцентира върху компоненти като колаген, глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, активни при “храненето” на съединителната тъкан във всичките й разновидности. При приема на перорални продукти против болки в ставите добре действат витамините, особено тези от В-групата и С. В комбинираната терапия могат да участват и средства от типа на пиаскледин с биоактивни съставки от соя и авокадо (framar.bg).

Болкоуспокоявщи. Гел

Освен споменатите перорални болкоуспокояващи, при болки в ставите се използват различни мазила – унгвенти и гелове, които постигат ефект локално при външно приложение. Ако един артрит е в ранна фаза, приложението на такива кремове и гелове може да постигне облекчение – с неща от рода на фелоран, волтарен, ибудолор дуо, диклак, алгезал, наклофен, бен-гей, алга сан, финалгон, ибутоп, индометацин.

Водени от лаишкото убеждение, че можем да се справим сами с болката и че въпросът е болната точка да се затопли, ние си купуваме без лекарска консултация тубичка гел от последния вид, за който сме чули нещо или сме зърнали реклама.

Това не бива да се случва. В много случаи болката не се нуждае от затопляне, а от охлаждане. Освен това, макар и външно прилагани, този тип лекарства също имат рамки на приложение и употребата им в по-големи количества или по-дълго време може да ни създаде други проблеми. Най-малкото – упорит кожен обрив.
Много често продуктът за локално външно приложение се съчетава с прием на хапчета/капсули или с физиотерапия, за да се постигне по-категоричен лечебен ефект.

Народна медицина и билки за стави

Народната медицина лекува болки в ставите преди всичко с разтривки и компреси. Има безброй рецепти, някои от които с учудващо добър ефект. Така например добре действат пресни листа от зеле или хрян, които се начукват леко и с тях се увива болно коляно. Мястото се намазва първо с безсолна свинска мас. След това коляното се увива с памучна кърпа и вълнен шал за през нощта.

болки в ставите

Сложно устроената раменна става често е жертва на периартрит

Ето два примера от наследството на Петър Димков, за разтривка с диви кестени и компрес от моркови (по narodnirecepti.blogspot.com).

 1. Разтривка с конски кестен:
  Настъргваме прясно събрани диви кестени и с получената маса запълваме 1/3 от буркан за компот. Доливаме догоре с камфоров спирт, слагаме капачка и оставяме на слънце за пет дни. На шестия прибавяме към спиртната настойка по една чаена лъжичка нишадър и сяра от аптеката. Разбъркваме и оставяме на слънце за още два дни. След това добавяме лъжичка терпентин, разбъркваме и прецеждаме. Получената настойка се съхранява в тъмна бутилка в хладилника. От нея вземаме по малко за разтриване на болни стави всеки път, когато е необходимо. Разтриването трябва да е продължително, до затопляне и отпускане. Движенията не трябва да са груби.
 2. Компрес от моркови за болни стави:
  За този компрес самият Петър Димков е казвал, че възкресява болните стави. Прави се с един килограм моркови, които се нарязват на ситно или се настъргват. Получава се голяма сочна маса, която се разполага с помощта на плътна памучна кърпа така, че да обхване цялото коляно. Покрива се внимателно със стреч фолио – внимаваме да не изтече сокът. Компресът трябва да се носи от 24 до 48 часа.

Ето и някои билки и подправки с доказан антивъзпалителен ефект; всеки може да избере онази, която въздейства терапевтично при неговите болки в ставите:

 • Лют червен пипер, кайенски пипер: прилага се външно и вътрешно – съдейства за освобождаването на ендорфини и потиска усещането за болка. Ако не обичате люто или стомахът ви не го понася, можете да се снабдите с билкови капсули.
 • Джинджифил – сред многото му лечебни ефекти е и облекчаването на болки в ставите; приема се в прясно състояние или изсушен на прах;
 • Салвия – отличен антиоксидант, който съдейства за неутрализиране на свободните радикали. Мобилизира имунната система за преодоляване на възпалителните процеси.
 • Екзотичната босвелия действа противовъзпалително; биоактивен екстракт от растението е включван в хранителни добавки-протектори за ставни болки (narodnirecepti.blogspot.com).

В народната медицина при болки в ставите се използват успешно обикновените настойки и запарки от невен, листа от боровинки и жълт кантарион. Помага и домашното мазило от борови пъпки. Събират се 1-2 шепи борови пъпки, сипват се в буркан и се покриват със захар.

Оставят се на тъмно за седмица. След това отделената течност се прецежда и с нея се разтрива болната става. Действа успешно при възпаление с оток (zdrave.bg).

Дафинов лист при ставни болки

болки в ставите

Спортът също причинява болки в ставите

Специално място в народното лечение при болки в ставите има дафиновият лист. Счита се, че очистването на ставите спестява мъчителните болки. Ето как се прави (рецепта от narodnirecepti.blogspot.com): пет грама дафинов лист се варят в 300 мл вода на тих огън не повече от пет минути.

След това съдът се похлупва и се оставя да престои четири часа. Прецежда се и се пие на малки глътки; цялото количество трябва да се приеме за 12 часа. Същата рецепта се изпълнява още два последователни дни.

При бременност

болки в ставите

Всеки е изпитал една или друга от мъчителните болки в ставите

Болката съпътства бременността, а болки в ставите, предимно тазобедрените, са редовният смущаващ синдром. Форумите за млади майки коментират доста често тази тема; акцент са болките в тазобедрените стави, придружаващи промяната на скелета и разширяването на таза във връзка с приближаващото раждане (cabinet-vita.com). Разтягането и разхлабването на ставите подготвя тялото за предстоящото събитие.

Болки в ставите на долните крайници – това си има принципно обяснение. То е свързано с нарастването на плода и увеличеното натоварване на ставните връзки. При това положение не е редно да се пият лекарства; специалистите съветват да се акцентира върху предварителната подготовка на тялото чрез гимнастика за укрепване на мускулатурата, носене на удобни обувки и редовни почивки.

Понякога при бременност се стига дори до леки луксации на тазобедрените стави и болезнено накуцване, което е преходно. Скелетът и мускулатурата могат и в движение, по време на бременността да се стабилизират чрез йога-упражнения (rozali.com).

Понякога бъдещите майки се оплакват от болки в ръцете и изтръпване на пръстите, което може да е свързано със смущения в циркулацията на кръвта, притискане на нерви или друг тип неудобства на състоянието. Такива оплаквания събуждат от сън, защото едната или и двете ръце са били притиснати от натежаващото тяло.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Болки в ставите – причини и успешни лечения
3.4 (68.44%) 45 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Болки в ставите – причини и успешни лечения

 1. От къде може да вземем кординатите на този лекар който е излекувал момчето?Ако някой знае моля да ми каже.

  • Моля да ми дадете адреса на този лекар или лечител,който е излекувал господина от ставни болки и болки в гръбначен стълб.

   • Лечителят, за когото става въпрос във видеото се казва Коста Алексиев и е от Плевен. Живее на ул. „Тумба“ №28. Домашният му телефон е: (064) 680 890, а мобилните – (0878) 78 78 55, (0888) 71 80 80, (0898) 72 46 63. Ще ви бъдем благодарни, ако дадете отзиви за него, а също и за други лечители, които са ви помогнали при болки в ставите.

 2. При мен лично най-много са помогнали хранителни добавки, физически упражнения, гимнастика, разтягане. Сега приемам един продукт, който ми помага да се чуствам по-добре, казва се Сириус-Д, български е, не е лош.

 3. Съвсем скоро четох в руски сайт интервю с немски специалист, че лечението на костни заболявания в Русия е на ниво от преди 30-40г. и че 70 процента от тях се лекуват успешно в Германия за 2-3 месеца..Предлаганите скъпи лекарства в Русия /може би и у нас/ само успокояват болките временно и даже не спират процеса- бяха изброени няколко, които не са ефективни.Предполагам, че сте запознати с статията.Моля, ако имате възможност, споделете немския опит в това отношение.Вероятно ще е много полезно.Поздрави.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *