болки в ставите
Алга Сан, Болки в ставите, артрит, артроза, билки, болки в ставите, болкоуспокояващи, гел, гонартроза, ендопротезиране, изкуствени стави, коксартроза, компреси, нестероидни противовъзпалителни

Болки в ставите на краката, ръцете и другаде. Лечение с терапии, лекарства, народни методи

Край на мъчителните болки в ставите! Бабини рецепти с подръчни средства – работят безотказно!

Болки в ставите! Трябва да ги изпитате, за да почувствате за какво мъчение става дума – но не ви го пожелаваме! Ставите всъщност са подвижните части на скелета, които съединяват всички кости на опорно-двигателния апарат. Без тях е невъзможно да се осъществят най-важни функции като сгъване, навеждане и изправяне, въртене, изобщо – движение от всякакъв род. Извод: когато боли – не искаме, не можем и не смеем да се движим!

Причини за болки в ставите

Появата на болки в ставите е директен признак за нарушени нормални функции на една или повече системи в организма. Лошо е решението да се спасяваме с обезболяващи и да отлагаме търсенето на истинската причина за болките. Ако ги приемем за тревожен симптом и се погрижим за посещение при специалист – можем да разчитаме на адекватно лечение и трайно решение на проблема.

Причините за болки в ставите могат да се сведат до няколко:

Хиподинамия, обездвижване. Помислете колко хора практикуват стационарна работа в седнало положение. Освен това на много места основните операции се извършват от машини, човекът само контролира това. Този плюс на цивилизацията се превръща в минус ако си дадем сметка, че при такива условия неизбежно настъпва атрофия на човешките мускули. Всяко движение става усилие, развива се артралгия, т.е. ставите започват да болят.

Увеличени физически натоварвания. В същото време има професии, при които движението е постоянно, а натоварването във физически план – голямо. Така работят строители, хамали, търговски работници. Тези условия не са добри за здравето на ставите. Като прибавим и високия процент професионални травми, ясно е защо в зряла възраст хората от споменатите професии се оплакват от болки в крайниците и гръбнака.

Наднормено тегло. То създава условия в организма, при които намалява мускулната маса, влошава се снабдяването на ставите с кислород, настъпват необратими изменения в хрущялните тъкани, идват и болките.

Екологичните условия. Животът в мегаполисите или в райони с концентрация на индустриални предприятия означава да се понася въздействието на неблагоприятни фактори, на първо място – замърсената атмосфера. Рискът да се разболееш и да получиш усложнения при такива условия нараства в пъти.

Причини за болки в ставите
Болки в ставите – от какво са?

Неправилно хранене. Употребата на храни с ниско съдържание на витамини и микроелементи се отразява негативно на общото състояние на организма. Страдат забележимо и ставите; появяват се дискомфорт и болки.

Възрастта. Колкото по-възрастен е един човек, толкова повече са болките му. Опорно-двигателният апарат се износва, състоянието на ставите се усложнява. За отбелязване е, че артралгията става все по-млада, т.е. болки в ставите имат вече и хора, чиято възраст е далеч от старостта.

Възпаление на ставите, симптоми

Артритът е най-разпространеното заболяване на стави, при което настъпва разпад на хрущялната тъкан в тях. Изтриването или увреждането на хрущяла лишава съставните кости от “амортисьор”: те започват да се трият, при което настъпват възпалителни процеси и се проявяват болки с различна интензивност. Прогресията на възпалението при артрит води до обездвижване, отоци и подуване на крайници. Могат да боледуват и големи, и малки стави. Често склонността към такива състояния е генетично предопределена.

“Фигурин

На второ място сред възпалителните заболявания на ставите е бурситът: той засяга раменните, колянните и тазобедрените стави. При него в синовиалната капсула, между костите на ставата се събира излишна течност. Това е застойно състояние, създаващо условия за развитие на възпалителен процес. Болките при това са мъчителни, а засегнатият крайник развива оток.

Основен симптом на всички ставни заболявания е болката. Тя може да е временна или постоянна. Може да се наблюдава ограничена подвижност или оток – типично за възпалителните процеси и инфекциите.

Една или няколко болни стави определят общото състояние на организма. Симптоматиката е много широка и зависи от първопричината. Все пак съществува стандартен набор от признаци, които означават веднага да се търси лекар. Ето ги:

 • Силна болка в една или повече стави;
 • Болката се появява в различни часове на денонощието, за кратко;
 • Дискомфорт, скованост на движенията се проявяват в състояние на покой – в почивни дни или през отпуската;
 • Ставната болка е толкова силна, че човек не може да си върши работата и взема болнични.
 • Засегнатият започва да накуцва;
 • Развива се безпричинно отслабване;
 • Пациентът страда от силно потене;
 • “Разкършено” му е цялостно, като при грип
 • Повишава се температурата, поддържа се висока;
 • Кожни обриви;
 • Сутрешна скованост, без болка;
 • Промяна на походката;
 • Мускулни болки – миалгия;
 • Слаби болки в сухожилията.

Износени стави, скованост в ставите

Не по-малко значима причина за болки в ставите са обменно-дистрофичните изменения. С възрастта и като следствие от системни физически натоварвания ставите се износват, настъпва деструкция или изтъняване на хрущялната тъкан. Наблюдава се характерната скованост на ставите – инстинктивно въздържане от определени движения, които причиняват силна болка. Болката в ставите  е следствие от разрушителните процеси в скелетната структура. По правило там, където възникват болки в ставите, могат да се диагностицират деструктивни процеси в костната тъкан.

Болки в ставите на ръцете и пръстите
Болестният процес може да засегне и големи, и малки стави

Причина за този тип артралгии е и нарушената обмяна на калций. Минералът е крайно необходим за костното изграждане; с възрастта механизмите на прием и преразпределение на калция се нарушават. От една страна костната тъкан губи калций, от друга приеманият калций се отлага в съдове и в хрущялната тъкан. Така споменатият микроелемент увеличава риска от ставни патологии с разрушаване на хрущяла. Обикновено такива промени засягат тазобедрените и глезенните стави, но също колянните и тези на китките. Проблемът се разпознава по болките, “щракането” на ставите при движение, хрущенето, сковаността.

Видове болки в ставите и техните причини

Болката в една проблемна става може да бъде внезапна и остра – или тъпа, продължителна и постоянна. Заедно с нея се наблюдава скованост и ограниченост на движенията, в някои случаи – оток.

Болки в ставите на краката

Болките в ставите на краката са един от основните здравословни проблеми на хората, работещи в офиси, както и на тези в напреднала възраст. Седящият начин на живот, обездвижването, продължителното пребиваване в една и съща поза – всичко това причинява отначало дискомфорт, сетне болки в ставите, свързани с неизбежното разрушаване на хрущялната тъкан и възпалителни процеси.

Проблем може да възникне в тазобедрена става, колянна, глезенна, в ставите на ходилото и пръстите на краката. Непосредствените патологии за всеки тип стави могат да имат своя специфика. Като цяло диагнозите, които се поставят при болки в ставите на краката, са артрит, остеоартроза, възпаление на сухожилия, поражения на гръбнака, остеомиелит, образуване на остеофити или шипове, тумори, хондрокалциноза, бурсит, дифузен фасциит, синовиална хондроматоза, хемофилия.

Болки в пръстите на краката

Постоянната болка в пръстите на левия или десния крак не само причинява дискомфорт, но и ограничава подвижността и работоспособността на засегнатия човек. Подобни болки се оказват сигнал за сериозни заболявания на организма и затова не бива дасе неглижират. Ако изпитвате нещо подобно, не чакайте да отмине – а търсете добър лекар. Точната диагноза ще ви спести мъчителните усещания, но и ще ви предпази от други поражения на организма. Нерядко се касае за такива сериозни проблеми като подагра, артрит, артроза. Възможно е пациентът даразвива валгусна деформация – прословутътъ “изпъкнало кокалче”, или сложната неврома на Мортън.

Болки в тазобедрената става

Тазобедрената става е в списъка на т.н. големи стави; тя е сред носещите и всяка болка означава затруднено движение, ограничаване, скованост. Ето кои могат да са заболяванията, засягащи тази става и причиняващи болки:

Остеоартрит – дегенеративно заболяване, свързано с общото стареене на организма; обикновено се развива над 50-годишна възраст. При износване на ставния хрущял костите на ставата влизат в директен контакт, започва триене, следва болка и възпаление.

Бурсит – възпаление на ставната капсула, възникващо при травма, претоварване, неправилна стойка. Болките са при качване и слизане по стълби, при седене, при лягане върху проблемната страна. Усещат се в зоната на седалищния мускул.

Фемороацетабуларен синдромобразуване на шипове или остеофити върху ставните  компоненти. Това води до ограничаване на движенията и скованост. Болката се появява при сядане или обръщане. Последицата може да е остеоартрит; шиповете могат да се отстранят хирургически – но впоследствие е висок рискът да се образуват отново.

Счупване на кости, образуващи ставата; обикновено се случва на хора в напреднала възраст при остеопороза.

болки в ставите, Болки в лакътната става
С болки в ставите тялото алармира за някакъв сериозен проблем

Дисплазия на тазобедрената става – нарушено развитие, при което ставните компоненти не си съответстват и това разцентрова ставата. Неравномерното изтриване на вътреставния хрущял логично води отново към остеоартрит.

мнения, отзиви, коментари, форум

Остеонекроза – развива се при нарушено кръвоснабдяване на ставата и тя не получава необходимите й хранителни вещества. В резултат на това загиват клетки и цели сектори от костната структура. Това може да бъде причинено от травми, злоупотреба с алкохол, продължителен прием на кортикостероиди.

Вижте и ТОВА: Лечение на болки в кръста с конопен колан!

Болки в ставите на ръцете и пръстите

Болките в ставите на горните крайници имат същата природа, както и тези в краката. Те могат да са последица от възпалителен процес, травма, стареене на организма. Особено значение имат болките в ставите на пръстите, тъй като са свързани както с обслужването в бита, така и професионално. Хората с възпалителни заболявания на ставите на пръстите например имат нужда от специално раздвижване сутрин, тъй като пръстите им са буквално сковани.

Ако чувствате болка при сгъване и разгъване на пръстите, това може да означава притискане на нервни окончания на гръбнака, артроза на ставите, тунелен синдром, остеоартроза, тендовагинит. Струва си да се консултирате с лекар, ако ставите ви са пораснали и имат възлеста структура; ако при натиск усещате болка, ако кожата в зоната на ставите е зачервена; ако трудно извършвате с пръстите на ръката фини движения; ако трудно свивате ръката в юмрук; ако пръстите ви болят нощем.

Болки в лакътната става

Причините за болки в левия или десния лакът могат да са различни и е важно преди да започне лечението – да се определи какви именно са те. Такива причини могат да са микротравми, нарушено кръвообращение, дегенеративни изменения на ставния хущял – при хора в напреднала възраст; епикондилит или възпаление на връзките – при физическо претоварване на ставата, например вдигане или носене на тежки предмети; артрит и артроза, шийна отсеохондроза, бурсит, тендинит.

Болки в рамото или раменете

Раменната става е уникална като строеж и функции; същевременно претоварването или травмирането й може да има много сериозни последици. Болките само в едното рамо или и в двете могат да са причинени от притискане на нерви в зоната, свързани с дискови хернии в горните прешлени на гръбнака.

Специфични болки причинява т.н. капсулит на раменната става, при което движенията на едната или другата ръка са ограничени в движенията нагоре – пациентът не е в състояние дори да се нахрани сам. Възпалението на ставни сухожилия отвежда към диагноза тендинит – с болки след прекомерно натоварване. Подобни болки могат да се появят и при бурсит, когато е засегната от възпалителен процес цялата ставна капсула.

Възможни причини за болки в раменете могат да са травми, тумори и наследствени анатомични аномалии.

Болки в челюстта

Слепоочно-челюстната става е една от най-сложно устроените; болките в челюстта всъщност не винаги са свързани с болен зъб. Те могат да са предизвикани от травми, невралгии, стрес, кариес, пародонтит, прием на хормонални препарати и други – включително злокачествени тумори. Тревожни симптоми, на които трябва да се обърне внимание, са хрущене и пукане, болка при дъвчене. Дори нищо друго да не ви притеснява – болката в челюстта при дъвчене определено е повод за консултация с лекар.

Други

Всяка става може да бъде проблемна поради травми и наранявания; най-често уврежданията засягат колянните и лакътните стави. В такива случаи болките са остри, следва обездвижване. Трябва да споменем също навяхването или т.н. изкълчване, при което ставните компоненти са разместени и триенето между тях е неправилно.

Болки и оток се развиват при подагра, като пострадавш на първо време е палецът на крака – тази става за броени минути се подува и зачервява, а болката от мълниеносния възпалителен процес е нетърпима.

Дайте мнение и Вие тук!

При всички случаи внезапните, остри болки в ставите; болки след травми; едновременна поява на болки в повече от една става; постоянна болка, температура, накуцване – всички тези симптоми изискват медицинска консултация.

Основни принципи на лечение

Лечението при болки в ставите се избира и провежда в зависимост от конкретния случай. Може да се приложи медикаментозно или консервативно лечение, хирургично, както и физиотерапия, масажи, лечебна гимнастика. Обикновено се назначава комплексна терапия. Прилагат се и нетрадиционни рецепти от народната медицина. Отчитат се индивидуалните особености и степента на ограниченост на движенията.

Лекарства за болки в ставите
Терапията трябва да е предхождана от точно диагностициране

Ако за момента не е възможна консултация с лекар, може да се приложат някои универсални трика за облекчаване на неприятните болки в ставите: ставата трябва да е в покой, да се направи превръзка с ластичен бинт. Не бива в никакъв случай болното място да се затопля, защото причината за болките още не е уточнена и това може да влоши състоянието. Допуска се прием на обезболяващи, но прегледът при специалист не може да се избегне.

Лекарства за болки в ставите

Лекарствата, които се използват при болки в ставите, имат два типа функции: да обезболяват и да неутрализират възпалителния процес. Това са средства за симптоматично лечение; състоянието на пациента се подобрява, но основната причина за неговото заболяване не се премахва.

Болкоуспокояващи (обезболяващи)

При по-леки състояния терапията започва с болкоуспокояващи препарати за локално външно приложение: кремове, унгвенти, гелове, пластири. Съвременните продукти имат анестетичен и противовъзпалителен ефект. Най-често се прибягва до нестероидните противовъзпалителни, които имат и таблетъчна форма за перорален прием.

Противовъзпалителни

Подчертан противовъзпалителен ефект имат стероидните препарати – дексаметазон, преднизолон, кортизон. Бърз ефект дава инжекционната форма, която може да се изпълнява само от медицинско лице.

Използването на глюкокортикостероиди, хондропротектори и нестероидни противовъзпалителни в различни комбинации е особено популярно сред спортистите, които така се справят с остри възпаления на тазобедрена става, ставите на ходилото, китките на ръката и лакътната  става, като приложението осигурява обезболяване и възстановяване подвижността на ставата. Подобни продукти се прилагат и при ревматоиден артрит.

Много често в такива случаи се избират формите на медикамента диклофенак – капсули, таблетки, унгвент и разтвор за инжекции. Диклофенакът има противовъзпалително, болкоуспокояващо и температуропонижаващо действие.

Гел Алга Сан

Гелът е продукт за локално външно приложение; действа обезболяващо и облекчава схващанията. Действието му се дължи на натурални съставки като екстракт от арника, масло от алпийски клек, камфор, ментол и витамин Е. апликациите са 3-5 пъти дневно. Цената на туба от 100 мл е 12 лв.

Фламексин

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

Фламексин е серия от болкоуспокояващи продукци – таблетки, гел и сашета. Пероралните форми съдържат пероксикам – нестероидно противовъзпалително; антиревматично, подобряващо симптоми като подуване, ставни болки и скованост. Препоръчвани при остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит. Действа симптоматично; цената на опаковка от 10 таблетки по 20 мг е 6 лв. приемът е една таблетка дневно по лекарска препоръка.

Обезболяващ ефект може да се постигне още с продукти като аулин, нимезил, диклак.

Рефригеранс

Крем Рефригеранс. Конско мазило за кръст, мехлем за коляно и какво ли не още!

Рефригеранс е ветеринарен крем за облекчаване на болки при проблеми на ставите. Съдържа екстракт от невен и евкалиптово масло; продукт за симптоматично въздействие, подходящ за ежедневна употреба. Може да се използва за апликации в проблемната зона 2-3 пъти дневно. Цената на туба от 55 мл е около 14 лв.

Други

Друг тип медикаменти са инжекците с хиалуронова киселина; този компонент подпомага хрущялната регенерация и помага за овладяване на възпалителния процес. На практика киселината допълва дефицита на синовиална течност и дава добър резултат при тежки състояния на ставите, например при разрушен ставен хрущял и връзки.

Практикува се и обезболяване на проблемните зони, като се инжектира анестетик непосредствено в болното място.

Народна медицина

Народната медицина има допълваща функция с различни компреси, настойки и отвари, с използване на билки, мед, спирт, дафинов лист. В много случаи изпълнението на една или друга рецепта подпомага обезболяването и снемането на отока, но винаги този вид терапия трябва да се консултира с лекуващия.

Конски кестен

Прилагането на конския кестен при лечение на болни стави е популярно не само сред ценителите на народната медицина. Органичните вещества в състава на кестена укрепват кръвоносните съдове, редуцират проницаемостта на съдовите стени и предпазват ставите от отоци и възпаления.

 • Кестенова настойка: 50 г обелки от конски кестен – само кафявата кожа! – заливаме с 200 мл спирт или водка. Оставяме за 14 дни, след което прецеждаме. Приемат се три пъти дневно по 15 капки, преди хранене, с вода.
Желатин

Животински желатин за стави и за пиене. Лечение, противопоказания, мнения

Компрес: потапяме салфетка от памучен плат в гореща вода; изстискваме я и я намазваме с желатин. Сгъваме я няколко пъти – да се получи компрес с размерите на проблемната става; прикрепваме я със стреч фолио за цялата нощ. Препоръчва се и вътрешен прием на желатин.

Моркови

Морковите са главен помощник в борбата с артрита, възпалителното заболяване на ставите. Мъчително е състоянието с болки, оток, зачервяване на проблемните зони. Ставите се деформират, подвижността намалява. Съдържащите се в морковите витамин А и бета-каротин помагат на организма да се справи с тези болестни процеси. Един голям морков дневно е достатъчна доза за стабилизация на ставното здраве; така ставите стават по-гъвкави и понасят по-големи натоварвания. Не забравяйте да хапвате морковите със зехтин или сметана, за да се усвоят пълноценно полезните им съставки.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа капсаицин; именно на този компонент продуктът дължи острия си вкус. Капсаицинът е и вълшебната съставка в не един мехлем, предназначен за облекчаване на болки в ставите. Вложен в продукти за локално външно приложение, този компонент активира кръвообращението – а това редуцира болката и възпалението.

Джинджифил

Успешното приложение на джинджифил при лечението на болки в ставите зависи от стадия на страданието. 60 г настърган пресен корен в дневното хранително потребление обаче винаги е от полза. Ето как се прилага външно:

 • Настъргваме пресен корен и го разстиламе върху памучна кърпа; сгъваме на компрес и полагаме върху болната става – мястото предварително се намазва с вазелин. Преспиваме с компреса и на сутринта измиваме мястото с хладка вода.
 • Разтривки с джинджифилово масло раздвижват болни стави и спасяват от болки. Маслото се прави от настърган корен, който заливаме със зехтин и оставяме съда на тъмно за три-четири седмици. Прецеждаме и съхраняваме обогатената мазнина в хладилник. При масажи на болните стави се вземат по няколко капки от нея.
Салвия

Градинският чай е една от полезните билки, които са с мощно антооксидантно действие. При редовна употреба – вътрешно, като чай или настойка, салвията очиства организма от токсини. Това се отразява и на ставното здраве, тъй като в много случаи болките и възпалението са последица от негативни натрупвания в организма.

Салвия (градински чай). Топ 15+ ползи и рецепти. Отглеждане

Босвелия

Босвелията е дървесен вид, популярен в медицината аюрведа от поколения; лечебен ефект има съставка от ароматните смоли, които отделя този “индийски тамян”. Екстрактът се получава от дървесната кора.  Възможност за терапия с този продукт дават таблетки или капсули, предлагани най-често онлайн, но и в някои големи аптеки. Босвелията активира кръвообращението и насърчава регенерацията на хрущялната и други съединителни тъкани. Опаковка от 6- таблетки по 310 мг се продава по 30 лв.

Дафинов лист

Дафинов лист има във всяка кухня – така че при необходимост бързо може да се приготви ефективен цяр срещу болки в ставите. Ето как:

 • 30 листа от подправката се заливат с половин литър вряла вода. Варим 5 минути на тих огън, след което оставяме сместа да престои 3-4 часа. Прецеждаме и изпиваме на глътки запарката в рамките на 12 часа. Процедурата може да се повтори след три дни.

Лечебният курс може да се прави два пъти годишно.

 Други

Нерядко негативните състояния с болки в ставите се развиват поради отлагането на соли в тях. Това може да се разпознае като проблем както от болката, така и от характерното “скърцане” при движения. За измиването на вредните соли се препоръчва терапия с варен ориз. Преди варенето оризът се изкисва, като периодично водата му се сменя. Лечебните дози се приемат на гладно, без никакви добавки, редовно в продължение на 40 дни.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Конско мазило. Мнения за крем Рефригеранс цена

Ветеринарен Рефригеранс. Конско мазило за кръст

Откъде се купува ветеринарен Рефригеранс? Как се полза прочутото конско мазило за кръст? Аналози, приложение. …

11 коментара

 1. Цветанка Маринова

  Ще опитам с морковите.

 2. От къде може да вземем кординатите на този лекар който е излекувал момчето?Ако някой знае моля да ми каже.

  • величка иванова

   Моля да ми дадете адреса на този лекар или лечител,който е излекувал господина от ставни болки и болки в гръбначен стълб.

   • Лекар.БГ

    Лечителят, за когото става въпрос във видеото се казва Коста Алексиев и е от Плевен. Живее на ул. „Тумба“ №28. Домашният му телефон е: (064) 680 890, а мобилните – (0878) 78 78 55, (0888) 71 80 80, (0898) 72 46 63. Ще ви бъдем благодарни, ако дадете отзиви за него, а също и за други лечители, които са ви помогнали при болки в ставите.

 3. yordanka teofilova

  Какъв е методът му на лечение на болки в ставите?

 4. При мен лично най-много са помогнали хранителни добавки, физически упражнения, гимнастика, разтягане. Сега приемам един продукт, който ми помага да се чуствам по-добре, казва се Сириус-Д, български е, не е лош.

 5. малчо стоянов

  Съвсем скоро четох в руски сайт интервю с немски специалист, че лечението на костни заболявания в Русия е на ниво от преди 30-40г. и че 70 процента от тях се лекуват успешно в Германия за 2-3 месеца..Предлаганите скъпи лекарства в Русия /може би и у нас/ само успокояват болките временно и даже не спират процеса- бяха изброени няколко, които не са ефективни.Предполагам, че сте запознати с статията.Моля, ако имате възможност, споделете немския опит в това отношение.Вероятно ще е много полезно.Поздрави.

 6. dimdammeister

  Лично мнение. Аз чета повечето материали… Останалото е ваша редакционна политика.

 7. МАРИЙКА

  Много благодаря за статията за стави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *