Как да изберем лекар-фитотерапевт в България?
Приготвяне на фитопрепарати и лекарства от билки.

Фитотерапия в България. Специалисти, обучение и принципи

Как да изберем лекар-фитотерапевт в България? Къде се предлага добро обучение по фитотерапия? Приготвяне на фитопрепарати и лекарства от билки

Фитотерапевтът е човек, който профилактира и лекува с помощта на лечебни растения. Има два вида фитотерапевти – билкари и лекари-фитотерапевти. Първите са получили знанието на принципа на научаването на занаят, а вторите владеят физиология, фармация и клиничните дисциплини в медицината. И в двете групи има изявени специалисти, които са известни и се търсят от мнозина за помощ и лечение.

fito-02
Билковите лекарства са цветни, красиви и често – вкусни

Повод за обръщането към фитотерапевт са разнообразни патологии и състояния (таблица).

Сфери, в които работи билкотерапията
СфераКонкретни приложения
Патологии на сърце и съдовевъзстановяване след инфаркт, инсулт, при стенокардия, хипертония
Проблеми, свързани с метаболитен синдромхипертония, диабет 2 тип, атеросклероза, затлъстяване и повишено тегло
имунодефицитни състояният. нар. често боледуващи деца, чести респираторни болести (ОРЗ, бронхити, хепатит, фурункули), ХИВ
Патологии на ч. дроб и свързани с неговирусни, алкохолни хепатити, хепатози и стенози, синдром на Жилбер
Отделителна системаИзменения в бъбреци и пикочни пътища, простатит
Кожни болестиакне, невродермит, екземи, псориазис
БелодробниХОББ, бронхиална астма
Онкозаболяваниясамо състояния след операция и за възстановяване след химически и радио терапии
Гинекологиявъзпаляване на яйчници, мастопатия, фиброма, миома
корекция на дисбактериозакогато е съпроводена с неустойчиво изхождане и запек

Лекари фитотерапевти и специалисти

Някои лекари и фармацевти поемат в посока здраве чрез природни методи и обогатяват практиката си или пък изцяло се базират работата си на билколечението. Те създават типови оздравителни програми по най-разпространените диагнози като диабет, метаболитни проблеми, множествена склероза, опорно-двигателни патологии и др. Освен това съставят индивидуални програми за корекция на теглото, детоксикация и вътрешна реабилитация, обезпаразитяване.

Към фитотерапевтите се обръщат и напълно здрави хора с цел укрепване на здравето, профилактика, за подобряване на показателите в спорта, бременни за подобрено износване на плода, както и с козметични цели.

Васил Канисков

Първият специалист, когото ще представим, е инженер, а не лекар. Автор е на книги за народната медицина, най-интересната от които е посветена на онкологични заболявания.

fito-01
Канисков и книгата му

Лечението на рак с билки е мисия възможна, ни казва в интервю, дадено през 2019 г. Природата ни е дала всичко нужно, твърди Канисков. Той е изучил как работят биоактивните в-ва в билките и колко по-ефикасни са от химикалите. По-ранните специалисти обаче са били учени да омаловажават силата на лечебните растения, а сега голяма част от знанието е забравено.

Инженерът се хваща да опише заболявания и билките, които ги лекуват. Особено внимание отделя на рака, защото у нас растат билки срещу рак, каквито няма другаде по света. Днешната онкология не трябва да игнорира фитолекарства като есенния минзухар и зимзелена. Специалистът не призовава да се игнорират съвременните оперативни и клинични методи на медицината, а да се съвместяват с билколечението за постигането на по-добър резултат.

Първоначално Канисков приема пациенти в София, а след това се премества в с. Железница, после отново се мести.

Към днешна дата инж. Васил Канисков работи в Белгородския национален изследователски университет в Русия като асистент във фармакологическата катедра. Имейлът му е kaniskov@edu.bsu.ru.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Веселин Иванов

Той е от Пловдив. Носи прякора Китаеца, защото първо лекува с методите на китайската медицина, обръщайки внимание на храненето, дишането и стила на живот. След това добавя и български билки в схемите си. Заедно с това практикува иглотерапия и масаж. На кабинета му на ул. „Ник. Коперник“ 27 в Пловдив пише „Акупунктура“.

Иванов използва само български билки, защото смята, че те са най-лечебни за българите. В едно интервю споделя, че работи главно с 40-50 разновидности, от които справи сборове. Предпочита консултациите на живо.

Предупреждението му е, че билките не са безобидни. Те лекуват едно, но развалят друго, затова трябва да се ползват много прецизирано.

За Веселин Иванов има много положителни отзиви в интернет, множество благодарни пациенти го хвалят. Той поставя пациентите си на диета, докато се лекуват с билки.

Според инфо от пациенти, Иванов отговаря на тел. 0878267522 и приема всяка седмица в дните от вторник до четвъртък, само до 14 часа.

Д-р Койчев

Д-р Александър Койчев е нефролог с 40-годишен опит в професията. В работата си съчетава модерните методи на медицината с фитотерапията. За целта се е квалифицирал по клинична фармакология и фитотерапия. Лекува основно заболявания на пикочната с-ма, цистити и други възпаления.

Дълго време работи в Александровска и ИСУЛ, но от 20 г. има собствена практика в София, където приема пациенти. Адресът е ул. „Димитър Манов“ №17, 0889 150 150.

Д-р Пашкулев

Ето и още един автор на книга за ценността на билките. Д-р Димитър Пашкулев е написал “Древни и нови идеи във фитотерапията”. Има свой сайт на адрес dpashkulev.info, от който можем много да научим за неговата философия и работа.

Произвежда билкови кремове и лекарства в течна и твърда форма, които са стандартни формули като лекарства, но изцяло на природна основа.

Има 7 разновидности на лечебни сборове, които той кръщава като чай и има свой номер. Например №1 е за имунитета, №3 е за отпускане, №8 отрегулира кожата и косата.

Отделно д-р Пашкулев състава индивидуални програми за лечение с помощта на природните методи, изпълнявани в домашна среда. Телефонът, даден за връзка с него , е 0888214483, но не предоставя спешни консултации.

Д-р Атанас Михайлов

Фитотерапевт и хомеопат, той е сред най-известните специалисти в своята област заради множеството предоставени безплатни рецепти за болните и заради редовните си изяви пред медиите. Ако все още не го познавате, може да го чуете тук:

Михайлов е единственият фитотерапевт от визираните дотук, който публикува официално адрес и контактна информация за пациенти. Той работи на столичната улица „Милин Камък“ 63. С него се свързваме и на стационарния тел. в София 865 11 82.

Други фитотерапевти

Народната медицина от векове лекува чрез билки. Билколечението е от най-старите занаяти в България. И до днес във всяко населено място има поне по един билкар или билкарка, които помагат на съселяните си, а някои придобиват национална известност и привличат хора от далече.

  • Сред познатите на повече хора имена са Пламен Бенински с неговото лечение на псориазис, Любен Пенков от Сливен, Дончо Тонев с уникалните му лечебни капки, Георги Андонов от Омуртаг, Запрян от Стоево край Пловдив, д-р Милко Тошко, който вече е покойник, Еньо Миланов от Симеоново, Баньо Кацаров от Царацово, Цонка Даскалова от аптека „Розмарин“, Георги Господинов и много други.

Нашите билкари работят с около 700 билки, които са местни растения. Почти никой не се възползва от екзотичните, китайски и индийски лечебни средства и методи. Нашите билкари смятат, че най-полезни са нашите билки.

За жалост и до днес не е съставен единен регистър на билкарите. Информацията за тях се предава устно. Те нямат съсловна организация, която да ги представлява. Поради това данните на отделните билкари и новините около тях идват късно или въобще не се оповестяват. Например хората все още питат за известния ирисолог и билкар Емил Елмазов, който е покойник от 2019 г.

ВАЖНО! Дайте и вие мнение за фитотерапевт в България, който сме пропуснали ТУК! И също така вижте мненията и на други хора за специалисти по фитотерапия или обучения в нея!

Обучение по фитотерапия

България е страна с огромни традиции в билковата терапия. Любопитното е, че именно тук няма официално обучение за лечение с билки. В други държави билките могат да се изучават на университетско ниво, а у нас – само на ниво курсове и неформални семинари. По света има асоциации на физиотерапевтите и съсловни организации, а у нас – самостоятелно действащи билкари, които са получили „занаята“ от свои предци.

И все пак, ако искаме да учим за фитотерапевт, какви са възможностите?

Билките са обект на изучаване от студентите по медицина и фармация в трети курс. Някои немедицински университети предлагат обучение под формата на курс или свободноизбираем предмет, например Лесотехническия и Аграрния в Пловдив. Визираните обучения са за собствени студенти, които са избрали друга професия и ще получат различна квалификация.

Понякога в интернет се обявяват курсове по фитотерапия, чиято стойност и качество не са особено ясни. Някои поясняват, че учебното съдържание е съставено по собствени материали (напр. онлайн безплатното обучение на USP).

Национален център по фитотерапия и народна медицина при МЗ

Курсове провежда НЦ по фитотерапия, който е създаден към МЗ. Те са предназначени за висшисти – лекари и фармацевти.

Националният център е бюджетна организация към МЗ, създаден с цел провеждане на държавна политика във всички сфери, свързани с билките, включително изучаване на методите на нар. медицина.

Институт по фитотерапия

От БАН също се интересуват от билките. Към Института по орган. Химия е създаден отделен център по фитохимия. Какво се върши там, ще чуете във видеото от д-р Калина Данова.

Може ли фармацевт да практикува фитотерапия?

Фармацевтите могат да продават билки в аптеките. Дори има специализирани билкови аптеки, които се ръководят от магистри, както е според изискванията на закона, които имат допълнителни познания върху фитотерапията, което пък се изисква от специализирането на аптеката. Но хомеопатията и фитотерапията не са официални дейности в България, за тях няма представително обучение, дипломи и разрешения.

Фитотерапия и СЗО

В световен мащаб фитотерапията е призната за клон на медицината. От 1977 г. датира резолюция за разгръщане на изучаване на методите и средствата на нар. лечители и за доказването им по лабораторен и експериментален път. Това е останало в историята под термина „зелена революция“ на СЗО.

Какво е фитотерапия, принципи

Фитотерапия идва от гръцките думи за растение и лечение. Представлява методика за изцеляване с помощта на лекарствени растения и комплекси от тях.

Дайте мнение и Вие тук!

Има 7 базови принципа, на които ляга тази наука.

  • Принцип №1: системност. Организмът се приема като едно цяло с неговата обкръжаваща го среда. Отчитайки това, фитотерапията работи с комплексни препарати, в които има едно специфично средство, например диуретично или слабително, или отхрачващо, или друго;
  • Принцип №2: етапност. На ранен етап лечебните растения имат силна роля в терапиите. Те могат да излекуват напълно едно заболяване или да намалят степента на проява значително.

Щом болестта навлезе в същинския си етап, билковото лечение отстъпва водещата роля на силните химически препарати и минава в позицията на допълнително средство или препарат за корекция на нарушени функции и за симптоматично лечение.

Към края на лечението билките отново излизат напред със способността си да подкрепят и възстановят тялото след болестта. Те могат напълно да заменят синтетичните медикаменти.

При хронични заболявания билките са основна терапия в ранните и леки стадии и поддържащи симптоматични средства при сложни и задълбочени състояния.

  • Принцип №3: индивидуалност на лечението. При назначаването на билков препарат се отчита характерността на отделния болен – неговата работа, хранене, как протича болестта му. Фитотерапията по-рядко работи с готови комбинации и стандартни средства. Билкарите са открили от векове, че едно и също растение оказва различен ефект върху различните болни. Понякога е нужно да се изпробва или проследи ефекта, преди да се установи лечението.
  • Принцип №4: дозиране по възраст. Билките се дават в различни дози според възрастта на пациента. Принципно е възприема следната схема: Възрастните получават цяла доза, като възрастен се счита лице над 25 г. Между 15 и 25 г. лекарството е на 2/3 от дозата за възрастен и след това прогресивно намалява по следната таблица.
  • 7 – 15 г. – половин доза;
  • 4 – 7 г. – една трета от дозата;
  • 3 – 4 г. – една шеста от дозата;
  • 2 – 3 г. – една осма от дозата;
  • 1 – 2 г. – една дванадесета от дозата.

Основна еднократна доза от сушено растение е 1 супена лъжица. Дневната доза е до 10 еднократни дози, освен ако растението не съдържа отровни или силнодействащи съставки.

fito-03
Мехлеми се правят доста лесно – мляна билка и животинска мас
  • Принцип №5: продължително лечение. Ефектът от лечението се оценява във времето, като се отчита продължителния срок, в който работят растенията (с натрупване). Най-бързите препарати са хормоналните, а най-бавните – билките. Освен това някои растения променят ефективността си със сезоните. Например в горещо време не се назначава женшен, сънотворните билки са по-ефективни през есента и зимата.

От друга страна съществува подпринципа за непрекъснатост на терапията. Опитът свидетелства, че хронично болни изискват минимум 25-30 дни непрекъснато лечение, като срокът може да се удължи до няколко месеца. Ефикасността не може да се оцени в началото на приема.

Съществува правилото за прекъсване – почивка, на лечението. След 4-5 седмици прием на дадена билка се прави почивка от 7-14 дни.

  • Принцип №6: от простото към сложното. При началните признаци на заболяването се назначават общоприети хранителни продукти с лечебен ефект, примерно като стафиди, мед, моркови, чесън, лук, цвекло и др. При по-изразен патологичен процес се назначават по-ефикасни растителни средства – билки, а една при необходимост се минава към синтетика.
  • Принцип №7: качество на билките. Изложените дотук принципи работят само при лекарства, изработени от качествени и проверени билки, брани в чисти райони.

Приготвяне на лекарства от билки

Фитотерапията използва стрък, цвят, лист, корен, кора, пъпки и плодове от лекарствени растения за приготвянето на отвари, настойки, тинктури, лапи, масла, мехлеми, сиропи и прахообразни препарати. Едно и също растение може да се приготви по различни начини, а в други случаи има присъщи методи за приготвяне. Ще разгледаме по-основните от тях.

Запарки и отвари

Отварката и запарката са два топлинни метода за обработка на растението. При отварката то се вари, а при запарката само се попарва и се оставя под капак, докато се самоохлади. И двата случая получаваме воден извлек, който има кратък срок на годност.

Отварки и запарки употребяваме или на самия ден на приготвянето (те често се правят през нощта, за да може да се ползват целия ден след това), или до 2 дни след него, ако държим на студено.

Отварки и запарки се правят от сушени и пресни билки. За запарка се предпочита стъклен или керамичен съд, за отварка – емайлиран.

Разновидност на топлия метод е т.нар. напарка. При нея растението се попарва и се държи на висока темп. за дълго време – 8-10 часа. Днес това се прави в термос.

Настойки

Настойките са също водни извлеци, но получени по студен способ или получени конвенционално, но след това разредени с преварена вода.

При студения метод билката се залива с кипната и охладена до стайна Т°С вода, в която тя ще остане дълго време – от 4 до 12 и повече часове. Този вариант се използва, когато някои важни съединения в растението се разрушават от високата темп.

Разновидност на приготвянето е водната баня, когато растението се вари, но индиректно, чрез друг съд с вода. Така температурата се поддържа много ниска и не се допуска водата да кипва.

Екстракти

Растителните екстракти имат широка употреба в медицината и натуралната козметика. Те представляват извлечено и концентрирано вещество от дадено растение. Такива концентрирани извлеци се слагат например в капсулите, по този начин се получава точно дозиране.

fito-04
Течни екстракти на маслена или спиртна основа

Екстрактите се извличат от растенията с помощта на вода, глицерин, спирт, масло и други носители. Това се прави основно в промишлени и лабораторни условия.

Самостоятелно можем да получим само два вида екстракти – мастноразтворими (масла) и спиртни (тинктури).

Лапи

Лапата е вариант на билков компрес. В компреса се използва отварка от растението, а в лапата – цялото растение, след като е обработено по някакъв начин, най-често попарено.

Чай

Чаят е отварка от определено растение – чаеното Camellia sinensis. Постепенно думата започва да се употребява и за други растения, запарени с кипната вода. Чаят е отварка от чай. Но в разговорния език започва да се употребява като по-разреден вариант на отварката, по-слабодействащ, трапезен или общоукрепващ, както и за отварки от няколко растения.

Тинктура

Това е спиртен извлек от лекарственото растение. Прави се в етилов спирт 70%, водка 40%, ракия и по-рядко вино. Използването на висококачествен спирт води до получаването на висококачествена тинктура.

Преимущество на тинктурите е, че се съхраняват дълго и се използват в малки дози (на капки). Но тези средства имат значително повече противопоказания, не се приемат от малки пациенти и след зачеване, не стават и за болни от алкохолизъм.

Основен принцип на приготвяне е накисване на билката в спирт за продължителен период, който варира от 10 до 30 дни. Обикновено се предписва да стои на тъмно и на ниска Т°, както и да се разклаща междувременно.

Хапчета и капсули

Билковите таблетки и капсули съдържат екстракт от билки, по-рядко мляно цяло растение. Те се водят хр. добавки и се намират в аптеките. Произвеждат се от фармацевтични компании и такива за добавки. Удобни са, защото имат точно дозиране и ясно съдържание.

Сиропи

Сиропът е смес на билкова отвара с мед или захар. Получава се висока концентрация на растителните компоненти. Формата е удобна при инфекции по дихателния пат, грип и простуда. Освен това захарта консервира извлека за по-дълго време. Децата го обичат заради вкуса и го приемат с удоволствие.

Сиропи се приготвят с профилактични цели за физическо и емоционално благополучие, за повишаване на защитните способности, за отпускане и настроение.

Сиропите от мед са по-лечебни от тези със захар, защото имат антибактериално и успокояващо действие. Но пък те не стават за малки пациенти под 2 г.

Масла

Масленият извлек не трябва да се бърка с етерично масло. Етеричното се извлича в промишлени условия, за него е нужда специална техника. В домашни условия правим маслен извлек, като накисваме билката в някакво масло.

fito-05
Маслата са евтини лечебни извлеци с прекрасно въздействие върху кожата

За маслени извлеци се използват само растителни масла, докато за мехлемите се предпочитат животински мазнини. Най-подходящ за маслен извлек е зехтинът, но също става с царевично, сусамово, дори с обикновеното слънчогледово олио.

Маслата се пият и се използват външно за козметични цели.

Маслата се правят като тинктурите, само че вместо спирт се слага масло. Обикновено се настойват на тъмно, но някои билки се слагат на слънце, конкретно се дава в отделните рецепти. На слънце се правят извлеци от жълт кантарион, роза, маточина. Готовите масла се пазят в тъмно стъкло и на студено.

Още информация и източници на английски: Какво е фитотерапия и кои са нейните принципи? * Разлика между фитотерапия и ароматериапия; * Какво обучение трябва да мина, за да стана билкар?

Мехлеми

Мехлемите са билкови лекарства за кожа, за стави и др. зони, които се достигат отвън. В качеството на мазна основа се ползват краве масло, свинска и патешка мас, вазелин. Животинските мазнини по-пълно и бързо се всмукват в кожата и пренасят лечебната съставка по-навътре в тъканите, но пък вазелинът се съхранява по-добре и дълго.

Основен метод за приготвяне на билков мехлем е накисване на смляната билка в мазнина и бъркане до равномерно разпределение. Понякога маслото се разтопява леко, за да обхване билката, но някои мехлеми се правят на студено, а след това се оставят да престоят. В случай на загряване непременно трябва да прецедим. Готовите мехлеми стоят на студено.

Вижте и ТОВА:

8 мита за уши, нос, гърло, сред които и фитосвещи

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

3 Мнения

  1. Препоръчайте ми фитотерапевт в района на Варна и Добрич, трябва ми за онкологично заболяване и за стави. Ако знаете и цени на лечението, ще съм благодарна.

  2. Стоян Стоянов

    Препоръчвам билкаря, който продава билки под Белинташ, точно до църквата. Не му знам името, има мурсалски чай. Много читав човек е, консултирал ме е неведнъж.

  3. Гергана Павлова

    Тази пролет Фондация Ботаник Лайф прави обучение по фитотерапия по интернет. Не беше безплатно, но с ниска такса към 100 лв ако помня добре. Проверявайте по неправителствените организации за обучения, ако искате да минете такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *